Schade Code Red 2 miljard dollar

Onderzoeksbureau Computer Economics schat dat de worm en de varianten daarvan ongeveer 670.000 computersystemen wereldwijd geïnfecteerd heeft. De kosten voor het repareren van de schade die de wormen aangericht hebben, schat het bedrijf op zo'n 1,29 miljard dollar. De kosten die personeel van bedrijven moet maken om de worm buiten de deur te houden worden geschat op 716 miljoen dollar.

"Het ziet er niet naar uit dat de verspreiding van de worm snel tot een eind komt", zegt Michael Erbschloe van Computer Economics. "Mijn gevoel zegt me dat we pas halverwege zitten met deze wormen. Het is moeilijk om dit natuurlijk precies aan te geven, maar het is een gegeven dat nog steeds heel veel mensen de patch van Microsoft downloaden."

"Zolang computergebruikers de patch niet installeren, kan het virus nog tot in lengte van dagen doorsudderen", zegt Erbschloe.

Zoals het er nu naar uitziet zal Code Red niet snel het record van het Love Virus van vorig jaar breken. De 'Love Bug' zorgde toen voor een totale schadepost van ongeveer 8,7 miljard dollar wereldwijd.

Dat de schade van de worm nog redelijk binnen de perken gebleven is, is mede te danken aan het feit dat de computers van thuisgebruikers niet vatbaar zijn voor de worm. Computers waarop Windows 95, 98 of Me draaien zijn veilig voor Code Red en Code Red II, een variant van het virus dat begin augustus de kop op stak. Alleen Windows NT en 2000-systemen waarop IIS serversoftware zijn vatbaar voor de worm.

Echter, het gevaar is nog niet helemaal geweken. Apparaten zoals routers waar IIS op draait en die gebruikt worden in thuisnetwerken kunnen ook last hebben van de worm. Naar nu blijkt kunnen Code Red en al zijn varianten schade aanrichten op apparatuur van Cisco Systems, waaronder DSL-routers en -modems. Dat meldt althans het Amerikaanse Qwest Communications International.

Een aantal Amerikaanse kabelinternetproviders als Time Warner en AT&T heeft al aangegeven dat het netwerk een stuk langzamer is geworden sinds de uitbraak van het virus. Met name het e-mailverkeer zou er onder te leiden hebben.

In Nederland merken de breedbandaanbieders nog niet veel van de worm. "Ons netwerk is niet merkbaar langzamer geworden sinds de uitbraak van de worm", zegt Gradus Vos van Casema. "Wij hebben geen klachten van gebruikers gehad die meenden dat de worm voor problemen zorgde."

Ook KPN heeft geen problemen. "Het is een typisch Microsoft-probleem. Aangezien ons Mxstream-netwerk niet op software van Microsoft draait, zijn wij niet vatbaar voor de worm", zegt een woordvoerder van KPN.

@Home Nederland merkt wel dat het verkeer op het netwerk sterk toegenomen is. "Of dat nu komt door mensen die weer van vakantie terugkomen, nieuwe gebruikers of de Code Red worm, is nog niet duidelijk", zegt Marieke van Kruiningen van @Home. "Dat zijn we nu aan het uitzoeken. De kans is aanwezig dat het door Code Red komt, maar 100 procent zekerheid hebben we nog niet."