Oudste digitale stad verdwijnt

De oudste digitale stad van Nederland is van het internet verdwenen. Sinds deze week is op het adres www.dds.nl de site van de nieuwe commerciële opzet van de Digitale Stad Amsterdam (DDS) te zien. Gebruikers moeten per 1 september gaan betalen voor een e-mailadres en een homepage.

De oude DDS was in 1994 de eerste aanbieder van gratis internetdiensten in Nederland. DDS-directeur J. Flint verwacht met de nieuwe betaaldiensten 5000 tot 10.000 klanten te trekken. De directeur wil niet zeggen hoeveel nieuwe gebruikers zich al hebben aangemeld, alleen dat het enkele duizenden waren in de eerste week.

Op de oude Digitale Stad hadden 50.000 internetgebruikers gratis e-mail of een homepage. Hun homepages en elektronische postbussen verdwijnen als zij geen abonnement bij de vernieuwde DDS nemen.

De Vereniging Open Domein biedt onderdak aan de oude gebruikers van de Digitale Stad onder de naam www.deds.nl. Flint heeft de vereniging inmiddels per brief gevraagd te stoppen met deze naam. "Het is een inbreuk op onze merknaam", aldus de DDS-directeur.

Eén van de doelstellingen van de Vereniging Open Domein is het behoud van wat zij zelf het 'historisch internetmonument De Digitale Stad' noemt. Flint is niet van plan delen van de oude digitale stad, die in het archief zijn verdwenen, af te staan aan de Vereniging Open Domein. "Die is al drie- of viermaal van bestuur gewisseld. Ze zijn nauwelijks serieus te nemen", meent hij.

Flint zegt wel een deel van de oude, ideële opzet van DDS overeind te willen houden. De oude DDS bood onderdak aan veel niet-commerciële organisaties. Organisaties met een ideële doelstelling kunnen gebruik maken van de videofaciliteiten van DDS om op internet videofilmpjes te tonen.