Stel je vragen aan exotische wintersporters

Brazilië, het land van de samba, carnaval, zonovergoten stranden en....biatlon? Ja, ook in het exotische Brazilië doet men aan biatlon, de wintersport waar langlaufen gecombineerd wordt met schieten. Voormalig olympisch mountainbikester Jaqueline Mourão deed in 2014 als eerste Braziliaan(se) ooit mee aan het biatlon op de Olympische Spelen. De bijna 40-jarige Mourão is onderdeel van de inmiddels wat oudere generatie langlaufers en biatleten, waar verder ook mannen als Leandro Ribela (olympiër), Leandro Lutz en Fabrizio Bourguignon toe behoren.

Op dit moment staat echter een nieuwe generatie op, voor een heel groot deel geholpen door het "sloppenwijkenproject" Ski na Rua van Ribela. Eerder dit jaar publiceerde FOK!sport een uitgebreid interview met hem over zijn carrière en vooral zijn project, wat hier is terug te lezen. Als we kijken naar het biatlon zijn er drie namen uit de nieuwe generatie die opvallen: Caio Moreira, Bruna Moura en Gabi Neres, eerder dit jaar alle drie al van de partij op het WK voor junioren. Hartsvriendinnen Bruna en Gabi maken weliswaar officieel geen deel uit van het project van Ribela, toch trainen ze vaak mee en is de begeleiding van de oud-olympiër van onschatbare waarde voor het duo.

De 19-jarige Gabi komt uit hoofdstad Brasilia en deed al drie keer mee aan het WK voor junioren. Met haar 21 jaar is Bruna - uit het schitterend genaamde Caraguatatuba - de meer ervaren sporter van de twee. Ze maakte dit jaar haar debuut op het WK voor junioren en is naast biatlete ook de aanvoerster van de Zuid-Amerikaanse langlaufranglijst. Beiden zijn geboren en getogen in Brazilië, met Braziliaanse ouders en dus kunnen we ze met recht echte exoten noemen in een sport in de sneeuw en de vrieskou.

In navolging van het interview met Ribela hebben de lezers van FOK!sport nu de kans om vragen te stellen aan wintersporters uit een wat minder traditioneel land dan Noorwegen, Duitsland of Zweden. Stel je vragen onder dit bericht, of in het forumtopic, en wij leggen ze voor aan de biatletes.

Bruna Moura wint de langlaufmarathon Marchablanca in het uiterste zuiden van de wereld: het Argentijnse Ushuaia (Foto: Rogelio Espinosa)
Bruna Moura won in augustus dit jaar de langlaufmarathon Marchablanca in het uiterste zuiden van de wereld: het Argentijnse Ushuaia (Foto: Rogelio Espinosa)