'Pride and Prejudice and Zombies is bloedserieus'

Een klassiek kostuumdrama, gebaseerd op een boek van Jane Austen, maar met zombies als extra element. Dat gaat toch nooit een mooi geheel vormen? Volgens de cast en crew van Pride and Prejudice and Zombies wel, want het bronmateriaal wordt volkomen serieus behandeld.

Het spreekt voor zich dat de film is gebaseerd op het bekende boek van Jane Austen uit 1813, dat al talloze keren werd verfilmd. Maar eigenlijk is Pride and Prejudice and Zombies gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith. Dát boek is een 'parody novel', waarbij het klassieke verhaal als uitgangspunt is genomen, en zombies op een natuurlijke wijze in de vertelling zijn geïnjecteerd.

Pride and Prejudice and Zombies

"Feitelijk heeft de zombie-pandemie de plaats ingenomen van de Napoleontische oorlogen, die in alle boeken van Jane Austen voorkomen, maar waar ze nooit over praat, want ze is Engels", legt regisseur Burr Steers uit. "De zombies worden op eenzelfde manier behandeld: de personages zijn opgegroeid met het idee van zombies. De architectuur is ontworpen met de zombiedreiging in het achterhoofd. En dan hebben we simpelweg het verhaal van Pride & Prejudice. De zombies hebben de plaats ingenomen van de oorlogen, het past er precies in."

Steers, die zelf het boek van Grahame-Smith verwerkte tot het scenario voor de film, is met zijn cast afgereisd naar San Diego, California, waar FOK! hen afgelopen zomer, tijdens Comic-Con International, uithoorde over wat er nu precies zo leuk is aan deze vreemde Jane Austen-verfilming. Het is bedoeld als komedie, of juist niet? Waar zit de knipoog in dit verhaal? "De grote knipoog van de film is dat er geen knipoog is. We hebben het volkomen serieus neergezet", licht Steers toe. "Zombies zijn een echte dreiging en je moet erin kunnen geloven dat de personages echt in gevaar zijn." Douglas Booth, die de rol van Mr. Bingley speelt, sluit zich hierbij aan. "Het is als het klassieke verhaal; als Joe Wright [die in 2005 de meest recente verfilming van Pride & Prejudice maakte, red] nu de film zou maken, zou hij dezelfde mensen casten. Het is meer de vraag van hoe zou dit verhaal, deze romantische vertelling, veranderen als het zich afspeelt in de meest bizarre omstandigheden, zoals een zombie-apocalyps?" "De situaties zijn zo absurd, dat het grappig wordt," vindt Bella Heathcote, in de film te zien als de oudste Bennet-zus Jane. "Maar voor de personages is het gewoon leven of dood."

Volgens Sam Riley, die titelfiguur Mr. Darcy speelt, is de aanwezigheid van zombies zelfs een versterkende factor in het romantische element van Pride & Prejudice. "Er is altijd het risico dat het leven morgen voorbij kan zijn. En dus wordt het verlangen en de liefde erdoor versterkt." Zijn titelpartner Lily James, die de rol van Elizabeth Bennet speelt, voegt daaraan toe: "er zijn veel onuitgesproken gevoelens ten opzichte van elkaar die ze een plaats kunnen geven in het bevechten van de zombies. Al die ontevredenheid in het leven, de frustratie van het 'Liz Bennet zijn' kan ze verwerken door te vechten."

Pride and Prejudice and Zombies: zombie

De zombies zelf zijn net zo serieus als hun plaats in het klassieke verhaal. "Ik wilde dat ze menselijk waren", aldus Steers. "Als je online opzoekt hoe mensen die meth gebruiken eruit zien, dat kan er verontrustend uitzien. Die ogen, die staren je recht aan... dat is afschuwelijk." Volgens Booth zijn er verschillende fases van 'zombification' gepland. Van nauwelijks herkenbaar als zombie, tot volledig verrot. "Als je net bent gebeten, dan weet je dat je langzaam een zombie wordt, maar je wilt het niemand vertellen, want dan maken ze je dood voor andermans veiligheid. Je kunt nog even doorleven; je bent niet plotseling een zombie, maar je takelt langzaam af." Volgens Heathcote zien zombies er in latere stadia steeds extremer uit. "Er was een dag op de set waarop ik me een keer omdraaide, en ik keek recht in het gezicht van een zombie, en dat was oprecht afschrikwekkend. Behoorlijk verachtelijk om te zien."

Een romantisch verhaal als basis met zombies eraan toegevoegd resulteert dus, volgens cast en crew, in een bloedserieus verhaal. De Bennet-zussen vechten ieder op hun eigen wijze, met hun eigen wapens en vechtstijlen, tegen de zombies. Sommige van de dames hebben enkele maanden vechtsporttraining gehad alvorens aan de opnames te beginnen - toch best een uitzondering voor een Jane Austen-verfilming. Maar met deze mix van klassiek verhaal, zombies en actie, voor wie is de film nou eigenlijk gemaakt? "Het boek is al heel leuk om te lezen, en dat vertaalt zich heel goed naar de film," vindt Jack Huston, die Mr. Wickam speelt. "Het is het soort film waar je je vriendin mee naartoe kunt nemen," voegt Matt Smith toe. Hij speelt Mr. Collins. "Zij vindt het romantische verhaal leuk, plus er worden hoofden van lichamen geblazen. En jonge meiden kijken op naar de dames in dit verhaal. Maar wat het mooiste is, is dat centrale liefdesverhaal, met Darcy, Liz en Wickham, dat is erg sterk aanwezig." "Er is iets voor iedereen", vult Huston aan. "De vrouwelijke rollen zijn ook heel tof. Ze schoppen echt kont. Het is niet een beetje van dat meisjesvechten, ze kunnen echt stoer vechten."

Als we de cast zo mogen geloven, is de film dus precies wat de poster zegt: het is Pride & Prejudice, plus zombies. En er wordt nergens lollig gedaan, maar toch is het zowel grappig als boeiend. Wie wil checken of het resultaat de moeite waard is, kan dat vanaf vandaag doen, want de film draait vanaf nu in de bioscoop.