FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 juli 2001

Blauwe auto is favoriet

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemiddelde Nederlander rijdt het liefst in een blauwe auto. Rood en grijs zijn ook in trek; zes van de tien personenwagens hebben die kleuren. Op de vierde plaats staat groen. Oranje wordt het minst gekozen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Op 1 januari waren 6,5 miljoen personenauto’s geregistreerd.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren de meeste auto’s in ons land groen. Begin jaren vijftig was zwart favoriet. Met de komst van blauwe en rode auto’s werd het straatbeeld kleurrijker en in de jaren zeventig kwamen daar geel, bruin, beige en oranje bij. Witte auto’s waren heel lang ‘in’, maar dat daalde sinds 1990 sterk.

Bennie Jolink voor de rechter

Happyfun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig manager Anton 'Mick' Froeling van de Achterhoekse rockband Normaal daagt zanger Bennie Jolink voor de rechter. Doetinchemmer Froeling voelt zich gegriefd door opmerkingen van de voorman aan zijn adres.

In het blad Samsonic, een muziek- en lifestylemagazine, verklaarde Jolink onlangs over hem: "En dan tilt-ie je glashard voor miljoenen. Verraad. Een mes in je rug". Bij het horen van de naam Mick Froeling ("Hij heet eigenlijk Anton dus zelfs zijn naam is een leugen. Wij noemden hem Frauding.") slaat Jolink nog steeds op tilt, zo staat in het blad te lezen.

Al eerder stonden de twee tegenover elkaar voor de rechter. Begin 1990 noemde Jolink de voormalig manager (in 1987 was de samenwerking beëindigd) in een interview met De Gelderlander een fraudeur en een dief. Daarop spande Froeling een kort geding aan. Hij won.

Bij elke negatieve uitlating van de zanger aan het adres van Froeling moest Jolink van de rechter 5000 gulden betalen, met een maximum van 100.000 gulden. Froeling eist maandag in het kort geding tegen Jolink voor de rechter in Zutphen rectificatie in de eerstvolgende uitgave van het blad Samsonic. De Doetinchemmer heeft inmiddels laten weten binnenkort ook een bodemprocedure op te starten om schadevergoeding te eisen.

Het is niet de eerste keer dat de rockband Normaal voor de rechter moet verschijnen. Vorig jaar eiste voormalig gitarist Paul Kemper nog 1,4 miljoen gulden van z'n voormalig werkgever. Hij verloor z'n zaak. De rockers overwogen daarop zowel tegen Kemper ('als genoegdoening') als tegen een andere voormalige manager, Martin Jansen, een schadeclaim in te dienen. Jansen legde belastende verklaringen af.

Parkeerwoede op koopavond Amsterdam

drLiter en gowo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag is de gevaarlijkste dag voor parkeercontroleurs in het centrum. Uit onderzoek van Stadstoezicht blijkt dat 44% van de 210 incidenten met fysiek of verbaal geweld op donderdag plaatsvond. In 172 gevallen betrof het geweld gericht tegen parkeercontroleurs.

De geweldspiek wijt woordvoerder Zielhorst van Stadstoezicht aan de drukte rond koopavond in het centrum. "De donderdag met de koopavond trekt veel mensen aan. Dit leidt tot overbelasting van de parkeerplekken in het centrum."
Overigens is het aantal incidenten afgenomen met 10%. "Maar 210 meldingen is nog wel erg hoog", aldus Zielhorst.

Vergrijzing bedreigt politie Veluwe

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Gelderse politiekorpsen nemen voorlopig geen nieuwe agenten meer aan. Er zijn geen openstaande vacatures en de uitstroom van agenten is laag. Dat is geheel in tegenstelling tot de korpsen in de Randstad, waar een tekort aan agenten dreigt te ontstaan doordat veel politiemensen naar deze regio trekken.

Het korps Noord-Oost Gelderland (waartoe de Veluwe behoort) heeft 1460 dienders. In de komende twee jaar komen daar nog eens 140 nieuwe agenten bij vanaf de politieopleiding in Lochem. B. Keegstra van het korps Noord-Oost Gelderland zegt dat er voorlopig geen blauw kan worden aangenomen. "Op dit moment wordt de behoefte aan agenten volledig gedekt."
Volgens Keegstra is de Gelderse regio enorm in trek onder agenten. "We merkten dat weer volop tijdens de MKZ-crisis. Assisterende agenten uit heel het land informeerden of er in de regio een baan voor hen was weggelegd." Keegstra denkt dat de populariteit van het korps vooral te danken is aan de aantrekkelijkheid van de regio. "De natuur, de woningbouw en de stedelijke voorzieningen trekken vele agenten aan." M. Lieskamp van het korps Gelderland-Midden denkt dat de wervingscampagne van de politie 'Waar jij voor staat, is nodig op straat', zijn vruchten heeft afgeworpen.
"Na 1994 zijn er vanwege bezuinigingen nauwelijks agenten meer geworven.Na 1998 is er echter met succes weer volop geworven om meer blauw op straat te krijgen."

Zorgwekkend is de vergrijzing van het agentenbestand in de regio. "De helft van de agenten gaat tussen 2006 en 2014 met pensioen", waarschuwt Lieskamp. Hij voorspelt dat de personeelsstop dan ook zeer tijdelijk zal zijn.

Windows XP mogelijk uitgesteld

De lancering van Microsofts nieuwste versie van Windows, Windows XP, loopt gevaar. De Amerikaanse senator Charles Schumer, heeft dinsdag tijdens een persconferentie 'trustbusters' opgeroepen actie te ondernemen om de lancering van het product te vertragen. Microsoft zou het systeem eind oktober uitbrengen.

Schumer wil dat Microsoft de nieuwe Windows XP meer open stelt voor software van concurrenten, zoals Kodak Photo imaging en AOL's Messenger service, als onderdeel van een eventuele schikking in de anti-trustzaak tegen het bedrijf.

In reactie op deze uitspraken liet Microsoft weten dat Windows XP zowel de consument als de industrie ten goede zal komen. Microsoft meent dat de klachten van Kodak en AOL niet ernstig genoeg zijn voor een Congreszitting.

Agassi en Graf krijgen zoon!

Speculeren hoeft niet meer. Het wordt een jongen. Dat heeft tennisidool en aanstaand vader Andre Agassi zelf gezegd, aldus een woordvoerder van zijn bedrijf Agassi Enterprises dinsdagavond.

De relatie van Agassi (31) met de voormalige Duitse tennisster Steffi Graf (32) en haar zwangerschap zijn vooral in Duitsland veelbesproken en zorgde meermaals voor grote koppen in kranten en tijdschriften.

Sinds bekend werd dat Graf zwanger is, was het geslacht van de baby aanleiding tot veel speculatie. Agassi sluit overigens niet uit dat zijn zoon in de voetsporen van zijn ouders treedt. "Ik zal elke keuze van hem steunen, maar wanneer papa en mama een balletje slaan, zal het kleine kereltje misschien mee willen doen."

Nieuw-Zeeland plant oorlog tegen ratten

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering van Nieuw-Zeeland heeft meer dan 2,5 miljoen gulden uitgetrokken om de 200.000 ratten op het afgelegen Campbell-eiland te verdelgen. De operatie, volgens de regering in Wellington de grootste in de wereld tot dusver, moet ertoe leiden dat het eiland in zijn oorspronkelijke staat terugkeert.

Twintig rattenvangers zijn met 120 ton lokaas naar Campbell-eiland, zevenhonderd kilometer ten zuiden van het Zuideiland, getrokken. De knaagdieren zijn waarschijnlijk ingevoerd door negentiende-eeuwse walvisvaarders en robbenjagers. De autoriteiten hopen dat de taling en een soort snip, die vroeger alleen op het eiland voorkwamen, terugkeren als de rattenplaag tot staan is gebracht. Van de taling bestaat alleen nog een kleine groep gefokte vogels. De snip werd in 1997 aangetroffen op een nabijgelegen eilandje waar geen ratten voorkomen.

Volgens het ministerie van Natuurbehoud zal het twee jaar duren, voordat duidelijk is of de knaagdieren zijn uitgeroeid. Nergens anders op de wereld komen volgens het ministerie zoveel ratten in zo'n klein gebied voor.

Het lokaas werd in mei naar Campbell-eiland gebracht. Het grootste deel ervan is door hongerige dieren naar hun hol meegenomen. Op sommige ratten waren radiozenders aangebracht om de effectiviteit van de actie te controleren. Alle dieren die zo'n zender hadden, zijn inmiddels dood.

Nieuw-Zeeland kan bogen op eerdere successen in de strijd tegen ratten. Het Kapiti-eiland bij de hoofdstad Wellington, waar ratten eens een plaag waren, is nu een vogelreservaat.

De rattensoort op het Campbell-eiland geldt als bijzonder productief. De vrouwtjes kunnen per jaar zeven nesten van telkens ongeveer tien jongen aan. De dracht duurt maar 22 dagen en vrouwtjes zijn geslachtsrijp zodra zij drie maanden oud zijn.

Politieactie op station Hollands Spoor

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft dinsdag 16 mensen aangehouden bij station Hollands Spoor in Den Haag. Het gaat onder andere om drugshandelaren en overtreders van het samenscholingsverbod dat daar geldt, zo heeft de politie woensdag laten weten.

Bij een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel werd een vuurwapen aangetroffen. De politie inde in totaal 2500 gulden aan openstaande boetes.

Wegens verkeersovertredingen en zwartrijden in de tram werden bij dezelfde controle ruim honderd bekeuringen en processen-verbaal uitgedeeld. Zes zwartrijders werden aangehouden, omdat ze hun naam niet wilden noemen.

Voorstel Amerikaanse wet tegen klonen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden: Wet tegen klonen van mensen in de maak

De justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden is het eens geworden over een wet die het klonen van mensen verbiedt. Volgens de tekst die nu op tafel ligt, staat op klonen een boete van een miljoen dollar en een celstraf van tien jaar.

Volgens de voorzitter van de commissie kan het klonen van mensen de weg vrijmaken voor experimenten met embryo's.
De regering van president Bush is hier tegen, maar staat onder druk van onder meer de pharmaceutische industrie. Door stamcellen te ontrafelen zouden ziektes als Parkinson en Alzheimer mogelijk kunnen worden genezen.

Het klonen van mensen is nu verboden in vier Amerikaanse staten. Als het Huis van Afgevaardigden instemt met de tekst, mag het nergens in de VS meer worden gedaan.

Musical Titanic net zo duur als schip

De Titanic is de duurste rondreizende musical uit de Van den Ende stal. Maandag is de cast begonnen met de eerste repetitie. Volgens regisseur Eddy Habbema gaat de musical over menselijke hoop, verlangens en drama's.

Met een bezetting van veertig acteurs en twintig muzikanten is het de duurste en grootste productiekaravaan ooit. De musical kost zo'n zestien miljoen gulden, evenveel als het gelijknamige schip. Op het podium zal overigens geen schip te zien zijn. Voor transport van het grote en ingewikkelde decor zijn 11 trailers nodig. Porseleinproducent Wedgwood heeft een reproductie gemaakt van het originele servies.

Geen liefdespaar
De hoofdrollen worden gespeeld door Danny de Munk, Tony Neef, Hugo Haenen, Bert Simhoffer, Annick Boer en Dick Cohen. Volgens Habbema is er geen hoofdrol voor een liefdespaar, zoals in de film, maar worden verschillende personages uitgelicht, waaronder kapitein Simhoffer en stoker De Munk.

Tournee
De eerste try-out van de Titanic vindt plaats op 4 september van dit jaar. Op 23 september gaat de show in première in Carré in Amsterdam, de musical is aansluitend op tournee tot 23 juni 2002.

'Thorpedo': revanche op V. d. Hoogenband

Ian Thorpe heeft zijn revanche. Op de Olympische Spelen in zijn eigen land werd de Australiër op de 200 meter verslagen door Pieter van den Hoogenband. Maar op het WK in Fukuoka was 'Thorpedo' aanzienlijk sneller dan 'The Dutch Dolphin'. Hij scherpte zijn wereldrecord aan tot 1.44.06.

Het was voor Thorpe al de vierde gouden medaille op dit toernooi. De pas 18-jarige Thorpe verkeert momenteel in bloedvorm. Hij won al drie wereldtitels en deed dat op de 400 en 800 meter vrij in een wereldrecord. Op de 4x200 meter estafette bleef hij met de Australische ploeg Nederland net voor. Van den Hoogenband had behalve met deze estafette ook een zilveren plak gewonnen op de 50 meter vrije slag.

Van den Hoogenband ging traditioneel later van start dan Thorpe, maar trok dat verschil in de eerste 50 meter weer gelijk. In de volgende 100 meter ging de race gelijk op. Maar met een formidabele eindsprint zwom Thorpe bij de olympisch kampioen vandaan. 'Vdh' tikte bijna twee seconden later aan: 1.45.81.

Eerder op de dag won Inge de Bruijn de 100 meter vrije slag. De Nederlandse was in de finale net als Thorpe een klasse apart en liet de concurrentie ver achter zich. Een half uur na haar eerste wereldtitel, plaatste de drievoudig olympisch kampioen zich voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze zwom de snelste kwalificatietijd: 26.10 seconden.

Supporters massaal op weg naar de Kuip

Feyenoord-supporters trekken massaal naar 'hun' stadion voor de presentatie van de nieuwe Feyenoord-selectie. De 50.000 plaatsen in het stadion waren een uur na het openen van de poorten al bezet. Rondom de Kuip staan echter nog duizenden fans die ook naar binnen willen.

Om elf uur gingen de poorten van het stadion open. De verwachting is dat veel meer dan 50.000 voetballiefhebbers een glimp van de nieuwe voetballers Pierre van Hooijdonk en de Japanner Shinji Ono willen opvangen. Pas om half twee wordt de selectie gepresenteerd.

Op de A16 staat op de afslag naar de Kuip een file van enkele kilometers. De wegen rondom het stadion zijn ook volgelopen met auto's. De politie heeft een verkeerscommandopost naar de Kuip gedirigeerd die het verkeer in goede banen moet gaan leiden. In de wijk waarin het stadion ligt, is nauwelijks meer een parkeerplaats te vinden.

KPN akkoord met voorwaarden Belgacom

KPN heeft ermee ingestemd dat een eventuele fusie met Belgacom zal plaatsvinden op basis van gelijkwaardigheid. Dit is bevestigd door bronnen rond de onderhandelingsdelegaties.

De voorwaarde is gesteld door de Belgische overheid, één van de aandeelhouders. KPN is groter dan Belgacom, maar in tegenstelling tot KPN heeft het Belgische bedrijf geen schulden. Van Belgische zijde worden de gesprekken dan ook door bankiers en grootaandeelhouders gevoerd.

Volgens de bronnen zullen de onderhandelingen nog enkele weken duren. De Belgische overheid is in bezit van de helft plus één van de aandelen van het Belgische telefoonbedrijf. De Belgische ministerraad komt pas na de zomervakantie bijeen om een eventueel akkoord te bespreken.

De Belg John Goossens zal na de fusie waarschijnlijk topman zijn van het bedrijf, KPN-topman Paul Smits zal tweede man worden.

Hindoes nemen wraak op Bush

Martinezzz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nationalistische hindoes in India zijn woedend op de Amerikaanse president George Bush omdat deze zijn kat 'India' heeft genoemd. Ze hebben opgeroepen zoveel mogelijk Indiase honden de naam George Bush te geven.
De primeur kreeg een hondje, dat het afgelopen weekeinde in Bombay werd geboren. Het werd plechtig George Bush gedoopt en kreeg een krans om de nek.

Het Amerikaanse consulaat in Bombay trachtte de zaak te sussen door erop te wijzen dat de Witte-Huis-kat 'India Ink' (Oost-Indische inkt) is gedoopt wegens de blauwzwarte vacht.

Eén op de drie Amsterdammers is ziek

gowo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een op de drie Amsterdammers heeft een chronische ziekte, een kwart van hen heeft last van een allergie en een op de zes had vorig jaar ernstige psychische problemen.

Dat blijkt uit een gezondheidsonderzoek dat de gemeentelijke geneeskundige gezondheidsdienst (GG&GD) tussen november 1999 en november 2000 heeft gehouden onder 2670 Amsterdammers van zestien jaar en ouder.

Amsterdammers blijken vooral te lijden aan chronische ziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, het bewegingsstelsel, het spijsverteringsstelsel en hart- en vaatziekten. Ruim eenderde van de geïnterviewde 55-plussers heeft één of meer lichamelijke beperkingen.

F1: Jordan vervangt Frentzen door Zonta

C00l~Whip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jordan heeft Heinz-Harald Frentzen met onmiddelijke ingang aan de kant gezet. De coureur komt dit weekeinde niet eens naar Hockenheim voor zijn thuis-Grand Prix. Hij zal daar vervangen worden door testcoureur Ricardo Zonta. Dat heeft het management van de coureur vanmorgen meegedeeld.

"Omdat Jordan onverwacht mijn contract heeft beëindigd, zal ik niet racen op Hockenheim dit weekeinde", aldus Frentzen in een korte, schriftelijke verklaring. Volgens teambaas Eddie Jordan zijn beide partijen na kort overleg overeen gekomen het contract per direct te beëindigen.

Pamela gaat opnieuw trouwen

Jeroen / JoeNNie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sexy Pamela Anderson gaat binnenkort in het huwelijksbootje treden met Kid Rock. De rapper vroeg de actrice ten huwelijk op het strand van Malibu. Bovendien toverde Pamela's aanstaande een flinke 'rock' uit zijn zak ter waarde van een slordige 500.000 gulden.

Kid Rock was ondersteboven van blijdschap dat Pamela meteen 'ja' zei. "Ik wilde niet langer wachten. Pam is de fantasie van iedere man. Daarom wilde ik het risico niet lopen haar te verliezen", aldus de rapper.

De huwelijksvoltrekking zal naar alle waarschijnlijkheid plaats vinden in Las Vegas. De datum is nog niet bekend, maar de toekomstplannen wel degelijk: "Ik ben moeder van twee kinderen. Ik kan niet wachten om een nieuw gezin te stichten. Ik wil graag een dochtertje. Hoe sneller, hoe beter", aldus de seksbom.

Hardleerse dronkaards

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sommige automobilisten zijn wel erg hardleers. De politie te Kampen bekeurde een dronken Zwollenaar. Hij had al rij-ontzegging. Later die nacht werd zijn dronken bijrijder betrapt achter hetzelfde stuur. Dit was haar eveneens verboden omdat ook zij te diep in het glaasje had gekeken.

De 24-jarige Zwollenaar werd rond twee uur 's nachts aangehouden op de Europa-allee in Kampen. Achterin zat een 14-jarige plaatsgenoot en op de bijrijdersplaats had een 41-jarige vrouw uit Leeuwarden plaatsgenomen.
De man kon geen rijbewijs overleggen. Navraag leerde al snel dat de rechter deze onlangs had ingenomen. De Zwollenaar bleek nu weer met een borrel op achter het stuur te zitten. Een ademanalysetest op het bureau gaf aanleiding hem een rijverbod van vier uur op te leggen. Hem werd bovendien een procesverbaal uitgereikt.

Ook de Friese bijrijdster werd aan de ademanalysetest onderworpen omdat zij duidelijk onder invloed leek en bovendien was gebleken dat ook haar onlangs de rijbevoegdheid was ontzegd. De vrouw had nu een alcoholpromillage van 1.13 in haar bloed en kreeg daarom eveneens een rijverbod van vier uur opgelegd.
Het drietal verliet het bureau maar de politie vertrouwde hen niet. Het instinctieve gevoel bleek juist. Toen agenten niet veel later gingen kijken of de auto van de Zwollenaar nog op de plaats stond waar die was achtergelaten, bleek deze verdwenen.
Na enig zoeken werd het voertuig gezien op de Zwolseweg. Het drietal was op weg naar Zwolle. De bestuurder wilde eerst niet stoppen, maar besloot om na een korte achtervolging de wagen toch maar aan de kant te zetten. Nu bleek de 41-jarige Leeuwardense achter het stuur te zitten, ze had van stoel gewisseld met de 21-jarige Zwollenaar die nu naast haar zat. Nu werd tegen de vrouw procesverbaal opgemaakt.

Sociale diensten twijfelen aan nut reïntegratie

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voorzitter Rien Hazebroek van Divosa, de overkoepelende vereniging van sociale diensten, waarschuwt voor te hoge verwachtingen om de komende jaren mensen met een bijstandsuitkering nog aan betaald werk te helpen. 'De bodem van het putje is bereikt', aldus Hazebroek tegenover deze krant.

Vorig jaar daalde het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering met 28.000 tot 335.000. In 1999 bedroeg de afname nog 34.000 en in 1998 40.000. In 1995 zaten er bijna 500.000 mensen in de bijstand. De daling was het sterkst in de grote steden.

Volgens Hazebroek komt de grens in zicht. 'Mensen die het enigszins voor elkaar hadden, zijn al lang aan het werk. Van degenen die nu nog in de bakken van de sociale dienst zitten, is 60% zeer moeilijk bemiddelbaar, de zogeheten fase 4-cliënten. Veel directeuren van sociale diensten vinden dat er een fase 5 zou moeten komen voor mensen die naast hun langdurige werkloosheid bijvoorbeeld een alcoholverslaving hebben of een psychiatrisch probleem.'

Sociale diensten geven volgens Hazebroek momenteel 'vele duizenden guldens per cliënt' uit in een poging om passend werk te zoeken. 'In hoeverre is dat nog acceptabel?', vraagt Hazebroek zich af. 'We moeten ermee leren leven dat we niet iedereen meer aan de bak krijgen.

Akropolis dicht vanwege staking

jurjen13 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim honderd toeristen, die vanwege een staking de Akropolis niet konden bezichtigen, schreeuwden dinsdag tegen de autoriteiten dat ze de hekken rond het monument moesten openen.

"Griekenland laat me stikken", riep een toerist terwijl de politie de toegang bewaakte naar de 2.500 jaar oude plek. Sommige toeristen kwamen helemaal uit Ecuador en Taiwan.

Als gevolg van de staking zijn sinds vrijdag alle belangrijke archeologische plaatsen en musea in Athene gesloten. De stakende medewerkers van het ministerie van cultuur eisen verlenging van de contracten van seizoensmedewerkers en een bonus die hun eerder was beloofd, zeiden vakbondsleiders.

EU-condoom te groot voor Duitsers

SoNoS en jurjen13 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitsland wil dat de maat van het EU-condoom wordt aangepast, omdat het rubber te groot is voor de gemiddelde lengte van de Duitse penis. Duitse artsen meetten de lengte van de geslachtsdelen van zo'n honderd Duitsers op en moesten concluderen dat de EU de gemiddelde lengte heeft overschat met zo'n twintig procent.

Terwijl het condoom 17 centimeter lang is en 5,6 centimeter breed, is de Duitse penis gemiddeld 14,48 centimeter lang en 4,95 centimeter breed. Volgens onze oosterburen wijkt dit niet veel af van de gemiddelden in andere EU-landen.

Implantaat voor werkloze Deense alcoholist

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Deense gemeente wil de terugkeer van werkloze alcoholisten op de arbeidsmarkt bevorderen door het afkickmiddel 'antibus' in hun lies te laten implanteren.

De combinatie van deze stof en alcohol maakt de alcoholist flink ziek en is volgens de gemeente een uitstekende methode om het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente te verminderen.

De eerste experimenten zijn volgens ambtenaren van de Sociale Dienst goed verlopen, waarmee het project, dat officieel pas 1 augustus van start gaat, nu al een succes te noemen is. Medisch deskundigen en maatschappelijke organisaties staan zeer kritisch tegenover het initiatief.

Taxirijder slachtoffer van 'crime passionel'

In een woning aan de Fruitlaan in Zwaag is gistermorgen een 34-jarige taxichauffeur van de Amsterdamse Taxi Centrale TCA het slachtoffer geworden van een crime passionel.

De man verbleef samen met twee van zijn kinderen in de woning van zijn 29-jarige vriendin, toen de ex van de vrouw hem meerdere kogels door het hoofd schoot. Ook werd hij in zijn buik getroffen.

De verdachte meldde zich omstreeks half twaalf bij de woning. Een vrouwelijke postbode die net een huis verder was, zag de Hoornaar de deur intrappen. Nadat hij de deur had geforceerd liep hij door de gang naar de woonkamer waar hij met zijn wapen gericht enkele kogels op zijn slachtoffer afvuurde. De man zakte in elkaar en overleed bijna onmiddellijk aan zijn verwondingen.

Na de fatale schietpartij liep de verdachte naar buiten, waar hij aan een overbuurman vertelde zijn liefdesrivaal te hebben doodgeschoten en zich bij de politie te gaan aangeven. Vervolgens stapte de schutter in zijn bordeaux rode BMW en reed weg.

Volgens politievoorlichter Peter van der Heiden heeft de verdachte zich kort daarop met zijn wapen op het bureau gemeld waarna hij is ingesloten.

Naast de twee kinderen van het slachtoffer, die in verband met vakantie bij hun vader logeerden, waren op het moment van de aanslag de ex-vrouw van de verdachte en een kind van beiden in de woning aanwezig. Een ander kind zat nog op school.

Het was niet de eerste keer dat er bij de woning problemen waren in de relationele sfeer. Afgelopen zondag waren omwonenden nog getuigen van een fikse ruzie tussen de verdachte en zijn ex-vrouw. Kort geleden ontaardde een gelijksoortige ruzie zelfs in een vechtpartij waarbij de verdachte met zijn liefdesrivaal door de tuin van overburen rolde.

De vriendin van de chauffeur alsmede de kinderen zijn opgevangen door slachtofferhulp en tijdelijk ondergebracht bij familieleden.

Sponsorloterij eist verbod spel Dayzers

De Sponsorloterij wil dat de Staatsloterij onmiddellijk stopt met het nieuwe kansspel Dayzers. Omdat de Staatsloterij gemaakte afspraken zou schenden, gaat de Sponsorloterij de rechter in kort geding vragen Dayzers te verbieden.

Volgens een woordvoerster van de Sponsorloterij gaat de dagvaarding voor het kort geding dinsdag of woensdag de deur uit. "Het is buiten proportie dat de Staatsloterij zich niet aan de afspraken houdt."

Afspraak
Spelers van Dayzers kunnen voor een deel zelf hun lotnummer bepalen door een geluksdatum op te geven. Vorig jaar spraken de Staatsloterij en de Sponsorloterij af dat beide geen gebruik zouden maken van het concept geluksdagen tot de Tweede Kamer de nieuwe Wet op de Kansspelen vast zou stellen. Dit staat voor later dit jaar op de agenda.

Bovendien zouden beide partijen juridische procedures tegen elkaars loterijen met geluksdagen stopzetten. Deze afspraken werden vorig jaar door de toenmalige staatssecretaris van justitie Cohen bevestigd in een brief aan beide partijen.

De Staatsloterij begon vorige week donderdag met de verkoop van Dayzersloten. De eerste trekking van deze weekloterij is zaterdag 11 augustus. De hoofdprijs is 500.000 euro.

Groei files vrijwel tot stilstand gebracht

De spectaculaire groei van de files op onze snelwegen in de afgelopen jaren is vorig jaar vrijwel tot stilstand gebracht. Dat blijkt uit de jaarlijkse File Top-50 die vandaag bekend wordt gemaakt door minister Netelenbos (Verkeer).

'Eerste plaats'
Het meest rampzalige traject in ons land is de A2 Culemborg-Everdingen in de richting Utrecht. Daar werden vorig jaar 250 files geteld. Ruimschoots voldoende voor de eerste plaats. Nummer 2, knooppunt Everdingen ook op de A2, volgt op afstand met 219 files.

De A2 is met in totaal twaalf vermeldingen in de 'hitlijst' veruit de grootste nachtmerrie van de Nederlandse automobilist.

Het aantal files nam in 2000 toe met 'slechts' 3% toe ten opzichte van 1999. Dat jaar kende nog een explosieve stijging van 19% meer files. In totaal werden vorig jaar 30.255 files op de snelwegen geteld.

Ook de zogenoemde filezwaarte is ondanks een toename van het verkeer met 2% in 2000 na een reeks van stijgingen in voorgaande jaren vrijwel gelijk gebleven. In 1999 was er nog een stijging van de filezwaarte met 10%.

Filezwaarte
De filezwaarte wordt sinds enkele jaren door het ministerie berekend omdat het een beter beeld geeft van de knelpunten in de bereikbaarheid dan het aantal files. De zwaarte wordt berekend door per filemelding de duur van de file te vermenigvuldigen met de lengte.

Het resultaat wordt uitgedrukt in kilometer-minuten. Aan de hand van die cijfers wordt de File Top-50 samengesteld door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) en het Traffic Information Centre (TIC).

De voornaamste reden voor het niet verder verslechteren van de situatie op de wegen is het afronden van wegwerkzaamheden, die in 1999 juist voor extra files hebben gezorgd. Daarnaast hebben diverse verkeersmaatregelen een positieve bijdrage geleverd.

Inhaalverbod
De belangrijkste voorbeelden zijn uitbreiding van het inhaalverbod voor vrachtwagens. De openstelling van een flexibele extra rijstrook in de avondspits op de A27 Houten-Everdingen en het gebruik van de vluchtstrook in de ochtendspits zogenoemde spitsstroken op de A73 en de A4. Ook de opening van de tweede Lekbrug op de A2 eind 1999 heeft vorig jaar vruchten afgeworpen.

Uit de filecijfers blijkt verder dat steeds meer mensen buiten de spits in de auto stappen, want het aantal files tussen de ochtend- en avondspits is met 10% gestegen tot 3621 files in 2000.

Op maandagochtend en vrijdagmiddag vanaf drie uur is de chaos het grootst op de Nederlandse snelwegen. Wie op vrijdagochtend auto rijdt, komt het minste medeweggebruikers tegen. In de avondspits nam het aantal files vorig jaar met ruim 500 toe tot 11.000.

Het aantal files als gevolg van ongelukken op de weg nam toe met 5% tot een kleine 3600. Nieuwsgierige automobilisten zorgden voor een even grote toename van het aantal 'kijkfiles' tot 241.

Amsterdammers in rep en roer

Een e-mailtje waarin wordt gemeld dat de gemeente Amsterdam in het Vondelpark winkels en appartementen wil bouwen, heeft voor veel onrust gezorgd onder de Amsterdammers.

De Amsterdamse wethouder Jaap van der Aa zou vergevorderde plannen hebben om het park vol te bouwen met winkels en appartementen. Sinds een aantal weken zwerft een e-mail met die tekst door de hoofdstad, zo schrijft het Parool.

In de e-mail wordt beweerd dat de stichting Vrienden van het Vondelpark het noordelijke deel van het park uit geldgebrek aan de gemeente heeft afgestaan. Lezers kunnen op het adres www.klachten-stadsbestuur.nl (een niet bestaand adres) hun protest laten horen, zo meldt het bericht.

Volgens een woordvoerder van de wethouder gaat het om een grap. Maar inmiddels hebben wel al honderden mensen hun naam onder de digitale protestbrief aan het stadsbestuur gezet.

Ook een woordvoerder van de Vrienden van het Vondelpark zegt dat het gaat om een grap. "Zo'n plan is onmogelijk. Het moet om een grap gaan en dan wel een heel cynische." Het park is sinds 1995 een rijksmonument en daarom onaantastbaar.

Pentagon sluit site voor 'worm'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandag een groot deel van zijn publieke websites gesloten. Het Pentagon is bang voor de 'Code Red' worm. Met de worm geïnfecteerde websites laten alleen de tekst 'Hacked bij Chinese!' zien.

Een team van technici is aan het bestuderen hoe het netwerk van de Amerikaanse defensie beschermd kan worden tegen de 'Code Red' worm. De websites van het Pentagon zullen pas weer online gaan op het moment dat een oplossing gevonden is.

Vorige week stak de 'Code Red' worm voor het eerst de kop op. Sindsdien zijn meer dan 300.000 sites aangevallen, waaronder veel websites van de Amerikaanse overheid. Vorige week zou ook de website van het Witte Huis doelwit zijn geweest een aanval.

Brussel dwingt banken tot lagere tarieven

Geld overschrijven naar een bankrekening in het buitenland wordt fors goedkoper. De Europese Commissie verbiedt in een voorstel dat banken verschillende tarieven hanteren voor binnenlandse en internationale transacties. De Europese ministers van Financiën en het Europees Parlement moeten het voorstel nog goedkeuren. De Nederlandse banken vinden 'het doel goed, maar het middel deugt niet'.

De verordening gaat voor geldopnames bij betaalautomaten in per januari, wanneer de euromunten en eurobiljetten worden ingevoerd. Voor overschrijvingen tussen rekeningen krijgen de banken een jaar langer de tijd. De verordening geldt voor alle lidstaten, maar alleen voor transacties in euro's.

Commissaris Bolkestein zei gisteren bij de presentatie van zijn voorstel dat burgers niet begrijpen dat ze torenhoge tarieven moeten betalen ondanks de invoering van de euro.

Binnen Nederland zijn overschrijvingen meestal gratis. Bolkestein bevestigt dat dat dan ook voor internationale transacties moet gelden. Volgens een onderzoek van de commissie kost het nu gemiddeld 17,36 euro om een bedrag van honderd euro over te maken van het ene land in de Europese Unie naar het andere. Ongeveer 1 procent van alle bancaire transacties is internationaal.

Veel zwemrecords in Fukuoka

Bij de WK zwemmen in Fukuoka zijn dinsdag opnieuw veel records gesneuveld. De Australiër Ian Thorpe sloopte een wereldrecord op de 800 meter vrije slag. De 17-jarige Hinkelien Schreuder scherpte opnieuw het Nederlands record op de 50 meter rugslag aan.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps heeft dinsdag de finale van de 200 meter vlinderslag gewonnen met een verbetering van zijn eigen wereldrecord. Phelps zegevierde in 1.54,58 en haalde 34-honderdste seconde van de oude toptijd af.

Thorpe haalde met zijn wereldrecord op de 800 meter zijn derde gouden plak van deze WK binnen. Woensdag treedt hij aan tegen Pieter van den Hoogenband op het koningsnummer, de 200 meter vrije slag. In de halve finales dinsdag was 'VdH' ongenaakbaar. Hij klopte Thorpe met bijna anderhalve seconde.

Ook Inge de Bruijn toonde haar vorm dinsdag. De olympisch kampioene zegevierde in de halve finale van de 100 meter vrije slag in 54,47 seconden. Deze tijd was 0,7 seconde boven haar eigen wereldrecord (53,77). Volgens kenners hoeft De Bruijn woensdag het goud op deze discipline alleen op te komen halen.

50 meter rugslag
Op de 50 meter rugslag ging bij de mannen een Europees record aan flarden. De Duitse zwemkampioen Thomas Rupprath zwom met 25,31 seconden 16 honderdste seconde sneller dan de oude toptijd van zijn landgenoot Stev Theloka (25,47).

Hinkelien Schreuder werd bij de vrouwen op deze discipline zevende, ondanks haar nieuwe Nederlandse record. De 17-jarige zwemster uit Goor kwam in de finale uit op 28,99 seconden, 23 honderdste sneller dan haar vorige record van maandag. De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Haley Cope in 28,51.

'Singh Varma: geen psychiater'

And the story continues:

De GroenLinks-fractie betwijfelt sterk of het omstreden ex-Tweede-Kamerlid Singh Varma wel onder behandeling is van een psychiater, zoals haar advocaat stelt. Op aandringen van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller heeft een psychiater Singh Varma afgelopen zondag weliswaar bezocht, maar vervolgens kreeg de patiënte kalmeringstabletten en is er geen vervolgafspraak gemaakt, zo beweert GroenLinks.

"Het is niet aannemelijk dat zij nu onder behandeling is van een psychiater, maar het is aan Tara zelf om te bepalen of zij dat alsnog gaat doen. Dat kunnen wij niet voor haar bepalen", aldus GroenLinks-Kamerlid Harrewijn, die het aanspreekpunt van GroenLinks is nu Rosenmöller afgelopen maandag op vakantie is gegaan.

Shock
Singh Varma's advocaat R. Dhalganjansing bestrijdt dat zijn cliënt niet meer wordt behandeld. "De psychiater onderzoekt nu hoe haar medische situatie precies is en hij verricht nazorg", aldus de advocaat, die laat weten dat de Singh Varma's toestand nog steeds zeer slecht is. "Zij is nauwelijks aanspreekbaar. Of ze in soort shock verkeert? Ja, zo zou u dat wel kunnen stellen", aldus Dhalganjansing.

GroenLinks-Kamerlid Harrewijn verwacht daarentegen niet dat Singh Varma binnenkort langdurig de hulp van een psychiater zal inroepen nu uit onderzoek van zijn partij is gebleken, dat de ex-parlementariër niet wordt behandeld voor een ongeneeslijke ziekte, waaraan zij zou overlijden.

"Zij zegt nog steeds dat ze lijdt aan een terminale ziekte. Zolang zij blijft volhouden dat het iets lichamelijks is, geloof ik niet dat zij zich door een psychiater zal laten behandelen", aldus Harrewijn, die zijn oud-fractiegenote oproept snel duidelijkheid te verschaffen.

De Amsterdamse advocaat André Haakmat, die in zijn vaderland Suriname minister is geweest, sprong acht jaar geleden voor Tara Singh Varma in de bres in de kwestie over verdwenen geld van het Grenada Comité. "Uit die affaire had ze moeten leren niet meer met financiële zaken bezig te zijn", zegt hij als reactie op de verzonnen ziekte van het oud-Tweede Kamerlid.

Oververmoeid
Haakmat vermoedt dat Varma 'oververmoeid' is door haar vele bezigheden: "Ze runde een hulpbureau voor asielzoekers, hield spreekuur voor migranten en was altijd bereid voor iedereen in actie te komen."

Volgens Haakmat is de Surinaamse gemeenschap vergevingsgezind, "maar door vol te houden dat ze echt ziek is, verspeelt Tara Varma alle goodwill in onze kring."

"GroenLinks had Tara in bescherming moeten nemen", zegt een woordvoerster van het Informatiepunt voor Migranten in Amsterdam-Oost, waar Varma jarenlang spreekuur hield. "Na jaren van hard werken is ze ziek geworden. Misschien in haar hoofd, maar wel ziek. Alles wat er nu over haar gezegd wordt, verdient ze in ieder geval niet."

Late NOS Journaal blijft lang

Het late NOS-Journaal op Nederland 2 blijft het komende seizoen een kwartier duren. De directie van NOS RTV heeft dat dinsdag besloten.

In september vorig jaar verlengde de nieuwsrubriek het late bulletin van vijf naar vijftien minuten. NOS heeft dinsdag geld vrijgemaakt waarmee het NOS-Journaal ook komend seizoen een laat bulletin van een kwartier kan uitzenden. Het late nieuws is van maandag tot en met donderdag vanaf 23.45 uur en op vrijdag vanaf 23.55 uur.

Jongeren zijn bang op straat

Rwin1909 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Driekwart van de Haagse jongeren voelt zich ‘s avonds onveilig op straat. Met name in het centrum, bij de NS-stations en bij pinautomaten. Dat blijkt uit de stadsenquête 2001 die in opdracht van het gemeentebestuur is uitgevoerd door WBK Marktonderzoek.

Van de ondervraagde jongeren geeft twintig procent aan zich óók overdag niet veilig op straat te voelen. Ongeveer eenderde van deze jongeren heeft de afgelopen twee jaar een incident meegemaakt. Als oplossing noemen de jongeren meer politie op straat. Ook meer cameratoezicht, meer hangplekken, strenger optreden en goede voorlichting op school worden genoemd.

De uitkomsten van de enquête dienen als basis voor nieuwe bestuurlijke maatregelen. "De gevoelens van onveiligheid krijgen daarbij zeker de aandacht", aldus burgemeester Deetman.

Uit de tweejaarlijkse enquête komen meer opmerkelijke gegevens naar voren. Zo geeft een op de vijf Hagenaars (19%) aan het afgelopen jaar bezuinigd te hebben op eten en kleding. Ook het wachten met betalen van telefoon- of elektriciteitsnota komt vaak voor. Ten opzichte van vorig jaar hebben evenwel minder mensen bezuinigd op de primaire levensbehoeften. In 2000 gaf een kwart op te bezuinigen op voedsel en kleding.
Het onderhoud van wegen en het werk van de parkeercontroleurs krijgen weinig waardering. De vuilophaaldienst wordt daarentegen wel hoog gewaardeerd. Het internetgebruik stijgt nog steeds. Vorig jaar zei 57 procent toegang tot internet te hebben, dit jaar is dat 64 procent.
Van de mensen die bij de gemeente een klacht hebben ingediend is bijna de helft ontevreden. Vooral de snelheid van beantwoording leidt tot ergernis. Over de gemeentelijke dienstverlening in het algemeen oordeelt de Hagenaar positief. Twee jaar geleden kreeg de gemeente het rapportcijfer 7,1; dit jaar is dat 7,2.

'Spott.nl opnieuw ter discussie'

Veilingsite Spott.nl staat opnieuw ter discussie, meldt Planet Multimedia. Na een miljoeneninvestering in april dreigt de site van VNU, PCM en de Holland Media Groep voor de tweede keer te mislukken.

Het personeel van Spott wordt woensdag bijeen geroepen door de directie in Almere. Dit zouden betrouwbare bronnen bij Spott en bij de aandeelhouders hebben bevestigd tegenover Planet Multimedia. Of de bijeenkomst betekent dat Spott wordt opgeheven, flink gaat inkrimpen of samenwerken met andere sites, is niet duidelijk.

Spott.nl ging in maart vorig jaar van start als veilingsite en televisieprogramma op RTL 4. In oktober werd het programma van de buis gehaald. Het bereikte volgens de directie van Spott niet de juiste doelgroep en had te weinig kijkers. "Een risee", noemde managing-director André van Remmerden zijn site in april in e-businessblad Emerce. De content was marginaal, de navigatie deugde niet en de rubrieken waren te statisch, aldus Van Remmerden. "Dat zal ons onder mijn verantwoordelijkheid geen tweede keer overkomen."

In april dit jaar werd Spott.nl opnieuw gelanceerd met als bedoeling om binnen anderhalf jaar de grootste in zijn soort te worden. Een restyling van de site en een marketingcampagne ter waarde van 35 miljoen gulden ('sim-pel') moesten het project tot een succes maken. Bij de site werken 30 mensen.

Melkert 'creatief' met EU-subsidies

PvdA-fractievoorzitter Melkert heeft in 1994 als minister van Sociale Zaken mogelijk de deur opengezet voor grootschalig misbruik van Europese werkgelegenheidssubsidies.

De huidige kroonprins van premier Kok als PvdA-leider wilde toen voorkomen dat de werkgevers- en werknemersorganisaties uit de Arbeidsvoorziening zouden stappen. Hij sloot in december 1994 een akkoord met de sociale partners waarin 105 miljoen gulden aan geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) werd geboekt als 'inkomsten' voor de Arbeidsvoorziening.

Volgens de regels van Brussel mocht het geld echter alleen voor speciale projecten worden gebruikt waarbij Nederland er eenzelfde bedrag bij moest leggen. De Europese Commissie eist nu honderden miljoenen terug aan subsidie over een reeks van jaren. Volgende maand presenteert de commissie-Koning een rapport over wat er is misgegaan.

Volgens Piet Hazenbosch, bestuurder van de vakcentrale CNV en betrokken bij het akkoord van 1994, ging het de sociale partners toen maar om een ding: het opkrikken van de penibele financiën van de Arbeidsvoorziening. De organisatie, verantwoordelijk voor honderden arbeidsbureaus, had regelmatig moeite haar rekeningen te betalen.

Woede
Tot grote woede van de sociale partners was dat jaar in het regeerakkoord van het eerste kabinet-Kok afgesproken om de Arbeidsvoorziening met 400 miljoen gulden per jaar te korten. "Daarmee zou het voortbestaan van Arbeidsvoorziening in gevaar komen. Wij wilden daarvoor niet verantwoordelijk zijn en de werkgevers dachten er net zo over. Melkert hield de sociale partners binnenboord door het creatief aanwenden van de ESF-miljoenen."

Hazenbosch wil het boeken van de ESF-gelden als inkomsten niet bestempelen als een 'truc', maar zegt dat "deze boekhoudkundige handeling heeft geleid tot een verkeerde cultuur bij Arbeidsvoorziening."

"Een cultuur die onzorgvuldig omgaan met de subsidieregels in de hand heeft gewerkt doordat men ging denken dat het bij de ESF-miljoenen om 'eigen geld' ging. Of die boekhoudkundige handeling verwijtbaar is, is een politieke beoordeling. Vaststaat dat Melkert wist dat hij op het randje bezig was."

Melkert sloot het akkoord met de sociale partners allerminst in het geheim. De Tweede Kamer werd gewoon geïnformeerd en maakte geen bezwaar. Melkert zelf benadrukte ook steeds dat de Europese subsidies apart gecontroleerd moesten worden. In mei 1995 zei hij in de Tweede Kamer: "ESF-geld mag niet zomaar worden opgeteld bij het budget van Arbeidsvoorziening, omdat de beschikbaarstelling ervan is geconditioneerd."

De controle op ESF-subsidies deugde in die periode echter van geen kant, zo is al gebleken. Commissievoorzitter H. Koning, ex-president van de Algemene Rekenkamer, heeft eerder bekendgemaakt dat Nederland minstens 250 miljoen gulden aan Brussel zal moeten terugbetalen. De Europese Commissie vordert eenzijdig 440 miljoen gulden terug over de periode 1994-1996. Verwacht wordt dat over de jaren daarna een vergelijkbaar bedrag in het geding zal zijn.

Melkert zelf wil pas reageren na het verschijnen van het rapport van de commissie-Koning, liet hij gisteren weten.

Peuter raakt beklemd tussen deuren

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 4-jarig meisje uit Rotterdam is dinsdag ernstig gewond geraakt doordat ze met haar hoofd tussen de automatische deuren van een parkeergarage terechtkwam.

Het spelende kind wilde de parkeergarage in toen ze er een auto had zien binnenrijden. De deuren van de garage in de Lieve Verschuierstraat sloten echter nadat de wagen was gepasseerd en gingen niet meer open toen het meisje bekneld raakte.

De politie denkt dat de beveiliging van de deuren niet functioneerde. Het kind kon worden bevrijd omdat de automobilist het voorval opmerkte en achteruit reed waardoor de deuren wel open gingen.

Het meisje is met een spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht.

Hond sterft in auto door hitte

Rewimo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rottweiler van een Belgisch echtpaar heeft een middag in de auto op het parkeerterrein van De Efteling in Kaatsheuvel niet overleefd. Het echtpaar dat niet goed wist wat ze met de hond aan moesten in het pretpark, had het dier achtergelaten in de auto met het raam een stukje open. De hond kreeg blijkbaar toch te weinig verse lucht.

De politie trof het dode dier in de auto aan. De auto werd voorzien van een wielklem zodat de eigenaar niet kon wegrijden. Toen het echtpaar zich meldde, kreeg het een boete van 750 gulden opgelegd wegens dierenmishandeling.

En dat terwijl de Efteling een kennel heeft... (prominent naast de ingang) en het beest dus goed verzorgd had kunnen worden.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.