Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan

De kiescommissie in Azerbeidzjan heeft de regerende Nieuwe Azerbeidzjaanse Partij (YAP) van president Ilham Alijev zoals verwacht uitgeroepen tot winnaar van de parlementsverkiezingen. De oppositie, die niet of nauwelijks zetels kreeg toegekend, had geen goed woord over voor de stembusgang die zondag werd gehouden.

Zo omschreef Ali Kerimli, leider van het Volksfront, van een "enorme vervalsing" van de verkiezingen. Isa Gambar, topman van Musavat, een andere oppositiepartij, stelde dat de gang van zaken "overeenkomt met de verkiezingen zoals die werden gehouden in de tijd van de Sovjet-Unie". Een westerse diplomaat die aanwezig was als waarnemer sprak van een "absolute schijnvertoning".

Volgens de kiescommissie won de partij van de 48-jarige Alijev 74 van de 125 zetels in het parlement. Zeker de helft van de resterende zetels ging naar partijen en 'onafhankelijke' politici die in de praktijk Alijev steunen. Circa de helft van de 4,9 miljoen stemgerechtigden zou zondag een stem hebben uitgebracht.

Azerbeidzjan was in het verleden onderdeel van de Sovjet-Unie. De Kaukasusrepubliek, gelegen aan de Kaspische Zee en onder mee bekend vanwege de grote olierijkdom, is sinds 1991 onafhankelijk.

Mensenrechtengroepen en oppositie beschuldigen de Azerbeidzjaanse regering er al langer van democratische vrijheden in te perken. Activisten zeggen dat westerse landen geen kritiek op het bewind van Alijev durven te uiten, omdat diens land een belangrijke exporteur van olie en gas is. Azerbeidzjan is bovendien een doorgangsland voor militairen en voorraden van de Verenigde Staten naar Afghanistan.

Azerbeidzjan, waar circa 9 miljoen mensen wonen, wordt al tientallen jaren geregeerd door de Alijev-dynastie. Ilham Alijev volgde in 2003 zijn vader Hajdar Alijev op na presidentsverkiezingen die volgens waarnemers ook frauduleus verliepen. De oudste Alijev had Azerbeidzjan meer dan dertig jaar in een ijzeren greep.

'Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan'
'Sovjettijden herleven in Azerbeidzjan' (Foto: ANP)