NS-topman trekt boetekleed aan

NS-topman Hans Huisinga heeft in het tv-programma Netwerk het boetekleed aangetrokken. "Ik heb absoluut begrip voor kankerende reizigers. We leveren niet aan klanten wat klanten wensen. Dat is een enorme, absoluut niet goed." Huisinga denkt dat de problemen op het spoor nog anderhalf jaar duren

De president-directeur van de NS hoopt over 3 maanden al verbetering te kunnen tonen, maar de problemen zullen zich pas over anderhalf jaar gaan stabiliseren. "Dan kunnen we naar boven klauteren en komen waar we willen zijn", aldus de topman.

Huisinga wijdt de huidige problemen op het spoor aan verkeerde prognoses in het verleden. Daardoor zijn te weinig treinen besteld. Aangezien het pakweg 5 jaar duurt voordat nieuw materiaal gaat rijden, zijn de voorspellingen in 1995 en 1996 misgelopen. "Pas in 1996 is het aantal reizigers gaan groeien. Daarvoor was altijd een daling te zien", aldus Huisinga die in die periode is aangesteld als NS-topman.

Ook de krappe arbeidsmarkt is volgens Huisinga een oorzaak. "De arbeidsmarkt is moeilijk. Ondanks onze campagne, moeten we nog 1200 mensen binnenhalen. En het huidige personeel kan ook elders aan de slag. We zijn een bedrijf met veel beweging."

Hij denkt dat de nieuwe voorspellingen wel kloppen. "We hebben veel geleerd van de fouten. Bovendien zijn nu veel nieuwe treinen besteld en gehuurd. Onze campagnes werken en de nieuwe mensen komen eraan."

Ondanks alle problemen zijn er geen harde woorden gevallen in de NS-top, volgens Huisinga. Hij spreekt daarmee een lid van de Raad van Commissarissen tegen, die eerder verklaarde dat het vriendschappelijke beeld naar buiten in tegenstelling stond tot de vijandige sfeer binnenskamers. Huisinga: "Er is zoveel sfeer in het bedrijf dat we de energie kunnen opbrengen verder te gaan."