Een weekje Starbeach op Kreta

Starbeach Events is jarig! Dit jaar bestaat de grootste feestlocatie in de openlucht 20 jaar en dat wordt spectaculair gevierd. In het weekend van 6 september zal er een groot festival plaatsvinden bij Starbeach op Kreta. Starbeach is een van de grootste Europese bestemmingen waar mensen zich in een paradijs van feest en muziek wanen. De lange, hete, dagen vormen samen met de muziek van internationale top DJ's, de zwembaden en waanzinnige feesten een perfecte mix. Het lijstje met Dj's die op Starbeach draaien en gedraaid hebben in het verleden is best imposant. Zo is Afrojack zelfs begonnen op Starbeach. Andere namen op het imposante lijstje zijn onder andere: Tiësto, Armin van Buuren, Ferry Corsten, Erick Morillo, Sidney Samson, Erick E, Roog, Sebastian Ingrosso, Axwell, Laidback Luke, Sunnery James & Ryan Marciano, Nicky Romero, Hardwell, Sander van Doorn en Chuckie.

Iedereen op Starbeach wil maar één ding: een perfecte eindeloze zomer! Om deze eindeloze zomer zelf te ervaren, hebben we twee FOK!ers naar Starbeach op het Griekse eiland Kreta gestuurd. Gedurende een verblijf van vijf dagen werd elk aspect van een midweek op het eiland zorgvuldig bekeken en ervaren.

Kreta ligt op maar een paar uur vliegen vanaf Nederland. Wij stonden op de heenreis in ongeveer vijf uur op het vliegveld Heraklion op Kreta. Na aankomst werden wij in stijl opgepikt door een chauffeur van Starbeach zelf. Normaal reizen alleen de Dj’s en andere gasten met deze ‘taxi’ maar wij kregen uiteraard een lift. Een normale taxi kost je zonder afdingen rond de veertig euro. Wie niet die luxe heeft kan overigens net als de meeste mensen eenvoudig met het openbaar vervoer vanaf het vliegveld richting Starbeach, de hotels of accomodaties. Het is ongeveer 25 kilometer tot Chersonissos, waar Starbeach ligt. Het ritje wat je met een taxi veertig euro kost, kost je met de bus ongeveer vier euro.

Starbeach bestaat uit een aantal verschillende dingen. Zo is er het ‘Starbeach Village’ en het ‘Starbeach Waterpark’. Het Village bestaat uit een aantal accomodaties met ruimte voor 350 mensen met diverse restaurantjes, bars en overige voorzieningen. Het waterpark heeft een groot aantal zwembaden, glijbanen en alles wat je van een waterpark kunt verwachten. Vanuit de zwembaden kijk je overigens zo uit over de zee. Het ligt namelijk zo goed als aan het water. Naast de zwembaden kan je er nog talloze andere activiteiten doen. Een kleine greep: paintballen, parasailing, op een zogenaamde banaan over de zee, bungee jumpen of lekker in een bubbelbad zitten. Bedenk het en het kan er! Wie liever gewoon op een strandbedje aan de zee ligt kan zijn lol zeker op. Starbeach heeft namelijk twee echte stranden aan de zee. Op die twee mooie strandjes staan, naast mooie palmbomen, heerlijke strandbedden om op te liggen zonnebaden.

Wij verbleven in een appartement op nog geen minuut lopen van Starbeach. Op zich was het een redelijk groot, maar eenvoudig, appartement met plaats voor drie personen. (Tenzij je je bed graag deelt natuurlijk, dan passen er heel wat meer mensen in.) Naast uiteraard een badkamer met douche zat er ook een klein keukentje in, voor de mensen die toch graag zelf iets klaar willen maken tijdens hun verblijf. Eten en drinken deden wij gewoon in de restaurantjes op Starbeach. Voor zeer nette prijzen hebben we daar de lekkerste dingen gegeten en gedronken. Eten en drinken is op Starbeach en omgeving goedkoper dan bijvoorbeeld in Nederland.

De feestlocatie waar alle grote DJ’s draaien ligt midden in het Starbeach Waterpark. Je feest dus bijna letterlijk ‘in het zwembad’. Op de kopse kant van een zwembad staat een groot podium waar de artiesten staan te draaien en performen voor de feestgangers. De feesten op Starbeach beginnen meestal vroeg op de avond en duren tot een uur of twaalf. Wat op het eerste gezicht misschien raar lijkt. Normaal draaien de meeste Dj’s tot diep in de nacht, niet op Starbeach. Daar kiezen ze ervoor om eerder te beginnen zodat je na een perfect feest nog even door kan feesten in de clubs en kroegen van het naastgelegen dorp.

Dat naastgelegen dorp is namelijk Chersonissos. Ook wel bekend van een niet nader te noemen tv-show met bepaalde figuren waar je liever niet mee geassocieerd wil worden. Starbeach ligt ongeveer een kwartier lopen van de ‘Strip’ van Chersonissos waar de grote clubs en kroegen liggen. Je kan Starbeach zelf dus eigenlijk niet vergelijken met wat je op tv gezien hebt. Ondanks dat ongeveer hetzelfde publiek is, is de sfeer toch compleet anders op Starbeach.

Op de dagen tussen maandag en donderdag zijn we een aantal keren naar Chersonissos en ook het oude gedeelte van het dorp Chersonissos geweest. Het was echt wel de moeite waard om naast al het feestgeweld toch ook iets van de cultuur op te snuiven. Waar we eigenlijk voor waren gekomen was het feest op donderdag avond. Op Starbeach hebben ze op maandag, donderdag en vrijdag grote feesten. Ter voorbereiding van die feesten wordt dagelijks een foamparty gehouden in het zwembad.

Donderdag draaide het feest om DJ ‘R3hab’. Het feest op de donderdag heet 'Lovestar', een neon-part. De feesten op maandag en vrijdag heten 'Beachflirt white party' en 'Recovery pool party'. Zo heeft elk feest zijn eigen smaakje en feeling. Hij vertoonde zijn kunsten achter de draaitafel voor een publiek van meer dan 3000 feestende jongeren. Het thema van het feest was toch echt wel ‘neon’. We waren net als een groot deel van het publiek geschminkt met neon-verf en straalden dus bijna letterlijk. Gogo-danseressen, gehuld in neon-keurige kleding, vertoonden hun kunstjes ritmisch op de beats van Dj R3hab. Naast R3hab speelden ook Firebeatz, Les Davis, Official, Bjorn Valken, Rémi Guarani en MC KC Jones.

De sfeer op Starbeach was gewoon super, we mochten ook een kijkje nemen in de Golden VIP-ruimte waar je normaal gesproken toch een flink bedrag voor neer moet tellen. Dat is wellicht niet voor iedereen weggelegd maar zeker ontzettend gaaf om mee te maken. Vanuit de VIP-ruimte beleef je het feest pas echt goed. We zagen goed hoe iedereen het gewoon ontzettend naar hun zin leek te hebben. De sfeer was relaxed en gemoedelijk. Van enige agressie of incidenten was dan ook totaal geen sprake. We waren er met elkaar voor een avondje lol en plezier. Je krijgt een heel gemoedelijk gevoel wanneer je je door het publiek heen probeert te wurmen.

Ondanks dat ik persoonlijk niet echt fan ben van deze muziek, wist R3hab een erg gaaf feestje neer te zetten. Naast de muziek is het ook vooral de sfeer die het voor mij echt leuk maakte. Het gevoel van die 'eindeloze zomer' hebben ze voor mij echt wel waar gemaakt. De dag na het feest vertrokken wij jammer genoeg weer met de taxi naar het vliegveld om in 3,5 uur weer op Eindhoven Airport te staan. Het was in ieder geval een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Om een goed beeld te krijgen van de feesten kan je deze video bekijken. Een uitgebreide fotoreportage van onze week op Starbeach Kreta kan je hier vinden.