CD: Worselder - MMXIV

Worselder is een vijfmansband uit Parniers, een stadje in de Franse Pyreneeën, waarvan onlangs de verrassende MMXIV-EP verscheen. Op de EP, die ook nog eens gratis te downloaden is via de Bandcamp-pagina van de groep, horen we een band aan het werk die zich duidelijk niks aantrekt van heersende trends en die gewoon de muziek maakt die de mannen zelf ook graag horen. Worselder is zelf ook een band die zich niet in één muzikaal hokje laat stoppen. Zo horen we op de MMXIV-EP een explosieve fusie van ouderwetse heavy metal met sludgemetal, progressieve rock en zwaar groovende stonerrock.

Worselder - MMXIV

De band, die in het verleden al menig podium deelde met bands zoals Firewind, Huntress, Dagoba, Black Bomb A, Primal Age en Nothingness, bracht in 2010 haar debuutalbum Where We Come From uit, met daarop een zevental veelbelovende tracks. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is het vervolg MMXIV oftewel 2014 verschenen. Voor de opnames van MMXIV ging de band, bestaande uit zanger Guillaume, de gitaristen Yoric en James, bassist Yannick en drummer Mitch, naar de Gradus ad Parnassum Studios in Rivel, om aldaar met studioeigenaar Sébastien Boutin Blomfield als producer een drietal gloednieuwe tracks te vereeuwigen.

Worselder logo

De EP opent met 'The Sickening', een track die eerst wel wat aan het oudere werk van Monster Magnet doet denken, maar vervolgens omslaat naar een bruut stuk melodieuze progressieve sludgemetal. Zoals al eerder gezegd is Worselder een band die een broertje dood heeft aan hippe muziektrends. De mannen maken gewoon gebruik van muzikale elementen die ze zelf mooi vinden en maken daar een eigenzinnig eigen brouwsel van. Hierdoor heeft de band wel een geluid dat een breed publiek aan zou kunnen spreken. Ook 'Home of the Grave' heeft een behoorlijk progressief gehalte, al horen we hier wel meer sludge-invloeden met van die heerlijk grommende, scheurende en gillende gitaren. Worselder claimt bands als Pantera, Machine Head en DevilDriver als muzikale inspiratiebronnen en na het beluisteren van 'Home of the Grave' kunnen we stellen dat deze invloeden goed terug te horen zijn.

Derde en helaas eveneens laatste track is 'The Haven'. Alweer zo'n fraai stuk progressieve thrash- en stonermetal van de bovenste plank, die zeker niet onderdoet voor de bekendere bands uit het genre. Een uiterst melodieus stuk muziek, waarbij vooral zanger Guillaume het uiterste van zijn kunnen laat horen, met een oerbrul die uit zijn tenen lijkt te komen. Laten we hopen dat er snel een groot label komt die deze mannen de kans zal geven om een volledig album te maken, aangezien de drie tracks op de MMXIV-EP zeker naar meer smaken. Voor meer informatie over Worselder kun je terecht op hun website of op hun Facebook-pagina. Liken die mannen en doe ze dan meteen even de groeten van FOK!