Simonis naar Vaticaan om te praten over misbruik

Kardinaal Ad Simonis is uitgenodigd om naar Rome te komen om te praten over het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Paus Benedictus XVI heeft alle kardinalen uitgenodigd om op 19 november te komen praten over de kwestie. Dat meldt de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Het Vaticaan noemt de top 'een dag van reflectie en gebed'. Gedurende de dag komt niet alleen het misbruikschandaal aan bod, maar wordt ook gesproken over bedreigingen van de religieuze vrijheid en de relatie met andere geloven. Een dag later worden 24 nieuwe kardinalen benoemd.

Acht jaar nadat het misbruikschandaal de kop opstak, hebben de beschuldigingen van misbruik enorme vormen aangenomen. Duizenden slachtoffers hebben hun verhaal verteld en bisschoppen zijn beschuldigd van het beschermen van pedofiele geestelijken. Bovendien zou het Vaticaan het misbruik tientallen jaren hebben genegeerd.

De paus heeft erkend dat de kerk er niet in is geslaagd maatregelen te nemen die het misbruik een halt toe roepen. Hij heeft gesprekken gevoerd met slachtoffers in verschillende landen en heeft beloofd de strijd tegen het misbruik een prioriteit te maken.