Rokende chimpansee Libanon gered

Een 12 jaar oude chimpansee is door dierenrechtenactivisten uit een dierentuin in Libanon gered. De chimpansee, genaamd Omega, is verslaafd aan roken en is maandag naar een wildreservaat in Brazilië gevlogen.

Omega weegt rond de zestig kilo, heeft nog nooit in een boom geklommen en heeft nog nooit andere chimpansees gezien. Het dier is verslaafd aan sigaretten die hij toegeworpen kreeg door bezoekers van de dierentuin. "De chimpansee rookt nog steeds regelmatig. Als iemand een sigaret naar hem gooit, gaat hij er direct op af en raapt hem op", aldus de directeur van dierenrechtenorganisatie Animals Lebanon.

In zijn jonge jaren werd Omega in een restaurant aan het werk gezet om de gasten te vermaken. Hij werd gedwongen om sigaretten te roken en waterpijpen aan de klanten te serveren. Toen hij ouder en sterker werd, werd hij opgesloten en naar de dierentuin gebracht. Hier heeft hij de afgelopen tien jaar doorgebracht in een kooi van veertig vierkante meter.

Chimpansees en andere bedreigde diersoorten worden regelmatig naar het Midden-Oosten gesmokkeld voor de handel of om tentoongesteld te worden in privédierentuinen en hotels.