Hof verbiedt ontruiming kraakpanden

De politie mag dinsdag niet tot ontruiming overgaan van verschillende kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Ontruiming is volgens het hof mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Iemand mag zijn woning niet verliezen voordat de rechter daarover een uitspraak heeft kunnen doen, zo staat in het EVRM. Maar in de nieuwe kraakwet die sinds 1 oktober van kracht is staat hier niets over. Het gerechtshof meent daarom dat ontruiming in strijd kan zijn met het EVRM als de zaak nog onder de rechter is.

Een woordvoerder van het gerechtshof spreekt van een 'principiële uitspraak' over de nieuwe wet. "Het gaat om individuele gevallen, maar het is natuurlijk ook een algemeen oordeel over de wet", aldus de zegsvrouw.

Meerdere krakers waren naar de rechter gestapt nadat de ontruiming van de door hun gekraakte panden was aangekondigd. Ze eisten dat deze werd verboden. De vordering werd afgewezen. Het hof behandelt de zaak nu in hoger beroep. De krakers mogen in hun pand blijven zolang het hoger beroep loopt.

Het kraakverbod wordt dinsdag voor het eerst op grotere schaal toegepast bij een ontruimingsronde in Amsterdam. Panden aan onder meer de Schoolstraat, de Voorburgstraat en de Oosterparkstraat staan op het programma om te worden ontruimd. Een pand aan de Passeerdersgracht stond ook op de lijst van te ontruimen panden, maar voor dit gebouw moet het hoger beroep worden afgewacht.