Oppermoslim Egypte wil bemiddelen

De grootmoefti van de al-Azhar-moskee in Caïro, sjeik Ahmed al-Tayyib, wil verzoeningsgesprekken houden met de verschillende politieke partijen om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Egypte. Dat meldt de BBC zondag. De moskee is de belangrijkste leerstoel in de wereld voor soennitische moslims.

De moskee maakte zaterdag bekend dat Al-Tayyib heeft aangeboden als bemiddelaar op te treden. De grootmoefti heeft onder meer leden van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke tak van de Moslimbroederschap, en andere prominente islamisten uitgenodigd.

De Al-Azhar-moskee geniet brede steun onder de Egyptische bevolking, maar het is de vraag of de bemiddelingspoging zal slagen. De grootmoefti steunde de machtsgreep van het leger, dat president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, begin juli afzette.

Sinds de machtswisseling houden aanhangers van Morsi dagelijks zitprotesten in verschillende steden. De nieuwe interim-regering heeft aangegeven dat haar geduld opraakt en dat de protesten binnenkort zullen worden opgebroken.