Advocaat: meer gedetineerden met wapens in cel

De 31-jarige gedetineerde die eind juli in Nieuwegein een medegevangene doodstak, is niet de enige die een wapen heeft in zijn cel. Dat zegt zijn advocaat Willem Jan Ausma zondag in een vraaggesprek met nu.nl. Volgens de pleitbezorger hebben ze dat 'puur voor hun eigen veiligheid'.

"Er zijn meer mensen die toch wel op de een of andere manier een soort wapen hebben", aldus Ausma. "Dat wapen dragen ze niet bij zich, maar hebben ze wel ergens liggen. Als het uit de hand loopt, dan willen ze toch wel iets hebben om zich mee te verdedigen."

Ausma's cliënt had om die reden ook een wapen paraat liggen. Hij voelde zich onveilig na een ruzie over verdovende middelen die niet waren betaald. Aan de steekpartij was al fysiek geweld vooraf gegaan. Dat was volgens de advocaat om zijn cliënt 'de mond te snoeren' omdat hij niet moest zeuren.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt in een reactie tegen nu.nl dat in gevangenissen regelmatig wordt gecontroleerd op wapens. Daarbij wordt wel eens iets aangetroffen, aldus de zegsman.

Ausma vindt dat er in de gevangenis in Nieuwegein 'dingen beter geregeld kunnen worden'. Hij krijgt dat naar eigen zeggen niet voor elkaar omdat er een gebrek is aan personeel. Ook zou het personeel niet weten hoe ze moeten reageren in dit soort situaties.