Roemenen en de herenliefde

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over Roemenen en homofielen.

Een beetje begrip voor de zakkenroller – Karmani
Een misdadig feit kan al snel vanuit tientallen invalshoeken worden beoordeeld. Eveline neemt in haar column het oordeel van een trotse zakkenroller, die het gestuntel van zijn Roemeense collega's op de Gaypride beziet. En vanuit een beetje beroepstrots zou je je als ervaren zakkenroller inderdaad de ogen uit de kop schamen met zulke prutsers!

Een beetje agent zal een andere visie hebben. De gemiddelde Roemeense zakkenroller is namelijk beslist geen prutser. Die agent zal vooral beseffen dat ze wel enkele tientallen prutsers hebben opgepakt, maar dat er waarschijnlijk nog een legertje aan getrainde professionals de plaats delict met gevulde zakken heeft verlaten.

Een beetje racist had dan wel weer een pech. Dat soort volk is meestal ook nog aardig homofoob. Bij een feestje van 350.000 homofiele feestgangers zijn enkele tientallen Oost-Europese dieven nauwelijks te vertalen naar een tsunami van buitenlandse criminelen. Maar veel compassie met een bestolen leernicht was dus ook lastig op te brengen!

Een beetje homofiel moet erg trots zijn geweest. Waar het zakkenrollergilde in het verleden vooral Koninginnedag als hun Dag Van De Arbeid had omarmd, hadden ze nu de Gaypride op de kaart gezet. Een mooier en duidelijker bewijs van integratie en acceptatie was haast niet te bedenken!
Licht getinte mannen met donkere snorren die de homogemeenschap als doelgroep omarmden en hun slag sloegen door hun gespierde lichamen dicht tegen hun homoseksuele medemens aan te schuren? Dit heeft de homobeweging in Rusland nog bij lange na niet weten te bereiken!

Een beetje telefoonmaatschappij was ook gelukkig. Vele honderdduizenden van hun klanten bezochten de Gaypride. Waar ze inmiddels zeker van mogen zijn, is dat geen enkele klant de telefoon thuislaat! Hoe schaars gekleed de deelnemers van de botenparade ook waren, ze wisten altijd wel een mobieltje tussen de lederen slip of jarretels te proppen! Geen wonder dat de zakkenrollers hier maar wat graag aanwezig waren!
Met de bekende zuinigheid van zowel de hetro- als homoseksuele medelander, kunnen we gerust stellen dat heel wat slachtoffers niet waren verzekerd en dezelfde dag nog een nieuw toestel, of misschien wel een nieuw abonnement aan moesten schaffen.

Zelf kijk ik toch vooral een beetje verveeld naar de ophef rond die arrestaties van zakkenrollers rond de Gaypride. Want wat zegt het nu allemaal? Je propt gedurende een korte tijd honderdduizenden feestende en zuipende feestvierders op enkele vierkante kilometers uitgaansgebied. Het overgrote deel schaars gekleed vanwege de homoseksuele inslag, maar ook omdat het gewoon godsgruwelijk warm was. IEDEREEN had een smartphone en cash geld bij. En dan lukt het je door extra controle om een kleine vijftig criminelen op te pakken?

Is dat nu wel zo opzienbarend? Als je in een willekeurige stad, in een willekeurig weekend, in het uitgaansgebied extra gaat controleren, pak je ook zomaar vijftig man op. Zeker als alle smartphones en portemonnees half uit strakke zwembroekjes steken!