Kabinet wil belastingen simpeler maken

Het kabinet gaat kijken hoe het belastingstelsel minder ingewikkeld gemaakt kan worden. Komend voorjaar komt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) met een plan, kondigde hij maandag aan in de Tweede Kamer.

Minder belastingen, uitzonderingen en speciale regelingen kunnen het belastingstelsel begrijpelijker maken, zei Weekers. Voor bedrijven scheelt het in de administratie. Ook de Belastingdienst krijgt minder werk. Dat laatste komt goed uit omdat de dienst op termijn vierhonderd miljoen euro per jaar moet bezuinigen.

Weekers wees ook op de nadelen. "In het verleden was er bij belastingherzieningen altijd een grote pot geld beschikbaar. Die pot geld is er nu niet." Dat betekent dat mensen voor wie nu een speciale regeling bestaat, meer zullen moeten betalen als de regeling wordt afgeschaft.

In zijn plan gaat Weekers de voor- en nadelen op een rij zetten. Ook komt hij met voorstellen en ideeën voor belastingen, regelingen en uitzonderingen die mogelijk geschrapt kunnen worden. In de Tweede Kamer leven daar uiteenlopende ideeën over.

Afschaffing of beperking van de aftrek van hypotheekrente komt in het plan niet aan de orde, maakte Weekers duidelijk. Wel gaat hij kijken of er één btw-tarief kan worden ingevoerd, in plaats van het huidige hoge tarief van negentien procent en het lage tarief van zes procent.