Cuba laat laatste politieke gevangenen niet vrij

De Cubaanse dissident Guillermo Farinas zou maandag opnieuw in hongerstaking gaan, nu dertien politieke gevangenen niet zijn vrijgekomen. De dertien behoren tot een groep van 52 dissidenten die in 2003 werden vastgezet. De 39 anderen kwamen eerder dit jaar vrij na te hebben ingestemd met ballingschap.

Farinas was eerder 134 dagen in hongerstaking om de dissidenten vrij te krijgen. In oktober kende het Europees Parlement hem vanwege zijn inzet voor de mensenrechten de Sacharovprijs toe. Farinas heeft gezegd vanaf maandag opnieuw niet te zullen eten, als de overgebleven dertien gevangenen om middernacht zondag niet vrij zouden zijn.

De Cubaanse leider Raul Castro beloofde de Cubaanse aartsbisschop Jaime Ortega op 7 juli dat de 52 politieke gevangenen binnen vier maanden vrij zouden komen. Die termijn liep zondag af. De regering wil de overgebleven dertien gevangenen niet vrijlaten omdat ze weigeren in te stemmen met ballingschap, al staat in het met Ortega gesloten akkoord over hun vrijlating niet de voorwaarde dat ze uit Cuba vertrekken. Echtgenotes en moeders van de politieke gevangenen hielden zondag in de hoofdstad Havana een protestmars. Ze eisten dat de regering het akkoord uitvoert.


Cuba laat dertien politieke gevangenen niet vrij (Foto: Novum)