CD: Apocalyptica - 7th Symphony

Geheel in stijl heeft het Finse Apocalyptica haar nieuwe album vernoemd naar de bekendste symfonie van hun leermeester Beethoven. De band is met haar unieke instrumentale 'cello-metal' de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot een begrip. Na een lollig begin met louter covers van o.a. Metallica en Slayer heeft de band uiteindelijk een prima eigen repertoire opgebouwd. Kan dit zevende album mee in dat vaarwater?

Met het zeven minuten durende 'At the Gates Of Manala' begint de cd inderdaad met een ware symfonie. Het is een knap gecomponeerd nummer met lekker veel variatie en spanning. Het korte intro lijkt weer een knipoog naar Slayer te zijn, want het doet wel verdomd veel aan het begin van 'Hell Awaits' denken. Oh, over Slayer gesproken, Dave Lombardo drumt ook weer een nummertje mee, '2010'. Met die track zal menig headbanger wel raad weten, het is heerlijk thrashy. De cd sluit overigens wederom met een soort symfonie van ruim zeven minuten af. 'Rage Of Poseidon' is alleen wat minder spannend gecomponeerd dan de opener, maar komt gaandeweg op gang om vervolgens helemaal in vol tempo los te gaan. De band heeft er maar voor de zekerheid een minuut stilte aan toegevoegd, zodat de luisteraar tot rust kan komen.

De herkenbaar sombere deuntjes vinden we ook op dit album als vanouds terug, te weten 'Beautiful' en 'Sacra'. Ook 'On the Rooftops With Quasimodo' is een typisch Apocalyptica nummer met de logge sound en duistere sfeer. Wat dat betreft gaan de heren dus inderdaad verder waar het vorige Worlds Collide uit 2007 ophield. Dat geldt eveneens voor de gebruikelijke samenwerkingen, want naast Dave Lombardo zijn ook op dit album een aantal gastvocalisten van de partij. Eerste in de rij is Gavin Rossdale van Bush. Het nummer 'End Of Me' is tevens de eerste single van het album en is enigszins commercieel te noemen. Dit gelt ook voor 'Not Strong Enough' met Brent Smith van Shinedown en het mooi fragiele 'Broken Pieces' met Lacey van FlyleafMaar ook al geven de Finnen iets van hun eigen identiteit weg op de nummers, het zijn toch alle drie prima songs. Een stuk ruiger en meer metal wordt het gelukkig wel weer met 'Bring Them To Light' waarop Joseph Duplantier van Gojira verdienstelijk te horen is.

7th Symphony is, zonder een magnum opus te zijn, van de kwaliteit die je van Apocalyptica mag verwachten. En aangezien die kwaliteit na al die jaren nog steeds bijzonder is, blijft ook deze schijf ruimschoots de moeite waard. Deze ruige cellisten zijn simpelweg steengoede muzikanten.

Tracklisting:

1) At The Gates Of Manala 7:03
2) End Of Me 3:28
3) Not Strong Enough 3:36
4) 2010 4:33
5) Beautiful 2:19
6) Broken Pieces 3:54
7) On The Rooftop With Quasimodo 4:59
8) Bring Them To Light 4:44
9) Sacra 4:22
10) Rage Of Poseidon 8:49

Links
Apocalyptica Official Site
Apocalyptica @ MySpace
Het FOK!-Muziekforum

Submitter: 7th Symphony