Oud-president Chirac opnieuw aangeklaagd

De voormalige Franse president Jacques Chirac moet zich voor een tweede keer bij de rechter verantwoorden voor beschuldigingen van corruptie. De nieuwste zaak dateert uit de periode dat Chirac burgemeester van Parijs was en heeft betrekking op het financieren van de voorloper van de politieke partij UMP.

Een onderzoeksrechter in Nanterre heeft besloten dat Chirac moet worden berecht voor 'onwettige belangenverstrengeling'. De rechter heeft vraagtekens gezet bij zeven banen bij de Rassemblement pour la République (RPR) waarvan de salarissen ten onrechte werden betaald door de gemeente Parijs of door bouwbedrijven. Chirac was van 1977 tot 1995 burgemeester van de Franse hoofdstad.

De 77-jarige Chirac moet in maart al voorkomen in verband met een andere corruptiezaak. Ook in deze zaak gaat het om nepbanen binnen de RPR. Chirac is in deze zaak aangeklaagd voor verduistering en vertrouwensbreuk.

Chirac ontkent de aantijgingen en merkte op dat Frankrijk lange tijd geen richtlijnen had voor het financieren van politieke partijen.

Chirac wordt al jarenlang achtervolgd door corruptieschandalen. Hij zou een systeem op hebben gezet waardoor miljoenen euro's in de partijkas vloeiden. In zijn periode als president, van 1995 tot 2007, wist Chirac onder rechtszaken uit te komen, omdat hij immuniteit genoot.


Jacques Chirac (Foto: Novum)