Biatleet Bjørndalen (41) pakt 94e World Cup-zege en record

Biatleet Ole Einar Bjørndalen heeft woensdag de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De 41-jarige Noorse grootheid was één van de slechts drie biatleten uit een veld van 104 deelnemers die alle vier de schietbeurten foutloos door wist te komen. 

De snelste tijd was als eerste in handen van de Oekraïner Sergey Semenov, een specialist op de individuele wedstrijd. Vorig seizoen won hij nog het eindklassement in de World Cup op die discipline, waarbij 20 kilometer gelanglaufd wordt - de langste afstand van alle disciplines - en vier keer geschoten wordt. Elke misser levert in plaats van een strafronde een strafminuut bij de eindtijd op. Semenov schoot drie keer foutloos, maar bij de derde beurt, in liggende positie, trof hij slechts drie van de vijf keer.

De leiding werd overgenomen door de Noor Emil Hegle Svendsen, die de direct na hem gestartte Fransman Quintin Fillon Maillet op exact dezelfde tijd binnen zag komen. Niet veel later was het de beurt aan de Duitser Simon Schempp, die slechts één fout maakte bij het schieten en meer dan een minuut sneller was dan Svendsen. 

Dat alles was echter buiten de als 81e vertrokken Bjørndalen gerekend. Hij schoot vier keer foutloos en dat was genoeg om de ruim dertig seconden die hij op de ski's verloor op Schempp terug te winnen. Titelverdediger Martin Fourcade begon het seizoen niet best: de Fransman schoot er in totaal vijf keer naast en werd slechts 21e, maar wat skisnelheid betreft was hij wel veruit de beste. Achter Bjørndalen was de tweede plek op 27 seconden voor Schempp, ruim tien seconden voor de Rus Alexey Volkov. 

De zege van Bjørndalen brengt hem direct nog eens in de recordboeken. Met zijn 41 jaar en ruim 10 maanden is de Noor nu de oudste winnaar ooit van een World Cup-wedstrijd. Dat was de Zweedse Anna Carin Zidek, die in 2010 voor het laatst won en toen 37 jaar en 8 maanden oud was. Het is al de 94e individuele World Cup-zege voor Bjørndalen en zelfs de 125e als ook estafettes meegeteld worden, een absoluut record.