Optreden Waka Flocka Flame afgebroken

Het optreden dat rapper Waka Flocka Flame (naar eigen zeggen een zogenoemde 'hood ass nigga') zaterdag verzorgde tijdens Appelsap, is na een paar nummers afgebroken. De show van de publiekslieveling ontaardde al snel in chaos. "Maar daar staat hij eigenlijk ook wel om bekend", geeft organisator Rogier Smalhout toe.

De organisatie van het Amsterdamse hiphopfestival, dat tienduizend bezoekers trok, noemt Waka Flocka Flames show 'onstuimig'. "Maar er heerste absoluut geen agressieve of vervelende sfeer, eerder oncontroleerbaar. Het was gewoon de samenloop van omstandigheden, iedereen stond al de hele dag op Waka Flocka Flame te wachten", zegt Smalhout.

De organisatie was op de hoogte van de wilde stijl van optreden van de Amerikaanse rapper, die dit jaar hoofdact tijdens Appelsap was. De beveiliging was vooraf ingeseind. "Maar er kwam een soort elektrische lading vrij onder de bezoekers. Die hadden we niet zien aankomen."

Wat ook niet meehielp, was dat Waka Flocka Flame besloot al na een nummer het publiek in te duiken. "Hij heeft vijf minuten op het podium gestaan en de overige vijftien tussen het publiek. Daardoor werden mensen op elkaar gedrukt." Ook de dj van de rapper deed een duit in het zakje door champagne over zijn laptop te spuiten. "De dj trok op een gegeven moment de stekker eruit, toen hebben wij als organisatie besloten maar te stoppen met het optreden."

Smalhout vindt dat is ingegrepen voordat het echt uit de hand liep. Het stilleggen van Waka Flocka Flames optreden was dan ook niet op last van hulpdiensten. "Dj The Flexican en Sef zijn iets eerder begonnen op een ander podium en hebben de sfeer weer perfect gemaakt", zegt Smalhout, die berichten dat Appelsap in chaos is geëindigd tegenspreekt.

"Er was misschien twintig minuten chaos, maar dat is snel omgeslagen." Ook Waka Flocka Flame was volgens Smalhout niet kwaad. "Zeker niet. Hij lacht zich rot. Hij krijgt het meeste geld van alle artiesten en doet gewoon z'n ding. Op onze afterparty heeft hij nog gewoon opgetreden."

"Misschien zijn we nog een slagje te klein voor zo'n act", peinst Smalhout. "Het was net even iets te heftig." De afgelopen editie van Appelsap, dat sinds 2001 georganiseerd wordt in het Amsterdamse Oosterpark, wordt uitgebreid geëvalueerd. "Wat daar uitkomt, weet ik natuurlijk nog niet. Maar we zijn een hiphopfestival en dit hoort bij hiphop."