Een derde Nederlanders steunt boycot Spelen

Iets meer dan een derde van de Nederlanders vindt dat de de Winterspelen in Sotsji moeten worden geboycot vanwege de omstreden homowet in Rusland. Dat blijkt zondag uit onderzoek van Maurice de Hond. Vooral stemmers van 50Plus, de PvdA en SP steunen het idee waar afgelopen week onder meer acteur Stephen Fry voor pleitte.

Een meerderheid van 58 procent vindt een boycot te ver gaan. Een even zo grote groep denkt niet dat atleten of fans die de Spelen willen bezoeken gevaar oplopen door de Russische wet die homopropaganda verbiedt. Ruim 53 procent vindt dat als Nederland naar de Spelen gaat, de sporters vervolgens wel op enige wijze een statement over de wet moeten maken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA) lieten eerder deze week al weten geen voorstander te zijn van een boycot. Timmermans stelde dat gaan en laten zien waar je staat ook een uitstekende manier is om duidelijk te maken dat mensenrechten een universeel karakter hebben.

Zo'n 81 procent van de ondervraagden vindt het kwalijk dat Rusland een dergelijke wet heeft aangenomen. Ruim 61 procent vindt dat Nederland meer stelling moet nemen tegen de wet.