Vergrijzing bedreigt politie Veluwe

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Gelderse politiekorpsen nemen voorlopig geen nieuwe agenten meer aan. Er zijn geen openstaande vacatures en de uitstroom van agenten is laag. Dat is geheel in tegenstelling tot de korpsen in de Randstad, waar een tekort aan agenten dreigt te ontstaan doordat veel politiemensen naar deze regio trekken.

Het korps Noord-Oost Gelderland (waartoe de Veluwe behoort) heeft 1460 dienders. In de komende twee jaar komen daar nog eens 140 nieuwe agenten bij vanaf de politieopleiding in Lochem. B. Keegstra van het korps Noord-Oost Gelderland zegt dat er voorlopig geen blauw kan worden aangenomen. "Op dit moment wordt de behoefte aan agenten volledig gedekt."
Volgens Keegstra is de Gelderse regio enorm in trek onder agenten. "We merkten dat weer volop tijdens de MKZ-crisis. Assisterende agenten uit heel het land informeerden of er in de regio een baan voor hen was weggelegd." Keegstra denkt dat de populariteit van het korps vooral te danken is aan de aantrekkelijkheid van de regio. "De natuur, de woningbouw en de stedelijke voorzieningen trekken vele agenten aan." M. Lieskamp van het korps Gelderland-Midden denkt dat de wervingscampagne van de politie 'Waar jij voor staat, is nodig op straat', zijn vruchten heeft afgeworpen.
"Na 1994 zijn er vanwege bezuinigingen nauwelijks agenten meer geworven.Na 1998 is er echter met succes weer volop geworven om meer blauw op straat te krijgen."

Zorgwekkend is de vergrijzing van het agentenbestand in de regio. "De helft van de agenten gaat tussen 2006 en 2014 met pensioen", waarschuwt Lieskamp. Hij voorspelt dat de personeelsstop dan ook zeer tijdelijk zal zijn.