'Thorpedo': revanche op V. d. Hoogenband

Ian Thorpe heeft zijn revanche. Op de Olympische Spelen in zijn eigen land werd de Australiër op de 200 meter verslagen door Pieter van den Hoogenband. Maar op het WK in Fukuoka was 'Thorpedo' aanzienlijk sneller dan 'The Dutch Dolphin'. Hij scherpte zijn wereldrecord aan tot 1.44.06.

Het was voor Thorpe al de vierde gouden medaille op dit toernooi. De pas 18-jarige Thorpe verkeert momenteel in bloedvorm. Hij won al drie wereldtitels en deed dat op de 400 en 800 meter vrij in een wereldrecord. Op de 4x200 meter estafette bleef hij met de Australische ploeg Nederland net voor. Van den Hoogenband had behalve met deze estafette ook een zilveren plak gewonnen op de 50 meter vrije slag.

Van den Hoogenband ging traditioneel later van start dan Thorpe, maar trok dat verschil in de eerste 50 meter weer gelijk. In de volgende 100 meter ging de race gelijk op. Maar met een formidabele eindsprint zwom Thorpe bij de olympisch kampioen vandaan. 'Vdh' tikte bijna twee seconden later aan: 1.45.81.

Eerder op de dag won Inge de Bruijn de 100 meter vrije slag. De Nederlandse was in de finale net als Thorpe een klasse apart en liet de concurrentie ver achter zich. Een half uur na haar eerste wereldtitel, plaatste de drievoudig olympisch kampioen zich voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze zwom de snelste kwalificatietijd: 26.10 seconden.