VS veroordelen sluiting Orient House

De Verenigde Staten hebben vrijdag de sluiting van het Palestijnse 'Orient House' in Oost-Jeruzalem veroordeeld. De maatregelen vormen een 'politieke escalatie'. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het risico op een verdere verslechtering van de politieke situatie wordt hierdoor groter, aldus de VS. "Orient House symboliseert al langere tijd het belang van de politieke dialoog en het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Het is van levensbelang dat beide partijen trouw blijven aan deze principes en acties uit de weg gaan die het geloof ondermijnen in een regeling door onderhandelingen.''

Israël sloot vrijdagochtend het zogenoemde Orient House in Oost-Jeruzalem. Het gebouw werd door de Palestijnen als een politieke uitvalsbasis gebruikt. Voor de Palestijnen symboliseert Orient House hun strijd tegen de Israëlische controle over Oost-Jeruzalem. Israël ging tot actie over na de zelfmoordaanslag in een pizzeria in Jeruzalem op donderdag, waarbij 15 doden vielen.

De Palestijnen hebben de internationale gemeeenschap opgeroepen zich uit te spreken tegen de bezetting van Orient House en 'actie te ondernemen om de verworvenheden van het vredesproces te redden'. Op de Verenigde Staten na, hebben weinig landen een officieel standpunt ingenomen over de kwestie.