EU buigt zich over strengere regels luchtvracht

De Europese ministers van binnenlandse zaken hebben een commissie opgezet die een plan om de veiligheid van luchtvracht te verscherpen gaat bekijken. Een van de voorgestelde maatregelen is het op een zwarte lijst plaatsen van luchthavens met inadequate veiligheidsvoorzieningen.

In het vijfpuntenplan, opgesteld door de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière, staat ook dat er 'speciale controles' moeten worden uitgevoerd op pakketten met daarin bijvoorbeeld 'technische spullen vanuit Jemen met als bestemming een joodse organisatie in Europa of de Verenigde Staten'.

Vorige maand onderschepten de autoriteiten in Dubai en Groot-Brittannië twee bompakketten die vanuit Jemen waren verstuurd. De pakjes waren geadresseerd aan twee synagoges in Chicago. De bommen bevatten drie- tot vierhonderd gram van het extreem explosieve pentriet.

De verijdelde terreuraanslag werd vorige week gevolgd door een serie kleine bommen die in Griekenland werden verstuurd aan een aantal ambassades en buitenlandse regeringsleiders.

Als het voorstel van De Maizière wordt aangenomen zou het de eerste keer zijn dat de 27 lidstaten van de Europese Unie een zwarte lijst met buitenlandse vliegvelden opstellen.

Sinds 2006 onderhoudt de EU een lijst met onveilige luchtvaartmaatschappijen. Op dit moment hebben 278 maatschappijen uit zeventien landen geen landingsrechten in de EU. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.


EU buigt zich over regels luchtvracht (Foto: Novum)