FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 augustus 2001

Doden bij roofoverval Frankrijk

Een poging tot een roofoverval op een bank in een winkelcentrum in Cergy-Pontoise, ten noorden van Parijs, is zaterdag uitgemond in een bloedbad. Er vielen drie doden en nog eens vijf mensen raakten gewond van wie enkelen ernstig.

De dader is nog steeds voortvluchtig, aldus de autoriteiten. Hij verdween zonder buit. De man had zich verkleed als vrouw. Hij had zich geschminkt, droeg vrouwenkleren en een pruik.

Volgens de Franse politie had de gewapende man tien personen in gijzeling genomen in een filiaal van de Caisse d'Espargne. De overvaller doodde de directeur en een medewerker van de bank en verwondde twee anderen voor hij het pand verliet. Tijdens een daaropvolgend vuurgevecht met de politie werden twee toevallige passanten gewond.

Ondanks de aanwezigheid van een aanzienlijke politiemacht wist de dader te ontsnappen in een auto waarvan hij de bestuurder had neergeschoten. De politie heeft de achtervolging ingezet. Tijdens zijn vlucht heeft de overvaller nog een automobilist doodgeschoten.

Klanten van de bank waarschuwden in het begin van de middag de politie toen het filiaal gesloten bleek te zijn. Een van de cliënten verklaarde een gemaskerde man te hebben gezien. De politie evacueerde het winkelcentrum.

Leenauto's misbruikt voor drugstransport

Vervangauto's die de ANWB meegeeft aan leden die onderweg pech hebben gekregen, worden misbruikt voor drugstransporten. Dat suggereert de Vervangend Vervoer Service Nederland (VVSN).

VVSN, die de suggestie verder niet onderbouwd, heeft daarom nieuwe voorwaarden gesteld aan het uitlenen van auto's aan ANWB-leden. Via een brief zijn de bij VVSN aangesloten verhuurbedrijven op de hoogte gesteld. Daarin staat onder meer dat leden die er niet betrouwbaar uitzien, geen auto meekrijgen. Ook mag een auto geweigerd worden aan leden zonder vaste telefoonaansluiting en jongeren onder de 21 jaar.

De ANWB onderschrijft de nieuwe regels, al zal de belangenorganisatie de nieuwe regels wat anders uitleggen aan haar eigen leden, zo reageerde een woordvoerder in het RTL Nieuws.

House muziek veroorzaakt impotentie

Angela had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Italiaanse onderzoekers claimen dat house muziek tijdelijke impotentie veroorzaakt.

Onderzoek uitgevoerd door psychologen van een organisatie in Rome constateerden dat 66% van de italiaanse jongeren sexuele problemen ondervonden na het luisteren naar house muziek.

De onderzoekers beweren dat house muziek "mentale impotentie" veroorzaakt doordat het geen ruimte laat voor sexuele verlangens.

Kort geding van Davids tegen Blatter

Edgar Davids spant een kort geding aan tegen voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA. De middenvelder van Juventus eist dat de preses publiekelijk zijn excuses aanbiedt voor uitlatingen die hij 1 augustus in Amsterdam heeft gedaan.

Blatter stelde dat er in de dopingzaak rond Davids meer aan de hand zou zijn dan alleen een te hoge nandrolonwaarde. Davids is momenteel voorlopig geschorst door de Italiaanse voetbalbond, omdat er in zijn urine een te hoog percentage nandrolon was aangetroffen. De verdediging van Davids verwacht dat de president van de rechtbank in Amsterdam deze week een datum voor het kort geding vaststelt.

Volgens Davids' advocaat mr. R. Geerlings heeft Blatter de gelegenheid gehad zijn woorden nader te verklaren, maar heeft hij daarop tot nu toe niet afdoende gereageerd. Wel kreeg Davids een briefje van de woordvoerder van Blatter, waarin hij liet weten dat de voorzitter zijn spijt betuigde. Het zou nooit zijn bedoeling zijn geweest zich denigrerend over Davids uit te laten.

Het verdedigingsteam van Davids neemt hiermee geen genoegen. ,,Mensen denken toch al snel dat er meer aan de hand is als de voorzitter van de FIFA zoiets zegt'', aldus Geerlings. ,,Hij heeft die uitlatingen voor de Nederlandse tv gedaan, het zou mooi zijn als hij ook voor de Nederlandse tv zijn verontschuldigingen aanbiedt.''

Verwaarloosde schapen aangetroffen

De inspectiedienst van de Dierenbescherming (LID) heeft in de provincie Groningen bij twee boeren honderden sterk verwaarloosde schapen aangetroffen. Het merendeel van de beesten was kreupel en sterk vermagerd.

De inspectiedienst trof bij een boer in de stad Groningen honderdvijftig zieke schapen aan. De beesten bleken rotkreupel te hebben. Dat is een zeer besmettelijke hoefziekte, waardoor ze mank gaan lopen. Bovendien waren de schapen sterk vermagerd.

De inspecteur was een kijkje gaan nemen na een tip van bezorgde omwonenden. De eigenaar kreeg een proces-verbaal en riskeert inbeslagname van zijn schapen als ze binnen twee weken niet in een betere conditie zijn. De Dierenbescherming had hem nog niet eerder op de vingers getikt.

In het dorpje Lettelbert trof de inspectiedienst 395 zieke schapen in een weiland aan. De uitgemergelde beesten bleken eveneens rotkreupel te hebben. Twee lammetjes hadden last van maden en zullen waarschijnlijk overlijden. Volgens de Dierenbescherming komen de andere dieren met behulp van een dierenarts er wel weer bovenop. Ook deze boer beging zijn overtreding voor de eerst keer.

Het is de derde keer in korte tijd dat de inspectiedienst in Groningen zieke schapen aantreft. Vorige week namen inspecteurs 39 sterk verwaarloosde schapen in beslag in het Groningse Midwolda. Volgens een woordvoerder is het toeval dat de drie gevallen zich in Groningen voordeden.

DJ-Jumbo, bedankt voor de tip !

Deel Maarssenbroek zonder telefoon

Een deel van Maarssenbroek zit al sinds vrijdagmiddag zonder telefoonverbinding. Hoeveel huishoudens geen verbinding kunnen maken kan KPN niet precies zeggen. Een woordvoerster schat dat het om 2500 aansluitingen gaat.

De storing ontstond toen een aannemer vrijdagmiddag met het plaatsen van een damwand twee kabels doormidden sneed. Doordat die op aanzienlijke diepte liggen, moet KPN eerst een aannemer vinden die de kabels bloot wil leggen.

Een woordvoerster van KPN verwachtte zaterdagmiddag dat zondag pas met het aan elkaar lassen van de kabel kan worden begonnen.

Ongeregeldheden tijdens Danceparade

DJ-Jumbo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sfeer tijdens de Dance Parade wordt zaterdag aan het eind van de middag grimmiger. De politie heeft soms moeite lastige bezoekers in toom te houden. Zo konden agenten ternauwernood voorkomen dat een ambulance door relschoppers werd gesloopt.

Het aantal vechtpartijtjes neemt aan het eind van de middag snel toe. Vooral aan het einde van de stoet is het onrustig. De politie kan er vanwege de enorme mensenmassa echter slecht bijkomen. De kop van de parade is inmiddels al bij het eindpunt, de Lloydpier, aangekomen.

Een aantal agenten is zaterdagmiddag in elkaar geslagen. Aan het eind van de Witte de Withstraat in de binnenstad kregen twee groepen bezoekers van de parade het met elkaar aan de stok.

De woede keerde zich tegen de agenten toen zij de herriemakers uit elkaar wilden halen. De agenten werden daarbij geslagen met onder meer flessen. De aanstichters zijn nog niet aangehouden.

Bonus van ƒ1000 voor werken aan Euro

Ambtenaren van Binnenlandse Zaken die rond de Kerst werken aan de invoering van de euro kunnen rekenen op een forse bonus van maximaal 450 euro (circa 1000 gulden). Dat zijn de vakbonden met het ministerie overeengekomen.

Het gaat om enkele tientallen werknemers die de dag voor kerst en de dagen tussen kerstmis en oud en nieuw (behalve het weekeinde) werken om de omschakeling van de gulden naar de euro goed te laten verlopen. Op 1 januari schakelen de twaalf eurolanden over van hun eigen munt naar de euro.

Bij andere branches die ook met de euro-omwisseling te maken hebben, worden geen bonussen uitbetaald. Zo geldt voor de 200.000 supermarktmedewerkers tijdens de dagen rond de Kerst de gewone overwerkregeling. Ook bij de banken geldt over het algemeen de 'gewone' overwerkbeloning.

Levensgevaarlijke drug duikt op in Antwerpen

In het Antwerpse uitgaansleven, waar ieder weekend veel Nederlanders dancings bezoeken, is een nieuwe levensgevaarlijke drug ontdekt: PMA (parametoxy amfetamine). De pillen met deze stof hebben in het Antwerpse uitgaansleven al twee slachtoffers geëist.

In Nederland is de synthetische drug met de PMA-stof, die verkocht wordt als een gewone xtc-pil, twee keer aangetroffen, aldus een woordvoerder van het onderzoekscentrum Trimbos Instituut in Utrecht. Het centrum waarschuwt voor de nieuwe ontdekking in België. Minister Aelvoet van Volksgezondheid in België heeft naar aanleiding van de problemen een brief naar alle spoedafdelingen van de ziekenhuizen gestuurd, waarin ze de artsen wijst op de gevaren van PMA.

De PMA-pil is rond, 8 millimeter doorsnee en 4 millimeter dik. Het pilletje heeft een beige kleur met lichtbruine stippen en draagt het logo xTc (met hoofdletter T).

De inname van meerdere PMA-tabletten kan gevaarlijke gevolgen hebben, uiteenlopend van een drastische verhoging van de lichaamstemperatuur, een verhoging van de bloeddruk, onregelmatige hartslag, hartaanval en ademhalingsmoeilijkheden. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot een coma of de dood.

DJ-Jumbo en MouseOver bedankt voor de tip !

Danceparade van start

De vijfde editie van de Dance Parade is zaterdagmiddag van start gegaan. Vanaf de Boompjes in Rotterdam is de stoet van veertig vrachtwagens, dansers, dj's en geluidsapperatuur vertrokken voor een rondrit door de Rotterdamse binnenstad.

Naar verwachting 350.000 bezoekers en dreunende dancemuziek zullen de straten van het Rotterdamse centrum de komende uren vullen. Bij het beginpunt is het aanmerkelijk rustiger dan vorig jaar.

'Werkloosheid stijgt voor het eerst in 7 jaar'

Er staat een flinke rem op de economische groei. Dat is af te leiden uit de werkloosheidcijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB). Volgens het CPB zullen die cijfers volgend jaar voor het eerst in zeven jaar stijgen, en zullen er ruim 40.000 werklozen bijkomen. Toch vinden vakbewegingen dit nog geen reden tot zorg.

De cijfers van het CPB zijn vooralsnog geheim. Ze zullen worden gebruikt bij de kabinetsonderhandelingen voor de begroting van volgend jaar.
De groei van de werkloosheid is het gevolg van de groeivertraging, die zich momenteel wereldwijd voordoet. Duitsland lijkt op weg naar een recessie en de economie in de VS toont nog geen tekenen van herstel.

Ook in Nederland lijkt de bloeitijd afgelopen. Dit jaar berekent het CPB de groei van de economie op twee procent, dat is veel lager dan verwacht. De afgelopen jaren lag de groei op ongeveer vier procent. Volgens het Centraal Plan Bureau zal de dalende lijn volgend jaar nog doorzetten. Grote multinationals, zoals Philips en KLM, zijn nu al fors aan het reorganiseren.

Londen neemt Noord-Iers bestuur over

Noord-Ierland wordt sinds middernacht weer bestuurd vanuit Londen. Voor de tweede keer in anderhalf jaar zijn de regering en het parlement in Belfast tijdelijk buiten werking gesteld. De Britse minister voor Noord-Ierse zaken Reid hoopt dat de maatregel voor het eind van het weekend weer kan worden opgeheven.

De schorsing van regering en parlement geeft de deelnemers aan de besprekingen opnieuw zes weken de tijd om de laatste meningsverschillen uit de weg te ruimen. Als de bestuursorganen in functie waren gebleven hadden er onmiddellijk nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Dat zou de onderhandelingen teveel onder druk hebben gezet. Volgens de Britse premier Blair is er vooruitgang merkbaar en moeten de partijen niet worden opgejaagd.

Het vredesproces in Noord-Ierland raakte op 1 juli in een crisis, toen de Noord-Ierse premier Trimble aftrad. Hij deed dat omdat de IRA bleef weigeren zijn wapens in te leveren.

Afgelopen donderdag bevestigde de IRA echter dat het zijn wapens volledig en controleerbaar buiten gebruik wil stellen, maar gaf niet aan wanneer dat zou gebeuren. Trimble staat er echter op dat de IRA een tijdstip noemt waarop met de ontwapening een begin wordt gemaakt. Als de partijen ook over zes weken geen oplossing vinden, moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven of zal Noord-Ierland weer onder direct bestuur van Londen worden gesteld.

Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, IRA's politieke vleugel, noemde de opschorting een zware klap voor het vredesproces. Volgens Adams heeft Londen onder een hoedje gespeeld met Trimble en wordt Trimble beloond voor zijn halstarrigheid.

Powerpop opnieuw afgelast

Het popfestival Powerpop is voor de tweede keer in enkele maanden tijd afgelast. Dat heeft de organisatie van het evenement vrijdag bekendgemaakt. Het festival, met optredens van onder anderen Van Dik Hout, Kane, Jody Bernal, Twarres, Postmen, De Kast en Volumia!, zou plaatshebben op 2 september in het Gelredome in Arnhem.

Begin mei werd Powerpop bij de Nedereindse plas in Utrecht ook al afgelast. Toen werd het risico op verspreiding van mond- en klauwzeer te groot bevonden met naar schatting 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

De keuze voor de nieuwe datum in de vakantieperiode bleek geen gelukkige. De organisatie ontving veel klachten van mensen die een kaartje hadden gekocht voor Powerpop. 'Veel mensen konden niet op 2 september', weet organisator M. van der Klomp. 'Daarom hebben we opnieuw besloten om het uit te stellen.'

Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld omdat de onderhandelingen met de artiesten nog lopen. 'Het is erg moeilijk om alle agenda's op elkaar af te stemmen', zegt Van der Klomp. 'Maar uiteindelijk gaat het door. Dat beloof ik. We gaan een knallend evenement neerzetten.'

Er waren al 7000 tot 8000 kaarten verkocht voor Powerpop. Deze tickets blijven geldig voor de nieuwe datum, die binnenkort wordt bekendgemaakt. De kaarten kunnen ook worden ingeruild tegen geld bij het postkantoor.

Bierreclame met Ben Affleck stopgezet

De Amerikaanse bierbrouwerij Boston Beer Company heeft de reclame stopgezet met de acteur Ben Affleck, bekend uit de film Pearl Harbor.

Het bedrijf vindt het niet langer passend Affleck op te voeren, omdat hij momenteel in een gesloten kliniek in Malibu in de staat Californië een ontwenningskuur volgt. Affleck heeft zich daarvoor begin deze maand vrijwillig gemeld. De 28-jarige Affleck is al jaren alcoholist.

'Wij respecteren Afflecks besluit en wensen hem alle succes toe bij zijn kuur', aldus een zegsman van de Boston Beer Company.

Destiny's Child strijdt tegen discriminatie

In samenwerking met spijkerbroekengigant Levi's en muziekzender MTV gaan de dames van Destiny's Child discriminatie aanpakken.

'We zijn erg content dat we gaan samenwerken met Levi's en met MTV's 'Fight For Your Rights'-campagne. Op deze manier kunnen wij een rol spelen en tieners vertellen hoe zij ook discriminatie kunnen bestrijden', zegt Destiny's Childs Beyoncé Knowles.

'Levi's heeft al een lange geschiedenis in de strijd tegen discriminatie. Wij vinden het ook belangrijk om na onze steun aan MTV's Video Music Awards met hen samen te werken voor deze belangrijke zaak', voegt Anna Brockway, marketingdirecteur van Levi's daar aan toe. 'We zijn enthousiast om met Destiny's Child te werken. We willen de jeugd aansporen om niet te smal te denken.'

Hoerenconsumentenman

Hij betaalt voor seks en wil waar voor zijn geld. Het is de hoerenconsumentenman.
De hoerenconsumentenman is een hoerenloper die zijn hobby zeer serieus neemt. In 1999 deed hij regelmatig verslag van zijn ervaringen op internet, onder andere in de nieuwsgroep nl.erotiek.overig. Zijn postings zijn steevast ondertekend met Fokko Fucko.

De testrapporten van deze wandelende keuringsdienst van vleeswaren winden er geen doekjes om en zijn vermakelijk om te lezen. Een bloemlezing van de belevenissen van de hoerenconsumentenman:

"De afgelopen keer heb ik mij op Griekse wijze vermaakt met Saskia. Een volslanke Braziliaanse. Het kostte mij f 150,- maar ik had dan ook alles wat je voor zo'n prijs mag verwachten. Tongzoenen doet ze prima (al is het na een aanvankelijke aarzeling). Pijpen (z.c.) ook prima en ondertussen mag je overal aan- en in zitten. Een prima meid, al merk je dat ze nog niet zo lang in het vak zit. Het faken ligt er wel erg duimendik bovenop maar misschien is dat een kwestie van smaak. Ze spreekt wat gebrekkig Nederlands dus een uitgebreide conversatie kun je wel vergeten maar daar kom je tenslotte ook niet voor."

Code Red III vanuit Korea

Er is een derde variant van de Code Red worm gesignaleerd, naar het schijnt venijniger dan de broertjes ervan. Ook deze worm infecteert enkel webservers, geen gewone pc's.
CNet bericht dat het virus is gemeld door het Ministerie van Informatie en Communicatie in Seoel, de hoofdstad van Korea.

Code Red III gebruikt ook een lek in Internet Information Server (IIS) in combinatie met Windows NT of Win2000. Al 43.000 servers van 15.000 Koreaanse bedrijven zijn er, minimaal, getroffen.

Vorige Code Red virussen troffen bekende organisaties als Microsoft (Hotmail), persbureau AP en Federal Express, een grote koerier.

Schade Code Red 2 miljard dollar

Onderzoeksbureau Computer Economics schat dat de worm en de varianten daarvan ongeveer 670.000 computersystemen wereldwijd geïnfecteerd heeft. De kosten voor het repareren van de schade die de wormen aangericht hebben, schat het bedrijf op zo'n 1,29 miljard dollar. De kosten die personeel van bedrijven moet maken om de worm buiten de deur te houden worden geschat op 716 miljoen dollar.

"Het ziet er niet naar uit dat de verspreiding van de worm snel tot een eind komt", zegt Michael Erbschloe van Computer Economics. "Mijn gevoel zegt me dat we pas halverwege zitten met deze wormen. Het is moeilijk om dit natuurlijk precies aan te geven, maar het is een gegeven dat nog steeds heel veel mensen de patch van Microsoft downloaden."

"Zolang computergebruikers de patch niet installeren, kan het virus nog tot in lengte van dagen doorsudderen", zegt Erbschloe.

Zoals het er nu naar uitziet zal Code Red niet snel het record van het Love Virus van vorig jaar breken. De 'Love Bug' zorgde toen voor een totale schadepost van ongeveer 8,7 miljard dollar wereldwijd.

Dat de schade van de worm nog redelijk binnen de perken gebleven is, is mede te danken aan het feit dat de computers van thuisgebruikers niet vatbaar zijn voor de worm. Computers waarop Windows 95, 98 of Me draaien zijn veilig voor Code Red en Code Red II, een variant van het virus dat begin augustus de kop op stak. Alleen Windows NT en 2000-systemen waarop IIS serversoftware zijn vatbaar voor de worm.

Echter, het gevaar is nog niet helemaal geweken. Apparaten zoals routers waar IIS op draait en die gebruikt worden in thuisnetwerken kunnen ook last hebben van de worm. Naar nu blijkt kunnen Code Red en al zijn varianten schade aanrichten op apparatuur van Cisco Systems, waaronder DSL-routers en -modems. Dat meldt althans het Amerikaanse Qwest Communications International.

Een aantal Amerikaanse kabelinternetproviders als Time Warner en AT&T heeft al aangegeven dat het netwerk een stuk langzamer is geworden sinds de uitbraak van het virus. Met name het e-mailverkeer zou er onder te leiden hebben.

In Nederland merken de breedbandaanbieders nog niet veel van de worm. "Ons netwerk is niet merkbaar langzamer geworden sinds de uitbraak van de worm", zegt Gradus Vos van Casema. "Wij hebben geen klachten van gebruikers gehad die meenden dat de worm voor problemen zorgde."

Ook KPN heeft geen problemen. "Het is een typisch Microsoft-probleem. Aangezien ons Mxstream-netwerk niet op software van Microsoft draait, zijn wij niet vatbaar voor de worm", zegt een woordvoerder van KPN.

@Home Nederland merkt wel dat het verkeer op het netwerk sterk toegenomen is. "Of dat nu komt door mensen die weer van vakantie terugkomen, nieuwe gebruikers of de Code Red worm, is nog niet duidelijk", zegt Marieke van Kruiningen van @Home. "Dat zijn we nu aan het uitzoeken. De kans is aanwezig dat het door Code Red komt, maar 100 procent zekerheid hebben we nog niet."

Oudste digitale stad verdwijnt

De oudste digitale stad van Nederland is van het internet verdwenen. Sinds deze week is op het adres www.dds.nl de site van de nieuwe commerciële opzet van de Digitale Stad Amsterdam (DDS) te zien. Gebruikers moeten per 1 september gaan betalen voor een e-mailadres en een homepage.

De oude DDS was in 1994 de eerste aanbieder van gratis internetdiensten in Nederland. DDS-directeur J. Flint verwacht met de nieuwe betaaldiensten 5000 tot 10.000 klanten te trekken. De directeur wil niet zeggen hoeveel nieuwe gebruikers zich al hebben aangemeld, alleen dat het enkele duizenden waren in de eerste week.

Op de oude Digitale Stad hadden 50.000 internetgebruikers gratis e-mail of een homepage. Hun homepages en elektronische postbussen verdwijnen als zij geen abonnement bij de vernieuwde DDS nemen.

De Vereniging Open Domein biedt onderdak aan de oude gebruikers van de Digitale Stad onder de naam www.deds.nl. Flint heeft de vereniging inmiddels per brief gevraagd te stoppen met deze naam. "Het is een inbreuk op onze merknaam", aldus de DDS-directeur.

Eén van de doelstellingen van de Vereniging Open Domein is het behoud van wat zij zelf het 'historisch internetmonument De Digitale Stad' noemt. Flint is niet van plan delen van de oude digitale stad, die in het archief zijn verdwenen, af te staan aan de Vereniging Open Domein. "Die is al drie- of viermaal van bestuur gewisseld. Ze zijn nauwelijks serieus te nemen", meent hij.

Flint zegt wel een deel van de oude, ideële opzet van DDS overeind te willen houden. De oude DDS bood onderdak aan veel niet-commerciële organisaties. Organisaties met een ideële doelstelling kunnen gebruik maken van de videofaciliteiten van DDS om op internet videofilmpjes te tonen.

Politie massaal naar overval Amsterdam

Meer dan 80 politiemensen zijn in Amsterdam vrijdagavond ingezet vanwege een overval op de Praxis bouwmarkt aan de Anthonie Fokkerweg. De personeelsleden konden op tijd wegkomen door zich op te sluiten in een vergrendelde ruimte. De overvallers zijn gevlucht.

De overval vond plaats rond 9 uur, sluitingstijd. Op dat moment waren geen klanten meer in de winkel. De 8 personeelsleden die in de winkel aanwezig waren vluchtten een aparte ruimte in en vergrendelden die. Van daaruit belden zij de politie, die massaal uitrukte.

De politie heeft een groot terrein rond het pand afgezet. Ook is voortdurend een helikopter in de lucht boven het terrein. Kort na elven hebben politiemensen de personeelsleden bevrijd. Van de vermoedelijk 3 daders ontbreekt ieder spoor.

Politie laat hardrijders testen door arts

Hardrijders die herhaaldelijk worden betrapt in het district Limburg Noord worden hard aangepakt. De overtreders moeten een rijvaardigheidstest volgen en worden door een arts gekeurd. De politie werkt bij de actie nauw samen met het Openbaar Ministerie en het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR).

De keuringsarts adviseert de officier van justitie of het raadzaam is om het rijbewijs weer terug te geven. Uiteindelijk beslist het OM over de teruggave. Sinds de actie zijn enkele tientallen bestuurders hun rijbewijs kwijtgeraakt.

De overtreders die een rijvaardigheidstest moeten afleggen bij het CBR, zijn sowieso hun rijbewijs tijdelijk kwijt.

VS veroordelen sluiting Orient House

De Verenigde Staten hebben vrijdag de sluiting van het Palestijnse 'Orient House' in Oost-Jeruzalem veroordeeld. De maatregelen vormen een 'politieke escalatie'. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het risico op een verdere verslechtering van de politieke situatie wordt hierdoor groter, aldus de VS. "Orient House symboliseert al langere tijd het belang van de politieke dialoog en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Het is van levensbelang dat beide partijen trouw blijven aan deze principes en acties uit de weg gaan die het geloof ondermijnen in een regeling door onderhandelingen.''

Israël sloot vrijdagochtend het zogenoemde Orient House in Oost-Jeruzalem. Het gebouw werd door de Palestijnen als een politieke uitvalsbasis gebruikt. Voor de Palestijnen symboliseert Orient House hun strijd tegen de Israëlische controle over Oost-Jeruzalem. Israël ging tot actie over na de zelfmoordaanslag in een pizzeria in Jeruzalem op donderdag, waarbij 15 doden vielen.

De Palestijnen hebben de internationale gemeeenschap opgeroepen zich uit te spreken tegen de bezetting van Orient House en 'actie te ondernemen om de verworvenheden van het vredesproces te redden'. Op de Verenigde Staten na, hebben weinig landen een officieel standpunt ingenomen over de kwestie.

NS-topman trekt boetekleed aan

NS-topman Hans Huisinga heeft in het tv-programma Netwerk het boetekleed aangetrokken. "Ik heb absoluut begrip voor kankerende reizigers. We leveren niet aan klanten wat klanten wensen. Dat is een enorme, absoluut niet goed." Huisinga denkt dat de problemen op het spoor nog anderhalf jaar duren

De president-directeur van de NS hoopt over 3 maanden al verbetering te kunnen tonen, maar de problemen zullen zich pas over anderhalf jaar gaan stabiliseren. "Dan kunnen we naar boven klauteren en komen waar we willen zijn", aldus de topman.

Huisinga wijdt de huidige problemen op het spoor aan verkeerde prognoses in het verleden. Daardoor zijn te weinig treinen besteld. Aangezien het pakweg 5 jaar duurt voordat nieuw materiaal gaat rijden, zijn de voorspellingen in 1995 en 1996 misgelopen. "Pas in 1996 is het aantal reizigers gaan groeien. Daarvoor was altijd een daling te zien", aldus Huisinga die in die periode is aangesteld als NS-topman.

Ook de krappe arbeidsmarkt is volgens Huisinga een oorzaak. "De arbeidsmarkt is moeilijk. Ondanks onze campagne, moeten we nog 1200 mensen binnenhalen. En het huidige personeel kan ook elders aan de slag. We zijn een bedrijf met veel beweging."

Hij denkt dat de nieuwe voorspellingen wel kloppen. "We hebben veel geleerd van de fouten. Bovendien zijn nu veel nieuwe treinen besteld en gehuurd. Onze campagnes werken en de nieuwe mensen komen eraan."

Ondanks alle problemen zijn er geen harde woorden gevallen in de NS-top, volgens Huisinga. Hij spreekt daarmee een lid van de Raad van Commissarissen tegen, die eerder verklaarde dat het vriendschappelijke beeld naar buiten in tegenstelling stond tot de vijandige sfeer binnenskamers. Huisinga: "Er is zoveel sfeer in het bedrijf dat we de energie kunnen opbrengen verder te gaan."

7 jaar geëist voor ontvoerders Van Zweden

Tegen 2 Limburge mannen is voor de Utrechtse rechtbank vrijdag 7 jaar cel geëist voor ontvoering, beroving en poging tot doodslag van musicus Jaap van Zweden en Cor Hofman, een vriend van de dirigent.

Op 26 april van dit jaar beroofde het duo Van Zweden van 40.000 gulden. Vervolgens werd de dirigent samen met zijn vriend beschoten, maar bleven ongedeerd.

Hoewel na de urenlange zitting nog niet duidelijk is wie de schoten loste, kregen beide mannen, een 46-jarige inwoner uit Roermond en een 21-jarige man uit Venlo, dezelfde eis. De vriend van Van Zweden, reageerde teleurgesteld. "Het is nog steeds onduidelijk wie heeft geschoten en waarom, wat en hoe.''

Verkrachter vinden met camera's

Burgemeester Van der Zaag van Smallingerland wil dat camera's worden geplaatst in Drachten. Hij wil zo de dader van een serie seksuele misdrijven opsporen. In Leeuwarden heeft dit geleid tot de aanhouding van een verdachte die meisjes lastigviel.

Burgemeester P. van der Zaag wil de camera's plaatsen uit bezorgdheid. Hij beseft wel dat er nogal wat haken en ogen zitten in verband met de schending van de privacy. Om dit voor elkaar te krijgen moet de burgemeester eerst overleggen met het Openbaar Ministerie en de politie.

Het afgelopen jaar waren in het Drachtsterbos 4 seksuele misdrijven. De politie houdt er rekening mee dat deze 4 gevallen iets met elkaar te maken hebben. "De signalementen wijzen er op dat het om dezelfde dader gaat", aldus een woordvoerder van de politie Friesland.

De slachtoffers zijn meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar en een vrouw van 23. Het grootschalige onderzoek naar de dader loopt nog steeds. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd begin juli ook aandacht aan de zaak besteed. Ondanks de tips is de dader nog steeds niet gevonden.

Geen landelijke vaccinatie meningokokbacterie

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport gaat niet over tot landelijke vaccinatie tegen de meningokokbacterie. Dat is vrijdagmiddag na langdurig overleg besloten.

Volgens het ministerie is er geen reden voor onrust. Meningokokken komt in Nederland ongeveer 600 keer per jaar voor. In de meeste gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door het type B, waartegen geen vaccinatie mogelijk is. In een relatief klein aantal gevallen betreft het type C.

Alleen in Klundert en Zevenbergen worden kinderen tot 19 jaar preventief gevaccineerd tegen de meningokokbacterie.Volgens infectiedeskundige J. van Wijngaarden is het individuele risico op het krijgen van de ziekte uitermate klein. "De kans dat deze ziekte zich nu voordoet buiten het risicogebied is niet groter dan normaal." Buiten de gemeente Moerdijk is het vaccin beperkt beschikbaar bij huisartsen en apothekers.

Inmiddels is bij 5 personen in West-Brabant de meningokokkenbacterie van het type C aangetroffen. Van een zesde persoon met de verschijnselen is het nog niet definitief vastgesteld dat zij is besmet met deze bacterie.

De huisartsen in Nederland worden platgebeld over meningokokkenbesmetting. Veel mensen willen zichzelf of hun kinderen preventief laten inenten. Via het landelijke publieksnummer 0800-0776 kan informatie over de ziekte worden verkregen. Ook is informatie beschikbaar op de internetpagina van het ministerie van VWS.
Laatste reviews en specials
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
©FOK.nl e.a.