Donner: geen loonsverhoging voor ambtenaren

Ambtenaren krijgen er de komende twee jaar geen salaris bij. Wel krijgen ze een ov-jaarkaart. Dat is althans de inzet van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) bij de onderhandelingen over een nieuwe ambtenaren-cao, die dinsdag beginnen.

Volgens Donner is het terecht dat de ambtenarenlonen de komende twee jaar worden bevroren, omdat ze de afgelopen jaren zijn blijven stijgen, ondanks de economische crisis. Dit jaar ontvangen ambtenaren bovendien een hogere eindejaarsuitkering.

De staat komt al geld tekort om de huidige cao te betalen, dus is er ook geen geld voor verdere loonsverhogingen, zegt Donner. Daar komt bij dat de staat ook meer geld kwijt zal zijn aan pensioenpremies. Die worden verhoogd vanwege de problemen bij het ambtenarenpensioenfonds ABP.

Ambtenaren die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan, krijgen straks allemaal een ov-jaarkaart, stelt Donner verder voor. Hij wil af van de huidige, ingewikkelde reiskostenregelingen. Wie met de auto of met de fiets naar het werk gaat, houdt een kilometervergoeding.

Donner wil verder de vrijstelling van nachtdiensten afschaffen voor 55-plussers. Die is 'niet meer van deze tijd', omdat er steeds meer oudere ambtenaren komen en jongere collega's dus steeds meer nachtdiensten moeten draaien.