Van Gaal haalt uit naar Cruijff en Ajax

Peterselieman

Louis van Gaal heeft in het NTR-programma College Tour van presentator Twan Huis gezegd dat hij Johan Cruijff nooit zal gaan vergeven. Laatstgenoemde had Van Gaal op veel kritiek getrakteerd in de afgelopen jaren, waardoor hij het nu moest ontgelden. Ook Ajax kreeg er van de oefenmeester van Bayern München van langs.

Een student vroeg of Van Gaal vergevingsgezind was tegenover Cruijff. "U weet niet wat ik heb moeten doormaken als trainer van Barcelona. Bijna iedere week nam hij me op de korrel, kreeg ik commentaar van hem via z’n column in de media. En Cruijff is een icoon in Barcelona, net zoals Uli Hoeness in München dat is."

"Hun woorden worden geloofd, terwijl ze niet binnen de club aanwezig zijn. Hij heeft zoveel gezegd, maar nooit de verantwoordelijkheid genomen. Als je, zoals ik, zo lang bent tegengewerkt is er geen plaats meer voor vergeving."

Van Gaal was in het verleden trainer en technisch directeur bij Ajax, maar voor de Amsterdammers is de deur door Van Gaal nu hard dichtgegooid. "Ik ben in 2003 teruggekeerd naar Ajax. Ik had een droom om van Ajax weer een hele grote club te maken. Voor eentiende of eentwintigste van het salaris bij Barcelona. Ik werd toen gevraagd door alle grote clubs in Europa, maar ik koos voor Ajax. En na acht maanden stond ik buiten. Toen heb ik gezegd dat ik nooit meer terug zou keren bij Ajax en zo denk ik er nog steeds over."

"Ik ben tot op het bot beledigd door het toenmalige bestuur. In die periode heb ik een nieuw beleidsplan geschreven dat unaniem door de hele vereniging werd gedragen. Toen werd mij verweten dat ik Ronald Koeman te veel voor de voeten liep, terwijl de resultaten op een laag pitje stonden. Als je dan kiest voor een passant en niet voor een technisch directeur, dan ben je Louis van Gaal niet waard. Ik keer nooit meer terug naar Ajax."