FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 november 2014

Handbalteams Bahrein en VAE zwaar beboet uitgesloten van WK

De internationale handbalbond IHF heeft de nationale bonden van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten uitgesloten van deelname aan het WK voor mannen in 2015, gepland voor januari. De twee landen lieten onlangs weten niet naar het WK te gaan vanwege politieke spanningen met het gastland, Qatar.

Woensdag kwamen de landen op hun besluit terug, maar daar moest de IHF niks van hebben. De brieven waarin Bahrein en de VAE zich terugtrekken worden door de IHF gezien als definitief, waardoor het alle volgende correspondentie van de twee nationale bonden niet meer mee laat wegen. De handbalbonden van Bahrein en de VAE kregen bovendien allebei een boete van ruim 80.000 euro opgelegd.

De raad van de IHF besloot om de twee vrijgekomen plaatsen aan Azië en Europa toe te wijzen. Azië gaf het ticket verrassend genoeg aan Saoedi-Arabië. Tijdens het Aziatisch kampioenschap eerder dit jaar, het Aziatische kwalificatiemoment voor het WK, werden zij zesde, achter Zuid-Korea. Ook op de Asian Games waren de Koreanen veel beter: Zij verloren pas in de finale, terwijl de Saoedi's slechts zevende werden. Waarom Zuid-Korea niet uitgenodigd is, is niet bekendgemaakt.

Het Europese ticket werd aan IJsland vergeven. Zij werden eerder dit jaar vijfde op het EK, maar gingen in de laatste ronde van de WK-kwalificatie verrassend onderuit tegen Bosnië & Herzegovina. De IJslanders kwamen in eigen huis slechts één punt tekort, maar mogen nu dus alsnog naar het WK.

Curator geeft F1-team Caterham nog drie weken

Curator Finbarr O'Connell heeft zichzelf nog drie weken de tijd gegeven om een koper voor het in financiële problemen verkerende Formule 1-team Caterham te vinden. Het team is er dit weekend in Abu Dhabi na een afwezigheid van twee races weer bij, nadat crowdfunding ruim 2,5 miljoen euro in het laatje heeft gebracht.

Mocht Finbarr O'Connell niet op korte termijn in zijn missie slagen, dan komt het voortbestaan van het team in gevaar, zo meldt hij aan Autosport. "Toen het team onder curatele kwam te staan, is het ontwikkelingsproces van de nieuwe auto stil komen te liggen. We hebben niet veel tijd. We moeten binnen drie weken een koper vinden en onze mensen weer aan het werk zetten als we volgend jaar willen racen."

Volgens de curator is er belangstelling voor het team uit Leafield. "We hebben in het verleden gezien dat er toch echt mensen zijn die Formule 1-teams kopen. We zijn door ongeveer vijftig partijen benaderd, waarvan vier serieuze kandidaten. Van sommige geïnteresseerden zou het heel logisch zijn als ze het team kochten, voor zover het überhaupt logisch is om een Formule 1-team te kopen. Anderen gaat het er dan weer puur om bij een exclusieve club te horen."

VVV wint van FC Volendam, Almere City stunt in Kerkrade

Aanvaller Randy Wolters van VVV-Venlo heeft vrijdag slechts een kwartiertje nodig gehad om een onvervalste hattrick te maken. Wolters (24) scoorde in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam tussen de vierde en achttiende minuut drie keer op rij, waarvan de eerste uit een strafschop. De ploeg uit Venlo zegevierde in De Koel uiteindelijk met 4-2.

Na de hattrick van Wolters kwam Volendam terug door een eigen doelpunt van Jerold Promes. Melvin Platje, oud-speler van Volendam, zorgde er vlak voor rust voor dat VVV weer een voorsprong van drie doelpunten had (4-1). In de slotfase deed Kevin Brands uit een strafschop nog iets terug namens de Noord-Hollandse bezoekers.

Almere City FC heeft vrijdag in de Jupiler League voor een grote verrassing gezorgd. De ploeg van trainer Fred Grim speelde in Kerkrade met Roda JC: 1-4. Vincent Janssen, die onlangs zijn debuut maakte in Jong Oranje, was met twee doelpunten de grote man bij de bezoekers. De andere treffers kwamen van Jergé Hoefdraad en Ricardo Kip. Henk Dijkhuizen scoorde tegen.

Met de maximale score van vijftien punten uit vijf wedstrijden gaat Almere City aan kop in de strijd om de tweede periodetitel. Roda JC had voor eigen publiek de koppositie in de Jupiler League kunnen overnemen van N.E.C., maar moest in plaats daarvan een pijnlijke nederlaag incasseren. Beide clubs hebben 34 punten, het doelsaldo van N.E.C. (dat maandag tegen Jong Ajax speelt) is iets beter.

Fortuna Sittard speelde ondertussen met 0-0 gelijk tegen De Graafschap. De wedstrijd van FC Den Bosch tegen MVV Maastricht eindigde in een 2-1 voor de Brabanders. FC Eindhoven verloor met 0-1 van Jong FC Twente en Telstar met 1-3 van FC Emmen.

'Google moet zich splitsen'

Internetgigant Google zal zich, als het aan het Europees Parlement ligt, moeten gaan opsplitsen. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op basis van een conceptmotie. In de motie, die steun krijgt van twee grote politieke blokken in het parlement, staat dat zoekmachines deze activiteiten moeten loskoppelen van andere commerciële diensten.

Zonder dat de naam van het bedrijf zwart op wit staat, zou dat Google hard raken. Het concern heeft al zeker vier jaar conflicten met Brussel. De kritiek op Google gaat onder meer om de rangschikking van resultaten bij de zoekmachine, waarbij het eigen diensten bevoordeelt.

Het EP kan overigens formeel een bedrijf niet dwingen te splitsen. Maar het heeft wel invloed op de Europese Commissie, die wetgeving initieert. Google wilde geen commentaar geven. Maar naar verluidt zijn topbestuurders van de onderneming boos over de politiek gevoerde campagne, zo wist de FT.

Britse IS-gijzelaar 'voor dood achtergelaten'

De Britse gijzelaar John Cantlie is vrijdag in een nieuwe video-opname van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verschenen. De Brit zegt dat hij samen met vijf andere gegijzelden voor dood is achtergelaten door hun regeringen. "Het ergste gevoel ter wereld." Hij verwijt de VS en Groot-Brittannië dat ze weigeren te onderhandelen over losgeld, zoals de Fransen zouden doen, of een gevangenruil.

De fotojournalist spreekt over een mislukte reddingspoging door de Verenigde Staten op 4 juli, die "extreem duur en complex was". IS had die aanval voorzien en heeft hem samen met de andere gijzelaars voor slechts een paar centen naar een andere plek gebracht, zegt Cantlie in de propagandavideo.

Cantlie zegt dat het goedkoper is om losgeld te betalen en veiliger om te onderhandelen over een gevangenenruil, dan een geldverslindende en riskante militaire operatie uit te voeren. Hij vraagt zich af waarom Washington en Londen dat niet doen.

Het is de zesde video van IS waarin Cantlie verschijnt. De Brit is gekleed in een oranje shirt en zit aan een tafel. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn geschoten. Ook is niet bekend of het zijn eigen tekst is.

De 43-jarige fotojournalist werd twee jaar geleden in Syrië door IS-leden ontvoerd. Er zouden in totaal acht opnames van hem zijn gemaakt die één voor één naar buiten worden gebracht. Vorige week verscheen er een opname waarin Cantlie door de Syrische grensstad Kobani zegt te lopen en verslag lijkt te doen van de strijd daar.

Britse IS-gijzelaar'voor dood achtergelaten'
Britse IS-gijzelaar'voor dood achtergelaten' (Foto: ANP)

Voetbalsters zonder Hoogendijk tegen Italië

De Nederlandse voetbalsters moeten het zaterdag tijdens de eerste confrontatie met Italië in het tweeluik om een WK-ticket stellen zonder Anouk Hoogendijk. De 96-voudig international heeft hamstringklachten en mist daardoor het eerste duel voor eigen publiek in Den Haag. Hoogendijk hoopt donderdag tijdens de return in Verona wel mee te kunnen doen.

De 29-jarige voetbalster van Ajax was jarenlang het uithangbord van de Leeuwinnen. Hoogendijk had de laatste tijd echter geen basisplaats meer in het elftal van bondscoach Roger Reijners. De thuiswedstrijd tegen Italië begint zaterdagavond om 18.30 uur. Voor de play-offwedstrijd zijn al meer dan twaalfduizend kaarten verkocht, waarmee dit de best bezochte thuiswedstrijd van Oranje ooit wordt.

[pic] FOK!ker ontmoet Kees K*nkerkachel

Toto69 heeft vandaag iets ruigs meegemaakt. De FOK!ker kwam ook in oog te staan met de grootste baas van Woensel-West. Hij heeft niemand minder dan Kees K*nkerkachel de hand geschud.

Kees behoeft voor de echte FOK!ker geen introductie. De loensende Eindhovenaar werd in 2005 onsterfelijk door zijn optreden in SBS6' 'Probleemwijken'. Vooral de legendarische zinnen 'Stervende hoeren k*nkerkachel' en 'Die was echt goed nat zeg, echt gruwelijk nat' kan menig FOK!ker wel dromen. En dus besloot Toto69 de baas te bezoeken.

"Om 13.30 vertrok ik uit mijn hometown ergens in het pittoreske Twente, op weg naar het verre Noord-Brabant", vertelt hij. "Om 16.30 arriveerde ik dan eindelijk in Eindhoven op het station Beukenlaan. Via Google Maps had ik de route al behoorlijk uitgestippeld. Na een minuut of vijf lopen arriveerde ik dan ook al in de Edisonstraat."

Tegen de tijd dat het begon te schemeren, stond de FOK!ker in kwestie dan eindelijk voor het huis van Kees. En wat blijkt nu? De palletsorteerder is keurig getrouwd. Geen Spaanse hoeren meer voor hem dus.

"Zijn vrouw deed open, ik legde uit wie ik was en waar ik voor kwam. Haar antwoord was bijzonder snel: 'Kees wil niets meer met dat programma te maken hebben. Simpel.' Ik gaf aan dat ik dat respecteerde, en toen zwaaide ineens de woonkamerdeur open. En wie kwam er naar de deur? Kees! Tien jaar ouder, een behoorlijk oude kop gekregen. Ik gaf hem netjes een hand en legde ook hem uit wat ik kwam doen."

"Kees vertelde me dat hij net uit het ziekenhuis kwam omdat hij implantaten kreeg/krijgt in zijn mond", vervolgt Toto69. "Zijn gezicht zag er ook niet al te best uit, behoorlijk opgezwollen en ook zijn stem klonk niet opperbest. Het ging verder goed met hem en hij was blij met zijn vrouw. Hoe het met Ruud en Huubke ging heb ik helaas niet kunnen vragen. Maar goed, Kees closed, Kees is klaar met de hele nasleep van probleemwijken."

Kees'huis

Voor het huis van Kees. Alle foto's en het verhaal vind je hier!

Doden bij stormloop kerkdienst Zimbabwe

Bij een grote toeloop op een religieuze dienst in een stadion in Zimbabwe zijn vrijdag elf mensen in de verdrukking om het leven gekomen. Dat heeft de Zimbabwaanse politie gezegd.

Op de kerkdienst van de pinkstergemeente in Kwekwe, in het midden van het land, kwamen duizenden mensen af. Op de een of andere manier kwam het tot een stormloop waarbij meerdere mensen in de verdrukking kwamen. Vier mensen overleden in het stadion, nog eens zeven mensen lieten het leven in het ziekenhuis. Onder de doden zijn een zwangere vrouw en drie kinderen.

Lindsay Lohan bezig met filmcomeback

Lindsay Lohan stopt eind november met de theatervoorstelling Speed-The-Plow in Londen en denkt daarom na over de volgende stappen in haar carrière. Lindsay is vastbesloten om weer filmster te worden, vertelt een goede vriend van de actrice aan RadarOnline.

Het gaat beter dan ooit met Lindsay, voegt de vriend eraan toe. De actrice is van plan om tijdelijk terug te keren naar haar familie in New York om daarna naar Hollywood te gaan. Ze heeft al drie grote films waarin ze zal schitteren, zegt de bron. In de films Soul Carriers en Life Travelers wordt Lohan de tegenspeelster van James Duvall. In Six Gun Dead gaat ze spelen met Eric Roberts.

Lohan begint weer met een schone lei nu ze alle juridische kwesties heeft afgerond. Begin deze maand beëindigde de rechtbank in Los Angeles haar proefperiode van de voorwaardelijke straf die ze kreeg voor de diefstal van een halsketting. Haar advocaat zei dat de rechter, de aanklager en hijzelf blij zijn dat Lindsay haar gedrag heeft verbeterd en de draad van haar leven en carrière weer heeft opgepakt.

RadarOnline meldde eerder al op gezag van haar oude vrienden dat de 28-jarige Mean Girls-actrice weer helemaal terug is en geen drank meer aanraakt. Daarbij krijgt ze alle steun van haar vriendenkring.

Servië trekt paspoort Oekraïense miljardair in

Servië trekt het paspoort in van een Oekraïense zakenman die op de sanctielijst van de Europese Unie staat. Dat heeft het kantoor van de Servische premier Aleksandar Vucic vrijdag gezegd.

Sergej Koertsjenko wordt in Oekraïne gezocht voor verduistering. De Servische krant Blic wist te melden dat de 29-jarige media- en aardgasmagnaat een Servisch paspoort kreeg na een versnelde immigratieprocedure. Waarschijnlijk kreeg hij het felbegeerde identiteitsbewijs in ruil voor de belofte stevig in de Servische economie te investeren.

Zodra dit aan het licht kwam, verkondigde Vucic dat 'procedures in gang zijn gezet om het burgerschap in te trekken', omdat de kwestie de toenaderingsgesprekken van Servië tot de Europese Unie kan bemoeilijken.

Centrale banken zetten AEX op winst

Het Damrak is vrijdag hoger gesloten dankzij steun uit de hoek van de centrale banken. De AEX sloot de handelsweek af op 423,46 punten, een winst van 1,6 procent. Op weekbasis won de hoofdindex 2,8 procent terrein.

In de AEX sloten nagenoeg alle fondsen in het groen en nam ArcelorMittal met een koerswinst van ruim zes procent de leiding, gesteund door de berichtgeving uit China. Verder won TNT Express zonder directe aanleiding bijna vier procent aan beurswaarde.

Delta Lloyd sloot licht lager op 18,90 euro terwijl de verzekeraar beleggers bijpraatte tijdens een zogenoemde capital markets day en werd daarbij onvoldoende gesteund door een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux naar negentien euro. Gemalto was evenwel de grootste daler met een verlies van een half procent.

In de Midkap profiteerde ook producent van roestvast staal Aperam, dat meer dan vijf procent hoger werd verhandeld, van het rentebesluit uit China. Verder deden USG People en Air France-KLM goede zaken met koerswinsten van respectievelijk 4,6 en 3,8 procent. De luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan om op termijn weer winstgevend te zijn op de korte afstandsvluchten.

Daarentegen zetten beleggers Imtech 4,5 procent lager nadat het Duitse Bundeskartellamt naar verluidt een onderzoek startte naar beschuldigingen tegen de technisch dienstverlener over illegale prijsafspraken.

Onder de smallcaps waren Wessanen en Grontmij de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. DPA leverde daarentegen 1,3 procent in.

Kinderen Britney keuren nieuwe vriend

Britney Spears en haar nieuwe vlam Charlie Ebersol hebben het zo fijn samen dat de zangeres het tijd vond om hem voor te stellen aan haar twee kinderen. Een bron vertelt aan RadarOnline dat de twee jongens gelijk hun goedkeuring hebben gegeven.

"De jongens willen hun moeder gewoon heel graag gelukkig zien", aldus de insider over Sean Preston (9) en Jayden (8). De zangeres brak zo'n twee maanden geleden met haar ex David Lucado omdat hij haar zou hebben bedrogen. Volgens de bron is het te hopen dat Britney dit keer meer geluk heeft in de liefde. "Ze wil zich namelijk heel graag settelen. Ze is helemaal gek op Charlie en hij ook op haar", vertelt de ingewijde.

Britney en Charlie zijn nog maar kort met elkaar aan het daten. Begin november gingen de eerste geruchten dat Spears een nieuwe liefde zou hebben.

Weer plannen voor nieuwe sintfilm

Sinterklaas is nog geen week in het land en de makers van de film- en tv-reeks De Club van Sinterklaas hebben al weer plannen voor een sintfilm voor volgend jaar. Eind 2015 moet het vierde De Club van Sinterklaas-avontuur in de bioscopen te zien zijn.

De derde film in de populaire reeks, De Club van Sinterklaas en Het Pratende Paard, trok tot nu toe 135 duizend bezoekers naar de bioscopen. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Tijn Kroon, Patrick Martens, Jessica Mendels en Sven De Ridder.

Wie in de volgende productie naast Testpiet, Coole Piet, Muziekpiet, Profpiet, Hoge Hoogte Piet, Keukenpiet en Danspiet zullen schitteren, is nog niet bekend.

Zaventem plat op 8 en 15 december

Stakend luchthavenpersoneel legt het Brusselse vliegveld Zaventem 8 en 15 december volledig plat. Dat heeft de Belgische vakbond ABVV vrijdag aangekondigd, melden Belgische media.

Op 8 december willen de bonden in Brabant en Brussel het werk neerleggen om druk uit te oefenen op de centrumrechtse regering-Michel. De vakbeweging wil dat het nieuwe kabinet zijn bezuinigingsplannen intrekt. Een week later hopen de bonden heel België zover te krijgen het werk neer te leggen.

De Brusselse luchthaven had reizigers even tevoren gewaarschuwd voor overlast op maandag aanstaande. Dan is Zaventem waarschijnlijk slecht bereikbaar door een treinstaking. Die dag ligt ook vliegveld Charleroi plat, schrijft De Standaard.

Eerste militairen Afghanistanmissie weg

De eerste Nederlandse militairen voor de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan zijn vertrokken. Vanaf de luchthaven van de Duitse stad Keulen vlogen 34 mannen en vrouwen naar het Centraal-Aziatische land, meldde Defensie vrijdag.

Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan vanaf begin volgend jaar hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie trainen en adviseren. Ze doen dat vanaf een Duitse legerbasis bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met de Nederlandse bijdrage aan Resolute Support, zoals de NAVO-missie heet.

Adams en Lavillenie atleten van het jaar, Schippers grijpt mis

Valerie Adams en Renaud Lavillenie zijn vrijdag in Monaco door wereldatletiekbond IAAF uitgeroepen tot atleten van het jaar 2014. Kogelstootster Adams versloeg daarmee de Nederlandse sprintster Dafne Schippers. Het is de eerste keer dat zowel de prijs bij de mannen als die bij de vrouwen naar een atleet op een technisch onderdeel gaat, in plaats van hardlopers.

De Nieuw-Zeelandse Adams won opnieuw alle wedstrijden waar ze aan meedeed en is nu al sinds augustus 2010 ongeslagen - op de Wit-Russische Nadezhda Ostapchuk na, maar zij is haar zeges door dopinggebruik kwijt. Adams won dit jaar twee grote prijzen: De wereldtitel indoor en goud op de Commonwealth Games. Veel concurrentie kreeg ze niet, alleen de Duitse Christina Schwanitz bleef zo nu en dan in de buurt.

Adams versloeg Schippers, de Europees kampioene op de 100 en 200 meter, die vooraf al niet als favoriete voor de prijs gezien werd. Het was voor velen echter een verrassing dat de derde genomineerde met lege handen bleef: De Ethiopische Genzeba Dibaba liep in het indoorseizoen in ruim twee weken tijd wereldrecords op achtereenvolgens de 1500 meter, 3000 meter en de twee mijl.

Bij de mannen was de titel voor polsstokhoogspringer Lavillenie. De 28-jarige Fransman verbrak in februari het legendarische wereldrecord van Sergey Bubka en bracht de lat op 6,16 meter. Hij won daarnaast al zijn wedstrijden, waaronder het EK. De andere genomineerden waren Dennis Kimetto, die het wereldrecord op de marathon verpulverde, en Mutaz Essa Barshim. De Qatarees bracht het hoogspringen samen met Bohdan Bondarenko naar nieuwe hoogten.

De carrièreprijs werd uitgedeeld aan de Litouwer Virgilijus Alekna. De nu 42-jarige discuswerper won olympisch goud in 2000 en 2004, naast wereldtitels in 2003 en 2005. De Rising Star Award bij de mannen ging naar de Franse hordenloper Wilhelm Belocian. De 19-jarige werd deze zomer wereldkampioen junioren op de 110 meter horden en liep als eerste junior ooit onder de 13 seconden: 12,99. De pas 17-jarige Britse Morgan Lake pakte de titel bij de dames. Zij zorgde voor een bijzondere prestatie door op het WK junioren zowel de zevenkamp als het hoogspringen te winnen, terwijl ze zelfs de leeftijd van 'juniore' nog niet bereikt heeft.

Glee in maart voor het laatst te zien

De allerlaatste aflevering van Glee is volgend jaar op 20 maart te zien in de Verenigde Staten. De musicalserie zwaait af met een aflevering van twee uur. Dat heeft de Amerikaanse tv-zender Fox laten weten aan Amerikaanse media. Eind vorig jaar werd al bekend dat Glee besluit met de zesde reeks.

Over het laatste seizoen, dat op 9 januari aftrapt, zijn nog weinig details bekend. Wel liet Glee-bedenker Ryan Murphy in april weten dat de reeks een tijdsprong maakt en zich meer richt op de originele cast. "Het wordt een lief en passend seizoen dat wordt gedragen door de mensen die sinds het begin in de show spelen en we zien wat er met ze gebeurt. Dat is de laatste reeks."

Een van de redenen dat de serie, die sinds 2009 wordt uitgezonden, stopt is de dood van hoofdrolspeler Cory Monteith. De 31-jarige acteur overleed vorig jaar juli aan een overdosis heroïne en alcohol. Zijn personage Finn Hudson stierf ook in Glee, zijn doodsoorzaak werd in het midden gelaten.

Glee vertelt het verhaal van de levens van de leden van een schoolkoor op de fictieve William McKinley High School in Ohio. Onder anderen Matthew Morrison, Lea Michele, Chris Colfer en Jane Lynch hebben een rol in de serie. In Nederland was de show te zien op RTL 5.

Familie Robin Williams maakt het goed

Het gaat goed met Zak Williams, de zoon van acteur Robin Williams. De 31-jarige man vertelde donderdagavond aan Entertainment Tonight dat de familie drie heel lastige maanden heeft meegemaakt. "Maar het gaat nu goed met ons."

"We moeten wennen aan deze nieuwe situatie, maar daar werken we hard aan", vervolgt Zak. De zoon van de komiek benadrukt ook dat het heel bijzonder was om te merken dat zijn vader bij veel mensen over de hele wereld geliefd was. "We hebben veel steun gekregen, veel kaartjes, kunstwerkjes en allerlei andere dingen om onze vader te eren."

De kinderen van de acteur brachten eind oktober een eerbetoon aan hun vader. Ze mochten bij een World Series-wedstrijd van de San Francisco Giants de eerste worp nemen. Ter herdenking werd ook een moment stilte in acht genomen in het stadion dat Robin Williams regelmatig bezocht. Op 11 augustus pleegde de populaire komedieacteur zelfmoord. Williams is 63 jaar oud geworden.

Pathé stapt uit Nederlandse bioscoopbond

Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft het lidmaatschap van de overkoepelende bioscoopbond NVB opgezegd. Directeur Lauge Nielsen heeft vrijdag een bericht daarover van het blad Holland Film Nieuws bevestigd.

Pathé heeft kritiek op het feit dat de NVB de Bioscoopbond exploiteert en op die manier concurreert met zijn eigen leden. Bovendien vindt Nielsen dat de NVB te weinig met zijn tijd meegaat.

"De markt verandert", legt hij uit. "De concurrentie wordt heviger. Een branchevereniging zou zich meer moeten focussen op de zaken die alle bioscopen binden, in plaats van discussie te voeren op zaken die bij een vrije markt horen."

De Pathé-baas noemt als voorbeeld het recent verlagen van de entreeprijzen voor jongeren in zijn bioscopen. "Daarover kunnen andere concerns boos zijn. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we in de eerste plaats elkaars concurrenten zijn."

De NVB speelt een belangrijke rol in de bioscoopsector. De organisatie is onder meer een voorname speler in het overleg met organisaties zoals het Filmfonds en EYE in het kader van het zogeheten btw-convenant met de Rijksoverheid. Daarnaast treedt de NVB op als werkgeversorganisatie in het cao-overleg.

Pathé is overigens bereid het opzeggen van zijn lidmaatschap in te trekken als de NVB zijn beleid voor 1 januari aanpast. Vicevoorziter Philip Wolff staat daarvoor open. "Het overgrote deel van onze leden kan begrip opbrengen voor het standpunt van Pathé", stelt hij. "Wij zien ook geen conflict, alleen een felle discussie. We zien niet in waarom we hier niet voor 1 januari uit zouden komen."

Monfils verslaat Federer in finale Daviscup

Met een indrukwekkende overwinning op Roger Federer heeft de Franse tennisser Gaël Monfils vrijdag de stand gelijkgetrokken in de finale van de Daviscup. Monfils versloeg de Zwitserse nummer 2 van de wereld, die zichtbaar werd gehinderd door rugklachten, in drie sets: 6-1, 6-4 en 6-3. Daardoor is de stand na de eerste dag van de Daviscupfinale in Lille in evenwicht: 1-1.

Stan Wawrinka had Zwitserland op voorsprong gezet door de eerste enkelpartij tegen de Franse kopman Jo-Wilfried Tsonga te winnen (6-1, 3-6, 6-3 en 6-2). Het was vervolgens aan Federer om de Zwitsers aan het tweede punt te helpen, maar de zeventienvoudig grandslamwinnaar bleek fysiek niet opgewassen tegen de atletische Monfils. Zaterdag staat het dubbelspel op het programma, zondag volgen de laatste twee enkelspelen.

Heemskerk zwemt nationaal record 200 wissel

Zwemster Femke Heemskerk heeft vrijdag haar Nederlands record op de 200 meter wisselslag aangescherpt. Ze deed dat bij de finales van die afstand op de Open Deense kampioenschappen kortebaan. Heemskerk kwam tot 2:06,69 minuten en won daarmee met overmacht het onderdeel in Kopenhagen.

Heemskerk zwom amper twee weken geleden het oude record op de 200 meter wissel tijdens de Open Nederlandse kampioenschappen in Tilburg. Toen klokte ze 2:06,88. In Kopenhagen was ze dus een fractie sneller. Het leverde haar de tweede gouden medaille bij de Deense kampioenschappen op. Donderdag versloeg ze Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrije slag.

Kromowidjojo pakte vrijdag ook het zilver op de 50 vlinder. Ze verloor van de Deense Jeanette Ottesen. Moniek Nijhuis, donderdag tweede op de 200 school, was vrijdag de beste op de 100 school: 1:04,97.

Sharon van Rouwendaal was bij de Franse titelstrijd op de kortebaan goed op dreef op de 800 meter vrij. Ze won de afstand in Montpellier in 8:17,44. Donderdag won ze de 100 meter rugslag en werd ze op de 200 vlinder tweede in een nieuw Nederlands record.

Derde wereldtitel squash voor Ashour

Ramy Ashour heeft voor de derde keer in zijn carrière de wereldtitel squash gepakt. In een Egyptisch onderonsje met Mohamed El Shorbagy was de 27-jarige Ashour vrijdag in Doha de beste in de zenuwslopende finale: 13-11, 7-11, 5-11, 11-5 en 14-12. Ashour mocht zich in 2008 en 2012 ook de beste squasher van de wereld noemen. Vorig jaar ging de wereldtitel naar de Engelsman Nick Matthew.

De balvirtuoos uit Caïro versloeg met El Shorbagy de nummer 1 van de wereldranglijst. In 2012 stonden de twee squashers uit Egypte ook tegenover elkaar in de WK-finale, toen ging het goud eveneens naar Ashour. El Shorbagy wacht nog altijd op zijn eerste wereldtitel.

Schorsing Zidane van tafel geveegd

Zinedine Zidane mag weer gewoon aan het werk bij Real Madrid. Het Spaanse sporttribunaal heeft vrijdag de schorsing van de Franse trainer van tafel geveegd. Zidane (42) kreeg eind oktober een schorsing van drie maanden van de Spaanse voetbalbond, omdat hij zonder de juiste papieren op de bank zat bij het tweede elftal van Real Madrid.

Met Zidane werd ook Santiago Sánchez, officieel de hoofdcoach van het reserveteam, geschorst. Volgens de Spaanse bond fungeert Sánchez als stroman voor de Franse oud-topvoetballer, die in eigen land nog bezig is met zijn trainerscursus. Real Madrid tekende beroep aan tegen de schorsingen en in afwachting van een uitspraak mochten Zidane en Sánchez de afgelopen weken al weer op de bank zitten. Het Spaanse sporttribunaal schrapte de schorsing vrijdag helemaal.

Serena Williams weer beste tennisster van jaar

Serena Williams is voor de zesde keer uitgeroepen tot tennisster van het jaar. De 33-jarige Amerikaanse won in 2014 zeven toernooien, waaronder de US Open en de afsluitende WTA Finals. Williams sloot bovendien het jaar weer af als nummer één van de wereldranglijst. In 2002, 2008, 2009, 2012 en 2013 werd ze ook uitgeroepen tot tennisster van het jaar.

De Amerikaanse hardhitter was vooral in het tweede deel van het jaar op dreef. Ze won 26 van haar laatste 30 partijen en pakte in New York haar achttiende grandslamtitel, waarmee ze op gelijke hoogte kwam met Chris Evert en Martina Navratilova. Alleen Steffi Graf heeft vaker een grandslamtoernooi gewonnen (22 keer).

"Het was een geweldig jaar", zei Williams vrijdag. "Ik voel me heel bevoorrecht dat ik op dit punt in mijn carrière nog op dit niveau kan spelen."

Schweinsteiger wacht eerste duel na WK-finale

Bastian Schweinsteiger keert zaterdag terug in de selectie van Bayern München na een knieblessure die hem sinds de WK-finale aan de kant hield. Trainer Pep Guardiola kon vrijdag nog niet zeggen of de middenvelder ook start in de thuiswedstrijd tegen Hoffenheim. "Het is goed nieuws dat hij terug is, maar ik weet nog niet of hij speelt."

Schweinsteiger wordt in de ziekenboeg afgelost door aanvoerder Philipp Lahm. De verdediger brak deze week zijn enkel en is drie maanden uitgeschakeld. "Hij was onze belangrijkste speler en dat maakt zijn uitvallen een zware klap", aldus Guardiola, die ook David Alaba, Thiago Alcantara, Javi Martinez en Holger Badstuber mist wegens blessures.

Ondanks alle absenties staat Bayern bovenaan in de Bundesliga met vier punten voorsprong op VfL Wolfsburg. Hoffenheim staat vijfde.

Call of Duty: Advanced Warfare (multiplayer)

Vorige week publiceerden we de review van de singleplayer van Call of Duty: Advanced Warfare. Hoewel de campaign van de game zeker niet tegenviel, is het duidelijk dat het multiplayergedeelte door verreweg de meeste mensen belangrijker wordt gevonden. De multiplayer is natuurlijk ook een stuk uitgebreider. CoD-critici kunnen veel zeggen, maar dat Sledgehammer Games heeft weten te vernieuwen met Advanced Warfare staat buiten kijf.

Borstimplantaatregistratie in januari van start

Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.

Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen, maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen, zoals cosmetisch chirurgen. "Wij hopen dat het ministerie registratie verplicht stelt voor iedereen, zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst. In het register is straks te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uit is gehaald.

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen.

Tournee redde leven Mick Jagger

De uitgebreide tournee die The Rolling Stones afgelopen zomer maakten langs Europese podia heeft frontman Mick Jagger geholpen bij het verwerken van de dood van zijn vriendin. L'Wren Scott maakte in maart een einde aan haar leven.

Na de zelfmoord van Scott stelde Jagger een aantal optredens van The Rolling Stones in Australië en Nieuw-Zeeland uit. De Britse band pakte zijn wereldtournee in de zomer weer op met een aantal concerten op het Europese continent, waaronder een optreden op Pinkpop. In die shows vond Jagger een welkome afleiding van zijn verdriet.

"De tournee hervatten heeft me geholpen bij het verwerken", vertelde de 71-jarige rocker in een interview met de BBC. "Ik kon me concentreren op mijn werk en had een geweldige tijd in Europa." Jagger was naar eigen zeggen compleet uit het veld geslagen door de pijn en rouw. "Het was uiteraard een vreselijk moeilijke tijd, voor mij en mijn familie."

Om Jagger de komende tijd te helpen bij het rouwproces en hem wat afleiding te bieden, heeft ex-vrouw Jerry Hall hem uitgenodigd om de kerstdagen samen met hun vier kinderen bij haar door te brengen.

Kwaku-festival krijgt aanpassing

Het traditionele Zomerfestival Kwaku krijgt waarschijnlijkeen kleine aanpassing. De bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost te Amsterdam heeft ingestemd om het festival voortaan niet meer 5 weekenden lang de buurt op te laten vrolijken met Caribische geluiden. In de nieuwe format gaat het om tien aaneengesloten dagen.

Dit om overlast te voorkomen. Het multiculturele festival wint namelijk aan populariteit en trok vorig jaar al zo'n 150.000 bezoekers. Een voorstel van de lokale VVD om de happening voortaan niet meer over vijf weekenden uit te smeren kon op steun rekenen binnen de fractie.

De organisator die luistert naar de typisch Caribische naam Frans de Vries, heeft eerder al aangegeven het feest te willen inkorten naar vier weekeinden. Daarbovenop was het de bedoeling om de muziekoptredens van de zaterdag en zondag naar de vrijdag te verplaatsen en een thema in te voeren om nieuw publiek te trekken.

Maar volgens de plaatselijke politici zou een festival van tien dagen op rij de overlast meer beperken dan het plan van Frans.

Detailhandel niet blij met tasjescompromis

Nederlandse winkeliers zijn niet blij met het compromis dat de Europese Commissie deze week sloot over het terugdringen van gratis plastic tasjes in winkels. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) spreekt van symboolpolitiek, omdat Europese lidstaten van Brussel nu alleen stappen mogen nemen om gratis wegwerptasjes dunner dan vijftig micrometer uit te bannen.

De brancheorganisatie stelt dat het compromis daarom zomaar het tegenovergestelde effect kan hebben, dat er straks meer plastic voor gratis tasjes wordt gebruikt. Veel winkels zullen naar verwachting overgaan tot het vrij verstrekken van dikkere tasjes. Tegen die tassen is optreden door het compromis niet mogelijk, omdat dit in strijd is met de mededingingswetgeving.

'Geld giro 555 komt niet op juiste plaats'

Het geld dat Nederlanders bij rampen aan Giro 555 schenken, komt lang niet altijd op de goede plek terecht. Dat blijkt uit een kritisch rapport over de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), waar De Correspondent de hand op heeft gelegd. Dat rapport was al in februari klaar, maar publicatie zou door de SHO zijn tegengehouden.

De tien aangesloten doelen werken nauwelijks samen en gunnen elkaar niets, zou in het rapport staan. Er wordt bij een ramp daardoor niet gekeken naar welke organisaties al actief zijn in het getroffen gebied en gespecialiseerd zijn in de benodigde hulp. In plaats daarvan wordt het geld bij iedere ramp volgens dezelfde verdeelsleutel over de tien aangesloten stichtingen verdeeld. Volgens de onderzoekers is dat 'geen houdbare werkwijze'.

Ook wantrouwen de directeuren van de organisaties elkaar. Dat leidt tot discussies en wrevel. Mediapartners NPO en NOS spreken in het rapport van een gebrek aan 'professionaliteit' en 'lerend vermogen'.

De commissie stelt voor het bestuur van de SHO te vervangen door een onafhankelijk bestuur. De tien directeuren zouden dan een soort ledenraad vormen. Slechts een deel van het opgehaalde geld zou vervolgens volgens de verdeelsleutel moeten worden verspreid. De rest zou aan projecten moeten worden toegewezen. Ook zouden de goede doelen per actie moeten bekijken of zij wel geld zouden moeten willen aannemen.

SHO-voorzitter René Grotenhuis stelt dat het bestuur voor de verdeling van donaties 'een andere afweging maakt'. De voorgestelde werkwijze zou volgens hem tot teveel bureaucratie leiden.

Giro 555 is momenteel opengesteld om geld in te zamelen voor de strijd tegen ebola.

AIVD en MIVD tappen straks kabel af

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen straks ook op de kabel telecommunicatiegegevens van burgers onderscheppen. Nu mag dat alleen nog via de ether, maar dat is achterhaald omdat inmiddels vrijwel alle communicatie, zoals telefoon, internet en sociale media, via de kabel loopt.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) hebben de wijzigingen vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Naast de nieuwe mogelijkheden krijgt de minister in elke fase van het speurproces meer te zeggen en zijn er nieuwe waarborgen ingebouwd om de privacy van burgers te beschermen. Daarnaast komt er meer toezicht op de handelwijze van de diensten en de ministers.

Romeinse schat gevonden in Den Haag

In Den Haag is een schat uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologen ontdekten een potje op de plek waar de nieuwe toegangsweg van Den Haag komt te liggen. In dat potje zaten 107 zilveren munten, zes zilveren armbanden, een grote verzilverde speld van een mantel en een paar glazen kraaltjes.

De gemeente Den Haag meldt vrijdag te denken dat de schat doetbewust moet zijn begraven omdat alles bij elkaar in een pot zat opgeborgen. Wie dat heeft gedaan en waarom, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden.

De oudste munt in de pot werd geslagen toen keizer Nero regeerde, ergens tussen het jaar 54 tot 68 na Christus. De jongste munten zijn ongeveer een eeuw later gemaakt, onder keizer Marcus Aurelius. In die tijd stond er waarschijnlijk een boerendorp op de vindplaats. Er zijn namelijk sporen van boerderijen gevonden.

De waarde van de schat is niet bekend.

Plasterk bereid zetelroof aan te pakken

Het is onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen hun zetel meenemen. Als de Kamer dat wil, is minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bereid daar iets tegen te ondernemen, zei hij vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Vorige week stapten de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk op na een conflict over het integratiebeleid. Zij begonnen een eigen fractie. Eerder gebeurde hetzelfde bij de PVV en 50Plus. Daardoor zitten er nu vijftien fracties in de Kamer, terwijl er maar elf gekozen zijn.

Die afsplitsingen zijn buiten de kiezer omgegaan, zei Plasterk. "Je kunt je afvragen of dat de bedoeling was."

De minister wees er wel op dat er ingrijpende wetswijziging nodig is om afsplitsingen onmogelijk te maken. "Dat is iets voor de lange termijn."

Kardashians weerhielden Dave Grohl van wiet

Het had even gescheeld of Dave Grohl zat na jaren toch weer aan de wiet. De Foo Fighters-frontman wilde onlangs blowen, maar veranderde van gedachten toen hij een aflevering van Keeping Up with the Kardashians zag. Dat doet Grohl, volgens Britse media, uit de doeken in de Britse boulevardkrant The Sun.

"Ik stopte met drugs toen ik rond de 20 was, maar onlangs dacht ik: laat ik weer wiet gaan roken om van mijn slapeloosheid af te komen. Ik had de kinderen naar bed gebracht en ging naar boven om te blowen", vertelt de 45-jarige zanger. "Toen keek ik 45 minuten naar de Kardashians op tv en ik werd er gek van. Ik nam me voor om nooit meer te blowen. Het is niets meer voor mij."

Hoewel Grohl, de voormalige drummer van Nirvana, zelf nooit worstelde met zware verslavingen, heeft hij van dichtbij meegemaakt hoe drugs mensen kapot kunnen maken. Nirvana-zanger Kurt Cobain was verslaafd aan heroïne en pleegde in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Grohl maakt zich soms zorgen dat andere jonge muzikanten zichzelf ook de vernieling in helpen. "Want dat gebeurt."

Ook over de Britse band Arctic Monkeys, met wie Foo Fighters onlangs door de Verenigde Staten toerde, maakt de zanger zich zorgen. "Als ik terugdenk aan toen ik jong was en in Nirvana zat en hoe moeilijk het was om door alle onzin overeind te blijven en als ik dan een jonge band zie die populair wordt, dan denk ik: alsjeblieft, laat ze zichzelf niet kapotmaken."

Zelf voelt de zanger geen druk meer van de muziekindustrie. "Ik leef in mijn eigen kleine perfecte wereld. De wereld laat ons met rust op dezelfde manier als dat wij de wereld met rust laten", legt Grohl uit. "We denken niet na over hoe hoog je in de hitlijsten staat, daar word je gestoord van."

Van Beek commissaris van de koning

VVD'er Willibrord van Beek wordt commissaris van de koning in de provincie Utrecht. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Van Beek, die eerder Tweede Kamerlid voor de VVD was, gaat op 1 januari aan de slag.

De 65-jarige Van Beek was al sinds half september 2013 waarnemend commissaris van de Koning in Utrecht. Het was de bedoeling dat hij tijdelijk zou aanblijven, omdat het kabinet Utrecht in 2015 wilde samenvoegen met Flevoland en Noord-Holland. Dat plan is echter van de baan, omdat er te veel verzet was. Daarom krijgt Utrecht alsnog een volwaardige, eigen commissaris van de Koning.

Stoffelijke resten en wrakdelen MH17 geborgen

Op de plek van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne zijn vrijdag stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken geborgen. Bij de persoonlijke bezittingen gaat het onder meer om kleding en sieraden. Het is de zesde dag op rij dat wrakstukken zijn geborgen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn de werkzaamheden goed verlopen. Het team verwacht nog enkele dagen bezig te zijn met het bergen van wrakstukken van de gecrashte Boeing van Malaysia Airlines.

De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. De wrakstukken worden naar Torez gebracht en daar in treinwagens geladen. Ze worden later overgebracht naar de Oekraïense stad Charkov en daarna naar Nederland.

Ook de stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen gaan terug naar Nederland. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

Show Bill Cosby in Las Vegas geschrapt

Een show van de Amerikaanse komiek Bill Cosby in Las Vegas is afgelast. De voorstelling van 28 november is geschrapt met wederzijdse instemming, liet het Treasure Island Casino vrijdag in een verklaring weten.

De 77-jarige acteur is in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksueel misbruik. Meerdere vrouwen zeggen dat ze tientallen jaren geleden door hem zijn misbruikt. Cosby is vooralsnog nergens voor aangeklaagd. Zijn advocaten spreken van smaad.

Naar aanleiding van alle ophef besloten de Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix en tv-zender NBC deze week om programmas met Cosby stil te leggen.

Onderzoek naar Catalaanse bestuurders om referendum

De Catalaanse president Artur Mas en twee andere bestuurders van de autonome Spaanse regio worden verdacht van ernstige ongehoorzaamheid, misbruik van overheidsgeld, misleiding, machtsmisbruik en het hinderen van de rechtsgang. Het Catalaanse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld tegen het drietal, dat zich aan die delicten schuldig zou hebben gemaakt bij de organisatie van een officieus referendum over losmaking van Spanje. Het regionale hof van Catalonië moet nu beslissen of de drie moeten worden vervolgd.

De Catalaanse regering schreef voor 9 november een officieuze volksraadpleging uit over afscheiding van Spanje. Het hooggerechtshof verbood de peiling op verzoek van de regering in Madrid, maar Mas en consorten zetten door. Van de 6,3 miljoen kiesgerechtigden brachten er volgens de Catalaanse regering 2,3 miljoen hun stem uit. Het overgrote deel van hen stemde voor onafhankelijkheid.

'Vogelgriep komt niet door wilde vogels'

De uitbraak van vogelgriep is niet te wijten aan wilde vogels. Dat stelt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Het H5N8-virus is volgens de organisatie niet bij wilde vogels in Europa aangetroffen. "Bovendien hebben de in Nederland getroffen bedrijven geen uitloop naar buiten. De dieren zitten er altijd binnen."

CIWF wijst de intensieve pluimveehouderij aan als schuldige. "Het is bekend dat de intensieve veehouderij met haar volle stallen, waar soms tienduizenden kippen dicht op elkaar staan, een ideale voedingsbodem is voor de verspreiding van veeziekten. Wanneer in zo'n stal één dier ziek wordt door een besmettelijk virus zijn al snel veel meer dieren ziek."

De organisatie vindt het dan ook opmerkelijk dat er direct naar wilde vogels wordt gewezen. "Het is opmerkelijk hoezeer de voorstanders van de intensieve veehouderij zich haasten wilde vogels aan te wijzen als de oorzaak van de uitbraken en te eisen dat kippen met een vrije uitloop grote delen van het jaar, tijdens de vogeltrek, binnen worden gehouden", stelt directeur Geert Laugs.

"Uiteraard hebben we geen bezwaar tegen de tijdelijke ophokplicht die nu van kracht is en die dient om verdere uitbreiding van de vogelgriep tegen te gaan", voegt Laugs daar aan toe. CIWF vindt dat het nu nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken over de herkomst van het virus.

Tand van babymammoet gevonden op Tweede Maasvlakte

Een hobbypaleontoloog heeft in mei de melkslagtand van een babymammoet gevonden op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van het Rotterdamse Natuurhistorisch Museum vrijdag. Volgens hem gaat het om een uiterst zeldzame vondst.

"Melkslagtandjes zijn klein en kwetsbaar en daardoor blijven zij over het algemeen minder goed bewaard, dan de grote slagtanden van volwassen mammoeten", verklaart de woordvoerder. Het melktandje is nog geen vijf centimeter lang, is bruin van kleur en heeft een zwart kopje.

De tand wordt onderzocht om erachter te komen wanneer de babymammoet heeft geleefd en hoe oud het dier was op het moment dat het stierf. Geïnteresseerden kunnen het melktandje zondag bewonderen in het informatiecentrum Futureland.

Op de Tweede Maasvlakte worden wel vaker fossielen gevonden, omdat zand word opgespoten van de bodem van de Noordzee. Daar liggen veel overblijfselen van dieren uit voorgaande eeuwen.

Mensenleven = week schoffelen in NL

Een mensenleven is in Nederland slechts een week schoffelen waard. Vandaag is een Pool, die vorig jaar mei drie Limburgers doodreed, veroordeeld tot maar liefst drie weken schoffelen.

De Pool reed vorig jaar in Meijel 120 km/h op een weg waar een snelheidslimiet van 80 km/h geldt. Hierdoor vloog hij uit de bocht, en reed met zijn BMW op het naastgelegen fietspad twee zestigers en hun tweejarige kleindochter dood.

Twee weken geleden eiste de rechtbank van Roermond nog vijftien maanden cel. De rechter kwam daar nu op terug, omdat niet kan worden bewezen dat de Pool te hard had gereden. De rechter besloot de beste man dan ook te belonen met een taakstraf van slechts 120 uur.

De officier van Justitie gaat overigens in hoger beroep. Uit politieonderzoek is namelijk gebleken dat de Pool wel degelijk 40 km/h te hard heeft gereden.

Vermiste Nijmegenaar dood in Duitsland

De vermiste Nijmegenaar Mesut Polat is deze week dood gevonden in een sluis in Duitsland. Volgens het eerste onderzoek is hij door geweld om het leven gekomen, meldde de politie vrijdag.

De 36-jarige Nijmegenaar werd sinds zondagavond 2 november vermist. Polat was voor het laatst gezien in een café in Nijmegen. Een schipper vond hem dinsdag dood in het Duitse Duisburg-Meiderich, zo'n 50 kilometer stroomopwaarts van Nijmegen.

De Duitse politie is een onderzoek begonnen. De Nederlandse politie assisteert.

'Scarlett Johansson stiekem getrouwd'

Scarlett Johansson is mogelijk in het geheim getrouwd. Dat denkt New York Post althans, omdat de actrice dinsdagavond werd gespot met iets wat leek op een trouwring om haar vinger.

Tijdens een benefietevenement dat ze samen met haar tweelingbroer Hunter presenteerde, verscheen Scarlett met de nieuwe ring. Hoewel ze daarnaast ook nog haar verlovingsring droeg, bracht het sieraad de geruchtenmachine op gang.

Scarlett is al ruim een jaar verloofd met de Franse journalist Romain Dauriac. Het stel verwelkomde in september een dochtertje, Rose.


'Scarlett Johansson stiekem getrouwd' (Foto: Novum)

Minder ongevallen met vrachtauto's

Vorig jaar zijn er minder ongelukken geweest met vrachtwagens dan het jaar ervoor. Er waren 2182 ongevallen, acht procent minder dan in 2012. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag op vragen van de PVV laten weten.

In ruim tachtig procent van de gevallen is het ongeluk met een vrachtwagen het resultaat van menselijk handelen. In iets meer dan tien procent is de techniek de oorzaak.

Ook zijn er in 2013 minder vrachtauto's gestrand, bijvoorbeeld door pech. Hier ging het om een daling van 28 procent, maar die wordt voornamelijk veroorzaakt door een gewijzigde registratie. In bijna alle gevallen zijn technische problemen de oorzaak van de stranding van een vrachtwagen.

Geen daling meer in aantal sms'jes

Het aantal sms'jes dat in Nederland wordt verstuurd, loopt niet langer terug. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van de Autoriteit Consument en Markt.

In het tweede kwartaal werden er ruim een miljard berichtjes gestuurd. Daarmee lijkt de bodem bereikt, aldus de toezichthouder. Het aantal sms'jes is zelfs iets meer dan in het voorgaande kwartaal werd gesignaleerd.

Het sms-verkeer in Nederland liet sinds eind 2010 ieder kwartaal een daling zien. Toen werden er in drie maanden tijd nog zo'n drie miljard berichtjes verstuurd. Twee jaar terug lag dat aantal al rond de twee miljard.

Het gebruik van mobiel internet, en daarmee ook het gebruik van diensten als WhatsApp, groeide in het tweede kwartaal verder wel stevig door, stelt de ACM. Er zijn nu 11,3 miljoen smartphones en tablets met een aansluiting op mobiel internet. In vergelijking met dezelfde periode in 2013 steeg het mobiele datagebruik met 83 procent.

Spijkerman terug op 3FM voor afscheid De Breij

Voordat Claudia de Breij bij 3FM stopt met haar radioprogramma Claudia d'r Op, organiseert ze vrijdag 28 november een reünie-uitzending met haar voorgangers Dolf Jansen en voormalig VARA-coryfee Jack Spijkerman. Het drietal gaat het programma samen presenteren, kondigde ze vrijdag aan op de zender.

Spijkerman en Jansen presenteerden in de jaren tachtig en negentig afwisselend De Steen en Been Show. Onderdeel van de cabareteske radioshow was dat Spijkerman gekke wensen van luisteraars in de uitzending vervulde. Dit gebeurde onder het mom 'Heb je een wens, vraag het de VARA'.

De legendarische radiorubriek keert eenmalig terug ter gelegenheid van het afscheid van Claudia de Breij. Ze riep luisteraars vrijdagmiddag op alvast wensen in te sturen via Twitter. In de reünie-uitzending wil Claudia ook terugblikken op hoogtepunten uit de programma's die Spijkerman en Jansen presenteerden. Spijkerman veroorzaakte in 2005 veel ophef toen hij de overstap maakte naar commerciële televisie.

De Breij maakte onlangs bekend dat ze op 12 december voor het laatst op 3FM te horen is in haar wekelijkse radioshow. "Ik heb het altijd gezegd en dat heb ik ook gedaan toen ik begon bij 3FM: ik wil niet tot mijn veertigste op 3FM zitten. Ik vind dat ik gelijk had. Het is letterlijk mooi geweest", vertrouwde de 39-jarige haar luisteraars toe.

Gerard Ekdom vult vanaf januari de plek van Claudia D'r Op in met zijn programma Effe Ekdom. Gerard is al van maandag tot en met donderdag tussen 12.00 en 14.00 uur te horen op 3FM, hij krijgt daar vanaf het nieuwe jaar de vrijdagmiddag bij.

Karel Doorman lost goederen in Guinee

Het marineschip Karel Doorman heeft vrijdag in het Afrikaanse Guinee goederen gelost voor de strijd tegen ebola. Het ging onder meer om 45 voertuigen en 37 containers, meldde de Nederlandse ambassadeur in Senegal, Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan, op Twitter.

Het grootste schip van de marine vaart door naar Monrovia in Liberia om ook daar materieel af te leveren. Eerder gebeurde dat ook al in Sierra Leone. De Karel Doorman brengt ruim 1200 ton aan spullen naar deze drie landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen door de ziekte.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen maakte donderdag bekend dat het schip voor een tweede keer hulp gaat brengen naar Sierra Leone, Liberia en Guinee. In die landen zijn al meer dan 5400 mensen gestorven aan ebola.

Maandag nauwelijks treinverkeer naar België

De stakingen in de Belgische publieke sector zorgen maandag voor hinder bij het treinverkeer van en naar België. Thalys laat weten dat meerdere treinen in de richting van de zuiderburen uitvallen. De Belgische vakbonden, waaronder de Belgische spoorwegen, leggen het werk neer vanwege de bezuinigingen in het regeerakkoord.

Veel treinen naar Brussel en Parijs rijden tussen zondagavond en dinsdagochtend niet. Thalys raadt reizigers aan hun treinreis uit te stellen. Tickets kunnen worden omgeboekt of mensen kunnen hun geld terugkrijgen.

Ook de NS adviseert die dag niet met de trein naar België te reizen. Een woordvoerder verwacht dat het treinverkeer vooral maandag hinder ondervindt, maar houdt er rekening mee dat het opstarten van treindiensten dinsdagochtend nog wat problemen oplevert.

Treinkaartjes die bij de NS zijn gekocht, kunnen volgens de woordvoerder kosteloos worden omgeboekt of worden gerestitueerd. Mensen die hun kaartje niet hebben gekocht via de website van de NS, maar bij een boekingsbureau of een reisagentschap wordt aangeraden de zaken daar af te handelen. Zij lopen wel het risico dat ze hun boekingskosten kwijt zijn.

De regionale staking van maandag is de eerste in een reeks. Ook op 1 december en 8 december wordt regionaal het werk neergelegd, culminerend in een nationale staking op 15 december. Volgens de NS-woordvoerder krijgt het treinverkeer ook hier last van.

Ook de mensen die komend weekend op Schiphol het vliegtuig willen pakken, moeten rekening houden met hinder van het treinverkeer. Wegens werkzaamheden rijden minder treinen naar de luchthaven, meldt Prorail. Reizigers wordt aangeraden vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Twintig plaatsen gridstraf voor Grosjean

Romain Grosjean heeft voor de Grand Prix van Abu Dhabi een gridstraf van maar liefst twintig plaatsen gekregen. Het Formule 1-team Lotus wisselde bij de bolide van de Fransman het motorblok, de turbo en het systeem voor de hybride KERS voor de zesde maal, waardoor de straf zo hoog uitvalt.

De straf is samengesteld uit drie componenten. Voor het inzetten van een zesde onderdeel van een van de zes motorcomponenten volgt een straf van tien plaatsen. Voor het voor de zesde maal vervangen van de vijf andere zaken volgt per onderdeel een straf van vijf posities.

Omdat er slechts twintig coureurs meedoen en Grosjean in de slotrace van het seizoen zelfs met poleposition niet zijn straf helemaal uit kan zitten heeft de FIA een andere oplossing bedacht. Bij het overblijven van een tot vijf plaatsen straf moet de Fransman bij zijn eerste bandenwissel vijf seconden langer in de pits staan, bij zes tot tien plaatsen is dat tien seconden. Tussen de tien en twintig plaatsen is dit een drive-throuh penalty. Komt het boven de twintig plekken, dan volgt een stop-and-go-penalty van tien seconden.

Luiten blijft twaalfde in Dubai

Golfer Joost Luiten heeft zich vrijdag in de tweede ronde van het World Tour Championship in Dubai niet kunnen verbeteren. De Bleiswijker bleef na een rondgang van 69 slagen en een totaal van 139 op de gedeelde twaalfde plaats staan bij het sluitstuk van de Europese Tour. Hij sloot een moeizame ronde sterk af met drie birdies.

De Zweed Henrik Stenson pakte de leiding. Na een ronde van 66 slagen steeg hij van de vijfde naar de eerste plek. Met een totaal van 134 slagen heeft hij twee slagen minder dan de Engelsman Danny Willett, de Schot Richie Ramsay en de Noord-Ier Rory McIlroy, die zijn leidende positie van donderdag moest prijsgeven.

FIFA: WK in Rusland moet feestje worden

Jérôme Valcke hoopt dat het WK 2018 in Rusland niet als politiek instrument gebruikt wordt. Hij wil dat het voetbaltoernooi 'een feest voor de fans blijft'. Dat zei de secretaris-generaal van de FIFA vrijdag tijdens een bezoek aan speelstad Sochi.

Sommige politici hebben vanwege de rol van Rusland in de crisis in Oekraïne opgeroepen tot een boycot van het toernooi, waarvan de toewijzing net als Qatar 2022 wordt omgeven door vermoedens van corruptie. Valcke kon in Sochi slechts constateren dat de voorbereidingen voor het grootste voetbaltoernooi ter wereld op schema lopen.

De Russische minister van sport Vitaly Mutko benadrukte dat bezoekers geen last zullen hebben van de grote afstanden tussen de speelsteden. Het spoornetwerk zal in 2018 'voorbeeldig zijn'. In alle twaalf stadions, waarvan de meesten momenteel ge- of verbouwd worden, vinden vier wedstrijden plaats. De Confederations Cup in 2017 wordt gespeeld in Moskou, Sint Petersburg, Sochi en Kazan.

Ubisoft: 'Gooi je AC:U-contacten weg'

Dat Assassin's Creed: Unity wat problemen heeft is bekend. Online werkt alles behalve naar behoren en lag en framedrops zijn volgens een hoop gamers aan de orde van de dag. Ubisoft is hier keihard mee aan de slag gegaan en heeft hierbij een bijzondere vondst gedaan met een nog meer bijzondere oplossing.

De ontwikkelaars kwamen namelijk tot de ontdekking dat een van de bugs in het spel er voor zorgde dat de game volledig crashte. Het gaat hierbij om een volledige crash wanneer er in het hoofdmenu op 'doorgaan' wordt gedrukt. De crash doet zich voor op alle platformen.

Voor spelers die hier nog geen last van hebben gehad, en dat ook niet willen krijgen, heeft Ubisoft een bijzondere oproep gedaan. Om deze bug te voorkomen moet je namelijk al je contactpersonen in de game verwijderen en voorlopig ook geen mensen die je ingame ontmoet meer toevoegen.

Om je al opgebouwde zwarte boekje te legen moet je deze klikjes uitvoeren:
My Brotherhood > My Contacts > Game Contacts (using RB/R1) > Focus on a Contact (LS) > More Actions (Y/Triangle) > Remove from contacts.

Mocht je ondanks het legen van je contacten toch nog crashen, dan vraagt de ontwikkelaar je om een ticket aan te maken op de website.

Assassin's Creed Unity (Foto: Ubisoft)

Blunder met onderzoek gepeste leraren

Met het onderzoek naar pesten onder leraren is iets misgegaan. De conclusie dat bijna een op de drie leraren wordt gepest blijkt niet juist, zo bevestigt een woordvoerder van CNV Onderwijs een bericht van RTL Nieuws. Volgens de vakbond ligt de fout bij het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

Vrijdagochtend werd gemeld dat een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt gepest. Dat percentage verwijst echter naar het aantal ondervraagden dat aangeeft aan dat bij hen op school leraren worden gepest. Dat geldt dus niet per se voor de ondervraagde zelf. Het pesten van leraren kan gebeuren door collega's, directie, leerlingen of ouders, maar daar is niet specifiek naar gevraagd.

Van de ondervraagden zegt elf procent zelf te worden gepest door collega's. Dat gebeurt vaak op subtiele wijze, aldus CNV Onderwijs, door roddelen, uitsluiten of het in twijfel trekken van deskundigheid.

Asscher: nog geen schadevergoeding pluimveesector

Het kabinet vindt het nog te voorbarig om te praten over schadevergoeding voor de pluimveebedrijven die getroffen zijn door vogelgriep. Eerst moet alle aandacht gericht worden op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte, zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad.

Vrijdag werd het derde geval van vogelgriep ontdekt. Asscher begrijpt de zorgen van de pluimveesector. Maar 'voor ons is het zaak alle maatregelen te nemen die nodig zijn vanuit het belang van de landbouw, maar ook van de volksgezondheid om te voorkomen dat zo'n virus zich verder kan verspreiden'.

Biden roept Russen op wapenstilstand te respecteren

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft vrijdag felle kritiek geleverd op Rusland voor de rol die het speelt in het oosten van Oekraïne. Biden heeft bij een bezoek aan Kiev Moskou opgeroepen om het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne te respecteren.

Biden was in Kiev om het begin van de protesten op het Maidan-plein, precies een jaar geleden, te herdenken. Volgens de vicepresident moeten de sancties die het Westen heeft opgelegd voorlopig niet worden opgeheven of versoepeld. Pas als Moskou zich meer inspant voor de wapenstilstand moet daar over worden nagedacht.

"Als Rusland deze plichten vervult en de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit respecteert dan kunnen we een rationele discussie gaan voeren over sancties", aldus Biden. "Maar dat is niet wat er tot nu toe gebeurd is. In plaats daarvan hebben we alleen maar meer provocaties gezien, meer veronachtzaming van de overeenkomst. En zo lang dat duurt krijgt Rusland te maken met toenemende kosten en meer isolatie."

Een jaar geleden gingen Oekraïeners in Kiev de straat op om te protesteren tegen de regering. Dit leidde tot het vertrek van de pro-Russische Viktor Janoekovitsj in februari. Rusland annexeerde vervolgens in maart het schiereiland de Krim en begon een rebellie in het oosten van Oekraïne te steunen.

Carla Bruni in Franse variant van Band Aid 30

Binnenkort komt er een Franse variant van de single Do They Know It's Christmas? van dit jaar van Band Aid 30. Zangeres en ex-model Carla Bruni heeft het nummer vertaald naar Noël est là, meldden Franse media vrijdag. De echtgenote van de Franse ex-president François Sarkozy zingt zelf ook mee in het lied dat vanaf 1 december in de winkel ligt.

De Ierse zanger Bob Geldof nam onlangs in Londen met een groot aantal internationale sterren een nieuwe versie op van het legendarische nummer, dat inmiddels in ruim vijftig landen bovenaan de hitlijsten staat. Alle opbrengsten gaan naar de strijd tegen ebola.

Ook bij de Franse versie is de opbrengst bestemd voor de strijd tegen het dodelijke virus, dat vooral in West-Afrika om zich heen grijpt. In Frankrijk hebben artiesten als Vanessa Paradís, Joey Star en Zaz hun medewerking toegezegd, maar de lijst is nog niet definitief. Johnny Hallyday en Daft Punk doen in tegenstelling tot eerdere berichten niet mee.

De Engelstalige goededoelenhit bracht in de eerste vijf minuten al meer dan een miljoen Britse pond, ongeveer 1,3 miljoen euro, op. De ebola-uitbraak heeft sinds maart ruim 5420 dodelijke slachtoffers geëist, vooral in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Sunset Overdrive deze zaterdag gratis te spelen

Aankomende zaterdag is voor iedereen die een Xbox One en een Xbox Live Gold-abonnement heeft Sunset Overdrive gratis te spelen. Dit is om te vieren dat de Xbox One alweer een jaartje ouder is. Rond 6 uur in de ochtend zal de game geunlocked worden en kan het downloaden beginnnen.

Sunset Overdrive is 24 uur gratis speelbaar. Mocht je het einde van de game niet binnen 24 uur zien, dan kun je later met je savegame verder spelen, maar dan moet je wel even de game kopen. Ook zal de multiplayer modus Chaos Squad beschikbaar waarin je met zeven anderen samen kan spelen. Deze moet wel eerst vrijgespeeld worden in de singleplayer. 

Uitslag tweede vrije training F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi de snelste tijd neergezet. De Brit reed een tijd van 1:42.113 en was daarmee nipt sneller dan Nico Rosberg die in 1:42.121 rond ging op het 5.554 kilometer lange circuit. Kevin Magnussen zette de derde tijd neer op zeven tienden van een seconde achter Lewis Hamilton. Fernando Alonso reed geen tijd hij moest zijn wagen al na twee ronden langs de kant parkeren.

Uitslag tweede vrije training:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:42.113   34
2 N. Rosberg Mercedes 1:42.121 +0:00.008 36
3 K. Magnussen McLaren 1:42.895 +0:00.782 35
4 S. Vettel Red Bull 1:42.959 +0:00.846 32
5 V. Bottas Williams 1:43.070 +0:00.957 33
6 D. Ricciardo Red Bull 1:43.183 +0:01.070 31
7 K. Räikkönen Ferrari 1:43.489 +0:01.376 32
8 J. Button McLaren 1:43.503 +0:01.390 22
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.546 +0:01.433 37
10 F. Massa Williams 1:43.558 +0:01.445 33
11 S. Perez Force India 1:43.746 +0:01.633 35
12 P. Maldonado Lotus 1:44.005 +0:01.892 36
13 N. Hülkenberg Force India 1:44.068 +0:01.955 31
14 J. Vergne Toro Rosso 1:44.157 +0:02.044 38
15 E. Gutierrez Sauber 1:44.316 +0:02.203 37
16 A. Sutil Sauber 1:44.763 +0:02.650 36
17 R. Grosjean Lotus 1:44.986 +0:02.873 33
18 K. Kobayashi Caterham 1:45.505 +0:03.392 37
19 W. Stevens Caterham 1:47.057 +0:04.944 32
20 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 2

Afsluitdijk krijgt doorgang voor vissen

De Afsluitdijk is volgend jaar niet langer een onneembare barrière voor vissen. Vrijdag wordt het startsein gegeven om in de dijk tussen Friesland en Noord-Holland een gat te maken dat ruimte moet gaan bieden voor 's werelds eerste vismigratierivier.

De zes kilometer lange kronkelrivier moet de trek van vissen van zoet water in het IJsselmeer naar zout water in de Waddenzee en vice versa verbeteren. Door de lengte van de rivier kunnen vissen geleidelijk wennen aan de overgang tussen zout en zoet water.

Tot nu toe kunnen de trekvissen gebruikmaken van de sluizen in de Afsluitdijk, maar dat doen ze slechts mondjesmaat. Als de rivier eenmaal stroomt zullen naar verwachting jaarlijks miljoenen vissen via de open verbinding migreren. Het gaat daarbij om sterke zwemmers zoals zalm en zeeforel en vissen die zich liever met de stroom laten meevoeren zoals bot, jonge paling en spiering.

De aanleg van de rivier kost 55 miljoen euro. Het is een van de onderdelen van de Nieuwe Afsluitdijk waaraan het Rijk en regio werken. Gezamenlijk hebben de partijen een aantal projecten ontwikkeld ter waarde van ruim 82 miljoen euro.

Het gaat onder meer om het toeristisch aantrekkelijker maken van de dijk met nieuwe wandel- en fietsroutes. Verder wordt bij Kornwerderzand een testlocatie ingericht voor een turbinecentrale die energie opwekt uit getijdenwerking en worden de sluizen op die plek verbreed.

Rijkswaterstaat geeft nog eens 830 miljoen uit aan de versterking van de dijk en vergroting van de waterafvoer.

Pluimveesector vreest voor rampscenario 2003

Pluimveehouders houden hun hart vast nadat vrijdag opnieuw een uitbraak van vogelgriep is geconstateerd. De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker driehonderd miljoen euro.

Deze week is in drie provincies vogelgriep geconstateerd. "Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien. Dat is het hart van pluimveehoudend Nederland", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

"Dan hebben we het minstens over vierhonderd tot vijfhonderd miljoen euro aan schade voor de sector", aldus de branchevoorman. De afgelopen dagen bedroeg de schade volgens hem al zo'n honderd miljoen euro.

'Kazakhstan krijgt beste anti-dopingsysteem ter wereld'

De Kazachse anti-dopingautoriteit (KazNADC) en de Kazachse wielerfederatie (KCF) slaan de handen ineen in het gevecht tegen doping. Vanaf 2015 wordt er een eigen systeem ingevoerd met biologische paspoorten voor alle professionele wielrenners in het land. Het gaat daarbij om renners van het Astana Pro Team van onder meer tourwinnaar Vincenzo Nibali, Continental Team Astana, Track Team Astana en Vino4ever, zolang de renners op Kazachs grondgebied zijn.

Er zullen monsters afgenomen worden bij renners van alle leeftijden en uit alle verschillende disciplines gedurende de hele nationale wielerkalender, zo laat het Astana-team via haar officiële site weten. De resultaten van de op de monsters uitgevoerde tests zullen door KazNADC ook met andere anti-dopingautoriteiten gedeeld worden. Bovendien worden er workshops georganiseerd voor medewerkers van KazNADC en KCF, om het systeem zo waterdicht als mogelijk te krijgen.

"Ik Kazakhstan krijgen we vanaf 2015 het meest geavanceerde anti-dopingsysteem in de wereld. Dit doen we samen met KazNADC, een volledig state-of-the-art laboratorium en met de steun van internationale experts", zegt KCF-voorzitter Dmitriy Muravyev, zelf oud-renner bij het Astana-team. "Testen op grote schaal voor renners van alle leeftijden, biologische paspoorten en educatie vormen slechts een deel van onze strategie in het gevecht tegen doping. We hopen ook op de medewerking van de sporters zelf."

KazNADC werd vorig jaar opgericht op aanvraag van wereldantidopingautoriteit WADA. Het laboratorium waar KazNADC gebruik van maakt is een van slechts 32 labs waar van WADA dopingtests uitgevoerd mogen worden. Ook het Centraal-Aziatische anti-dopingcentrum is er gevestigd. Het Kazachse wielrennen kwam recent in opspraak nadat liefst vier renners positief testten op doping. Het World Tour-team Astana moet afwachten of het de licentie om op het hoogste niveau uit te komen überhaupt mag behouden.

Geen herhaling Poolse verkiezingen

Er komt geen herhaling van de lokale verkiezingen in Polen afgelopen zondag. De vertraging die als gevolg van computerproblemen is opgetreden bij het tellen van de stemmen is geen reden de verkiezingen over te doen. Dat heeft de Poolse premier Ewa Kopacz vrijdag gezegd.

President Bronislaw Komorowski heeft in verband met de onrust die is ontstaan een reis naar Japan uitgesteld. Tientallen woedende betogers bestormden donderdag het gebouw van de kiescommissie. Het is voor het eerst in een kwart eeuw Poolse democratie dat de geloofwaardigheid van een stembusgang op het spel staat.

Volgend jaar worden in Polen algemene en presidentsverkiezingen gehouden. De gemeenteraadsverkiezingen zouden een test zijn voor Kopacz, omdat oppositiepartij Recht en Gerechtigheid in de peilingen aan de leiding ging.

Volgens Kopacz heeft de kiescommissie fouten gemaakt, maar betekent dat nog niet dat er sprake is van stembusfraude. "Ik sluit een herhaling van de stembusgang zeker uit", zei de premier. "De democratie werkt prima."

President Komorowski overlegt volgende week met politieke leiders over de problemen met de stemcomputers. De leidden ertoe dat de stembiljetten op sommige plekken met de hand moesten worden geteld. De betogers, overwegend aanhangers van Recht en Gerechtigheid, willen dat de kiescommissie opstapt. Het hoofd van de kiescommissie is inmiddels afgetreden in verband met de problemen.

Fiscus helpt digibeten met aangifte

De Belastingdienst komt mensen die niet met internet overweg kunnen tegemoet bij het doen van hun aangifte. Zij kunnen anderen machtigen, die wel over voldoende digitale vaardigheden beschikken. Ook kunnen ze hulp krijgen als ze het toch zelf willen proberen.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft dat vrijdag laten weten op schriftelijke vragen van Kamerlid Henk Krol (50Plus). Die maakte zich ongerust na de mededeling dat de blauwe belastingenvelop gaat verdwijnen en dat aangiften digitaal gedaan moeten worden. Krol vreest dat onder anderen ouderen in problemen komen.

Wiebes onderstreept in zijn antwoord dat het digitaal communiceren bij de Belastingdienst geleidelijk wordt ingevoerd. Ook is volgens hem de groep die geen toegang heeft tot internet beperkt. Ook de meeste ouderen zijn geen digibeet meer.

Syriëgangster langer in de cel

De 19-jarige Maastrichtse Syriëgangster Aïcha blijft nog zeker drie dagen langer vastzitten. Dat heeft de onderzoeksrechter vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze naar Syrië is afgereisd om daar deel te nemen aan de gewelddadige jihad. Mogelijk wordt ze dinsdag voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank.

Aïcha kwam deze week in het nieuws door het verhaal dat haar moeder haar had gered uit Syrië. Maar volgens het OM is de moeder niet zelf in Syrië geweest.

Ov Argentinië verkondigt aanspraken op Falklands

Al het openbaar vervoer in Argentinië moet voortaan de leus 'De Falklandeilanden zijn Argentijns' voeren. Dat heeft het Argentijnse parlement bepaald.

De slogan, die in het Spaans 'Las Malvinas son Argentinas' luidt, gebruikt de Argentijnse aanduiding voor de betwiste eilandengroep. Argentinië en Groot-Brittannië voerden in 1982 een korte maar bloedige oorlog om de archipel. Argentinië verloor, maar heeft zich daar nog niet bij neergelegd. Buenos Aires maakt nog altijd aanspraak op de eilanden voor de Argentijnse kust.

De beide kamers van het Congres stemden woensdagavond met het voorschrift in. Dat geldt voor al het openbaar vervoer, te land, ter zee en in de lucht.

De Argentijnse regering beweert dat Groot-Brittannië de Falklandeilanden in 1833 op illegale wijze heeft bezet. Londen bestrijdt dat en stelt dat Buenos Aires de wensen van de drieduizend eilanders negeert. Zij hebben meermaals uitgesproken Brits te willen blijven.

Twee mannen cel in voor aanslag op advocaat

Twee mannen uit Mierlo zijn vrijdag veroordeeld voor de aanslag op toenmalig advocaat Marcel S. vorig jaar in Waalre. De schutter kreeg door de rechter in Den Bosch tien jaar celstraf opgelegd voor de liquidatiepoging. Voor hulp bij de voorbereiding en de vlucht na de schietpartij kreeg een medeverdachte zes jaar cel. Een derde verdachte werd vrijgesproken van betrokkenheid. Tegen alle drie de mannen was tien jaar cel geëist.

Marcel S. werd in februari 2013 voor zijn huis van dichtbij beschoten. Hij wist de kogel te ontwijken en raakte slechts lichtgewond.

Na de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Marcel S. maandenlang streng beveiligd. Begin dit jaar stopte hij als advocaat. De ex-advocaat en zakenman is zelf verdachte in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en zat daarom in 2012 een paar dagen vast.

Stembussen voor Top 2000 geopend

Radio 2 heeft vrijdagmiddag de stembussen voor de jaarlijkse Top 2000 geopend. Tijdens de stemweek, die duurt tot en met vrijdag 28 november, kunnen luisteraars hun favoriete nummers rangschikken.

In het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum klonk het startschot voor de stemweek. Dat was live te horen in het radioprogramma Gijs 2.0 van Gijs Staverman. De andere presentatoren woonden de aftrap van de stemweek bij. Dat zijn Sander de Heer, Jan Willem Roodbeen, Wouter van der Goes, Bert Haandrikman, Hans Schiffers, Marc Adriani en Jasper de Vries.

Vorig jaar tijdens de vijftiende editie kreeg Bohemian Rhapsody van Queen de meeste stemmen. De tweede plek was voor Hotel California van The Eagles en op drie stond Stairway to Heaven van Led Zeppelin.

De komende week is het nog maar de vraag of het Queen lukt de hoogste positie vast te houden. Onderzoek wijst uit dat 47 procent van de Nederlanders het tijd vindt voor een nieuwe lijstaanvoerder.

De Top 2000 wordt van eerste kerstdag tot en met oudejaarsdag uitgezonden.

Stembussen voor Top 2000 geopend
Stembussen voor Top 2000 geopend (Foto: ANP)

Nederlander op lijst milieucriminelen

Interpol heeft de Nederlandse voortvluchtige verdachte van onder meer illegale handel in wilde dieren op de internationale opsporingslijst voor milieucriminelen gezet. De 55-jarige Nicolaas Duindam is daar samen met acht buitenlandse verdachten op gezet, laat Meld Misdaad Anoniem vrijdag weten.

De Nederlander wordt beschuldigd van deelname aan een internationale criminele organisatie. Die is volgens Interpol verantwoordelijk voor de handel in wilde dieren vanuit Brazilië.

De plaatsing van de negen verdachten op de lijst is onderdeel van Operation Infra Terra, een actie van de internationale politieorganisatie Interpol tegen milieucriminaliteit. De negen worden naast verboden handel in wilde dieren ook verdacht van illegale houtkap, verboden visserij en de illegale handel in ivoor.

Vogelgriep op nog twee bedrijven Kamperveen

Op nog twee bedrijven in Kamperveen is vogelgriep geconstateerd. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft vastgesteld dat in een straal van een kilometer rond het bedrijf in Kamperveen dat eerder besmet bleek bij een pluimveebedrijf klinische verschijnselen zijn aangetroffen die passen bij vogelgriep. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Om die reden is besloten de bedrijven in de eenkilometerzone uit voorzorg te ruimen, meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag. Het betreft hier twee pluimveebedrijven. De ruiming vindt vrijdagmiddag plaats.

Volkswagen investeert 85,6 miljard euro

Het Duitse autoconcern Volkswagen investeert de komende vijf jaar 85,6 miljard euro om zijn ambitie om 's werelds grootste autobedrijf te worden te realiseren. Dat maakte Volkswagen vrijdag bekend.

Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en technologie en het verbeteren en uitbreiden van de productiecapaciteit. Volkswagen verwacht dit jaar voor het eerst meer dan tien miljoen wagens te verkopen, vier jaar eerder dan oorspronkelijk was beoogd.

Het concern uit Wolfsburg heeft zichzelf als doel gesteld in 2018 's werelds grootste autoconcern te worden, voor Toyota en General Motors. Volkswagen zou dit jaar al de toppositie kunnen innemen, denken sommige kenners.

Volkswagen brengt de komende tijd meer dan honderd nieuwe modellen of nieuwe versies op de markt.

Volkswagen (Foto: Novum)
Volkswagen (Foto: Novum)

Cultheld Van Hummel stopt met wielrennen

Kenny van Hummel stopt met wielrennen. De 32-jarige geboren Arnhemmer heeft geen profploeg kunnen vinden voor 2015 en heeft daarom besloten zijn carrière te beëindigen. Van Hummel reed dit seizoen voor de continentale ploeg Androni Giocattoli. Daarvoor kwam hij uit voor onder meer Vacansoleil-DCM, Skil-Shimano en de opleidingsploeg van Rabobank.

Van Hummel reed twee keer de Tour de France maar bereikte Parijs nooit. In 2009 vergaarde hij cultstatus door in de bergetappes dagen achtereen op grote achterstand maar binnen de tijdslimiet te finishen. Uiteindelijk moest hij na een valpartij in de laatste echte bergetappe toch afstappen. Door het Franse sportblad L'Équipe werd Hummeltje uitgeroepen tot slechtste klimmer ooit.

Van Hummel werd in 2012 derde in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit jaar won hij een etappe in de Ronde van Azerbeidzjan en in 2013 een rit in de Arctic Race of Norway. In 2009 werd de sprinter tweede op het EK en won hij de Dutch Food Valley Classic.

Kenny van Hummel stopt met wielrennen (Pro Shots/Peter Lous)
Kenny van Hummel stopt met wielrennen (Pro Shots/Peter Lous)

Delta bestelt vliegtuigmotoren bij Rolls-Royce

De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft een order ontvangen van het Amerikaanse Delta Air Lines om vijftig nieuwe toestellen te voorzien van zijn motoren. Daarmee is een bedrag gemoeid van vijf miljard dollar (bijna vier miljard euro).

De Trent XWB-motoren van Rolls-Royce worden gebruikt om 25 toestellen van het type Airbus A350 van Delta uit te rusten en de Trent 7000-motoren komen op 25 vliegtuigen van het type A330neo. De miljardenorder is goed nieuws voor Rolls-Royce, dat onlangs bekendmaakte dat 2600 banen worden geschrapt om kosten te besparen.

De bestelling bij Rolls-Royce volgt op een order voor vijftig nieuwe toestellen van Delta bij vliegtuigbouwer Airbus ter waarde van veertien miljard dollar. Die toestellen moeten tussen 2017 en 2019 worden geleverd. Vorig jaar plaatste Delta al een order bij Airbus voor veertig toestellen.

Auto ramt gevel exclusieve autozaak

De gevel van een exclusieve autozaak in Oischot is in de nacht van donderdag op vrijdag geramd door een auto. Daarna ontstond er brand, die de brandweer snel onder controle had. De politie gaat uit van een misdrijf, maar wil niet spreken van een ramkraak.

Of er iets is buit gemaakt, kan de politie ook nog niet zeggen. Daarvan is nog geen aangifte gedaan. Ook over de schade is nog niets bekend.

Bij het bedrijf, Carstore, worden merken verkocht als Aston Martin, Bentley en Ferrari.

Kabinet betaalt naheffing EU nog dit jaar

Het kabinet betaalt nog dit jaar de naheffing van 1,1 miljard euro aan EU-afdrachten. Dat is vrijdag in de ministerraad besloten. De naheffing kan tot 1 september betaald worden. Nederland krijgt ook 460 miljoen euro terug van de EU, waardoor de netto naheffing op 642,7 miljoen euro uitkomt. De Europese Commissie bepaalt op een later tijdstip wanneer Nederland dat geld terugkrijgt.

De volledige betaling werd mogelijk gemaakt door meevallers. Daardoor bleef het begrotingstekort op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Er is een grens van drie procent gesteld voor alle Eurolanden. "Gegeven de ruimte op de begroting is het in het belang van Nederland om nog dit jaar te betalen", verklaarde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De staatsschuld komt dit jaar naar verwachting uit op 69,4 procent van het bbp. Dat is 0,4 procentpunt beter dan wat in de miljoenennota was berekend. De vervroegde aflossing door ING van de laatste 1,025 miljard euro die het de staat schuldig was, speelde hier een belangrijke rol in.

Vervanger AC/DC-gitarist was snel gevonden

AC/DC hoefde niet lang na te denken over wie de plek van slaggitarist Malcolm Young in zou nemen. Stevie Young, de neef van oprichters en broers Malcolm en Angus, verving de 61-jarige dementerende gitarist eerder dit jaar. "Stevie kennen we al vanaf onze kindertijd. Als tieners speelden we vaak samen", zegt gitarist Angus Young in het Nederlandse muziekblad Soundz.

Voor Stevie is het niet de eerste keer dat hij zijn oom vervangt. In 1988 stond hij ook al in zijn plaats op het podium tijdens een tournee. "Stevie weet precies hoe Malcolm die partijen speelt. Hij heeft dezelfde agressieve manier van slaggitaar spelen", legt de 59-jarige Young uit. "Als ik op het podium sta hoor ik het verschil tussen Stevie en Malcolm niet eens."

Hoewel de Australische rockband het heftig vindt dat Malcolm niet meer terugkeert, zitten de rockers niet bij de pakken neer. "Eigenlijk gaat het de laatste jaren heel erg goed met de band." Zo had AC/DC veel succes met zijn vorige studioplaat Black Ice. "We hebben altijd in de grootste zalen en stadions over de hele wereld kunnen spelen, maar de Black Ice-toer was letterlijk onze tour de force. Die staat op de vierde plek van meest succesvolle tournee aller tijden."

Succes heeft de band, die in 1973 werd opgericht, in zijn beginjaren niet overal gekend. Zo was de eerste toer in de Verenigde Staten niet makkelijk. "We moesten een keer in Georgia spelen. Om daar te komen hadden we tien uur in een busje gezeten." Toen ze daar waren geloofde het publiek niet dat de band de hoofdact was. "Zulke kleine jochies? Donder op. Ga terug naar je buidel. Dat soort opmerkingen kregen wij naar ons hoofd geslingerd."

Het duurde een paar jaar voordat Amerikanen de band, die volgende week vrijdag zijn vijftiende studioplaat Rock or Bust uitbrengt, omarmden. "Ook al verkochten we er miljoenen albums. Raar vonden wij dat", zegt Young. "Een band als Ramones kreeg wel bijval van de pers en wij totaal niet. Maar ja, zij kwamen uit New York en wij uit een achterbuurt van Melbourne. Dat klinkt niet zo hip hè?"

Geen straf voor verkopen Mein Kampf

Een Amsterdamse galeriehouder die in zijn winkel Hitlers propagandaboek Mein Kampf te koop aanbood, is ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De verkoop is weliswaar in principe strafbaar, maar een veroordeling zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting.

De tekst van het antisemitische geschrift is tegenwoordig met een paar muisklikken op internet te vinden. Om galeriehouder Michiel van Eyck te kunnen veroordelen moet daarom volgens de rechter blijken dat joden gevaar lopen door de verkoop van de antiquarische exemplaren.

De rechter wijkt met zijn uitspraak af van eerdere strafzaken rond de verkoop van het antisemitische geschrift. De verkopers werden daarin veroordeeld, al kregen ze niet altijd een straf opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had drie weken geleden een boete van vijfhonderd euro geëist tegen Van Eyck. Justitie heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Waterpoloërs tegen Malta en Frankrijk richting EK

Het Nederlands mannenwaterpoloteam moet het in het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap in 2016 opnemen tegen Frankrijk en Malta. Dat heeft de loting in Barcelona vrijdag uitgewezen. Het toernooi wordt van 6 tot en met 8 februari 2015 in Nederland gehouden. De locatie wordt nog bekendgemaakt.

Na het eerste toernooi wordt er opnieuw geloot voor het tweede kwalificatietoernooi in oktober 2015. De resultaten van beide toernooien worden bij elkaar opgeteld en de beste acht landen plaatsen zich voor het EK.

"Het is best een pittige poule", concludeerde bondscoach Robin van Galen. "Frankrijk heeft de laatste jaren goede resultaten geboekt. Malta hebben we vorig jaar ontmoet op een toernooi op hun eiland en toen speelden we gelijk. Maar we hadden het ook slechter kunnen treffen. En ik ben uiteraard wel blij dat we de eerste ronde in eigen land spelen."

Van de laatste vier EK's was Nederland er alleen in 2012 bij, met een tiende plek als gevolg. Daarvoor was Nederland wel keer op keer van de partij. Frankrijk heeft zich voor de laatste elf toernooien slechts twee keer kunnen plaatsen: Twaalfde in 2001 en tiende in 2014. Malta was nog nooit deelnemer aan het EK.

Ook Serero fit voor duel met Heerenveen

Ajacied Thulani Serero kan zaterdag gewoon meespelen tegen sc Heerenveen. Dat heeft Ajax vrijdag gemeld. De Zuid-Afrikaanse middenvelder was na internationale dienst in de Arena teruggekeerd met hamstringklachten. Vrijdag trainde hij weer mee, hoewel hij het nog rustig aan deed. Hij is wel fit genoeg om in de selectie te worden opgenomen.

Trainer Frank de Boer kan opgelucht ademhalen. De afgelopen week keerden naast Serero ook Lasse Schöne en Lucas Andersen met blessures terug van internationale dienst. Ook de twee Denen zitten gewoon bij de wedstrijdselectie. Zij waren donderdag al fit verklaard.

Davy Klaassen liet de wedstrijden met Oranje aan zich voorbij gaan door liesklachten, maar ook hij is op tijd hersteld voor het duel met de Friezen.

Verdreven president Burkina Faso in Marokko

De verdreven president van Burkina Faso is donderdagavond in het Marokkaanse Casablanca aangekomen. Dat hebben Marokkaanse staatsmedia gemeld. Nadat vorige maand zijn regering was afgezet, reisde Blaise Compaoré naar Ivoorkust om vervolgens door te reizen naar Marokko.

Volgens het nieuwsbericht arriveerde Compaoré met vijf anderen. Hij zou voor een 'bepaalde' tijd in Marokko willen blijven, maar verdere details ontbreken vooralsnog. Het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft eerder zijn steun uitgesproken voor het transitieproces in Burkina Faso.

Diplomaat Michel Kafando werd dinsdag benoemd tot interim-president. Woensdag werd legerleider Isaac Yacouba Zida, die korte tijd aan de macht was na het vertrek van Compaoré, benoemd tot premier. De verwachting is dat er volgend jaar verkiezingen worden gehouden.

Fontijn naar halve finale WK boksen

Nouchka Fontijn heeft vrijdag in Zuid-Korea de halve finale van het WK boksen bereikt. De 27-jarige Schiedamse is daarmee verzekerd van een bronzen medaille in het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram.

De Europees kampioene versloeg vrijdag in de kwartfinale de Marokkaanse Khadija Mardi. In de halve finale bokst Fontijn zondag tegen de winnares van het duel tussen de Chinese Shijin Wang en de Italiaanse Flavia Severin.

Sabir K. weer aangehouden voor uitlevering aan VS

Terreurverdachte Sabir K. is donderdagavond opnieuw aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet hier ondanks gerechtelijke uitspraken geen belemmering meer voor, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd, omdat de Nederlandse staat onvoldoende had gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van K. in Pakistan.

Opstelten had de uitlevering wel toegestaan, op voorwaarde dat Sabir K. tijdens zijn verblijf in de Amerikaanse gevangenis wordt behandeld aan zijn posttraumatische stressstoornis.

De autoriteiten in de VS verdenken K., die zowel de Nederlandse als de Pakistaanse nationaliteit bezit, van terroristische activiteiten gericht tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. K. is in 2010 door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt en naar eigen zeggen tijdens zijn detentie door de Pakistaanse geheime dienst ISI gefolterd. Pakistan heeft hem vervolgens op transport naar Nederland gezet.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft vorige maand per brief weersproken dat de VS op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan, aldus het landelijk parket van het OM. Volgens Opstelten kan hij daarom worden uitgeleverd.

K.'s advocaat André Seebregts noemt de aanhouding 'volstrekt onbegrijpelijk'. "De autoriteiten nemen nu eigenhandig een besluit zonder daar een rechter bij te betrekken", reageert hij tegen nu.nl. "Zoiets kan juridisch gezien helemaal niet." Volgens de raadsman heeft een arrestatieteam K. op straat aangehouden en kreeg hij een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd. "Toen ik hem sprak op het politiebureau had hij rode striemen om zijn polsen, omdat zijn handboeien zo strak waren aangetrokken."

Ajax oefent in Qatar tegen Huntelaars Schalke

Ajax oefent op 10 januari in Qatar tegen het Schalke 04 van oud-Ajacied Klaas-Jan Huntelaar. De wedstrijd is onderdeel van het trainingskamp dat de Amsterdammers van 4 tot 11 januari houden in het Golfstaatje.

Schalke 04 staat momenteel slechts elfde in de Duitse Bundesliga, maar maakt goede kans om in de Champions League te overwinteren. De ploeg van trainer Roberto Di Matteo staat tweede in de groep achter koploper Chelsea en voor Sporting Portugal en Maribor.

UEFA-besluit Krim-clubs over twee weken

De UEFA besluit op 4 december of de Europese voetbalbond de opname van clubs van de Krim in de Russische competitie accepteert. Dat heeft UEFA-voorzitter Michel Platini donderdag gezegd in Kiev. Op 4 december vergadert de UEFA in Lausanne. In augustus bepaalde de UEFA in een noodmaatregel dat wedstrijden van Krim-clubs in de Russische competitie voorlopig niet worden erkend.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland in maart. Oekraïne claimt de Krim nog steeds en de internationale gemeenschap erkent het gebied ook niet als Russisch.

De clubs TSK Simferopol, SKChF Sebastopol en Zhemchuzhina Jalta kregen in augustus van de Russische voetbalbond groen licht om op het derde niveau van de Russische competitie in te stromen. De Oekraïense bond vroeg de UEFA en wereldvoetbalbond FIFA daarop om sancties omdat dat tegen de regels van de beide bonden is. De FIFA bleef vooralsnog angstvallig stil over de zaak.

Levenslang voor homoseksuelen in Gambia

Op bepaalde homoseksuele handelingen staat in Gambia voortaan een levenslange gevangenisstraf. Het gaat om 'ernstige homoseksualiteit', waaraan 'veelplegers' en seropositieven of aidspatiënten zich schuldig zouden maken. De hoge strafmaat geldt ook voor homoseksuele seks met een minderjarig, een gehandicapt, een gedrogeerd of een aan het gezag van de dader onderworpen persoon.

President Yahya Jammeh heeft begin vorige maand een wet ondertekend die de zware straffen voorschrijft. Tot persbureau AP een afschrift van de wet bemachtigde zweeg de Gambiaanse regering over de nieuwe wet.

De wet bevat veel termen die doen denken aan de Oegandese antihomowetgeving. Die werd eerder dit jaar door de rechter op procedurele gronden nietig verklaard.

De afgelopen weken zijn er in Gambia weer veel mensen opgepakt die worden verdacht van homoseksuele handelingen. Volgens Amnesty International zijn er minstens vier mannen, een 17-jarige jongen en negen vrouwen aangehouden. De arrestanten zijn opgesloten in het hoofdkwartier van de nationale inlichtingendienst in Banjul, liet de mensenrechtenorganisatie weten. Ze zouden daar worden gemarteld om hen tot bekentenissen en het prijsgeven van 'medeplichtigen' te dwingen. Volgens Amnesty dreigen de ondervragers hun gevangenen in elkaar te slaan en te verkrachten.

Er zijn heel wat Afrikaanse leiders die zich geregeld in harde bewoordingen uitspreken tegen homoseksualiteit, maar Jammeh spant niet zelden de kroon. Zes jaar geleden waarschuwde hij homo's en lesbiennes dat zij onthoofd zouden worden als ze het land niet spoorslags zouden verlaten.

Drie jaar geen uitfans duels Den Bosch-Oss

FC Den Bosch en FC Oss nemen tot de zomer van 2017 geen uitsupporters meer mee naar wedstrijden tussen beide clubs. Dat melden beide eerstedivisieclubs vrijdag op hun website. Het duel in Den Bosch liep begin deze maand uit de hand toen beide supportersgroepen de confrontatie met elkaar zochten en daarbij in het stadion hekken en stoeltjes sloopten. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd.

Bestuur en supportersvertegenwoordigers van beide clubs praten in 2017 verder om te kijken onder welke voorwaarden fans van beide partijen weer welkom zijn bij de Brabantse derby. Als er geen overeenstemming kan worden bereikt wordt het verbod verlengd.

Voor de duels van de afgelopen jaren gold al een buscombi, waarbij supporters verplicht per bus naar de wedstrijd reizen. De stadions van de twee rivaliserende clubs liggen zo'n zestien kilometer uit elkaar.

Britse politie bespiedde journalisten jarenlang

Zes Britse journalisten dagen de Londense politie voor de rechter omdat die jarenlang hun gangen zou hebben gevolgd. Het zestal bestaat uit drie fotografen, een videojournalist, een verslaggever en een onderzoeksjournalist.

Volgens de Nationale Unie van Journalisten, de Britse journalistenvakbond, is het bespieden van de slachtoffers gebleken uit een aantal documenten die via een WOB-procedure zijn bemachtigd. De slachtoffers zouden meer dan tien jaar lang zijn gevolgd.

De rechtszaak brengt de politie, die al geruime tijd onder vuur ligt vanwege onthullingen over het afluisteren van journalisten, verder in verlegenheid. Verscheidene hooggeplaatste politiemannen hebben onlangs toegegeven dat ze antiterreurbevoegdheden hebben gebruikt om in de gespreksgegevens van journalisten te grasduinen. Zo hoopten ze hun bronnen te kunnen achterhalen. Het Britse parlement en belangenorganisaties van journalisten en de media reageerden geschokt.

Scotland Yard wilde niet op het nieuws van de rechtszaak reageren.

Afwikkeling MH17-ramp kost 36,3 miljoen

Het kabinet is in totaal 36,3 miljoen euro kwijt aan de afwikkeling van de ramp met de MH17. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) heeft dat vrijdag gezegd.

Door het neerschieten van het vliegtuig kwamen 196 Nederlanders om. Nederland is sindsdien hard bezig geweest met het bergen van de overleden slachtoffers en het terughalen van persoonlijke bezittingen. Op dit moment zijn de bergingswerkzaamheden in volle gang. 

De aanleiding tot het neerhalen van het vliegtuig is de vete tussen Oekraïne en Oost-oekraïne, wat gesteund door Rusland onafhankelijk wil worden. Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de ramp

Murray opnieuw naar ABN Amro-toernooi

Andy Murray maakt volgend jaar februari opnieuw zijn opwachting bij het ABN Amro World Tennis Tournament. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft dit vrijdag laten weten. De Schotse tennisser kreeg dit jaar op het laatste moment een wildcard en haalde toen de kwartfinales. In 2009 schreef hij het toernooi in Rotterdam ten koste van de Spanjaard Rafael Nadal op zijn naam.

Murray is na Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych en Milos Raonic de vierde speler uit de mondiale top tien die zijn deelname heeft toegezegd. "We zijn trots op het toevoegen van één van de spelers van de Big Four aan ons toch al ijzersterke deelnemersveld. Murray is natuurlijk direct een topfavoriet voor de titel, al heeft hij met Wawrinka, Berdych en Raonic zware concurrentie. Met dit veld is er iedere dag weer toptennis te zien voor de fans", aldus Krajicek.

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Bijbal met het volgende onderschrift: Rose tegen Monroe: "Zo sta je voor mij,... en zo ben ik je voorbij."

De opgave van deze week:

In de Europacup handbalwedstrijd tussen Dos en Unios Mios Biganos doen de speelsters van Unios er alles aan om Annika Noordink van Dos van het scoren af te houden. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Cor Lasker)
In de Europacup handbalwedstrijd tussen Dos en Unios Mios Biganos doen de speelsters van Unios er alles aan om Annika Noordink van Dos van het scoren af te houden. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Cor Lasker)

Gekidnapt meisje ontsnapt uit kofferbak

Een 17-jarig meisje is vrijdag in het Limburgse Sevenum aan haar ontvoerders ontsnapt. Een gemaskerde man had haar, mogelijk onder bedreiging van een vuurwapen, op de Goenjeweg van haar fiets getrokken en in de kofferbak van zijn auto geduwd. Onderweg wist het meisje via de achterbank te ontsnappen, uit de auto te springen en in een andere auto te stappen, maakte de politie bekend.

Daarop gingen de ontvoerders, een man en een vrouw, er vandoor. Het meisje raakte gewond omdat ze door de ontvoerder in haar gezicht geslagen werd, aldus de politie, die een grote klopjacht heeft geopend.

Rellen in Grieks gevangenisziekenhuis

Een aantal gevangenen van het enige gevangenisziekenhuis dat Griekenland rijk is, is vrijdag aan het rellen geslagen. Ze richtten vernielingen aan. Dat hebben de Griekse autoriteiten en medegevangenen gezegd.

Volgens lokale media braken de rellen uit toen een bezoeker was aangehouden omdat hij zou hebben geprobeerd drugs naar binnen te smokkelen.

Diverse gevangenen zeiden dat de relschoppers Georgische gevangenen zijn. Ze vernielden de ziekenhuisapotheek en een wachtpost. De oproerpolitie is inmiddels gearriveerd, maar is vooralsnog niet in actie gekomen.

De afgelopen maanden zijn gedetineerden die vastzitten in het gevangenishospitaal enkele keren in hongerstaking gegaan. Ze eisen dat de omstandigheden waaronder ze vastzitten worden verbeterd. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen heeft de Grieken herhaaldelijk op de vingers getikt.

Bejaarde Chinese journaliste voor de rechter

In China is het proces begonnen tegen de bekende journaliste Gao Yu. Ze staat achter gesloten deuren terecht voor het onthullen van staatsgeheimen. De 70-jarige journaliste is een van de bekendste Chinese intellectuelen die in 1989 achter de tralies verdwenen voor hun steun aan de studentendemonstraties op het Tiananmenplein.

Gao heeft volgens de aanklager op illegale wijze de hand gelegd op een document van de Communistische Partij. Dat zou ze vervolgens hebben doorgespeeld aan een website, zodat die het kon publiceren. De staatspers liet in het midden welk vertrouwelijk stuk het betreft, maar het lijkt te gaan om een circulaire voor de partijtop waarin de strategie van de partij uit de doeken wordt gedaan om westerse democratische idealen aan te vallen en de oppositie in China de kop in te drukken.

Agenten ontzegden journalisten vrijdag de toegang tot de rechtszitting van de derde arrondissementsrechtbank in Beijing. Wel bevestigde de politie dat de rechtszaak is begonnen.

Gao zat al eens eerder vast voor het lekken van staatsgeheimen. Toen duurde haar gevangenschap ruim een jaar.

De bejaarde journaliste werd in april opgepakt, enkele weken voor de vijfentwintigste verjaardag van de bloedige onderdrukking van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede.

Nederlandsche Bank verscheept deel goudvoorraad

De Nederlandsche Bank heeft haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aangepast. Om een evenwichtiger spreiding van het goud over verschillende locaties te realiseren, heeft DNB goud verscheept van de Verenigde Staten naar Nederland. Dit heeft DNB vrijdag bekendgemaakt.

In de oude situatie bevond zich elf procent van de goudvoorraad in Nederland en 51 procent in de Verenigde Staten. Het resterende deel was opgeslagen in Canada en het Verenigd Koninkrijk. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31 procent in Amsterdam, 31 procent in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk twintig en achttien onveranderd blijven.

Aziaten investeren in datacenter Almere

Het Singaporese Keppel Telecommunications & Transportation investeert in een nieuw datacenter in Almere. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Keppel heeft een koopcontract getekend met investeerder Reggeborgh en bouwbedrijf VolkerWessels voor het Almere Data Centre 2. Het nieuwe datacenter heeft een oppervlakte van meer dan vijfduizend vierkante meter en wordt uitgerust met de meest hoogwaardige technologie. Het centrum ligt naast het volledig uitgeruste en bezette Almere Data Centre 1.

Volgens Keppel neemt Nederland binnen Europa een belangrijke plaats in voor dataverkeer, met een uitstekende digitale infrastructuur en beschikbaarheid van wind- en zonne-energie.

Aangehouden asielzoekers Overloon vrij na nacht cel

De drie mannen die woensdagnacht werden aangehouden na een vechtpartij in het asielzoekerscentrum in Overloon zijn weer op vrije voeten. Het drietal van 19, 20 en 22 jaar is donderdag aan het eind van de middag na verhoor vrijgelaten met een proces-verbaal op zak, meldde de politie vrijdag.

Bij de vechtpartij gingen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf, onder meer met stokken en ijzeren pijpen. Volgens de politie waren meerdere vechtersbazen onder invloed van alcohol. Het zou gaan om een conflict tussen vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.

Donderdagavond was het opnieuw onrustig in het azc in Overloon. Volgens de NOS is een deel van asielzoekers overgebracht naar een andere locatie. Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers was niemand bereikbaar om dit te bevestigen.

Groep Albanezen ontdekt tussen lading wasmachines

Zeventien Albanezen zijn donderdagavond tegen de lamp gelopen in Hoek van Holland. Ze zaten in een vrachtwagen die was geladen met wasmachines. De 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen is in een cel gezet op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt de marechaussee.

De trailer werd doorzocht toen een van de honden van de marechaussee aansloeg. De Albanezen, mannen tussen de 15 en 40 jaar worden teruggestuurd naar Albanië. De vrachtwagen zou met de ferry naar Engeland gaan.

Vogelgriep ook in Overijssel vastgesteld

Op een bedrijf in het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep uitgebroken. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag bevestigd. Eerder werd het vogelgriepvirus al in de provincies Utrecht en Zuid-Holland vastgesteld.

Het pluimveebedrijf in Kamperveen telt ongeveer tienduizend dieren en wordt zo snel mogelijk geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook in dit geval gaat het om een H5-variant van de vogelgriep. Analyse moet nog uitwijzen of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Dat wordt vermoedelijk later vrijdag bekend.

De 34 pluimveebedrijven die minder dan tien kilometer van het bedrijf in Kamperveen liggen worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Van de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar in Zuid-Holland die donderdag werd vastgesteld is inmiddels gebleken dat het gaat om het H5N8-virus, de hoogpathogene variant van vogelgriep die zeer besmettelijk is voor gevogelte. De kippen op het bedrijf worden vrijdag vergast. In de straal van tien kilometer rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Bij het kippenbedrijf in het Utrechtse Hekendorp was al eerder duidelijk dat daar hoogpathogene vogelgriep heerste. Deze variant is dodelijk voor kippen. De besmetting kan bij intensief contact van dier op mens overslaan. Bij mensen kan het virus lichte griepverschijnselen veroorzaken.

Auto ramt pui in winkelcentrum Huizen

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag vermoedelijk geprobeerd een ram- of plofkraak te plegen in een winkelcentrum in Huizen. Daar werd met een auto ingereden op een pui, stelde een politiewoordvoerster.

Volgens de politie is nog onduidelijk wat precies is voorgevallen in winkelcentrum Holleblok. "We kregen een melding van een inbraakalarm", stelde de woordvoerster. Agenten namen daarop poolshoogte en zagen 'een auto in een pui staan'.

De omgeving werd aanvankelijk afgezet voor onderzoek, maar kon later weer worden vrijgegeven. Het is nog onduidelijk wat het doelwit was van de vermeende ramkrakers. De politie trof in het winkelcentrum geen verdachten meer aan.

Kim Kardashian maakt geen punt van naakte North

Kim Kardashian zou er geen problemen mee hebben als haar dochtertje North later net als haar moeder naakt zou willen poseren. "Ik zou alles wat ze wil doen steunen", zei Kardashian in een interview op het Australische radiostation 92.9.

Dat wil echter niet zeggen dat ze haar dochtertje actief aanmoedigt in haar voetsporen te treden. "Ik doe niets met de intentie anderen aan te sporen het ook te doen. Dat is niet wat ik probeer te doen. Ik doe het omdat ik trots ben op mijn lichaam."

Kim zei verder dat ze tijdens haar zwangerschap voelde als 'een sloddervos' die 'tweehonderd kilo was aangekomen'. Daarom poseerde ze onlangs volledig naakt voor het blad Paper. Voor de veelbesproken fotoshoot balanceerde de realityster een champagneglas op haar achterwerk. "De shoot gaf me kracht om me weer goed over mezelf te voelen."

Tweede zetel voor anti-immigratiepartij UKIP

De Britse anti-immigratiepartij UKIP heeft met gemak een tweede zetel weten te veroveren in het Britse Lagerhuis. Voormalig lid van de Conservatieven Mark Reckless won met 42 procent van de stemmen de zetel voor het kiesdistrict Rochester and Strood.

Nadat hij vrijdag tot winnaar was uitgeroepen zei Reckless dat UKIP naar voren is gekomen als een radicale partij die zich inzet voor de zorgen van de arbeidersklasse. Reckless had de verkiezingen geforceerd door ontslag te nemen.

Judoka Van 't End pakt goud in Qingdao

Judoka Noel van 't End heeft in de klasse tot 90 kilogram goud gewonnen tijdens de Grand Prix in de Chinese stad Qingdao. In de finale was hij met waza-ari te sterk voor de Israeliër Alon Sasson. Het is de eerste zege voor Van 't End op een Grand Prix. Drie keer eerder was hij verliezend finalist. 

Deze zege voor Van 't End is belangrijk met het oog op de Olympische Spelen in Rio De Janeiro. Hij vergroot hiermee zijn voorsprong op Guillaume Elmont, zijn grootste concurrent in deze gewichtsklasse. Per gewichtsklasse mag er maar één judoka per land naar Rio. Van 't End klimt met deze zege naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. 

Er was nog meer succes in Qingdao. Guusje Steenhuis behaalde in de klasse tot 78 kilogram zilver. Zij verloor de finale van de Noord-Koreaanse Sol Kyong, de wereldkampioene van 2013. Voor Steenhuis wordt kwalificatie voor de Olympische Spelen lastig. Ze heeft Marhinde Verkerk boven zich op de wereldranglijst, al duurt het kwalificatietraject nog anderhalf jaar. 

In de categorie boven de 100 kilogram was er brons voor Roy Meyer. Hij verloor de halve finale van Duurenbayar Ulziibayar uit Mongolië. In de strijd om het brons versloeg hij de Duitser Andre Breitbarth op ippon. Woensdag en donderdag werd er ook al brons gewonnen door Sanne Verhagen (-57 kg) en Anicka van Emden (-63 kg).  

Het toernooi in Qingdao is de opmaat voor de Nederlandse judoploeg naar de Grand Slam in Tokyo. De Grand Slam is van 5 tot en met 7 december.

Uitslag eerste vrije training F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi. De Mercedes-coureur reed over het Yas Marina circuit een tijd van 1:43.476 en was daarmee één tiende sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. Fernando Alonso eindigde als derde op 1,7 seconde achter de Mercedes-coureurs. Sebastian Vettel eindigde als vierde voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

 Uitslag Vrije Training 1 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:43.476   31
2 N. Rosberg Mercedes 1:43.609 +0:00.133 30
3 F. Alonso Ferrari 1:45.184 +0:01.708 21
4 S. Vettel Red Bull 1:45.334 +0:01.858 29
5 D. Ricciardo Red Bull 1:45.331 +0:01.855 22
6 J. Vergne Toro Rosso 1:45.718 +0:02.242 17
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:45.835 +0:02.359 31
8 V. Bottas Williams 1:45.913 +0:02.437 8
9 S. Perez Force India 1:45.983 +0:02.507 22
10 N. Hülkenberg Force India 1:46.030 +0:02.554 23
11 K. Magnussen McLaren 1:46.049 +0:02.573 22
12 K. Räikkönen Ferrari 1:46.131 +0:02.655 22
13 F. Massa Williams 1:46.549 +0:03.073 7
14 E. Gutierrez Sauber 1:46.556 +0:03.080 27
15 P. Maldonado Lotus 1:46.711 +0:03.235 30
16 E. Ocon Lotus 1:47.066 +0:03.590 28
17 J. Button McLaren 1:47.235 +0:03.759 8
18 K. Kobayashi Caterham 1:47.971 +0:04.495 23
19 A. Fong Sauber 1:48.269 +0:04.793 25
20 W. Stevens Caterham 1:50.684 +0:07.208 13

Battlefield 5 terug naar zijn roots

Dice werkt op het moment nog aan Star Wars: Battlefront en Mirror’s Edge, maar dat betekent niet dat Battlefield 5 stil staat. Uitgever Electronic Arts heeft aangegeven dat Battlefield 5 weer terug gaat naar zijn roots en weer een militair thema krijgt.

De aankomende Battlefield: Hardline richt zich op de strijd tussen de politie en criminelen. Meer details over deel 5 zijn er niet bekendgemaakt. Deel vijf komt pas eind 2016 en volgend jaar maart komt Battlefield: Hardline uit. Tot die tijd kun je aan de slag met de laatste DLC voor Battlefield 4.

Klimpark betreurt ernstig ongeluk politieman

Klimpark Biesbosch in het Noord-Brabantse Hank betreurt het ongeluk waardoor donderdag een 42-jarige agent van de Rotterdamse politie zwaargewond raakte. De man hing aan een tokkelbaan toen de kabel brak. Door het gewicht van de kabel werd het slachtoffer onder water getrokken. Dat gebeurde tijdens een dagje teambuilding van de politie.

Volgens de directie heeft het klimpark vorige maand nog een technische keuring ondergaan en worden er elke dag checks uitgevoerd. "Ondanks dat heeft het ongeval toch plaats kunnen vinden, wat wij extreem betreuren", staat in een verklaring op de website van het park. "Wij doen alles aan de veiligheid en werken volgens de strengste normen."

De agent ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. De verslagenheid onder zijn collega's is groot, aldus de politie.

Oekraïne herdenkt begin van protesten

Het is vrijdag een jaar geleden dat de eerste protesten in Oekraïne begonnen. Protesten die het startschot vormden voor de val van de Oekraiense regering, de Russische annexatie van de Krim en de bloedige strijd in het oosten van het land.

Op vrijdag, de dag die door president Petro Porosjenko is uitgeroepen tot de Nationale Dag van Vrijheid en Waardigheid, herdenken in Kiev duizenden mensen de zogenoemde Maidan-protesten. Die begonnen uit onvrede met de toenmalige president Viktor Janoekovitsj en de pro-Russische koers die hij voer. Dat hij toenadering tot de Europese Unie liet schieten, en in plaats daarvan een gigantische lening van Rusland accepteerde, zorgde voor een uitbarsting van volkswoede.

Janoekovitsj moest het veld ruimen. Rusland maakte direct daarna gebruik van de chaos in het land, door de Krim in te nemen.

Oekraïne herdenkt begin van protesten
Oekraïne herdenkt begin van protesten (Foto: ANP)

Roseanne Barr bedankt Cosby voor zijn humor

Roseanne Barr neemt geen blad voor de mond als haar wordt gevraagd wat ze vindt van het toenemende aantal beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Bill Cosby.

"Ik wil geen rechtszaak aan mijn broek of dat hij iemand op me afstuurt om me in elkaar te slaan, maar ik denk dat de feiten voor de hand liggen met 13 tegen 1", zei Barr tijdens de promotie van haar nieuwe misdaadprogramma Momsters: When Moms Go Bad.

Cosby is altijd erg aardig voor de comédienne geweest, vertelde Barr. "Jaren geleden belde hij me toen ik wat problemen had met mijn show. Soms adviseerde hij me goed, andere keren was ik het niet met hem eens. Maar hij stak me destijds wel de helpende hand uit en dat waardeerde ik", zei ze tegen New York Daily News.

Ze steekt Cosby een hart onder de riem met een anekdote die is gebaseerd op de aflevering van haar comedyserie, waarin de vader van haar personage overlijdt. Zij schrijft een brief aan haar vader om in zijn kist te stoppen. "Je hebt een heleboel slechte dingen gedaan en je deed ook goede dingen. Maar bovenal bedankt voor je humor."

De Cosby-kwestie, zegt Roseanne, laat goede en slechte kanten zien. "Het is verschrikkelijk als je ontdekt wat er achter de schermen gebeurt. Maar het is ook goed dat mensen nu capabel zijn om daadwerkelijk de waarheid onder ogen te zien."

Zeehondenpuppy's gespot in Waddenzee

De eerste jonge zeehondjes van dit seizoen zijn geboren in de Waddenzee. De bemanning van een vissersschip heeft de pups afgelopen week gezien in de buurt van Vlieland. Dat meldt opvangcentrum Ecomare vrijdag op natuurbericht.nl.

Volgens Ecomare is het heel vroeg in het seizoen voor de geboorte van zeehondjes. Vroeger kwam de geboortestroom na half december op gang, maar de afgelopen jaren verschoof het tijdstip naar begin december.

Het is nog onduidelijk hoe het komt dat de grijze zeehonden steeds eerder jongen krijgen. Het gaat goed met de zeehonden in de Waddenzee. Misschien krijgen oudere zeehonden daardoor vaker jongen. Oudere dieren baren eerder. Het kan ook zijn dat er meer zeehonden uit Engeland naar Nederland zwemmen. Langs de Engelse kust valt de geboortepiek eerder dan in Nederland. Ook de klimaatverandering kan invloed hebben. Er lopen onderzoeken, aldus Ecomare.

Amsterdams bankje duikt op in Hollywood

Het wereldberoemde Amsterdamse bankje uit hitfilm The Fault in Our Stars lijkt teruggevonden. Het staat in Hollywood, op het terrein van studio 20th Century Fox. Dat blijkt uit foto's die Amerikaanse showbizzsites vrijdag plaatsen.

Het stukje Amsterdams stadsmeubilair werd als herinnering aan de film donderdagavond onthuld door hoofdrolspelers Shailene Woodley en Ansel Elgort. Het bankje is nu voorzien van een plaquette.

Het houten zitmeubel speelt een cruciale rol in het verhaal dat vertelt over twee verliefde tieners met kanker. Het gehavende object werd wereldberoemd toen het exemplaar waarop de bewuste scène was gedraaid deze zomer spoorloos was verdwenen. De gemeente Amsterdam, die niet wist wat ermee was gebeurd, plaatste een replica aan de Leidsegracht om alle fans die naar de hoofdstad kwamen om het bankje te zien niet teleur te stellen.

De gemeente liet eerder weten dat de film en het bankje enorm veel positieve aandacht voor de hoofdstad hebben gegenereerd. The Fault In Our Stars was een van de grote verrassingen van afgelopen zomer. Het tienerdrama, met een belangrijke bijrol voor de Nederlandse actrice Lotte Verbeek, werd gemaakt voor twaalf miljoen dollar, maar bracht wereldwijd inmiddels ruim driehonderd miljoen dollar op.

Videoscheidsrechter volgend jaar in Nederland

Het Nederlandse voetbal gaat volgend seizoen als eerste land ter wereld gebruikmaken van een videoscheidsrechter. Dat verwacht KNVB-voorzitter Michael van Praag, zo zei hij donderdagavond bij een bijeenkomst van scheidsrechters uit de regio Groningen.

Dit seizoen wordt al getest met de videoarbiter, maar in officiële wedstrijden verbiedt de FIFA de hulp vooralsnog. De KNVB dient binnenkort een voorstel in bij de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, om in de Nederlandse competitie proef te draaien met het systeem.

"De videoreferee zit ergens buiten het stadion in een autootje met meerdere goede beeldschermen, legt Van Praag vrijdag uit in het Dagblad van het Noorden. "Met een headset staat hij, net als de assistent-scheidsrechters, in directe verbinding met de scheidsrechter. Hij kan terwijl hij naar de beelden kijkt tegen de scheids zeggen dat een overtreding geel of rood waard is en of iets wel of geen strafschop is. Daarop kan de scheidsrechter meteen zijn beslissing baseren."

Verkeerschaos na seks in auto

Een verkeerschaos afgelopen weekend in Springfield, in de Amerikaanse staat Oregon, kende een opmerkelijke reden. Auto's gingen zondag namelijk massaal op de rem om te kijken naar een neukend stelletje in een auto.

De 24-jarige Kelli M. Knutson en haar 33-jarige vriend Logan P. Jackson hadden zondagavond een stripclub bezocht. Ze waren hiervan zo hitsig geworden, dat ze niet konden wachten tot ze thuis waren. Pal voor de lokale gevangenis werd hun auto aan de kant gezet en liet de beste man zijn vriendin alle hoeken van het voertuig zien.

Voorbijrijdende automobilisten zagen de wagen hevig heen en weer schudden en hielden halt om het amoureuze onderonsje te aanschouwen. Het duurde dan ook niet lang, of er ontstond een enorme file. Uiteindelijk besloot men de wouten maar eens te bellen.

Bromsnor trof het stel 'druk bezig' aan. Toen de pliesie op het raampje klopte, hield het duo geschrokken op. Hoewel Knutson en Jackson volledig meewerkten, werden ze alsnog in de boeien geslagen.

De politie heeft verklaard dat het stel normaal na een standje had mogen doorrijden. Omdat een zeikstraal had geklaagd over de verkeersopstopping, was men echter genoodzaakt in te grijpen.

Massaal Mexicaans protest om verdwenen studenten

Tienduizenden Mexicanen zijn donderdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen de verdwijning van 43 studenten. De mars verliep grotendeels vreedzaam totdat een kleine groep betogers op het belangrijkste plein van Mexico-Stad op de vuist ging met de politie.

Op 20 november wordt meestal de Mexicaanse Revolutie gevierd, maar de Mexicanen waren niet in een feeststemming. In Mexico-Stad droegen de betogers Mexicaanse vlaggen mee, waarbij de rode en groene baan was vervangen door zwarte banen. "Het hele land is woedend", aldus Nora Jaime, een van de betogers. "En het gaat niet alleen om hen. Er zijn duizenden mensen verdwenen, duizenden clandestiene graven, duizenden moeders die niet weten waar hun kinderen zijn."

De betogers kwamen bijeen op een centraal plein waar familieleden van de verdwenen studenten op een podium foto's van de vermisten omhoog hielden. De familieleden zeiden niets te geloven van de bewering van de regering dat de studenten vermoord zijn door een drugsbende.

Nadat de betoging goeddeels voorbij was bekogelde een kleine groep gemaskerde betogers de politie met stenen en stokken. Ook werden brandjes gesticht. De politie wist de brandjes te blussen en de relschoppers te verdrijven.

'Nieuwe initiatieven gemeenten in de zorg'

Gemeenten bedenken vanwege de naderende decentralisatie veel nieuwe ideeën voor de zorg. Het gaat om initiatieven als integrale wijkteams, buurtbemiddelaars en het delen van scootmobiels. Vooral de invoering van wijkteams is populair, zo schrijft de Volkskrant, die een enquête hield onder 96 gemeenten.

Uit de rondgang blijkt dat de helft van de Nederlandse gemeenten volgend jaar geïntegreerde wijkteams gaat installeren voor de zorgtaken die zij moeten gaan uitvoeren.

Gemeenten moeten vanaf 1 januari zelf hun jeugdzorg en ouderenzorg regelen en de Participatiewet uitvoeren die de bijstand, de sociale werkplaatsen en de uitkeringen aan jonggehandicapten bundelt.

'Boko Haram vermoordt 45 mensen'

Strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben bij een aanval op een dorp in de Nigeriaanse deelstaat Borno 45 mensen om het leven gebracht. Dat heeft Muhammed Gava van de Nigeriaanse Burgerwachtengroep vrijdag gezegd.

De aanval op Azaya Kura had woensdag plaats. Volgens Gava reden zwaarbewapende Boko Haram-strijders met vrachtwagens door het dorp. Huizen werden met de grond gelijk gemaakt en voedsel en vee werd meegenomen.

Het dorp ligt zo'n veertig kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van Borno. De deelstaat heeft zwaar te lijden onder de aanvallen van Boko Haram. De beweging wil een kalifaat vestigen.

Bergingsteam kan ook vrijdag aan het werk

Het lijkt erop dat de bergingswerkzaamheden op de rampplek van MH17 snel kunnen worden afgerond. Het bergingsteam kan vrijdag voor de zesde achtereenvolgende dag aan de slag in Oekraïne, zo meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Evenals de afgelopen dagen is het de bedoeling dat de wrakstukken naar Torez worden gebracht om daar in treinwagons te worden geladen. De wrakstukken zullen op een later moment naar Charkov worden vervoerd en vervolgens naar Nederland.

Als de veiligheidsomstandigheden goed blijven, is het werk op de rampplek mogelijk een dezer dagen klaar. Donderdag werden op de plek opnieuw stoffelijke resten geborgen.

Wesley en Yolanthe breiden gezin uit met hont

Wesley Sneijder en Yolanthe en hun chihuahua James hebben er een huisgenootje bij. Op Instagram toont Yolanthe vrijdag drie foto's van het dwergkeeshontje Toto.

"We hebben een nieuw familielid. Toto, welkom bij de familie", schreef de voetbalvrouw bij een foto van zichzelf en het huisdier.

"Een klein broertje voor James. Hoe is het mogelijk om niet van jou te houden, Toto", schreef Yolanthe bij de andere kiekjes.

Obama hervormt immigratiebeleid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond een stevige hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid aangekondigd. Hij heeft opdracht gegeven tot verregaande wijzigingen die voorkomen dat zo'n vijf miljoen mensen die illegaal in de Verenigde Staten verblijven worden uitgezet. De Republikeinen zijn furieus over de hervormingen, te meer daar Obama deze doorvoert door gebruik te maken van zijn presidentiële bevoegdheden.

In een toespraak verdedigde Obama zijn handelwijze. Volgens de president is het een kwestie van gezond verstand dat de immigratiewetgeving wordt herzien. Hij wees er op dat eerdere presidenten, zowel uit Democratisch als uit Republikeins kamp, ook gebruik hebben gemaakt van hun presidentiële bevoegdheden om wijzigingen door te voeren zonder eerst de goedkeuring van het Congres te vragen.

"Voor alle leden van het Congres die mijn bevoegdheden om het immigratiesysteem beter te maken in twijfel trekken of die zich afvragen of het verstandig is dat ik handel waar het Congres heeft gefaald, heb ik een antwoord: neem een wet aan", zei Obama.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat Obama's beslissingen 'zijn erfenis van wetteloosheid verder schragen en het laatste restje geloofwaardigheid dat hij had verkwanseld wordt'. De Republikeinen zijn weliswaar eensgezind in hun afkeuring van Obama, maar niet over de wijze waarop nu moet worden gereageerd. Sommigen willen de overheid platleggen, anderen willen dat er een rechtszaak komt en weer anderen willen Obama zelfs tot opstappen dwingen.

Het immigratiebeleid wordt hoe dan ook ingrijpend gewijzigd. Zo moet er bij uitzettingen vooral worden gekeken naar het aanpakken van zware criminelen en mensen die kortgeleden de grens met de VS zijn overgestoken. Mensen die al langer dan tien jaar in de VS zijn krijgen een lage prioriteit. Obama wees er nadrukkelijk op dat er van amnestie geen sprake is.

De groep die het meest profiteert van het nieuwe beleid zijn immigranten die al langer dan vijf jaar in de VS verblijven en wier kinderen al Amerikaans staatsburger zijn. Na een antecedentenonderzoek en het betalen van een bepaalde som geld kunnen deze mensen hun uitzetting met drie jaar uitstellen en een werkvergunning krijgen. De regering schat dat zo'n 4,1 miljoen mensen voor deze regeling in aanmerking komen.

'Aardbei en tomaat verdringen bloem uit kas'

Opnieuw is de teelt van bloemen en planten in kassen afgenomen. Dat komt voor een groot deel door toenemende concurrentie uit landen in Afrika. Nederlandse tomaten en aardbeien doen het juist goed. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

De teelt van bloemen, planten en groenten onder glas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Sinds 2000 is de oppervlakte waarop snijbloemen worden geteeld bijna gehalveerd. Vooral rozenkwekers hebben het volgens het CBS zwaar: het areaal rozen is dit jaar met bijna twintig procent gedaald. Goed ging het in 2014 eigenlijk alleen met de kweek van gerbera's.

Nederlandse kasgroenten gaan vooral de grens over. Van de tomaten wordt negentig procent uitgevoerd, van de komkommers 75 procent en van de paprika's 85 procent. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste klanten. De oppervlakte waarop tomaten worden geteeld steeg met een procent, die van aardbeien nam zelfs met acht procent toe.

Kodaira verrast, Kulizhnikov slaat opnieuw toe

Nao Kodaira heeft de 500 meter voor vrouwen in Seoul verrassend gewonnen. Ze versloeg Sang-Hwa Lee in een direct duel. De mannen schaatsten direct daarna, en Pavel Kulizhnikov was daar, net als vorige week al eens het geval was, de snelste. Hij versloeg Jan Smeekens, die tegenviel.

Bij de vrouwen duurde het lang voordat de barriere van 39 seconden gebroken werd. Floor van den Brandt stond er goed voor met 39.00, zij werd ook de beste Nederlandse. Margot Boer en Olga Fatkulina vielen tegen in rit 9, met 39.13 en 39.14. Uiteindelijk stond Judith Hesse op dat moment bovenaan, met 38.95. 

In de laatste rit traden Lee en Kodaira, de favorieten voor de wedstrijd aan. Zij reden de concurrentie aan gort, maar de Japanse versloeg de Koreaanse, op eigen bodem en voor het eerst sinds lange tijd. Een pijnlijke nederlaag voor Lee, die desalniettemin 38.18 klokte. Kodaira reed zelfs 38.05.

De Rus Kulizhnikov wist bij de mannen zijn goede seizoensstart verder te onderstrepen. Landgenoot Ruslan Murashov en Tae-Bum Mo eindigden vier tienden achter hem. Hein Otterspeer werd uiteindelijk zesde in een veld wat dicht bij elkaar lag. Smeekens werd slechts tiende.

In de wereldbekerstanden gaan Lee en Kulizhnikov aan de leiding, respectievelijk voor Kodaira en Smeekens.

Uitslag:

Pos Naam Tijd Verschil
1. Nao Kodaira 38.05  
2. Lee Sang-Hwa 38.18 +0.13s.
3. Judith Hesse 38.95 +0.90s.
4. Floor van den Brandt 39.00 +0.95s.
5. Yekaterina Aydova 39.02 +0.97s.
6. Zhang Hong 39.02 +0.97s.
7. Karolína Erbanová 39.06 +1.01s.
8. Thijsje Oenema 39.08 +1.03s.
9. Bo van der Werff 39.08 +1.03s.
10. Margot Boer 39.12 +1.07s.
11. Park Seung-Hi 39.13 +1.08s.
12. Maki Tsuji 39.14 +1.09s.
12. Olga Fatkulina 39.14 +1.09s.
14. Li Qishi 39.16 +1.11s.
15. Vanessa Bittner 39.19 +1.14s.
16. Miyako Sumiyoshi 39.26 +1.21s.
17. Jang Mi 39.36 +1.31s.
18. Angelina Golikova 39.38 +1.33s.
19. Li Huawei 39.61 +1.56s.
Pos Naam Tijd Verschil
1 Pavel Kulizhnikov 34.94  
2 Tae-Bum Mo 35.363 0.42
3 Ruslan Murashov 35.364 0.42
4 Nico Ihle 35.42 0.48
5 Espen Aarnes Hvammen 35.43 0.49
6 Hein Otterspeer 35.50 0.56
7 Laurent Dubreuil 35.51 0.57
8 Denis Koval 35.52 0.58
9 Gilmore Junio 35.58 0.64
10 Jan Smeekens 35.604 0.66
11 Gerben Jorritsma 35.609 0.66
12 Kang-Seok Lee 35.65 0.71
13 Jun-Ho Kim 35.69 0.75
14 Aleksey Yesin 35.70 0.76
15 Zhongsheng Mu 35.77 0.83
16 Yuya Oikawa 35.79 0.85
17 William Dutton 35.89 0.95
18 Artyom Kuznetsov 35.95 1.01
19 Keiichiro Nagashima 36.01 1.07
20 Ryohei Haga 36.02 1.08

Wachtwoordgegevens uitgelekt van Windows Live

Een groep hackers genaamd DerpTrolling heeft een bestand online geplaatst met daarin verschillende gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden voor de websites van Windows Live, PlayStation Network en 2K Games. Het gaat in totaal om iets meer dan vijfduizend gebruikers en wachtwoorden.

In het bestand staan 2131 PSN-gebruikers, 1473 Windows Live-gebruikers en 2000 2K Games-gebruikers. Volgens de hackergroep is dat niet alles want ze hebben ook nog eens 800.000 accounts van 2K Games, 500.000 creditcardgegevens, 3.000.000 Facebook-accounts en 1,7 miljoen van EA Games en nog veel meer.

De hackergroep claimt in totaal meer dan 7.000.000 gegevens te hebben. Ze hebben een klein deel online gezet omdat de bedrijven de waarschuwingen vanuit de groep over de beveiliging genegeerd hebben. Dezelfde groep claimt achter recente DDOS-aanvallen te zitten tegen World of Warcraft en andere 'bekende' hacks in het verleden.

'Leraren ook gepest door ouders en leiding'

Een op de drie leraren in het basis- en middelbaar onderwijs wordt op het werk gepest. Bij een op de vijf leerkrachten zijn de pesters niet leerlingen maar ouders, collega's of de schoolleiding. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van een enquête van CNV Onderwijs.

Verreweg de meeste scholen hebben antipestprotocollen voor leerlingen, maar slechts elf procent heeft daarover afspraken vastgelegd voor leraren. Oudere docenten maar ook conciërges en bijvoorbeeld de overblijfjuf hebben relatief vaak te maken met scheldpartijen en dreigementen. Ouders intimideren leraren door ze haatmailtjes te sturen of de leerkracht thuis te bestoken met telefoontjes.

Vakbond CNV peilde de mening van bijna 4300 leraren, schoolleiders en onderwijsassistenten. Ondanks het vele pesten op scholen zeggen vrijwel alle ondervraagden dat ze zich veilig tot redelijk veilig voelen. Dat zou komen omdat ze zich meestal wel gesteund weten door collega's.

Will & Grace-ster Sean Hayes getrouwd

Sean Hayes is vorige week in het huwelijk getreden met zijn vriend Scott Icenogle. De Will & Grace-acteur maakte dit zelf bekend via Twitter.

"Hier is een foto van Scott Icenogle en ik terwijl we vorige week trouwden", schreef Sean bij een kiekje waarop hij en zijn echtgenoot, een muziekproducent, breed lachend poseren. "Het heeft ons acht jaar gekost, maar we hebben het gedaan."

In oktober werd bekend dat de 44-jarige Hayes, die vooral bekend is van zijn rol als Jack McFarland in de sitcom Will & Grace, verloofd was.

Laagopgeleiden dupe van komst Oost-Europeanen

De komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zorgt in een aantal bedrijfstakken voor verdringing van Nederlandse werknemers. Dat is vooral het geval in de bouw, de tuinbouw, de voedingsindustrie en het wegtransport. Het gaat om werk waarvoor weinig scholing nodig is en waarvoor kennis van de Nederlandse taal onbelangrijk is. Laagopgeleiden, jongeren en allochtonen vormen de grootste risicogroep voor verdringing.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt en waarover De Telegraaf bericht.

Volgens het rapport van SEO Economisch Onderzoek zorgt Europese regelgeving ervoor dat werkgevers kostenvoordeel kunnen halen door personeel via buitenlandse bedrijven in te huren. Ze hoeven dan vaak geen sociale premies en pensioenpremies te betalen. Het grensoverschrijdende karakter van de Europese arbeidsmarkt maakt bovendien controles op schijnconstructies moeilijker.

Volgens Asscher toont het onderzoek aan dat de strijd tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden harder gevoerd moet worden. Hij wil binnenkort een wetsvoorstel voor het aanpakken van schijnconstructies naar de Kamer sturen en de wet voor het minimumloon aanscherpen.

Het rapport laat zien dat werknemers die eerder in bijvoorbeeld de tuinbouw en het transport werkten door de komst van Oost-Europeanen niet massaal werkloos zijn geworden. Velen van hen zijn nu elders aan de slag. Een aantal werkt ook - vaak noodgedwongen - als zzp'er.

Tussen 2001 en 2011 is het aandeel buitenlandse werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt toegenomen van 4,9 tot 7,7 procent. De grootste groep komt uit Midden- en Oost-Eurpa. Het totaal aantal Nederlandse werknemers steeg ook, maar in bouw, tuinbouw, voedingsindustrie en wegtransport nam het in tien jaar tijd fors af. Het aantal buitenlandse werknemers in die sectoren groeide juist.

Flinke schade aan loods Waddinxveen door brand

Een loods in Waddinxveen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag flinke schade opgelopen door een uitslaande brand. De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen, onder meer omdat enkele tientallen meters verderop een tankstation staat.

Brandweerlieden kregen de brand omstreeks 03.00 uur onder controle. Het vuur woedde volgens een woordvoerder van de brandweer onder meer op het dak van een grote loods. Die is gedeeltelijk in handen van een meubelmakerij; de andere helft is verhuurd. "Daar staan machines en dergelijke spullen", aldus de woordvoerder.

Het gebouw liep volgens de brandweer 'aanzienlijke schade' op. Het tankstation werd uiteindelijk niet direct bedreigd door de vlammen. Niemand raakte gewond. Onderzoek door de politie moet uitwijzen wat de oorzaak is van de brand, meldde de brandweer.

NAVO-assemblee begint in Den Haag

In het World Forum in Den Haag wordt vrijdag het startschot gegeven voor de Parlementaire Assemblee van de NAVO. De relatie met Rusland en de ontwikkelingen in Oekraïne staan hoog op de agenda tijdens de bijeenkomsten de komende vier dagen.

Op een persconferentie na gebeurt er nog weinig deze vrijdag. Zaterdag en zondag vinden discussies plaats, waarna er maandag een plenaire afsluiting volgt waar ook NAVO-topman Jens Stoltenberg en minister-president Mark Rutte spreken.

De Parlementaire Assemblee kan adviezen geven aan de NAVO, maar heeft geen bevoegdheden. Maar een aangenomen resolutie is wel een 'signaal' naar de NAVO, aldus Han ten Broeke (VVD) eerder. Het is ook een forum om te weten te komen hoe zaken er voor staan binnen de NAVO-landen.

Op deze zestigste assemblee worden ongeveer zevenhonderd mensen verwacht, onder wie 350 parlementariërs uit de 28 NAVO-landen en de 34 geassocieerde of partnerlanden. De laatste keer dat de jaarvergadering in ons land plaatsvond, was in 1999 in Amsterdam.

Clippers te sterk voor Miami Heat

De basketballers van Los Angeles Clippers hebben donderdag een zege geboekt op Miami Heat, 110-93. Chris Paul en Blake Griffin waren beiden op dreef voor de Clippers. Ze maakten 26 punten. Paul voegde er ook nog twaalf assists aan toe.

Chris Bosh was met 28 punten topscorer van de avond, maar hij kon de Heat hiermee niet naar de overwinning leiden. Sacramento Kings versloeg Chicago Bulls met 103-88. DeMarcus Cousins was goed voor 22 punten en veertien rebounds voor de Kings. Rudy Gay voegde er twintig punten aan toe. Bij de Bulls was Jimmy Butler het meest trefzeker met 23 punten.

San Francisco wil de Spelen in 2024

San Francisco wil zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2024. De stad moet in eigen land waarschijnlijk concurreren met Boston, Los Angeles en Washington.

San Francisco wil voor ruim driehonderd miljoen euro een stadion voor de openings- en sluitingsceremonie en atletiekwedstrijden neerzetten. Na de Spelen zou het stadion weer worden afgebroken en plaats maken voor een groot park. Chinatown mag volgens de eerste plannen de tafeltennissers ontvangen. De beachvolleyballers wijken waarschijnlijk uit naar het terrein voor de beroemde City Hall van de stad.

Het Amerikaanse Olympisch Comité beslist in december welke stad zich kandidaat mag stellen. Het Internationaal Olympisch Comité maakt in 2017 bekend waar de Spelen in 2024 worden gehouden.

Atlanta haalde de Spelen van 1996 naar de eigen stad. Salt Lake City was in 2002 gastheer van de beste wintersporters.

Dodental Oekraïne stijgt ondanks bestand verder

De strijd in Oost-Oekraïne heeft afgelopen maand aan bijna driehonderd mensen het leven gekost. Het gammele staakt-het-vuren tussen rebellen en leger heeft het geweld geen halt kunnen toeroepen. Er vinden rechtenschendingen plaats die mogelijk oorlogsmisdrijven genoemd kunnen worden. Dat hebben mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Sinds medio april heeft het Oekraïense conflict zeker 4317 mensenlevens geëist, aldus het VN-rapport. Het aantal ontheemden is afgelopen maand opgelopen tot ruim 465 duizend.

Gewapende groepen maken zich volgens de onderzoekers schuldig aan mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, detentie, executies, dwangarbeid en seksueel geweld. Deze misdrijven komen neer op 'misdaden tegen de menselijkheid'.

De strijd tussen rebellen en leger begint steeds meer de vorm van een loopgravenoorlog te krijgen, met vervaging van de rechtsorde en de opkomst van parallelle staatjes, zoals de Volksrepubliek Donetsk, tot gevolg.

In het rapport wordt aangedrongen op verzoeningspogingen tussen de strijdende partijen. Ondertussen voerden de leiders van Oekraïne, Polen en Moldavië donderdag overleg in de Moldavische hoofdstad Chisinau over de Russische invloed in Oost-Oekraïne. Ze waren het er over eens dat Oekraïne en Moldavië hun pro-Europese koers vervolg moeten geven.

Kippen pluimveebedrijf Ter Aar geruimd

Op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar is vrijdagochtend begonnen met de vergassing van 43 duizend kippen. Dat liet een woordvoerster van de gemeente weten. Onder de dieren was donderdag vogelgriep geconstateerd.

Om welke variant van de vogelgriep het gaat, wordt op zijn vroegst vrijdagmiddag bekend. Vorig weekeinde werd al vogelgriep geconstateerd op een bedrijf met 150 duizend legkippen in het Utrechtse Hekendorp. Daarbij ging het om de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N8.

De kippen worden om het leven gebracht met het gas CO2.

Betogers bestormen gebouw kiescommissie Polen

Enkele tientallen woedende betogers hebben donderdagavond een gebouw van de Poolse kiescommissie bestormd en bezet. De betogers zijn woedend over de vertraging die is opgetreden bij het tellen van de stemmen.

De meeste demonstranten zijn aanhangers van de nationalistische oppositiepartij Recht en Gerechtigheid, die volgens de exitpolls de lokale verkiezingen heeft gewonnen. De betogers willen dat de kiescommissie opstapt vanwege problemen met de stemcomputers. Die hebben tot gevolg dat op sommige plaatsen de stemmen met de hand moeten worden geteld.

Het Poolse openbaar ministerie heeft eerder reeds een onderzoek ingesteld naar een aanval op de website van de kiescommissie. Volgens het OM zijn de hackers er niet in geslaagd door te dringen tot het stemsysteem. Het hoofd van de kiescommissie is inmiddels afgetreden in verband met de problemen.

Weer misbruikbeschuldiging aan adres Bill Cosby

De beschuldigingen van seksueel misbruik door Bill Cosby stapelen zich op. Actrice Louisa Moritz is naar eigen zeggen jaren geleden ook misbruikt door de 77-jarige komiek. Hij zou haar in 1971 hebben gedwongen tot orale seks.

De inmiddels 68-jarige actrice, die destijds bekend was van de televisieshow Love, American Style en later in onder meer in de film One Flew Over The Cuckoos Nest speelde, vertelde aan entertainmentwebsite TMZ dat zij en Cosby allebei te gast waren in Johnny Carsons Tonight Show.

Terwijl zij op haar beurt wachtte in een aparte kamer, kwam Cosby binnen. Hij zou vervolgens zijn penis uit zijn broek hebben gehaald en deze in haar gezicht hebben geduwd met de woorden: proef hier wat van, het zal je in veel opzichten goed doen.

Moritz heeft nooit iemand over het incident verteld, maar is van plan alsnog een rechtszaak tegen Cosby te beginnen. Cosbys advocaat noemt de aantijgingen 'absurd'.

Een verpleegster voegde zich donderdag al bij de groeiende groep vermeende misbruikslachtoffers van Cosby. Therese Serignese zegt dat de komiek haar in 1976 drogeerde en verkrachtte, toen zij 19 jaar oud was en als fan een kijkje backstage nam na een show in Las Vegas.

Ook Carla Ferrigno, een voormalig Playboy-bunny en vrouw van acteur en realityster Lou Ferrigno, liet donderdag weten tot Cosby's slachtoffers te behoren. Zij zegt dat de komiek haar na een avondje uit bij hem thuis probeerde te zoenen, maar dat ze hem van zich af wist te slaan.

Eerder beschuldigde voormalig model Janice Dickinson Cosby ervan haar te hebben gedrogeerd en verkracht, nadat ook Joan Tarshis en Barbara Bowman met soortgelijke verhalen kwamen. Volgens NBC News zijn er ten minste vijftien vrouwen die een aanklacht hebben ingediend. Cosby heeft zelf niet op de beschuldigingen willen reageren. Zijn advocaat ontkent alles.

Air France reorganiseert regionale netwerk

Air France wil binnen drie jaar winstgevend zijn met korte vluchten. Daarom wordt het gehele aanbod vanaf komend voorjaar onder de vleugels gebracht van de regionale dochter HOP. Dat leidt niet tot een verplaatsing van banen of versobering van arbeidscontracten, aldus de Franse zustermaatschappij van KLM.

Momenteel voert HOP vooral vluchten uit binnen Frankrijk, met een paar bestemmingen elders in Europa waaronder Schiphol. Daar komen alle korte vluchten van Air France bij die niet zorgen voor aanvoer van passagiers voor toestellen die vanaf de luchthaven Paris Charles de Gaulle naar verre bestemmingen vliegen.

"Onze concurrenten op de korte afstanden zijn de trein, de auto en prijsvechters", zei topman Frédéric Gagey van Air France. "Wij moeten reorganiseren om beter te kunnen reageren, en dichter bij onze klanten te staan."

Cher schrapt tour vanwege infectie

Cher heeft de rest van haar tour geannuleerd om te herstellen van een infectie die ze in september opliep. Er stonden nog 29 concerten in de Verenigde Staten en Canada gepland.

Tussen maart en juli trad Cher al 49 keer op als onderdeel van de Dress To Kill-tour, die ze zelf haar beste tot nu toe noemt. "Ik ben er volledig kapot van", liet de zangeres volgens fansite Cherworld.com weten in een verklaring. "Zoiets als dit is me nog nooit overkomen. Ik kan me niet genoeg verontschuldigen aan alle fans die een kaartje hebben gekocht."

In september dacht de 68-jarige zangeres nog binnen een paar dagen te herstellen van de acute virale infectie, waardoor het functioneren van haar lever werd getroffen. Ze stelde haar concerten voor die maand daarom alleen uit.

Eind september besloot ze ook de concerten die voor oktober gepland stonden uit te stellen. Nu blijkt dat haar herstel nog langer duurt, heeft ze het tweede deel van de tour moeten annuleren. Fans met een ticket voor een van de overgebleven concerten kunnen hun geld terug krijgen.

Dress To Kill is de eerste grote tour van Cher sinds de Living Proof Farewell Tour, die destijds werd aangekondigd als haar afscheidstournee. Tussen 2002 en 2005 werkte ze een recordaantal van 325 shows af.

Prijzen bestaande koopwoningen stijgen

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in oktober met 2,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster dat vrijdag werd gepubliceerd.

Volgens het CBS en het Kadaster liggen de prijzen van bestaande woningen nu al meer dan een halfjaar hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Het gemiddelde prijsniveau is nu ongeveer even hoog als in mei 2003.

Ten opzichte van de piek van augustus 2008 bedraagt de prijsdaling negentien procent, aldus het CBS en het Kadaster. In vergelijking met het dieptepunt van juni 2013 liggen de prijzen echter weer 3,2 procent hoger.

Premier Japan ontbindt lagerhuis

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vrijdag het lagerhuis ontbonden. Daarmee maakt hij de weg vrij voor vervroegde verkiezingen. Hij hoopt met de verkiezingen meer steun te krijgen voor zijn plannen om de Japanse economie er weer bovenop te helpen.

De vervroegde verkiezingen hebben op 14 december plaats. De oppositie is verdeeld en de verwachting is dan ook dat de Liberaal-democratische Partij van Abe een solide meerderheid behoudt.

Eerder deze week maakte Abe al bekend een geplande verhoging van de btw uit te stellen, nadat maandag uit cijfers was gebleken dat de Japanse economie in een recessie terechtgekomen is. Volgens de premier moeten de verkiezingen worden gezien als een referendum over zijn economische beleid.

"De strijd begint nu", zei Abe kort na de ontbinding van het parlement. "We gaan het gevecht vol aan, zodat we hier terug kunnen keren en de taak weer op ons kunnen nemen om van Japan een land te maken dat schittert in het centrum van de wereld."

Wall Street sluit met winst

Wall Street is na meevallende macro-economische cijfers hoger gesloten. De Dow Jones noteerde bij de slotzoemer 0,2 procent in het groen op 17.718,94 punten, terwijl de breder samengestelde S&P500 index 0,2 procent hoger eindigde op 2.052,75 punten en techbeurs Nasdaq 0,6 procent won op 4.701,87 punten.

Eerder donderdag bleken de huizenverkopen en de leading indicators gestegen. De meest opvallende uitschieter was evenwel de Philadelphia Fed index, die in november grofweg verdubbelde naar de hoogste stand sinds eind 1993.

Verder daalden de wekelijkse steunaanvragen licht, maar wel na een opwaartse herziening van de voorgaande week en de inflatie maakte een pas op de plaats. De Amerikaanse industrie groeit volgens Markit deze maand in een iets lager tempo.

De cijfers uit Amerika waren beduidend beter dan de berichtgeving over de Europese en de Chinese economie.

Intel was donderdag een van de uitblinkers op Wall Street. De producent van halfgeleiders werd 4,7 procent meer waard nadat Intel de omzetverwachtingen voor 2015 bekendmaakte en tevens aankondigde het dividend te verhogen.

Daarnaast won Best Buy 7,0 procent nadat het flink meer winst boekte, terwijl de omzet slechts licht opliep. Vooral kostenbesparingen dreven de winst van de detailhandelaar in elektronica.

Ook discounter Dollar Tree had de wind in de rug na een dubbelcijferige stijging van de omzet en winst in het derde kwartaal. Het aandeel steeg 5,2 procent.

De euro/dollar werd 0,1 procent hoger verhandeld op 1,2545 en de olieprijs maakte een klein herstel door, terwijl goud een pas op de plaats maakte.

Pechstein wint 5 kilometer in Seoul

Claudia Pechstein heeft Martina Sablikova verrassend afgetroefd op de eerste wereldbekerwedstrijd over 5 kilometer voor vrouwen. De Duitse reed in de voorlaatste rit de snelste tijd, en Sablikova kon deze tijd in de laatste rit niet meer verbeteren.

Ivani Blondin was net als vorige week erg sterk en wist nu in de A-groep derde te worden, waar ze de 3 kilometer vorige week nog in de B-groep won. Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis volgden kort daarachter.

Door de tweede plaats op de drie kilometer vorige week voert Sablikova wel de wereldbekerstand aan. Pechstein viel op die 3 kilometer namelijk tegen en Ireen Wust kwam niet in actie op de vijf kilometer.

Uitslag:

1. Claudia Pechstein 7:07.77  
2. Martina Sáblíková 7:13.08 +5.31s.
3. Ivanie Blondin 7:14.53 +6.76s.
4. Diane Valkenburg 7:17.81 +10.03s.
5. Jorien Voorhuis 7:19.54 +11.76s.
6. Yvonne Nauta 7:22.61 +14.83s.
7. Yuliya Skokova 7:24.53 +16.75s.
8. Bente Kraus 7:25.62 +17.84s.
9. Kim Bo-Reum 7:26.63 +18.85s.
10. Shoko Fujimura 7:27.82 +20.04s.
11. Anna Chernova 7:29.59 +21.81s.
DSQ Nana Takagi    

Waardig sterven is nog geen euthanasie

De belangrijkste kwestie werd echter aangeroerd, voordat de lezingen goed wel waren begonnen. Spreekstalmeester Frénk van der Linden opende de avond met de vraag wie er vóór verruiming van de euthanasiewet zou stemmen. Een overweldigende meerderheid van de aanwezigen was voor. Steekproefsgewijs werden enkele mensen naar hun beweegredenen gevraagd en de belangrijkste reden die werd aangevoerd, was de wens om ‘waardig te kunnen sterven'

Vergelijkingssites onder de loep

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat bekijken wat er gebeurt bij vergelijkingssites op het gebied van zorgverzekeringen. Zij komt in actie op aandringen van PvdA en CDA in de Tweede Kamer, die zich afvragen of de advieslijstjes voor de naar een zorgverzekering zoekende consument wel eerlijk zijn.

Hanke Bruins Slot (CDA) wil de zorgverzekeraars onder het provisieverbod laten vallen. Daardoor mag een adviseur geen geld meer ontvangen van een verzekeraar en vervalt de prikkel om een bevooroordeeld advies te geven.

Een provisieverbod gaat Schippers veel te ver. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat de ranking op de site niet afhankelijk is van het bedrag dat wordt ontvangen. De minister gaat nu wel kijken of er iets aan de hand is. "We hechten allemaal zeer aan heldere en objectieve informatie."

Negentien tips over liquidatie Hamdi Bilir

Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdag zijn negentien tips binnengekomen over de liquidatie van Hamdi Bilir eind september. Dat meldt de politie donderdag. Enkele van de tips zien er 'veelbelovend uit'. In de uitzending werden beelden getoond van de vermoedelijke schutter.

De 29-jarige Amsterdammer werd op 23 september doodgeschoten in een Rotterdams eethuis toen een man vanuit de deuropening het vuur op hem opende. Bilir werd door meerdere kogels geraakt en stierf ter plekke. Tijdens de liquidatie waren er ook andere klanten in het restaurant aanwezig.

Opsporing Verzocht besteedde eerder al aandacht aan de zaak en zond toen een reconstructie van de liquidatie uit. De politie zet het onderzoek naar de zaak voort.

Jerry Seinfeld heeft geen autisme

Jerry Seinfeld heeft zijn eerdere opmerkingen over autisme genuanceerd. In een interview met Access Hollywood benadrukt de komiek dat hij niet autistisch is. Eerder deze maand zei Jerry dat hij mogelijk in het autistisch spectrum zat.

De 60-jarige acteur, vooral bekend van de sitcom Seinfeld, gaf eerder aan dat hij normale sociale interactie niet eenvoudig vindt en dat hij mensen vaak verkeerd begrijpt. Mede daardoor dacht hij dat er misschien een vorm van autisme in het spel was.

"Ik heb geen autisme", zegt Seinfeld nu. "Ik had gewoon een toneelstuk gezien over autisme en vroeg me af waarom het zo herkenbaar was. Ik herkende mezelf er in zekere zin in. Meer niet."

Volgens Jerry is hij zeker niet de enige comedian die moeite heeft met gewone sociale interactie. "We praten nooit over normale dingen, zoals het weer of hoe het met je gaat. We hebben het altijd over vreemde zaken."

Kourtney Kardashian geniet van zwangerschap

Kourtney Kardashian geniet heel erg van haar zwangerschap. "Ik vind mijn lichaam mooi zo en het doet me beseffen dat het heel bijzonder is dat een vrouwenlichaam dit allemaal aankan", aldus de realityster die in december is uitgerekend.

Toch vertelt de zus van Kim dat er ook nadelen zitten aan haar zwangerschap. Zo is ze de hele dag door misselijk en veel eerder moe. "Daar heb ik nu meer last van dan tijdens mijn vorige zwangerschappen. Ik denk dat dit komt omdat ik nu nog steeds erg druk ben met van alles. Toch voel ik me lekker in mijn vel", aldus de brunette tegenover FitPregnancy.

Vorige maand meldden verschillende media dat Kourtney en haar vriend Scott Disick een meisje verwachten. Kourtney en Scott, die ruim zeven jaar een relatie hebben, zijn al ouders van de 4-jarige Mason en de 2-jarige Penelope.

Tsjechische minister krijgt envelop met gif

De Tsjechische minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec heeft uit het buitenland een envelop met gif ontvangen. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Nucleaire, Chemische en Biologische Bescherming bevatte de verdachte envelop 'een op cyanide gelijkende stof in een levensbedreigende hoeveelheid'.

De woordvoerder gaf verder geen bijzonderheden.

Chovanec zei eerder dat de aan hem geadresseerde envelop vanuit een niet nader genoemd Scandinavisch land was verstuurd. De envelop kwam dinsdag met de post op het ministerie binnen en kon worden onderschept voordat iemand met het gif in aanraking kon komen. Hij zei dat er geen brief in de envelop zat.

Het ministerie van buitenlands zaken, de regering en het bureau van de president ontvingen onlangs ook verdachte brieven, maar geen gif. Chovanec zei dat de aan hem gestuurde envelop hier waarschijnlijk los van staat.

Kamer steunt trainingsmissie Afghanistan

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan vanaf begin volgend jaar hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie trainen en adviseren.

Dat doen ze vanaf een Duitse legerbasis bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en GroenLinks stemden donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer in met het besluit van het kabinet voor deze missie. De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren gaven te kennen ertegen te zijn. Enkele kleine fracties, zoals de Partij voor de Dieren en 50PLUS, deden niet aan het debat mee.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit trainers, medisch personeel en eenheden die zorgen voor transport, beveiliging en logistiek.

Arizona klaagt GM aan voor 3 miljard dollar

De Amerikaanse staat Arizona heeft autofabrikant General Motors (GM) aangeklaagd voor drie miljard dollar, omgerekend zo'n 2,4 miljard euro. Volgens openbaar aanklager Tom Horne heeft het bedrijf het publiek misleid over de veiligheid van zijn auto's. GM haalde miljoenen auto's terug vanwege mogelijke mankementen aan de ontstekingsmechanismen.

Horne eist een vergoeding van tienduizend dollar voor elk van de honderdduizenden auto's die GM in Arizona verkocht sinds het terughalen begon in februari. Bij 32 miljoen auto's moeten naast de ontstekingsmechanismen een aantal andere potentiële mankementen worden bekeken, waaronder de airbags en de bouten van de rails waarover de voorstoelen kunnen worden verschoven.

Arizona is de eerste staat die GM aanklaagt, maar de zaak van Horne is zeker niet de enige. Meer dan 150 partijen willen voor de rechter verhaal halen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.