Onze favoriete films uit 2014
Het filmjaar 2014 is weer tot een einde gekomen en dat betekent: lijstjes! We zijn een ruime 300 films verder gekomen in 2014 en wat zat daar weer een hoop moois tussen. Een aantal redacteuren van FOK!film heeft getracht hun top vijf van 2014 op een rijtje te zetten. Ook al bleek dat niet even makkelijk, de lijstjes zijn er. Een kleine sidenote dit jaar is dat elke redacteur ook even zijn meest teleurstellende film van het afgelopen jaar heeft neergepend. Het FOK!filmspectrum van 2014!
Redacteur Roberto_BOZ gaat voor groot en klein tegelijk, maar verliest kwaliteit niet uit het oog.
1. Guardians of the Galaxy
De acteerprestaties waren niet top notch. Ook het regiewerk was niet vooruitstrevend en de plot kan je met een simpele oliebol uiteen laten spatten. Maar my, oh my als dit niet de heerlijkste film van 2014 is. De film werkt namelijk zoals geen enkele andere film die dit jaar uit de Hollywoodstal kwam. Het publiek liep weg met de personages, met glansrollen voor Groot, Drax en mijn persoonlijke favoriet: Rocket! Nu we eindelijk massaal films met pratende wasberen en levende bomen kunnen kijken moet de cinema de komende jaren een steeds vrolijker schouwspel worden.
2. Boyhood
Een film van een heel andere kaliber was Boyhood. Dit epos van Richard Linklater oversteeg zelfs alle verwachtingen. Hoewel de film ruim drie uur duurde, vloog het leven van de personen in deze film in sneltreinvaart aan het publiek voorbij. Het was enorm fascinerend om iedereen tijdens deze film op te zien groeien. Het mooie was dat de film zichzelf focuste op klein drama. Het ging over een middagje bowlen met vader, een eerste vriendinnetje of een eerste dag op school. Herkenbaar, een film over opgroeien en een mooi stukje nostalgie naar je eigen jeugd.
3. The Grand Budapest Hotel
Wat een heerlijke absurdistische film was dit. Het verhaal over de conciërge Gustave en zijn assistent Zero bleek een avontuur te omvatten waar je in je stoutste dromen nog niet over durft te fantaseren. Wes Anderson creëerde een unieke look en feel voor deze film welke zich afspeelt in de fictieve republiek Zubrowka en waarmee de film zichzelf kon onderscheiden. Voeg hier een blik Hollywood-acteurs aan toe en je hebt een niche film die een groot publiek blijkt aan te spreken.
4. Captain America – The Winter Soldier
Deze film heeft wat mij betreft het superheldenfilmgenre voor altijd veranderd. Deze film liet namelijk zien dat een verfilming van een comic niet per sé een superheldenfilm moet zijn. Nee, Marvel gooide het hier over een totaal andere boeg en maakte er een lekker ouderwetse thriller van. De film pakt je vanaf de eerste minuut en dendert in sneltreinvaart door naar de spectaculaire climax, waarna het genre, maar ook het Marvel Cinematic Universe, nooit meer hetzelfde zullen zijn.
5. The Imitation Game
Indrukwekkend. Een film die een oorlogsverhaal combineert met een biografie over Alan Turing, de man die zich bezig hield met het kraken van Enigma, de Duitse codemachine. De film geeft een blik in het leven van de man waarbij het leven anders loopt dan je zou verwachten. Een tour de force van Benedict Cumberbatch die hier zijn eerste Oscarnominatie mee gaat verdienen. De film draait vanaf 8 januari in de bioscopen. Je vindt dan ook onze uitgebreide review hier.
Eervolle vermeldingen:
Een aantal films haalden helaas de Top 5 niet, maar dienen toch aangestipt te worden. Zo was daar het tank-epos Fury en mogen we ook David Fincher’s nieuwste film Gone Girl niet vergeten. In het begin van dit jaar was daar ook nog American Hustle welke niet vergeten mag worden. Tot slot stip ik Edge of Tomorrow nog even aan. Een hele goede film, alleen jammer dat het einde wat teleurstelde.
Grootste teleurstelling – Transcendence
Ok, ik voelde me fysiek en mentaal verkracht na het zien van Transformers: Age of Extinction. Maar echt veel hadden we ook niet van deze film verwacht. Maar Transcendence is puur het belachelijk maken van je publiek. Het script was zo achterhaald, dat deze film zelfs in 1993 al als antiek had aangevoeld. Het was een verspilling van goed talent, zowel crew als cast, en dat is ontzettend jammer. Tevens is het onvergeeflijk als de trailer van je film een zeer uitgebreide samenvatting is van de eerste 100 minuten van je film, zeker als je film maar 110 minuten duurt! In mijn review (Transcendence) gaf ik de film dan ook een 1. De grootste afrader van het jaar. In Transformers heb je tenminste nog robots.
Redacteur daan1601 gaat zoals altijd weer voor de grote producties in zijn top 3, maar weet de wat kleinere films ook te waarderen.
1. Interstellar
Wat een plaatje was dit. Interstellar was weer een typische ''kijk 'm in de bios''-film en dat heeft iedereen over de hele wereld dan ook massaal gedaan. Het uiterst indrukwekkende acteerwerk, de mooie beelden en de soundtrack van Hans Zimmer maakt dit niet de beste film van de Nolan broers, maar zeker een om nog lang van na te kunnen genieten.
2. Edge of Tomorrow
Voor alle Tom Cruise-haters was deze film een regelrechte nachtmerrie. Ja, er werd soms geen recht gedaan aan de originele bron en ja, daar kun je de regisseur op aanpakken. Maar wat ik vooral erg waardeerde in Edge of Tomorrow was dat het mij zeer goed vermaakt heeft, en is dit niet het doel van een grote Hollywood-film als Edge of Tomorrow? Persoonlijk heb ik niet zo'n haat op Tom Cruise en kon ik zijn acteerwerk dus wel waarderen. Natuurlijk speelt hij de laatste jaren net als veel Hollywood-acteurs (ik noem George Clooney, Johnny Depp) veel dezelfde soort rollen. Hopelijk hebben deze acteurs als goed voornemen voor 2015 om rollen met een andere insteek dan 2014 te kiezen. Aan het salarisstrookje te zien dat zij hiervoor krijgen heb ik alleen geen goede hoop.
3. Dawn of the Planet of the Apes
Ik gaf deze film in mijn eerdere review een 9. Waarom eigenlijk, vroeg ik mij nog eens af zonder de review te herlezen. Het antwoord kwam al snel: Dawn was een film die niet alleen maar diende als een tussendoorfilm die in de zomerrelease wordt gepropt, zodat studio's ook wat in de zomer hebben om uit te geven. Nee, Dawn was veel meer dan dat. Het was een uiterst indrukwekkende aanloop naar de grote finale die er volgend jaar aan zit te komen. Samen met Interstellar had het waarschijnlijk de mooiste CGI van 2014, waar het in Dawn meer ging over live action CGI (Andy Serkis als levend voorbeeld wat daar allemaal mee gedaan kan worden). Ik kan persoonlijk niet wachten op Planet of the Apes.
4. Dallas Buyers Club
Dit was waarschijnlijk voor veel mensen een van de ondergeschoven kindjes van 2014, vooral omdat hij totaal niet tot z'n recht is gekomen in de Nederlandse bioscopen (mensen hebben bij Pathe moeten klagen om hem laten te vertonen). Dallas Buyers Club was diepgang en humor tegelijkertijd, zonder het onderwerp waar het allemaal om draaide, belachelijk te maken. Ook hier levert Matthew McConaughey weer een waardige prestatie. Niet voor niets was er een Oscar weggelegd voor hem. Maar misschien was een andere Oscar nog terechter? Jared Leto is als Rayon misschien wel aan zijn beste fase van zijn carrière begonnen.
5. Captain America - The Winter Soldier
Actie, spektakel en eigenlijk alles wat je van een Marvel-film verwacht. Dat was de laatste Captain America. Het was misschien zelfs wel de belangrijkste Marvel-film van de afgelopen jaren, aangezien SHIELD nooit meer hetzelfde zou zijn na deze film en het eigenlijk één grote aanloop was naar de nieuwe Avengers, die we in april kunnen gaan zien. Door positieve mond-op- mond-reclame werd het ook een van de meest succesvolle films wat betreft boxoffice en dat kan alleen maar betekenen dat de nieuwe Avengers vuurwerk gaat leveren. Is Marvel dat uiteindelijk ook niet verplicht aan ons?
Eervolle vermeldingen: The Grand Budapest Hotel voor de humor en de rol die Ralph Fiennes uitermate goed vertolkt, Guardians of the Galaxy tevens voor de geleverde humor en What If, gewoon omdat 'ie zo leuk was.
Grootste teleurstelling - Lucy
Ik word nog steeds boos als er iemand tegen mij over Lucy begint. Zelden voelde ik mij zo bedrogen door een trailer van een film, zelden ging ik met zo'n rotgevoel de bioscoop uit. Eigenlijk was het enige goede aan Lucy de leadactrice Scarlett Johansson, maar zelfs zij levert een verschrikkelijke prestatie door het belachelijke script. En dan ben ik nog geen eens begonnen over het einde van deze drol die we een film noemen, want was dit? Kun je dit echt een einde noemen, of gewoon een goedkoop excuus omdat de ideeën op waren? Ik vond het in ieder geval de grootste misser van 2014, gelukkig waren veel mensen het met me eens op dit punt. Ik zet maar weer Limitless op, een film waar Lucy overigens keihard op gebaseerd gejat is.
Klik verder voor het vervolg van het FOK!filmspectrum van 2014!