'Singh Varma: geen psychiater'

And the story continues:

De GroenLinks-fractie betwijfelt sterk of het omstreden ex-Tweede-Kamerlid Singh Varma wel onder behandeling is van een psychiater, zoals haar advocaat stelt. Op aandringen van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller heeft een psychiater Singh Varma afgelopen zondag weliswaar bezocht, maar vervolgens kreeg de patiënte kalmeringstabletten en is er geen vervolgafspraak gemaakt, zo beweert GroenLinks.

"Het is niet aannemelijk dat zij nu onder behandeling is van een psychiater, maar het is aan Tara zelf om te bepalen of zij dat alsnog gaat doen. Dat kunnen wij niet voor haar bepalen", aldus GroenLinks-Kamerlid Harrewijn, die het aanspreekpunt van GroenLinks is nu Rosenmöller afgelopen maandag op vakantie is gegaan.

Shock
Singh Varma's advocaat R. Dhalganjansing bestrijdt dat zijn cliënt niet meer wordt behandeld. "De psychiater onderzoekt nu hoe haar medische situatie precies is en hij verricht nazorg", aldus de advocaat, die laat weten dat de Singh Varma's toestand nog steeds zeer slecht is. "Zij is nauwelijks aanspreekbaar. Of ze in soort shock verkeert? Ja, zo zou u dat wel kunnen stellen", aldus Dhalganjansing.

GroenLinks-Kamerlid Harrewijn verwacht daarentegen niet dat Singh Varma binnenkort langdurig de hulp van een psychiater zal inroepen nu uit onderzoek van zijn partij is gebleken, dat de ex-parlementariër niet wordt behandeld voor een ongeneeslijke ziekte, waaraan zij zou overlijden.

"Zij zegt nog steeds dat ze lijdt aan een terminale ziekte. Zolang zij blijft volhouden dat het iets lichamelijks is, geloof ik niet dat zij zich door een psychiater zal laten behandelen", aldus Harrewijn, die zijn oud-fractiegenote oproept snel duidelijkheid te verschaffen.

De Amsterdamse advocaat André Haakmat, die in zijn vaderland Suriname minister is geweest, sprong acht jaar geleden voor Tara Singh Varma in de bres in de kwestie over verdwenen geld van het Grenada Comité. "Uit die affaire had ze moeten leren niet meer met financiële zaken bezig te zijn", zegt hij als reactie op de verzonnen ziekte van het oud-Tweede Kamerlid.

Oververmoeid
Haakmat vermoedt dat Varma 'oververmoeid' is door haar vele bezigheden: "Ze runde een hulpbureau voor asielzoekers, hield spreekuur voor migranten en was altijd bereid voor iedereen in actie te komen."

Volgens Haakmat is de Surinaamse gemeenschap vergevingsgezind, "maar door vol te houden dat ze echt ziek is, verspeelt Tara Varma alle goodwill in onze kring."

"GroenLinks had Tara in bescherming moeten nemen", zegt een woordvoerster van het Informatiepunt voor Migranten in Amsterdam-Oost, waar Varma jarenlang spreekuur hield. "Na jaren van hard werken is ze ziek geworden. Misschien in haar hoofd, maar wel ziek. Alles wat er nu over haar gezegd wordt, verdient ze in ieder geval niet."