Obama ziet India graag in Veiligheidsraad

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een toespraak tot het parlement van India zijn steun uitgesproken voor een permanente Indiase zetel in de Veiligheidsraad. "De rechtvaardige en duurzame internationale orde die Amerika nastreeft, is efficiënt, effectief, geloofwaardig en legitiem, en ik zie daarom uit naar een hervormde Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waar India permanent lid van is", aldus Obama.

De samenstelling en omvang van de Veiligheidsraad staan al geruime tijd ter discussie. De huidige Veiligheidsraad telt sinds 1965 vijftien leden waarvan er vijf permanent zijn en tien roterend. De permanente leden zijn sinds 1946 de landen waarvan destijds werd aangenomen dat ze de belangrijkste Geallieerden waren in de Tweede Wereldoorlog, in de strijd tegen vooral Duitsland en Japan. Die vijf zijn de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk. Veel grote mogendheden zoals Brazilië, India, Japan en Zuid-Afrika vragen zich geregeld af waarom zij tegenwoordig niet ook continu in dit cruciale orgaan zitting mogen nemen.

Obama plaatste zich maandag duidelijk achter de Indiase aanspraken op de beoogde zetel. Washington had eerder al oren naar de Japanse wens permanent lid te worden, maar niet eerder steunden de VS openlijk India in dit streven.

Eerder op de dag prees Obama India als een sleutelland op het wereldtoneel en als een wereldmacht. Hij had een gesprek met de Indiase premier Manmohan Singh en loofde India uitbundig in New Delhi, waar hij met uitgebreid ceremonieel werd ontvangen. Obama zei dat de relatie tussen deze twee grootste democratieën ter wereld bepalend zal zijn in de 21e eeuw.

De ontvangst in de hoofdstad was een plechtig onderdeel van het staatsbezoek dat Obama en zijn echtgenote Michelle zaterdag al zijn begonnen. Ze gaan dinsdag naar Indonesië, de tweede stop op hun tiendaagse reis langs Aziatische landen.

Singh zei dat de beide kernmachten zich samen willen inspannen om de verspreiding van kernwapens te voorkomen. Hij zei voorts dat de VS en India 'hun betrekkingen sneller zullen verdiepen om als gelijkwaardige partners samen te werken.'

Obama ziet India graag in Veiligheidsraad
Obama ziet India graag in Veiligheidsraad (Foto: ANP)