Brussel dwingt banken tot lagere tarieven

Geld overschrijven naar een bankrekening in het buitenland wordt fors goedkoper. De Europese Commissie verbiedt in een voorstel dat banken verschillende tarieven hanteren voor binnenlandse en internationale transacties. De Europese ministers van Financiën en het Europees Parlement moeten het voorstel nog goedkeuren. De Nederlandse banken vinden 'het doel goed, maar het middel deugt niet'.

De verordening gaat voor geldopnames bij betaalautomaten in per januari, wanneer de euromunten en eurobiljetten worden ingevoerd. Voor overschrijvingen tussen rekeningen krijgen de banken een jaar langer de tijd. De verordening geldt voor alle lidstaten, maar alleen voor transacties in euro's.

Commissaris Bolkestein zei gisteren bij de presentatie van zijn voorstel dat burgers niet begrijpen dat ze torenhoge tarieven moeten betalen ondanks de invoering van de euro.

Binnen Nederland zijn overschrijvingen meestal gratis. Bolkestein bevestigt dat dat dan ook voor internationale transacties moet gelden. Volgens een onderzoek van de commissie kost het nu gemiddeld 17,36 euro om een bedrag van honderd euro over te maken van het ene land in de Europese Unie naar het andere. Ongeveer 1 procent van alle bancaire transacties is internationaal.