FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 november 2010

Van Gaal haalt uit naar Cruijff en Ajax

Louis van Gaal heeft in het NTR-programma College Tour van presentator Twan Huis gezegd dat hij Johan Cruijff nooit zal gaan vergeven. Laatstgenoemde had Van Gaal op veel kritiek getrakteerd in de afgelopen jaren, waardoor hij het nu moest ontgelden. Ook Ajax kreeg er van de oefenmeester van Bayern München van langs.

Een student vroeg of Van Gaal vergevingsgezind was tegenover Cruijff. "U weet niet wat ik heb moeten doormaken als trainer van Barcelona. Bijna iedere week nam hij me op de korrel, kreeg ik commentaar van hem via z’n column in de media. En Cruijff is een icoon in Barcelona, net zoals Uli Hoeness in München dat is."

"Hun woorden worden geloofd, terwijl ze niet binnen de club aanwezig zijn. Hij heeft zoveel gezegd, maar nooit de verantwoordelijkheid genomen. Als je, zoals ik, zo lang bent tegengewerkt is er geen plaats meer voor vergeving."

Van Gaal was in het verleden trainer en technisch directeur bij Ajax, maar voor de Amsterdammers is de deur door Van Gaal nu hard dichtgegooid. "Ik ben in 2003 teruggekeerd naar Ajax. Ik had een droom om van Ajax weer een hele grote club te maken. Voor eentiende of eentwintigste van het salaris bij Barcelona. Ik werd toen gevraagd door alle grote clubs in Europa, maar ik koos voor Ajax. En na acht maanden stond ik buiten. Toen heb ik gezegd dat ik nooit meer terug zou keren bij Ajax en zo denk ik er nog steeds over."

"Ik ben tot op het bot beledigd door het toenmalige bestuur. In die periode heb ik een nieuw beleidsplan geschreven dat unaniem door de hele vereniging werd gedragen. Toen werd mij verweten dat ik Ronald Koeman te veel voor de voeten liep, terwijl de resultaten op een laag pitje stonden. Als je dan kiest voor een passant en niet voor een technisch directeur, dan ben je Louis van Gaal niet waard. Ik keer nooit meer terug naar Ajax."

'Proces-Wilders is een klucht'

Rond de rechtszaak tegen Geert Wilders zijn inmiddels zoveel ongebruikelijke dingen gebeurd dat de zaak is verworden tot een klucht. Tot die conclusie komen zowel Wilders' advocaat Bram Moszkowicz als Gerard Spong, advocaat van een aantal van Wilders' tegenstanders. In de nieuwsrubriek Nieuwsuur gaven beide raadslieden maandag aan dat diverse leden van de rechterlijke macht zich onhandig en onprofessioneel hebben gedragen.

Directe aanleiding voor hun uitspraken is een schrijven van Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en in die hoedanigheid adviseur van de raad. Hij heeft zijn notitie, waarin hij oordeelt dat de rechters in de Wilderszaak onterecht zijn gewraakt, geschreven op verzoek van Jan Moors, zo is gebleken bij Nieuwsuur. Moors was voorzitter van de gewraakte rechtbank.

Indianen protesteren in Venezuela

Leiders van indianenstammen en activisten hebben maandag gedemonstreerd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Zij eisen dat de regering van Hugo Chavez hun voorouderlijke gronden erkent en duidelijk markeert. Meer dan honderd demonstranten, velen getooid in traditionele kledij en met schilderingen op het gezicht, hielden spandoeken omhoog waarmee werd opgeroepen tot respect voor de rechten van de inheemse bevolking.

Sommige demonstranten zeiden dat door het gebrek aan grenzen veehouders en eigenaren van goudmijnen hun land binnendringen. Anderen zeiden dat ze geen militaire bases op hun land willen.

In de grondwet van Venezuela, die in 1999 werd goedgekeurd, is het collectieve eigendomsrecht van voorouderlijke gronden opgenomen en wordt representatie in het parlement gegarandeerd. Actievoerders klaagden echter dat er sinds 1999 weinig vooruitgang is geboekt bij het formeel erkennen van de gronden.


Indianen protesteren in VEnezuela (Foto: Novum)

Alonso: "Het zal stressvol worden"

Fernando Alonso heeft met nog de slotrace in Abu Dhabi te gaan de beste papieren om wereldkampioen in de Formule 1 te worden, maar de Spanjaard rekent zich nog niet rijk. Beide Red Bull-rijders Mark Webber en Sebastian Vettel maken evenals McLaren-coureur Lewis Hamilton ook nog kans op de titel.

"Ik heb genoeg aan een tweede plaats. Zolang ik als tweede eindig, maakt het verder niet uit wie er wint," zei Alonso die verwacht dat het zwaar zal gaan worden in Abu Dhabi. "Het zal een stressvol weekend worden, want alles is mogelijk in de Formule 1. Er is altijd een kans dat er gekke dingen gebeuren tijdens een race, zoals we ook in Brazilië weer gezien hebben met de safetycar. We moeten geconcentreerd blijven. Als je op het verkeerde moment de verkeerde beslissing maakt ben je gezien en lig je uit de titelstrijd."

"We beginnen komend weekend eigenlijk gewoon weer vanaf nul. Ik ben honderd procent zeker van mijn titelkansen, al moeten we natuurlijk nog maar zien wat ons in Abu Dhabi te wachten staat en hoe we daar voor de dag komen. Het is uiteraard ons doel om op zaterdag de pole te pakken en op zondag te winnen, maar als we daar niet snel genoeg voor zijn, kan een tweede plaats uitkomst bieden en moeten we ons daar op richten."

AZ schorst kritische Didulica twee dagen

Voetbalclub AZ heeft reservekeeper Joey Didulica twee dagen vrijaf gegeven. Reden hiervoor is dat de Kroaat kritiek heeft geuit op het beleid van de Alkmaarse club. Trainer Gertjan Verbeek heeft hem in een gesprek medegedeeld dat hij niet opgenomen zal zijn in de wedstrijdselectie voor het bekerduel tegen FC Eindhoven.

Didulica zei vorige week tegen AZTV dat hij niet tevreden is over zijn reserverol. "Ik voel me een chef, maar wel een die nu de borden moet afwassen." Hij denkt dat hij vanwege de financiële situatie bij de Alkmaarders nu niet speelt. "Je laat een doelman die vijf miljoen euro waard is nu eenmaal niet op de bank zitten," zei hij over Sergio Romero.

Verder vindt de doelman het vreemd dat AZ-spelers moeten betalen als ze shirtjes met de tegenstander ruilen. "Daarvoor moeten wij 70 euro betalen. Dat is toch een traditie in het Europese voetbal. Dat soort dingen voel je toch."

Simonis naar Vaticaan om te praten over misbruik

Kardinaal Ad Simonis is uitgenodigd om naar Rome te komen om te praten over het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Paus Benedictus XVI heeft alle kardinalen uitgenodigd om op 19 november te komen praten over de kwestie. Dat meldt de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Het Vaticaan noemt de top 'een dag van reflectie en gebed'. Gedurende de dag komt niet alleen het misbruikschandaal aan bod, maar wordt ook gesproken over bedreigingen van de religieuze vrijheid en de relatie met andere geloven. Een dag later worden 24 nieuwe kardinalen benoemd.

Acht jaar nadat het misbruikschandaal de kop opstak, hebben de beschuldigingen van misbruik enorme vormen aangenomen. Duizenden slachtoffers hebben hun verhaal verteld en bisschoppen zijn beschuldigd van het beschermen van pedofiele geestelijken. Bovendien zou het Vaticaan het misbruik tientallen jaren hebben genegeerd.

De paus heeft erkend dat de kerk er niet in is geslaagd maatregelen te nemen die het misbruik een halt toe roepen. Hij heeft gesprekken gevoerd met slachtoffers in verschillende landen en heeft beloofd de strijd tegen het misbruik een prioriteit te maken.

Van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs

David van Reybrouck heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Congo. De Vlaming kreeg de prijs dinsdagavond in het Teylers Museum in Haarlem uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Femke Halsema. De prijs bestaat uit een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van vijftigduizend euro.

De jury prees het boek als een 'knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven'. "Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus en romancier."

Andere genomineerden waren Kees van Beijnum met zijn boek Een soort familie, Oscar van den Boogaard met Meer dan een minnaar, Tom Lanoye met Sprakeloos, Willem Jan Otten met Onze lieve vrouwe van de schemering en Koen Peeters met De Bloemen

Vorig jaar won Erwin Mortier met het boek Godenslaap de prestigieuze prijs.

EU buigt zich over strengere regels luchtvracht

De Europese ministers van binnenlandse zaken hebben een commissie opgezet die een plan om de veiligheid van luchtvracht te verscherpen gaat bekijken. Een van de voorgestelde maatregelen is het op een zwarte lijst plaatsen van luchthavens met inadequate veiligheidsvoorzieningen.

In het vijfpuntenplan, opgesteld door de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière, staat ook dat er 'speciale controles' moeten worden uitgevoerd op pakketten met daarin bijvoorbeeld 'technische spullen vanuit Jemen met als bestemming een joodse organisatie in Europa of de Verenigde Staten'.

Vorige maand onderschepten de autoriteiten in Dubai en Groot-Brittannië twee bompakketten die vanuit Jemen waren verstuurd. De pakjes waren geadresseerd aan twee synagoges in Chicago. De bommen bevatten drie- tot vierhonderd gram van het extreem explosieve pentriet.

De verijdelde terreuraanslag werd vorige week gevolgd door een serie kleine bommen die in Griekenland werden verstuurd aan een aantal ambassades en buitenlandse regeringsleiders.

Als het voorstel van De Maizière wordt aangenomen zou het de eerste keer zijn dat de 27 lidstaten van de Europese Unie een zwarte lijst met buitenlandse vliegvelden opstellen.

Sinds 2006 onderhoudt de EU een lijst met onveilige luchtvaartmaatschappijen. Op dit moment hebben 278 maatschappijen uit zeventien landen geen landingsrechten in de EU. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.


EU buigt zich over regels luchtvracht (Foto: Novum)

Haïti vreest voor cholera in hoofdstad

Gezondheidswerkers zijn maandag begonnen met een onderzoek naar ten minste honderdtwintig verdachte gevallen van cholera in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Er wordt gevreesd dat de cholera-epidemie zich vanuit omliggende gebieden heeft verspreid naar de hoofdstad.

Monsters van patiënten in Port-au-Prince worden getest op de aanwezigheid van de vibrio cholerabacterie. Als de bacterie inderdaad aanwezig is lopen ongeveer tweeënhalf tot drie miljoen mensen gevaar. De helft van hen woont in tenten of onder dekzeilen in kampementen, omdat ze hun huis verloren bij de aardbeving die het land op 12 januari trof.

Cohen pleit voor minder macht Beatrix

Job Cohen wil dat het staatshoofd minder macht krijgt tijdens de formatie. "Nu wijst de koningin de informateur aan. Ik denk dat het goed is om dat nog eens goed tegen het licht te houden", zegt de PvdA-leider in een interview met dagblad De Pers.

De PvdA gaf bij het debat over de regeringsverklaring geen steun aan een motie van de PVV waarin bepleit werd om Beatrix niet langer deel uit te laten maken van de regering. Wilders wil dat de koningin alleen nog een ceremoniële rol mag hebben. GroenLinks, D66 en SP steunden de PVV.

Volgens Cohen kwam die motie voort uit 'venijn en revanchisme' en steunde de PvdA deze daarom niet. "Wilders' redenering is: die koningin heeft me bij de formatie in de weg gezeten, dus weg ermee. Daarom hebben wij die motie niet gesteund. Maar wij komen zeker op het onderwerp terug."

Doden bij aanslag met autobom in Basra

Bij een aanslag met een autobom in Basra, in het zuiden van Irak, zijn maandag vijf mensen om het leven gekomen. Zeker vijftien personen raakten gewond. Dat heeft de Iraakse politie gezegd. De bom explodeerde nabij een restaurant in het zuidwesten van de stad.

Eerder maandag explodeerden ook in de voor sjiieten heilige steden Karbala en Najaf autobommen. Hierbij kwamen in totaal zestien mensen om het leven.

De aanslagen zijn een teken dat opstandelingen vastbesloten blijven het land te destabiliseren.

Crash-regisseur kondigt Third Person aan

Paul Haggis heeft zijn nieuwe drama Third Person aangekondigd. Het verhaal lijkt op dat van zijn vorige film Crash waarin meerdere verhaallijnen samenkomen. Ook ditmaal neemt Haggis naast de regie het scenario voor zijn rekening. Crash won in 2006 de Oscars voor onder meer beste film en beste scenario, en werd genomineerd voor beste regie.

Third Person is een drama over drie stellen in verschillende delen van de wereld. Een van hen is een schrijver, wat de filmtitel verklaart. De film focust echter meer op de intermenselijke relaties dan op rassenkwesties zoals in Crash gebeurde, zegt de Canadese regisseur in de Los Angeles Times. Hij wil elk personage zoveel mogelijk uitbouwen met als achtergrond enkele wereldsteden, waaronder New York en Rome.

De 57-jarige Haggis heeft nog geen filmstudio gevonden die de film wil uitbrengen, maar dat hoeft volgens hem ook nog niet. Hij wil liever de film maken zonder inmenging van een studio om zo zijn creatieve vrijheid te bewaren. Dat was ook zijn werkwijze bij Crash en het oorlogsdrama In the Valley of Elah, over een ouderpaar waarvan de zoon in Irak is omgekomen.

Haggis' nieuwste thriller The Next Three Days, waarin Russell Crowe zijn vrouw Elizabeth Banks uit de gevangenis wil bevrijden, gaat op 9 december in première.


Paul Haggis (Foto: Novum)

Duitse minister brengt bezoek aan Gaza

De blokkade van Gaza door Egypte en Israël is onacceptabel en moet snel worden beëindigd. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle maandag tijdens een bezoek aan Gaza gezegd. De minister zei tevens dat het sluiten van de grenzen met Gaza extremisme juist aanmoedigt.

Israël en Egypte hebben de grens met Gaza gesloten, nadat Hamas drie jaar geleden de macht in het gebied overnam. Westerwelle is een van de weinige westerse diplomaten die sinds 2007 een bezoek hebben gebracht aan Gaza. Israël versoepelde de blokkade afgelopen zomer, maar verbiedt nog steeds de import van grondstoffen en bijna alle export.


Duitse minister bezoekt Gaza (Foto: Novum)

Strengere regels luchtvracht VS

De Verenigde Staten heeft maandag alle luchtvracht vanuit Jemen en Somalië verboden. Bovendien staat het land het transport van toners en inktcartridges die meer dan een halve kilo wegen aan boord van passagiersvliegtuigen niet langer toe.

De nieuwe regels zijn ingesteld nadat vorige maand een terreurcomplot werd verijdeld waarbij bommen werden verstopt in inktcartridges die vanuit Jemen verstuurd werden naar de VS.


Strengere regels voor luchtvracht na explosieven in inktcartridges (Foto: Novum)

Explosie zilverprijs, goud door $1400

De prijs van een ounce (31,1 gram) zilver is maandag wederom geëxplodeerd. Het edelmetaal steeg 3,5 procent naar een nieuwe all time high op 27,68 dollar. In euro's steeg zilver nog meer, met 4,5 procent naar bijna 20 euro.

Voor het eerst sinds juli, ten tijde van de eurocrisis, steeg de prijs van een ounce goud weer boven de 1000 euro-grens. In dollars doorbrak het gele edelmetaal de 1400 dollar-grens. Beleggers zien in de edelmetalen een veilige haven tegen de monetaire verruiming van centrale banken wereldwijd.


Zilver explodeert naar nieuwe records

Oud-president Chirac opnieuw aangeklaagd

De voormalige Franse president Jacques Chirac moet zich voor een tweede keer bij de rechter verantwoorden voor beschuldigingen van corruptie. De nieuwste zaak dateert uit de periode dat Chirac burgemeester van Parijs was en heeft betrekking op het financieren van de voorloper van de politieke partij UMP.

Een onderzoeksrechter in Nanterre heeft besloten dat Chirac moet worden berecht voor 'onwettige belangenverstrengeling'. De rechter heeft vraagtekens gezet bij zeven banen bij de Rassemblement pour la République (RPR) waarvan de salarissen ten onrechte werden betaald door de gemeente Parijs of door bouwbedrijven. Chirac was van 1977 tot 1995 burgemeester van de Franse hoofdstad.

De 77-jarige Chirac moet in maart al voorkomen in verband met een andere corruptiezaak. Ook in deze zaak gaat het om nepbanen binnen de RPR. Chirac is in deze zaak aangeklaagd voor verduistering en vertrouwensbreuk.

Chirac ontkent de aantijgingen en merkte op dat Frankrijk lange tijd geen richtlijnen had voor het financieren van politieke partijen.

Chirac wordt al jarenlang achtervolgd door corruptieschandalen. Hij zou een systeem op hebben gezet waardoor miljoenen euro's in de partijkas vloeiden. In zijn periode als president, van 1995 tot 2007, wist Chirac onder rechtszaken uit te komen, omdat hij immuniteit genoot.


Jacques Chirac (Foto: Novum)

Top in Roemenië over toekomst Donau

Afgevaardigden van een tiental landen hebben maandag een top in Roemenië bijgewoond over strategieën om de rivier de Donau te moderniseren en te beschermen.

De Roemeense president Traian Basescu zei maandag dat er onder meer maatregelen moeten worden genomen om de economische ontwikkeling en de energie-infrastructuur te bevorderen. Bovendien moet ook het milieu beter worden beschermd. De plannen worden naar verwachting in december aangenomen door de Europese Commissie.

Kortgeleden ontstonden er in zeven landen waar de Donau doorheen stroomt nog grote zorgen dat de rivier vervuild zou raken na een doorbraak van een slibreservoir van een Hongaarse aluminiumfabriek.


Top in Roemenië over toekomst Donau (Foto: Novum)

Opstandelingen gedood in zuiden Afghanistan

Bij een gezamenlijke operatie van Afghaanse en NAVO-troepen in de zuidelijke provincie Kandahar zijn vijftien opstandelingen gedood. Dertien strijders werden opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de provincie maandag gezegd. De veertien uur durende operatie begon zondag in de districten Arghistan en Maruf.

Tevens kwam in het zuiden van het land een burger om het leven toen een raket explodeerde in Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. Vier personen raakten bij de ontploffing gewond.

Wilders houdt toespraak in Israël

Geert Wilders gaat naar Israël om zijn standpunt over de Palestijnse kwestie toe te lichten. Hij gaat op 5 december betogen dat 'Jordanië de enige Palestijnse staat is die er ooit zal komen', zo kondigt de PVV-leider op de site van de partij aan.

Wilders is door het Israëlische parlementslid Arieh Eldad uitgenodigd. Eldad is lid van de ultranationalistische partij National Union.


Geert Wilders (Foto: Novum)

'Groningen en Heerenveen strijden om Guyon Fernandez'

Excelsior lijkt Guyon Fernandez kwijt te raken. De spits is volgens Voetbal International in onderhandeling met FC Groningen.

Ook sc Heerenveen wil de spits graag inlijven. Dat meldt VI maandagavond. De spits van Excelsior schoot de Rotterdamse club vorig seizoen naar de Eredivisie. Ook dit seizoen laat hij zich van zijn goede kant zien. Hij scoorde er in de eerste weken van de competitie lustig op los.

Met vier doelpunten pakte Fernandez al aardig wat punten voor de Rotterdamse promovendus. Door een schorsing kon hij een aantal wedstrijden niet in actie komen. Sindsdien heeft hij overigens geen doelpunt meer gemaakt.

De goede start van het seizoen is dus FC Groningen en sc Heerenveen niet onopgemerkt gebleven. Mocht Fernandez vertrekken naar het noorden, dan zal dat een bittere pil zijn voor Feyenoord. De grootste club van Rotterdam kan wel een spits gebruiken.

Van der Vaart speler van de maand

Rafael van der Vaart is in Engeland verkozen tot beste speler van de maand oktober. De middenvelder van Tottenham Hotspur maakte in die periode drie goals in de Premier League en nam bovendien een assist voor zijn rekening. Van der Vaart speelt in Engeland sinds de Spurs hem afgelopen zomer net voor het verstrijken van de transferdeadline overnamen van Real Madrid.

Van der Vaart is pas de vijfde Nederlander die de zich Player of the Month mag noemen. Eerder viel Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben en Robin van Persie die eer te beurt. De award wordt sinds augustus 1994 maandelijks uitgereikt.

FIFA betaalt schadevergoeding aan Togolese doelman

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de reservedoelman van het Togolese nationale elftal Kodjovi Obilale een schadevergoeding van 100.000 dollar uitgekeerd. Hij raakte in januari zwaar gewond toen vlak voor aanvang van de Arika Cup in Angola de spelersbus van Togo onder vuur werd genomen.

Vrijheidsstrijders van de provincie Cabinda doodden in de kogelregen drie mensen en raakten Obilale in de rug en in de buik. Hij is hiervan nog altijd herstellende. FIFA-president Sepp Blatter kende de Togolees in september al 25.000 dollar toe, maar nu is dit verhoogd tot een ton.

Arbiter Kuipers ergert zich aan media

Scheidsrechter Björn Kuipers ergert zich mateloos aan de Nederlandse media. De arbiter geeft tegenover Voetbal International aan dat hij het idee heeft dat de media fouten van de scheidsrechters zoeken en dat dan enorm op te blazen.

"Ik vind het niet correct wat er op dit moment allemaal gebeurt", zegt Kuipers. "De eerste zeven, acht weken van het seizoen was er eigenlijk niets aan de hand. Maar de laatste tijd zijn de media echt aan het zoeken naar fouten. Vinden ze die, dan worden ze enorm opgeblazen. Een slappe tendens."

Kuipers vindt dat het goed gaat met de Nederlandse arbitrage, en dan met name met de jeugd. "Er staan allemaal jonge kerels op de internationale lijst en we hebben vier arbiters in de Europese top. Natuurlijk maken wij fouten, elke week weer, maar de huidige kritiek is buiten alle proporties."

Afgelopen weekend maakte Kuipers twee discutabele beslissingen tijdens FC Groningen - NAC Breda. Hij gaf de thuisploeg twee strafschoppen. "Die eerste was een honderd procentje, de tweede discutabel. Milano Koenders maakte zich erg breed en trok zijn linkerhand te laat terug. Daar kún je een strafschop voor geven."

"Maar ik loop heus niet weg voor mijn verantwoordelijkheid. Ik wil altijd commentaar geven, maar na de wedstrijd kreeg ik meteen een verslaggever op mijn dak die ook fouten van collega's erbij ging halen. Daar had ik dus geen zin in. Een typisch voorbeeld voor de houding van de media op dit moment."

Treinongeluk in Polen leidt tot explosie

Een goederentrein is maandag in het noordoosten van Polen op een andere goederentrein gebotst die olie vervoerde. Door de botsing ontstond een brand waarop een explosie volgde. Dat hebben Poolse brandweerlieden gezegd. De machinist van een van de treinen raakte gewond.

De goederentrein die olie vervoerde stond maandag stil op het spoor toen een andere vrachttrein achter op de wagons reed. Zeventien van de 33 wagons met olie en de locomotief vlogen in brand. Voordat de brand kon worden geblust ontploften twee tanks met olie. Bij de botsing liep de machinist van een van de treinen verwondingen op, maar bij de explosie vielen geen gewonden.

Veertig brandweerlieden werden ingezet om de brand te blussen.

Nieuwe blokkade kerntransport

Milieuorganisatie Greenpeace heeft maandag in het Duitse Dannenberg een nieuwe blokkade opgeworpen tegen het kernafval dat vanuit Frankrijk naar het Duitse Gorleben wordt gebracht. Actievoerders hebben een vrachtwagen vastgezet op een kruispunt in de gemeente Dannenberg waarlangs het afval moet worden vervoerd, liet de Nederlandse campagneleidster kernenergie Ike Teuling maandagavond weten.

Teuling verwacht dat de vrachtwagen met daarin enkele milieuactivisten het transport ongeveer een etmaal kan tegenhouden. Volgens haar heeft de politie het kruispunt afgezet.

De autoriteiten laden momenteel het afval over vanuit treinwagons op elf vrachtwagens, die het laatste stuk van 20 kilometer naar een zoutkoepel in Gorleben moeten afleggen. Daar wordt het kernafval opgeslagen.

De trein met kernafval vertrok vrijdag vanuit Frankrijk.

Vijf Amsterdamse kraakpanden niet ontruimd

De ontruiming van een vijftal kraakpanden in Amsterdam die voor dinsdag op het programma stond is van de baan. De ontruimingen zouden op basis van de nieuwe kraakwet plaatsvinden, maar de gemeente ziet hier van af nu het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat dit mogelijk in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak maandagmiddag met politie en het openbaar ministerie over de consequenties die de uitspraak heeft voor de ontruimingen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat drie ontruimingen niet doorgaan. Op drie andere plaatsen gaan de ontruimingen wel door, maar hier gaat het om civielrechtelijke uitspraken.

Voorlopig ontruimt de gemeente Amsterdam geen panden meer op basis van het strafrecht. Een woordvoerder laat weten dat nu Den Haag aan zet is. "Er is een weeffout gemaakt bij deze wet. Het is aan Den Haag om dit nu te herstellen."

Uitslag FOK! Album Top 100 Allertijden Editie 2010

De afgelopen weken had je kunnen stemmen op de FOK! Album Top 100 Allertijden - Editie 2010. De uitslag van de verkiezing is nu bekend. Er zijn dit jaar maar liefst 102 lijsten binnengekomen waarvan 46 top 100's, 20 Top 50's, 22 Top 10's en nog een aantal daar tussen in. Dit resulteerde in 6248 titels waarvan 977 meer dan 1x genoemd.

Afgelopen jaar voerde Pink Floyd de lijst aan met 'Wish You Were Here'. Dit jaar moet Pink Floyd het doen met een 2e en 3e plek in de top. 'OK Computer' van Radiohead is van de 2e positie naar de 1e plaats gestegen dit jaar. Arcade Fire en Muse zijn behoorlijk gestegen en nemen plek 4 en 5 in beslag.

Kijk voor de complete album Top 100 allertijden in dit topic.

Vanaf nu kan je gaan ook stemmen op de FOK! Singles Top 100 Allertijden Editie 2010!


Met dank aan Ranja voor het opzetten en uitwerken van deze beide verkiezingen!

 

Rokende chimpansee Libanon gered

Een 12 jaar oude chimpansee is door dierenrechtenactivisten uit een dierentuin in Libanon gered. De chimpansee, genaamd Omega, is verslaafd aan roken en is maandag naar een wildreservaat in Brazilië gevlogen.

Omega weegt rond de zestig kilo, heeft nog nooit in een boom geklommen en heeft nog nooit andere chimpansees gezien. Het dier is verslaafd aan sigaretten die hij toegeworpen kreeg door bezoekers van de dierentuin. "De chimpansee rookt nog steeds regelmatig. Als iemand een sigaret naar hem gooit, gaat hij er direct op af en raapt hem op", aldus de directeur van dierenrechtenorganisatie Animals Lebanon.

In zijn jonge jaren werd Omega in een restaurant aan het werk gezet om de gasten te vermaken. Hij werd gedwongen om sigaretten te roken en waterpijpen aan de klanten te serveren. Toen hij ouder en sterker werd, werd hij opgesloten en naar de dierentuin gebracht. Hier heeft hij de afgelopen tien jaar doorgebracht in een kooi van veertig vierkante meter.

Chimpansees en andere bedreigde diersoorten worden regelmatig naar het Midden-Oosten gesmokkeld voor de handel of om tentoongesteld te worden in privédierentuinen en hotels.

Lot Hedwigepolder over half jaar bekend

Over een half jaar moet duidelijk zijn of er een alternatief is voor het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder. Dat heeft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) maandag gezegd in de Tweede Kamer.

"We gaan alles uit de kast halen om te kijken of we een verantwoord alternatief kunnen vinden", zei Bleker. Als dat over een half jaar niet is gelukt, wordt de polder alsnog onder water gezet.

Ondanks felle protesten uit Zeeland besloot het vorige kabinet de Hedwigepolder onder water te zetten, als 'compensatie' voor de schade aan de natuur die wordt veroorzaakt door het dieper maken van de Westerschelde. Zulke compensatie is verplicht volgens Europese regels.

Bleker zei maandag verder dat er verder geen landbouwpolders meer onder water worden gezet, tenzij dat nodig is voor de veiligheid.

Wetenschappers laten loodionen botsen in LHC

Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN zijn er met behulp van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hydron Collider (LHC), in geslaagd om de omstandigheden vlak voor de oerknal na te bootsen. Ze gebruikten voor de botsingen op atoomniveau loodionen, die zwaarder zijn dan de protonen die eerder werden gebruikt.

Een woordvoerster van CERN zei dat de eerste botsingen zondag plaatsvonden. De wetenschappers proberen een dikke brei materie te detecteren, die ze 'quark-gluon plasma' noemen. Ze hopen hiermee een dieper inzicht te krijgen in het ontstaan van het universum.


Wetenschappers laten ionen botsen in LHC (Foto: Novum)

Clinton presenteert WK-bidbook VS

De Verenigde Staten zet zwaar geschut in om de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 binnen te halen. Voormalig president Bill Clinton neemt op 2 december in Zürich de presentatie van de Amerikaanse inzending voor zijn rekening. Dat is vandaag bekend geworden.

De wereldvoetbalbond FIFA maakt op die dag de landen bekend die in 2018 en 2022 de WK's mogen houden. De VS zijn samen met Australië, Japan, Zuid-Korea en Qatar in de race voor de eindronde van 2022.

Clinton was in mei al benoemd tot erevoorzitter van Amerikaanse comité dat het bidbook heeft opgesteld. Bij het afgelopen WK in Zuid-Afrika was hij ter plekke om actief de Amerikaanse kandidatuur te promoten.

De VS hield één keer eerder het WK, dat was in 1994.

Clinton presenteert WK-bidbook VS
Clinton presenteert WK-bidbook VS (Foto: ANP)

Riis had doping in de koelkast staan

In zijn biografie, die morgen verschijnt, verklaart Bjarne Riis dat hij misschien wel één miljoen Deense kronen (ongeveer 130.000 euro) heeft besteed aan dopingproducten. De huidige ploegleider van Saxo Bank won de Tour de France in 1996 maar zijn naam werd uit de boeken geschrapt nadat hij toegaf doping te hebben gebruikt.

In zijn boek beschrijft Riis hoe hij tijdens de Tour van 1998 ampullen met epo door de wc spoelde nadat hij hoorde dat er een inval zou komen bij zijn toenmalige ploeg Telekom. "Ik had geen keuze. Ik moest er zo snel mogelijk van af”, aldus Riis.

"Ik denk dat ik tussen de half miljoen en een miljoen kronen heb uitgegeven aan doping”, zegt Riis tegenover de krant Politiken. De Deen verklaarde verder dat de epo gewoon thuis in zijn koelkast stond.

Per seconde keizer

"Vroeger, toen de knaken nog van hout waren. Toen hoefden we niet zo veel geschiedenis te leren. Toen hadden we geen drempels, toen hadden we kuilen!"
Aldus Berry, onze dorpsoudste in zijn meest beschonken toestand. Volgens Berry was vroeger alles vele malen beter. Paard en wagen, telefoons met snoer en draaischijf, Remington typemachines of bier uit een houten vat. Allemaal dingen waar Berry nog dagelijks over mijmert. Noem het woord “antiek” en Berry schiet vol. Noem de naam Johnny Weissmuller en Berry begint als Tarzan aan de kroegbel te slingeren. “Hoezo een rondje geven? Daar deden we vroeger helemaal niet aan!”

Doden op Haïti door orkaan Tomas

Ten minste twintig Haïtianen zijn omgekomen als gevolg van orkaan Tomas. Dat is meer dan het dubbele aantal dat eerder werd gemeld. Dat heeft het ministerie van burgerbescherming maandag bekendgemaakt. Zeven anderen worden nog vermist en tientallen raakten gewond.

De orkaan trof het zuidelijke deel van Haïti afgelopen vrijdag en raasde voort langs de kust. Door de storm ontstonden vloedgolven en aardverschuivingen. De zware windstoten en enorme regenval bleven echter ver weg van de hoofdstad Port-au-Prince, waar sinds de aardbeving die in januari plaatsvond ongeveer 1,3 miljoen mensen in tentenkampen wonen.


Orkaan Tomas eist levens op Haïti (Foto: Novum)

Meer over Tomas en andere orkanen lees je in dit topic op ons forum.

Tieners slaan bejaarde man in elkaar

Twee 13-jarige jongens zijn zondag opgepakt nadat ze een 81-jarige Rotterdammer hadden mishandeld. Ze hadden belletje getrokken bij de woning van de bejaarde man aan de Chinese Tuin. Toen de man achter het tweetal aanging werd hij bij een flat aan de Chinese Tuin in elkaar geslagen. Dat meldt de politie.

De man heeft een gebroken neus en jukbeen opgelopen. Bij de mishandeling waren meerdere jongeren betrokken, mogelijk waren dit vrienden van de twee gearresteerde jongens.

Bekijk de nieuwe Playstation bluetooth headset

Sony had al een tijdje terug aangegeven dat ze een nieuwe bluetooth headset in de planning hadden. Vandaag laten ze de details over het apparaat weten.

De nieuwe headset is 30% kleiner dan het model uit 2008 en heeft verschillende features. Zo zouden functies als three-way calling het aantrekkelijk moeten maken voor mensen die de headset bij hun mobiele telefoon willen gebruiken. Ook heeft de headset noise cancelation. Het apparaat zou het zo'n zes uur vol moeten houden wanneer hij volledig opgeladen is.

De bluetooth headset komt deze maand in Amerika uit voor $49,99. Wanneer deze hier uitkomt, is nog niet bekend.

 
 

Carrière Lotte Verbeek neemt vlucht

De carrière van Lotte Verbeek is in een stroomversnelling geraakt. De 26-jarige actrice werkte tot een jaar geleden als receptioniste en is nu genomineerd voor een Europese Oscar. "Het ene moment sta je met een solovoorstelling op het Oerol-festival, de volgende dag stap je op het vliegtuig naar Londen om auditie te doen voor een film met bekende tegenspelers."

"Ik geniet er met volle teugen van", vertelt de actrice in het AD. De acteerloopbaan van Verbeek kwam in een stroomversnelling na haar rol in Nothing Personal. Voor die rol is ze nu genomineerd. "Dat alles zo snel zou gaan, had ik niet verwacht."

De actrice, die momenteel in de serie The Borgias speelt, geeft de voorkeur aan films boven series. "Dan kun je een verhaal echt van a tot z vertellen." Ze is al door verschillende regisseurs benaderd voor projecten. "De films die ik nu krijg aangeboden, zijn erg uiteenlopend", vertelt Verbeek. "Ik sluit geen enkel genre uit, al moet het niet al te plat of te oppervlakkig zijn."

Lotte is voor haar rol in Nothing Personal, een film over een jong meisje dat gaat zwerven, genomineerd voor een European Film Award. Ze dingt mee in de categorie beste Europese actrice. Op 4 december worden de European Film Awards uitgereikt in Estland.

Vaticaan houdt top over misbruikschandaal

Paus Benedictus XVI heeft kardinalen uit de hele wereld ontboden voor een top in Rome volgende week. Onderwerp van gesprek is onder andere het misbruikschandaal. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt.

Het Vaticaan noemt de top 'een dag van reflectie en gebed'. Gedurende de dag zal worden gepraat over het misbruikschandaal, maar ook over bedreigingen van de religieuze vrijheid en de relatie met andere geloven. De bespreking vindt plaats op 19 november, een dag voordat Benedictus 24 nieuwe kardinalen zal wijden.

Acht jaar nadat het misbruikschandaal de kop opstak, hebben de beschuldigingen van misbruik enorme vormen aangenomen. Duizenden slachtoffers hebben hun verhaal verteld en bisschoppen zijn beschuldigd van het beschermen van pedofiele geestelijken. Bovendien zou het Vaticaan het misbruik tientallen jaren hebben genegeerd.

De paus heeft erkend dat de kerk er niet in is geslaagd maatregelen te nemen die het misbruik een halt toe roepen. Hij heeft gesprekken gevoerd met slachtoffers in verschillende landen en heeft beloofd de strijd tegen het misbruik een prioriteit te maken.

De voorzitter van een groep slachtoffers van het misbruik zei geen heil te zien in de gesprekken. Zij wil eerst resultaten zien. "Het is gemakkelijk en aanlokkelijk om aan te nemen dat dit een goed teken is, maar dat is onverantwoordelijk. We weten pas of dit een goede ontwikkeling is als we de resultaten zien van de gesprekken. Gesprekken voeren over misbruik is gemakkelijk, maar het voorkomen ervan is moeilijk. Het vereist besluitvaardigheid om priesters en de betrokken bisschoppen te ontslaan."


Paus ontbiedt kardinalen voor top over misbruikschandaal (Foto: Novum)

'Rihanna overweegt politieke carrière'

Rihanna overweegt een bestuurlijke loopbaan. "Misschien dat ik ooit de politiek in ga", onthult de zangeres in een interview met het Britse tabloid The Sun. De 22-jarige Rihanna vindt ook dat haar collega's wat meer politieke betrokkenheid mogen tonen.

"Ik vind dat popsterren zich meer moeten bekommeren om hun land en hoe het wordt bestuurd." Vorige week woonde Rihanna de begrafenis van de minister-president van Barbados bij. De zangeres werd geboren op het eiland in de Caraïben.

Een ander onderwerp dat Rihanna's interesse heeft, is de modewereld. Vooral in Londen komen haar artistieke kwaliteiten bovendrijven. "Er hangt een raar soort energie die mij inspireert", legt de zangeres uit. "Zowel op muziek- als op modegebied."

Rihanna heeft een zwak voor de stijl van Kate Moss. "Als ik haar zie, denk ik: dat ziet er zo makkelijk uit, alsof het totaal geen moeite kost. Ze is zo cool", vindt de zangeres. "Het maakt haar niet uit wie er naar haar kijkt en of er paparazzi in de buurt zijn. Ze is altijd zichzelf."

Hoewel Rihanna pas 22 is, heeft ze al vijf albums uitgebracht. De zangeres schat in dat lef veel te maken heeft met haar succes. "Veel mensen zijn bang om plezier te maken en bang voor wat anderen van ze vinden", meent Rihanna. "Dat houdt ze tegen."

"Je moet bedenken: voor wie leef ik?", vindt de zangeres. "Ik wil over dertig jaar terugkijken op mijn carrière met het besef dat ik er alles uit heb gehaald."


(Foto: Novum)

Christina Curry haalt uit naar moeder

Christina Curry lijkt weer eens overhoop te liggen met haar moeder. Het 20-jarige model haalt althans op Twitter hard uit naar Patricia Paay. "Zijn er meer mensen met een moeder die hen niet steunt en die oppervlakkig en egoïstisch is?"

"Oh wacht, twitterde ik dat hardop?", "Het maakt me niet uit of het gepast is of niet", schrijft Curry. Waarom ze zo hard uithaalt naar haar moeder is onbekend. Ook de media neemt ze mee in haar tirade. "Schrijf voor de verandering maar eens de waarheid."

Curry verhuisde onlangs naar Los Angeles. Patricia Paay liet eerder weten zich geen zorgen te maken over haar dochter. "Ze mag doen en laten wat ze wil, ze is heel zelfstandig. Ik mis haar alleen, dat is het enige."


(Foto: Novum)

De Bakker onderuit in Parijs

Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het Masters-toernooi in Parijs uitgeschakeld. De Nederlander verloor in zijn laatste toernooi van 2010 met 7-6, 4-6 en 5-7 van Santiago Giraldo.

Vooral door zijn eigen slordige spel, hij sloeg 63 onnodige fouten, was De Bakker de mindere in de rally's. Dankzij een goede opslag kon hij wel veel goedmaken. De Bakker miste in de derde set op 4-3 twee breekkansen waarna Giraldo op 5-5 wel toesloeg en daarna de partij uitserveerde.

Twente zonder zieke De Jong tegen Zwolle

FC Twente kan morgen in het bekerduel bij FC Zwolle geen beroep doen op aanvaller Luuk de Jong. Hij is ziek. Dat meldt de landskampioen vandaag op de website.

Ook Theo Janssen en Dwight Tiendalli zijn nog niet van de partij. Janssen is al een tijdje geblesseerd aan de kuit, Tiendalli kampt met een spierblessure. Rasmus Bengtsson keert weer terug in de selectie.

Twente treft in Zwolle de koploper van de eerste divisie. Trainer Michel Preud'homme is onder de indruk van die ploeg. "Ik heb ze bekeken en Zwolle heeft een goed team dat altijd wil voetballen", weet de trainer. "Ik denk dat ze dat ook tegen ons gaan doen."

De wedstrijd in Zwolle is al enige tijd uitverkocht. "Daardoor kan er een hete sfeer ontstaan", aldus Preud'homme.

Dj Paul Elstak maakt videoclip met New Kids

Paul Elstak heeft een videoclip gemaakt met de New Kids. De 44-jarige dj heeft samen met de hangjongeren uit Maaskantje het titelnummer opgenomen voor de film Turbo.

"De New Kids-acteurs gaan samen met Paul Elstak terug naar de jaren negentig en zorgen met Turbo voor de comeback van de happy hardcorestijl", zegt de producent van de film. De hele soundtrack van Turbo ligt op 10 december in de schappen. De film is een dag daarvoor voor het eerst te zien in de bioscoop.

De videoclip van Turbo gaat maandagavond in première bij De Wereld Draait Door. Paul Elstak, die in de jaren negentig hits scoorde met Luv You More en The Promised Land, speelt ook een rolletje in de clip.

Adviseur Hoge Raad laakt wraking Wilders-rechtbank

Een advocaat-generaal van de Hoge Raad is van mening dat de rechtbank in het proces-Wilders nooit gewraakt had moeten worden. Diederik Aben schreef in oktober hier een notitie over die bestemd was voor een beperkte kring juristen, maar uitlekte. De Hoge Raad laat in een reactie weten het te betreuren dat de notitie naar buiten is gekomen en benadrukt dat het gaat om een privéopvatting. Geert Wilders spreekt van een 'schandelijke zaak' en een 'enorme blunder van justitie'.

Maandag werd het stuk geplaatst op de website Njblog.nl. De Hoge Raad laat weten niet in de positie te zijn om een standpunt in te nemen over de vraag of de rechtbank wel of niet gewraakt moest worden. Op het standpunt dat Aben naar voren brengt kan de Hoge Raad ook niet reageren.

Wilders spreekt vaan een 'schandelijke zaak van blijkbaar bevooroordeelde advocaat-generaal die in zijn vrije tijd zijn gewraakte vriendjes meent te moeten verdedigen', "Gelukkig is de man teruggefloten."

Aben stelt dat de uitspraak van de wrakingskamer van 22 oktober om Geert Wilders nieuwe rechters te geven juridisch onjuist is. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz diende het verzoek om nieuwe rechters in nadat de rechtbank besloten had om arabist Hans Jansen niet onmiddellijk opnieuw te horen. Deze beslissing zou de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

De wrakingskamer oordeelde dat de rechter niet duidelijk heeft gemaakt waarom Jansen, die die dag in de rechtszaal aanwezig was, niet mocht worden gehoord. Aben vindt echter dat hier goede juridische redenen voor waren. Er was volgens hem geen noodzaak om Jansen direct te horen, dit zou ook later kunnen, betoogt hij.

Dat de wrakingskamer wees op eerdere incidenten tijdens het proces waarbij Moszkowicz vond dat er een 'schijn van partijdigheid' hing om de rechters, noemt Aben een 'gotspe'. Volgens Aben is het oordeel van de wrakingskamer in strijd met de geldende jurisprudentie.

Donner: geen loonsverhoging voor ambtenaren

Ambtenaren krijgen er de komende twee jaar geen salaris bij. Wel krijgen ze een ov-jaarkaart. Dat is althans de inzet van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) bij de onderhandelingen over een nieuwe ambtenaren-cao, die dinsdag beginnen.

Volgens Donner is het terecht dat de ambtenarenlonen de komende twee jaar worden bevroren, omdat ze de afgelopen jaren zijn blijven stijgen, ondanks de economische crisis. Dit jaar ontvangen ambtenaren bovendien een hogere eindejaarsuitkering.

De staat komt al geld tekort om de huidige cao te betalen, dus is er ook geen geld voor verdere loonsverhogingen, zegt Donner. Daar komt bij dat de staat ook meer geld kwijt zal zijn aan pensioenpremies. Die worden verhoogd vanwege de problemen bij het ambtenarenpensioenfonds ABP.

Ambtenaren die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan, krijgen straks allemaal een ov-jaarkaart, stelt Donner verder voor. Hij wil af van de huidige, ingewikkelde reiskostenregelingen. Wie met de auto of met de fiets naar het werk gaat, houdt een kilometervergoeding.

Donner wil verder de vrijstelling van nachtdiensten afschaffen voor 55-plussers. Die is 'niet meer van deze tijd', omdat er steeds meer oudere ambtenaren komen en jongere collega's dus steeds meer nachtdiensten moeten draaien.

Veroorzaker scooterongeluk (15) langer vast

Een 15-jarige scooterbestuurder uit Voorburg blijft nog zeker veertien dagen vastzitten wegens het veroorzaken van een ernstig ongeluk. De rechter-commissaris in Den Haag besloot maandag tot verlenging van het voorarrest. De jongen wordt verdacht van poging tot doodslag.

Hij zou een week geleden een 75-jarige man uit Capelle aan den IJssel hebben aangereden, nadat hij een stopteken van een politieagent had genegeerd. De bejaarde man raakte ernstig gewond.

De jongen reed, met een bijrijder achterop, op de Leyweg in Den Haag toen hij een stopteken van de agent kreeg. Hij week vervolgens uit en reed daarbij het slachtoffer omver. Het voorarrest van de eveneens 15-jarige bijrijder is niet verlengd. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

Muzikant vergeet dure viool in de trein

Een Duitse musicus is bij het uitstappen uit de trein zijn peperdure viool vergeten mee te nemen. De man werd op het station onwel toen hij zich realiseerde dat hij de in 1748 in Italië gemaakte viool niet meer bij zich had. Dat meldde de politie maandag.

De 55-jarige muzikant kwam terug van een reis naar Azië en stapte in München op de trein. Toen hij was uitgestapt, realiseerde hij zich dat hij het instrument met een waarde van 1 miljoen euro kwijt was. De politie doorzocht de trein en vond de viool op de plek waar de man het instrument had achtergelaten.

"Hij moest door een dokter behandeld worden, maar het was niets dramatisch. Hij was gewoon nerveus omdat hij dacht dat de viool kwijt was", aldus een woordvoerder van de politie.

Snelheidsduivel wilde auto 'droog rijden'

De politie heeft in Noord-Holland de afgelopen week drie automobilisten aangehouden die te hard reden en daar een opmerkelijke smoes voor hadden. "Ik wilde mijn auto droog rijden na een wasbeurt", zei een automobilist uit Venhuizen. Hij reed zondag op de Zuiderdijk (N506) 119 kilometer per uur waar tachtig was toegestaan.

Op de N507 bij Heerhugowaard beweerde een automobilist te hard te hebben gereden omdat zijn auto anders 'niet goed liep'. Hij reed 164 kilometer per uur op een plaats waar maximaal tachtig gereden mag worden.

In Hoogkarspel reed een 19-jarige bestuurder zaterdag 136 kilometer per uur in zijn pas aangeschafte auto op een plaats waar de maximumsnelheid zestig is. Hij verklaarde dat hij 'even wilde genieten van het geluid van zijn zes-cilinder motor'.

Roethof: Lekkere blondine kreeg betere uitzendtijdstip

Documentairemaker Mildred Roethof is boos op de publieke omroep. Maandag beklaagde Roethof zich in de Volkskrant over de programmering. Afgelopen zondagmiddag werd haar docu 'Rauw en puur' uitgezonden op Nederland 2.

"Soms denk ik wel: waarom doe ik dit ook alweer? Ook dat geleur met je programma, elke keer, is een groot nadeel van dit werk. Het uitzendtijdstip stoort me. Stel dat een lekkere bekende blondine deze documentaires zou maken, hoe zouden ze dan geprogrammeerd worden? Niet op zondagmiddag, dat weet ik zeker"
, aldus Roethof.

Volgens maandag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek kon de docu op slechts 145.000 kijkers rekenen, met een marktaandeel van 5,2 procent.

Vorige week ontstond er ophef over de documentaire, na een flinke ruzie in De Wereld Draait Door met Roethof en de 'gangster meisjes' die de hoofdrol in de docu vervullen. Uit journalistieke hoek is er veel kritiek op de manier van werken van Roethof.

Genoa geeft trainer Gasperini de zak

Genoa heeft trainer Gian Piero Gasperini de laan uitgestuurd. Dat meldt de Italiaanse voetbalclub vandaag. De 52-jarige coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de club. Genoa verloor zondag met 1-0 van Palermo en staat na tien wedstrijden op een teleurstellende veertiende plaats.

Gasperini werd in de zomer van 2006 coach van Genoa en promoveerde in zijn eerste jaar meteen naar de Serie A. Vervolgens eindigde hij met Genoa respectievelijk als tiende, vijfde en negende. Voor dit seizoen versterkte de club zich met grote namen als Luca Toni, Kakha Kaladze en Rodrigo Palacio en gokte men nadrukkelijk op een plek in de subtop.

Zure regen is veel minder zuur

Regen is tegenwoordig veel minder zuur dan dertig jaar geleden, maar vormt nog steeds een probleem. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een maandag verschenen rapport.

Zure regen zorgde in de jaren tachtig voor veel ophef en de angst dat bomen massaal zouden doodgaan. De overheid nam maatregelen, vaak in Europees verband. Die hebben effect gehad. Zo is de uitstoot van zwaveldioxide, een van de stoffen die zure regen veroorzaken, in dertig jaar tijd met negentig procent gedaald, ondanks de groei van de industrie en het autoverkeer.

Dankzij de maatregelen leven de bomen nog, zegt het PBL. Er komen minder bomenziektes voor en dennenbomen worden in de winter veel minder vaak geel dan dertig jaar geleden. Wel is de ondergroei in het bos veranderd. Zo zijn bospaddestoelen verdwenen, terwijl de brandnetel steeds verder is opgerukt.

Het PBL benadrukt dat de regen nog altijd zuurder is dan goed is voor de natuur. "De verzuring gaat nog steeds door, zij het in een lager tempo dan voorheen." Nieuwe maatregelen blijven nodig, zegt het PBL.

Negenhonderd trainers nodig voor Afghaanse troepen

Zonder de inzet van zeker negenhonderd trainers is het bijna onmogelijk om het doel van de Afghaanse president Hamid Karzai, om in 2014 de veiligheidstaken in het land te laten uitvoeren door Afghaanse troepen, te halen. Dat heeft de NAVO maandag gezegd.

Volgens de NAVO zijn opleiders met speciale vaardigheden nodig. Zo moeten de Afghanen bijvoorbeeld leren hoe ze een ziekenhuis moeten runnen en hoe ze in een vliegtuig moeten vliegen. Een tekort aan trainers maakt het lastig om taken over te dragen aan de Afghaanse veiligheidstroepen, zodat de internationale troepenmacht kan vertrekken.

Op dit moment zijn er reeds achttienhonderd trainers actief die de snelgroeiende Afghaanse strijd- en politiemacht opleiden.

Gijzeling bij kantoor BMW in Frankrijk

Een gewapende medewerker van BMW Frankrijk heeft maandag in Montigny-le-Bretonneux, een voorstad van Parijs, korte tijd drie collega's in gijzeling genomen. Dat heeft de Franse politie gezegd. De man is inmiddels aangehouden.

Eliteteams van de politie hebben geholpen de gegijzelden te bevrijden. De gijzelhouder, die ergens in de vijftig is, zou twee schoten in de lobby van het bedrijf hebben afgevuurd. Niemand raakte gewond.

Verdere details, bijvoorbeeld over het motief van de dader, ontbreken vooralsnog.

Gran Turismo 5 gameplay en datum

Een bron van de website VG247 heeft verteld dat Indiase-retailers van Sony hebben gehoord dat Gran Turismo 5 tussen 30 november en 8 december uit zal komen. Games in India komen op dezelfde datum als in Engeland uit, dus ook in Nederland. Alhoewel Sony zelf nog geen datum heeft gezegd zou dit toch best kunnen kloppen.

We hebben al gehoord dat Gran Turismo 5 goud is geworden en bij de drukker ligt, daarnaast heeft Sony zelf al aangegeven dat het spel voor de feestdagen in de winkel zou liggen. We zullen toch nog op officieel bericht van Sony moeten wachten maar bekijk hieronder een filmpje van iemand die Gran Turismo 5 al speelt. Wie de persoon is en hoe die aan het spel komt is onbekend.

 

Wenger: "Alle interlands in één maand spelen"

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft een nieuw proefballonnetje gelanceerd. De Fransman stelt voor om alle interlandwedstrijden voortaan in één maand af te werken. Het is een van de manieren om de speelkalender voor de voetballers aan te passen.

"Een verandering is noodzakelijk. Het is echt niet zo dat een clubmanager zich altijd wil afzetten tegen het feit dat spelers voor hun land uitkomen. Want ik ben uiteraard ook blij en trots dat mijn spelers international zijn. Je moet echter het belang van je club in ogenschouw nemen en daarvoor vechten. Dat leidt tot conflicten met de nationale bonden," zei Wenger.

"Het is beter om te zeggen 'hier heb je een maand mijn spelers, en speel in die periode je wedstrijden.' Een mooi voorbeeld is de oefeninterland tussen Engeland en Frankrijk die binnenkort wordt afgewerkt. De spelers komen op maandag samen. Ze kunnen die dag niets meer doen, want veel spelers komen op zondag in actie."

"Op dinsdag, een dag voor de interland, kunnen ze ook niet veel doen. Ze spelen woensdag en gaan dan weer naar hun club. De bondscoach krijgt niet de tijd om fatsoenlijk met zijn spelers te werken en ze beter te leren kennen. Ik zie niet in wat een dergelijke programmering aan voordelen biedt voor de bondscoaches," sloot Wenger zijn betoog af.

Pakistanactie brengt 27,4 miljoen op

De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan heeft 27.414.656 euro opgebracht. De SHO hebben de actie afgesloten, maakten de organisaties maandag bekend. Wie nog wil bijdragen aan de hulp aan Pakistan, kan tot 1 december een gift storten op giro 555.

De SHO vinden het eindresultaat bijzonder omdat de geldinzameling relatief kort volgde op die van Haïti. "Het Nederlandse publiek heeft laten zien betrokken wereldburgers te zijn. Onze dank is groot", aldus Jan van Doggenaar van SHO. De actie voor Pakistan begon op 12 augustus.

In de SHO werken ICCO& Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes en Unicef Nederland samen.

Pakistanactie SHO brengt 27,4 miljoen op
Pakistanactie SHO brengt 27,4 miljoen op (Foto: ANP)

Hof verbiedt ontruiming kraakpanden

De politie mag dinsdag niet tot ontruiming overgaan van verschillende kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Ontruiming is volgens het hof mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Iemand mag zijn woning niet verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft kunnen doen, zo staat in het EVRM. Maar in de nieuwe kraakwet die sinds 1 oktober van kracht is staat hier niets over. Het gerechtshof meent daarom dat ontruiming in strijd kan zijn met het EVRM als de zaak nog onder de rechter is.

Een woordvoerder van het gerechtshof spreekt van een 'principiële uitspraak' over de nieuwe wet. "Het gaat om individuele gevallen, maar het is natuurlijk ook een algemeen oordeel over de wet", aldus de zegsvrouw.

Meerdere krakers waren naar de rechter gestapt nadat de ontruiming van de door hun gekraakte panden was aangekondigd. Ze eisten dat deze werd verboden. De vordering werd afgewezen. Het hof behandelt de zaak nu in hoger beroep. De krakers mogen in hun pand blijven zolang het hoger beroep loopt.

Het kraakverbod wordt dinsdag voor het eerst op grotere schaal toegepast bij een ontruimingsronde in Amsterdam. Panden aan onder meer de Schoolstraat, de Voorburgstraat en de Oosterparkstraat staan op het programma om te worden ontruimd. Een pand aan de Passeerdersgracht stond ook op de lijst van te ontruimen panden, maar voor dit gebouw moet het hoger beroep worden afgewacht.

Al-Awlaki roept op Amerikanen te vermoorden

De aan het terreurnetwerk Al-Qaida gelieerde extremistische geestelijke Anwar al-Awlaki heeft opgeroepen tot het vermoorden van Amerikanen. De in de Verenigde Staten geboren Al-Awlaki deed zijn oproep in een videoboodschap die maandag op radicale websites verscheen.

Volgens Al-Awlaki zijn Amerikanen 'duivels'. Voor het vermoorden van dat soort duivels is niet eens speciale toestemming van een moslimgeestelijke nodig, zo betoogde hij.

Al-Awlaki wordt in verband gebracht met mislukte terreuraanslagen in de VS, waaronder de poging op eerste kerstdag vorig jaar om een passagiersvliegtuig op te blazen. Daarnaast zou hij via e-mail contact hebben gehad met de Amerikaanse legerarts die vorig jaar een bloedbad aanrichtte op de legerbasis Fort Hood in de staat Texas.

Vermoedelijk houdt de geestelijke, die de VS in 2006 de rug toekeerde, zich op in bergachtig gebied in Jemen, omringd door familieleden en stamhoofden. Al-Awlaki heeft naast de Amerikaanse ook de Jemenitische nationaliteit.


Al-Awlaki roept op tot het vermoorden Amerikanen (Foto: Novum)

Privé-jacht door Somalische piraten gekaapt

Somalische piraten hebben een privéjacht gekaapt en twee van de drie bemanningsleden in gijzeling genomen. Dit heeft een woordvoerder van de EU-vloot die in de Somalische wateren patrouilleert om piraterij tegen te gaan, maandag gezegd.

Het jacht werd zaterdag door de piraten overmeesterd. Een Franse oorlogsbodem die het jacht even later lokaliseerde werd door de piraten aan boord beschoten. Zondag liep het jacht voor de Somalische kust aan de grond. De Zuid-Afrikaanse skipper weigerde het schip te verlaten en werd door de piraten achtergelaten. De overige twee leden van de bemanning werden meegevoerd.

De kapitein bevindt zich inmiddels aan boord van een EU-patrouilleschip. Van zijn kameraden ontbreekt tot dusverre ieder spoor, zei de woordvoerder.

Olsen kondigt aan in 2012 te vertrekken

De Deense voetbalbond moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. De huidige oefenmeester Morten Olsen zal na het EK in 2012 zijn functie neerleggen.

Olsen bekleedt sinds 2000 de functie van bondscoach bij de Denemarken. De 61-jarige coach was destijds de opvolger van Bo Johansson. Olsen wist het land verschillende malen naar een eindtoernooi te leiden.

Zo was Denemarken vertegenwoordigd op het WK in 2002 in Zuid-Korea en Japan. Tevens loodste Olsen het land naar het EK in 2004 in Portugal en het afgelopen WK in Zuid-Afrika. Op het laatste toernooi strandde het landenteam al in de groepsfase.

Na het EK in 2012 zal Olsen zijn functie neerleggen. De reden dat hij nu al met de mededeling naar buiten komt, is om de Deense voetbalbond een lange tijd te geven om een geschikte opvolger te vinden.

Kobayashi wil seizoen afsluiten met punten

Autocoureur Kamui Kobayashi zal er volgend weekend alles aan doen om zijn puntentotaal op te krikken in de laatste race van het seizoen. Veel te winnen valt er echter niet, hij bezet momenteel de twaalfde plek in strijd om de wereldtitel, met een straatlengte achterstand op Rubens Barrichello.

"Vorig jaar scoorde ik mijn eerste Formule 1-punten in Abu Dhabi, dus ik bewaar goede herinneringen aan dat circuit", aldus de Sauber-coureur, die tiende werd in de Grand Prix van Brazilië. "Het is vooral belangrijk om goed op je banden te letten tijdens deze race, omdat de temperatuur van het asfalt erg veranderlijk is hier. Mijn doel voor komend weekend is om het seizoen af te sluiten met een goed resultaat en nog wat meer punten te scoren."

[MotoGP] Dovizioso blijft bij Honda in 2011

Honda Racing Corporation heeft bevestigd dat het in 2011 met drie rijders aan het kampioenschap deel zal gaan nemen. Naast de al vastgelegde Casey Stoner en Dani Pedrosa zal Andrea Dovizioso ook volgend jaar voor het Japanse team uit mogen blijven komen. Ook maakte het team bekend dat Repsol twee jaar langer de hoofdsponsor blijft.

"Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso en Casey Stoner zullen een hele sterke line-up van het fabrieksteam van Honda vormen in 2011. Het doet herinneringen oproepen aan de jaren negentig toen Mick Doohan, Alex Criville en Shinichi Ito voor het eerst in de kleuren van Repsol Honda reden," zo luidde een persverklaring van het team.

Obama ziet India graag in Veiligheidsraad

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een toespraak tot het parlement van India zijn steun uitgesproken voor een permanente Indiase zetel in de Veiligheidsraad. "De rechtvaardige en duurzame internationale orde die Amerika nastreeft, is efficiënt, effectief, geloofwaardig en legitiem, en ik zie daarom uit naar een hervormde Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waar India permanent lid van is", aldus Obama.

De samenstelling en omvang van de Veiligheidsraad staan al geruime tijd ter discussie. De huidige Veiligheidsraad telt sinds 1965 vijftien leden waarvan er vijf permanent zijn en tien roterend. De permanente leden zijn sinds 1946 de landen waarvan destijds werd aangenomen dat ze de belangrijkste Geallieerden waren in de Tweede Wereldoorlog, in de strijd tegen vooral Duitsland en Japan. Die vijf zijn de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk. Veel grote mogendheden zoals Brazilië, India, Japan en Zuid-Afrika vragen zich geregeld af waarom zij tegenwoordig niet ook continu in dit cruciale orgaan zitting mogen nemen.

Obama plaatste zich maandag duidelijk achter de Indiase aanspraken op de beoogde zetel. Washington had eerder al oren naar de Japanse wens permanent lid te worden, maar niet eerder steunden de VS openlijk India in dit streven.

Eerder op de dag prees Obama India als een sleutelland op het wereldtoneel en als een wereldmacht. Hij had een gesprek met de Indiase premier Manmohan Singh en loofde India uitbundig in New Delhi, waar hij met uitgebreid ceremonieel werd ontvangen. Obama zei dat de relatie tussen deze twee grootste democratieën ter wereld bepalend zal zijn in de 21e eeuw.

De ontvangst in de hoofdstad was een plechtig onderdeel van het staatsbezoek dat Obama en zijn echtgenote Michelle zaterdag al zijn begonnen. Ze gaan dinsdag naar Indonesië, de tweede stop op hun tiendaagse reis langs Aziatische landen.

Singh zei dat de beide kernmachten zich samen willen inspannen om de verspreiding van kernwapens te voorkomen. Hij zei voorts dat de VS en India 'hun betrekkingen sneller zullen verdiepen om als gelijkwaardige partners samen te werken.'

Obama ziet India graag in Veiligheidsraad
Obama ziet India graag in Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Plato naar Race of Champions

De Britse kampioen in de Touring Cars Jason Plato zal op 27 en 28 november in Düsseldorf mee gaan doen aan de Race of Champions, zo maakte de organisatie vandaag bekend. Hij zal samen met Andy Priaulx Groot-Brittannië gaan vertegenwoordigen.

"Het is voor mij tot nu toe op de baan een fantastisch jaar geweest en het betekende voor mij veel dat ik na negen jaar weer de titel in het BTCC wist te pakken. Nu ga ik naar Düsseldorf om de strijd aan te gaan met dit fantastische veld vol legendes," zei Plato. "Iedereen zegt dat hij het voor de lol doet, maar in de Nations Cup zullen Andy en ik ons best gaan doen om niet alleen voor de eer van Groot-Brittannië te strijden, maar ook voor de prijzen te gaan."

Geknetter in Friese waterkokers

Waterbedrijf Vitens is een onderzoek gestart naar geknetter in waterkokers in Friesland. Een groot aantal klanten van het bedrijf klaagt over knetterende geluiden en gefluit in hun waterkokers en koffiezetapparaten. Omrop Fryslân heeft na een oproep ruim tweehonderd klachten over de vreemde geluiden ontvangen.

Mogelijk worden de klachten veroorzaakt door het water dat in het westen van Friesland geleverd wordt. Het waterbedrijf ontkleurt het water sinds eind september. Het bedrijf betwijfelt dit. "We zien op dit moment geen verband tussen ons water en de knetterende apparatuur," aldus een woordvoerder.

Verloren gewaande 'ontaarde' kunst opgegraven

Bij opgravingen op een bouwterrein in Berlijn zijn vorige maand elf beelden gevonden waarvan werd aangenomen dat ze door de nazi's waren vernietigd. Dat is maandag bekendgemaakt. Het gaat om overwegend bronzen beeldhouwwerken die door de nazi's als ontaarde kunst werden beschouwd en in 1937 in beslag werden genomen.

Het is voor het eerst dat archeologische opgravingen in Berlijn 'ontaarde' kunstwerken hebben opgeleverd. De beelden werden gevonden in de buurt van het stadhuis. De sculpturen, van onder anderen Otto Baum, Edwin Scharff, Otto Freundlich en Emy Roeder, zijn vanaf dinsdag te zien in het Neues Museum in Berlijn.

De nazi's vernietigden of verkochten duizenden kunstwerken die niet in het nationaal-socialistische straatje pasten, bijvoorbeeld omdat de maker joods was.

[Video] Emanuelson schreef gevoelige brief

Urby Emanuelson heeft een brief geschreven aan directeur Rik van den Boog. Daarin legt de voetballer uit waarom hij vertrekt bij Ajax.

Dat vertelde Emanuelson zondag in het AT5-programma Studio Ajax. "Een paar weken terug heb ik Van den Boog een brief gestuurd waarin ik mijn gevoelens en overwegingen op papier heb gezet. Dat vond ik wel zo netjes. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik toe ben aan een nieuw avontuur."

Vorige week woensdag, op de dag dat Ajax in de Champions League speelde tegen Auxerre, lekte uit dat de 24-jarige middenvelder na zeven seizoenen vertrekt uit Amsterdam. "Ik had moeite met de manier waarop dat gegaan is, dat het op de dag van Auxerre naar buiten kwam", aldus Emanuelson. "Dat was niet goed voor mij en het was niet goed voor de club."

Scholieren aangehouden voor nepoverval op casino

Vier scholieren zijn vrijdag opgepakt nadat ze een overval op een casino in Noordwijkerhout in scène hadden gezet. Een medewerker dacht dat het om een echte overval ging en waarschuwde de politie.

De scholieren, twee van 17 en twee van 18 jaar, hadden vanuit school een opdracht gekregen iets te filmen. Ze verzonnen een overval op een casino na te doen met een neppistool. De jongens gingen het casino niet echt in, maar deden alsof ze naar buiten kwamen rennen en in een auto sprongen.

De politie kwam ze na een grootschalige zoekactie op het spoor. De jongens zijn aangehouden en hun camera is in beslag genomen. Tegen de vier is proces-verbaal opgemaakt en ze moeten mogelijk een schadevergoeding betalen.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 31-10-2010 t/m zaterdag 06-11-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Engeland houdt van voetbal, dit zagen we met de launch van FIFA en PES al maar nu ook met het uitkomen van Football Manager 2011. De game komt binnen op één en stoot Fable III naar de tweede plek. The Sims: Late Night is de zakker van de week van 18 naar 29 en de stijger van de week is New Super Mario Bros Wii van 17 naar 5.

De lijst bestaat uit elf Wii-games, twaalf Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-game en vijf DS-games.

Top40

[Gerucht] Metal Gear: Rising in 2012

Metal Gear: Rising zal pas in 2012 verschijnen, meldt Kotaku. Konami heeft gereageerd met het standaard "geen commentaar" antwoord, want er is nog geen datum voor de game vastgesteld. De game werd op E3 2009 aangekondigd en eerder dit jaar kregen we een trailer te zien die toonde hoe het zwaard vijanden en de omgeving in stukjes hakt.

Wel apart voor een MGS-game is dat Rising is aangekondigd voor een release op de PS3, Xbox360 en PC. Traditioneel was MGS altijd een Playstation-exclusive en kwam hij later naar andere consoles. MGS 3 en 4 bleven echter exclusief voor de Playstation 2 en 3 respectievelijk.

C. Ronaldo wint rechtszaak van Daily Telegraph

De Daily Telegraph moet een schadevergoeding wegens smaad betalen aan Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo. Dat heeft de Londense rechtbank maandag bepaald. Volgens de rechter heeft de Britse krant de Portugees in z'n tijd bij Manchester United ernstig in diskrediet gebracht met een onjuist verhaal.

Het is niet duidelijk hoe hoog de schadevergoeding is. Volgens de advocaat gaat het om een aanzienlijk bedrag. De Daily Telegraph heeft bovendien excuses aangeboden.

In het bewuste artikel uit 2008 stond dat Ronaldo het herstel van zijn slepende enkelblessure in gevaar had gebracht. Hij zou zonder krukken hebben gedanst in een nachtclub in Hollywood. Maar volgens de rechter heeft Ronaldo te allen tijde zijn krukken bij zich gehad.

"Ik ben verheugd met dit resultaat", zegt de 25-jarige Ronaldo. "Professionaliteit staat bij mij hoog in het vaandel. Ik neem het herstel van een blessure heel serieus en zou nooit zonder mijn krukken hebben gedanst, zoals de Daily Telegraph beweerde."

Ronaldo speelde tussen 2003 en 2009 voor de club uit Manchester. Vorig jaar maakte hij voor 94 miljoen euro de overstap naar Real Madrid. Dat is nog steeds het hoogste bedrag dat ooit voor een voetballer is betaald.

FC Utrecht in beroep tegen schorsing Lensky

FC Utrecht legt zich niet neer bij de schorsing van één wedstrijd voor Jacob Lensky. De middenvelder kreeg zondag tegen PSV een rode kaart nadat hij Ola Toivonen vloerde. De leiding van FC Utrecht toonde zich na afloop al ontevreden over de arbitrage. Maandagmiddag herhaalt de club die mening middels een verklaring op de clubsite.

"Wij gaan in beroep, omdat we van mening zijn dat de rode kaart onterecht is gegeven aan Lensky", aldus technisch directeur Foeke Booy. "Of de straf nu een, drie of vijf wedstrijden was geweest, in alle gevallen waren we in beroep gegaan. Het is duidelijk waarneembaar dat Jacob de bal speelt en dat willen we maandagavond bij de KNVB aantonen."

Gevechten aan grens Birma

Op twee plaatsen aan de grens tussen Birma en Thailand zijn zondag en maandag gevechten uitgebroken tussen rebellen en Birmese regeringssoldaten. In verband met de gevechten zijn duizenden burgers naar Thailand gevlucht. De Thaise autoriteiten repten maandag van minstens tienduizend vluchtelingen. Er wordt noodopvang voor hen geregeld, zei de gouverneur van de noordelijke Thaise provincie Tak.

De zwaarste gevechten woeden bij de grensplaats Myawaddy, waar etnische Karen-rebellen actief zijn. De gevechten braken zondag uit, maar maandag klonk er nog steeds mortier- en geweervuur. Volgens plaatselijke bronnen raakten minstens tien mensen gewond.

Maandag werd ook gevochten bij de Drie Pagoden-pas, meer naar het zuiden.

De gevechten braken uit na de verkiezingen die zondag in Birma werden gehouden. Critici noemen de verkiezingen vrij noch eerlijk. Groepen rebellen hebben gezegd na de verkiezingen te vrezen voor een regeringsoffensief.

AF-KLM krijgt miljoenenboete voor vrachtkartel

Air France-KLM krijgt dinsdag een boete van tussen 150 miljoen euro en 250 miljoen euro door de Europese Commissie opgelegd, vanwege betrokkenheid bij een luchtvrachtkartel, meldt de Franse krant Les Echos maandag, zonder bronnen te noemen.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep nam in het boekjaar 2007/08 een provisie van 530 miljoen euro voor deze zaak en heeft daarvan al 258,7 miljoen euro aan boetes betaald in de VS, Canada en Australië, meldt Les Echos.

Air France-KLM en verschillende andere luchtvaartmaatschappijen worden beschuldigd van verboden prijsafspraken sinds 2000 voor toeslagen op tarieven voor vrachtzendingen voor kosten voor brandstof, beveiliging en verzekeringen.

De Europese Commissie kan bij bewijs van prijskartels boetes opleggen tot 10% van de totale jaaromzet van een bedrijf. De woordvoerster van Air France-KLM zei maandag dat Brussel nog geen beslissing heeft genomen. Ze wilde ook niet bevestigen of zo'n besluit er dinsdag komt.


(Foto: Novum)

EU heft visumplicht Albanezen en Bosniërs op

Ingezetenen van Albanië en Bosnië hebben binnenkort geen visum meer nodig om naar de Europese Unie te reizen. De ministers van binnenlandse zaken van de lidstaten van de EU besloten maandag unaniem de visumplicht voor die twee landen op te heffen.

Het voorstel moet nu nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de lidstaten.

In 2009 schafte de EU al de visumplicht voor Macedoniërs, Montenegrijnen en Serviërs af. Op de Balkan hebben alleen inwoners van Kosovo -dat niet door alle EU-lidstaten wordt erkend- nog een visum nodig om naar de EU te reizen.

Man wurgt Jack Russell

Een onbekende man heeft zondagnacht een 34-jarige man uit Hengelo mishandeld en zijn hond gewurgd. De politie zoekt getuigen.

De 34-jarige man liet zijn hond uit op de hondenuitlaatplaats aan de Jules Haeckstraat in Hengelo. Zonder aanleiding werd hij rond 01.30 uur door de verdachte met een steen geslagen. Hij viel op de grond waarna hij nog een paar keer werd geslagen en geschopt. De man raakte licht gewond.

Zijn hond, een Jack Russell, sloeg op de vlucht. Het dier werd maandag in de buurt van de uitlaatplaats dood gevonden. Een dierenarts constateerde dat de Jack Russel was gewurgd.

De politie is op zoek naar een blanke man van ongeveer 45 jaar oud, ongeveer 1,90 lang met een kaal hoofd en een fors postuur. Hij droeg een zwart bomberjack. Vermoedelijk had de man een Duits accent, meldt de politie.

[MotoGP] De Puniet naar Pramac

Randy de Puniet zet zijn Moto GP-loopbaan voort bij Pramac. De Fransman moest bij LCR Honda plaatsmaken voor Moto2-kampioen Toni Elias, maar bij Pramac was voor de ervaren rijder wel plaats. Het Ducati-team trok voor 2011 eerder al Loris Capirossi aan.

"Randy is een zeer groot talent en ik denk dat hij van grote waarde kan zijn bij de ontwikkeling van onze motor. Ik weet zeker dat hij het goed kan gaan doen op onze motor en ben ervan overtuigd dat we een goed seizoen kunnen hebben met twee ervaren rijders als Loris en Randy," zei de technisch directeur van Pramac Fabiano Sterlacchini.

Dit seizoen reden Mika Kallio en Aleix Espargaro voor het team, maar zij konden geen indruk maken. Kallio werd enkele races voor het einde zelfs vervangen door veteraan Carlos Checa.

Battlefield Bad Company 2 krijgt nieuwe maps

Vier nieuwe maps zijn onderweg naar eigenaars van Battlefield: Bad Company 2. VIP Map Pack 7, zoals het pakket heet, zal gratis zijn voor mensen die VIP zijn in de game. Alle mensen die de game dus nieuw hebben gekocht en de bijgevoegde code hebben gebruikt zullen deze maps gratis kunnen downloaden.

De maps zijn echter niet geheel nieuw. Twee van de vier, Oasis en Harvest Day, komen uit Bad Company 1 en zijn op kleine manieren aangepast om ze speelbaar te maken in BC2. Zo zullen ze volop gebruik maken van Destruction 2.0, waardoor de gebouwen helemaal kapot kunnen. De andere twee maps, Cold War en Heavy Metal, zijn afgeleid van de single-player van BC2.

Er is nog geen datum voor het pakket, maar de timing van deze aankondiging, zo vlak voor de release van Black Ops, doet vermoeden dat ze niet lang op zich zullen laten wachten.

Op de site van DICE zijn alle details te bekijken.



Leenstra niet op 3.000 meter in Heerenveen

Marrit Leenstra heeft zich afgemeld voor de 3.000 meter schaatsen die komend weekend bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen op het programma staat. De rijdster uit de Hofmeier-ploeg wil zich op andere afstanden concentreren.

Leenstra was afgelopen weekend bij de NK afstanden de grote winnares door zich op de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter te plaatsen voor de wereldbeker. Omdat vier afstanden te veel is heeft ze besloten zich te gaan concentreren op de drie kortste afstanden.

Davids gestopt bij Crystal Palace

Edgar Davids heeft zijn voetbalschoenen weer aan de wilgen gehangen. De 37-jarige middenvelder was actief voor Crystal Palace, maar besloot na zes optredens te stoppen.

Davids stopte bij Ajax met voetbal op hoog niveau in 2008, maar deze zomer tekende hij verrassend een contract bij het in de tweede divisie uitkomende Crystal Palace. Hij werd per gespeelde wedstrijd betaald. De Nederlander kon in Engeland niet imponeren en heeft daarom de eer aan zichzelf gehouden en is gestopt.

Brand autospuiterij in Dronten geblust

De grote brand die maandag in een autospuiterij in Dronten woedde is geblust. Het pand is verwoest, evenals een naastgelegen gebouw vol met matrassen. Bij de brand raakte niemand gewond.

De brand die om 08.00 uitbrak zorgde voor zwarte rook. Hierdoor werd geadviseerd om deuren en ramen gesloten te houden en binnen te blijven. De brandweer heeft dit advies opgeheven. De vrijgekomen rook is niet schadelijk, meldt een woordvoerder van de brandweer. Alleen het gebied rond de verwoeste panden is nog afgesloten.

Eerder dacht de brandweer asbest in het pand te hebben gevonden. Dit blijkt uiteindelijk niet het geval te zijn.

Cuba laat laatste politieke gevangenen niet vrij

De Cubaanse dissident Guillermo Farinas zou maandag opnieuw in hongerstaking gaan, nu dertien politieke gevangenen niet zijn vrijgekomen. De dertien behoren tot een groep van 52 dissidenten die in 2003 werden vastgezet. De 39 anderen kwamen eerder dit jaar vrij na te hebben ingestemd met ballingschap.

Farinas was eerder 134 dagen in hongerstaking om de dissidenten vrij te krijgen. In oktober kende het Europees Parlement hem vanwege zijn inzet voor de mensenrechten de Sacharovprijs toe. Farinas heeft gezegd vanaf maandag opnieuw niet te zullen eten, als de overgebleven dertien gevangenen om middernacht zondag niet vrij zouden zijn.

De Cubaanse leider Raul Castro beloofde de Cubaanse aartsbisschop Jaime Ortega op 7 juli dat de 52 politieke gevangenen binnen vier maanden vrij zouden komen. Die termijn liep zondag af. De regering wil de overgebleven dertien gevangenen niet vrijlaten omdat ze weigeren in te stemmen met ballingschap, al staat in het met Ortega gesloten akkoord over hun vrijlating niet de voorwaarde dat ze uit Cuba vertrekken. Echtgenotes en moeders van de politieke gevangenen hielden zondag in de hoofdstad Havana een protestmars. Ze eisten dat de regering het akkoord uitvoert.


Cuba laat dertien politieke gevangenen niet vrij (Foto: Novum)

Nieuwe details over Batman: Arkham City

Er zijn nieuwe details bekend over Batman: Arkham City. Hoewel het in dit geval vooral gaat om details over de stad zelf, is er ook nieuwe informatie over Batman zelf, en de mogelijkheden van de superheld in dit spel.
 

Zo zal hij in het nieuwe spel de mogelijkheid hebben om overal te klimmen, en hij kan kogels, projectielen en aanvallen ontwijken tijdens gevechten. Ook zal er een "balancing act"-aanval mogelijk zijn, die eerder al te zien was in Assassin's Creed II.

Batman kan in dit nieuwe spel ook zijn vijanden vastgrijpen terwijl hij vliegt, en kan hij tijdens zijn vlucht tegen gebouwen aan botsen en een verrassingsaanval uitvoeren.

Batman: Arkham City zal in de herfst van 2011 uitkomen voor de PC, PlayStation 3 en XBox 360.

[Upd] Reis voor twee duels geschorst

De aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Jonathan Reis een voorstel gedaan voor drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De aanvaller van PSV krijgt deze straf naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel tegen FC Utrecht (2-1).

De arbiter van dienst, Jan Wegereef, gaf Reis de rode kaart, nadat hij op een gevaarlijk manier op Alje Schut inkwam. Het is nog niet bekend of PSV de straf zal aanvaarden.

Jacob Lensky kreeg in hetzelfde duel ook een rode prent en heeft een voorstel van één wedstrijd schorsing gekregen.

Update:

PSV heeft op de officiële clubsite laten weten het voorstel van de aanklager van de KNVB te accepteren. Hierdoor zal Jonathan Reis voor de duur van twee duels geschorst zijn en mist daardoor de wedstrijden tegen Spakenburg (KNVB beker) en Excelsior (Eredivisie).

Preud'homme: "Chadli kies voor België"

Michel Preud'homme heeft Nacer Chadli geadviseerd om voor het Belgische nationale elftal te kiezen. De 21-jarige linksbuiten van FC Twente twijfelt tussen Marokko en België.

Volgens de trainer van FC Twente is het beste voor zijn loopbaan om te kiezen voor de Rode Duivels. Met het oog op de toekomst zou een keuze voor Marokko onverstandig kunnen zijn. Dat zou kunnen betekenen dat Chadli elke twee jaar een maand weg is, vanwege deelname aan de Afrika Cup, en elke maand veel moet reizen voor interlands. Dit zou eventuele geinteresseerde clubs kunnen afschrikken.

Politie zoekt getuigen explosie Apeldoorn

De politie is op zoek naar getuigen van een explosie in een woning in Apeldoorn. De bewoners waren tijdens de explosie thuis en lagen te slapen. Niemand raakte gewond.

De explosie in een woning aan de Heliosstraat vond rond 01.30 uur plaats. Politie en brandweer gingen direct naar het huis waar de ontploffing een behoorlijke ravage had aangericht. De woning heeft forse schade zoals scheuren in diverse binnenmuren.

De politie onderzoekt de oorzaak van de explosie. De brandweer heeft vastgesteld dat er geen sprake was van een gasexplosie of andere technische oorzaak. De politie is op zoek naar mensen die vlak voor de explosie iets verdachts hebben gezien.

Kabinet wil belastingen simpeler maken

Het kabinet gaat kijken hoe het belastingstelsel minder ingewikkeld gemaakt kan worden. Komend voorjaar komt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) met een plan, kondigde hij maandag aan in de Tweede Kamer.

Minder belastingen, uitzonderingen en speciale regelingen kunnen het belastingstelsel begrijpelijker maken, zei Weekers. Voor bedrijven scheelt het in de administratie. Ook de Belastingdienst krijgt minder werk. Dat laatste komt goed uit omdat de dienst op termijn vierhonderd miljoen euro per jaar moet bezuinigen.

Weekers wees ook op de nadelen. "In het verleden was er bij belastingherzieningen altijd een grote pot geld beschikbaar. Die pot geld is er nu niet." Dat betekent dat mensen voor wie nu een speciale regeling bestaat, meer zullen moeten betalen als de regeling wordt afgeschaft.

In zijn plan gaat Weekers de voor- en nadelen op een rij zetten. Ook komt hij met voorstellen en ideeën voor belastingen, regelingen en uitzonderingen die mogelijk geschrapt kunnen worden. In de Tweede Kamer leven daar uiteenlopende ideeën over.

Afschaffing of beperking van de aftrek van hypotheekrente komt in het plan niet aan de orde, maakte Weekers duidelijk. Wel gaat hij kijken of er één btw-tarief kan worden ingevoerd, in plaats van het huidige hoge tarief van negentien procent en het lage tarief van zes procent.

UMC Utrecht bestrijdt borstkanker met geluid

Het UMC Utrecht begint een onderzoek naar een nieuwe behandeling van borstkanker. Bij deze behandeling wordt een tumor in de borst verhit door ultrageluid. De kankercellen sterven hierdoor af en worden door het lichaam opgeruimd. Het UMC Utrecht zegt een wereldprimeur in handen te hebben.

Het onderzoek naar de behandeling begint in december. Begonnen wordt met het verhitten van goedaardige cellen. Als blijkt dat de methode goed werkt, kan de behandeling over enkele jaren worden ingevoerd.

Volgens het UMC kent de behandeling veel voordelen. Zo is het minder ingrijpend dan een operatie. Vrouwen kunnen op dezelfde dag weer naar huis.

In Nederland krijgt één op de negen vrouwen te maken met borstkanker, het is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van de ziekte.

Staking postbodes gaat door

De aangekondigde staking van postbodes op 16 november gaat door. Maandag om 12 uur verliep een ultimatum dat de bonden aan TNT stelden.

Post- en pakjesbedrijf TNT en de vakbonden liggen op ramkoers over de invulling van een omvangrijke reorganisatie bij het postbedrijf. TNT geeft niet toe aan de voornaamste eis van de bonden om het tempo van de reorganisatie te vertragen. De bonden hebben een eerste 24-uursstaking voor 16 november aangekondigd.

TNT kwam op het laatste moment nog met een reactie op het ultimatum, de bonden lieten bij monde van Abvakabo FNV weten de staking door te zetten.

Staking postbodes gaat door
Staking postbodes gaat door (Foto: ANP)

Bemanning olieplatform ontvoerd in Nigeria

Gewapende mannen hebben maandag vijf bemanningsleden ontvoerd van een pas geïnstalleerd olieplatform in de Nigerdelta in Nigeria. Twee opvarenden van een hulpschip werden beschoten en zijn met verwondingen aan hun benen per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. De in Londen gevestigde oliemaatschappij Afren heeft dit in een persbericht bekendgemaakt.

In verband met het incident zijn de boorwerkzaamheden op het platform voorlopig opgeschort. Afren heeft in totaal acht platforms in Nigeria. Het is niet bekend of de ontvoerde werknemers Nigerianen of buitenlanders zijn.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog door niemand opgeëist.

Strijders in de olierijke Nigerdelta zijn in 2006 met ontvoering van oliepersoneel en aanslagen op olieleidingen begonnen. Hun leefomgeving raakt door de oliewinning vervuild, terwijl het gebied nauwelijks profiteert van de opbrengsten. Het geweld nam vorig jaar af na een amnestieregeling, maar sommige militanten zijn daar nooit op ingegaan, terwijl anderen teleurgesteld zijn en de wapens weer hebben opgenomen.

Horner: "Geen teamorders bij Red Bull"

Red Bull Racing zal volgens teambaas Christian Horner geen teamorders uit gaan vaardigen in de strijd om het coureurskampioenschap in de Formule 1. Zowel Sebastian Vettel als Mark Webber maken nog kans op de titel, maar de beste papieren zijn vooralsnog voor Ferrari-rijder Fernando Alonso.

De Spanjaard gaat met de race in Abu Dhabi te gaan met 246 punten aan de leiding in het kampioenschap, voor Webber die er 238 heeft en Vettel die op 231 staat. Mocht Vettel op Yas Marina winnen voor Webber, dan wordt Alonso met een derde plaats de nieuwe kampioen.

"Ik denk niet dat we moeilijke besluiten moeten nemen. Voor ons team rijden twee coureurs die we constant op eerlijke wijze hebben gesteund. En omdat beide coureurs nog steeds kampioen kunnen worden, zou het fout zijn hier in Brazilië de volgorde om te draaien," zei Horner.

"Niemand heeft een glazen bol of kan in de toekomst kijken, maar we steunen onze coureurs op een zo eerlijk mogelijke wijze. Als we in de situatie komen dat de ene coureur de andere voor titelwinst voorbij moet laten, vertrouw ik erop dat het gebeurt. Maar het moet wel van de coureurs zelf komen. Onze coureurs nemen het juiste besluit, dat durf ik met zekerheid te stellen. Als Alonso in Brazilië op kop had gelegen, had Sebastian daar ook naar gehandeld. Weet ik zeker."

Webber kan kampioen worden als hij negen punten meer haalt dan Alonso. Dit gebeurt als de Australiër de race wint en Alonso niet hoger dan plaats drie eindigt. Vettel heeft minder kans. Hij moet winnen en moet Alonso vijfde of lager eindigen.

ADO-spelers beloond met iPad

In navolging van FC Twente krijgen ook alle spelers van ADO Den Haag een iPad cadeau van hun werkgever. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Twente-voorzitter Joop Munsterman beloofde alle spelers het technische speeltje cadeau te doen als ze zouden winnen van PSV. Dat gebeurde vorige week. ADO-commissaris Mark van der Kallen deed dezelfde belofte voor de uitwedstrijd tegen Ajax, die de Hofstadclub zondag met 0-1 won.

"We moeten 'm waarschijnlijk afschrijven over 26 jaar, maar ze krijgen er één hoor! Ik krijg ineens aanvragen van bedrijven dat ze hun skybox in Amsterdam willen ruilen voor eentje bij ons", grapte Van der Kallen, die vanuit een skybox zijn club zag winnen van Ajax. "Kijk eens waar we nu staan, iedereen is zo blij. Ik ben voortdurend gesms't."

Eén van die sms'jes kwam vanuit de Amsterdamse opponent. "Van Martin en Cock Jol. 'Toch de felicitaties', stond er in. Dan ben je toch groots of niet? Klasse van die mannen."

Russische premier Putin test F1-bolide

De Russische premier Vladimir Putin heeft gisteren een ritje gemaakt in een Formule 1-bolide. Hij moest in de buurt van zijn geboortestad Sint-Petersburg op een afgezette weg rijden in een Renault.

Putin had van te voren enkele aanwijzingen gekregen over hoe de auto te besturen. De 58-jarige premier kroop zelf achter het stuur en haalde uiteindelijk een maximale snelheid van 240 kilometer per uur. "Niet slecht voor een eerste keer," zei hij na afloop. Putin was nauw betrokken bij de onderhandelingen om de Formule 1 naar Rusland te halen. De eerste race staat in 2014 gepland in Sochi dat in hetzelfde jaar ook de Olympische Winterspelen organiseert.

Voor Putin speelde bij het rijden in een Formule 1-bolide ook een stukje imago mee. De Rus vertoont zich graag in sportief opzicht in het openbaar. Zo liet hij zien te kunnen judoën, reed hij paard in de wildernis, joeg hij en zwom hij in een ijskoude rivier. Ook was hij al eens co-piloot in een straaljager en vloog hij mee met een blusvliegtuig dat de bosbranden in Rusland bestreed.

Penders en Boussaboun geblesseerd

NAC Breda kan komende week tijdens de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen mogelijk geen beroep doen op de spelers Rob Penders en Ali Boussaboun. De verdediger en aanvaller kwamen niet ongeschonden uit de competitiewedstrijd tegen FC Groningen.

Volgens BN De Stem liep Penders afgelopen weekend een hamstringblessure op. Boussaboun zou last hebben van zijn buikspieren. Beide spelers konden tegen FC Groningen rekenen op een basisplaats.

Trek samen ten strijde in The Old Republic Warzones

LucasArts heeft altijd een gestage nieuwsstroom met betrekking tot hun nieuwe -300 miljoen dollar dure- kindje The Old Republic. Vandaag de WarZones van Alderaan, waar je met meerdere mensen tegelijk strijdt om controle van een gigantisch kanon. Het lot van de planeet ligt in de handen van de veroveraars van dit kanon.

 LucasArts belooft later meer informatie met betrekking tot Warzones te geven. Volgend jaar lente zou de game uit moeten komen.

BioWare over gratis online games

BioWare is druk bezig met het profileren van de standpunten van het bedrijf tegenover de huidige ontwikkelingen. Zo ook over de ontwikkeling die nu plaatsvindt op het gebied van online MMO games. Veel van deze games worden 'free-to-play', wat inhoudt dat ze gratis te downloaden en te spelen zijn en dat er eventueel extra content gekocht kan worden.

Dr Greg Zeschuk, vice president en co-founder van BioWare laat in een interview een paar duidelijke standpunten zien, er werd hem gevraagd of free-to-play games de markt gaan domineren en dat de abonnementen zullen verdwijnen bij MMO's. Hij had het volgende te zeggen:

"I think it could, I think you do actually see something around that in Korea, as an example. But even there it's not fully dominant. Even while there's a lot of free-to-play games there, there are still subscription MMOs in Korea. It's one of the elements, it could even be the dominant one at some point, but at the same time it doesn't preclude other opportunities."

Toch denkt hij niet dat de free-to-play games de markt zullen domineren, de verwachting is dan ook dat BioWare bij de release van hun Star Wars MMO, die verwacht wordt in 2011, gewoon gebruik zal maken van een maandelijkse bijdrage om te spelen.

Zijn reactie:"You can't offer a subscription on something that's exactly the same as a free to play game. The expectation is that for subscription it will be deeper and have other longer-term benefits that perhaps wouldn't be as significant in a free-to-play game. Or maybe the free-to-play game will offer the exact same thing, but it's going to cost you the exact same thing anyway [via micro-transactions] - the price is the price, no matter how much you dress it up."

Opvallend is wel dat BioWare een eigen free-to-play game aan het maken is die gekoppeld wordt aan Facebook. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Slechtste beginreeks Club Brugge in bijna dertig jaar

Club Brugge beleeft de slechtste competitiestart in bijna dertig jaar, weet Het Laatste Nieuws. De ploeg van Adrie Koster staat na veertien duels in het rechterrijtje.

In 1981-1982 verloren de Belgen negen keer in de eerste veertien duels, met een negentiende plek tot gevolg. Uiteindelijk eindigde Club toen op de vijftiende plaats (tweepuntensysteem).

Dit seizoen heeft het team van Adrie Koster zes duels gewonnen en dire gelijkgespeeld. Vijf keer hield de formatie nul punten aan een wedstrijd over. Voorzitter Pol Jonckheere heeft vertrouwen in de coach. "Als u me vraagt of Koster volgende week nog trainer is van Club Brugge zeg ik heel duidelijk ja", zegt hij Het Nieuwsblad.

Ook in de Europa League presteren de Belgen niet naar behoren. Met twee punten uit vier duels is Club Brugge zo goed als zeker uitgeschakeld in de groepsfase.

Verzorgingshuis ontruimd na gaslek

De bewoners van een verzorgingshuis in Rijssen zijn maandagochtend geëvacueerd vanwege een gaslek. Dat maakte de politie bekend.

Het gaat om verzorgingshuis Eltheto aan de Karel Doormanstraat in de Overijsselse plaats. Eltheto heeft 69 appartementen voor ouderen.

Hoe het gaslek is ontstaan, is niet bekend. Volgens de politie is het lek is inmiddels gedicht. Wanneer de bewoners weer naar huis kunnen, is niet bekend.

Newey: "Constructeurstitel is fantastisch"

Red Bull Racing behaalde gisteren dankzij de één-twee op Interlagos in Brazilië de eerste constructeurstitel uit haar bestaan. Hoofdesigner van het Formule 1-team Adrian Newey is verguld met het behalen van de titel. De Brit heeft dankzij zijn werk het team vanuit de middenmoot naar voren gebracht.

"Dit is fantastisch. Om van een middenmoter te groeien naar een team dat de wereldtitel wint is een geweldige prestatie van iedereen in Milton Keynes. Ik was er in het begin niet zeker van of het ons zou lukken. Het team had er de faciliteiten niet voor, maar we hebben alles opgebouwd met z'n allen," zei een blije Newey tegen de BBC.

"Vorig jaar hadden we al een snelle auto, maar met de diffuser waren we niet snel genoeg om de titel te winnen. Na Korea had ik het wel even heel zwaar, dat was waarschijnlijk één van mijn slechtste races ooit."

Meeuwis niet tevreden in Mönchengladbach

Marcel Meeuwis komt bijna niet aan spelen toe bij Borussia Mönchengladbach. Hij heeft een meningsverschil met coach Michael Frontzeck.

"Ik heb geen persoonlijke problemen met de trainer. We hebben alleen een zakelijk verschil van inzicht over de manier waarop Borussia het beste kan spelen", zegt de oud-speler van Roda JC in PZC. Fortzeck speelt het liefst met twee aanvallende middenvelders. "Maar met twee verdedigende middenvelders in de ploeg heb je veel meer zekerheid."

Wellicht is de beoogde tactiek van Meeuwis het proberen waard voor de trainer, want Mönchengladbach is hekkensluiter in de Bundesliga. Meeuwis wil daarmee echter geen lange neus maken richting Frontzeck. "Nee, ik ga geen domme uitspraken doen."

De dertigjarige Meeuwis ging vorig jaar zomer van Roda JC naar Duitsland. Eerder speelde hij voor VVV-Venlo en Willem II. De middenvelder heeft bij Borussia nog een contract voor de komende anderhalf jaar. In de winterstop wil hij misschien met de clubleiding gaan praten over zijn toekomst.

Maldonado test ook voor HRT in Abu Dhabi

Pastor Maldonado zal naast zijn rookietest voor Williams in Abu Dhabi ook drie dagen gaan rijden voor Hispania Racing. De Venezolaan die dit jaar kampioen in de GP2 Series werd zal de woensdag rijden voor Williams en op dinsdag, vrijdag en zaterdag voor HRT.

"Het zal speciaal zijn om voor HRT te mogen testen als GP2 kampioen. Het zal zeker een ervaring zijn en ik kijk er dan ook naar uit. De drie dagen zullen belangrijk zijn en ik kijk er dan ook naar uit om bij te dragen bij de ontwikkelingen van het team en zoveel mogelijk ervaring op te doen," zei Maldonado.

CD: Apocalyptica - 7th Symphony

Geheel in stijl heeft het Finse Apocalyptica haar nieuwe album vernoemd naar de bekendste symfonie van hun leermeester Beethoven. De band is met haar unieke 'cello-metal' de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot een begrip. Na een lollig begin met louter covers van o.a. Metallica en Slayer heeft de band uiteindelijk een prima eigen repertoire opgebouwd. Kan dit zevende album mee in dat vaarwater?

Groei passagiers- en vrachtvervoer Air France-KLM

Air France-KLM zag het passagiers- en vrachtvervoer in oktober ondanks stakingen in Frankrijk stijgen ten opzichte van dezelfde maand in 2009.

Het passagiersvervoer steeg met 3,1 procent bij een capaciteitsstijging van 1 procent. Daardoor steeg de bezettingsgraad met 1,7 procentpunt tot 84,2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in oktober 6,4 miljoen passagiers.

De gemiddelde omzet per passagierskilometer steeg 'sterk' zowel in business als economy class, meldt Air France-KLM.

Het vrachtvervoer steeg met 6,4 procent bij een capaciteitsgroei van 2,4 procent waardoor de vrachtbenuttingsgraad 2,7 procentpunt toenam tot 70,3 procent. Ook hier steeg de gemiddeld omzet per vrachttonkilometer sterk, meldt Air France-KLM.


Passagiers- en vrachtvervoer Air France-KLM gestegen (Foto: Novum)

Referendum over grondwettelijke erkenning Aboriginals

In Australië wordt binnen drie jaar een referendum gehouden over de vraag of in de grondwet moet komen te staan dat de Aboriginals de oorspronkelijke inwoners van het land zijn. Dat heeft premier Julia Gillard maandag gezegd.

Volgens Gillard is de tijd rijp voor de grondwettelijke erkenning dat 'de oorspronkelijke bevolking van ons land een unieke en speciale plaats inneemt'. Kort na haar aantreden in 2007 bood de Labor-regering van Gillard de Aboriginals al haar excuses aan voor de onrechtvaardigheden die hun zijn aangedaan sinds de Britse kolonisten ruim tweehonderd jaar geleden in het land aankwamen.

De regering zal binnenkort een commissie van deskundigen benoemen die zich gaat buigen over de tekst van het referendum, dat voor of tegelijk met de verkiezingen van eind 2013 wordt gehouden. Het referendum kan worden uitgeschreven omdat het de steun heeft van een meerderheid van het parlement. Sinds 1901 heeft de Australische bevolking zich 44 keer mogen uitspreken een grondwetswijziging. Slechts in acht gevallen werd de voorgestelde wijziging aangenomen. In 1999 wezen de kiezers een voorstel om de Aboriginals te erkennen als eerste bewoners van het land nog van de hand.

DVD: Lenette van Dongen - Nikè

Lenette van Dongen mag dan niet de meest bekende cabaretière zijn, ze hoort wel bij de betere dames op het podium. Jaren geleden was ik ooit bij een show van haar die minimaal een half uur uitliep omdat ze gewoon teveel plezier op het podium had. Haar nieuwe show Hoogseizoen gaat binnenkort in première dus was het hoog tijd om haar vorige show Nikè op dvd uit te brengen.

 

Weer staking bij Smiths

Werknemers van het distributiecentrum van Smiths houden maandagochtend een demonstratieve optocht bij het hoofdkantoor van de zoutjesfabrikant in Utrecht. Zondagavond legden ze hun werk al neer omdat hun werkgever niet heeft gereageerd op het ultimatum van FNV Bondgenoten.

Smiths wil de werkzaamheden van zijn distributiecentrum in Utrecht uitbesteden aan het transportbedrijf Kuehne + Nagel Logistics. De ongeveer 75 distributiemedewerkers gaan er daardoor tot 15 procent in loon op achteruit. Dat komt doordat Kuehne + Nagel een andere cao heeft. FNV Bondgenoten vindt dat Smiths de werknemers die overgaan naar het transportbedrijf een goede compensatie moet bieden. De zoutjesfabrikant biedt nu een gedeeltelijke aanvulling voor een periode van tussen de tweeënhalf en tien jaar.

Volgens een woordvoerder van FNV staken de medewerkers net zo lang tot hun werkgever hun eisen inwilligt.

[NHL] Blues aan de leiding in NHL

De St. Louis Blues hebben met hun zevende overwinning op rij de leiding gepakt in de NHL. Met twintig punten delen zij de eerste plaats met de Philadelphia Flyers, Washington Capitals en de Los Angeles Kings, maar de ploeg uit St. Louis had minder wedstrijden nodig. Man van de wedstrijd werd reserve-goalie Ty Conklin die alle 27 schoten van de Rangers wist tegen te houden.

Het leek er van tevoren niet op dat de Blues de Rangers van scoren af zouden kunnen houden. Er ontbraken drie verdedigers, en Blues-coach Davis Payne startte met reservegoalie Conklin in plaats van de uitstekend keepende Jaroslav Halak die rust kreeg. De Blues bleken een voldoende brede selectie te hebben om dit gemis op te vangen.

In de eerste periode werd niet gescoord, behalve een terecht afgekeurde goal van Alexander Frolov. In de tweede periode opende Alexander Steen de score uit een pass van Brad Boyes in een drie tegen twee-situatie. Vier seconden voor het einde van de wedstrijd maakte hij nog een doelpunt in het lege net nadat goalie Martin Biron het net had verlaten voor een extra aanvaller. De Rangers hadden daarvoor verzuimd om te profiteren van een straf van vijf minuten voor Blues-aanvaller B.J. Crombeen.

Er werden drie andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De topper van het oosten tussen de Washington Capitals en de Philadelphia Flyers werd na overtime gewonnen door de ploeg uit Washington. In het westen verloor titelverdediger Chicago Blackhawks van de laaggeklasseerde Edmonton Oilers en de Anaheim Ducks versloegen de Nashville Predators.

Rotterdamse school ontruimd na containerbrand

Het Grafisch Lyceum Rotterdam aan de Heer Bokelweg is maandagochtend ontruimd na een containerbrand. Alle leerlingen staan buiten. Om hoeveel leerlingen het gaat, is niet bekend.

Volgens de brandweer ontstond de brand rond 9.00 uur en was het vuur snel onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het gebouw wordt geventileerd waarna de leerlingen weer naar binnen kunnen.

Op de school zitten in totaal meer dan vierduizend leerlingen.

Journalisten gearresteerd in Libië

In Libië zijn in het weekeinde tien journalisten gearresteerd wegens het uiten van kritiek op Moammar Gadhafi. Dat heeft de Libische journalistenbond gemeld.

De journalisten, onder wie twee Egyptenaren, werken voor het persbureau van Gadhafi's hevormingsgezinde zoon Seif al-Islam Gadhafi. De jonge Gadhafi speelde een belangrijke rol bij de normalisering van de betrekkingen tussen Libië en de Verenigde Staten. Hij schrikt er niet voor terug kritiek te uiten op de regering en voert campagne voor de invoering van een grondwet.

Het ministerie van binnenlandse zaken was niet bereikbaar voor commentaar naar aanleiding van de arrestaties.


Journalisten gearresteerd in Libië (Foto: Novum)

[NBA] Vijfde zege op rij Boston Celtics

Boston Celtics zet op dit moment een uitstekende serie neer in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg van trainer Doc Rivers behaalde tegen Oklahoma City de vijfde overwinning op rij: 92-83.

Aan de kant van Boston was Ray Allen de topscorer. Hij maakte negentien punten. De uitblinker van de avond kwam echter in actie voor de verliezende partij. Oklahoma-speler Kevin Durant maakte maar liefst 34 punten.

Golden State Warriors, de ploeg waar onze landgenoot Dan Gadzuric speelt, ging met 102-97 onderuit tegen Detroit Pistons. Gadzuric kreeg geen speelminuten.

Uitslagen zondag

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia 76ers New York Knicks 106-96
Phoenix Suns Atlanta Hawks 118-114
Golden State Warriors Detroit Pistons 97-102
Minnesota Timberwolves Houston Rockets 94-120
Boston Celtics Oklahoma City 92-83
Portland Trailblazers Los Angeles Lakers 96-121

Als je zuigt met FPS-games...

Ben jij een amateur op de virtuele jachtvelden? Zijn je spray-skills niet meer dan een slechte huilbui? Is je Kill/Death Ratio het best wanneer je je ogen dichthoudt? Dan is FPS Trainer iets voor jou! Na jarenlang gepatenteerd werk door professionals is er een programma samengesteld dat je in een klap beter maakt in shooters.

Lees hier een reactie van een voormalig slechte FPS'er: "Ik stond altijd onderaan alle lijsten. De mensen lachten me uit en ik was onzeker op het internet. Maar sinds ik FPS Trainer gebruik ben ik beruchter, gevaarlijker en populairder bij al mijn vrienden. FPS Trainer heeft echt mijn leven veranderd!"

Neem afscheid van je Purple Heart in Battlefield 2. Welkom nieuwe perks! Nieuwe achievements! Met FPS trainer is het allemaal mogelijk. En het mooiste? Hij is helemaal gratis!*

Meld je vandaag nog aan voor FPS trainer en je krijgt er gratis een Youtube filmpje van de software bij. Nog een tevreden klant: "Mijn leven voordat ik FPS Trainer gebruikte was een ramp. Ik zou het iedereen aanraden!" Wacht niet langer. Bezoek de website!

* Voor extra diensten als kostuums en geavanceerde maps zul je geld moeten betalen. Kwaliteit is niet gegarandeerd.

Schaars vraagteken voor bekerduel AZ

AZ kan woensdag tegen FC Eindhoven mogelijk geen beroep doen op Stijn Schaars. De middenvelder viel gisteren uit met een neusblessure.

Schaars moest tegen zijn oude club Vitesse (1-1) na 72 minuten worden gewisseld. Eerder was hij namelijk in botsing gekomen met een tegenstander. De middenvelder hield daar een pijnlijke neus aan over, al is inmiddels wel duidelijk dat de neus niet is gebroken.

Trainer Gertjan Verbeek houdt zijn sleutelspeler woensdag misschien aan de kant. "Als je een tik tegen je hoofd krijgt, gaan je hersens op en neer in je hoofd. Dan wil je nog wel eens duizelig zijn", reageerde hij tegen Voetbal International. AZ speelt woensdag om 20:00 uur in Alkmaar tegen FC Eindhoven.

Zonder Schaars gaf AZ zondag in de slotminuut twee punten weg. Graziano Pellè had de score na rust geopend voor de Alkmaarders, maar Ismaïl Aissati bezorgde Vitesse in blessuretijd een punt. AZ blijft daardoor op de zesde plaats staan.

Obama wil helpen bij oplossen kwestie-Kashmir

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag India en Pakistan hulp aangeboden om een oplossing te vinden voor hun geschil over Kashmir. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten geen oplossing kunnen opleggen, maar 'wij zijn gaarne bereid iedere rol te vervullen die de partijen gepast vinden', zei hij op een persconferentie na besprekingen met de Indiase premier Manmohan Singh.

Kashmir vormt het belangrijkste punt van wrijving tussen India en Pakistan. In de overwegend islamitische Himalaya-regio vechten rebellen voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan. Pakistan dringt regelmatig aan op tussenkomst van buitenaf, maar India is fel tegen en de VS houden zich afzijdig.

Singh zei dat een sterk en gematigd Pakistan in het belang is van India en de regio. Maar India kan niet met Pakistan onderhandelingen voeren zo lang Pakistans 'terreurmachine actiever is dan ooit'. India beschuldigt Pakistaanse inlichtingendiensten van steun aan militanten die terreuraanslagen plegen in India, zoals die van november 2008 in Mumbai.

De VS wil India en Pakistan dichter bij elkaar brengen omdat dit kan helpen Afghanistan te stabiliseren. Als de spanningen afnemen, hoopt Washington dat Pakistan meer troepen naar het westen kan verplaatsen om militanten aan de Afghaanse grens te bestrijden. Bovendien is de angst voor groeiende Indiase invloed in Afghanistan een van de redenen waarom Pakistaanse geheime diensten de Taliban zouden steunen.


Obama wil helpen met oplossen geschil over Kashmir (Foto: Novum)

Booy: "Geen vervanger voor Mulenga"

FC Utrecht zal zich in de winterstop niet gaan roeren op de transfermarkt. De ploeg uit de Domstad zou graag een vervanger voor Jacob Mulenga halen, maar beschikt niet over de financiële middelen.

Mulenga liep tijdens het duel tegen ADO Den Haag (0-1) een zware blessure aan zijn knie op. De aanvaller is inmiddels geopereerd, maar zal begin volgend jaar nog een keer onder het mes moeten. Hierdoor zal zijn rentree op zijn vroegst in het volgende seizoen plaatsvinden.

De achterban van FC Utrecht hoopte stiekem op een nieuwe aanvaller, maar deze hoop blijkt dus ijdel te zijn. "Daar is echt geen geld voor," was de duidelijke taal van Foeke Booy, technisch directeur van de Domstedelingen.

"De club heeft nog altijd te maken met het verlies van vijf miljoen euro en we hebben juist begin dit seizoen extra inspanningen gedaan om tegenvallers als deze op te vangen. We hebben Frank Demouge gehaald voor het geval er iets met onze spitsen zou gebeuren. Daarnaast heeft de club nog een keer geïnvesteerd door het contract van Dries Mertens op te waarderen. FC Utrecht moet het nu doen met de spelers die we hebben."

Hockeybond presenteert bid voor WK 2014

Hockeybond KNHB presenteert maandag bij de internationale hockeyfederatie FIH het bidbook voor de organisatie van de wereldkampioenschappen in 2014. De presentatie vindt plaats tijdens het jaarlijkse congres van de FIH in het Zwitserse Montreux.

De KNHB wil het WK voor mannen en vrouwen gelijktijdig organiseren in het stadion van ADO Den Haag, van 2 tot en met 15 juni. Na de presentatie en toelichting geeft de evaluatiecommissie een advies aan het bestuur. De FIH zal naar verwachting later deze week bekendmaken waar de WK's plaatsvinden.

Engeland is de enige concurrent van Nederland.

Bottelier: "Ik keur spreekkoren af, maar begrijp ze wel"

Willem II werd afgelopen weekend verder in de problemen gedrukt. De Tilburgse formatie verloor met 1-4 van VVV-Venlo, dat door deze zege meer afstand nam van de laatste plaats. De arbiter van dienst, Kevin Blom, eiste in deze wedstrijd een hoofdrol voor zich op.

Blom stuurde Arjen Swinkels in de eerste helft van het veld, nadat hij een vermeende handsbal had geconstateerd. Dit resulteerde uiteindelijk in spreekkoren aan het adres van de leidsman. Paul Bottelier, voorzitter van Willem II, reageerde vandaag op de officiële website van de Tilburgers.

"Ik heb de herhaling inmiddels, geloof ik, 10 keer gezien en als je daar een bewuste overtreding in ziet met deze gevolgen, heb je een aparte kijk op het voetbal. Aan de andere kant: scheidsrechter zijn is een moeilijk vak, je moet in een fractie van een seconde beslissen", liet Bottelier op de website weten.

"Maar het was dus erg fout in de ogen van iedereen uit Tilburg en dat je dan scheldt en fluit: helemaal te begrijpen. Wat niet kan: langdurig termen gebruiken over hem en zijn moeder, die echt kwetsend zijn. Als dat te lang doorgaat, ga je een grens over. Ik begrijp het wel, maar keur het af."

Bottelier was tijdens het duel overigens ook een mikpunt van de Tilburgse aanhang. "Dat ik uitgefloten werd, komt waarschijnlijk uit dezelfde frustraties voort, die ik dus heel goed begrijp, omdat ik dezelfde frustraties had en nog heb. Ik vat het niet persoonlijk op, ook al is het niet heel leuk. Ik ondervind heel veel steun. Dank daarvoor."

Feyenoord-icoon Blankemeijer overleden

Clubicoon van Feyenoord, Fred Blankemeijer, is op 84-jarige leeftijd overleden. Dit maakte de Rotterdamse club bekend via hun website. Blankemeijer vervulde in de loop der jaren diverse functies binnen Feyenoord. Hij begon als eerste elftalspeler. Tussen 1949 en 1952 kwam hij 26 maal in actie voor de Stadionclub.

Na zijn actieve spelersloopbaan ging hij verder bij Feyenoord als jeugdtrainer, perschef en bestuurslid. Hij was in totaal meer dan zeventig jaar in dienst bij de Rotterdammers. Vandaag overleed hij aan de gevolgen van een longonsteking.

Cruijff: "Ajax-bestuur moet opstappen"

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf wederom forse kritiek geuit op het Ajax-bestuur.

"Zowel het kampioenschap als de tweede ronde van de Champions League wordt heel moeilijk en dat kan de club financieel niet hebben. Als het bestuur het daarom echt goed met Ajax meent, dan stapt het nu op", aldus het clubicoon. "Hetzelfde geldt voor de directie. Ik zie het na één of twee zeperds weer gebeuren dat opnieuw de trainer geofferd wordt, de rest blijft zitten en er wordt weer niets opgelost."

Cruijff hekelt de financiële wanprestaties van zijn club. "Sinds de beursgang is er meer dan honderd miljoen verdwenen. Dat is een prestatie op zich. Toch blijven bestuur en directie volhouden dat het de goede kant op gaat. Dat bijna alle aanbevelingen in het Rapport Coronel zijn gehaald en het ergste achter de rug is."

El Salvador haalt zijn gelijk over de column van een aantal weken terug. "Bij mij was de grens bereikt na de wanprestaties tegen Willem II en Real Madrid. Toen werd ik neergezet als negatief, terwijl mijn analyse niets met een eerste, derde of vijfde plaats te maken had. Helaas is het van kwaad tot erger geworden. Als je alleen al zag hoe de opstelling tegen Auxerre vanuit angst werd ingevuld. Hoe kun je zo aan een wedstrijd beginnen?"

Veel steun van andere uitgevers voor de 3DS

Nintendo president Satoru Iwata heeft laten weten dat de steun van third party-uitgevers veel groter is in vergelijking met de steun die de DS heeft gekregen. Dit kwam naar voren in een Q&A-sessie met belangrijke investeerders.

Het gaat nog een stapje verder volgens Iwata. De andere uitgevers denken ook intensief mee over de mogelijkheden die het apparaat biedt:”To say the least, our overseas publishers are not taking a passive approach to Nintendo 3DS at all. In fact, it is safe for you to think that they have been fairly proactive in thinking about this new hardware from the start.

Op dit moment vallen vooral EA, THQ, Capcom, Konami, Activision, Take Two en Ubisoft op als de grote namen die de 3DS actief steunen. In Japan zul je 26 februari op de nieuwe handheld kunnen spelen. De VS en wij zullen nog een maandje langer moeten wachten.


'Janssen te koop voor drie miljoen'

Geïnteresseerde clubs kunnen Theo Janssen voor drie miljoen euro aantrekken. De 29-jarige Twente-middenvelder heeft een clausule in zijn nog vier jaar lopende contract staan dat hij voor dat bedrag gekocht kan worden. Dat meldt De Telegraaf maandag.

Janssen liet eerder al weten open te staan voor een transfer. In de wandelgangen werd de drievoudig international al in verband gebracht met Ajax.

Super Mario speedrunner faalt voor Shigeru Miyamoto

Andrew Gardikis heeft ooit eens Super Mario Bros. in 5 minuten verslagen. Voor de ogen van Shigeru Miyamoto, de bedenker van de Super Mario serie, wordt de spanning Gardikis iets te veel. In een moedige poging om in bijzijn van zijn grote voorbeeld de game te klaren binnen 5 minuten, faalde Gardikis door een paar ernstige fouten.

Onder andere Miyamoto en Reggie Fils-Aime, president van Nintendo America, waren aanwezig in de Nintendo World Store in Manhattan. In verband met het 25-jarig bestaan van Super Mario werd er een feest gehouden in Manhattan waar mensen verkleed als hun favoriete karakter rondliepen.

Bekijk het filmpje hieronder.

Uitslagen België speelronde 14

Afgelopen weekeinde werd de veertiende speelronde afgewerkt in de Belgische Jupiler Pro League. Eén van de wedstrijden was de klassieker tussen RSC Anderlecht en Club Brugge. Een verslag van deze wedstrijd is hier na te lezen. Hieronder de uitslagen, stand en een link naar de overige statistieken.

Standard Luik vergist zich in Eupen

Eupen heeft een prima resultaat geboekt door op bezoek bij Standard Luik met de volle buit aan de haal te gaan. De promovendus won met 1-3 en klimt daardoor langzamerhand uit de gevarenzone.

Oud-FC Utrechter Kevin Vandenbergh was in het eerste half uur tweemaal trefzeker voor de bezoekers. Na een klein kwartier opende de aanvaller de score en tien minuten later bracht hij de marge op twee.

Pas na ruim een uur spelen deed Standard wat terug. Cyriac was de doelpuntenmaker en bracht daarmee de thuisploeg terug in de wedstrijd. Toch werd de marge weer groter, aangezien Jadid voor Eupen een strafschop benutte. Door de uitslag zakte Standard naar de vijfde plaats in de ranglijst.

AA Gent op jacht naar koppositie

AA Gent boekte afgelopen week prima resultaten. Eerst werd Sporting Portugal in het kader van de Europa League met 3-1 verslagen en afgelopen weekend mocht de ploeg op bezoek bij Cercle Brugge. Ook in deze wedstrijd pakte de ploeg, die Feyenoord uitschakelde in de Europa League, de volle buit. Tim Smolders was de gevierde man. Hij benutte een kwartier voor tijd een strafschop.

Door de overwinning zag Gent het verschil met Racing Genk slinken tot twee punten. Genk wist namelijk op bezoek bij Westerlo niet de volle drie punten mee naar huis te nemen. De koploper kwam in Westerlo zelfs achter. Dekelver zette de thuisploeg kort voor rust op voorsprong. Twee minuten na rust trok Barda echter de stand weer gelijk. Tien minuten na rust moest Westerlo met tien man verder, nadat Corstjens de rode kaart kreeg. Genk kon van de man-meer-situatie niet profiteren en de wedstrijd eindigde in 1-1.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Westerlo Racing Genk 1-1
Standard Luik Eupen 1-3
KV Mechelen Charleroi 2-0
Lierse SK SK Lokeren 2-2
Kortrijk Germinal Beerschot 4-0
STVV Zulte Waregem 0-3
RSC Anderlecht Club Brugge 2-2
Cercle Brugge AA Gent 0-1

Ranglijst

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Racing Genk 14 9 3 2 30 37-14
2 AA Gent 14 9 1 4 28 27-20
3 RSC Anderlecht 14 8 4 2 28 29-11
4 KV Mechelen 14 7 4 3 25 21-17
5 Standard Luik 14 7 3 4 24 27-20
6 Kortrijk 14 7 2 5 23 17-13
7 SK Lokeren 14 6 5 3 23 20-20
8 Cercle Brugge 14 6 4 4 22 18-18
9 Club Brugge 14 6 3 5 21 30-21
10 Westerlo 14 5 4 5 19 15-16
11 Zulte Waregem 14 3 7 4 16 21-20
12 Germinal Beerschot 14 3 4 7 13 10-23
13 STVV 14 3 2 9 11 9-29
14 Lierse SK 14 1 6 7 9 12-23
15 Eupen 14 2 2 10 8 16-27
16 Charleroi 14 1 4 9 7 9-26

Klik hier om meer statistieken over de Jupiler Pro League te bekijken!

Nieuwe bewijzen Hitman 5 gevonden

Nieuwe bewijzen zijn gevonden voor een nieuwe Hitman game. Al sinds de release van de vorige Hitman zijn de geruchten gaande. Maar nu is er bewijs gevonden. Binnen een aantal online CV's wordt de naam Hitman 5 genoemd. Playstation Lifestyle heeft deze CV's online gevonden, waaronder op LinkedIn.

Het eerste profiel is van Damien Simper. Hij schrijft op zijn LinkedIn dat hij als Lead Animator heeft gewerkt aan Hitman 5 tussen 2006 en 2009.

hitman5-1

Developer Theo Engell-Nielsen heeft een rits titels aan zijn naam gekoppeld. Hierin staat ook Hitman 5 en zelfs een status. Hitman 5 is af en zal in 2011 gereleased worden.'

hitman5-2

In juli kwam Eurogamer al met het nieuws dat IO Interactive bezig was met een nieuwe Hitman. Zij gaven toen aan dat er niks gepland stond.

"It's flattering to see so many fans are eager for another Hitman game. Unfortunately we have nothing to announce at this time."

hitman5

Doden bij bomaanslag Karbala

Een aanslag met een autobom in de Iraakse stad Karbala heeft maandag aan minstens zeven mensen het leven gekost. Zeker dertig raakten gewond, melden de politie en medewerkers van ziekenhuizen.

De bom ontplofte rond 08.30 uur plaatselijke tijd in een geparkeerde auto in het centrum van Karbala, tachtig kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Onder de slachtoffers zijn mogelijk sjiitische pelgrims uit Iran. Karbala is voor sjiieten een heilige stad.

Uitslagen Engeland speelronde 11

Dit weekend is in Engeland de elfde speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na tien speelronden.

Gisteren stond er weer een mooie wedstrijd op het programma, namelijk het treffen tussen Liverpool en Chelsea. Een verslag van het treffen tussen deze twee Engelse ploegen kan je hier nog eens rustig nalezen. Maar er werden natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld.

Newcastle United verrast Arsenal

Arsenal heeft afgelopen weekend, in de strijd om de Engelse landstitel, duur puntverlies geleden. De formatie van trainer Arsène Wenger, waar Robin van Persie zijn rentree maakte, liep namelijk tegen een 1-0 nederlaag tegen Newcastle United aan.

Toch was het Arsenal, dat in de eerste helft dichtbij de openingsgoal was. Cesc Fàbregas liet doelman Tim Krul kansloos, maar trof het houtwerk. Op een schot van Samir Nasri reageerde de Nederlands jeugdinternational wel goed. Het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant, waar Lukasz Fabianski de fout inging. Daardoor wist Andy Caroll de bezoekers op voorsprong te zetten.

In het tweede bedrijf zette Arsenal alles op alles om de achterstand weg te poetsen. The Gunners misten echter het geluk. Theo Walcott raakte de onderkant van de lat, maar de bal was niet helemaal over de lijn, waardoor een doelpunt uitbleef. Ook Van Persie, die in de tweede helft werd ingebracht, kon niets meer aan de score veranderen.

Tottenham Hotspur onderuit bij Bolton Wanderers

Tottenham Hotspur kon afgelopen weekend niet over Rafael van der Vaart beschikken, wat tegen Bolton Wanderers op pijnlijke wijze aan het licht werd gebracht. The Spurs gingen namelijk met 4-2 onderuit tegen de ploeg, die door de zege naar de zesde plaats in de Premier League steeg.

Na een half uur spelen viel het eerste doelpunt voor de thuisploeg. Sandro verloor de bal aan Matthew Taylor, die vervolgens Kevin Davies bediende. Hij stond echter buitenspel, maar mocht doorlopen naar het doel en liet vervolgens de 1-0 aantekenen. Tien minuten na de pauze verdubbelde Gretar Steinsson, voormalig speler van AZ, de score.

Een kwartier voor tijd leek Davies het duel te beslissen door een penalty te verzilveren. Tottenham Hotspur leek echter nog even terug te komen, nadat Alan Hutton en Roman Pavlyuchenko hun ploeg naar 3-2 loodsten. Toch waren deze goals uiteindelijk een pleister op de wond, aangezien Martin Petrov voor het slotakkoord tekende en het vierde doelpunt van de thuisploeg voor zijn rekening nam.



Uitslagen speelronde 11:

Thuis Uit Uitslag
Bolton Wanderers Tottenham Hotspur 4-2
Birmingham City West Ham United 2-2
Blackburn Rovers Wigan Athletic 2-1
Blackpool FC Everton 2-2
Fulham Aston Villa 1-1
Manchester United Wolverhampton Wanderers 2-1
Sunderland Stoke City 2-0
Arsenal Newcastle United 0-1
West Bromwich Albion Manchester City 0-2
Liverpool Chelsea 2-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 11 8 1 2 25 27-5
2 Manchester United 11 6 5 0 23 24-13
3 Arsenal 11 6 2 3 20 22-11
4 Manchester City 11 6 2 3 20 15-10
5 Newcastle United 11 5 2 4 17 20-14
6 Bolton Wanderers 11 3 6 2 15 17-16
7 Tottenham Hotspur 11 4 3 4 15 13-14
8 Sunderland 11 3 6 2 15 11-12
9 Liverpool 11 4 3 4 15 12-14
10 West Bromwich Albion 11 4 3 4 15 14-19
11 Everton 11 3 5 3 14 12-10
12 Blackpool FC 11 4 2 5 14 17-23
13 Fulham 11 2 7 2 13 13-12
14 Aston Villa 11 3 4 4 13 10-14
15 Birmingham City 11 2 6 3 12 12-14
16 Blackburn Rovers 11 3 3 5 12 11-13
17 Stoke City 11 3 1 7 10 10-16
18 Wigan Athletic 11 2 4 5 10 8-20
19 Wolverhampton Wanderers 11 2 3 6 9 11-18
20 West Ham United 11 1 4 6 7 9-20


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

45-plusser moet via LinkedIn solliciteren

Werkloze 45-plussers moeten beter gebruikmaken van netwerksites als LinkedIn. Uitkeringsinstantie UWV houdt vanaf maandag een actieweek om deze groep werkzoekenden aan een baan te helpen. Solliciteren via netwerksites is een van de vaardigheden die zij beter onder de knie moeten krijgen om meer kans te hebben op de arbeidsmarkt.

Bijna de helft van de 490.000 werkzoekenden die bij het UWV ingeschreven staan is 45 jaar of ouder. Volgens het UWV blijft deze groep vaak buiten beeld bij werkgevers.

Veel van deze 45-plussers hebben hun baan na een lang dienstverband verloren. Ze moeten zich opnieuw leren verkopen op een arbeidsmarkt die veranderd is. Dit vergt nieuwe vaardigheden, zoals het omgaan met sociale media. Het UWV organiseert in het hele land workshops solliciteren via LinkedIn, netwerkbijeenkomsten en speeddates met werkgevers.

45-jarige moet via LinkedIn solliciteren
45-jarige moet via LinkedIn solliciteren (Foto: ANP)

Italië wint Fed Cup finale

De Italiaanse tennisters hebben opnieuw beslag weten te leggen op de Fed Cup. In de finale werden de dames van de Verenigde Staten verslagen en daardoor prolongeerden zij de titel.

Flavia Pennetta wist in San Diego de beslissende 1-3 te maken in de best-of-five-reeks. Zij wist in haar enkelspelduel de tiener Coco Vandeweghe met duidelijke cijfers te verslaan; 6-1 en 6-2.

De Amerikaanse Melanie Oudin had eerder op de dag de Amerikaanse ploeg nog wat hoop gegeven door haar partij tegen Francesca Schiavone, de nummer zeven van de wereld, knap in winst om te zetten; 6-3 en 6-1. Penetta stelde vervolgens echter orde op zaken en dit betekende voor de Italiaanse dames de derde Fed Cup-zege op rij.

De Amerikaanse dames moesten het doen zonder Serena en Venus Williams. Vorig jaar wonnen de Italiaanse vrouwen ook al in de finale van de Amerikaanse dames. Destijds werd het maar liefst 4-0.

De Italiaanse bondscoach Carroda Barazzutti regeerde na afloop van de finale: "Het geheim is dat mijn speelsters dit toernooi heel belangrijk vinden. Deze tennissters komen heel graag uit voor hun land, dat vinden ze belangrijk. Het is een soort liefdesverhouding."

Uitslagen Italië speelronde 10

Dit weekend en vandaag is in Italië de tiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na tien speelronden.

Internazionale - Brescia

Internazionale heeft één punt overgehouden aan de confrontatie met Brescia. Een discutabele penalty moest daarvoor zorgen. Inter kampte met een hoop blessures. Zo kwamen Sulley Muntari, Dejan Stankovic, MacDonald Mariga, Thiago Motta, David Suazo, Esteban Cambiasso en Julio Cesar niet in actie. En de problemen verergerden alleen maar tijdens de wedstrijd, want Maicon en Walter Samuel vielen beiden ook geblesseerd uit. Voor Samuel zou het wel eens een nare blessure kunnen zijn: zijn been boog in een hele rare hoek.

Brescia speelde op de counter en deed dit succesvol. Hoewel Inter de beste kansen had, was het Andrea Caracciolo die de 1-0 maakte. Sneijder werd verrassend gewisseld bij rust. Vooraf werd al gespeculeerd over een blessure bij de middenvelder. Dit bleek juist te zijn.

In de tweede helft vond Inter de weg naar voren een stuk moeilijker. De penalty waar Eto’o uiteindelijk de gelijkmaker uit scoorde, was een zeer discutabele. Het lijkt erop dat Berardi en Eto’o beide voor de bal gingen, maar uitgleden. De scheids wees resoluut naar de stip, maar deze beslissing is zeer twijfelachtig. Eto’o schoot koel binnen. In de slotfase belaagde Inter de verdediging van Brescia wel, maar tevergeefs.

Fiorentina - Chievo

Lange tijd leek het duel op een gelijkspel uit te draaien, maar in de laatste tien minuten wisten de viola toe te slaan. Dankzij Alessio Cerci kwam Fiorentina op voorsprong te staan die tot het einde van de wedstrijd werd vastgehouden. De ploeg van Sinisa Mihajlovic lijkt gestaag bezig te zijn aan een opmars.

De viola begonnen uiterst zwak aan het seizoen en bereikten al erg snel de onderste regionen van de Serie A. De ploeg uit Florence staat nog steeds niet op een positie die de doelstellingen van de club voorschrijven, maar tekenen van herstel worden langzaam zichtbaar.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
07/11/2010 Bari AC Milan 2-3
07/11/2010 Juventus Cesena 3-1
07/11/2010 Sampdoria Catania 0-0
07/11/2010 Lazio AS Roma 0-2
07/11/2010 Fiorentina Chievo 1-0
07/11/2010 Udinese Cagliari 1-1
07/11/2010 Napoli Parma 2-0
07/11/2010 Palermo Genoa 0-0
06/11/2010 Bologna Lecce 2-0
06/11/2010 Internazionale Brescia 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Lazio 10 7 1 2 22 13 - 8
2 AC Milan 10 6 2 2 20 17 - 10
3 Internazionale 10 5 4 1 19 12 - 5
4 Juventus 10 5 3 2 18 21 - 11
5 Napoli 10 5 3 2 18 17 - 11
6 Sampdoria 10 3 6 1 15 11 - 8
7 AS Roma 10 4 3 3 15 11 - 12
8 Palermo 10 4 2 4 14 16 - 13
9 Chievo 10 4 2 4 14 11 - 10
10 Udinese 10 4 2 4 14 9 - 11
11 Fiorentina 10 3 3 4 12 10 - 10
12 Cagliari 10 2 5 3 11 11 - 9
13 Catania 10 2 5 3 11 8 - 8
14 Genoa 10 3 2 5 11 8 - 11
15 Bologna 10 2 5 3 11 10 - 14
16 Lecce 10 3 2 5 11 7 - 17
17 Brescia 10 3 1 6 10 9 - 13
18 Parma 10 1 5 4 8 6 - 10
19 Cesena 10 2 2 6 8 7 - 14
20 Bari 10 2 2 6 8 9 - 18

De rest van de statistieken is terug te vinden op de centrale Serie A pagina!

Modern DOOMfare 2 knalt op demonen

Sommige mensen hebben tijd en die gebruiken ze wel eens voor aparte dingen. Zo is in het onderstaande filmpje te zien hoe iemand de wapens van Call of Duty: Modern Warfare 2 in DOOM heeft gemaakt. Naast de animaties is ook het geluid meegenomen waardoor het er in totaal erg goed uitziet.

Bekijk hieronder het filmpje en ben je geïnteresseerd, kijk dan hier voor instructies voor deze modification.

Verbeek spreekt over scorebordjournalistiek

Co Adriaanse introduceerde ooit de term 'scorebordjournalistiek'. De huidige AZ-trainer, Gert-Jan Verbeek, haalde het begrip gisteren maar weer eens uit de kast.

Graziano Pellè was tegen Vitesse goed voor zijn vierde treffer in de laatste vier duels. Telkens scoorde hij als invaller. Hoort de Italiaan niet in de basis? "Een voorganger van mij had het over scorebordjournalistiek. Laat ik het daar ook maar bij houden", antwoordde Verbeek in De Telegraaf op die vraag.

Verbeek wisselde zondag Jonathas, die teleurstelde. "Hij won niet één duel en kon geen bal vasthouden. Dat neem ik hem niet kwalijk, maar als trainer moet ik dan handelen, anders komt de teamprestatie in gevaar. Hij heeft veel gespeeld, krijgt mooie leermomenten, maar heeft te weinig rust gekregen."

AZ leverde in de slotminuut twee punten in toen Ismaïl Aissati gelijkmaakte. Verbeek: "Na de 0-1 gaven we de controle weg. Dat kwam door de wissel van Stijn Schaars, van wie we voor rust dachten dat hij zijn neus gebroken had. Op het laatst kwamen we niet meer aan voetballen toe en dan roep je het onheil over jezelf af met die comedy capers-situaties."

Brand bij gasopslag Grijpskerk

Bij de gasbehandelingslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in het Groningse Grijpskerk staat maandagochtend een tank met aardgascondensaat in brand. De brandweer laat de tank gecontroleerd uitbranden. Er is geen explosiegevaar, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak rond 08.00 uur uit. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend. Er zijn geen gewonden gevallen en evacuaties of ontruimingen zijn volgens de woordvoerder niet nodig. Als gevolg van de brand is de vlam uit de affakkelpijp groter dan normaal.

Haase nadert De Bakker op wereldranglijst

Tennisser Robin Haase staat op de nieuwste wereldranglijst nog maar elf plaatsen lager dan landgenoot Thiemo de Bakker. Haase steeg dankzij zijn goede optreden in Basel, waar hij de kwartfinale haalde, van de 66 naar de 58e plek. De Bakker ging bij hetzelfde toernooi al in de eerste ronde uit en is daardoor nu 47e. Hij stond 45e.

Igor Sijsling boekte zes plaatsen winst. De Nederlander, die zondag het challengertoernooi in Eckental op zijn naam schreef, is nu 145e. In de top van het klassement veranderde niets. De Spanjaard Rafael Nadal blijft nummeréén, voor Roger Federer, Novak Djokovic en Andy Murray.

Bij de vrouwen zakten Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek respectievelijk dertien en vijf plaatsen. De Nederlandse vrouwen staan nu 138e en 141e. De Deense Caroline Wozniacki blijft de wereldranglijst aanvoeren.

Haase nadert De Bakker op wereldranglijst
Haase nadert De Bakker op wereldranglijst (Foto: ANP)

'Veertien clubs willen Emanuelson'

Ajacied Urby Emanuelson kan kiezen uit veertien clubs die hem voor volgend seizoen willen inlijven. Het gaat om topclubs uit Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal, schrijft De Telegraaf. De 24-jarige linkerflankspeler is eind dit seizoen transfervrij en besloot vorige week definitief dat hij Amsterdam verlaat.

In Engeland dingen Liverpool, Everton en Birmingham City naar de hand van de Amsterdammer. HSV, Hoffenheim, Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg willen Emanuelson naar Duitsland halen. Juventus, Genoa en Lazio Roma uit Italië hebben interesse, Villarreal en Malaga uit Spanje en Benfica en Porto uit Portugal.

De zaakwaarnemer van Emanuelson wil in de krant niet ingaan op namen, maar bevestigt dat er veel interesse is. "Ik heb alle clubs aangegeven dat er voor januari geen zaken valt te doen. Een tussentijds vertrek is wat Urby betreft niet aan de orde."

Dance Central DLC al beschikbaar

Dance Central, de dansgame voor Xbox Kinect, komt overmorgen pas uit in Europa maar is vorige week al uitgekomen in Amerika. De eerste DLC voor het spel is al beschikbaar in de vorm van drie liedjes. De drie liedjes kosten per stuk 240 MSP wat iets duurder is dan de DLC van Rock Band 3.

Dance Central komt met een soundtrack van 32 liedjes en deze is uit te breiden met de volgende drie liedjes.

  • Lady Sovereign - I got You Dancing
  • Ne-Yo - Because of You
  • Sean Paul - Temperature

Harmonix had al eerder aangegeven dat DLC voor Dance Central iets duurder zou zijn vanwege de extra kosten die ze maken voor het maken van de DLC. Dance Central komt aanstaande woensdag, 10 november, uit in Europa samen met de Xbox Kinect.

FOK! presenteert nieuwe forumlayout

Zondag 7 november introduceerde FOK! haar nieuwe forumlayout met de titel 'New Decade'.

Aan deze layout is bijna een jaar gewerkt en na uitgebreid getest te zijn, eerst door crew en later door ruim 7000 users, is deze nu online gegaan.

New Decade kent diverse functies die we in Nederland nog op geen enkel ander forum zijn tegengekomen (en wereldwijd ook niet terug hebben kunnen vinden op grote fora).

De meest in het oog springende verandering is dat voor ingelogde gebruikers de topics zichzelf nu verversen met nieuwe berichten, wijzigingen etc zonder dat hiervoor een reload nodig is. Datzelfde geldt voor de forum en topiclijsten, active topics en my active topics.  Ook het zelf posten en wijzigen van berichten gebeurt zonder reloads, hoewel dit later waarschijnlijk voorbehouden blijft aan mensen met een premium account. Ook is het mogelijk topiclijsten te sorteren, simpelweg door op hun kolomtitel te klikken.

Naast nieuwe functionaliteit is er ook hard gewerkt aan optimalisering in javascript en jQuery routines, zodat de boel soepel en snel blijft draaien.

Met de nieuwe layout sluit FOK! ook ondersteuning voor IE6 af. Er zullen geen bugfixes gedaan worden, noch zal er worden getest onder de oeroude Microsoft telg. Het forum draait wel onder IE7 en IE8, maar voor een optimale ervaring raden we iedereen aan vooral op een meer recente browser over te stappen, zoals Chrome, Safari, Firefox of Opera, of alvast te upgraden naar de beta van IE9.

Neem eens een kijkje op forum.fok.nl.

Het FOK! devteam.

forumlayout new decade

Gran Turismo 5 gelimiteerd door PS3

Gran Turismo creastor Kaz Yamauchi heeft in een interview met Esquire UK aangegeven dat hij tijdens de creatie van Gran Turismo 5 is tegengehouden door de kracht van de PS3. Hij zegt niet dat de PS3 een slechte console is, echter heeft elke software te maken met de restricties van de hardware.

Verder vertelt hij dat de Playstation steeds beter is geworden maar dat het nog steeds niet goed genoeg is.

"With each new PlayStation, the vessel has become bigger, but it's still not enough. With Gran Turismo 5 we've made it as clean and beautiful as possible within the confines of the space we're given - but of course there's a lot more that we want to put in."

Helemaal prima natuurlijk dat Yamauchi dit vind, maar misschien wordt het tijd dat Gran Turismo 5 uitkomt. Voorlopige datum is voor Kerst, maar je weet het nooit.

GT5

Concert: I Am Kloot in Tivoli

I Am Kloot zit in de lift, en al helemaal in hun thuisland Engeland. De band uit Manchester ontving dit jaar voor hun nieuwe plaat Sky At Night een Mercury Award nominatie. Zoiets zet je op de kaart blijkbaar, want gisteren waren er in het Utrechtse Tivoli zelf fans uit Manchester over komen vliegen om het optreden te zien. De Mercury nominatie zorgt er in Engeland namelijk voor dat shows binnen no time zijn uitverkocht of dat tickets voor hoge prijzen doorverkocht worden. Het loont dan zelfs de moeite om naar Nederland af te reizen. Maar ook hier is de band steeds populairder aan het worden, want ook Tivoli was helemaal uitverkocht.

Forse stijging klachten tegen advocaten

Ontevreden cliënten slepen hun advocaat steeds vaker voor de tuchtrechter. Vorig jaar steeg het aantal klachten in de regio Amsterdam, die ook Alkmaar, Haarlem en Utrecht omvat, met veertig procent naar 221. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Amsterdamse advocatenorde, schrijft het Financieel Dagblad maandag.

De Amsterdamse cijfers geven een beeld over heel Nederland, omdat 6800 van de 16 duizend advocaten onder de Amsterdamse orde vallen. De meeste zaken gaan over te hoge rekeningen, lange behandeltijd en onduidelijkheid van de advocaat over de kans van slagen van de zaak.

De toename van klachten was naast de tuchtrechter ook merkbaar bij de deken. De voorzitter van de orde kreeg vorig jaar 1054 klachten binnen. Dat is, na meerdere stabiele jaren, een stijging van tien procent.

Volgens de Amsterdamse deken Germ Kemper heeft de stijging mogelijk te maken met een groot algemeen gevoel van onbehagen. "Is er onvrede over de afloop van een zaak, dan moet het wel de schuld van de advocaat zijn", zegt Kemper in de krant. Aan de advocaten ligt het volgens hem niet. Die doen gewoon hun werk.


(Foto: Novum)

Grote brand bij autospuiterij in Dronten

In een autospuiterij in Dronten woedt maandagochtend een grote brand. Een hal van ongeveer twintig bij veertig meter staat in lichterlaaie. Ook een naastgelegen gebouw op het bedrijventerrein Staalwijk staat in brand. De brand zorgt voor grote, zwarte rookwolken, zegt een brandweerwoordvoerder.

De rook drijft vooralsnog langs Dronten. Op het bedrijventerrein zijn ook woningen, maar of daar nog mensen wonen en of die thuis zijn is nog niet bekend. De brandweer verricht metingen om te kijken of er gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen vrijkomen bij de brand.

De brand woedt in het bedrijf Multipaint, dat voornamelijk bedrijfswagens spuit. Of er gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen is nog onduidelijk.

Er zijn ook ambulances uitgerukt naar de brand. Of er slachtoffers zijn is nog niet bekend.

Chop de Demoon in Dragon Age 2

In Rusland wordt jaarlijks de Igromir Game Expo georganiseerd en het is één van de grootste game-beurzen ten oosten van Europa. Dit jaar was Dragon Age II ook aanwezig en iemand heeft de moeite genomen om vijf minuten op te nemen. De kwaliteit is niet heel erg tof maar wel duidelijk genoeg.

In het filmpje zien we gameplay van wat lijkt op een krijger-type en een tovenaars-type die het opneemt tegen een gehoornde demoon. Daarnaast zien we ook een heel klein beetje van het conversatie-systeem. Er kunnen spoilers in de filmpjes zitten, maar aangezien het een demo is zal het nog redelijk in het begin van het spel afspelen. Dragon Age II komt 11 maart 2011 naar de PC, Xbox 360 en PS3. Bekijk hieronder het filmpje.

Griekse premier gesterkt door verkiezingsuitslag

De Griekse premier Giorgos Papandreou voelt zich gesterkt door de uitslagen van de regionale en gemeenteraadsverkiezingen van zondag. Kandidaten van zijn socialistische Pasok-partij deden het minder slecht dan verwacht, wat door Papandreou werd uitgelegd als een blijk van steun voor zijn bezuinigingspolitiek. Hij trok dan ook zijn dreigement in om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

"Wij weten dat verandering niet gemakkelijk is. Maar het is om deze verandering dat het Griekse volk ons een jaar geleden aan de macht bracht. En vandaag heeft het nog eens bevestigd dat het verandering wil", zei Papadreou in een televisietoespraak.

Veel kiezers lieten hun ongenoegen blijken door niet te gaan stemmen. De opkomst lag zondag maar rond de zestig procent, in een land waar kiezers verplicht zijn te stemmen.


(Foto: Novum)

Qantas ontdekt olielekkage motoren A380

Technici van Qantas hebben bij drie motoren van drie verschillende Airbus A380's olielekken vastgesteld. De lekkages vallen volgens Qantas-topman Alan Joyce buiten wat door de Australische luchtvaartmaatschappij en motorenfabrikant Rolls Royce 'normale tolerantie' wordt genoemd. Om die reden houdt Qantas zijn zes A380's voorlopig nog aan de grond.

Een A380 van Qantas moest vorige week een vlucht van Singapore naar Sydney afbreken toen kort na de start een van de vier straalmotoren het begaf en brokstukken verspreid raakten over het Indonesische eiland Batam. Het Australische bureau voor transportveiligheid, dat het internationale onderzoek naar het incident leidt, heeft de bevolking van Batam gevraagd te helpen zoeken naar een bepaald onderdeel, een turbineschijf.

De A380 is het grootste en nieuwste passagiersvliegtuig ter wereld. Lufthansa en Singapore Airlines, de enige andere maatschappijen die met A380's met dezelfde Trent 900-motoren van Rolls Royce vliegen, hebben hun toestellen vorige week ook aan de grond gehouden, maar ze na inspectie weer de lucht ingestuurd.


(Foto: Novum)

Trein kernafval Gorleben weer in beweging

De trein met hoogradioactief atoomafval in Duitsland is maandagochtend weer in beweging gekomen. De bestemming is het 25 kilometer verderop gelegen Dannenberg, waar de elf containers op vrachtwagens moeten worden overgeladen om te worden vervoerd naar de opslag in Gorleben.

Het transport werd zondagavond door demonstranten op de spoorbaan opgehouden bij Dahlenburg. Het straattraject naar Gorleben werd maandagochtend door ongeveer zestienhonderd betogers geblokkeerd.

Nieuwe wet verbant hangjongeren uit wijk

Jongeren die problemen veroorzaken in een wijk kunnen binnenkort uit die buurt verbannen worden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stuurt een wetsvoorstel daarover deze week naar de Tweede Kamer, bevestigt zijn woordvoerder maandagochtend na berichtgeving in het AD.

De minister wil rechters de mogelijkheid geven een gebiedsverbod van maximaal twee jaar op te leggen. Ook kunnen overlastgevers dan een meldplicht en een contactverbod krijgen. De nieuwe wapens van de rechter komen naast de gebruikelijke boetes, cel- of taakstraffen. De jongeren kunnen wel gewoon naar huis en naar school.

Nieuw aan de regeling is dat de rechter het gebiedsverbod al voor relatief lichte vergrijpen kan opleggen. Zo kan iemand voor een strafbare samenscholing, hinderlijk gedrag, openlijk drugs- of alcoholgebruik, vernieling of bedreiging al een verbanning uit de straat of buurt aan zijn broek krijgen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de veel te trage rechtspraak in ons land.

Zelfbenoemd medium Jomanda moet zich dezer dagen in hoger beroep voor de strafrechter verantwoorden voor haar rol bij de tragische dood van actrice Sylvia Millecam. Ze had de actrice op de mouw gespeld dat ze geen borstkanker had, maar slechts een bacteriële infectie. Millecam overleed aan borstkanker.
 
Iemand die mensen wijsmaakt dat ze bijzondere, paranormale gaven heeft, dient zich verantwoordelijk te gedragen. Ernstig zieke mensen zijn een makkelijke prooi voor zulke kwakzalverij.

Meeste WB-tickets voor Marrit Leenstra

Marrit Leenstra heeft als enige schaatser bij de NK afstanden liefst vier startbewijzen voor de komende wereldbekerwedstrijden veroverd. De jonge schaatsster van Hofmeier zal zich de komende weken op de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter vertonen op internationaal niveau.

De selectie voor de komende wereldbekerwedstrijden:

Mannen: Ronald Mulder (500), Jan Smeekens (500), Stefan Groothuis (500, 1.000, 1.500), Jacques de Koning (500), Hein Otterspeer (500, 1.000), Simon Kuipers (1.000, 1.500), Jan Bos (1.000), Mark Tuitert (1.000, 1.500), Wouter Olde Heuvel (1.500, 5.000), Rhian Ket (1.500), Bob de Vries (5.000, 10.000), Bob de Jong (5.000, 10.000), Jorrit Bergsma (5.000, 10.000), Robert Bovenhuis (5.000), Arjen van der Kieft (10.000) en Ted-Jan Bloemen (10.000).

Vrouwen: Margot Boer (500, 1.000, 1.500), Laurine van Riessen (500, 1.000, 1.500), Marrit Leenstra (500, 1.000, 1.500, 3.000), Marianne Timmer (500), Thijsje Oenema (500), Natasja Bruintjes (1.000), Ireen Wüst (1.000, 1.500, 3.000), Ingeborg Kroon (1.500), Marije Joling (3.000, 5.000), Irene Schouten (3.000), Moniek Kleinsman (3.000, 5.000), Jorien Voorhuis (5.000), Carlijn Achtereekte (5.000), Anouk van der Weijden (5.000).

Aanhoudingen na steekpartij in Arnhem

Bij een steekpartij op de John Frostbrug in Arnhem is een man gewond geraakt. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft kort na de steekpartij twee Arnhemmers van 36 en 43 jaar aangehouden.

De steekpartij vond volgens de politie plaats rond 20.50 uur op de brug over de Rijn. De aanleiding voor het incident is niet bekend. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en worden verhoord. De politie is op zoek naar getuigen.

Matic: "Sanders een van de beste arbiters"

Nemanja Matic ontsnapte tegen AZ aan een rode kaart na een forse ingreep op Dirk Marcellis. Matic complimenteert de arbitrage.

Scheidsrechter Jeroen Sanders gaf de Servische middenvelder een gele kaart. Na zijn overtreding op Marcellis was Matic net als Slobodan Rajkovic betrokken bij enkele opstootjes. De huurling van Chelsea vond dat Sanders goed omging met de commotie op het veld.

"De scheidsrechter was heel goed. Ik denk dat hij de beste in Nederland is", zei Matic tegen Omroep Gelderland. De technisch begaafde middenvelder verwijt Vitesse niets. "Iedereen heeft alles gegeven, ik denk dat we meer geluk nodig hebben. Het was een moeilijke wedstrijd."

Ismaïl Aissati voorkwam kort voor tijd een nederlaag voor Vitesse. AZ kwam kort na de pauze aan de leiding door een treffer van Graziano Pelle. Vitesse en Matic wisten echter opnieuw niet te winnen en blijven op de zestiende plaats bivakkeren.

Sudan mogelijk van terreurlijst na referenda

De Verenigde Staten schrappen Sudan van hun terreurlijst als de referenda in dat land op 9 januari vreedzaam verlopen. Die belofte heeft de Amerikaanse regering afgelopen weekeinde gedaan aan het bewind van de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir, zo meldden regeringsbronnen in Washington.

Khartoem probeert al langer van de terreurlijst af te komen. De Verenigde Staten plaatsten Sudan in 1993 op deze lijst, omdat het Afrikaanse land onderdak zou bieden aan terroristen zoals al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Naast Sudan staan op dit moment Cuba, Iran en Syrië op de terreurlijst van de VS. In de afgelopen jaren werden de erkende 'schurkenstaten' Noord-Korea en Libië al geschrapt uit het register van landen die terroristen zouden steunen.

In Sudan is de spanning hoog opgelopen voorafgaand aan de twee referenda. Inwoners van Zuid-Sudan stemmen dan over onafhankelijkheid, terwijl stemgerechtigden in de olierijke regio Abyei, op de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan bepalen bij welk deel van het land zij in de toekomst willen horen. President Bashir zei eerder dat hij alleen nationale eenheid als uitkomst accepteert. Naar verwachting stemmen de zuiderlingen echter voor afscheiding.

Het islamitische noorden en christelijke en animistische zuiden van Sudan waren decennialang verwikkeld in een burgeroorlog, die aan ongeveer twee miljoen mensen het leven kostte. In 2005 werd een vredesakkoord gesloten, waarin werd afgesproken dat het zuiden een referendum over onafhankelijkheid mocht houden.

Veel inwoners van Sudan vrezen net als de internationale gemeenschap een nieuwe golf van geweld na de referenda. Namens de Amerikaanse regering reisde de Democratische senator John Kerry in de afgelopen weken al twee keer af naar Khartoem voor overleg. Hij gaf aan dat Sudan in juli 2011 van de terreurlijst wordt gehaald, als het bewind van Bashir de referenda volgens plan plaats laat hebben op 9 januari, als het de uitslagen ervan respecteert, en als het een geweldloos verloop garandeert.

Sudan mogelijk van terreurlijst na referenda
Sudan mogelijk van terreurlijst na referenda (Foto: ANP)

Medium Jomanda weer voor de rechter

'Genezend medium' Jomanda staat maandag samen met twee alternatieve artsen in hoger beroep terecht in de strafzaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam.

De rechtbank sprak Jomanda vorig jaar met de nodige kanttekeningen vrij. De rechters stelden vast dat Jomanda ernstig is tekortgeschoten in de zorgvuldigheid die zij had moeten betrachten in de bejegening van de ernstig zieke Millecam en dat zij haar zorgplicht heeft geschonden. De rechtbank vond echter geen bewijs voor de stelling dat Jomanda doorslaggevend is geweest voor Millecams overtuiging dat zij geen borstkanker had maar een bacteriële infectie.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in 2006 tegen die uitspraak in beroep. Volgens het OM heeft Jomanda de ernstig zieke actrice afgeraden om zich te laten opereren omdat zij tegen chemotherapie was. Millecam zou daarom reguliere behandeling hebben geweigerd. De actrice overleed in augustus 2001 aan de gevolgen van borstkanker.

De rechter stelde in 2009 dat het Millecams eigen keuze was om geen chemotherapie te ondergaan. De alternatieve geneesheren die stelden dat Millecam enkel een bacteriële infectie had, werden wel schuldig bevonden aan het opzettelijk benadelen van Millecams gezondheid, met ernstig lichamelijk letsel als gevolg maar kregen geen celstraf. Ook tegen die uitspraak gaat het OM in beroep.

Voor de zaak zijn zes zittingsdagen vrijgemaakt.

Medium Jomanda weer voor de rechter
Medium Jomanda weer voor de rechter (Foto: ANP)

Matchwinner Torres wil Liverpool verder helpen

Fernando Torres hoopt dat hij Liverpool na zijn twee doelpunten tegen Chelsea (2-0) verder omhoog kan helpen op de ranglijst.

"We weten dat de start van het seizoen niet goed was", verklaarde Torres na de zege op Chelsea tegenover Skysports. "Liverpool stond na negen duels nog nooit in de degradatiezone, maar we gaan met de week beter spelen. We hadden tijd nodig om aan de nieuwe manager en de nieuwe spelers te wennen", vervolgt de Spanjaard.

"We moeten de komende tijd bewijzen dat we het niveau van tegen Chelsea kunnen vasthouden. Met dezelfde vastberadenheid moeten we onszelf omhoog knokken. De zege op Chelsea geeft ons niet alleen drie punten, maar vooral veel vertrouwen. We hebben een zware week gehad met drie wedstrijden in zeven dagen, maar dat voelen we nu niet meer."

"Het is zaak ons nu te richten op Wigan Athletic voor woensdagavond. We moeten de punten blijven pakken", aldus Torres, die eerder werd bekritiseerd door het uitblijven van doelpunten. "Kritiek hoort bij het leven. Alles wat je doet is binnen een minuut bekend over de hele wereld. Ik weet wat de verwachtingen zijn. Ik ben klaar om die waar te maken."

Politie beëindigt blokkade kerntransport

De Duitse politie is in de nacht van zondag op maandag begonnen met het verwijderen van een blokkade van het spoortransport van kernafval van Frankrijk naar de eindbestemming in Gorleben. Demonstranten die de spoorbaan blokkeerden nabij de plaats Hitzacker, ten zuidoosten van Hamburg, werden door de politie verwijderd.

Om vandalisme te voorkomen werd de goederentrein eerder afgezet met prikkeldraad. De politie raakte zondagavond slaags met honderden activisten, die zich verzetten tegen het transport van nucleair afval.

De politie zette onder meer wapenstokken en een waterkanon in. Agenten verrichtten enkele arrestaties. Ook waren er meldingen van gewonden. Onduidelijk is hoeveel mensen werden aangehouden en hoeveel gewonden er zijn.

Politie beëindigt blokkade kerntransport
Politie beëindigt blokkade kerntransport (Foto: ANP)

Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan

De kiescommissie in Azerbeidzjan heeft de regerende Nieuwe Azerbeidzjaanse Partij (YAP) van president Ilham Alijev zoals verwacht uitgeroepen tot winnaar van de parlementsverkiezingen. De oppositie, die niet of nauwelijks zetels kreeg toegekend, had geen goed woord over voor de stembusgang die zondag werd gehouden.

Zo omschreef Ali Kerimli, leider van het Volksfront, van een "enorme vervalsing" van de verkiezingen. Isa Gambar, topman van Musavat, een andere oppositiepartij, stelde dat de gang van zaken "overeenkomt met de verkiezingen zoals die werden gehouden in de tijd van de Sovjet-Unie". Een westerse diplomaat die aanwezig was als waarnemer sprak van een "absolute schijnvertoning".

Volgens de kiescommissie won de partij van de 48-jarige Alijev 74 van de 125 zetels in het parlement. Zeker de helft van de resterende zetels ging naar partijen en 'onafhankelijke' politici die in de praktijk Alijev steunen. Circa de helft van de 4,9 miljoen stemgerechtigden zou zondag een stem hebben uitgebracht.

Azerbeidzjan was in het verleden onderdeel van de Sovjet-Unie. De Kaukasusrepubliek, gelegen aan de Kaspische Zee en onder mee bekend vanwege de grote olierijkdom, is sinds 1991 onafhankelijk.

Mensenrechtengroepen en oppositie beschuldigen de Azerbeidzjaanse regering er al langer van democratische vrijheden in te perken. Activisten zeggen dat westerse landen geen kritiek op het bewind van Alijev durven te uiten, omdat diens land een belangrijke exporteur van olie en gas is. Azerbeidzjan is bovendien een doorgangsland voor militairen en voorraden van de Verenigde Staten naar Afghanistan.

Azerbeidzjan, waar circa 9 miljoen mensen wonen, wordt al tientallen jaren geregeerd door de Alijev-dynastie. Ilham Alijev volgde in 2003 zijn vader Hajdar Alijev op na presidentsverkiezingen die volgens waarnemers ook frauduleus verliepen. De oudste Alijev had Azerbeidzjan meer dan dertig jaar in een ijzeren greep.

'Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan'
'Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan' (Foto: ANP)

Theaterprijzen 2010 uitgereikt

Het ontwerpbureau Scherpontwerp, fotografe Nellie de Boer en het driemanschap Marc Warning, Gé Wegman en Arien de Vries hebben een theaterprijs gewonnen. Dat heeft het Theater Instituut Nederland (TIN) zondag bekendgemaakt.

Scherpontwerp kreeg de Theaterafficheprijs 2010 voor het affiche van de voorstelling Zonder Pardon van Theo Maassen. Nellie de Boer won de Theaterfotoprijs 2010 voor haar foto van de voorstelling Dance (Fabián) van Hetveem theater& producties. De Wijnberg scenografieprijs 2010 is uitgereikt aan het trio Marc Warning, Gé Wegman en Arien de Vries voor de voorstelling Van de brug af gezien van Toneelgroep Oostpool.

TIN wil met deze prijzen het belang onderstrepen van deze vaak onderbelichte disciplines in het theatervak. Aan de prijzen is een geldbedrag verbonden van 2500 euro.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.