FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 augustus 2013

Israël gaat eerste Palestijnen vrijlaten

Israël gaat de komende dagen een eerste groep van 26 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Leden van het Israëlische kabinet hebben daar zondag mee ingestemd.

De 26 zijn de eersten van in totaal 104 Palestijnen die op vrije voeten komen. De vrijlating is onderdeel van afspraken met de Palestijnen om het vredesoverleg te hervatten. Het vredesproces heeft sinds 2010 stilgelegen. Woensdag spreken Israël en de Palestijnen met elkaar.

'Homofoob geweld door Brusselse politie'

In België is ophef ontstaan omdat Brusselse agenten een homokoppel zouden hebben mishandeld. Het stel heeft een klacht ingediend vanwege 'homofoob geweld'.

De twee mannen hadden vrijdagavond het Brussels Summer Festival bezocht. Op Facebook schrijven ze dat ze daarna zonder aanleiding zijn geslagen door agenten en beledigd met "homofobe ondertoon".

Volgens een van de mannen, de komiek Tristan Schotte, heeft zijn vriend een gebroken pols, een blauw oog en een gekneusde rug overgehouden aan het incident. "We hebben medische assistentie gevraagd, maar die werd ons geweigerd en we werden gedurende 10 uur in een cel opgesloten."

De politie in Brussel wilde zondag geen commentaar geven, maar zegt wel dat er een intern onderzoek wordt opgestart.

'Homofoob geweld door Brusselse politie'
'Homofoob geweld door Brusselse politie' (Foto: ANP)

Nadal wint titel in Montreal overtuigend

Rafael Nadal heeft de finale van het Masterstoernooi in Montreal met overtuigende cijfers gewonnen. De Spanjaard had geen kind aan de thuisspelende Canadees Milos Raonic, en had slechts een uurtje en twee sets nodig; 6-2 en 6-2.

Raonic begon in zijn eerste game goed aan de wedstrijd en stond al vlug op het scoreboard met dank aan zijn sterkste wapen, de service. De rest van de wedstrijd liep zijn eerste service bijzonder veel slechter, en Nadal wist de lange Canadees maar liefst vier keer te breaken.

De nummer vier van de wereld was op zijn eigen service vrijwel ongenaakbaar, en behalve een vroege game in de tweede set waarin Nadal drie breakpunten op rij weg moest slaan pakte Raonic slechts vier punten in de servicegames van de Spanjaard. Het was dan ook geen verrassing dat de Spanjaard zowel de set als de wedstrijd vanaf 5-2 tweemaal zeer gedecideerd uitserveerde.

Het is Nadals 25e Masters-titel, en met de duizend punten die hij hier pakt verstevigt hij zijn eerste plek in de race naar de World Tour Finals. Bovendien neemt hij de derde plek op de wereldranglijst over van landgenoot David Ferrer.

Van Rhijn alsnog opgeroepen voor Oranje

Ricardo van Rhijn is door bondscoach Louis van Gaal alsnog opgeroepen voor de oefeninterland van komende woensdag in en tegen Portugal. De Ajacied was in eerste instantie niet opgenomen in de definitieve selectie, maar door de blessure van Daryl Janmaat mag hij alsnog mee naar Portugal.

Janmaat raakte dit weekend geblesseerd aan zijn bovenbeen en staat daardoor naar verwachting twee weken buitenspel. Daardoor mist hij onder meer De Klassieker tegen Ajax en de Europa League-wedstrijd tegen Kuban Krasnodar.

Onder toeziend oog van Van Gaal veroorzaakte Van Rhijn vanmiddag in het competitieduel tegen AZ namens Ajax een strafschop. De rechtsback van de Amsterdammers kreeg voor zijn overtreding op Nick Viergever de rode kaart en zag vervolgens vanuit de catacomben hoe zijn ploeg met 3-2 verloor van AZ.

Fransman wilde aanslag op moskee plegen

Een Franse militair is gearresteerd omdat hij een aanval op een moskee wilde plegen. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken zondag laten weten.

De 23-jarige man, die gestationeerd was op een luchtmachtbasis bij Lyon, was van plan het vuur te openen op een moskee. Het ministerie omschrijft zijn denkbeelden als radicaal en extreemrechts. Verdere details, zoals wanneer de man is aangehouden, zijn niet vrijgegeven.

Lesbienne ontvoerd naar kliniek

Zulema Constane uit Ecuador (van dat liedje) was ervan overtuigd dat het een goed idee was om aan haar ouders te vertellen dat ze verliefd was op een ander meisje. Helaas bleken haar ouders niet blindelings voor de keuze van haar dochter te kiezen, maar voor de waanzin die men 'religie' noemt.

'Mijn ouders zijn zooo ontwetend,' weet Zulema te melden. 'Ze hebben er geen idee van wat er gebeurt wanneer ze mij opsluiten in een van die klinieken.'

Na haar 'outcome', thuis bij haar ouders, stond de wereld van Zulema op z'n kop. Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie werd de auto van haar ouders, met Zulema erin, aan de kant gezet. Zij werd gedwongen in een andere auto te stappen die haar naar een 'kliniek' bracht die haar zou genezen van de 'ziekte' die homofilie heet.

Zulema probeerde zich te verzetten. Onderweg naar de kliniek heeft ze meerdere malen geprobeerd hulp te zoeken bij politieagentjes en hen ervan te overtuigen dat ze volwassen is en dat ze tegen haar wil in meegenomen werd. Dit hielp allemaal niet. Haar vader is namelijk een man met veel pegels (en dus: veel invloed) in Ecuador. Wie betaalt, bepaalt nietwaar?

In de kliniek werd ze onderworpen aan allemaal dingen die er garant voor staan iemand van de ziekte homofilie af te helpen. Zo moest ze religieuze liedjes meezingen in een koor, bidden, sporten en praten met psychologen. Zulema verklaarde verder dat ze regelmatig gestraft werd. Ze werd onderworpen aan psychologische martelingen, agressie en in een enkel geval zelfs seksueel misbruik.

'Ik werd beter behandeld dan de rest, omdat mijn vader zo’n omhooggevallen lul is,' zegt het slachtoffer. 'Zo heb ik onder andere geen zware, fysieke arbeid hoeven te leveren. Wel werd ik vernederd en probeerde men mij laten verklaren dat ik een alcoholiste zou zijn.'  Volgens Zulema wordt de kliniek geleid door een 'soort van pastoor', met hulp van doktoren, welzijnswerkers en psychologen.

Zulema werd uiteindelijk bevrijd door haar geliefde Cynthia. Een homorechten-activiste. Via via heeft zij kunnen achterhalen waar haar vriendin was heengebracht, heeft ze diverse mensenrechtenorganisaties op de hoogte kunnen brengen en door sociale media als twitter de vader van Zulema in verlegenheid kunnen brengen. Haar vader leek het een goed plan om Zulema terug naar Guyagil (ook van dat liedje) te brengen. Terug onder de vooroordelende vleugels van pappa en mamma. Onderweg wist Zulema echter de mobiele telefoon van de chauffeur te af te troggelen en heeft daarmee gebeld naar Cynthia. Cynthia organiseerde snel dat de auto werd onderschept door haar, een advocaat en wat vrouwenrechtenactivisten. Daarna werd er snel een persconferentie belegd waarin werd duidelijk gemaakt hoe in bepaalde kringen wordt omgegaan met bepaalde personen.

In het verleden heeft de regering van Ecuador beloofd een einde te maken aan de praktijken van deze zogenaamde welwillende klinieken, maar is hier in de praktijk niets van terecht gekomen. Naar schatting zijn er in het Zuid-Amerikaanse land iets van 200 van dergelijke praktijken die dezelfde status hebben als ‘normale’ afkickklinieken.

Christen vast in Noord-Koreaans ziekenhuis

Een Amerikaanse christen die al negen maanden vastzit in Noord-Korea is meer dan 23 kilo afgevallen en ligt in een ziekenhuis. Dat heeft de zus van Kenneth Bae zondag gezegd. Bae, een missionaris, werd in november opgepakt wegens 'subversieve activiteiten'.

De 45-jarige Bae is een reisleider die tevens de boodschap van het christendom wil verspreiden. Dat laatste is niet zo verstandig in een land als Noord-Korea. Bae werd in mei dan ook veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Volgens zijn zus, Terri Chung, is Baes familie er onlangs achtergekomen dat hij naar een ziekenhuis is overgeplaatst. Bae lijdt aan diabetes, hart- en leverproblemen en rugklachten, aldus Chung. "Hij is aanzienlijk verzwakt. De nood om hem thuis te krijgen is hoger dan ooit."

Een medewerker van de Zweedse ambassade heeft Bae vrijdag in het ziekenhuis bezocht, zei Chung. Amerikaanse diplomatie in Noord-Korea loopt via Zweden omdat de Verenigde Staten zelf geen officiële betrekkingen met Noord-Korea onderhouden.

Bae is geboren in Zuid-Korea en emigreerde in 1985 naar de Verenigde Staten. De afgelopen zeven jaar woonde hij in China en enkele jaren geleden begon hij kleine groepen te begeleiden op reizen naar het noordoosten van Noord-Korea. Enkele jaren geleden gaf Bae een preek waarin hij Amerikanen opriep massaal naar Noord-Korea te komen om te bidden voor de hereniging van Noord- en Zuid-Korea. Hij is onder meer veroordeeld wegens 'vijandige handelingen' tegen de staat.

Vandewalle weer beste tijdrijder België

Kristof Vandewalle heeft zijn titel op het Belgisch kampioenschap tijdrijden geprolongeerd. De renner van Omega Pharma-Quick-Step volbracht de 44,2 kilometer in en rond Maldegem in 54.04 minuten. Hij hield Philippe Gilbert (BMC), die iets te laat aan de start verscheen, 1.03 minuut achter zich. Het brons ging naar zijn ploeggenoot Julien Vermote (op 1.06).

De 28-jarige Vandewalle noteerde op beide tussenpunten al de snelste tijd en viel in het laatste stuk niet stil. Gilbert kwam ondanks zijn valse start sterk voor de dag en wist Vermote net van de tweede plaats te stoten. In de buurt van Vandewalle kwam hij echter niet.

Vacansoleil-renner Thomas de Gendt kon niet meedoen om de podiumplaatsen. Hij werd achttiende op 3.15 van Vandewalle. Ook Maxime Monfort, die zeventiende werd op 2.53, kwam niet in de buurt van de prijzen.

Williams met overmacht naar titel in Toronto

Serena Williams heeft op overtuigende wijze het WTA-toernooi in Toronto gewonnen. De Amerikaanse was zondag in de finale met 6-2 en 6-0 te sterk voor de Roemeense Sorana Cirstea. De nummer één van de wereld gaf in de eerste set wel een keer haar opslag prijs, maar zelf sloeg ze in de ruim een uur durende partij zes keer toe.

Het is voor de 31-jarige Williams haar achtste titel van het jaar en de 54e uit haar loopbaan. Ze veroverde in 2001 en 2011 al eens de Rogers Cup, zoals het toernooi dat afwisselend in Toronto en Montreal wordt gespeeld officieel heet.

Cirstea, de mondiale nummer 27, kende ondanks haar nederlaag tegen Williams een uitstekende week in Canada. Ze boekte onder meer overwinningen op top tien-speelsters Na Li, Petra Kvitova en Caroline Wozniacki.

[Bundesliga] Huntelaar, Van der Vaart trefzeker bij Schalke-HSV

Schalke 04 en Hamburger SV hebben op de eerste speeldag in de Bundesliga het publiek vermaakt. De confrontatie tussen beide clubs in Gelsenkirchen eindigde in 3-3. Klaas-Jan Huntelaar scoorde twee keer voor de thuisclub. Rafael van der Vaart benutte namens HSV een penalty.

Huntelaar zette Schalke al in de tweede minuut op voorsprong. Tien minuten later maakte Van der Vaart na een handsbal van Joel Matip vanaf de stip gelijk. Na de 1-2 van Maximilian Beister bracht de 'Hunter' op slag van rust met een fraaie kopbal beide ploegen weer in evenwicht.

Bijna direct na de pauze zette Lasse Sobiech uit een corner van Van der Vaart HSV voor een tweede keer op voorsprong. De Hongaar Adam Szalai bezorgde Schalke met een treffer in de 72e minuut alsnog een punt.

FSV Mainz begon aan het seizoen met een overwinning. Thuis werd met 3-2 gewonnen van VfB Stuttgart. Nicolai Müller scoorde twee keer.

Racismeklacht Oprah 'absurd'

De door Oprah Winfrey van racisme beschuldigde Zwitserse tassenverkoopster heeft zondag gezegd dat ze zich van geen kwaad bewust is geweest. De vrouw, die anoniem wil blijven, ontkent dat ze heeft geweigerd Winfrey een tas te tonen omdat die te duur zou zijn voor de steenrijke Amerikaanse beroemdheid. 'Absurd' en 'onwaar' aldus de vrouw tegenover het Zwitserse blad Blick.

"Ik kan al dagenlang niet meer slapen. Ik heb mevrouw Winfrey zeker niet opzettelijk willen beledigen. Ik hoop dat deze nachtmerrie snel voorbij is", aldus de winkelmedewerkster. Ze zegt dat ze Winfrey niet heeft herkend, maar wel gewoon heeft geholpen.

Tassenverkoopster Oprah-rel verweert zich
Racismeklacht Oprah 'absurd' (Foto: ANP)

Zeiler verdronken in Markermeer

In het Markermeer is zondagavond een zeiler verdronken. De man was door nog onbekende oorzaak in het water bij het vluchthaventje langs de Oostvaardersdijk tussen Almere en Lelystad terechtgekomen, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Zijn zeilpartner zag het slachtoffer kopje onder gaan en sloeg alarm. Brandweerduikers hebben hem twintig minuten later uit het water gehaald. Reanimatie bleek tevergeefs.

Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Het water was vrij rustig, aldus de zegsman. De politie stelt een onderzoek in.

Blondje bedelt om dikke tieten

Christina Andrews uit Florida staat sinds kort met een groot bord aan de weg te schooien om geld. Niet dat het domme blondje nu dakloos is. Nee, de jongedame uit Pensacola wil namelijk een stel nieuwe prammen.

'Niet dakloos, heb tieten nodig', luidt de tekst op haar bord. "Ik wil gewoon een grotere voorgevel", reageert Andrews. "Ik ben niet gelukkig met mijn huidige tieten. Ik heb uitgevonden dat dit de beste methode is."

De blondine dacht dat haar actie geen reet zou opleveren, maar niets blijkt minder waar. "Ik dacht dat ze me zouden uitlachen en doorrijden, maar geregeld blijft er eentje hangen om geld te geven. En sommige mannen glimlachen van oor tot oor!"

TinaKlik op het slimme blondje voor een filmpje

Nog meer dodelijke aanslagen in Irak

Bij twee bomaanslagen op een controlepost en een konvooi van het Iraakse leger zijn zondag vijf militairen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De eerste slachtoffers van de dag vielen toen een legerkonvooi op een bermbom reed in Musayyib, zo'n zestig kilometer ten zuiden van Bagdad. Drie militairen kwamen om en tien raakten gewond.

In de buitenwijk Abu Ghraib, in het westen van Bagdad, sneuvelden twee militairen toen een zelfmoordterrorist met zijn bomauto inreed op een controlepost van het leger. Negen militairen liepen verwondingen op.

Meer controle op Chinese postorders

De douane op Schiphol controleert steekproefsgewijs of producten in postpakketten uit China wel aan de eisen voldoen. Daarnaast werkt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) samen met Chinese toezichthouders, die de bestelde spullen al in China controleren voordat ze worden geëxporteerd. Dat bevestigt een NVWA-woordvoerder zondag.

Consumenten kopen steeds vaker speelgoed via onder meer Chinese webwinkels en dat voldoet geregeld niet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Het gaat overigens ook producten als gereedschap en elektrische apparatuur, die steeds vaker rechtstreeks bij de fabrikant worden besteld.

"In plaats van dat men het koopt via de gerenommeerde websites waar je op kunt vertrouwen, gaan mensen steeds vaker naar goedkopere niet-Europese sites waardoor je risico loopt dat het minder veilig is", aldus de zegsvrouw. "Internetaankopen prima, maar als je voor veiligheid gaat, doe dat via vertrouwde websites", geeft ze mee.

Gemiddeld komen maandelijks dertienhonderd containers met speelgoed bestemd voor Nederland uit China aan in de Rotterdamse haven. Een kwart van het speelgoed dat de NVWA test voldoet niet aan de veiligheidseisen. Die monsters zijn overigens van tevoren geselecteerd op de kans dat er iets mis mee is.

Zo kunnen er kankerverwekkende chemicaliën in de bestelde spullen zitten of kunnen delen van het speelgoed losraken en tot verstikking of beknelling van jonge kinderen leiden. De NVWA voorspelt dat de hoeveelheid onveilige producten uit China verder toeneemt, en is daar bezorgd over.

Pas op voor de klotenvis!

Mannen die deze zomer willen vissen in het water in Scandinavië, moeten goed oppassen voor hun klokkenspel. Er zwemt een vissoort die het heeft voorzien op je ballen.

Het gaat hier om de zogeheten pacu. Deze klotenvis komt normaal alleen voor in Zuid-Amerika, maar is nu ook in de Sont gesignaleerd. Dit water ligt tussen Denemarken en Zweden.

Dit familielid van de piranha is zeer berucht in Latijns-Amerika. Hij zou daar al meerdere mannen in hun kloten hebben gebeten.

In het Amazonegebied zwemmen wel meer fijne vissen rond. Berucht is de candiru. Deze palingachtige zwemt via de urinestraal van mannen hun blanke sabel binnen, om daar vervolgens zeer pijnlijk te blijven hangen.

Volleybalsters overtuigend langs Algerije

De Nederlandse volleybalsters hebben de tweede speelronde van de World Grand Prix afgesloten met een zege. In Belgrado was Oranje zondag overtuigend te sterk voor Algerije met 3-0: 25-15, 25-7, 25-6. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen was eerder dit weekeinde niet opgewassen tegen het gastland en de Verenigde Staten.

De eerste speelronde in Macau leverde Nederland ook één zege op. Toen werd Cuba verslagen, maar bleken China en Bulgarije een maatje te groot. Oranje reist maandag naar Kazachstan waar het volgende week behalve het thuisland ook Cuba en olympisch kampioen Brazilië treft.

[WK] Dibaba verovert wereldtitel op 10.000 meter

Tirunesh Dibaba is zondag in Moskou wereldkampioen geworden op de 10.000 meter. Een versnelling op 500 meter van de olympisch kampioene uit Ethiopië was de concurrentie te machtig. Ze finishte in 30.43,35 minuten. De Keniaanse Gladys Cherono pakte in 30.45,17 het zilver. De Ethiopische Belaynesh Oljira (30.46,98) werd derde.

Het is voor de 28-jarige Dibaba de derde wereldtitel op de 10.000 meter. Ze was eerder in 2005 en 2007 de beste van de wereld.

Bij het discuswerpen ging het goud naar de Kroatische Sandra Perkovic. De regerend olympisch kampioene kwam in haar tweede poging tot 67,99 meter. De Française Melina Robert-Michon pakte met 66,28 meter het zilver, voor de Cubaanse Yarelys Barrios (64,96).

Rebellen vallen aan in oosten Syrië

Rebellen in Syrië zijn een offensief begonnen in de stad Deir el-Zour, in het oosten van het land. Dat hebben Syrische activisten zondag gezegd.

De tegenstanders van president Bashar Assad hebben zeven Syrische militairen in de stad gedood en enkele anderen gevangen genomen, aldus het Britse Observatorium voor de Mensenrechten. Het leger voerde zondag diverse luchtaanvallen uit op stellingen van de rebellen in de stad.

[WK] Bolt heeft wereldtitel 100 meter terug

Usain Bolt heeft zijn wereldtitel op de 100 meter terug. De olympisch kampioen liep de koningsafstand in 9.77. Twee jaar geleden werd Bolt gediskwalificeerd vanwege een valse start. Het zilver in Moskou is voor de Amerikaan Justin Gatlin, hij noteerde 9.85. Het is brons is ging naar de Jamaicaan Nesta Carter(9,95). 

Het is de zesde wereldtitel voor Bolt. Vier jaar geleden in Berlijn pakte hij drie titels, op het vorige WK in Daegu twee en nu in Moskou heeft hij zijn eerste titel ook binnen. De Jamaicanen Kemar Bailey-Cole en Nickel Ashmeade werden vierde en vijfde met beiden 9,98. Op duizendsten werd bepaald dat Bailey-Cole vierde werd. Mike Rodgers noteerde 10,04 voor de zesde tijd. 

De enige twee finalisten namens Europa werden zevende en achtste. Christophe Lemaitre werd met 10,06 zevende en James Dasaolu werd achtste en laatste met 10,21. Churandy Martina haalde de finale niet, hij werd in de halve finale al uitgeschakeld. 

FOK!toen: genocide Warschau (2)

Vandaag het vervolg op deel één van de FOK!toen-terugblik op de (culturele) genocide in Warschau na het uitbreken van de opstand in augustus 1944.

Historisch centrum Warschau, 1945
Hitler beveelt totale vernietiging Warschau
Hun uniformen gejat, een paar keer genadeloos in de pan gehakt, tanks, trucks en wapens kwijt en het overgrote deel van Warschau in Poolse handen – De nazitop, die er historisch niet om bekend staat met zich te laten sollen, was werkelijk razend en wenste van Warschau een voorbeeld te maken voor de rest van Europa.

Helaas was Hitler de Polen nu dermate zat, dat hij zei: “Warschau moet vredig gemaakt worden, oftewel, met de grond gelijk gemaakt.” Himmler zou toevoegen en expliciet bevelen: “Warschau moet compleet van de aardbodem verdwijnen en alleen nog dienen als transportstation voor de Wehrmacht. Geen steen mag op de ander blijven. Elk gebouw moet tot op de fundering vernietigd worden.”

Steen voor steen, mens voor mens verdwijnt
Er werd een plan opgezet om steen voor steen de Poolse nationaliteit en identiteit te vernietigen. Er moest een eind aan komen. Niet alleen aan het herhaaldelijk oplaaiende partizanengeweld, nee, een eind aan de bevolking en stad Warschau zelf. 

De Poolse identiteit moest op die manier uitgewist worden, het Poolse land voor eeuwig uit de geschiedenis weggeschreven, het Poolse volk gefusilleerd of de kampen in (om dan na gemiddeld vier maanden slavenarbeid alsnog te overlijden), de Poolse hoofdstad eerst leeggeroofd en dan tot de grond toe platgebulldozerd.

Speciale SS-Sonderkommando's werden gestuurd om de burgerbevolking huis voor huis uit te moorden.
SS-troepen in de strijd om Warschau, 1944

Sonderkommandomoordpartijen
Genocide of massamoord? Culturele genocide was het zeker en massamoord was het eveneens, zonder twijfel. Of de Polen daadwerkelijk op het lijstje stonden om na de Joden en Roma in de kampen te verdwijnen noemt de één een feit, de ander Poolse propaganda.

Eén ding is echter duidelijk: de Duitsers zouden niet stoppen tot alle burgers weggevoerd waren uit Warschau en al hun huizen vernietigd. Dat deden ze met Duitse precisie. Himmler noemde het de kop indrukken van de Opstand van Warschau 'de moeilijkste slag die ik ooit heb gevochten.'

Van deur tot deur werden burgers vanaf 4 augustus uit hun huizen gesleept en op diverse plekken in Warschau geëxecuteerd. Vaak ook werden burgers direct in hun huizen zelf afgeknald. Een Duitse soldaat herinnert: “Ik kan me niet herinneren dat er uitzonderingen werden gemaakt. Elk huis werd binnengestormd, iedereen binnen doodgeschoten. Na drie dagen waren er 50.000 doden.”

Massa-executies om verzet te breken

Het idee erachter was dat genoeg vermoorde onschuldige burgers de moreel van het Poolse verzet zou breken. Vóór de bevrijding zouden er(volgens cijfers van het Opstand van Warschau-museum) 150.000 tot 200.000 burgers bij de standrechtelijke executies het leven laten. Een documentaire meldt dat de Duitsers ook gifgas gebruikten.

Toen bleek dat de massamoorden het verzet alleen maar verhevigden, besloten de Duitsers een andere aanpak te gaan hanteren. Vóór de Russen in Warschau stonden moest de stad vakkundig worden ontvolkt, leeggeroofd en vernietigd. Inwoners van de stad werden uit huizen en ziekenhuizen en van straten en pleinen geplukt en naar een Durchgangslager in Pruszków gestuurd.

[Poolse] schattingen van het aantal weggevoerden liggen tussen 400.000 en 600.000. Rond de 150.000 werden naar concentratiekampen gestuurd. De Duitsers hadden tegen het einde van de oorlog een dramatisch tekort aan arbeidskrachten, waardoor het selectiebeleid vrij soepel werd, vooral voor 'Untermenschen' als de Polen.

De rest van de Warschauers werd over verschillende steden en dorpen verspreid. De nazi's zorgden ervoor dat het klusje geklaard was vóór de Russen in januari 1945 uiteindelijk de rokende puinhopen 'bevrijdden' van de hoofdstad waar 6 jaar eerder 1,4 miljoen mensen woonden. Het verzet zelf zou na ruim twee maanden gebroken worden. De Russen keken toe vanaf de overkant van de rivier de Wisła. 
Duitse Stuka boven Warschau, 08/09-'44

Totale vernietiging Warschau zelf
Een lijst van belangrijke monumenten werd tijdens en in de maanden na de opstand afgewerkt. Van standbeelden tot marktplaatsen, van kerken tot operahuizen, musea, overheidscomplexen, monumenten, oude gebouwen, poorten – alle uitingen van Poolse geschiedenis, identiteit en nationaliteit werden uitgewist. Al snel had Warschau geen enkele culturele meerwaarde meer.

Daarna werd de rest van de stad éérst vakkundig leeggeroofd, vervolgens op alle tot hun beschikking staande manieren in de fik gestoken. Na de Joodse opstand van 1943 was de helft van de stad vernietigd. Nog eens 35 procent van de stad werd door de straatgevechten en bewuste vernietiging van de stad vernield.

De overgebleven 15 procent bevond zich aan de overkant van de rivier, waar inmiddels de Russen de scepter zwaaiden. In die paar wijken bevinden zich tot op heden de laatste oorspronkelijke Warschauers en kan het praktisch volledig verdwenen hoofdstedelijke accent nog worden gehoord. Acht minuten totaalvernietiging (en wederopbouw) met Mozart op de achtergrond:


De opstand: bloederig en meedogenloos

In de chaos kwam het voor dat gewonde Polen en Duitsers samen in één zaal lagen. Een ooggetuige meldt dat er Duitsers binnen kwamen lopen, waarna hun gewonde kornuiten hen toeschreeuwden 'de Polen geen kwaad te doen'. Vervolgens kregen alle bedlegerige Polen alsnog een kogel in hun hoofd.

Enkele dagen later vroeg een meisje dat Duits sprak aan een Duitse soldaat: "De mensen die jullie daar hebben zijn onschuldige burgers, die uit het puin getrokken zijn hier verderop, nadat hun huizen waren gebombardeerd." De Duitser werd ziedend en raasde: “Bij jullie lui is iederéén een onschuldige burger!”

Hij schoof zijn machinegeweer onder de kin van één van de gewonden. “Jij weet donders goed wat dit is”, zei hij, “je hebt ons herhaaldelijk met [een geweer als dit] beschoten.” (…) Uiteindelijk viel er een pijnlijke en lange stilte. De Duitser begon vervolgens plots heel nerveus te lachen en gaf aan: “Jullie meisjes hebben lef. Je kunt de gewonden meenemen.”

Een ooggetuige: “Binnen een paar dagen was het stadscentrum verworden tot één grote ruïne. [Gebombardeerde] ravijnen markeerden de plekken waar ooit straten liepen.”

Elke vrije centimeter in de stad was al gebruikt als provisorische begraafplaats. “Als resultaat werden er nog nauwelijks doden begraven en lagen de pleinen en straten vol met [tien- tot honderdduizenden] rottende lijken. In elke binnenplaats werden zodra er even niet gevochten werd, missen geïmproviseerd en werd er gebeden.” De Polen waren meer dan ooit verenigd als één volk.
Restanten van enige wolkenkrabber van Warschau

Russische hulp blijft uit
Uiteindelijk stroomden meer en meer Duitse soldaten de stad in en bleef Russische hulp continu uit. Dag na dag smeekten de Poolse opstandelingen via via om hulp aan de Russen die op steenworpafstand aan de overzijde van de rivier zaten. De oorverdovende stilte bleef twee maanden aanhouden.

Stalin had volgens historici baat bij Duitsers die 'vrijheidsgezinde' Polen afslachten en andersom. Aangezien het het plan was om níet de Poolse democratie uit de as van Warschau te laten herrijzen maar een nieuwe communistische heilstaat, was het een prima plan om het Poolse leger zichzelf te laten uitmoorden voor ze eventueel verzet konden plegen tegen de (komende) Russische overheersing.

Een docu noemt het 'de eerste overwinning van de Koude Oorlog' voor Stalin. Duitse soldaten geven aan dat de Russen 'geen enkele kogel onze richting in schoten.' Enkele Poolse opstandelingen:
Poolse troepen, augustus '44

Britten krijgen geen Russische toestemming
De Britten vroegen Stalin herhaaldelijk om toestemming om vanuit Sovjet-bezet Europa vliegtuigen te sturen maar kregen die niet. “Misschien laten we het jullie weten”, zeiden de Russen. Een tijdje later zei men kortweg 'nee.'

De Britten droppen pas in september voedsel en (hard nodige) munitie maar vlogen vergeefs 50 minuten rond op zoek naar een goede dumpplek – men kon het verzet niet vinden. Een piloot: “Alles stond in brand. Niemand had ons verteld dat de hele stad in brand stond. Het was gruwelijk.”

Bang om al die moeite te hebben gedaan (en 256 man te hebben verloren) om uiteindelijk de Duitsers te bevoorraden, werd er niets gedropt en vloog men onverrichter zake terug.

Amerikanen bevoorraden per ongeluk Duitsers
Een latere voedsel- en ammodrop van de Amerikanen kwam niet op de goede plek terecht. Hoewel het 'hónderden Amerikaanse vliegtuigen, 4 tot 8 naast elkaar in één lange rij, vliegtuig na vliegtuig' waren, viel het overgrote merendeel van de goederen in Duitse handen. Toen de Russen óók een keer voedsel dropten kwam er vanuit de NKVD (het volkscommissariaat voor interne zaken) het bevel dat de parachutes van de goederen gehaald moesten worden.

Hoewel piloten extreem laag vlogen om de juten zakken zo zacht mogelijk te laten neerkomen, was vrijwel niets van het voedsel bruikbaar en besmeurde het enkel de modderige grond. Een nu hoogbejaarde Poolse vertelt: “Ik werd bijna geraakt door één van de zakken. De zak viel op een huis, beukte dwars door twee verdiepingen heen en eindigde op de grond.” 

Binnenstad Warschau 1935-45-nu:
Binnenstad Warschau 1935, '45 en nu (Google)

Warschau van de kaart geveegd
De opstand werd bloederig de kop ingedrukt en was begin oktober voorbij, de opstandelingen geëxecuteerd of weggevoerd naar kampen, de stad vernietigd. Warschau bestond niet meer. Bovenop de burgerdoden lieten tienduizenden verzettstrijders het leven.

Het ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de opstand in 2004 opgerichte Opstandmuseum is aangrijpend: men heeft alle bekende namen van slachtoffers op één tientallen meters lange muur gegraveerd. Het doet denken aan de Vietnammuur in Washington, maar dan stukken minder bekend (alhoewel net zo goed vreselijk tragisch).
Binnenstad Warschau tegenwoordig
Polen zetten Warschau weer op de kaart

De Polen lieten het er niet bij zitten. Onder hun nieuwe Sovjetmeesters, die begonnen met het naar goelags sturen van honderdduizenden jonge, gezonde Polen (die verzetsstrijders zouden kunnen zijn), besloten de druppelsgewijs terugkomende inwoners van Warschau geld bijeen te schrapen.

Daarmee werd zonder welke hulp van de Russen ook (die er eigenlijk tegen waren maar een oogje toeknepen) de complete historische binnenstad van Warschau steen voor steen opnieuw opgebouwd. (Kasteel hieronder, oude marktplein hierboven.)
Kasteel in Warschau, eigen foto

Heden ten dage kun je door het centrum wandelen als ware het 1700, maar staan er tegelijkertijd op de gevels jaartallen als 1962, 1952 en 1956 (zie hieronder). Het vernietigde getto werd volgeplempt met lelijke Sovjetflats die er grotendeels nog staan. 
Eeuwenoud maar gebouwd in 1953

Kijken: de vernietiging in 3D
Het museum heeft aan de hand van de onnoemlijke aantallen luchtfoto's die begin 1945 werden gemaakt, een 3D-model van de stad laten maken. In het museum zelf kan (of kon in ieder geval in 2011) de film met een brilletje bekeken worden.

In 2D, maar even duidelijk, kun je de ravage hieronder bekijken. Ter verduidelijking heb ik het filmpje op bepaalde tijdstippen voorzien van commentaar, zodat je ook weet waar je naar kijkt als je Warschau verder niet kent. Oh, en druk vooral op de 720p-knop:

0:00-50 we komen de resten van Warschau vanuit het zuiden binnen. Rechterbank van de rivier is bebouwd maar al in handen van de Sovjets als de Duitsers de stad vernietigen. Het is de enige vooroorlogse wijk van de stad die is overgebleven. Achter de wijk, tussen de eerste twee bruggen rechts, ligt nu het stadion dat gebouwd werd voor het EK van 2012.

0:50-1:00 de brede straat die links parallel aan de rivier de stad naar boven inloopt is de koninklijke allee van Polen. Het stond van oudsher vol met prachtige bouwwerken in allerlei oude stijlen. Deels herbouwd, deels lelijke flats, deels enorm (nieuw) park.

1:30-2:00 Het koninklijk paleis in zicht met de paleistuinen in het midden. Het oude huis (nu herbouwd museum) van Chopin ligt iets naar het zuiden.

2:10 erboven de eeuwenoude binnenstad die voor een groot deel steen na steen exact herbouwd is. Door de Polen zelf, met eigen geld, in de fifties en sixties. De Sovjets stonden het oogluikend maar kritisch toe.

2:23 de lege vlakte was ooit een historische stadswijk, toen Jodengetto, toen niets meer. Nu ettelijke kilometers aan lelijke, winderige, uiteenvallende Sovjetflats.

3:00 één kerk in de wijk werd om religieuze redenen gespaard van destructie en staat als eenzaam eilandje overeind.

Luisteren:
In de comments op deel één werd onderstaand liedje en clipje gelinkt. Enkele jaren geleden gemaakt, maar het geeft het Poolse sentiment aangaande de gebeurtenissen zoals in dit stuk beschreven vrij duidelijk aan.

'Koop goed speelgoed'

Zo'n 20 procent van het onderzochte speelgoed uit China voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldde de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zondag naar aanleiding van een bericht daarover bij de NOS.

Steeds meer ondeugdelijk speelgoed uit China komt bij de consument terecht omdat het via internet is besteld. "Wij hebben geen controle over wat er via de post wordt geleverd", aldus een woordvoerster.

Het gaat om speelgoed met bijvoorbeeld chemische stoffen of losse onderdelen die voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn.

De NVWA raadt consumenten aan om alleen te kopen via webshops die goed bekend staan. "Je moet niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten."

NVWA:'koop speelgoed van goede kwaliteit'
NVWA:'koop speelgoed van goede kwaliteit' (Foto: ANP)

Defensie heeft nieuwe antidrugs-heli

Het ministerie van Defensie stuurt een nieuw type helikopter naar het Caribisch gebied in de strijd tegen drugs. Dat maakte het ministerie zondag bekend.

De NH90-helikopter is zondag verscheept en komt naar verwachting eind van de maand op Curaçao aan. Door de goede sensoren kan de NH90 de omgeving nauwkeurig in kaart brengen.

Defensie zet verschillende soorten materieel in bij de bestrijding van drugssmokkel. In juni onderschepte een patrouilleschip van de marine 1000 kilo cocaïne in de Caribische wateren.

De NH90 kan ook worden ingezet voor medische evacuaties en voor zoek- en reddingsacties.

NH90-helicopter (Wikimedia/Igge)
NH90-helicopter, exemplaar van onze oosterburen (foto: Wikimedia/Igge)

Douane onwel door postpakket op JFK

Reddingsdiensten zijn massaal uitgerukt naar het JFK Airport in New York omdat daar twee douanemedewerkers onwel zijn geworden na het openen van een pakket. Er zou sprake zijn van zenuwgas, maar de autoriteiten spreken dat tegen. 

De mogelijkheid bestaat dat het om weinig meer dan een legaal chemisch middel. Dat zou niet op deze manier per post verstuurd moeten worden, maar dat wijst niet per definitie op kwade bedoelingen van de verzender.

Momenteel wordt onderzocht wat de oorzaak is van het voorval.

[WK] Ivanov wint 20 km snelwandelen

Rusland heeft zijn eerste gouden medaille op de WK atletiek in Moskou veroverd. Snelwandelaar Aleksandr Ivanov ging er met de winst vandoor op de twintig kilometer. Hij finishte voor eigen publiek in het in het Luzhniki-stadion in een tijd van 1.20,58.

Regerend olympisch kampioen Ding Chen pakte het zilver in 1.21.09. Het brons ging naar de Spanjaard Miguel Angel Lopez in 1.21.21. Ivanov is met zijn twintig jaar de jongste wereldkampioen ooit bij het snelwandelen. Hij volgt zijn landgenoot Valeriy Borchin op die vanwege een blessure niet kon deelnemen.

Grote drugsvangst in Filipijnen

Agenten van de Filipijnse drugsbestrijdingsdienst hebben zondag zo'n vierhonderd kilo drugs onderschept. Vermoedelijk gaat het om shabu, de Aziatische naam voor methamfetamine. Vijf leden van een drugssyndicaat werden opgepakt, aldus de politie.

De mannen werden gearresteerd toen ze de drugs, verstopt in twee dozen en 22 tassen, in een bus inlaadden in een stadje in de provincie Zambales, ten noordwesten van de hoofdstad Manilla. Als de in beslag genomen drugs inderdaad methamfetamine zijn, gaat het om een vangst met een straatwaarde van omgerekend ruim 34 miljoen euro.

Ondanks pogingen om drugssyndicaten op te rollen en laboratoria te ontmantelen hebben de Filipijnen nog steeds een groot drugsprobleem. Door corruptie bij de politie en grote stukken onbewaakte kustlijn is het land een aantrekkelijke bron en overslaghaven voor drugs.

Quintana de beste in Burgos

De Colombiaan Nairo Quintana heeft zondag de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De nummer twee van de afgelopen Tour de France was de sterkste in de 170 kilometer lange slotrit naar Lagunas de Neila. Op de slotklim reed hij weg bij de Spanjaard David Arroyo en de Italianen Ivan Basso en Vincenzo Nibali.

Voor de 23-jarige Movistar-renner is het zijn tweede eindzege dit jaar. In april was hij al de sterkste in de Ronde van Baskenland.

Grega Bole won de tweede etappe in de Tour de l'Ain. De Sloveen van Vacansoleil bleef na 150 kilometer de Italiaan Fabio Felline en Fabian Wegmann uit Duitsland voor. Felline nam door zijn tweede plaats wel de leiderstrui over van de Belg Gianni Meersman. De Franse rittenkoers duurt tot en met dinsdag.

Van Persie bezorgt United Community Shield

Manchester United heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. De kampioen van Engeland won de Community Shield door bekerwinnaar Wigan Athletic op Wembley met 2-0 te verslaan. Robin van Persie nam beide doelpunten voor zijn rekening. Het is de twintigste keer dat United de Engelse Super Cup in de wacht sleept.

Van Persie opende de score al na zeven minuten. Na een voorzet vanaf links van Patrice Evra kopte de Rotterdammer de bal met veel precisie in de uiterste hoek. Wigan, dat deze zomer ondanks het winnen van de FA Cup degradeerde uit de Premier League, kreeg alleen aan het eind van de eerste helft wat kansjes.

Na een uur spelen maakte Van Persie er 2-0 van door met een van richting veranderd schot doelman Scott Carson kansloos te laten. David Moyes, de opvolger van Alex Ferguson, zag zijn eerste trofee als trainer van Manchester United daarna niet meer in gevaar komen.

Sintnicolaas eindigt als vijfde op tienkamp

Eelco Sintnicolaas is op het WK atletiek in Moskou vijfde geworden op de tienkamp. De Nederlander liep op de afsluitende 1500 meter een goede tijd van 4.24,64 minuten en steeg daardoor van de negende naar de vijfde plaats. Het goud ging naar de Amerikaanse wereldrecordhouder Ashton Eaton.

Sintnicolaas kwam uit op een totaal van 8391 punten. Eaton stak met een puntentotaal van 8809 met kop en schouders boven de rest uit. De Duitser Michael Schrader (8670) en de Canadees Damian Warner (8512) pakten zilver en brons. Kevin Mayer uit Frankrijk werd net voor Sintnicolaas vierde.

Pelle Rietveld sloot zijn eerste tienkamp op een WK af op de vijftiende plaats. Ingmar Vos, die eerder op de dag werd gediskwalificeerd bij het hordelopen, besloot het laatste onderdeel te laten schieten.

Bouterse mag niks meer dan gevangenis in

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat vooralsnog niet in op de Surinaamse eis dat Nederland moet terugkomen op een uitspraak van oud-minister Maxime Verhagen (CDA). Die zei in 2010 dat Bouterse ook na zijn verkiezingsoverwinning van dat jaar alleen welkom is in Nederland 'om zijn gevangenisstraf uit te zitten'.

Suriname ziet het terugnemen van de drie jaar oude uitspraken van Verhagen als een voorwaarde om de betrekkingen met Nederland nieuw leven in te blazen. Den Haag reageert echter koel op het Surinaamse standpunt. "De Nederlandse regering heeft helemaal nog geen officiële eis ontvangen van de autoriteiten in Suriname dat die uitspraak moet worden teruggenomen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Ook het hervatten van de uitbetaling van twintig miljoen euro waar Suriname nog recht op heeft, is voorlopig niet aan de orde. De betaling daarvan werd opgeschort nadat het Surinaamse parlement vorig jaar de amnestiewet waardoor Bouterse niet langer wordt vervolgd voor zijn aandeel in de Decembermoorden had goedgekeurd.

Eerder had de Nederlandse ambassade in Suriname wel te verstaan gegeven dat Bouterse desgewenst naar Nederland kan afreizen zonder te worden gearresteerd, als hij dat maar doet in zijn functie als staatshoofd. Internationaal is afgesproken dat staatshoofden immuniteit voor vervolging genieten en niet mogen worden opgepakt.

Bouterse werd in 1999 bij verstek veroordeeld wegens drugssmokkel en moet in Nederland nog altijd een gevangenisstraf van elf jaar uitzitten.

Pa Snowden mag naar Rusland

De vader van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft van Rusland een visum gekregen om zijn zoon te bezoeken. Dat hebben Lon Snowden en zijn advocaat Bruce Fein zondag gezegd.

Lon heeft zijn zoon niet meer gesproken sinds hij in mei de Verenigde Staten ontvluchtte en later asiel aanvroeg in Rusland. Lon zegt uit te zien naar de hereniging. Hij wil met zijn zoon praten over een mogelijke terugkeer naar de VS. "Als vader wil ik dat mijn zoon naar huis komt, als het rechtssysteem correct wordt toegepast", aldus Lon.

Snowdens vader betwijfelt echter dat zijn zoon een eerlijk proces kan krijgen in de VS, gezien de in zijn ogen 'absoluut onverantwoordelijke' uitspraken over zijn zoon van president Barack Obama en andere politici. Lon Snowden denkt dat het onmogelijk is om een onpartijdige jury samen te stellen.

Snowden onthulde in mei het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij bij een tussenlanding in Moskou strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad.

In het Amerikaanse Congres werd woedend gereageerd op het Russische asiel voor Snowden. Senator John McCain, de Republikein die in 2008 tegenstander van Obama was in de race om het presidentschap, noemde het een 'klap in het gezicht van de VS'. Volgens hem wilden de Russen de VS voor schut zetten.

Menzis fuckt hoofdpijnpatienten

Goede en betaalbare zorg voor iedereen, dat is het uitgangspunt van Menzis. Althans; zolang Menzis niet daadwerkelijk hoeft uit te keren, zo meldt GeenStijl. Zorgverzekeraar Menzis weigert namelijk de operatie van de 25-jarige Andrea te bekostigen. De operatie zou 'experimenteel zijn' en dus vallen onder de kleine lettertjes van de zorgverzekeringsgraaiers.

Andrea lijdt sinds vorig jaar aan clusterhoofdpijn. Bij deze medische aandoening heeft de patiënt zeer zware hoofdpijnen gedurende langere tijd. De ziekte wordt ook wel 'suicide headache' genoemd omdat meer dan de helft van de mensen die aan deze aandoening lijden meerdere malen zelfmoord overwegen en een relatief groot aantal daad bij woord voegen.

Andrea heeft inmiddels haar studie moeten staken en is 100% arbeidsongeschikt. Menzis wacht intussen tot Andrea zelfmoord pleegt morgen met het geven van een reactie. Gewoon omdat Andrea wel tot morgen kan wachten. En omdat het al bijna eind van de middag is op zondag en de directie niet van plan is om voor zoiets hun vrije zondagmiddag op te offeren.

Wel vindt in elk geval de pr-afdeling het allemaal heel erg naar voor Andrea.

Inmiddels heeft Andrea maar een facebookpagina opgezet waar mensen die ongetwijfeld hun Menzis verzekering gaan opzeggen haar een bijdrage kunnen doneren. Ze heeft slechts 30.000 euro nodig. Een fractie van wat de raad van bestuur en directie vangt.

#hulpvoorandrea


Andrea heeft dit soort aanvallen meerdere keren per dag

Morsi-aanhangers snel naar huis gestuurd

De Egyptische politie gaat binnen 24 uur de twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi omsingelen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten zondag gezegd. Mogelijk komt de politie maandag bij zonsopgang al in actie.

Morsi's aanhangers houden al wekenlang zitprotesten uit woede over het afzetten van hun president. Volgens de bronnen houdt de politie er rekening mee dat het tot gevechten komt met de betogers.

De regering zei vorige week al haar geduld te verliezen met de zitprotesten en dat deze zouden worden opgebroken. Morsi's achterban zegt door te gaan met demonstreren totdat hun president opnieuw wordt aangesteld.

Tientallen bekeuringen voor waterrecreanten

Nederland is weer een stukje veiliger geworden, want de politie is vandaag bij de Maas in Limburg en België op boetejacht geweest. Daarbij zijn tientallen bekeuringen uitgedeeld. De actie was gericht op recreanten op en langs het water. Dat maakte de politie bekend.

De autoriteiten controleerden 130 mensen, van wie er 31 een bekeuring kregen. Dat was onder meer voor vissen zonder vergunning, het illegaal lozen van afvalwater, het ontbreken van een vaarbewijs of het bezitten van een illegale marifoon. Ook werden 30 schepen gecontroleerd.

Aan de actie deden Nederlandse en Belgische politiemensen mee in samenwerking met onder meer de Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat.

[WK] Martina twijfelt over deelname aan 200 meter

Churandy Martina komt op het WK atletiek in Moskou mogelijk niet in actie op de 200 meter. De Nederlandse sprinter vertelde na zijn uitschakeling in de halve finale van de 100 meter veel last te hebben van zijn lies. "Deze week ga ik in de bocht trainen om te kijken hoe mijn liesblessure het houdt en dan beslis ik of ik de 200 meter loop", liet hij aan de atletiekbond weten.

Martina liep op de 100 meter met zijn tijd van 10,09 seconden de finale mis. De series van de 200 meter zijn op vrijdag. Een dag later worden de medailles verdeeld.

Aanhouding om traangas in disco

Een 22-jarige militair is zondagmiddag aangehouden voor de actie waardoor zaterdagnacht mensen onwel werden in een uitgaanscentrum in Hardenberg. De man uit de Overijsselse plaats meldde zich rond 15.00 uur bij de politie.

Discotheek Crazy Horse werd rond 02.00 uur tijdelijk ontruimd. Elf mensen lieten zich behandelen in een ziekenhuis, vermoedelijk vanwege traangas. De bezoekers hadden last van benauwdheid en tranende ogen. Er waren zo'n elfhonderd mensen aanwezig. Nadat het pand aan de Jan Weitkamplaan was gelucht, kon iedereen weer naar binnen.

Het management van de discotheek liet weten dat vermoedelijk een traangastablet op het rokersbalkon was afgestoken. De politie ziet de 22-jarige als verdachte. Hij is overgedragen aan de marechaussee.

Uitslag RKC Waalwijk - Vitesse

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen RKC Waalwijk en Vitesse. De thuisploeg won het duel met 4-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


RKC-speler Robert Braber juicht na zijn treffer. (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

4 - 2

Vitesse

 12' Braber
 39' Castelen
 74' Duits(pen)
 76' Duits
   3' Leerdam 
 54' Qazaishvili 
 
 Gele kaart: , Leerdam, v.d. Heijden, (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
lamey
v. Weert
v. Mosselveld
Amieux (Slager/88)
Castelen (Apau/75)
Anderson (Jungschlager/11)
Braber
Duits
Schet
Joachim
  Velthuizen
v.d. Struijk (Pedersen/83)
Kashia
v.d Heijden
v. Aanholt (Propper/46)
Leerdam
Havenaar
Janssen
Ibarra
Reis
Chanturia (Qazaishvili/46)

Nederlandse uurlonen sterk gedaald

Nederland staat bij het groepje Europese landen waar de gemiddelde uurlonen sinds medio 2010 het sterkst zijn gedaald. Dat meldde de BBC zondag op basis van gegevens van de Britse overheid.

Volgens de cijfers gingen de gemiddelde uurlonen in de gehele Europese Unie sinds medio 2010 met 0,7 procent omlaag. Het Britse gemiddelde uurloon daalde met 5,5 procent. Alleen in Griekenland, Portugal en Nederland gingen de gemiddelde uurlonen nog harder achteruit , aldus de BBC, die verder geen concrete cijfers over die landen meldde. Voor de eurozone als geheel daalde het gemiddelde uurloon met 0,1 procent.

In Duitsland stegen de gemiddelde uurlonen in die periode juist met 2,7 procent en in Frankrijk was dat een stijging van 0,4 procent. In Spanje was echter sprake van een daling met 3,3 procent en in Cyprus gingen de gemiddelde uurlonen met 3 procent omlaag.

'Sterke daling Nederlandse uurlonen'
'Sterke daling Nederlandse uurlonen' (Foto: ANP)

Noorse premier was stiekem taxichauffeur

De Noorse premier Jens Stoltenberg is in juni een middagje undercover gegaan als taxichauffeur. Stoltenberg wil weten wat Noorse kiezers vinden in aanloop naar de verkiezingen en stelt dat een taxi daar de ideale plek voor is. "Ik vind het belangrijk om te horen wat mensen echt denken en als er één plek is waar mensen zeggen hoe ze over zaken denken, is het in een taxi", gaf de premier volgens de BBC als motivatie.

De gesprekken tussen Stoltenberg en zijn passagiers werden opgenomen met een verborgen camera. Als hij herkend werd gaf hij zijn ware identiteit toe. De premier droeg het officiële uniform van de taxichauffeurs in Oslo en een zonnebril, maar toch trapte lang niet iedereen in de vermomming.

Sterker nog, de meeste mensen hadden al snel door dat er iets aan de hand was. "Uit deze hoek lijk je sprekend op Stoltenberg", zei een van zijn passagiers. Een andere passagier noemde de ontmoeting met de premier een gelukkig toeval, aangezien ze van plan was hem een brief te sturen.

Complimenten voor zijn rijkunsten kreeg Stoltenberg niet. Tijdens een rit kwam de auto plots en schokkerig tot stilstand toen de premier de koppeling in plaats van de rempedaal intrapte. Stoltenberg had naar eigen zeggen al acht jaar niet achter het stuur gezeten.

De opnames uit de taxi zijn op Facebook geplaatst en er wordt een film van gemaakt die gebruikt zal worden tijdens de verkiezingscampagne. Noorwegen gaat 9 september naar de stembus.

Of Stoltenberg, als hij de verkiezingen verliest, fulltime als taxichauffeur aan de slag gaat is onwaarschijnlijk. "Ik denk dat het in het belang van Noorwegen en alle passagiers van taxi's is als ik premier ben en geen taxichauffeur."

Bosbranden Californië bijna bedwongen

De bosbranden die sinds woensdag woedden in het zuiden van Californië zijn bijna bedwongen. Brandweerlieden wisten de vuurzee zaterdag tot staan te brengen. Zeventig procent van de vuurzee is nu door de brandweer omsingeld en naar verwachting wordt de brand zondagavond geheel onder controle gebracht.

De brand heeft de afgelopen dagen 78 vierkante kilometer in de as gelegd. Tien brandweerlieden zijn gewond geraakt en een fietser liep woensdag zware brandwonden op. Ook zijn 26 huizen in rook opgegaan.

In totaal zijn deze week achttienhonderd mensen geëvacueerd, onder wie achthonderd kampeerders.

[WK] Martina strandt in halve finale 100 meter

Churandy Martina is er bij het WK atletiek niet in geslaagd de finale op de 100 meter te bereiken. In het Moskouse Luzhniki Stadion zette de Antilliaanse Nederlander een tijd van 10,09 seconden neer. Met die tijd werd hij in zijn race vierde, maar ging hij niet als een van de twee tijdsnelsten naar de eindstrijd.

De Jamaicaan Nickel Ashmeade zette in de tweede halve finale de snelste tijd neer in 9,90 seconden. Usain Bolt kwam in de derde race tot 9,92 tellen. Behalve Ashmeade en Bolt wordt Jamaica in de eindstrijd ook vertegenwoordigd door Nesta Carter en Kemar Bailey-Cole.

De Amerikanen Justin Gatlin en Mike Rodgers, de Brit James Dasaolu en Christophe Lemaître uit Frankrijk haalden de finale ook. De eindstrijd wordt later zondag afgewerkt.

Kinderen doodsbang voor Angelina Jolie

Angelina Jolie joeg kleine kinderen de stuipen op het lijf met haar nieuwste personage. De actrice kruipt voor de Disney-film Maleficent in de huid van de boze heks.

"Ik dacht: ik ben een Disneypersonage. Maar toen ik 'hoi' zei tegen de kinderen die de set bezochten, gilden ze alleen maar", zei Jolie volgens het Amerikaanse People tijdens een promotiebijeenkomst. "Een kind zei zelfs: mama, zorg alsjeblieft dat deze gemene heks niet meer tegen me praat."

Alleen Jolies dochter Vivienne, die haar acteerdebuut maakt in de film die volgend jaar zomer verschijnt, was minder onder de indruk. "Vivienne was de enige 4-jarige die het niet op een gillen zette zodra ze me zag."

Als kind was Angelina zelf ook altijd bang van de boze heks uit Doornroosje. "Ik was doodsbang voor haar, maar ook gefascineerd. Maleficent is altijd mijn favoriete heks geweest." De tegenstrijdigheid van het personage trok Jolie aan. "Ze heeft elegantie en gratie en is toch zo wreed. Ze is prachtig en heerlijk gemeen."

Kinderen waren dan wel bang van Angelina als kwade heks, maar regisseur Robert Stromberg vond het raar om de 38-jarige actrice zonder horens te zien. "Ze vond de horens geweldig om te dragen. Na een tijdje werd het heel raar om haar zonder te zien, net of een deel van haar miste."

Man geslagen met honkbalknuppel

Een 38-jarige man uit Enschede is zaterdagmiddag ernstig mishandeld. Hij was meermaals geslagen met een honkbalknuppel en is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Twee verdachten hebben zich zondag bij de politie gemeld en zijn aangehouden.

Het slachtoffer werd rond 16.45 uur door meerdere mensen belaagd op de Wethouder Elhorststraat. De verdachten vluchtten in een auto na de mishandeling. De politie gaat ervan uit dat het slachtoffer zijn belagers kent.

Zondagmiddag meldden een 32-jarige man uit Enschede en een 23-jarige man met onbekende woonplaats zich op het politiebureau. Hun rol bij het incident wordt onderzocht.

De politie is op zoek naar foto's of filmpjes van de mishandeling en roept getuigen op zich te melden.

Algerijnen protesteren tegen moslimextremisten

Duizenden mensen zijn zondag in het noorden van Algerije de straat opgegaan om te protesteren tegen een reeks recente aanvallen van moslimextremisten. In het stadje Azzefoun werden vorige week drie politieagenten gedood.

De betogers trokken vreedzaam door de straten van Azzefoun, een stad zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Algiers. Azzefoun ligt in een gebied dat te boek staat als een schuilplaats voor Al-Qaida-strijders.

De betogers droegen borden mee waarop stond dat ze weigeren zich over te geven aan 'fundamentalistische afpersing'. Maar ook de regering werd bekritiseerd door de demonstranten, omdat die in hun ogen niet genoeg doet om de inwoners van Azzefoun te beschermen.

Drie agenten kwamen vorige week om in een hinderlaag van militanten in Azzefoun. Het was al de derde aanval van opstandelingen in de regio Kabylie in een week tijd. Kabylie is het laatst overgebleven toevluchtsoord voor Al-Qaida in Algerije. In de rest van het land is de terreurbeweging grotendeels verslagen.

'Apple komt in september met nieuwe iPhone'

Apple zal op 10 september op een speciaal evenement de nieuwe iPhone presenteren. Dat meldde het technologieblog AllThingsD van The Wall Street Journal op basis van bronnen rond Apple.

In september vorig jaar kwam Apple voor het laatst met een nieuwe smartphone, de iPhone 5, naar buiten. De nieuwe iPhone zal zijn uitgerust met het vernieuwde besturingssysteem iOS 7, dat in juni werd gepresenteerd. Ook wordt gespeculeerd dat Apple een goedkopere versie van de iPhone naar buiten zal brengen om beter de concurrentie aan te kunnen gaan met de smartphones van aartsrivaal Samsung. Apple wilde geen commentaar geven op de berichtgeving.

Nina, Mike of Aysen uit GTST

Goede Tijden, Slechte Tijden neemt in het nieuwe seizoen afscheid van Nina, Mike of Aysen. Dat blijkt uit de app Springlevend, waarin stukje bij beetje de cliffhanger van het afgelopen seizoen wordt ontrafeld. Zondag bleek dat ook Wiet de parachutesprong overleeft.

Eerder werd al duidelijk dat de personages Rikki, Maxime, Nuran, Lorena en Noud veilig zijn geland. In de laatste aflevering van het 23e seizoen was te zien hoe negen acteurs uit een vliegtuig sprongen, de parachute van een van hen bleek onklaar te zijn gemaakt. Wie omkomt, is begin volgende maand op televisie te zien. Goede Tijden, Slechte Tijden keert op maandag 2 september terug.

Wie niet terugkeert in het nieuwe seizoen, blijkt in ieder geval niet uit de nieuwe castfoto. Anders dan in voorgaande jaren staan alle acteurs op de eind vorige maand vrijgegeven foto.

Leger Egypte doodt 12 extremisten

Bij een aanval met Egyptische gevechtshelikopters in de Sinaï zijn zaterdagavond zeker twaalf moslimextremisten gedood. Dat hebben bronnen bij het leger zondag gezegd.

Een woordvoerder van het leger bevestigde de aanval op Facebook en zei dat een groep van 25 militanten het doelwit was. Een dodental gaf hij echter niet. De militanten zouden achter diverse aanvallen op Egyptische troepen hebben gezeten.

Bij een van de aanvallen, vorig jaar, werden zestien militairen gedood. Eerder dit jaar werden zeven leden van de veiligheidsdiensten ontvoerd.

Ritwinst en eindzege Hushovd in Noorwegen

Thor Hushovd heeft in de slotrit van de Arctic Race of Norway de leiderstrui ontnomen van Kenny van Hummel. De Noorse renner van BMC schreef de etappe van Sortland naar Harstad over 155 kilometer op zijn naam en veroverde daarmee de eindzege. Van Hummel, die op de eerste dag succesvol was, sluit de rittenkoers als tweede af.

Hushovd werd zondag op het podium geflankeerd door twee Duitsers. Belkin-renner Paul Martens spurtte naar de tweede plaats, voor Nikias Arndt van Argos-Shimano. Van Hummel kwam als vijfde over de streep. De Arctic Race of Norway beleefde zijn eerste editie.

Belmonte snelt naar toptijd 400 vrij

De Spaanse Mireia Belmonte heeft zondag in Berlijn het wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbeterd. Bij wereldbekerwedstrijden op de kortebaan zwom ze naar een tijd van 3.54,52 minuten. Eind november had de Française Camille Muffat het wereldrecord op 3.54,85 gezet.

Rieneke Terink kon op de 400 meter vrij geen potten breken. Ze werd in de finale achtste en laatste en gaf meer dan dertien tellen toe op Belmonte. De NZE-zwemster tikte na 4.07,82 minuten aan.

Ma Kardashian niet blij met Obama

Kris Jenner heeft uitgehaald naar de Amerikaanse president Barack Obama. De president had het vorige maand over Jenners dochter Kim Kardashian toen hij sprak over de veranderde Amerikaanse droom. Dat schoot bij Jenner in het verkeerde keelgat.

"Kinderen zagen vroeger niet elke dag wat Kim Kardashian draagt of waar Kanye West vakantie viert", gaf de president als voorbeeld van de veranderingen die hij ziet. Obama zei dat de Amerikaanse droom vroeger bestond uit een goede opleiding, baan en huis. Tegenwoordig gaat het er volgens hem om dat hoe rijker je bent, hoe extravaganter je uitgavenpatroon moet zijn.

In haar talkshow sneerde Kris Jenner eerder deze week naar de president. "Ik vind het geweldig dat mensen streven naar een goede baan, maar had geen idee dat de lat niet hoger dan dat lag", reageerde de 57-jarige, die manager van haar dochter is. "Mij is altijd geleerd: heb grote dromen, werk hard en je kan doen wat je wil."

Volgens Jenner werkt niemand ter wereld harder dan haar dochter. "Ze slaapt nooit, ze doet het nooit rustiger aan en werkt ontzettend hard voor alles wat ze heeft." Ook van schoonzoon Kanye heeft de president volgens Jenner een verkeerd beeld. "Kanye gaat nooit op vakantie."

Ook Obama's opmerking over de riante woning die Kim en Kanye begin dit jaar aanschaften, stoorde Jenner. "Dankzij haar baan kan Kim in een huis van bijna 950 vierkante meter wonen. Als ik me niet vergis, woont de president dankzij zijn baan in een woning van ruim 5100 vierkante meter."

Het leven van de Kardashians en hun aanhang is te volgen in diverse reallifesoaps. Onder meer luxe familievakanties en extravagante bruiloften komen voorbij in de programma's, die wereldwijd miljoenen kijkers trekken.

Toestand Mandela kritiek, maar verbetert

De toestand van Nelson Mandela is nog steeds kritiek, hoewel er wel sprake is van lichte verbetering. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zondag gezegd.

Mandela ligt sinds 8 juni in het ziekenhuis, waar hij vanwege een longontsteking werd opgenomen.

De regering geeft maar weinig details vrij over de toestand van Mandela. Sommige familieleden zeiden de afgelopen dat zijn situatie langzaam verbetert, anderen zeiden dat Mandela mogelijk binnenkort terug kan keren naar zijn woning in Johannesburg.

Doden bij confrontatie Boko Haram

Bij gevechten tussen Nigeriaanse veiligheidstroepen en strijders van de radicaalislamitische sekte Boko Haram zijn vorige week twaalf militairen en zeven politieagenten omgekomen. Dat heeft de commandant van de troepenmacht die Boko Haram in het noordoosten van Nigeria bestrijdt gezegd.

Het leger zei eerder dat de aanvallen op een legerbasis en een politiepost aan twee militairen en een agent het leven hadden gekost. Majoor-generaal Jah Ewansiah gaf echter zaterdag in het bijzijn van journalisten toe dat het dodental een stuk hoger ligt.

Ewansiah zei dat ondanks de geleden verliezen de troepenmacht vastbesloten is om de vrede te herstellen in de deelstaat Borno, zelfs als dat betekent dat militairen daarvoor hun leven moeten geven.

De regering kondigde in mei de noodtoestand af in Borno en stuurde duizenden extra militairen naar het gebied.

[JL] Volendam en Sparta in evenwicht

Titelkandidaten FC Volendam en Sparta Rotterdam hebben zondag de punten gedeeld in de Eerste Divisie. In Noord-Holland gaf Sparta een vroege voorsprong uit handen: 1-1. Johan Voskamp, die deze zomer terugkeerde in Rotterdam na een Pools avontuur, opende de score na vijftien minuten. Na een halfuur maakte Robert Mühren gelijk.

De 24-jarige Mühren, een neef van Arnold en Gerrie, was vorige week ook al de uitblinker bij de Volendammers. Tijdens de 3-2 zege op Almere City FC nam hij de gehele productie van zijn ploeg voor zijn rekening. Sparta begon het seizoen met een 2-2 gelijkspel tegen Jong PSV.

Hogenkamp wint ITF-toernooi in Koksijde

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zondag de titel bij het ITF-toernooi in Koksijde voor zich opgeëist. De Doetinchemse was op het Belgische gravel met 6-4 en 6-1 te sterk voor Irena Pavlovic uit Frankrijk. Voor Hogenkamp is het haar zevende ITF-toernooizege en de eerste van dit jaar.

Hogenkamp nam in de eerste set een vroege break voorsprong en hield die vervolgens vast. De nummer 224 van de wereld begon het tweede bedrijf opnieuw met een break, maar Pavlovic brak terug. Dat bleek het laatste wapenfeit van de Française want daarna won ze geen game meer.

Lin pakt vijfde wereldtitel badminton

De Chinese badmintonner Dan Lin is zondag voor de vijfde keer wereldkampioen geworden. De olympisch kampioen zag in Guangzhou zijn aartsrivaal Chong Wei Lee uit Maleisië, de nummer één van de plaatsingslijst, opgeven toen winst voor hem al niet meer haalbaar was. Lin stond toen al met 16-21, 21-13 en 20-17 voor. Lin is de eerste badmintonner die vijf keer de beste van de wereld werd.

Ook bij de vrouwen werd een record gebroken. De 18-jarige Thaise Ratchanok Intanon werd daar de jongste wereldkampioene. Ze versloeg de als eerste geplaatste Chinese Xuerui Li met 22-20, 18-21 en 21-14. Intanon werd al drie keer wereldkampioene bij de junioren. In 2009 was ze 14 toen ze die titel voor het eerst pakte en ook daarmee was ze de jongste in de geschiedenis.

Uitslagen Eredivisie 11/08/2013

Om 14.30 werden er twee duels gespeeld in de Eredivisie. AZ speelde tegen Ajax en Groningen nam het op tegen Utrecht. Bekijk hier de karakeristieken van beide duels. 

AZ

3 - 2

AFC Ajax

 45' Beerens
 66' Johannsson(pen)
 74' Elm
   21' Eriksen 
 59' S. De Jong 
 
 Gele kaart: Johansson, Viergever (AZ), Krkic, (AFC Ajax)
 Rode kaart: v. Rhijn (65) (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16268
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj (Martens/71)
Henriksen
Elm
Beerens (Berghuis/89)
Johannsson
Gudmundsson
  Vermeer (Cillessen/46)
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
Schöne
Eriksen
Krkic (Ligeon/67)
Sigthorsson
Fischer (Poulsen/71)

FC Groningen

2 - 0

FC Utrecht

 1' v.d. Velden(pen)
 71' Zivkovic
   
 
 Gele kaart: Kappelhof, (FC Groningen), Oar, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19076
Arbiter: Higgler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Kappelhof
Letschert
Botteghin
Wijnaldum (Burnet/ 46)
v.d.Velden (De Leeuw/76)
Lindgren
Chery
Kirm
Texeira (Zivkovic/64)
Kostic
  Ruiter
v.d.Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Takagi (Schepers/74)
Martensson (Ayoub/82)
Toornstra
Oar (Diemers/81)
Mulenga
De Ridder

Britney opent gehaktbalrestaurant in Las Vegas

Britney Spears is volgens geruchten toe aan haar tweede avontuur in de horeca. De popprinses zou van plan zijn een Italiaans restaurant te openen in Las Vegas. Spears vestigt zich naar alle waarschijnlijkheid na de zomer in de Amerikaanse gokstad.

"Meatball Spots onderhandelt met een grote ster over een mogelijke samenwerking", is alles wat de Italiaanse restaurantketen tegenover People los wil laten over de geruchten. Meatball Spots, dat onder meer pizza's, broodjes en zes soorten gehaktballen serveert, heeft zijn oog laten vallen op een pand aan de Las Vegas Strip.

Het nieuwe restaurant moet naast Planet Hollywood komen. In dat hotel strijkt Spears waarschijnlijk vanaf het najaar een aantal maanden neer. Geruchten dat de 31-jarige zangeres zich voor langere tijd aan een hotel in Vegas verbindt zingen al maanden rond.

Britney stortte zich ruim tien jaar geleden in de horeca. De popprinses verbond begin 2002 haar naam aan een restaurant in New York, Nyla. Na een paar maanden hield Spears het echter voor gezien, volgens haar was er onder meer sprake van mismanagement.

Bromfietser trapt gevallen agente

Een bromfietser heeft zaterdagnacht twee agenten mishandeld in het Noord-Hollandse Wognum. Hij trapte een op de grond gevallen agente en sloeg haar collega nadat die een waarschuwingsschot had gelost. De 20-jarige man uit Obdam is nog voortvluchtig. Zijn bijrijder, een 19-jarige man uit Obdam, is aangehouden.

De agenten reden iets voor 03.00 uur over de A7 toen ze een brommer over de snelweg zagen rijden. De bromfiets reed over de vluchtstrook naast een voertuig met alarmlichten, dat er direct vandoor ging. De bijrijder droeg geen helm, waarop de agenten hen wilden aanhouden. Hierbij viel de agente.

Na een poging via de berm te vluchten trapte de bestuurder de ten val gekomen agente herhaaldelijk. Ze liep verwondingen op aan onder meer haar oog. De politieman die het schot loste raakte gewond aan zijn hoofd en hand. Beiden hadden kneuzingen op hun lichaam en zijn door ambulancepersoneel en een arts behandeld.

Oppermoslim Egypte wil bemiddelen

De grootmoefti van de al-Azhar-moskee in Caïro, sjeik Ahmed al-Tayyib, wil verzoeningsgesprekken houden met de verschillende politieke partijen om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Egypte. Dat meldt de BBC zondag. De moskee is de belangrijkste leerstoel in de wereld voor soennitische moslims.

De moskee maakte zaterdag bekend dat Al-Tayyib heeft aangeboden als bemiddelaar op te treden. De grootmoefti heeft onder meer leden van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke tak van de Moslimbroederschap, en andere prominente islamisten uitgenodigd.

De Al-Azhar-moskee geniet brede steun onder de Egyptische bevolking, maar het is de vraag of de bemiddelingspoging zal slagen. De grootmoefti steunde de machtsgreep van het leger, dat president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, begin juli afzette.

Sinds de machtswisseling houden aanhangers van Morsi dagelijks zitprotesten in verschillende steden. De nieuwe interim-regering heeft aangegeven dat haar geduld opraakt en dat de protesten binnenkort zullen worden opgebroken.

Man kritiek na klap met kettingslot bij Dutch Valley

Een 35-jarige man uit Assendelft is zaterdagnacht ernstig mishandeld door twee mannen op een scooter. Hij werd volgens de politie zonder aanleiding op zijn achterhoofd geslagen, vermoedelijk met een kettingslot. Dat gebeurde op de Valleiweg in Velsen-Zuid, niet ver van de plek waar het festival Dutch Valley die avond was gehouden.

Het slachtoffer verloor direct het bewustzijn, meldt de politie, en is in kritieke toestand met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Ondanks een zoekactie met hondengeleiders en motorrijders wist de politie de twee daders niet op te sporen. Het duo was rond 01.00 uur weggereden op een witte Vespa.

Het incident vond plaats bij een fietsenstalling bij de uitgang van het terrein van het festival voor Nederlandstalige muziek. Een getuige rende naar een EHBO-post om hulp te halen. Toen hij terugkwam bleek zijn fiets te zijn gestolen.

Doden bij ongeluk met touringbus in Frankrijk

Een ongeluk met een touringbus van Eurolines in het zuiden van Frankrijk heeft in de nacht van zaterdag op zondag aan twee mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat hebben de lokale autoriteiten zondag gezegd.

De bus met 44 inzittenden raakte in het stadje Fitou, bij de Spaanse grens, van de weg. Bijna alle inzittenden raakten gewond, van wie twee van ernstig. Een van de doden was een Franse man, de ander een Spaanse vrouw.

Naar de toedracht van het ongeluk is een onderzoek ingesteld.

Kromowidjojo wint 100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft bij de wereldbekerwedstrijd zwemmen in Berlijn zondag de 100 meter vrije slag gewonnen. De Groningse zette op de kortebaan in de Duitse hoofdstad een tijd van 51,28 seconden neer en dat was een Nederlands record.

Het oude record stond sinds 2009 met 51,35 seconden op naam van Inge Dekker. In Berlijn werd Femke Heemskerk op 0,92 seconden achter Kromowidjojo tweede, Maud van der Meer werd zesde in de eindstrijd. Zij kwam tot 53,27 seconden.

Ferry Weertman werd vijfde op de 1500 meter vrije slag. Hij tikte aan na 14.52,03 minuten aan. Dat was meer dan 21 seconden na de Italiaanse winnaar Gregorio Paltrinieri: 14.30,74.

Dion Dreesens werd zevende op de 200 meter vrije slag. In 1.44,28 minuten gaf hij ruim drie tellen toe op de Fransman Yannick Agnel, die in 1.41,26 met de zege aan de haal ging.

Op de 50 meter rugslag werd Bastiaan Lijesen zesde. Zijn tijd was 24,01 seconden. Mike Marissen eindigde op de zevende plaats op de 100 meter vlinderslag met een tijd van 51,39 seconden.

Hosszu zwemt opnieuw wereldrecord

De Hongaarse Katinka Hosszu heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Berlijn het wereldrecord op de 400 meter wisselslag verbeterd. Ze zwom in de Duitse hoofdstad naar een tijd van 4.20,85 minuten toe, negentien honderdsten sneller dan de oude toptijd van de Amerikaanse Julia Smit uit 2009.

In de ochtendsessie had Hosszu in Berlijn het wereldrecord op de 100 meter wisselslag aangescherpt. Ze kwam daar tot 57,45 en was daarmee vijf honderdsten sneller dan de 57,50 waarop ze donderdag in Eindhoven de klok stil had laten staan.

In de wereldrecordrace van Hosszu op de 400 meter wissel deed ook de Nederlandse Wendy van der Zanden mee. Zij kwam tot een nationale toptijd van 4.36,03 minuten.

Interreligieus geweld in Sri Lanka

In de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo zijn zaterdagavond zeker 12 mensen gewond geraakt toen boeddhisten en moslims met elkaar slaags raakten. De onlusten begonnen toen radicale boeddhisten een moskee bekogelden met stenen. Enkele honderden moslims gewapend met stokken gingen vervolgens in de tegenaanval.

De laatste tijd zijn er geregeld conflicten tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid. Ongeveer 70 procent van de ruim 20 miljoen inwoners tellende Sri Lanka is boeddhistisch. Ongeveer 9 procent is islamitisch. Het afgelopen jaar zijn in het Zuid-Aziatische land al 20 moskees belaagd door radicale boeddhisten.

Optreden Waka Flocka Flame afgebroken

Het optreden dat rapper Waka Flocka Flame (naar eigen zeggen een zogenoemde 'hood ass nigga') zaterdag verzorgde tijdens Appelsap, is na een paar nummers afgebroken. De show van de publiekslieveling ontaardde al snel in chaos. "Maar daar staat hij eigenlijk ook wel om bekend", geeft organisator Rogier Smalhout toe.

De organisatie van het Amsterdamse hiphopfestival, dat tienduizend bezoekers trok, noemt Waka Flocka Flames show 'onstuimig'. "Maar er heerste absoluut geen agressieve of vervelende sfeer, eerder oncontroleerbaar. Het was gewoon de samenloop van omstandigheden, iedereen stond al de hele dag op Waka Flocka Flame te wachten", zegt Smalhout.

De organisatie was op de hoogte van de wilde stijl van optreden van de Amerikaanse rapper, die dit jaar hoofdact tijdens Appelsap was. De beveiliging was vooraf ingeseind. "Maar er kwam een soort elektrische lading vrij onder de bezoekers. Die hadden we niet zien aankomen."

Wat ook niet meehielp, was dat Waka Flocka Flame besloot al na een nummer het publiek in te duiken. "Hij heeft vijf minuten op het podium gestaan en de overige vijftien tussen het publiek. Daardoor werden mensen op elkaar gedrukt." Ook de dj van de rapper deed een duit in het zakje door champagne over zijn laptop te spuiten. "De dj trok op een gegeven moment de stekker eruit, toen hebben wij als organisatie besloten maar te stoppen met het optreden."

Smalhout vindt dat is ingegrepen voordat het echt uit de hand liep. Het stilleggen van Waka Flocka Flames optreden was dan ook niet op last van hulpdiensten. "Dj The Flexican en Sef zijn iets eerder begonnen op een ander podium en hebben de sfeer weer perfect gemaakt", zegt Smalhout, die berichten dat Appelsap in chaos is geëindigd tegenspreekt.

"Er was misschien twintig minuten chaos, maar dat is snel omgeslagen." Ook Waka Flocka Flame was volgens Smalhout niet kwaad. "Zeker niet. Hij lacht zich rot. Hij krijgt het meeste geld van alle artiesten en doet gewoon z'n ding. Op onze afterparty heeft hij nog gewoon opgetreden."

"Misschien zijn we nog een slagje te klein voor zo'n act", peinst Smalhout. "Het was net even iets te heftig." De afgelopen editie van Appelsap, dat sinds 2001 georganiseerd wordt in het Amsterdamse Oosterpark, wordt uitgebreid geëvalueerd. "Wat daar uitkomt, weet ik natuurlijk nog niet. Maar we zijn een hiphopfestival en dit hoort bij hiphop."

Vrouw doodt man met bijl

Een Nederlandse vrouw van 55 jaar is zaterdag in Frankrijk opgepakt voor de moord op haar man. Ze heeft de 56-jarige oud-militair, ook een Nederlander, volgens Franse media omgebracht met een bijl.

Het voorval gebeurde vrijdag tussen 20.00 uur en 21.00 uur in de woning van het stel buiten het plaatsje Saint-Sulpice-de-Mareuil in de streek Dordogne. Aan het geweld zou een hevige woordenwisseling vooraf zijn gegaan. Volgens het openbaar ministerie claimt de vrouw dat haar man haar bij de hals had gegrepen, waardoor ze zich bedreigd voelde.

De Nederlandse, die al drie jaar in het dorp woont, waarschuwde de buren, die de hulpdiensten en de politie hebben ingeschakeld. Die konden het slachtoffer niet meer redden. Op het lichaam wordt zondag sectie verricht

De burgemeester van Saint-Sulpice-de-Mareuil, Jean-Luc Aimont, zegt tegen de nieuwssite Sud Ouest dat de Nederlandse een zeer rustige vrouw was die geen problemen veroorzaakte.

NPC's in Wasteland 2 zijn seksistisch

Het geslacht van je personage in Wasteland 2 zal een impact hebben op de manier waarop je wordt behandeld in het spel volgens inXile Entertainment president Matt Findley. De NPC's zullen ook anders reageren op basis van welke personages je in je party hebt.

Findley zei tegen Rock, Paper, Shotgun dat de meeste NPC's waar spelers mee in contact komen dynamische reacties zullen hebben, afhankelijk van je karakter en de inhoud van je party.

Deze reacties kunnen zowel positief of negatief zijn, als voorbeeld geeft Findley een rondreizende handelaar die met zijn kar komt vast te zitten in de modder.

“Here’s a merchant that turns into a store if you help him get his cart out of the mud. Otherwise he’s just a guy that hates you. The conversation that he has with you is really dependent on so many different factors – the makeup of the party. He has different lines if you come up with an all-women party or if there’s a really high charisma male. There are little flags that he’ll react to."

“That particular character loves all-women parties, but some characters might not give any information to an all-women party, because they might have a problem with women. The idea is to make each NPC unique in their world view. A guy might be more likely to give women information or more likely to give men information. This guy specifically, I think he says something inappropriate, and then raises his prices."

“We want to be true to the individual characters, and not try to apply some sort of global morality to all the characters in the world. We want to allow the characters to be unique and to have their own world view and to be consistent."

“And then some of the reactivity is just cosmetic. It’s just changing the intro line or the exit line. If you come in with an all-women party, the only thing that might change is, when the conversation is over, he’s like, ‘Have a good day, ladies!’ As opposed to just, ‘Have a good day!’ Some of that reactivity just makes it a bit more personal, a bit more unique.”

Findley zegt verder dat de wereld van Wasteland 2 zeer divers zal zijn. Er zullen verschillende facties en allerlei andere bewoners in de wereld te vinden zijn.

Wasteland 2 krijgt een bèta in oktober, later zal er een releasedatum aangekondigd worden. De game, een van de succesvolste Kickstarters tot nu toe, zal speelbaar zijn op Windows, Linux en Mac.

Wasteland 2

[Upd][WK] Sintnicolaas zevende met nog twee onderdelen

Eelco Sintnicolaas is zondagochtend na de 110 meter horden van de vijfde naar de zesde plaats gezakt op de tienkamp bij de WK atletiek in Moskou. De Nederlander klokte een tijd van 14,18, na een allerminst vlekkeloze race. Hij raakte diverse hordes.

Ingmar Vos kan een goede eindnotering vergeten. Hij stapte uit uit zijn baan nadat hij de negende horde omver duwde en werd daardoor gediskwalificeerd. Pelle Rietveld klokte een tijd van 14,37 en staat 23e in het klassement. De Amerikaan Ashton Eaton gaat nog steeds aan de leiding, voor zijn landgenoot Gunnar Nixon en de Duitser Michael Schräder. Er volgen nog vier onderdelen: het discuswerpen, het polsstokhoogspringen, het speerwerpen en de 1500 meter.

Update 11.00 uur

Eelco Sintnicolaas bezet zondag na zeven onderdelen de tiende plaats op de meerkamp bij de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. Hij was de tweede dag begonnen op de vijfde positie. Op de 110 m horden was Sintnicolaas in 14,18 goed voor de vijfde tijd. Bij het discuswerpen kwam hij met een afstand van 39,21 meter niet verder dan de 24e plaats.

In het klassement leidt de Amerikaan Ashton Eaton met 6280 punten. De Duitsers Michael Schrader (6161) en Rico Freimuth (6127) volgen. Sintnicolaas heeft 5918 punten. Pelle Rietveld staat voorlopig 23e. Ingmar Vos besloot na het discuswerpen zijn tienkamp te beëindigen.

Update 14.30 uur

Tienkamper Eelco Sintnicolaas staat na acht onderdelen bij het WK in Moskou zevende. D Bij het polsstokhoogspringen, normaal zijn sterkste onderdeel, kon Sintnicolaas de achterstand niet inhalen. Hij bleef op 5,30 meter steken en kwam daarmee op 6922 punten.

Pelle Rietveld staat 21e. Hij liet met de polsstok wel van zich spreken en zette ondanks een lichte blessure een nieuw persoonlijk record neer: 5,10 meter. Zijn score is 6330 punten.


Nazimisdadiger zal zwijgen

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) zal voor en tijdens zijn proces in het Duitse Hagen zwijgen als het graf. Dat benadrukt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka in een gesprek met het ANP.

Bruins heeft volgens de strafpleiter al 'te veel' gezegd tegen journalisten van het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Daardoor heeft hij zichzelf onnodig belast, vindt de advocaat.

De rechtbank in het Duitse Hagen behandelt in september het proces tegen Bruins. De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger wordt dan alsnog berecht voor zijn rol bij het doodschieten van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944. Hij deed dat toen in de buurt van Appingedam met een inmiddels overleden mededader.

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins zal zwijgen
Siert zal zwijgen (Foto: ANP)

Band doet optreden traangasdisco over

Yellow Claw gaat op korte termijn op herhaling in het Overijsselse Hardenberg. Een optreden van de Nederlandse groep werd zaterdagnacht verstoord doordat vermoedelijk een traangastablet werd afgestoken.

"Na direct overleg met Yellow Claw en Kenneth G staan ze op zeer korte termijn weer on stage", liet het management van discotheek Crazy Horse zondagmiddag weten. "Als er namelijk een ding is waar wij, jullie en Yellow Claw en Kenneth G niet tegen kunnen, dan is het wel tegen deze praktijken." Volgens de managers hebben de heren beloofd hun feest 'dubbel en dwars over te doen'.

De discotheek moest zaterdagnacht tijdelijk worden ontruimd nadat een naar het nu lijkt traangastablet werd afgestoken. Bezoekers kregen last van tranende ogen en benauwdheid, elf mensen moesten naar het ziekenhuis.

Yellow Claw scoorde hits als Krokobil en Nooit Meer Slapen. De groep stond zaterdag ook op Dutch Valley en het Lake Dance Festival.

Uitslag Feyenoord - FC Twente

Feyenoord kreeg FC Twente op bezoek. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong, maar uiteindelijk zijn het de Tukkers die drie punten mee terug naar Enschede nemen. De gasten wonnen met 1-4. 

FC Twente-speler Luc Castaignos duelleert met Feyenoorders Stefan de Vrij (links) en Jordi Clasie (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

1 - 4

FC Twente

 29' Pellè    37' Ebecilio 
 58' Tadic(pen) 
 73' Tadic(pen) 
 79' Castaignos 
 
 Gele kaart: Mathijsen, (Feyenoord)
 Rode kaart: Van Deelen (57), De Vrij (66/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Deelen
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Vormer/68)
Pelle
Cisse (Nelom/63)
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio (Janssen/81)
Eghan
Gutierrez
Promes (J.John/74)
Castaignos (Zschusschen/86)
Tadic

Doden door noodweer in Afghanistan

Hevige regenval en nachtelijke hagelstormen in de Afghaanse provincie Kabul hebben aan ten minste 22 mensen het leven gekost. Dat heeft de Afghaanse rampendienst gezegd. Het oosten van Afghanistan werd zaterdag en zondag gegeseld door het noodweer.

Onder de slachtoffers zijn negen kinderen. De meeste doden vielen toen de auto's waar zij in zaten werden weggespoeld en onderliepen. Vorige week kostten plotselinge overstromingen in het oosten van het land aan zeker 75 mensen het leven.

Piraten, monsters en superhelden in Disney Infinity

Kinderen laten zien en horen wat ze van Disney Infinity vinden in deze nieuwe trailer. Jack Sparrow, Sulley, The Incredibles en andere bekende Disney-personages laten de mogelijkheden in de game zien. Van racen tot het verdedigen van steden tegen schurken, in Disney Infinity is het mogelijk.

Disney Infinity is vanaf 22 augustus te spelen op Nintendo 3DS, Wii, Wii U, PlayStation 3 en Xbox 360.

'Nieuw reddingsplan voor Griekenland nodig in 2014'

De Duitse centrale bank denkt dat Griekenland begin volgend jaar nieuwe noodleningen nodig heeft. Dat heeft de Bundesbank het Duitse ministerie van financiën en het Internationaal Monetair Fonds laten weten, meldt Der Spiegel zondag.

De risico's die aan het huidige reddingsprogramma voor Griekenland verbonden zijn, zijn 'ongebruikelijk hoog', aldus de Bundesbank. De regering in Athene zou bovendien betere prestaties mogen leveren.

Op 22 september worden in Duitsland verkiezingen voor de Bondsdag gehouden. De leningen aan Griekenland liggen gevoelig en zijn, ondanks de steun aan Griekenland van de huidige Duitse regering, onder de Duitse bevolking impopulair.

Schipper ernstig gewond bij ongeluk op Slotermeer

Een schipper is zondagmiddag zwaargewond geraakt op het Friese Slotermeer. Door nog onbekende oorzaak kreeg hij hete koelvloeistof over zich heen. De man is met ernstige brandwonden op zijn gezicht naar een ziekenhuis gebracht, laat een woordvoerder van de politie weten.

De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. De koelvloeistof was vermoedelijk afkomstig uit de motor van de boot van de man.

[adv] Starbeach 20th birthday festival

Openlucht evenement Starbeach viert het tweede weekend van september haar 20e verjaardag op Kreta met een dik 3 daagse festival.

Tijdens het weekend spelen de beste dj's uit het verleden tot en met nu waaronder: Ferry Corsten, Quintino, Roog, Vato Gonzalez & MC Tjen en Benny Rodrigues en vele anderen. Festival tickets kosten €60 (excl. servicekosten) en reispakketten incl. vlucht, accommodatie en transfers vanaf €199 via www.starbeach.tv/reunion

Lees hier een review van een week op Starbeach en bekijk hier de bijbehorende fotoreportage! Of kijk voor meer informatie over Starbeach, de feesten en de Dj's op Starbeach.tv

Homo vermoord om zijn geaardheid

Een Oezbeekse jongen die in Rusland ontvoerd is door een gezellig groepje neonazi’s is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt Human Rights Watch. De jongen is urenlang gemarteld, werd overgoten met urine en moest zijn seksuele voorkeur voor een camera uitspreken.

De zelfbenoemde 'crimefighters' vonden het nodig om de jongen urenlang te slaan met een stok, te bewerken met een mes, beschilderen, z’n anus te penetreren met een koevoet en daar tevens kunststofschuim in te spuiten. Het slachtoffer heeft waarschijnlijk gegild voor hulp, maar omdat hij het Russisch niet machtig was, kwam er niemand op de herrie af.

In Rusland is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat groepen homofobe jongeren met het verstand van een kip zich organiseren. Dit gebeurt vaak onder de dekmantel 'bestrijding van pedofilie', maar in werkelijkheid botviert men hun domheid en agressie op de homofiele medemens. Het Russische equivalent van Facebook, vk.com, wordt hierbij vaak misbruikt om nep-dates te maken met andere jongeren die zich nog seksueel aan het oriënteren of homoseksueel zijn. Eenmaal aangekomen op de 'afspraak' worden de slachtoffers mishandeld en belachelijk gemaakt.

Zowel de politie als politiek doet helemaal niets aan deze wantoestanden. Aangiften worden niet opgenomen en mensen die deze problemen benoemen kunnen bedreigingen verwachten.

Enkele 'bemoedigende' cijfers: 85% van de Russen is tegen het homohuwelijk. 16% vindt dat homoseksuelen geen plaats in deze maatschappij zouden mogen hebben. 22% is van mening dat andersgeaarden zich zouden moeten laten behandelen en 5% vindt dat ze vernietigd dienen te worden.

Rus fopt bank met kleine lettertjes

Een creatieve Rus heeft het voor elkaar gekregen om zijn bank op een wel heel aparte manier te beroven. In 2008 vond Dmitri Agarkov in zijn brievenbus een lokcontract waarmee Tinkoff Credit Systems-bank (TCS-bank) hem probeerde te verleiden om een creditcard aan te vragen.

Dmitri kon zich echter niet vinden in de voorwaarden, en fabriceerde op eigen houtje een replica van het contract, waarin de kleine lettertjes drastisch in zijn voordeel waren aangepast. Zo paste hij het rentepercentage aan naar nul procent, vermeldde hij dat hij niet verplicht was om bankkosten te betalen en veranderde hij de URL voor de algemene voorwaarden naar die van een eigen website.

Daarnaast voegde hij een clausule toe waardoor elke eenzijdige aanpassing of overtreding van de overeenkomst door de bank hen zou verplichten tot het betalen van 3 miljoen roebel (ruim 68 duizend Euro) aan Dmitri, en een eenmalige afkoopsom van 6  miljoen roebel (136 duizend Euro).

Dmitri stuurde de aangepaste formulieren naar de bank, en kreeg al snel een getekende en gestempelde versie van het contract teruggestuurd, vergezeld van een spiksplinternieuwe creditcard. Twee jaar lang ging alles goed. Maar in 2010 blokkeerde de bank de creditcard van Dmitri omdat hij zijn rekeningen te laat betaalde. De bank deed Dmitri een proces aan om 45 duizend roebel (1022 Euro), inclusief bankkosten en toeslagen, te vorderen.

De rechter besloot echter dat Dimitri's contract rechtsgeldig was, waardoor hij enkel het openstaande saldo van 19 duizend roebel (431 Euro), en niet de extra kosten, hoefde te betalen. Daaropvolgend diende Dmitri een tegenclaim in. De bank was met zijn handelen namelijk op acht punten in overtreding van het contract, waardoor Dmitri nu 24 miljoen roebel (545 duizend Euro) van de bank te goed zou hebben. De zaak is momenteel in behandeling en de volgende zitting is in september.

Met dank aan Shakkara voor het herschrijven!

Glas, plas...eigen schuld

Een van de bekendste politici uit de recente Nederlandse geschiedenis zei ooit (sec): “Je kan het paard naar de haver leiden, maar als hij bij de haver staat dan moeten het zelf vreten. Daar ligt voor de politiek een taak. Wij zullen de burger moeten overtuigen dat ‘ie zijn verantwoordelijkheid neemt en accepteert; weer zitting neemt in de schoolbesturen, activiteitencommissies, ziekenhuisbesturen, buurtverenigingen, voetbalverenigingen. Dat zijn geen taken voor de overheid, maar voor de burger.”

Een derde Nederlanders steunt boycot Spelen

Iets meer dan een derde van de Nederlanders vindt dat de de Winterspelen in Sotsji moeten worden geboycot vanwege de omstreden homowet in Rusland. Dat blijkt zondag uit onderzoek van Maurice de Hond. Vooral stemmers van 50Plus, de PvdA en SP steunen het idee waar afgelopen week onder meer acteur Stephen Fry voor pleitte.

Een meerderheid van 58 procent vindt een boycot te ver gaan. Een even zo grote groep denkt niet dat atleten of fans die de Spelen willen bezoeken gevaar oplopen door de Russische wet die homopropaganda verbiedt. Ruim 53 procent vindt dat als Nederland naar de Spelen gaat, de sporters vervolgens wel op enige wijze een statement over de wet moeten maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA) lieten eerder deze week al weten geen voorstander te zijn van een boycot. Timmermans stelde dat gaan en laten zien waar je staat ook een uitstekende manier is om duidelijk te maken dat mensenrechten een universeel karakter hebben.

Zo'n 81 procent van de ondervraagden vindt het kwalijk dat Rusland een dergelijke wet heeft aangenomen. Ruim 61 procent vindt dat Nederland meer stelling moet nemen tegen de wet.

Geweigerde nummerplaten Florida

Huffington Post maakt gewag van een lijst van bijna 100 geweigerde kentekenplaten in Florida. In veel Amerikaanse staten kun je tegen een vergoeding één van je kentekenplaten wijzigen.

Niet altijd wordt de voorgestelde nummerplaat goedgekeurd. Een aantal van de geweigerde aanvragen: 'HASAGUN', 'ICU PEE', 'I H8 GOP', 'PENI5', 'PER VERT', 'WE-SWING', 'CIA CHEF', 'ADULTERY', 'CAML TOW', 'LUV HOES', 'MOR SEX' en 'GR8NBED'.

Nog een rijtje: 'EL PIMPI', 'IHATEGM', 'GTFOTW', 'BIG SOB', 'I H8 FL', 'B YOTCH', 'BAD ASS', 'BUTT RUB', 'PMS MOM', '1 OLDFRT', 'VIBRTOR', 'BIG TURD', 'RU NEKID', 'G-SPOT', 'LUCIFER', 'GANGMBR', 'GOLF HOE', 'E Z LAY', '2 DOPE 4U', 'NUM NUTS', 'HALE NO', 'ORGAZM', 'MDL FNGR' en 'DOGSTYLE';

'IM NAKED', 'A55 KIKR', 'HOT SHT', 'DAM YNKE', 'BLU BALS', 'HLY SHT', 'FOR PLAY', '2 KILL 4', 'SHERIFF', '5MRTA55', 'BUTUGLY', 'SUCS2BU', 'RICH-BCH', 'PQRN STR', 'DU ME', 'BAADAZZ', '2 HOT4TV', 'BTCHY', 'BUELSHT', 'A NUDIST', 'BAD MTHR', 'DEAD GUY' en 'BUK NAKD'.

Israël gaat nog meer bouwen

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van meer dan duizend appartementen in joodse nederzettingen. Dat deelde minister voor woningbouw Uri Ariel zondag mee, drie dagen voor een nieuwe ronde vredesgesprekken met de Palestijnen.

De nieuwe woningen komen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, gebieden die in 1967 werden veroverd, maar door de Palestijnen worden gezien als behorend tot een toekomstige Palestijnse staat.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas was lange tijd fel tegen het hervatten van het vredesoverleg, zolang de bouw in nederzettingen niet stil kwam te liggen. Uiteindelijk gaf hij toch toe, onder zware druk van de Verenigde Staten.

Kaarten Prince veelvuldig verhandeld via internet

Kaartjes voor de twee shows die Prince zondag in Amsterdam geeft, worden voor veel geld via internet verhandeld. Via sites als Marktplaats wisselen de begeerde toegangskaarten voor honderden euro's van eigenaar.

De tickets worden voor een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag van honderd euro verkocht. Prince-fans die vrijdag achter het net visten, plaatsten massaal oproepjes op de site.

Prince kondigde vrijdagmiddag aan dat hij zondag twee concerten in Amsterdam geeft. De zanger staat om 19.30 uur en middernacht in poptempel Paradiso. De toegangskaarten, in totaal drieduizend, waren binnen een paar minuten weg.

Advocaat: meer gedetineerden met wapens in cel

De 31-jarige gedetineerde die eind juli in Nieuwegein een medegevangene doodstak, is niet de enige die een wapen heeft in zijn cel. Dat zegt zijn advocaat Willem Jan Ausma zondag in een vraaggesprek met nu.nl. Volgens de pleitbezorger hebben ze dat 'puur voor hun eigen veiligheid'.

"Er zijn meer mensen die toch wel op de een of andere manier een soort wapen hebben", aldus Ausma. "Dat wapen dragen ze niet bij zich, maar hebben ze wel ergens liggen. Als het uit de hand loopt, dan willen ze toch wel iets hebben om zich mee te verdedigen."

Ausma's cliënt had om die reden ook een wapen paraat liggen. Hij voelde zich onveilig na een ruzie over verdovende middelen die niet waren betaald. Aan de steekpartij was al fysiek geweld vooraf gegaan. Dat was volgens de advocaat om zijn cliënt 'de mond te snoeren' omdat hij niet moest zeuren.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt in een reactie tegen nu.nl dat in gevangenissen regelmatig wordt gecontroleerd op wapens. Daarbij wordt wel eens iets aangetroffen, aldus de zegsman.

Ausma vindt dat er in de gevangenis in Nieuwegein 'dingen beter geregeld kunnen worden'. Hij krijgt dat naar eigen zeggen niet voor elkaar omdat er een gebrek is aan personeel. Ook zou het personeel niet weten hoe ze moeten reageren in dit soort situaties.

FBI doodt ontvoerder, tienermeisje gered

De FBI heeft zaterdag in de Amerikaanse staat Idaho een ontvoerd tienermeisje uit Californië gered. Haar vermoedelijke ontvoerder is door agenten doodgeschoten. Het 16-jarige meisje is ongedeerd gebleven en wordt met haar vader herenigd.

Het meisje was sinds vorige week spoorloos toen in het huis van de 40-jarige verdachte, vlakbij San Diego, de lichamen van haar 44-jarige moeder en 8-jarige broertje waren gevonden. De woning was in brand gestoken. De politie vermoedt dat de verdachte de twee heeft gedood en het meisje daarna heeft ontvoerd. De man was een goede vriend van de familie.

De politie kwam de ontvoerder op het spoor toen iemand de twee had gezien. Ze zouden in een groot natuurgebied kamperen, ongeveer 65 kilometer van het stadje Cascade. Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekendgemaakt.

Huis Tiger Woods zinkt

Golfer Tiger Woods en zijn vriendin Lindsey Vonn hebben een aannemer ingehuurd om hun huis aan de Atlantische kust in Florida op te krikken. Barsten in de muur en wringende deuren en ramen bleken te wijzen op problemen met de fundering.

Het is niet ongebruikelijk dat huizen in Florida worden gebouwd op een bed van beton, zonder heipalen. Als een huis vervolgens verzakt in de moerassige ondergrond, kunnen alsnog palen langs de buitenmuren worden geschroefd en verankerd.

De Amerikaanse sportwebsite Fox Sports meldt dat het pand zeker vijftien palen nodig heeft om de boel te stabiliseren. De kosten kunnen oplopen tot duizend dollar per paal, een schijntje vergeleken met de 54 miljoen dollar die Woods in 2011 voor het pand neertelde.

Elf mensen onwel in uitgaanscentrum Hardenberg

Een uitgaanscentrum in het Overijsselse Hardenberg is zaterdagnacht tijdelijk ontruimd nadat verschillende mensen onwel werden. Elf mensen moesten worden behandeld in een ziekenhuis, meldt de politie. Het gaat mogelijk om traangas. De politie onderzoekt de zaak.

De bezoekers kregen rond 02.00 uur last van benauwdheid en tranende ogen. Op dat moment waren er zo'n elfhonderd feestvierders aanwezig. Volgens de politie is er geen sprake geweest van paniek. Nadat het pand aan de Jan Weitkamplaan was gelucht, kon iedereen weer naar binnen.

Van de elf werden er drie per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Acht anderen gingen er op eigen gelegenheid naar toe om zich te laten behandelen.

Van Persie: "Iedereen wil dat Rooney blijft"

Robin van Persie wil dat Wayne Rooney op Old Trafford blijft. De Nederlander denkt dat het goed komt tussen Manchester United en de Engelse aanvaller. Van Persie benadrukt dat iedereen op en rond Man United hoopt op het aanblijven van Rooney. Goal meldde donderdag exclusief dat Rooney, die blijft aandringen op een transfer naar Chelsea, met de reserves moet meetrainen.

Rooney zou ook boos en verward zijn geweest om uitspraken van manager David Moyes, die hem een back-up van Van Persie zou hebben genoemd. Van Persie denkt dat het 'allemaal wel weer goed komt' met Rooney, die voor hem een van de redenen was om in 2012 Arsenal voor United te verruilen.

"Iedereen wil dat Rooney blijft en ik denk dat hij dat diep van binnen zelf ook wil", aldus de Oranje-international tegenover The Sun. "Hij was een van mijn redenen om naar deze club te komen. Het is niet alleen een geweldige afmaker, hij doet ook veel werk over het hele veld. Ik hoop dat hij blijft. Het komt goed, hij is een sterke jongen."

Chrissy Teigen laat assistent tampon afknippen

Christine 'Chrissy' Teigen, model en verloofde van zanger John Legend, verscheen vrijdag in Joan Rivers' programma Fashion Police. Ze deed daar een ware onthulling: ze draagt namelijk nooit ondergoed! Maar die onthulling bleek nog vrij onschuldig.

Rivers vroeg haar hoe ze dat dan in hemelsnaam doet als de maandelijkse stonde zich aandient. Daarop vertelde Chrissy dat ze het draadje van haar tampon tussen haar billen stopt. Om te voorkomen dat het touwtje zichtbaar zou worden bij fotoshoots, laat de openhartige dame haar assistente het koordje afknippen.

Het model is al zeven jaar samen met zanger Legend en ze zijn al anderhalf jaar verloofd. Ze had al in februari van dit jaar gesuggereerd dat er dit jaar een huwelijksfeest komt. Hoe het met de assisten in kwestie gaat, is niet bekend.

Een artikel over een model is nutteloos zonder fotoEen artikel over een model is nutteloos zonder foto!
(Foto: David Shankbone)

Met dank aan mien-moeke voor het herschrijven!

Fabregas heeft verrekking in enkel

Cesc Fabregas heeft een enkelband in zijn rechterenkel verrekt. Dat bleek zondag bij een onderzoek in Spanje, meldt zijn club Barcelona. De Catalaanse grootmacht heeft de Spaanse voetbalbond RFEF aangeraden de spelmaker thuis te laten voor de oefeninterland met Ecuador. Hij moet worden behandeld. Hoe lang hij echter aan de kant staat, meldt Barcelona niet.

Fabregas liep de blessure zaterdag op tijdens een oefenwedstrijd in Maleisië. In de laatste minuten van een oefenwedstrijd tegen een Maleisische selectie verliet hij hinkend het veld. Eerder in de wedstrijd had Fabregas, die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Manchester United, gescoord en een voorzet gegeven.

Oorlogsschepen VK naar Gibraltar

Een Brits fregat, een vliegdekschip en vier tot zes andere marineschepen zijn naar Gibraltar gestuurd om een diplomatieke rel met Spanje te beteugelen. Elitetroepen van marine en luchtmacht gaan mee. Dat schrijft Trouw op basis van de BBC.

Sinds Gibraltar ruim 3 eeuwen geleden door de Nederlands-Engelse koning Willem III werd veroverd, is er haat en nijd tussen de Spanjaarden en Engelsen om het stukje grond.

Hoewel de Britse regering aangeeft dat het sturen van marineschepen al langer gepland stond als een jaarlijkse oefening, komt de oefening volgens Trouw 'op een ongelukkig moment.'

Gibraltar beschuldigt Spanje namelijk van pestkoppengedrag. Zo gooien de Spanjaarden grenzen praktisch dicht, waardoor mensen uren moeten wachten om Gibraltar binnen te komen of verlaten. Een hoogoplopende ruzie ontstond vervolgens tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Tevens zei de Spaanse minister van BuZa vorige week zaterdag dat er een tol ophanden is van 50 euro. De eerste minister van Gibraltar was ziedend en beschuldigde de Spanjaarden van Noord-Koreaanse praktijken. De man, Fabian Picardo genaamd, zei: "Dit soort wapengekletter hebben we lang niet meer gezien."

De Spanjaarden zijn weer boos op Gibraltar omdat men de afgelopen maanden betonblokken in het water heeft gestort om een kunstmatig rif aan te leggen. Normaal gesproken vissen daar Spaanse vissers.

De vissers vinden dat dat hele kunstmatige rif alleen wordt gebouwd om hen dwars te liggen. De regering van Spanje zegt de opbrengsten van de tol te willen gaan gebruiken om de vissers te compenseren.

Een opinieblog op The Spectator schrijft dat 'als Melilla Spaans kan zijn, Gibraltar ook Brits kan zijn.'

Militairen Jemen gedood door extremisten

Extremisten in het zuiden van Jemen hebben zondag zeker 5 militairen gedood die een installatie voor vloeibaar aardgas (LNG) bewaakten. De Jemenitische militairen werden in hun slaap verrast, aldus een regeringsfunctionaris.

De aanval kwam nadat onbemande Amerikaanse vliegtuigjes de afgelopen weken aanvallen hadden uitgevoerd op leden van de terreurbeweging al-Qaeda. Zaterdag werden bij een dergelijke actie zeker 2 terroristen gedood.

Militairen Jemen gedood door extremisten
Militairen Jemen gedood door extremisten (Foto: ANP)

Duizenden gestrand door tyfoon Filipijnen

Meer dan drieduizend reizigers in de Filipijnen zijn gestrand, omdat de veerdiensten in het noordoosten van het land vanwege een naderende tyfoon aan de kades stilliggen. De tyfoon Utor, de krachtigste dit seizoen, komt naar verwachting maandag in het noordoosten aan land, zei de meteorologische dienst zondag.

In diverse noordelijke provincies is een waarschuwing voor overstromingen en aardverschuivingen afgegeven, waaronder in de hoofdstad Manilla.

Irak vreest verdere escalatie sektarisch geweld

Een golf van aanslagen met autobommen heeft zaterdag in Irak aan ten minste 69 mensen het leven gekost. De vrees voor een toename van sektarisch geweld, waarmee het land, net als in 2006 en 2007, op de rand van een burgeroorlog zou komen te balanceren, neemt toe.

De meeste aanslagen vonden plaats binnen een tijdsbestek van een uur. Hoewel de terreurdaden nog niet zijn opgeëist, wordt gedacht aan het werk van de Iraakse tak van Al-Qaida.

De Iraakse veiligheidsdiensten hadden extra maatregelen genomen om de mensen tijdens de viering van het einde van de islamitische vastenmaand ramadan te beschermen. Die maatregelen lijken weinig effect te hebben gesorteerd: in totaal kwamen tijdens de ramadan dit jaar 671 mensen om het leven bij geweld. Dat is het hoogste aantal sinds 2007.

Tweede ronde presidentsverkiezingen Mali

Malinezen brengen zondag hun stem uit in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het land. Daarin nemen voormalig premier Ibrahim Boubacar Keita en voormalig minister van financiën Soumaila Cissé het tegen elkaar op. Keita kreeg in de eerste stemronde bijna veertig procent van de stemmen en lijkt favoriet voor de verkiezingswinst.

Veel stemlokalen in de hoofdstad Bamako gingen pas later open vanwege hevige regenval. Mogelijk blijven ze ook langer open. De uitslagen van de tweede stemronde worden binnen vijf dagen verwacht.

De verkiezingen zijn van groot belang voor het West-Afrikaanse land. Buitenlandse donoren hebben miljarden aan hulpgelden toegezegd. Het land is herstellende van een chaotisch jaar. Na een staatsgreep brak er in het land een opstand uit. Islamitische extremisten wilden in het noorden een eigen staat vestigen. Uiteindelijk werd onder leiding van Frankrijk een militair offensief ingezet om Noord-Mali weer onder het gezag van de regering te brengen.

Aanstichter cartoonrellen heeft spijt

Zo'n acht jaar geleden publiceerde de Deense krant Jyllands Posten een stel Mohammedcartoons. De cartoons leidden zo'n twee maanden later tot rellen in het Midden-Oosten, doodsbedreigingen en tenminste één serieuze moordpoging. Een aanstichter van de rellen heeft nu spijt van zijn rol in de 'cartooncrisis'.

Ahmad Akkari is een Deen van Libanese afkomst, en een van de leiders van het protest tegen de Mohammedcartoons: "In die tijd was ik zo gefascineerd door deze logische kracht in de islamitische gedachtegang dat ik het grote plaatje uit het oog verloor. Ik was ervan overtuigd dat het een gevecht was voor mijn geloof, islam."

Maar Akkari heeft zich bedacht. Hoewel hij nog steeds moslim is, heeft hij spijt van de manier waarop hij het protest heeft aangepakt. Over de trip die hij als woordvoerder van een groep Deense imams ondernam naar het Midden-Oosten om aandacht en hulp te vragen voor de kwestie, is hij kort: "Het was volledig verkeerd."

Naar eigen zeggen heeft Akkari zijn fout ingezien na een bezoek aan Libanese imams. "Ik was geschokt. Ik besefte wat een onderdrukkende mentaliteit ze hadden."Hij verhuisde daarop naar de Deense kolonie Groenland. "Ik had veel tijd om te lezen, te schrijven en vooral om na te denken."

Hij zal de tijd goed benut hebben, want uiteindelijk besloot hij zijn vieze baardje af te scheren en boete te doen voor zijn daden. Hij verklaarde dat het plaatsen van de cartoons oké was, en dat zijn reactie fout was. Ook ontmoette hij één van de cartoonisten, Kurt Westergaard, om persoonlijk zijn excuses aan te bieden.

Westergaard is overtuigd van de oprechtheid van Akkari: "Ik trof een man die van een islamist bekeerd is tot een humanist die de waarden van onze maatschappij begrijpt. In mijn ogen is hij heel oprecht, overtuigend, en zeker van zijn overtuigingen." 

Maar anderen zijn niet zo zeker van Akkari's ommedraai. Zijn vroegere makkers van de Deense Islamitische Gemeenschap noemen hem een aandachtshoer die terug in de spotlights wil. Ze geven ook aan hun standpunt niet te hebben veranderd: "Het is nog steeds niet oké om cartoons van Mohammed te publiceren."

Politicus Michael Ulveman, die adviseur was van de Deense premier ten tijde van de cartooncrisis, is sceptisch maar bereid Akkari een kans te geven: "Ik denk dat Ahmad Akkari op al-Jazeera zou moeten verschijnen en de Arabische wereld over zijn openbaring moet vertellen. Dat zou echt waarde hebben voor Denemarken en de vrijheid van meningsuiting."

Cocu: "Tevreden coach"

PSV won zaterdag met ruime cijfers van NEC. Trainer Phillip Cocu was een tevreden man. "We houden het steeds langer vol." Drie punten, vijf goals, geen tegentreffer een zeventienjarige man of the match (Zakarya Bakkali, red.). Cocu had geen reden tot mopperen zaterdagavond. '

"Vooral de tweede helft was genieten", aldus de trainer tegenover Fox Sports. "We kregen toen meer ruimte en daardoor werd het een grotere uitslag." Bakkali kende een bewogen weekje. Het jonge talent scoorde tegen SV Zulte Waregem zijn eerste goal voor PSV, werd opgeroepen voor de Belgische ploeg en maakte tegen NEC een hattrick. "Daar kan ik enorm van genieten. Van zijn acties, maar ook hoe hij in zijn taak en functie speelt. Dat doet 'ie geweldig", aldus Cocu.

PSV, dat zaterdag met het jongste elftal van de club ooit startte, is op stoom. "We houden het langer vol. Ik ben tevreden over hoe we spelen en het tempo van de wedstrijd bepalen. We creëeren kansen en zijn ook behoorlijk effectief. Ik kan dus niet meer dan een tevreden coach zijn op dit moment."

Pastoor: "Cijfers spreken niet in mijn voordeel"

Alex Pastoor weet dat hij ontslagen zou kunnen worden als trainer van NEC. Daar draait hij niet omheen. "Het antwoord ligt in de toekomst besloten." Pastoor vond het in de eerste helft nog wel meevallen hoe het was gesteld met zijn ploeg. "We kregen zelfs nog een of anderhalve kans waar we meer mee hadden moeten doen", aldus de trainer tegenover Fox Sports. In de tweede helft zag hij het instorten.

"Je ziet dan de macht uit het elftal wegsijpelen. Ondanks het feit dat ze het in de eerste twee drie fases van het verdedigen redelijk overeind hielden, hield je rond de zestien je hart vast", aldus Pastoor, die niet weet of hij het tij nog kan keren.

"Dat zal een hele klus worden. Het antwoord ligt in de toekomst besloten. We hebben er twee gespeeld, nul punten, een doelpunt gescoord en negen tegen gekregen. Dat zijn geen cijfers die in mijn voordeel spreken. Een ramp is wat anders, maar leuk is ook wat anders."

[WK] Amerikaanse Gardner rap op 100 meter

De Amerikaanse sprintster English Gardner heeft zich bij het WK atletiek in de series van de 100 meter laten zien. Ze snelde naar een tijd van 10,94 seconden en dook daarmee als enige onder de elf tellen. De Jamaicaanse Kerron Stewart zette met 11,02 de tweede tijd neer. Blessing Okagbare uit Nigeria kwam tot 11,03.

Olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce uit Jamaica zette de zevende tijd neer. Zij had 11,15 seconden nodig voor de 100 meter. Fraser-Pryce bleef net als vele anderen echter niet voluit doorlopen tot de streep. Maandag staan de halve finales en de finale van het koningsnummer bij de vrouwen op het programma.

[WK] Koster en Sedoc naar halve finale

Maureen Koster en Gregory Sedoc hebben zondag de halve finales bereikt bij het WK atletiek in Moskou. Koster liep op de 1500 meter 4.08,99 minuten en ging met die tijd als 21e van de 24 naar de halve eindstrijd. Sedoc ging op de 110 meter horden naar de halve finale. Zijn tijd van 13,50 seconden was de vijftiende.

Koster en Sedoc komen zondag niet meer in actie. Sedocs halve finale staat maandag op het programma. Die van Koster pas op dinsdag.

Furyk aan leiding bij PGA Championship

De Amerikaan Jim Furyk staat na drie dagen aan de leiding bij het PGA Championship. Hij ging zaterdag op de baan van de Oak Hill Country Club in het New Yorkse Pittsford rond in 68 slagen, twee onder het baangemiddelde. Daarmee komt hij op een totaalscore van -9. Jason Dufner had zaterdag 71 slagen nodig en zakte naar de tweede plaats. Hij staat op -8.

Titelverdediger Rory McIlroy laat bij het vierde major eindelijk weer eens van zich spreken. Zaterdag ging hij rond in 67 slagen en de Noord-Ier staat met een score van -3 op de gedeelde zevende plaats. Tiger Woods ging zaterdag rond in 73 slagen en kan zijn vijftiende majorzege vergeten. Hij staat na drie rondes op +4.

Gondel reuzenrad los, 2 meisjes dood

In een pretpark in Rosario, Argentinië is zaterdag een gondel van bijna helemaal bovenaan het reuzenrad 30 meter naar beneden gevallen. De twee zusjes van 12 en 14 die erin zaten overleefden het niet.

Omdat de gondel neerkwam op de rij wachtenden zijn er op de grond nog eens zeven gewonden gevallen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van de lokale Argentijnse krant La Capital. Foto's van het ongeluk zijn in het bronartikel te vinden.

Dinsdag zijn in dezelfde stad 15 mensen overleden toen een gasexplosie een flatgebouw deed instorten. Het pretpark lag slechts enkele straten verwijderd van de flat waar de gasexplosie zich voordeed.

Engel redt meisje

Een vrouw, die na een verkeersongeluk bekneld zat in haar eigen auto, is naar eigen zeggen gered door een engel. Deze engel verscheen tijdens de reddingswerken uit het niets, verrichtte een wonder en verdween daarna weer.

Het speelde zich allemaal af bij een dorpje in Missouri. De 19-jarige Katie Lentz zat na een auto-ongeluk klem tussen haar stoel en stuur.  Het snel gearriveerde reddingsteam was al bijna een uur bezig om haar te bevrijden uit deze benarde situatie, maar zonder resultaat. Katie vond dit allemaal niet zo leuk en vroeg of iemand dan misschien voor haar kon bidden. En toen gebeurde het.

Een oude, griijze man, gekleed als een priester,  verscheen uit het niets en begon voor haar te bidden. Kort daarna waren de reddingswerkers opeens in staat om Katie te bevrijden en haar naar een ziekenhuis te brengen. Toen men de priester wilde bedanken, was hij… verdwenen. Niemand weet wie het is en het bovennatuurlijke wezen is niet terug te vinden op een van de tientallen foto’s die gemaakt zijn.

De moeder van Katie is van mening dat zonder de engel haar dochter niet meer geleefd zou hebben. Zij gelooft dat de man 'een als priester verkleedde engel moet zijn.  In de bijbel staat immers dat er engelen onder de mensen leven'.

Bijzonder bijkomend feit is dat dit hele gebeuren zich vorige week zondag afspeelde. Engelen hebben er blijkbaar geen probleem mee om op zondag te werken.

Brand in kraakpand Amsterdam

In een kraakpand in het centrum van Amsterdam is zondagochtend een grote brand uitgebroken. De bewoners konden op tijd het pand verlaten. Een naastgelegen hotel is uit voorzorg ontruimd, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

De brand brak rond 08.30 uur door nog onbekende oorzaak uit op de zolderetage van het pand aan de Valkenburgerstraat. Het dak is inmiddels gedeeltelijk ingestort. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om te voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt.

Volgens de politie vond even voor het uitbreken van de brand een steekpartij plaats op dezelfde locatie. Een woordvoerder kon nog niet zeggen of beide incidenten met elkaar te maken hebben.

Agenten troffen na een melding voor het pand een gewonde man aan. "Terwijl ze met hem bezig zijn, slaan vervolgens de vlammen uit het pand", aldus de zegsvrouw. Op hetzelfde moment kwam de verdachte van het steekincident naar buiten. Hij is aangehouden.

De gewonde man is in zijn rug geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De aanleiding van de steekpartij is nog niet bekend.

VS dronet weer terreurverdachten dood in Jemen

Een raketaanval met een onbemand vliegtuig heeft zaterdag in het zuiden van Jemen het leven gekost aan zeker twee vermeende terroristen. Dat melden de lokale autoriteiten. Het was de vierde aanval in drie dagen tijd. In totaal zijn daarbij 15 mensen om het leven gekomen.

Bij de laatste aanval was een auto doelwit waarin vermoedelijk wapens werden vervoerd. De inzittenden waren mogelijk leden van terreurbeweging al-Qaeda.

Jemen is een van de landen waar de Verenigde Staten erkennen drones te gebruiken tegen vermoedelijke terroristen. De VS geven echter geen commentaar op de inzet van de onbemande vliegtuigen.

De activiteiten van terroristische groeperingen in Jemen zijn de laatste tijd flink toegenomen. Verschillende landen hebben hun burgers dringend opgeroepen Jemen te verlaten en hun ambassades gesloten wegens een terroristische dreiging.

Het personeel van de Nederlandse ambassade opereert sinds zaterdag vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het ziet er naar uit dat de ambassade in Jemen ook begin komende week nog dicht is.

Booy blij en opgelucht met zege Eagles

Het kon alle kanten op bij Go Ahead Eagles - ADO Den Haag. Maar het werd de kant van de club uit Deventer. Trainer Foeke Booy was in zijn nopjes met de 2-1 overwinning. Marnix Kolder had met zijn eerste treffer in de Eredivisie een behoorlijk aandeel in de zege op ADO.

Dankzij de driepunter staat Go Ahead na twee speelronden er met vier punten boven verwachting goed voor. Op de remise in Utrecht, vorige week, volgde de eerste thuisoverwinning. "Bij ons als nieuwkomer in de Eredivisie zijn de verwachtingen niet zo hoog. Als je dan na twee duels vier punten hebt mag je tevreden zijn", concludeerde Booy in gesprek met Fox Sports. Hij was er niet het hele duel gerust op geweest.

"Eerlijk gezegd kon het in de tweede helft alle kanten op. Ik vond ons in die fase ook niet zo goed spelen als in de eerste helft. Gelukkig waren we fit genoeg om in de slotfase nog eens te kunnen aanzetten. Daardoor hebben we toch nog kunnen winnen", besloot de trainer.

Vrouw van 96 ligt nacht op straat na val

Een bejaarde vrouw heeft na een val een hele nacht op straat gelegen in Eindhoven. Pas bij het ochtendgloren werd ze ontdekt. De 96-jarige vrouw was er slecht aan toe en is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht, laat de politie weten.

De vrouw, die zelfstandig woont in de wijk Kortonjo, was zaterdagavond om onbekende reden een stukje gaan wandelen en kwam op een hellend vlak bij een parkeergarage ten val. Het is niet duidelijk waarom ze niet kon opstaan en waarom niemand haar heeft gezien.

Volgens een wijkagent was de vrouw bij haar vondst 'nauwelijks aanspreekbaar en blauw'. "Hopelijk komt het nog goed", laat hij via Twitter weten.

Opstand in Griekse immigrantenopvang

De oproerpolitie in Griekenland heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een opstand in een opvangcentrum voor illegale immigranten. Gedetineerden vielen bewakers aan en staken hun bedden in brand. Tien bewakers raakten gewond.

Oorzaak van de opstand is volgens de Griekse autoriteiten het feit dat de immigranten in plaats van twaalf maanden voortaan achttien maanden vastgehouden kunnen worden. Ook zaten de gevangenen zonder stroom en airco vanwege onderhoudswerkzaamheden.

De asielzoekers klaagden al vaker over de omstandigheden in het kamp vlakbij Athene. Zo zouden er te veel mensen worden vastgehouden. Volgens de politie zitten in het detentiecentrum zo'n zeventienhonderd illegalen.

Systeemeisen Splinter Cell: Blacklist bekend

Ubisoft heeft de minimale en aanbevolen pc-specificaties voor Splinter Cell: Blacklist bekendgemaakt. Een aanbevolen videokaart is er schijnbaar niet,  maar dat mag de pret niet drukken. We gaan er even van uit dat een gemiddelde DirectX 11-videokaart het al prima zal doen

Minimale specificaties:

OS: Windows XP (SP3) / Windows Vista (SP2) / Windows 7 (SP1) / Windows 8
Processor: 2.13 GHz Intel Core 2 Duo E6400 of 2.80 GHz AMD Athlon 64 X2 5600+
Werkgeheugen: 2 GB RAM
Grafische kaart: 512 MB DirectX 10–compliant met Shader Model 4.0
DirectX: 9
Harde schijf: 25 GB HD ruimte
Geluid: DirectX 9.0c–compliant
Randapparatuur: Windows-compatible toetsenbord, muis, headset, optionele controller (Xbox 360 Controller voor Windows aanbevolen)

Aanbevolen systeemeisen:

Processor: 2.66 GHz Intel Core 2 Quad Q8400 of 3.00 GHz AMD Phenom II X4 940
Werkgeheugen: 4 GB RAM
DirectX: 11
Harde schijf: 25 GB HD ruimte
Geluid: 5.1 surround sound
Breedband internet aanbevolen
Randapparatuur: Windows-compatible toetsenbord, muis, headset, optionele controller (Xbox 360 Controller voor Windows aanbevolen)

Bakkali: "Gewoon heel erg blij"

Het was de avond van Zakaria Bakkali. De zeventienjarige PSV'er maakte drie goals bij zijn thuisdebuut in de Eredivisie. Het gaat allemaal razendsnel en daar is hij blij mee. "Ik ben gewoon heel erg blij", zei Bakkali, zichtbaar nog onder de indruk van alle aandacht, in gesprek met Fox Sports.

"Ik maak drie doelpunten, dus dat is heel mooi." De Belgische aanvaller is pas zeventien, maar kent een topweek. Na zijn goal tegen SV Zulte Waregem volgden zijn oproep voor de Belgische ploeg en nu deze hattrick.  "De laatste van de drie was het mooist, maar ik vond de eerste goal van vanavond ook mooi", analyseerde Bakkali. Dat hij op zo'n jonge leeftijd al wordt opgeroepen voor België vindt hij geweldig. "Het gaat heel erg snel, maar dat is voetbal hè."

Komende week zou hij zijn debuut kunnen maken als Rode Duivel. Dat is ook waar hij op hoopt. "Als het kan hoop ik vijf of tien minuten mee te doen, daar zou ik heel blij mee zijn", aldus Bakkali die benadrukte dat het nog niet zeker is dat hij België boven Marokko verkiest.

Einde Microsoft Points met volgende systeemupdate

Microsoft heeft aangekondigd dat de volgende systeemupdate het einde betekent voor de Microsoft Points en dat Xbox-eigenaren dus eindelijk normaal kunnen rekenen in lokale valuta. Een tweede voordeel is dat je account gebruikt kan worden voor Xbox 360, maar ook Windows Phone 8.

Deze conversieslag werd tijdens de E3 al aangekondigd. Nu is het dus duidelijk wanneer Microsoft deze gaat plannen, de volgende update verwacht men nog voor het eind van dit jaar. Bestaande punten op de accounts worden omgezet naar geld. Microsoft geeft aan dat het bedrag gelijk of zelfs meer waard dan de waarde van de punten zal zijn. Het geconverteerde bedrag is tot 1 juni 2015 geldig. Microsoft zorgt ervoor dat dit eerst wordt opgemaakt, mocht je na de update 'nieuw' geld op je account zetten. Al gekochte Microsoft Point-kaarten worden tot nadere order nog geaccepteerd, deze worden bij het inwisselen op je account ook omgezet naar geld.

Er komen ook nieuwe Microsoft Point-kaarten met een geldbedrag erop in plaats van de huidige puntenaantallen, deze komen ook dit jaar nog in de winkels. Mocht je nog met vele vragen zitten wat het allemaal voor jou betekent, dan is er een FAQ.

Steeds minder mensen dood door hartinfarct

Een hartinfarct wordt steeds minder Nederlanders fataal. Elk jaar overleven duizenden mensen een acuut infarct, terwijl ze er vroeger hoogstwaarschijnlijk aan zouden zijn overleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Oorzaak is de verbeterde behandeling, zegt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Bij een acuut hartinfarct stroomt er geen bloed meer naar een deel van het hart. Oorzaak is een verstopte slagader. Het gevolg is dat het hart het bloed minder goed door het lichaam kan pompen. Soms stopt het hart zelfs helemaal.

Vorig jaar stierven 6195 mensen in Nederland aan zo'n acuut hartinfarct. Rond het jaar 2000 lag het aantal doden twee keer zo hoog. In de jaren 90 overleden elk jaar meer dan 15.000 Nederlanders door de aandoening, in de jaren 70 en 80 zelfs meer dan 20.000 mensen.

Man in been geschoten in Vlissingen

Bij een schietpartij in Vlissingen is zondagochtend een man gewond geraakt. Zowel de vermoedelijke dader als het getroffen slachtoffer is aangehouden. Volgens de politie had de gewonde man zijn belager bedreigd. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Het incident vond rond 05.30 uur plaats op de Singel. Agenten troffen even later het slachtoffer aan bij de huisartsenpost. Hij was in zijn been geschoten en is in een ziekenhuis opgenomen. In de buurt van de Singel werd de verdachte aangetroffen. Hij zit nog vast.

Kanaalzwemmer strandt tien kilometer voor kust

De Nederlander die zaterdag een poging deed om van Engeland naar Frankrijk te zwemmen, moest tien kilometer voor de kust van Calais opgeven. Er stak een stevige wind op, waardoor het te gevaarlijk werd, melden Gelderse media.

De zwemmer, Roel van Beek, begon even na 10.00 uur Nederlandse tijd. Hij wilde met de overtocht van het Kanaal geld inzamelen voor de stichting Bergh in het Zadel, die actie voert voor een vierjarig onderzoek naar alvleesklierkanker.

De Gelderse Van Beek zwom vorige maand nog als derde Nederlander van Medemblik over het IJsselmeer naar Stavoren en weer terug.

Van Basten: "Vandaag de gelukkigste"

Heerenveen pakte, na het goede optreden tegen AZ, ook bij NAC Breda drie punten. Nu was het meer een kwestie van geluk, constateerde Marco van Basten na afloop. "Eerlijk gezegd zijn wij vandaag de gelukkigste geweest", aldus Van Basten tegenover Fox Sports. "We hadden weinig grip of controle op de wedstrijd. We scoren uit een vrije trap en een keer via de kluts. Daar mogen we de handen bij dichtknijpen."

Heerenveen won dankzij doelpunten van Hakim Ziyech en Alfred Finnbogason. De beslissing viel in blessuretijd. Van Basten schreef de goede seizoenstart niet alleen toe aan geluk. Volgens hem gaan bepaalde dingen erg goed. "Ook in moeilijke fases zijn we vandaag defensief overeind gebleven. Juist dat was vorig seizoen vaak anders. Bovendien zitten we wat ruimer in de spelers. Er zijn wat jonge jongens bijgekomen. Daardoor hebben we meer mogelijkheden."

FOK! wat een weer... Enkele buien

Een goede zondagmorgen! De neerslagtekorten zijn met name in het noordwesten inmiddels behoorlijk groot geworden. Misschien dat er vandaag ook daar een paar buien vallen, maar met een opnieuw vrij droge week voor de boeg zal dat niet veel uitmaken.

Enkele buien dus vandaag, en deze lijken het voornamelijk gemunt te hebben op het noorden van het land. Bovendien kunnen ze behoorlijk stevig zijn en daarbij is er ook een kleine kans op onweer. In het zuiden vallen er minder buien en die zijn bovendien een stuk lichter. Verder schijnt ook de zon geregeld. De middagtemperatuur ligt rond de 20 graden en er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het westen.

In de nieuwe week is er vooral op dinsdag nog kans op een stevige bui, maar in de rest van de week blijft het overwegend droog. Na een koele maandag en dinsdag loopt het kwik aan het einde van de week weer op naar waarden van meer dan 20 graden. In het zuidoosten is er op vrijdag zelfs een 25 graden mogelijk.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Air
Marieke maakte deze luchtfoto's in het vliegtuig naar Bologna voor een welverdiende vakantie. Prachtig!

 Air2
Op dit moment vloog ze boven de Alpen, maar de bergen waren verstopt onder de bewolking.

 

 

 

Nadal verslaat Djokovic in Montreal

Rafael Nadal heeft de finale van het Masters-toernooi in Montreal bereikt. De Spanjaard versloeg rivaal en titelverdediger Novak Djokovic in drie zwaarbevochten sets en won uiteindelijk met 6-4, 3-6 en 7-6(2).

Nadal brak Djokovic al vroeg in de eerste set na wat onkarakteristieke fouten van de Serviër. De Spanjaard hield die break lang vol en werd te laat teruggebroken door Djokovic, die toen al een tweede servicebeurt af had moeten staan. Op 5-4 serveerde Nadal de set alsnog gedecideerd uit.

In de tweede set speelde Djokovic aanzienlijk beter, en wist hij de enige break van de set te forceren, waarna de derde set een feit was. Beide spelers waren daarin ongenaakbaar in hun servicebeurten, en alleen Nadal kreeg twee breakkansen, die echter snel weg werden geslagen door een zeer consistente Djokovic.

In de tiebreak van de derde set was het echter eenrichtingsverkeer. De Spanjaard kwam al heel vlug op een 6-0 voorsprong, die hij niet meer weggaf. Djokovic wist nog net twee puntjes te pakken voordat de wedstrijd ten einde was.

Het was alweer de 36e ontmoeting tussen de twee toptennissers. Daarvan won Nadal, die altijd het overwicht op gravel heeft gehad, er nu 21. De Spanjaard kan zich nu opmaken voor de finale tegen de Canadees Milos Raonic, die zijn landgenoot Vasek Pospisil in drie sets versloeg. Het is voor Nadal de vijfde Masters-finale op rij.

Kernonderzeeër India bijna klaar

De eerste door India zelf gebouwde en ontworpen kernonderzeeër is bijna klaar voor proefvaarten op zee. De reactor van het oorlogsschip is opgestart, meldden Indiase media zaterdag.

Met de onderzeeboot, de INS Arihant, schaart India zich onder de kleine groep grootmachten die kernonderzeeërs bouwen. Tot op heden waren dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China.

India nam vorig jaar al een andere kernonderzeeër in dienst, maar die was van Russische makelij. Met de onderzeeërs kan India voortaan behalve vanaf land en vanuit de lucht, ook vanuit zee ballistische raketten lanceren.

Te veel gemeenschap op Zeeuws strand

Op het Zeeuwse naaktstrand Oranjezon wordt wel erg vrij naakt gerecreëerd en dat schiet menig naturist iets te deepthroat. Gevreesd wordt dat de kleverige praktijken de naam van het gebied zullen schaden.

De burgemeester van de verantwoordelijke gemeenschap is het met de klagende partijen eens. In het verleden zette hij al Speciale Opsporings Ambtenaren (SOA’s) in om het gebied tegen de gevolgen van seksuele praktijken te beschermen en hij sluit niet uit dat nogmaals te zullen doen. 

Bezoekers wordt aangeraden om bij de bevoegde instanties melding te maken van gesignaleerde penetratieve activiteiten.

Snorfietsers mishandelen 71-jarige hardloper

De politie is op zoek naar twee mannen op snorfietsen die een 71-jarige hardloper opzettelijk hebben aangereden en mishandeld. Het incident gebeurde vrijdag op een toeristisch fietspad in de gemeente Rhenen. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

De hardloper uit Elst die liep op het smalle fietspad werd tegemoet gereden door twee snorfietsers. De man zei dat de twee daar niet mochten rijden. Dat schoot bij de twee mannen in het verkeerde keelgat. Ze keerden en reden de 71-jarige van achteren aan. De man viel met een smak op het asfalt en werd vervolgens geslagen en geschopt. Daarna reden de twee verdachten weg.

De snorfietsers zijn tussen 50 tot 55 jaar met een gezet postuur. De politie houdt er rekening mee dat ze een tochtje in de omgeving maakten op gehuurde snorfietsen.

Snorfietsers mishandelen 71-jarige hardloper
Snorfietsers mishandelen 71-jarige hardloper (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.