FOK!sport Wintersport Weekend - Week 49

3. Langlaufen

Het langlaufen gebeurde dit weekeinde in het Noorse Lillehammer, waar op zaterdag voor het eerst in de geschiedenis een World Cup-skiatlon op Noorse bodem werd geskied. De skiatlon bestaat uit 15 kilometer voor de vrouwen, 30 voor de mannen, en kent beide stijlen: de eerste helft skiet men in klassieke stijl, na een skiwissel gaat men over op de vrije stijl.

Bij de vrouwen was Therese Johaug zoals verwacht oppermachtig. De Noorse won met bijna anderhalve minuut voorsprong op landgenote Heidi Weng, die de Zweedse Charlotte Kalla in de sprint versloeg. Bij de mannen ging de zege naar Martin Johnsrud Sundby, die landgenoten Niklas Dyrhaug en Hans Christer Holund versloeg. Beide Noren pakten overigens hun eerste World Cup-podium ooit. Maurice Manificat was op plek vijf de enige niet-Noor in de top-8.

Zondag stonden de estafettes op het programma - de enige keer in dit World Cup-seizoen - en weinig verrassend was Noorwegen dominant. Bij de dames won Noorwegen 1 met onder meer Therese Johaug en Heidi Weng met een gigantische overmacht. Finland werd tweede, Jessica Diggins sprintte namens de VS Ragnhild Haga (Noorwegen 2) van het podium af. Bij de mannen was de dominantie helemaal compleet: Noorwegen 1 won, voor Noorwegen 3 en Noorwegen 2. 

De Noorse armada was simpelweg niet te stoppen in Lillehammer (Foto: Getty)