FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 januari 2015

Tweeling Zoë Saldana geboren

Actrice Zoë Saldana is moeder geworden van een tweeling. Dat maakte ze bekend via Twitter. "Gelukkig #2015. We beginnen ons #nieuwjaar met een vol huis. Onze jongens zijn er eindelijk. Allemaal bedankt voor de gelukwensen", schrijft ze vrijdag.

De twee jongetjes heten Cy en Bowie, liet Saldana weten. Het zijn de eerste kinderen voor de 36-jarige Amerikaanse en haar man Marco Perego.

David Hasselhoff verrast bruidspaar

Een bruidspaar kon hun geluk niet op toen plotseling David Hasselhoff en zijn collega Christopher Biggins de zaal binnen kwamen lopen. Dat schrijft de Daily Mail.

Hasselhoff en Biggins zijn in Londen voor hun pantomimevoorstelling van Peter Pan. Toen er een trouwfeest aan de gang was in het hotel waar ze verbleven, verraste de twee het stel met hun verschijning. "Het was geweldig. Een briljante manier om de de beste dag van mijn leven te besluiten. Ik leefde de droom en ben met de vrouw van mijn leven getrouwd!", meldt de enthousiaste bruidegom Craig Shipman over de bijzondere dag.

De acteurs hadden een etentje met vrienden toen ze gevraagd werden op de foto te gaan met het bruidspaar. Shipman: "Ze kwamen binnen en sloegen hun armen om ons heen. Alle jongens schreeuwden: het is de Knight Rider!" Volgens de hotelmanager Jackie Harris is Biggins een frequent bezoeker van het hotel: "Hij en The Hoff waren erg hoffelijk en twijfelden geen moment over het verzoek."

Jolie wil minder acteren door dood van moeder

Angelina Jolie heeft door het overlijden van haar moeder besloten minder te werken als actrice. Ze richt zich meer op haar carrière als regisseur, zo weet The Mirror.

Jolie geeft toe dat ze vooral acteerde om de dromen van haar moeder, actrice Marcheline Bertrand, waar te maken. Toen haar moeder overleed, was acteren voor Angelina niet zo aantrekkelijk meer. "Ik vind acteren nog steeds leuk, maar lang niet zo leuk meer als eerst. Ik neem alleen nog een rol aan als het een interessant personage is."

De 39-jarige actrice maakte haar regiedebuut met de film Land Of Blood And Honey. Haar tweede film, Unbroken, was een lastig project voor Jolie. "De eerste film die ik maakte was klein en intiem, dit is een heel ander verhaal. Vliegtuigrampen, aanvallen van haaien, de Olympische Spelen van Hitler namaken... het waren vijf verschillende films en iedere dag was een nieuwe uitdaging."

Unbroken vertelt het verhaal van atleet Lou Zamperini, wiens vliegtuig boven de Stille Oceaan werd neergeschoten in de Tweede Wereldoorlog. De film verschijnt op 8 januari in Nederlandse bioscopen.

Chris Martin weer op stap met Jennifer Lawrence

De romance tussen Chris Martin en Jennifer Lawrence kwam in oktober ten einde, maar dat betekent niet dat de twee elkaar niet meer zien. Op het nippertje van 2014 werden ze gespot in een restaurant, zo meldt People.

Nadat het koppel uit elkaar ging werd Lawrence nog regelmatig gezien bij het huis van de Coldplay-zanger. Dit keer verborgen ze zich achterin een restaurant in Los Angeles. "Ze waren verwikkeld in een diep gesprek", meldt een ooggetuige. "Ze waren op elkaar gericht en merkten niks op van wat er om hen heen gebeurde."

Martin heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd als vriendelijke en begripvolle ex. Ook met ex-vrouw Gwyneth Paltrow wordt hij nog regelmatig gespot. Afgelopen week stak Gwyneth Paltrow de loftrompet over de zanger in een interview met Harpers Bazaar. "Hij is erg meelevend in tijden van crisis. Ik ben trots dat we er samen zo goed uit komen en we elkaar niet beschuldigen en beschamen."

Nieuwe jongste inwoonster voor Utopia

Na het vertrek van het trio Nicoline, Vanessa en Charlotte op nieuwjaarsdag is het inwoneraantal van Utopia vrijdag aangevuld met één: Gaby is erbij gekomen. De aankomst van de student aan de kappersacademie was te zien op de livestream van het realityprogramma.

Gaby is met achttien jaar de jongste van de groep. Om mee te kunnen doen aan Utopia is ze tijdelijk gestopt met de kappersopleiding.

Ze vertelde aan de overige inwoners danslessen te willen geven. Bovendien wil ze in Utopia haar eigen kapsalon opzetten. Daarnaast wil de gelovige Gaby ook een gospelkoor uitnodigen, want ze is gek op gospel. In haar biografie staat dat ze ook een plek wil creëren voor bezinning.

Vrijdagavond is in een extra lange aflevering op SBS6 het vrijwillige vertrek van Nicoline, Vanessa en Charlotte te zien. Een woordvoerster van het tv-station wil nog niet prijsgeven wanneer de overige nieuwe bewoners het terrein betreden.

'Afghaanse militairen beschoten trouwfeest'

Het Afghaanse leger heeft vrijdagavond twee soldaten gearresteerd in verband met de beschieting van een trouwfeest waardoor zeker 28 mensen om het leven kwamen. Een onderzoek tegen acht andere soldaten loopt nog.

Generaal Sultan Mahmood, die de leiding heeft over het leger in de zuidelijke provincie Helmand waar de fatale artilleriebeschieting woensdagavond plaatshad, maakte de aanhoudingen bekend. Hij sloot meer arrestaties niet uit.

Het ministerie van defensie in Kabul stuurde eerder vrijdag vertegenwoordigers naar Helmand om het incident te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen werd het huis in het district Sangin waar het bruiloftsfeest aan de gang was van twee kanten onder vuur genomen. De militairen dachten waarschijnlijk te maken te hebben met Taliban-opstandelingen, waar sinds de terugtrekking van Amerikaanse troepen zes maanden geleden in Sangin regelmatig mee wordt gevochten.

Het incident speelde zich enkele uren af voordat de Afghaanse veiligheidstroepen de volledige verantwoordelijkheid kregen voor de veiligheid in het hele land. De troepen zijn door de Amerikanen en de NAVO opgeleid, maar staan er sinds de jaarwisseling alleen voor.

'Arts weet niet welke behandeling beste is'

Medisch specialisten weten in veel gevallen niet wat de juiste behandeling voor hun patiënt is. Artsen kunnen bij aandoeningen vaak kiezen uit verschillende behandelingen. In onderzoek van de Orde van Medisch Specialisten en EenVandaag geeft 61 procent van de artsen aan in minstens een kwart van de gevallen niet te weten welke behandeling de beste is. Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend artsen mee.

Veel specialisten vinden dat er meer onderzoek moet komen naar wat de beste behandeling is. Dat is op termijn kostenbesparend. Vooral de overheid en de zorgverzekeraars moeten die onderzoeken betalen, zeggen de specialisten.

Ruim 60 procent van de geënquêteerde artsen werkt in een algemeen ziekenhuis, ruim 20 procent in een academisch ziekenhuis. De rest elders. Het merendeel van de artsen is geruime tijd werkzaam in zijn of haar vakgebied. Artsen in alle disciplines hebben aan het onderzoek meegedaan.

Drie Indiërs opgepakt voor verkrachting Japanse

De Indiase politie heeft drie mannen aangehouden op verdenking van het gevangen houden en verkrachten van een 22-jarige Japanse studente. De politie is nog naar twee verdachten op zoek.

De vrouw werd bijna drie weken gevangen gehouden in Bodh Gaya, een boeddhistisch bedevaartsoord bijna 130 kilometer ten zuiden van Patna in de deelstaat Bihar. De vrouw, die al enige tijd onderzoek deed naar het plattelandsleven in India, wist op 26 december te ontsnappen en Kolkata te bereiken, waar zij aangifte deed.

Een toeristengids in Kolkata had de vrouw naar Bodh Gaya weten te lokken. Samen met vier andere mannen hield hij de vrouw gevangen en misbruikte hij haar, zei de politie.

Vrouwen in India hebben lang seksueel geweld moeten verduren zonder dat daar tegen wordt opgetreden. Enkele geruchtmakende zaken hebben in de afgelopen jaren echter tot een kentering geleid. Onder druk van de pubieke opinie zijn strenge wetten ingevoerd, met gevangenisstraffen tot twintig jaar voor verkrachting en strafbaarstelling van voyeurisme, stalken en vrouwenhandel. Politieagenten kunnen vervolgd worden als zij geen aangiftes van zedendelicten willen opnemen.

Pakistan bijzondere rechtspraak tegen terroristen

De Pakistaanse regering wil de grondwet en de legerwet aanpassen om speciale rechtbanken te vormen voor het berechten van terreurverdachten. Dat is volgens minister van informatie Pervaiz Rasheed vrijdag besloten op een marathonvergadering van de voltallige politieke en militaire leiding onder voorzitterschap van premier Nawaz Sharif.

"De bijzondere rechtspraak zal worden ingezet tegen alle terroristen die onschuldige burgers hebben vermoord in de straten en bazaars en scholen in het land en die betrokken waren bij het vermoorden van veiligheidspersoneel en aanvallen op militaire installaties", zei Rasheed.

Het noodzakelijke voorstel tot wijziging van de grondwet wordt zaterdag ingediend bij het lagerhuis, om waarschijnlijk maandag te worden behandeld en goedgekeurd. Dinsdag ligt het dan bij het hogerhuis.

Sharif liet zich in een verklaring lovend uit over de collectieve stellingname van de politieke en militaire leiding van het land. Hij sprak van 'een demonstratie van nationale eenheid en overeenstemming'.

Pakistan besloot tot hardere maatregelen tegen terroristen na een aanval vorige maand op een school in Peshawar, waarbij 150 mensen onder wie 134 kinderen werden gedood. Van de 25 antiterreurmaatregelen die premier Sharif daarop voorstelde was de oprichting van speciale antiterreurrechtbanken de controversieelste.

Het lukt vaak niet om terreurverdachten voor gewone rechtbanken veroordeeld te krijgen, door slordig onderzoekswerk van de politie of intimidatie van getuigen en rechters. De speciale rechtbanken, die waarschijnlijk door militairen geleid zullen worden, zouden daarin verandering moeten brengen en de rechtspleging aanzienlijk moeten versnellen. Critici zeggen echter dat de nieuwe rechtbanken ook weer de rol van het leger versterken, dat in het verleden in Pakistan drie staatsgrepen pleegde en ook nu met een burgerregering grote invloed uitoefent achter de schermen.

Guido Weijers aangeklaagd om Dave Roelvink

Advocaat Peter Plasman zet juridische stappen tegen Guido Weijers vanwege diens oudejaarsconference. Dat meldt RTL Boulevard.

Waar Weijers in december nog 'racistisch' was, zit hij nu mogelijk wéér in de problemen. Tijdens de show toont Weijers beelden van Dave Roelvink. Het gaat om de opname die werd gemaakt toen hij met vrienden en een meisje in een jacuzzi zat en het meisje hem bevredigde. Die beelden mogen niet worden uitgezonden.

De familie van het meisje is niet blij met de videobeelden en heeft Plasman ingeschakeld.

PvdA: 'Juridische stappen tegen facebookposters'

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat het Openbaar Ministerie gaat optreden tegen oproepen op Facebook om moskeeën in brand te steken. In Zweden is recentelijk in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

Op de Facebookpagina Steun de PVV zijn reacties te vinden op de gebeurtenissen in Zweden waarin wordt opgeroepen moskeeën in brand te steken. "Dit is onacceptabel", aldus Marcouch vrijdag. Er moet volgens hem een norm worden gesteld. "De moslimhaat neemt nog steeds toe."

De beheerder van de pagina heeft inmiddels een deel van de reacties verwijderd. Dat gebeurde nadat opiniesite Joop.nl erover had bericht. Toch moet het OM stappen nemen, meent de PvdA'er. Daardoor wordt volgens hem duidelijkheid geschapen. De Facebookpagina is geen officiële uiting van de partij van Geert Wilders.

Volgens Marcouch wil de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) zaterdag in Amsterdam aangifte doen. Voorzitter Yahia Bouyafa van de RMMN riep deze week moskeebesturen op waakzaam te zijn en moskeewachten in te stellen. Nederland telt ruim 450 moskeeën.

De laatste brandstichting in een islamitisch gebedshuis in Zweden vond plaats op nieuwjaarsdag. Toen werd er een brandbom naar een moskee in Uppsala gegooid. Op eerste kerstdag raakten in Eskilstuna vijf mensen gewond door brandstichting in een moskee.

Wat vinden jullie? Oproepen tot het verbranden van moskeeën; vrijheid van meningsuiting of strafbaar?

Schot in nucleair overleg met Iran

Diplomaten in Wenen melden vooruitgang in de onderhandelingen met Iran over zijn omstreden nucleaire programma. Iran en de Verenigde Staten zouden het voorlopig eens zijn geworden over een formule die het voor Teheran moeilijker moet maken kernwapens te maken door zijn materiaal daarvoor aan Rusland in bewaring te geven.

Een ander teken van vooruitgang is dat de onderhandelaars in de overlegronde in december voor het eerst een overzicht hebben opgesteld waarin wordt aangegeven op welke terreinen overeenstemming kan worden bereikt en waar nog naar oplossingen moet worden gezocht. De volgende onderhandelingsronde tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland staat 15 januari gepland in Genève.

Westerse landen verdenken Iran ervan stiekem te werken aan kernwapens. Iran ontkent dit in alle toonaarden, maar onderhandelt over beperkingen van zijn atoomprogramma om af te komen van economische en financiële sancties die het land verlammen. De besprekingen zijn al twee keer verlengd omdat de onenigheid hardnekkig blijkt te zijn.

Het voornaamste geschil betreft het verrijken van uranium door Iran. Verrijkt uranium kan gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales, maar ook als basis om een kernwapen te maken. Om te zorgen dat Iran over zo min mogelijk materiaal hiervoor beschikt heeft Washington voorgesteld dat Teheran een groot deel van zijn voorraad verrijkt uranium in bewaring geeft aan Rusland. Iran heeft steeds gezegd hier niet aan te willen, maar volgens de diplomaten is Teheran nu in principe toch akkoord. De partijen steggelen nog wel over de hoeveelheid verrijkt uranium die in Iran mag blijven. Het land heeft nu een voorraad die voldoende is voor verscheidene bommen en Washington wil dat aanzienlijk verminderen.

Waar nog geen overeenstemming over is, is het aantal machines dat Iran zou mogen behouden om uranium te verrijken. De VS willen dat Iran het huidige aantal gascentrifuges meer dan halveert tot ongeveer 4500, of zelfs minder als ze door geavanceerdere modellen worden vervangen. Iran wil volgens de diplomaten niet verder gaan dan een reductie van twintig procent, zodat achtduizend centrifuges zou behouden.

Twee andere onopgeloste kwesties zijn de ondergrondse verrijkingsfabriek Fordo en de onlangs gebouwde kernreactor van Arak. De VS en hun bondgenoten willen dat Fordo een andere functie krijgt omdat het niet of moeilijk vanuit de lucht is aan te vallen; de kernreactor van Arak zou anders moeten worden opgezet omdat de installatie nu genoeg plutonium kan produceren voor enkele kernbommen per jaar.

De onderhandelaars hopen voor begin maart in grote lijnen overeenstemming te bereiken en mikken op een definitief akkoord voor 1 juli.

'Politiek moet vuurwerk verbieden'

Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen. Dat zei oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij deed die oproep vrijdag in Nieuwsuur namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Daarbij zijn alle oogartsen aangesloten.

"We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dan kan niet de bedoeling zijn van een feestje", zei De Faber. Hij deed een oproep aan politiek Den Haag om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

DLC-plannen voor Destiny gelekt

Op een foto die vandaag gepost is op een reddit-thread zijn mogelijk de plannen voor alle komende DLC voor de sci-fi shooter Destiny te zien. Op het nogal onduidelijke plaatje zijn onder andere de namen voor de DLC, de releasedata en de eventuele features te zien.

Op de foto zijn onder andere de eerste twee uitbreidingen voor Destiny te zien die al bekend zijn, namelijk The Dark Below dat uitkwam op 9 December en House of Wolves, dat zou moeten uitkomen in het begin van 215. Na The Dark Below en House of Wolves lijkt een grotere uitbreiding te komen genaamd Comet: Plague of Darkness, die volgens reddit-gebruikers twaalf nieuwe storymissies bevat, een nieuwe map genaamd Hive Ship, vier strikes, een patrol, een public event, drie nieuwe subclassen en een verhoging van de level cap naar 30. Als de releasedata op het plaatje kloppen, dan moet House of Wolves op 10 maart uitkomen, en Comet: Plague of Darkness in September.

De naam van de vierde DLC zou Vex moeten gaan heten, en ook hier worden nieuwe storymissies en strikes toegevoegd. De laatste DLC heeft nog geen features, maar wel een naam: Forge of Gods.

Destiny kwam uit op 9 September 2014 en is verkrijgbaar voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. 

Destiny DLC
DLC-plannen voor Destiny gelekt

PDC WK: Van der Voort laat Taylor ontsnappen

Phil Taylor heeft vanavond met veel moeite de halve finales van het wereldkampioenschap darts bereikt. In een kolkend 'Ally Pally' werd Vincent van der Voort met 5-3 verslagen.

De eerste set kwam tot 2-2 in legs. Doordat Taylor de vijfde leg afsnoepte van zijn tegenstander, kwam hij op 1-0 in sets. In de eerste leg van de tweede set nam Van der Voort revanche middels een break, toch kwam Taylor met de re-brake waarmee hij de basis legde voor de winst in ook de tweede set. Fast Vinnie kwam in de derde set snel op een voorsprong van twee legs. Dit voordeel gaf de man uit Purmerend niet meer uit handen: 2-1. Een vergelijkbaar scenario voltrok zich in de vierde set: Van der Voort plaatste al snel de break, en consolideerde de voorsprong: 2-2.

Na de tweede pauze kwam Fast Vinnie echt goed op stoom. Van der Voort en Taylor behielden de eigen legs waarna Van der Voort met een 104-uitgooi op voorsprong kwam. Met een 10-darter drukte Van der Voort het verschil in niveau ook in sets uit: 2-3. Bij een 2-2 stand in de zesde zet volgde er een knotsgekke leg. Taylor mistte acht pijlen voor de set, Van der Voort kwam naderbij, maar de negende pijl van Taylor viel alsnog in de dubbel-8. Van der Voort moest deze klap even verwerken, hij werd gebroken en zag The Power langszij komen: 3-3.

Ook in de zevende set oogde Van der Voort aangeslagen. Fast Vinnie gooide nog een 11-darter maar moest Taylor ook nog breken. Het lukte Van der Voort niet om 103 uit te gooien, waardoor de set opnieuw naar Taylor ging. Bij een 2-2 stand in de, wat zou blijken, laatste set kon Van der Voort de trippels niet meer vinden. De 16-voudig wereldkampioen kon daardoor in de laatste leg zakelijk de winst naar zich toe trekken: 5-3.

De gemiddelden gaven aan dat de 16-voudig wereldkampioen vandaag te pakken was: 100 voor Taylor, tegenover 99 voor Van der Voort. "Misschien was dit mijn beste optreden ooit op tv. Ik kan het mezelf daarom alleen maar kwalijk nemen, want er zijn kansen zat geweest. Het was net niet goed genoeg, uiteindelijk heeft hij beter gespeeld dan mij", aldus Van der Voort tegenover RTL7.

Phil Taylor zal morgen in de halve finale aantreden tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Stephen Bunting.

Duarte op zijspoor bij Ajax

Lerin Duarte mag vertrekken bij Ajax. Trainer Frank de Boer neemt de middenvelder zondag niet mee naar een trainingskamp in Qatar.

De 24-jarige Duarte verruilde anderhalf jaar geleden Heracles Almelo voor Ajax. Hij tekende een contract voor vier seizoenen in Amsterdam en leek na een goed optreden tegen AC Milan op weg naar een basisplaats. Na een blessure verloor de Rotterdammer de concurrentiestrijd met Thulani Serero. Inmiddels speelt Lucas Andersen links op het middenveld bij Ajax.

Duarte kwam dit seizoen nauwelijks meer voor in de plannen van trainer De Boer. De middenvelder speelde voornamelijk voor Jong Ajax.

Olympisch kampioen Brodka mist EK allround

De Nederlandse schaatsers hebben op 10 en 11 januari bij het EK allround geen concurrentie van Zbigniew Brodka. De Pool meldde zich vrijdag af voor het toernooi in de Russische plaats Tsjeljabinsk. De olympisch kampioen van Sotsji op de 1500 meter heeft een liesblessure.

"Ik heb niet echt pijn, maar de spier is over de gehele lengte gescheurd", laat Brodka weten aan Poolse media. "Ik concentreer me nu op mijn revalidatie." De Pool hoopt op tijd te zijn hersteld voor de WK afstanden, van 12 tot en met 15 februari in Heerenveen.

Fabrikanten kunnen F1-motoren tijdens seizoen aanpassen

Mercedes, Ferrari en Renault kunnen de motoren tijdens het Formule 1-seizoen 2015 gewoon aan blijven passen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ontwikkeling van de krachtbronnen vanaf eind februari weer bevroren zou worden, maar dit is niet in de regels van autosportfederatie FIA vastgelegd, waardoor de ontwikkeling mogelijk blijft.

De ontwikkeling van de Formule 1-motor is opgedeeld in 66 gebieden. Vijf ervan zijn er voor 2015 bevroren, waardoor er 61 gebieden overblijven. Daarvan mogen er volgend jaar 32 aangepakt worden, wat neerkomt op ongeveer 48 procent van de hele 1,6 liter V6-turbomotor die vernieuwd mag worden ten opzichte van de basismotor die eind februari vorig jaar gehomologeerd is. De definitieve homologatie van de 2015-motor kan door het gat in de regels tot laat in het seizoen uitgesteld worden.

In de komende jaren zal het percentage dat aangepast mag worden langzaam dalen. Zo mag voor het seizoen 2016 nog maar 38 procent aangepast worden. Dit daalt naar dertig procent in 2017, 23 procent in 2018 en vijf procent in 2019 en 2020.

Het aanpassen van de motor gedurende het seizoen 2015 geldt niet voor Honda dat dit jaar terugkeert in de sport. De Japanse fabrikant moet de motor die achterin de McLaren komt te liggen voor 28 februari homologeren. Daarna mag dit merk dit kalenderjaar alleen maar aanpassingen doen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid.

Robben gekozen tot FOK!sporter van het jaar

Arjen Robben is net als vorig jaar gekozen tot FOK!sporter van het jaar. In de finale versloeg hij Dafne Schippers met 20-14.

Robben won dit seizoen met zijn club Bayern München de Duitse titel en de nationale beker. Hij maakte echter vooral indruk op het WK, waar hij met het Nederlands Elftal de derde plaats bereikte.

Robben won deze verkiezing vorig jaar ook al, toen door Marianne Vos in de finale te verslaan. Eerdere winnaars waren verder Sven Kramer, Nicolien Sauerbreij, Vos en Epke Zonderland.

Programma wielerploeg Roompot krijgt vorm

Wielerploeg Roompot Orange Cycling begint het seizoen op 9 februari in de Challenge Mallorca, een vierdaagse op het Spaanse vakantie-eiland. Daarna volgt deelname aan de Ster van Bessèges en de Ruta del Sol waarna voor de kersverse Nederlandse ploeg in de Omloop Het Nieuwsblad het klassieke voorseizoen begint.

"We zijn nog aan het praten met organisatoren van wedstrijden maar we rijden in ieder geval in het voorjaar alle grote eendaagse wedstrijden in België, inclusief de Ronde van Vlaanderen." Dat zei Erik Breukink, een van de ploegleiders, vrijdag bij de presentatie in Rotterdam.

Ook deelname aan de Amstel Gold Race en de Eneco Tour staat al vast voor het team waarin Johnny Hoogerland en Marc de Maar de bekendste namen zijn. Een grote ronde ligt niet voor de hand. Breukink: "De Giro hebben we niet eens geprobeerd, de Tour is niet realistisch. Hooguit de Vuelta zou eventueel kunnen."

Pardew van Newcastle naar Crystal Palace

Trainer Alan Pardew verruilt Newcastle United zo goed als zeker voor Crystal Palace. Hij zou zaterdag de training van de huidige nummer achttien van de Premier League al leiden.

Keith Millen, interim-trainer van Crystal Palace, vertelde vrijdag dat de overgang zo goed als rond is. "Er zijn geen twijfels meer, het duurde alleen een beetje lang. Maar zaterdag leidt hij de training."

Pardew kreeg maandag toestemming van Newcastle United om met Crystal Palace te praten. De werkgever van Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong verlangt wel een afkoopsom voor de oud-voetballer van Crystal Palace, die in 2010 voor acht seizoenen als hoofdtrainer tekende bij Newcastle.

Newcastle United gaat op dit moment als nummer tien van de Premier League door het leven.

Murray overklast Nadal in Abu Dhabi

Andy Murray heeft er geen twijfel over laten bestaan hoe het met zijn vorm is gesteld aan het begin van het tennisseizoen 2015. De Schot walste in Abu Dhabi, weliswaar bij een demonstratietoernooitje, in twee sets over Rafael Nadal heen. Murray liet de Spanjaard met 6-2 6-0 gedesillusioneerd achter.

Nadal maakte in Abu Dhabi zijn rentree na een operatie aan zijn blinde darm. Het spel van de voormalig nummer één van de wereld oogde, niet geheel verrassend, nogal stroef. Murray maakte daar dankbaar gebruik van. De Schot had zich in de eerste ronde met moeite ontdaan van een andere Spanjaard: Feliciano Lopez. Voor Nadal was de partij tegen Murray zijn eerste optreden.

Vestas richt zich op rentree in Lissabon

Team Vestas Wind hoopt eind mei in Lissabon weer in te stappen in de Volvo Ocean Race. Dat heeft schipper Chris Nicholson vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het Deense zeiljacht wordt in Italië gerepareerd om weer klaar te zijn voor de laatste etappes. De boot van Vestas liep eind november tijdens de tweede race vast op een rif in de Indische Oceaan en raakte daarbij zwaar beschadigd.

"Het kost ons drie weken om het schip naar Italië te krijgen. De voorbereidingen op de herstelwerkzaamheden worden in Bergamo al ingezet, daar hopen we wat tijd mee te winnen", aldus Nicholson.

"De grootste uitdaging is om het schip weer precies volgens de richtlijnen op te bouwen. Het moet er precies zo uitzien als het was", gaf Knut Frostad, directeur van de race, aan.

[pic] Man heeft urine vriend in kont

Het welbekende FOK!gezegde 'plas in zijn/haar kont' is voor een Canadees wel heel erg dichtbij gekomen. Een man uit Vancouver had zich namelijk bij de dokter gemeld met een flinke lading urine in zijn kont. Gekregen van zijn vriend, zo voegde de beste man eraan toe.

De artsen van het St Paul’s Hospital wisten niet hoe ze het hadden. Een man meldde zich met een flinke pijn in zijn reet. Toen men na het fotograferen de röntgenfoto's bekeek, ontdekten zij een gevulde fles in de dikke darm.

De beste man had namelijk van zijn mattie een flesje urine gekregen. Hiermee wilde de Canadees een drugstest omzeilen. Om de plas mee te smokkelen, stopte hij het flesje in zijn kont.

Hij had echter verzuimd het op tijd uit zijn hol te halen. Omdat het na een tijdje toch zeer begon te doen, besloot hij toch maar naar de dokter te gaan.

Koeman gelooft in aanwinst Elia

Trainer Ronald Koeman heeft het vrijdag opgenomen voor Eljero Elia, de aanvaller die hij mogelijk zondag laat debuteren voor Southampton in het bekerduel met Ipswich Town. "Als ik twijfels had over zijn privéleven, dan had ik hem niet gehaald", antwoordde de oefenmeester op vragen van journalisten.

Southampton huurt Elia de rest van het seizoen van Werder Bremen. De aanvaller werd de afgelopen week in verschillende Engelse media in één adem genoemd met Mario Balotelli, de spits van Liverpool die wegens uitlatingen op Twitter ook weleens in opspraak is geraakt. "Dat is de pers, dat zijn geruchten", zei Koeman. "We hebben goede spelers nodig die zich als prof verder willen ontwikkelen. Hij is gelukkig bij ons omdat hij bij Werder Bremen niet veel speelde. Hij is voor ons een goede optie omdat hij snel is en op beide flanken kan spelen. Ik geloof in zijn kwaliteiten en ben blij met hem."

Koeman neemt het duel met Ipswich Town in de derde ronde van de FA Cup erg serieus. "Het is nog een lange weg naar de finale op Wembley", zei hij. "Maar we willen zo ver mogelijk komen. Als klein jongetje keek ik altijd al naar de FA Cup."

Zuurstof voor Saudische koning met longontsteking

De Saudische koning Abdullah heeft longontsteking. Sinds hij wordt beademd is zijn toestand stabiel, heeft het Saudische hof vrijdag laten weten.

De 90-jarige koning is donderdag overgebracht naar een legerziekenhuis. Hij was kortademig. Woensdag was Abdullah opgenomen in een ander hoofdstedelijk ziekenhuis.

De hoogbejaarde vorst trad in 2005 officieel aan. Hij gold echter al sinds het midden van de jaren negentig als de man die in Saudi-Arabië aan de touwtjes trok. De troonopvolger is Abdullahs 79-jarige halfbroer Salman. De koning heeft al twee andere kroonprinsen overleefd.

Burgemeesters ruilen tijdelijk van stad

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad en burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer ruilen vanaf 19 januari twee weken van stoel. Het tweetal heeft zelf het initiatief genomen voor de wisseling. Voornaamste doel is om elkaars gemeente (elk rond 150.000 inwoners) beter te leren kennen. Door de ruil kunnen de twee onder meer ervaring opdoen met onderwerpen die in hun eigen gemeente niet of minder spelen.

Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, benoemt hen beiden voor twee weken als waarnemend burgemeester van de andere gemeente.

Generaal Irak sombert over strijd tegen IS

De Iraakse generaal die de grootste triomf uit de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op zijn naam heeft staan is somber over de voortgang van de oorlog. Volgens Abdul-Wahab al-Saadi ontbeert het regeringsleger wapens, materieel en parate manschappen en gaat het met de luchtaanvallen van buitenlandse bondgenoten vaak mis. Bovendien zijn regeringsgezinde milities onbetrouwbaar en losgeslagen en worden de krijgsmacht en de overheid verlamd door corruptie. En dan zijn er ook nog de vele hoge officieren die 'beter in de Tweede Wereldoorlog zouden passen' dan op het slagveld van vandaag, zei hij in een interview met persbureau AP.

Al-Saadi heroverde half november Beiji op IS en boekte daarmee de belangrijkste overwinning van het leger sinds de moslimextremisten het vorig jaar zomer terugsloegen en in wanorde uiteenjoegen. De strategisch gelegen oliestad herbergt de grootste olieraffinaderij van het land en een belangrijke energiecentrale.

Dat deed de luitenant-generaal bovendien tegen de klippen op. Hij beschikte slechts over één tank, een stel mortieren, twee stukken geschut en een veertigtal gepantserde terreinwagens. Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en trok letterlijk stap voor stap op naar Beiji. Onderweg stuitte hij op tal van landmijnen en bermbommen en werden zijn troepen, die hij de hoofdweg liet mijden, belaagd door zelfmoordterroristen in bomauto's.

Elke dag legden zijn troepen een paar kilometer af door het woestijnzand langs de van explosieven vergeven hoofdweg. Aan het eind van een dagmars wierpen ze met een enkele, krakkemikkige bulldozer op de weg een wal van zand op om bomauto's tegen te houden. Mineurs maakten ondertussen de weg vrij, zodat Al-Saadi's eenzame tank en de terreinwagens de colonne konden volgen.

Al-Saadi sloeg daarbij hulp van onder meer Iran af om te voorkomen dat 'de geschiedenisboeken de overwinning niet aan ons, de Irakezen, zouden toeschrijven'. Ook moest hij zijn rug recht houden onder druk van ongeduldige superieuren, die hem via zijn mobiele telefoon achter de broek zaten. Die gaf hij te verstaan dat te grote haast hem grote verliezen zou kosten.

Over de luchtaanvallen door het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten is Al-Saadi ook niet onverdeeld enthousiast. Hij twijfelt of het de Amerikanen wel menens is met hun steun voor het Iraakse leger. "Soms voerden ze luchtaanvallen uit waarom ik nooit had gevraagd, en op andere momenten smeekte ik hen tevergeefs om één enkele luchtaanval", zei de Iraakse generaal. "Ik denk niet dat ze de Iraakse regering en het Iraakse leger vertrouwen."

Om van de merendeels sjiitische vrijwilligersmilities die aan de zijde van het leger vechten tegen IS nog maar te zwijgen. Deze strijdgroepen maken zich volgens Al-Saadi, zelf een sjiiet, schuldig aan 'excessen'. De vrijwilligers zouden rond het naburige soennitische bolwerk Tikrit huizen hebben geplunderd en legerofficieren hebben bedreigd. Ook deserteerden ze volgens Al-Saadi uit zijn achterhoede. "Ik ben een man van het leger, en zij eerbiedigen de regels niet waaraan wij ons houden", klaagde hij.

Na drie weken stond Al-Saadi eindelijk aan de rand van Beiji, en een week later kon hij er de Iraakse vlag hijsen. De behoedzame tactiek van de man die zelf gewoon is zich met honkbalpetje en trui in de voorste gelederen te wagen, betaalde zich uit. Hij verloor tijdens de veldtocht en de verovering van Beiji slechts twaalf man en telde dertig gewonden. Zelf raakte hij, in zijn arm en gevaarlijk dicht bij zijn oog, gewond door granaatscherven. Al-Saadi schat dat IS door toedoen van zijn troepen wel anderhalf duizend strijders verloor.

Maar alle terreinwinst staat al weer op het spel. Strijders van IS zijn inmiddels opgerukt tot de poorten van Beiji, zei Al-Saadi. Het garnizoen in de stad is te klein om die te kunnen verdedigen. Omdat versterkingen Beiji maar moeilijk kunnen bereiken dreigt de stad spoedig te vallen als IS even aanzet. Dat zou Al-Saadi's huzarenstukje binnen twee maanden al tenietdoen.

Fataal schot blijft onbestraft

De 31-jarige Khalid A. krijgt geen straf voor het doodschieten van de 34-jarige Serviër Dalibor Spasic. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. A. schoot Spasic op 27 december 2013 een kogel door het hoofd, in de Sieg Vaz Diazstraat. Het slachtoffer overleed enkele uren later in een ziekenhuis.

A. heeft van meet af aan verklaard dat hij zich ernstig bedreigd voelde door Spasic en daarom zijn wapen heeft getrokken en heeft geschoten. Volgens de rechtbank kan niet worden uitgesloten dat sprake is geweest van een noodweersituatie. Daarom is A. op dit punt van de aanklacht ontslagen van alle rechtsvervolging.

Dit had tot gevolg dat van de eis van veertien jaar cel vijf jaar overbleef: de vijf jaar legde de rechtbank op voor het schieten op de auto van de vrienden van Spasic en voor het bezit van het gebruikte vuurwapen.

Ssewankambo verruilt NAC voor Derby County

NAC Breda neemt afscheid van Isak Ssewankambo. De Zweedse jeugdinternational maakt per direct de overstap naar het Engelse Derby County, zo meldden de Bredanaars vrijdag. Ssewankambo kwam afgelopen zomer over van de jeugdopleiding van Chelsea.

De achttienjarige verdediger tekende een contract voor een jaar bij NAC, maar liet daarin een clausule opnemen dat hij na een halfjaar transfervrij mocht vertrekken als hij dat wilde. Daar heeft de Zweed met Oegandese roots gebruik van gemaakt, tot spijt van technisch directeur Graeme Rutjes. "Helaas was hij niet gelukkig in Breda en heeft hij ervoor gekozen zijn heil elders te zoeken", aldus Rutjes.

Bij Derby County, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland, treft Ssewankambo de Nederlandse doelman Kelle Roos en trainer Steve McClaren, die FC Twente in het seizoen 2009-2010 naar de titel leidde.

Vos opnieuw de beste in cross Surhuisterveen

Marianne Vos heeft vrijdag voor de zevende keer in haar loopbaan de Centrumcross van Surhuisterveen op haar naam geschreven. De 27-jarige wereldkampioene in het veldrijden hield Lucinda Brand en Anna van der Breggen achter zich.

De vrouwenkoers bij de Centrumcross werd voor de zeventiende keer georganiseerd. Vos won de veldrit voor het eerst in 2003 en een jaar later was ze opnieuw de beste. Vanaf 2010 kroonde ze zich, inclusief de editie van vrijdag, vijf keer op rij tot winnares.

Britney Spears wil weer werpen

Britney Spears en haar nieuwe vriend Charlie Ebersol denken eraan om samen een gezin te beginnen. Een bron vertelt aan RadarOnline dat het stel hun kinderwens al zou bespreken, zo meldt de website vrijdag.

Volgens de bron zou Britney hebben gezegd dat haar vriend graag kinderen wil hebben en dat hij de zangeres als de perfecte moeder ziet. Spears heeft twee zoons uit haar huwelijk met danser Kevin Federline: Sean Preston (9) en Jayden James (8).

Britney leerde haar nieuwe vriend kennen via haar vader, die Charlie aan haar voorstelde. De twee zijn nu vier maanden samen.

'Engelse prins genoemd in seksschandaal'

Een vrouw heeft verklaard dat ze als minderjarige seks heeft gehad met de Engelse prins Andrew, de jongere broer van kroonprins Charles. Ze zou door een rijke Amerikaanse man zijn uitgeleend als seksslaaf aan rijke vrienden, onder wie de prins. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vrijdag.

De beschuldiging duikt op in een Amerikaanse rechtszaak tegen de Amerikaanse man, Jeffrey Epstein. Hij is veroordeeld voor seks met een minderjarige. Tussen 1999 en 2002 zou de vrouw ook zijn gedwongen om seks te hebben met andere mensen. Ze zou meermaals door Andrew zijn misbruikt.

Een woordvoerster van Buckingham Palace wees volgens de BBC elke verdenking tegen de 54-jarige prins van de hand. Volgens haar gaat het om een al lang lopende procedure in de Verenigde Staten waarin de prins geen partij is. "Om elke twijfel weg te nemen: elke suggestie van ongepast gedrag met minderjarigen is totaal onwaar", aldus de woordvoerster.

In 2006 werd een zaak gestart tegen Epstein, die volgens openbaar aanklagers zeker veertig jonge vrouwen had betaald voor seks. In 2008 sloot Epstein echter een deal met de aanklagers. Hij werd slechts berecht vooréén zaak, waarin hij een veertienjarig meisje had voorgesteld te betalen voor seks. Hij kreeg 1,5 jaar cel en zat 13 maanden uit.

Sindsdien heeft Epstein met veel slachtoffers een regeling getroffen, zonder dat de rechter daaraan te pas kwam. Twee vrouwen begonnen echter een zaak tegen de aanklagers, omdat die de rechten van de slachtoffers zouden hebben geschonden door hun niet op voorhand te vertellen over de deal met Epstein. Vorige week sloten nog twee vrouwen zich aan bij het duo en diende een aanklacht in. In de verklaring van een van deze twee vrouwen komt het misbruik door de prins naar voren.

'Engelse prins genoemd in seksschandaal'
'Engelse prins genoemd in seksschandaal' (Foto: ANP)

'Jihad tegen busschema Bristol'

Kennelijke jihadisten hebben vrijdag een website van het openbaar vervoer in het westen van Engeland gehackt. Wie wilde weten hoe je met met de bus bijvoorbeeld van Bristol naar Chippenham moet, zag niets over bushaltes, -verbindingen of reistijden, maar de islamitische geloofsbelijdenis in het Arabisch, ondertekend door de hackers van 'Darkshadow'. Die noemden zich ook "moslimhackers van het Arab Security Team" en lieten Arabische muziek horen.

De Britse krant Daily Telegraph berichtte dat "de terroristen" waarschijnlijk meer kwaad in de zin hadden dan de verstoring van informatie over hoe je met de lokale bus kan. Mogelijk dachten de hackers met TravelWest als doelwit een belangrijk informatieknooppunt in de westerse wereld te hacken. TravelWest biedt echter informatie over het openbaar vervoer in het Engelse West Country. De hackers zouden in Tunesië huizen en elke dag proberen internationale websites te hacken.

'Jihad tegen busschema Bristol'
'Jihad tegen busschema Bristol' (Foto: ANP)

Olympisch kampioen Legkov mist Tour de Ski

De Russische langlaufer Alexander Legkov verschijnt zaterdag niet aan de start van de prestigieuze Tour de Ski. De olympisch kampioen op de 50 kilometer vrije stijl is wel in startplaats Oberstdorf aanwezig, maar is ziek geworden. Dat heeft de manager van het Russische team, Yurij Charkovskiy, bevestigd tegenover het Noorse TV2.

"Legkov is ziek en zit helaas in het hotel nu", aldus Charkovskiy. De 31-jarige Legkov is dit seizoen nog totaal niet in vorm. Waar hij de vorige twee seizoenen in de World Cup afsloot als tweede, kwam hij nu niet verder dan een vijftiende plek in Lillehammer en de 69e plek in de tussenstand van de World Cup. Toch werd hij gezien als kanshebber voor de eindzege in de Tour de Ski, de etappewedstrijd die hij begin 2013 op zijn naam schreef. Sergey Turyschev zal Legkov vervangen als de Tour de Ski zaterdag van start gaat.

'Depay en L. de Jong gelinkt aan transfer'

Het transferwindow is pas twee dagen open, maar twee spelers van PSV worden nu al gelinkt aan nieuwe clubs. Memphis Depay en Luuk de Jong zijn de voetballers, waar het op dit moment om zou gaan.

Volgens de Franse krant Le Parisien zou Paris Saint-Germain interesse hebben getoond in Depay. De club van trainer Laurent Blanc wil zijn selectie in aanvallend opzicht versterken en ziet in de linkervleugelspeler van PSV de ideale persoon.

Daarnaast zou Fenerbahçe volgens AMK in de markt zijn voor De Jong. Volgens dat medium zouden de Turken de onderhandelingen graag op willen starten. Ook meldt de krant dat de aanbeveling voor de aanvaller van PSV is gedaan door Dirk Kuyt. De klasbak uit Katwijk is op dit moment de enige Nederlander in Turkse dienst.

Depay en de Jong kennen in elk geval een uitstekende eerste helft van het seizoen. Beide spelers troffen tot nu toe tien keer doel en zijn daarmee de topscorers van PSV.

Oud-VVV'er Yoshida langer bij Southampton

Maya Yoshida heeft met Southampton overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Dat meldden The Saints vrijdag. De oud-speler van VVV-Venlo heeft zich tot medio 2018 verbonden aan de goed presterende club van trainer Ronald Koeman. De verbintenis van de Japanse verdediger liep aan het eind van dit seizoen af.

Yoshida maakte in 2012 de overstap van VVV naar Southampton. In 2,5 jaar tijd kwam hij tot zestig wedstrijden, waarin hij drie keer trefzeker was. De 26-jarige verdediger bereidt zich momenteel met Japan voor op de Azië Cup.

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is vorige maand iets verslechterd. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen bedroeg eind december 108 procent, een procentpunt lager dan een maand eerder. Dit meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt vrijdag.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen. Met ingang van het nieuwe jaar zijn nieuwe regels van kracht over hoe de dekkingsgraad moet worden vastgesteld. Daardoor zakte de gemiddelde dekkingsgraad op 1 januari in één keer naar 103 procent.

Aon wijst erop dat de graadmeter daarmee eigenlijk onder het wettelijk vereiste minimum ligt, van circa 104,3 procent. Toch betekent dit niet automatisch dat fondsen moeten gaan korten. Volgens de nieuwe regels moet voortaan worden gekeken naar de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. Deze staat per eind december op 110 procent.

Tara Reid luidt nieuwjaar in met naaktfoto

Tara Reid heeft haar Instagramvolgers in het nieuwe jaar meteen getrakteerd op een naaktfoto. Op het kiekje is te zien hoe de actrice naakt in een hangmat ligt.

Tara is momenteel op vakantie in Mexico. De 39-jarige blondine post dan ook geregeld foto's van zichzelf in een bikini, maar volledig naakt is ze niet vaak te zien. Reid bedekt overigens wel haar borsten en kruis met haar handen. Gelukkig nieuwjaar!, schreef ze bij het pikante kiekje.

Op andere foto's is te zien dat Tara zich prima vermaakt in Mexico. Zo postte ze tientallen kiekjes van zichzelf op het strand en een aantal duikend in een grot.

 

Happy New Year 💜💜💜

Una foto pubblicata da Tara Reid (@tarareid) in data:Dic 12, 2014 at 3:08 PST

Pakistanen blazen kotter op na achtervolging India

De opvarenden van een Pakistaanse vissersboot hebben hun vaartuig vrijdag opgeblazen na een achtervolging door de Indiase kustwacht. De bemanning van de boot had zee gekozen voor een clandestien handeltje, maakte het Indiase ministerie van defensie op uit informatie van de inlichtingendiensten.

Het schip van de kustwacht en een vliegtuig onderschepten het vissersschip laat op oudejaarsavond in Indiase wateren. Toen ze de bemanning sommeerden halt te houden om de boot te kunnen doorzoeken gaf die juist gas in een poging te ontsnappen. Aan waarschuwingsschoten liet de bemanning zich niets gelegen liggen.

Na een jacht van bijna een uur staken de opvarenden de vissersboot in brand. Daardoor zonk het en ging het ter hoogte van de zeegrens tussen Pakistan en India naar de kelder. De lichamen van de opvarenden zijn niet gevonden.

De opvarenden hadden het mogelijk voorzien op een marinebasis of een kustplaats in India, denkt Maroof Raza, redacteur strategische aangelegenheden van nieuwszender TimesNow. In 2008 werd Mumbai getroffen door een bloedige aanslag waarvan de daders uit het Pakistaanse Karachi naar de Indiase metropool waren gevaren.

Bij Top 40 tellen nu ook sociale media mee

De Top 40 gaat vanaf komende week ook de vermelding van liedjes op sociale media mee tellen bij de berekening van de lijst. Dat heeft Erik de Zwart vrijdagmiddag bekendgemaakt op het grote feest ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het muziekfenomeen.

De andere factoren op basis waarvan de lijst wordt samengesteld zijn airplay, streaming en eigen onderzoek via een vast panel. "Wij gaan bijhouden hoe vaak bepaalde nummers worden genoemd op Twitter, YouTube, Instagram en Facebook", legt woordvoerder Rens Muller van de Top 40 uit. "Op die manier willen we sneller een buzz rond bepaalde tracks signaleren." Het gaat overigens alleen om Nederlandse commentaren die worden gepost. "Als iemand uit Nederland een term als 'heavy shit' gebruikt, kunnen wij dat niet traceren als een commentaar van iemand uit Nederland", legt hij uit.

Vooralsnog wordt alleen de vermelding gebruikt in de berekening en geen kwalificatie of de quote positief of negatief is. "Maar het is wel ons streven om dat in de toekomst te gaan doen", voegt Muller er aan toe. Hoe de verhouding tussen de verschillende ingrediënten van de lijst precies is, wil hij niet zeggen. "Dat is en blijft het geheim van de Top 40. Maar een nummer wordt pas in de lijst opgenomen als hij in minimaal twee van de vier categorieën voorkomt."

In het verleden werden ook downloadcijfers meegeteld, maar hier is deze lijst mee gestopt omdat er met deze gegevens te gemakkelijk gesjoemeld kon worden.

Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden

De roep om de vuurwerktraditie in stand te houden wordt steeds luider. Dat stelt directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Utrecht. De laatste dagen stromen bij het centrum honderden mails per dag binnen waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden.

"Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen waarin we mensen vragen wat ze zoal op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben", aldus Strouken. "Dat is opvallend, want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen."

Jongen (11) verliest hand door vuurwerk

Een 11-jarige jongen is op nieuwjaarsdag in Amsterdam zijn hand kwijtgeraakt toen hij vuurwerk afstak. Een 9-jarig vriendje liep oogletsel op en een snee in zijn hand, meldde de politie.

De jongens vonden 's avonds op straat in Amsterdam-Zuidoost waarschijnlijk een cobra, zeer gevaarlijk explosief vuurwerk. De lont die eraan zat, was veel te kort. Toen ze het aanstaken, ontplofte het vrijwel meteen.

De politie vermoedt dat het vuurwerk een overblijfsel was van de nieuwjaarsnacht.

De Vos en Nauta reserves bij EK allround

Schaatsers Yvonne Nauta en Jos de Vos gaan als reserves mee naar de EK allround, die op 10 en 11 januari in de Russische plaats Chelyabinsk worden gehouden. Bij de vrouwen was Carlijn Achtereekte eerste reserve, maar zij bedankte voor de eer. Ook tweede reserve Diane Valkenburg zag af van de trip naar Rusland.

Bij de mannen had Jorrit Bergsma eerder al geen trek om als reserve te fungeren bij het kampioenschap. Inmiddels heeft ook tweede reserve Douwe de Vries daarvan afgezien. Daardoor schoof Jos de Vos op in de pikorde. Zowel Nauta als De Vos komt normaal gesproken niet in actie in Chelyabinsk.

Sven Kramer, Koen Verweij en Wouter olde Heuvel starten bij de mannen, terwijl Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Linda de Vries bij de vrouwen de equipe vormen.

'Vrouwenboot' SCA troeft Brunel af in havenrace

De vrouwenboot van Team SCA heeft vrijdag in Abu Dhabi de derde havenwedstrijd van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Zweedse zeiljacht, met Carolijn Brouwer aan boord, liet het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking achter zich. Abu Dhabi Ocean Racing eindigde voor eigen publiek als derde.

Het Deense Team Vestas Wind stond in Abu Dhabi nog niet aan het vertrek. Het zeiljacht van de equipe voer tijdens de tweede etappe op een rif en de daarbij opgelopen schade is niet tijdig hersteld.

De Volvo Ocean Race gaat zaterdag verder met de derde etappe van Abu Dhabi naar het Chinese Sanya.

Bordeaux moet topscorer vier maanden missen

Girondins de Bordeaux moet het in de jacht op Europees voetbal de komende vier maanden stellen zonder topscorer Cheick Tidiane Diabaté. De Malinees moet een operatie aan een knie ondergaan. Dat meldt zijn Franse club vrijdag.

De 26-jarige Diabaté was dit seizoen al goed voor acht doelpunten in vijftien wedstrijden. Mede daardoor bezet Bordeaux halverwege het seizoen de zesde plaats op de ranglijst.

Door de operatie mist Diabaté ook de Africa Cup. De spits hielp zijn land Mali de afgelopen twee edities van het continentale toernooi aan de derde plaats.

Bondscoach Equatoriaal-Guinea ontslagen vlak voor Africa Cup

De Spanjaard Andoni Goikoetxea is ruim twee weken voor het begin van de Africa Cup ontslagen als bondscoach van gastland Equatoriaal-Guinea. De voormalig verdediger is donderdag vertrokken, nadat de bond een nieuwe voorzitter had gekozen. Die bevestigde het ontslag vrijdag, zonder daarbij een reden te noemen.

Goikoetxea, die in zijn spelersloopbaan bekend stond als de Slager van Bilbao, was de afgelopen twee jaar aan de slag in het Afrikaanse land. In de voorbereiding op het continentale toernooi presteerde Equatoriaal-Guinea niet al te best. Zo werd in Portugal verloren van vierdedivisionist Villafranquense en het tweede elftal van Benfica.

Equatoriaal-Guinea, dat de organisatie van het toernooi overnam van Marokko, begint de Africa Cup op 17 januari met een duel met Congo.

Robben: "Heb me afgelopen jaar geweldig vermaakt"

Voor Arjen Robben was 2014 het beste jaar uit zijn loopbaan. Dat zei de aanvaller vrijdag in een interview op de website van zijn club Bayern München. "Vooral in combinatie met het WK. Ik heb me geweldig vermaakt", zei de 30-jarige international.

Met name op persoonlijk vlak was 2014 zeer succesvol. Robben won met Bayern de titel en de beker, eindigde met Oranje als derde op het WK en werd verkozen tot Nederlands sportman van het jaar. Toch doet de uitschakeling op het WK tegen Argentinië (na strafschoppen) hem nog pijn. "Als je van een betere tegenstander verliest, is dat makkelijker te accepteren. Maar ik vond dat we beter waren in de verlenging. Toen kwamen de penalty's, die zij gewoon beter namen." Lachend: "Ik had liever nog een half uur doorgespeeld."

De korte vakantie die hij nu viert, doet hem na het slopende seizoen goed. "Die voelt zelfs heel erg goed. Het is een erg intensief jaar geweest, dus is het tijd om alles uit te schakelen en het voetbal voor een paar dagen te vergeten."

Groei in Nederlandse industrie houdt aan

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in december voor de twintigste achtereenvolgende maand gegroeid. De vooruitgang was echter minder sterk dan in november, zo blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) vrijdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van de NEVI, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte vorige maand van 54,6 naar 53,5. Een stand boven de vijftig duidt op groei, daaronder op krimp.

De graadmeter wijst volgens de NEVI nog altijd op een aanzienlijke groei. Vooral de orders voor de export namen vorige maand flink toe. De omvang van die bestellingen groeide naar het hoogste niveau sinds februari.

Gemeentemuseum komt met biografie Mondriaan

Het Gemeentemuseum in Den Haag komt dit jaar met een standaardwerk over het leven en werk van kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944). Directeur Benno Tempel bevestigde vrijdag een bericht in Trouw hierover.

Het museum, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit, kan de biografie nu uitbrengen omdat de rechten op het werk van de kunstenaar per 1 januari zijn vervallen. In Nederland vervallen de auteursrechten zeventig jaar na de dood van de maker. Mondriaan overleed op 1 februari 1944 in New York. Iedereen kan nu reproducties maken met afbeeldingen van schilderijen van een van de bekendste kunstenaars van Nederland.

Eerder moest het museum voor het gebruik van afbeeldingen altijd veel geld betalen aan de Mondrian Trust, een Amerikaanse organisatie die de rechten van de erven beheert.

Oppositiegroep Syrië wikt over uitnodiging Moskou

De belangrijkste door het Westen gesteunde oppositiegroep van Syrië beraadt zich op een Russisch plan voor vredesoverleg. De Syrische Nationale Coalitie kiest een dezer dagen bovendien een nieuwe voorzitter. Het oppositieverbond begon vrijdag in Istanbul aan een besloten driedaagse conferentie waar beide kwesties aan de orde komen.

Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad, maakt zich sterk voor vredesbesprekingen in Moskou tussen de regering in Damascus en de oppositie. Russische diplomaten pendelen al weken tussen de strijdende partijen om hen op 20 januari in de Russische hoofdstad om de tafel te krijgen.

De Syrische Nationale Coalitie heeft de uitnodiging nog niet met zoveel woorden afgeslagen. Maar tot dusver houdt zij vol dat de onderhandelingen moeten voortborduren op de uitgangspunten van de vredesbesprekingen die eerder in Genève zijn gevoerd. Daarin is onder meer vastgelegd dat Syrië via de overdracht van de macht aan een volledig bevoegde overgangsregering moet overgaan naar een democratisch bestel.

De regering-Assad heeft verklaard dat zij bereid is in Rusland 'voorbesprekingen' te voeren. Maar die zouden moeten leiden tot een vredesconferentie in eigen land.

Rusland wil in eerste instantie overleggen met de geaccepteerde politieke oppositie in Syrië en oppositiegroepen in het buitenland zoals de Syrische Nationale Coalitie. In de volgende fase schuiven vertegenwoordigers van Damascus aan.

Een grote kans op welslagen is er niet voor het Russische plan. Wel is de druk op de Syrische regering wat hoger doordat zij onlangs zware verliezen heeft geleden in het noorden en zuiden van het land. Bovendien groeit de onvrede over het Assadbewind onder zijn traditionele achterban, onder meer door de moordpartijen die extremisten aanrichten onder militairen.

Een op de drie OV-chipkaarten verlopen of kwijt

Een op de drie OV-chipkaarten in Nederland is verlopen of kwijt. Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief. De overige zeven miljoen zijn kwijtgeraakt of verlopen, maakte het bedrijf Translink vrijdag bekend.

Wie zijn of haar chipkaart heeft verloren, kan via de website ov-chipkaart.nl een nieuwe aanvragen. Gemiddeld ligt er dan binnen drie werkdagen een nieuwe chipkaart op de deurmat. Dat kost elf euro. Het saldo op de verloren chipkaart kan worden teruggestort naar de bankrekening.

Het bedrijf Translink is verantwoordelijk voor het in- en uitchecken en het opladen van saldo en maakte vrijdag haar jaarcijfers bekend. Daar kwam onder meer uit dat in 2014 2,1 miljard transacties, zoals inchecken, uitchecken en opladen, zijn verwerkt. Dat is een stijging van ongeveer dertien procent ten opzichte van 2013.

In 2010 was Translink nog verantwoordelijk voor negenhonderd miljoen transacties en in 2009 250 miljoen. De opheffing van het papieren kaartje in juli bij de NS heeft er mede voor gezorgd dat het aantal is toegenomen. Ook is het aantal verkochte OV-chipkaarten gestegen.

Bijna 2,5 miljoen kijkers voor Wie is de mol?

Wie is de mol? is onverminderd populair. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het NPO 1-programma trok donderdagavond bijna tweeënhalf miljoen kijkers en was daarmee, op het NOS Journaal van 20.00 uur na, het best bekeken programma van de avond. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek

In de eerste aflevering van het vijftiende seizoen moest cabaretier Pieter Derks zijn koffers pakken. De overgebleven kandidaten zijn Rik van de Westelaken, Marlijn Weerdenburg, Viktor Brand, Evelien Bosch, Carolina Dijkhuizen, Chris Zegers, Ajouad El Miloudi, Martine Sandifort en Margriet van der Linden.

Net als vorig jaar gaf RTL 4 op nieuwjaarsdag een eigen invulling aan een bekend sprookje. Bijna 1,7 miljoen mensen keken naar Sneeuwwitje en de zeven kleine mensen. Het sprookje met in de hoofdrollen onder anderen Abbey Hoes, Susan Visser en Alex Klaasen staat op plaats zes in de top tien van best bekeken programmas.

De comeback van Floortje Dessing trok anderhalf miljoen kijkers. De reislustige presentatrice is na een lang ziekbed terug van weggeweest. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Floortje naar het einde van de wereld staat op zevende plek in de top tien.

Het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker werd door bijna een miljoen mensen bekeken. Naar het schansspringen, nog zo'n traditioneel programma op de eerste januari, keken bijna 800 duizend mensen.

Coalitie bestookt IS-doelwitten in Syrië

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft in het noordoosten van Syrië meerdere luchtaanvallen op doelwitten van de terreurgroep uitgevoerd. Dat hebben activisten in de stad Raqqa vrijdag gezegd.

Bij de nachtelijke aanvallen werden diverse gebieden aan de rand van Raqqa, langs de rivier de Eufraat, bestookt. Daarbij werden onder andere de wijk Furoussiyeh en de legerbasis Divisie 17 getroffen.

De activisten telden ten minste dertien luchtaanvallen. Activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités bevestigden de aanvallen.

Verdronken man Leuvehaven was Rotterdammer

De man die op nieuwjaarsdag 's ochtends verdronk in de Leuvehaven in Rotterdam, is een 49-jarige inwoner van die plaats. De politie denkt dat het om een noodlottig ongeval gaat, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Omstanders zagen donderdagochtend vroeg dat er iemand in het water terecht was gekomen. Het duikteam van de politie haalde rond 06.30 uur de man uit het water, hij overleed onderweg naar het ziekenhuis.

'Mila Kunis en Ashton Kutcher getrouwd'

Het lijkt erop dat Ashton Kutcher en Mila Kunis in het huwelijksbootje zijn gestapt. Ashton postte namelijk een aantal suggestieve Facebookberichten.

De eerste hint dat Ashton en Mila zijn getrouwd kwam in de vorm van een foto. "Gelukkig nieuwjaar. Liefs van de Kutchers", staat op het kiekje. Het acteurskoppel noemde zichzelf nog niet eerder de Kutchers.

De tweede aanwijzing was een link die Ashton postte over 'de meest knullige bruiloftszoenen ooit'. Volgens Amerikaanse media zijn de twee berichten van Kutcher genoeg om te concluderen dat hij is getrouwd.

De 36-jarige Kutcher en de 31-jarige Kunis zijn verloofd sinds februari. In oktober verwelkomden ze hun eerste kind. Het zou overigens kunnen dat de twee in het geheim zijn getrouwd, aangezien ze erom bekendstaan heel erg weinig los te laten over hun privéleven.

Deen Namli naar sc Heerenveen

Eredivisionist sc Heerenveen heeft zich versterkt met de Deen Younes Namli. De 20-jarige middenvelder, die ook op de vleugels uit de voeten kan, komt over van het Deense AB. Namli heeft een contract tot medio 2017 ondertekend.

Namli wist de clubleiding vorige maand tijdens een stage van zijn kwaliteiten te overtuigen. Hij wordt vrijdag samen met de Zweed Simon Thern gepresenteerd. Die 22-jarige middenvelder werd vorige maand al vastgelegd.

Maaskant is terug bij NAC Breda

Robert Maaskant is de nieuwe trainer van NAC Breda. De Bredase club heeft dat vanmiddag bekendgemaakt. Beide partijen kennen elkaar al uit het verleden. Maaskant stond in de periode tussen 2008 en 2010 ook al voor de groep.

Maaskant werd in november al door technisch directeur Graeme Rutjes benaderd. Hij zou de opvolger moeten worden van de ontslagen Nemanja Gudelj, maar de trainer ging niet direct op het voorstel in.

In de afgelopen periode werden de geruchten met betrekking tot een terugkeer echter steeds sterker. Vanochtend werden de laatste puntjes op de i gezet, waarna het dienstverband tussen NAC Breda en Maaskant definitief was.

Eric Hellemons, die de selectie van NAC Breda in de afgelopen periode onder zijn hoede had, wordt de rechterhand van Maaskant.

'Miljardenboete VS dreigt voor RBS'

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) kan in de Verenigde Staten een boete krijgen van meer dan 5 miljard pond (6,4 miljard euro) vanwege gesjoemel met de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in de aanloop naar de financiële crisis. Dat meldt de krant The Times op basis van ingewijden rond de zaak.

RBS zou bij de verkoop van die beleggingen de risico's die kleefden aan die producten bewust hebben verzwegen. De bank heeft naar verluidt al 1,9 miljard pond opzijgezet voor een schikking. Onlangs werd al bekend dat het Zwitserse Credit Suisse in de VS een boete van tien miljard dollar kan krijgen in een vergelijkbare zaak.

Verschillende grote banken, waaronder Bank of America en JPMorgan Chase, hebben al tientallen miljarden aan boetes moeten betalen vanwege misleiding van beleggers bij de verkoop van op rommelhypotheken gebaseerde producten.

Olieproductie Rusland steeg in 2014

De olieproductie van Rusland is in 2014 met 0,7 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, tot circa 527 miljoen ton. Dat liet het Russische persbureau Interfax vrijdag weten.

Het staatsoliebedrijf Rosneft was met een productie van ongeveer 191 miljoen ton verantwoordelijk voor circa een derde van de Russische olieproductie. De gemiddelde dagelijkse olieproductie bedroeg 10,58 miljoen vaten van 159 liter, een nieuw record voor de periode sinds de val van de Sovjet-Unie. Rusland is één van s werelds grootste olieproducenten.

De gasproductie in Rusland liet vorig jaar echter een neergang zien met 4,2 procent tot 640 miljard kubieke meter. Het staatsgasconcern Gazprom was daarbij goed voor een productie van 432 miljard kubieke meter.

Slachtoffer liquidatie Amsterdam is Okan Fidan

De 44-jarige man die op oudejaarsdag in Amsterdam-Noord werd doodgeschoten, is Okan Fidan. De Amsterdamse Turk is een bekende van de politie. In 2010 werd ook al een aanslag op hem gepleegd.

Toen zat Fidan samen met een andere man in een auto in Amsterdam op de Torontobrug, vlak bij het Amstelhotel. In de kofferbak van het voertuig ontplofte een bom. De auto was gepantserd, waardoor de inzittenden met de schrik vrijkwamen.

Op 31 december zat Fidan in zijn auto op het Tussendek in Amsterdam-Noord, toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer werd door het hoofd geschoten, de dader of daders wisten te ontkomen en zijn nog niet gepakt. Over de achtergrond van de liquidatie is nog niets bekendgemaakt.

Fidan zou in het verleden bodyguard van een Turkse crimineel zijn geweest.

Station Madrid kort ontruimd na bommelding

De politie in Madrid heeft vrijdag het station Atocha ontruimd en treinen verhinderd van en naar het station te rijden na een bommelding. Het bleek uiteindelijk om een valse melding te gaan, zei de politie.

Een man dreigde vrijdagochtend in een forenzentrein een bom in een rugzak af te laten gaan. De politie wist hem te arresteren, maar trof in zijn rugzak geen explosief aan.

Bommenruimers doorzochten de trein voor mogelijke explosieven, maar gaven kort na het middaguur het sein veilig.

Atocha was in 2005 het toneel van een van de bloedige bomaanslagen in Madrid die aan 191 mensen het leven kostten. Het ging om een van de grootste terreurdaden van Al-Qaida op Europese bodem.

Meer winst voor Duitse topbedrijven

Ondanks de economische tegenwind in Europa en de internationale onrust hebben de grootste bedrijven van Duitsland in de eerste drie kwartalen van 2014 goede prestaties behaald wat betreft de winstgevendheid. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde studie van accountants- en adviesbureau Ernst & Young.

Volgens het rapport ging de gezamenlijke operationele winst van de honderd grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven, gemeten naar omzet, met negen procent omhoog tot 82,8 miljard euro. In dezelfde periode van 2013 was juist nog een winstdaling te zien met twee procent. De gezamenlijke omzet van de bedrijven bleef in de eerste negen maanden van vorig jaar vrijwel onveranderd op ruim duizend miljard euro.

De Duitse autoconcerns Volkswagen, Daimler en BMW zagen de winst het sterkst stijgen.

Man verhoord in zaak dode vrouw Tilburg

De politie verhoort vrijdagmiddag een 45-jarige Tilburger die mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw in de Brabantse stad. De man werd donderdagavond al aangehouden, nadat de vrouw dood was gevonden in een woning aan de Vogezenlaan, maar de politie meldde de arrestatie pas vrijdag.

Over de mogelijke toedracht of de relatie tussen verdachte en slachtoffer kon een woordvoerder nog niets zeggen.

Bergers vinden lichamen Air Asia-crash in gordels

Indonesische reddingsploegen hebben inmiddels de lichamen geborgen van dertig inzittenden van het zondag neergestorte passagiersvliegtuig van Air Asia. Vijf van hen zaten nog vastgesnoerd in hun gordels op hun stoelen, zei marinecommandant Yayan Sofiyan tegen MetroTV.

De vijf lichamen waarover Sofiyan sprak zijn vrijdag uit de Javazee gevist en aan boord van een schip gehesen. Dat geldt ook voor nog twee andere lijken. Volgens chef Henry Bambang Soelistyo van de Indonesische reddingsbrigade zijn dertig stoffelijke overschotten van inzittenden van vlucht 8501 gevonden.

Het lijnvliegtuig, dat onderweg was van Surabaya naar Singapore, had 162 mensen aan boord toen het voor de kust van het Indonesische Kalimantan neerstortte.

Frans Molenaar voorlopig nog in ziekenhuis

Couturier Frans Molenaar blijft voorlopig nog in het ziekenhuis liggen. De 74-jarige modeontwerper brak vorige week zijn middenvoetsbeentje en ribben. Hij miste een trede en viel van de trap af.

"Frans wil graag naar huis, maar heeft nog erg veel pijn", stelt zijn woordvoerster. "Bovendien woont hij alleen: er zou dan permanent iemand bij hem moeten zijn om voor hem te zorgen." De voet van de couturier zit in het gips, zodat hij nauwelijks kan bewegen. "Frans is heel eigenwijs en gaat dan toch proberen zijn eigen ding te doen. Naar de artsen in het ziekenhuis luistert hij tenminste een beetje."

Zijn werk ligt voorlopig stil, zegt zijn woordvoerster. Molenaar werd eerder dit jaar ook al in het ziekenhuis opgenomen. Toen kreeg hij een nieuwe heup.

Wintersporters verruilen piste voor file

Wintersporters keren komend weekeinde massaal terug naar huis en dus wordt het op de Europese wegen druk in noordelijke richting. De ANWB en haar Duitse zusterorganisatie ADAC verwachten vooral zaterdag en in iets mindere mate zondag veel files.

De drukte op wegen in Duitsland komt vooral door terugkerende wintersporters uit Nederland, België en Scandinavische landen. Ook in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk voorziet de ANWB grote verkeersdrukte door de uittocht. Eenmaal terug in Nederland is de ellende waarschijnlijk voorbij, denkt de organisatie.

De Duitse kerstvakantie duurt op zijn minst tot Driekoningen (6 januari) en in een aantal deelstaten nog een dag langer.

Bescheiden begin voor nieuwe zender SBS9

De nieuwe televisiezender SBS9 heeft op eerste uitzenddag op 1 januari gemiddeld 49.000 kijkers getrokken. Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek vrijdag. Daarmee kwam de zender uit op een marktaandeel van 1,1 procent.

De nieuwe zender op de Nederlandse televisie richt zich voornamelijk op films en series uit binnen- en buitenland. Op nieuwjaarsdag begon SBS9 om 12.00 uur met uitzenden en begon meteen met een filmmarathon met onder meer Hamlet 2, Flash of Genius, Seabiscuit en Wall-E. Deze animatiefilm trok 's avonds de meeste kijkers: 82.000.

SBS9 is onderdeel van de SBS-groep, waar ook SBS6, NET5 en Veronica onder vallen.

Bescheiden begin voor nieuwe zender SBS9
Bescheiden begin voor nieuwe zender SBS9 (Foto: ANP)

Politiemannen verkrachten meisje op bureau

Twee politiemannen in India worden ervan verdacht dat ze een veertienjarig meisje hebben ontvoerd en op het bureau hebben verkracht. De politie liet vrijdag weten dat de twee op de vlucht zijn.

De moeder van het slachtoffer had verklaard dat de twee het meisje donderdag hadden meegenomen in Musajhag in de staat Uttar Pradesh in het noorden van India. Daarna werd ze misbruikt op het bureau. De moeder zag zich genoodzaakt in een andere plaats aangifte te doen.

Volgens de statistieken zijn vrouwen in Uttar Pradesh vaker slachtoffer van seksuele misdrijven dan in andere deelstaten in India.

Fallout: New Vegas in UHD

Redditer hi9 heeft een aantal mods gebruikt om Fallout: New Vegas in ultra high definition (UHD) te laten draaien. Criticasters missen textuur-pixels, die voor meer diepte kunnen zorgen.

Er is een YouTube-filmpje van het resultaat. Helaas kan hi9 geen volledige lijst met alle mods presenteren die hij heeft gebruikt. Mocht je hem na willen doen, dan is een bezoekje aan ‘Nexus mods’ aan te raden.

Voor de technische Fokkers: hi9 gebruikt een i7 3770K processor met een Nvidia GTX 780 grafische kaart. Het is niet bekend of de processor overgeklokt is. Hij draait 2560x1440 stabiel met 60fps.

Fallout mod

Fallout mod

Fallout mod

Fallout mod

Fallout mod

Fallout mod 

Politie vindt 160 kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft op Nieuwjaarsdag in Heerlen twee mannen aangehouden omdat ze 160 kilo illegaal vuurwerk in huis hadden. Het gaat om de bewoner van het huis aan de Bilderdijkstraat in Heerlen en een 51-jarige man uit Brunssum.

De mannen werden donderdagmiddag aangehouden. Het is de politie niet bekend waarom het illegale vuurwerk 's nachts niet de lucht in was gegaan.

Naast het vuurwerk werd ook ruim een kilo hennep en duizend euro contant geld in het huis gevonden. Dat is in beslag genomen.

Huurprijzen winkels dalen opnieuw

De daling van de huurprijzen van winkelpanden in Nederland heeft zich in 2014 voortgezet. Gemiddeld gingen zij met 2,52 procent omlaag, meldde vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) vrijdag. Het is het vijfde jaar op rij dat de winkelhuurprijzen dalen.

De daling komt vooral doordat consumenten nog altijd de hand op de knip houden. Retailers met uitbreidingsplannen zijn dan ook dun gezaaid. Ook de opkomst van webwinkels speelt een rol.

De vastgoedadviseur signaleert een dalende vraag naar zogenoemde A1-winkelruimte, waarbij het gaat om panden in de beste winkelstraten van een stad. Die trend speelt vooral in kleine en middelgrote steden, maar ook grote steden worden steeds vaker met deze ontwikkeling geconfronteerd. Alleen de absolute top van winkelstraten onttrekt zich aan deze trend.

Rechters blijven bezorgd over gijzelingen

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt, ondanks eerder geuite zorgen van rechters, nog steeds om mensen op te sluiten die echt niet in staat zijn hun verkeersboetes te betalen. Dat blijkt uit een rondgang langs kantonrechters door de Raad voor de Rechtspraak.

Het gaat om mensen met bijvoorbeeld grote schulden of psychische problemen en zelfs daklozen. De zogeheten gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel voor mensen die niet de wil hebben om te betalen. Na een verblijf in de cel is de boete niet voldaan, maar blijft die gewoon staan.

Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak krijgen de rechters maar 'incidenteel een goed onderbouwd dossier waaruit blijkt dat iemand niet wil betalen in plaats van niet kan betalen'. De rechters willen dat het Openbaar Ministerie bij een verzoek tot gijzeling aannemelijk maakt dat iemand echt niet de wil heeft de boete te voldoen.

Draag een kippenhoed in MGS: Phantom Pain

Soms heb je moeite om voorbij een bepaald punt in een spel te komen. Mocht je dit overkomen in Metal Gear Solid V: The Phantom Pain dan krijg je optie om een kippenkop-hoed te dragen. Zodra je de hoed opzet dan zien je vijanden je minder snel en reageren ook langzamer op je aanwezigheid.

Het dragen van de kippenhoed heeft geen nadelige gevolgen, zegt Kojima. Uiteraard willen we weten of dit ook geldt voor de achievements c.q. trophies, maar daar is niets over bekend. De kippenhoed werd gepresenteerd tijdens een streamingsessie van drie uur. Als je de plaatjes zelf wilt spotten, kijk dan vanaf 2:45.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain komt in 2015 uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Kip-Snake

Kip-Snake schets

Kip-Snake van boven

Kip-Snake rent

Hideo en zijn hoedje

Sony compenseert PSN-leden

2014 was een zwaar jaar voor Sony. Een hackje hier, servertje plat daar. Om gebruikers te compenseren voor de downtime van PSN tijdens de kerst verlengt Sony iedereen zijn PSN-abonnement met vijf dagen.

De extra dagen wordt bij iedereen automatisch aan zijn/haar account toegevoegd, dus je zelf geen actie te ondernemen. Ook krijgt iedereen een coupon die eenmalig 10% korting geeft op alles wat in je winkelmandje ligt in de PlayStation Store. Hoe lang deze geldig is, is nog onbekend. 


Shoppen shoppen shoppen!

Bono kan misschien nooit meer gitaar spelen

Bono is nog altijd herstellende van zijn zware fietsongeluk afgelopen november waarbij hij meerdere botbreuken opliep. De frontman van U2 schrijft op de website van de band dat het fietsongeluk ernstige gevolgen voor hem kan hebben op muzikaal gebied.

"Revalideren is moeilijker dan gedacht. Terwijl ik dit schrijf is het nog onduidelijk of ik ooit nog gitaar zal kunnen spelen. De band heeft me eraan herinnerd dat noch zij noch de westerse beschaving hiervan afhangt", aldus Bono.

De Ierse zanger laat ook weten dat hij zich komend halfjaar volledig focust op zijn herstel. "De gevolgen van dit bizarre ongeluk zijn zo ernstig dat ik me er hard op zal moeten concentreren om op tijd fit te zijn voor de U2-toer." Bono heeft dan ook elk publiek optreden voor de komende tijd afgezegd en laat in die periode ook niets meer van zich horen, zo laat hij weten.

De U2 Innocence + Experience Tour gaat in mei van start. De Ierse rockgroep treedt op 8 en 9 september op in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Verstappen: "Punten pakken realistisch"

Max Verstappen rekent er niet op dat hij in zijn eerste seizoen in de Formule 1 direct podiumplaatsen zal scoren. De pas zeventienjarige coureur staat op 15 maart in Melbourne met gezonde ambities aan de start van het seizoen. "Punten scoren is voor mij een realistische doelstelling. Met klasseringen tussen de achtste en tiende plaats doe ik het in principe goed", zegt de coureur van Toro Rosso vrijdag in De Telegraaf.

De zoon van oud-coureur Jos Verstappen maakt zich dan ook niet druk over het hoge verwachtingspatroon. "Ik ben een coureur, geen tovenaar. Overwinningen of podiumplaatsen zitten er komend seizoen echt niet in." Voor alles hoger dan een zesde plek heeft de Limburger naar eigen zeggen geluk nodig. "Natuurlijk kan het een keer voorkomen, met regen, crashes en uitvallers."

Onze favoriete films uit 2014

Het filmjaar 2014 is weer tot een einde gekomen en dat betekent: lijstjes! We zijn een ruime 300 films verder gekomen in 2014 en wat zat daar weer een hoop moois tussen. Een aantal redacteuren van FOK!film heeft getracht hun top vijf van 2014 op een rijtje te zetten. Ook al bleek dat niet even makkelijk, de lijstjes zijn er. Een kleine sidenote dit jaar is dat elke redacteur ook even zijn meest teleurstellende film van het afgelopen jaar heeft neergepend. Het FOK!filmspectrum van 2014!

LeBron James twee weken aan de kant

De Cleveland Cavaliers kunnen twee weken niet beschikken over sterspeler LeBron James. Dat heeft de ploeg donderdag laten weten. James kampt met een blessure aan de knie en heeft last van zijn onderrug. Hij bleef dinsdag ook al aan de kant in het duel met de Atlanta Hawks.

James wordt de komende dagen behandeld en krijgt rust opgelegd. Hij komt dit seizoen weer uit voor de Cavs nadat hij vertrok bij Miami Heat.

Liverpool bevestigt vertrek Gerrard

De geruchten deden gisteren al de ronde, maar is nu ook officieel bevestigd door Liverpool: Steven Gerrard is aan zijn laatste seizoen bij The Reds bezig. Het vervolg van de carrière van de middenvelder ligt mogelijk in Amerika.

In navolging van onder meer Frank Lampard lijkt Gerrard te kiezen voor een avontuur in de Major League Soccer (MLS). Afgelopen november deed Liverpool de voetballer nog wel een aanbod, maar daar ging het clubicoon niet op in. Deze keuze hangt mogelijk samen met het feit dat trainer Brendan Rodgers steeds minder beroep op hem deed. Van de laatste twaalf officiële duels zat Gerrard er vier op de bank.

Gerrard begon zijn loopbaan op Anfield Road in 1998. In de periode daarvoor doorliep hij de jeugdopleiding en wordt daarom ook gezien als een kind van de club.

Wielrenner Atapuma aangevallen door bandieten

De Colombiaanse wielrenner Darwin Atapuma is met de schrik vrijgekomen na een overval door bandieten. De coureur van het Amerikaanse BMC werd eerder deze week tijdens een trainingsrit door twee mannen belaagd die zijn fiets wilden hebben. Atapuma hield daar snijwonden aan zijn linkerhand en pols aan over. Hij mag de komende dagen alleen binnen trainen.

Volgens de ploeg komt zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen niet in het gedrang. De Colombiaan maakt normaal gesproken zijn seizoensentree in de Ronde van de Middellandse Zee in februari. De bandieten werden later gearresteerd door de politie.

Tiende nederlaag op rij voor Minnesota

Het lukt de Minnesota Timberwolves maar niet om te winnen. De basketballers uit Minneapolis gingen donderdagavond in eigen huis al voor de tiende keer op rij onderuit in de NBA. De Sacramento Kings waren met 110-107 net te sterk voor de Timberwolves.

Tegen de Kings leek Minnesota eindelijk op weg naar een zege, toen een achterstand van dertien punten in het vierde kwart helemaal was goedgemaakt. De Kings richtten zich echter op tijd weer op en sloegen in de slotfase mede dankzij een driepunter van Derrick Williams toe.

Door de nederlaag blijven de Timberwolves de slechtst presterende ploeg in de Western Conference. De Kings blijven zicht houden op de play-offs. De Chicago Bulls wonnen thuis van de Denver Nuggets. Het werd 106-101 voor de Bulls.

Winnaars games-pakketten

Traditiegetrouw geeft FOK!games games en andere gerelateerde spullen weg. Als jaarafsluiter gaven we dit keer een aantal prijzenpakketten weg met daarin enkele games (en een enkele goodie). En nu iedereen weer fris en fruitig het nieuwe jaar is ingegaan maken we de winnaars bekend. 

Het Amiibo-pakket is gewonnen door user Thornado.
Het  PlayStation 4-pakket met Far Cry 4 is gewonnen door user nolihc.
Het tweede PlayStation 4-pakket is gewonnen door user silvada.
Het PlayStation 3-pakket is gewonnen door user area78.
Het PlayStation Vita-pakket is gewonnen door user Hell1.
De Microsoft-pakketten zijn gewonnen door de users LazySod, Pasoatje, BattleX, kwelly, H.FR.

Veel plezier en hopelijk doet iedereen weer mee met prijsvragen die in 2015 langs gaan komen!

Özil hoopt op snelle rentree

Mesut Özil hoopt zijn ploeg Arsenal snel weer van dienst te kunnen zijn. De Duitse spelmaker staat al drie maanden aan de kant vanwege een knieblessure, maar hij is weer bijna fit. "Ik wil eindelijk weer op het veld staan", aldus de middenvelder tegen Bild. "Geblesseerd toekijken is heel zwaar voor me."

Tijdens zijn revalidatieproces heeft Özil gezien dat het zowel met zijn club Arsenal als met de Duitse nationale ploeg niet echt wil vlotten. Hij denkt bij beide equipes van waarde te kunnen zijn. "In de Premier League kan nog veel gebeuren en we doen ook nog mee in de Champions League. In de EK-kwalificatie moeten we nu gaan scoren."

Arsenal speelt zondag in de FA Cup tegen Hull City, waarna een week later Stoke City in de competitie de tegenstander is. Mogelijk keert Özil in die laatste wedstrijd terug.

Hogenkamp ten koste van Krajicek door in Brisbane

Richèl Hogenkamp is het tennisseizoen begonnen met een zege. Ze won vrijdag in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in het Australische Brisbane met 2-6, 6-3 en 6-4 van landgenote Michaëlla Krajicek. In de tweede ronde treft Hogenkamp de Amerikaanse Madison Brengle (4). Als ze die wedstrijd ook wint, is ze nog een zege verwijderd van het hoofdtoernooi.

Het WTA-toernooi in Brisbane is een van de eerste toernooien van het nieuwe tennisseizoen. Het hardcourttoernooi geldt als voorbereiding op de Australian Open later in januari.

Mourinho houdt zich in na nederlaag

José Mourinho was donderdag niet blij na de nederlaag van Chelsea tegen Tottenham Hotspur. Hij vond dat de scheidsrechter Phil Dowd zijn ploeg bij een 1-0 voorsprong een strafschop had moeten geven. "Dat was een cruciaal moment in de wedstrijd. We hadden met 2-0 voor kunnen komen en dan was de wedstrijd over geweest", aldus de Portugese manager.

Hij wilde voor de camera's echter niet zeggen dat Chelsea door de wedstrijdleiding was benadeeld. "Ik wil niet gestraft worden. Ik wil de volgende wedstrijd coachen. We hebben verloren. Morgen is er weer een dag, zondag weer een wedstrijd. Het leven gaat door. Maar sommige dingen in wedstrijden worden wel voorspelbaar."

Arabier in Tekken 7

Er komen nieuwe personages in Tekken 7. Het kattenvrouwtje is reeds aangekondigd en nu komt daar de Saoedi-Arabische Shaheen bij. Katsuhiro Harada, het brein achter Tekken heeft een afbeelding getoond van de held.

Schetsen

Shaheen

Veel mensen vinden dat Shaheen erg lijkt op Omar Borkan Al Gala. Omar heeft nog niet gereageerd.

Omar Borkan al Gala

Helaas heeft Harada nog niet onthuld wat zijn vechtstijl zal zijn en hoe zijn zwaard wordt geïmplementeerd. Ook blijft het gokken hoeveel nieuwe personages er nog bij komen.

China stopt met omstreden orgaanhandel

China is gestopt met het ongevraagd gebruiken van organen van geëxecuteerde gevangenen voor transplantaties. Met ingang van dit jaar gebeurt dat alleen als de gevangenen daarvoor zelf toestemming hebben gegeven, meldt de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag.

Gevangenissen, ziekenhuizen en artsen verdienden goed aan de gratis verkregen organen waar patiënten, ook uit het buitenland, veel geld voor over hadden. Het was al tientallen jaren gebruikelijk dat organen uit de lichamen van geëxecuteerden werden gehaald. Tegenstanders beweerden zelfs dat het aantal executies met opzet hoog was juist vanwege de "orgaanopbrengst".

De praktijk kreeg veel kritiek van (internationale) mensenrechtenactivisten. Die zien de afschaffing nu als een doorbraak en juichen die toe.

Euro start 2015 met stevige daling

De euro is het nieuwe jaar begonnen met een stevige daling ten opzichte van de dollar. De koers zakte vrijdagochtend naar het laagste niveau sinds juni 2010.

De waarde van de euro daalde in de vroege ochtendhandel naar 1,2035 dollar, tegen 1,2145 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op oudjaarsdag. De euro was een jaar geleden nog ongeveer 1,38 dollar waard.

De stijging van de dollar hangt samen met het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

[upd] The Pirate Bay laat codes zien

Op het domein van The Pirate Bay is nu een countdown te zien, waarop wordt afgeteld naar 1 februari. Eerder liet de website al een piratenvlag zien met dezelfde klok, maar werd de tijd alleen maar opgehoogd. 

Het is niet bekend waar de klok naar aftelt. Betrokkenen van The Pirate Bay lieten eerder al weten dat er nog geen concrete plannen liggen om de website weer terug te laten keren.

Update:

Onderaan de pagina blijkt een AES encryptiesleutel te staan, in de vorm van een afbeelding. De code JyO7wNzc8xht47QKWohfDVj6Sc2qH+X5tBCT+uetocIJcjQnp/2f1ViEBR+ty0Cz zou te maken hebben met Bittorrent Sync, een nieuw protocol waarbij je niet langer torrents via een tracker deelt, maar gewoon vanaf je eigen pc. De sleutel op de site van The Pirate Bay zou de sleutel kunnen zijn van TPB zelf, waardoor je uiteindelijk effectief zélf je eigen versie van TPB tot je beschikking hebt.

In de broncode van de pagina is ook deze cryptische code te vinden:

<div class="itbegins"></div>
<img class="we" src="/prepare.png" />
<div class="key"><p>WeAreTPB</p></div>
<img src="/aes.png" class="pipe" />

"It begins, we prepare. Key: WeAreTPB. AES pipe"

Wie hier worst van kan maken is meer dan welkom dit in de comments te melden.


"It begins, we prepare. Key: WeAreTPB. AES pipe"

Kaley Cuoco door het stof voor feministen

Kaley Cuoco kon op felle kritiek rekenen nadat ze zei dat ze geen feminist is en het fijn vindt voor haar man te zorgen. Via Instagram biedt ze haar excuses aan aan degenen die zich beledigd voelen.

"Ik verontschuldig me als iemand is beledigd", schrijft de Big Bang Theory-ster. "Degenen in de business zijn zich vast bewust hoe opmerkingen uit de context kunnen worden getrokken." Cuoco benadrukt niet tegen feminisme te zijn: "Ik ben gezegend en dankbaar dat sterke vrouwen baan hebben gemaakt voor het succes dat ik en vele anderen hebben. Iedereen die me kent, weet wat ik bedoelde."

In een interview met het tijdschrift Redbook zei ze dat ze zelf weinig voelt voor feminisme. "Het is niet iets waar ik mee bezig ben. Ik ben nooit de feminist geweest die gelijkwaardigheid eist, maar misschien is dat omdat ik nooit met ongelijkwaardigheid te maken heb gehad." De actrice kookt vijf dagen per week voor haar man, tennisser Ryan Sweeting. "Ik weet dat het ouderwets klinkt, maar ik vind het een prettig idee dat een vrouw voor haar man zorgt."

Tilburger overlijdt na steekpartij

Een 23-jarige man uit Tilburg is donderdag in het ziekenhuis overleden. Hij was in de middag neergestoken in zijn stad en bezweek aan zijn verwondingen.

De man werd rond twee uur in de middag hevig bloedend op straat gevonden. Hij was in zijn borst gestoken. Omstanders en later hulpverleners reanimeerden het slachtoffer, dat kort na aankomst in het ziekenhuis overleed.

Kort voor de vondst van de man zagen getuigen, in de buurt van het slachtoffer, een man wegfietsen. Mogelijk heef hij iets met de zaak te maken. De politie doet onderzoek in de straat waar het slachtoffer werd gevonden. Ook wordt onderzoek gedaan in een van de woningen in die straat.

Chinese staatssecretaris van post ontheven

De Chinese staatssecretaris van buitenlandse zaken Zhang Kunsheng is om disciplinaire redenen uit zijn functie gezet. Dat meldt het ministerie van buitenlandse zaken vrijdag in een korte verklaring op zijn website. Verdere uitleg werd niet verstrekt.

Het persbureau China News Service meldde dat Zhang binnen het ministerie leiding gaf aan het departement voor protocol.

Zhang is de hoogstgeplaatste Chinese politicus die in de strijd tegen corruptie van president Xi Jinping ten val lijkt te zijn gekomen. Een staatssecretaris van buitenlandse zaken in China weet nog de minister en zes onderministers boven zich.

Bush maakt zich op voor strijd presidentsnominatie

Voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush heeft op de laatste dag van 2014 al zijn bestuurlijke functies in bedrijven en non-profitorganisaties neergelegd. Dat heeft een medewerker donderdag meegedeeld. Aangenomen wordt dat Bush dit heeft gedaan om de handen vrij te hebben voor een eventuele gooi naar de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij in 2016.

In het prille voorverkiezingenseizoen voor de presidentsnominatie is Jeb Bush de favoriet van het Republikeinse partij-establishment, maar het valt te bezien of de Amerikaanse kiezer warm te krijgen is voor een derde Bush als president. De vader en broer van Bush, George H.W. Bush en George W. Bush, bekleedden het hoogste ambt al eerder.

Na zijn vertrek als gouverneur van Florida in 2007 is Jeb Bush verschillende particuliere zakelijke ondernemingen begonnen. Dat hij zijn zakelijke belangen nu afstoot is volgens zijn woordvoerster Kristy Campbell 'een natuurlijke stap, nu hij wil peilen of er steun is voor een mogelijke kandidatuur'.

Zowel bij de Republikeinen als de Democraten zijn potentiële tegenstanders begonnen de zakelijke handel en wandel van Bush uit te pluizen, op zoek naar munitie voor kritiek. Bush wordt als relatief gematigd beschouwd en kan aanvallen verwachten van de rechtervleugel van de Republikeinse partij. Hij is voorstander van een algehele herziening van het immigratiebeleid. Conservatieve Republikeinen staan een streng beleid voor, maar door het sterk groeiende aandeel van Spaanstaligen in de kiezersbevolking staat de partij onder druk om haar houding te versoepelen, wil zij de stembusslag niet al op voorhand verliezen.

Terwijl bij de Republikeinen de strijd om de presidentsnominatie nog volledig open is, lijkt bij de Democraten bijna iedereen zijn kaarten te zetten op Hillary Clinton, ook al heeft zij zelf nog niet hardop gezegd dat zij zich in de strijd werpt.

Huiszoekingen na mislukte coup in Gambia

Inwoners van de hoofdstad van Gambia maken donderdag melding van huiszoekingen door militairen na een mislukte poging tot staatsgreep eerder deze week in het West-Afrikaanse land.

President Yahya Jammeh beschuldigde woensdagavond 'terroristische groepen' van de couppoging. "Het was geen coup. Het was een aanval door dissidenten in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", zei hij. Jammeh, in 1994 zelf door een staatsgreep aan de macht gekomen, verbleef in het buitenland toen de aanval op zijn paleis dinsdag werd ondernomen.

Loyale troepen van de president wisten de aanval af te slaan. In de strijd werden vijf opstandelingen gedood, de verliezen aan de kant van het leger zijn niet bekendgemaakt.

"Wij worden allemaal gegrepen door angst", zei een anonieme inwoner van de hoofdstad Banjul.

Gambia is een smalle strook land die is omgeven door Senegal. Jammeh voert een repressief bewind waarin dissidenten en homoseksuelen worden onderdrukt. VN-secretrais-generaal Ban Ki-moon riep op tot een 'transparant onderzoek' naar de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag, met respect voor mensenrechten, eerlijke rechtspleging en de wet.

President Roussef begint tweede termijn in Brazilië

President Dilma Roussef van Brazilië is donderdag geïnaugureerd voor haar tweede termijn. Zij krijgt daarin te maken met een corruptieschandaal bij het staatsoliebedrijf, een kwakkelende economie en geringere steun in het parlement.

Roussef werd in oktober met moeite herkozen en de meerderheid waar haar coalitie in het parlement op kan bogen is geslonken, wat het voor haar lastiger zal maken om de politieke problemen aan te pakken. Ook zal zij haar starre bestuursstijl los moeten laten en meer bereidheid moeten tonen om compromissen te sluiten.

In haar veertig minuten durende inauguratierede voor het parlement legde Roussef vooral de nadruk op de vooruitgang die haar regering tot nog toe in het verkleinen van de verschillen tussen maatschappelijke groepen heeft geboekt. Zij verklaarde zich bereid de strijd tegen corruptie aan te gaan en ervoor te zorgen dat de rijken en machtigen niet meer straffeloos hun gang kunnen gaan. Volgens politiek analist Thiago Aragao is het corruptieschandaal bij Petrobras 'het neteligst', omdat de volle omvang ervan en de mogelijk schade nog niet duidelijk zijn.

Te vroeg geboren baby kost Brits stel fortuin

Een Brits echtpaar mag diep in de buidel tasten na de geboorte van hun elf weken te vroeg geboren kindje. De krant The Independent schrijft dat het stel een paar daagjes op vakantie was in New York, toen de vrouw beviel van zoontje Dax. Die weegt maar drie pond en mag van de dokters niet vliegen.

Ze zitten daardoor nog zeker twee maanden vast in New York. De onverwachte verlenging van hun vakantie gaat ze omgerekend meer dan 160.000 euro kosten en het is onduidelijk of hun verzekeraar dat gaat betalen.

Om het geld op te hoesten zijn ze een crowdfunding gestart. De teller staat donderdagavond al op ruim zesduizend euro.

"We hebben je hulp nodig, want papa en mama hebben geen kleding, geen geld en missen hun familie en vrienden", schrijven ze uit naam van de baby, die overigens gezond is.

Te vroeg geboren baby kost Brits stel fortuin
Te vroeg geboren baby kost Brits stel fortuin (Foto: ANP)

Bemanningsloze migrantenboot voor kust Italië

Voor de Zuid-Italiaanse kust vaart een vrachtschip zonder bemanning met zo'n vierhonderd migranten aan boord. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat de kustwacht donderdag een reddingsactie is gestart, maar dat die wordt bemoeilijkt door slecht weer. Een IJslands schip dat in de buurt voer, helpt mee.

Het schip met de naam Ezadeen vaart onder de vlag van Sierra Leone en bevindt zich in de Ionische Zee, niet ver van de havenstad Crotone. Volgens de Italiaanse krant La Republicca riep donderdagmiddag een onbekend persoon via de radio dat de bemanning het schip zou gaan verlaten en dat er veel kinderen en zwangere vrouwen aan boord zaten.

Eerder deze week werden ongeveer 800 vluchtelingen gered van een eveneens stuurloos schip. De bemanning had de vluchtelingen op open zee in de steek gelaten. Het schip, de Blue Sky M, voer op de automatische stuurman richting Italiaanse kust.

Bemanningsloze migrantenboot voor kust Italië
Bemanningsloze migrantenboot voor kust Italië (Foto: ANP)

Acht mensen voor supersnelrechter

De komende dagen moeten voorlopig acht mensen die zich met de jaarwisseling hebben misdragen, voor de supersnelrechter verschijnen. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten. Het definitieve aantal is vrijdag bekend.

Het zijn de relatief simpele zaken die snel worden afgehandeld, bijvoorbeeld openlijke geweldplegingen of vernielingen. De recherche onderzoekt ernstiger incidenten, zoals steekpartijen en zwaar geweld. Die zaken komen later eventueel voor de gewone rechter.

De supersnelrechtzittingen zijn op 5 januari (Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland), 7 januari (Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant) en 16 februari (Overijssel). Bij de rechtbank in Amsterdam staan vrijdag drie supersnelrechtzitingen gepland, maar die zijn niet gerelateerd aan de jaarwisseling.

Ambtswoning Eberhard van der Laan beklad

Tijdens de jaarwisseling in Amsterdam is de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan beklad. Dat zei de burgemeester donderdagavond tijdens de nieuwjaarsontvangst van de gemeente in de hoofdstedelijke Stadsschouwburg.

"Naast een grote hoofdletter A met een cirkel erom stond onder andere: 'youre an asshole'," aldus Van der Laan. "Ik wist niet dat de onvrede van de ambtenaren over de scheurkalender als kerstpakket zo diep zit." Het is niet de eerste keer dat de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht het doelwit is van vernielingen. In april werden de ramen beklad met rode verf. In mei werden ramen ingegooid.

De burgemeester noemde de bekladding 'een smetje' tijdens de jaarwisseling. Die is volgens Van der Laan in de hoofdstad rustiger verlopen dan vorig jaar, met minder incidenten en minder aanhoudingen.

Meisje van elf jaar dood door pistool vader

Voor een jong gezin in het Noord-Italiaanse Pregasina is het nieuwe jaar met een tragedie begonnen.

Een meisje van elf vond het pistool van haar vader, terwijl beide ouders in de tuin bezig waren. De man, een agent, had het wapen in een la van zijn bureau gelegd. Het meisje pakte het pistool, mogelijk om ermee te spelen. Zij werd geraakt door een schot in een van haar slapen en was op slag dood, aldus de krant la Repubblica donderdagavond.

'Gerrard verlaat Liverpool aan het eind van het seizoen'

Steven Gerrard zal na dit seizoen vertrekken bij Liverpool, dat melden diverse Britse media. De Engelsman heeft de club laten weten dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen. Vrijdag zal er naar alle waarschijnlijkheid een verklaring volgen van de club en de speler. Gerrard speelt sinds zijn debuut in 1998 in het rode shirt van Liverpool. 

Diverse clubs zouden interesse hebben in de 34-jarige middenvelder. De kans is groot dat hij naar de Verenigde Staten zal vertrekken. De Amerikaanse teams LA Galaxy en New York Red Bulls lijken de beste papieren te hebben om Gerrard aan te trekken. Hij zou ook enkele aanbiedingen uit het Midden-Oosten ontvangen hebben. Liverpool deed Gerrard in november al een nieuwe aanbieding, maar is daar nooit op ingegaan. 

Gerrard benutte op Nieuwsjaarsdag twee strafschoppen in het duel met Leicester City, dat desalniettemin slechts één punt opleverde: 2-2. Liverpool staat momenteel achtste in de Premier League.

Gerrard kwam tot en met vandaag 695 keer uit voor Liverpool en scoorde 180 doelpunten. Hij won onder andere de Champions League (2005), UEFA Cup (2001) en twee keer de FA Cup (2001 en 2006), maar van een landstitel is het nooit gekomen. Hij speelde 114 keer voor het Engelse elftal. Na het WK van vorig jaar in Brazilië zette hij een punt achter zijn interlandcarrière. 

Steven Gerrard is blij na een strafschop tegen Leicester City. (PRO SHOTS/Actionimages)
Steven Gerrard is blij na een strafschop tegen Leicester City. (PRO SHOTS/Actionimages)

Hoog bezoek voor finale WK darts

Mocht er komende zondag een Nederlander in de finale van het PDC WK darts staan, dan kan die rekenen op hoog bezoek. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,  Edith Schippers, komt dan namelijk kijken in het Alexandra Palace in Londen. Schippers zal worden vergezeld door Laetitia van den Assum, de ambassadeur van Nederland in Groot-Brittannië, zo meldt RTL7.

Het eventuele bezoek komt relatief kort na de uitlatingen van Michael van Gerwen over zijn afwezigheid bij het nationale sportgala. Het deed de regerend wereldkampioen zeer dat hij van het NOC*NSF geen uitnodiging had ontvangen voor de gala-avond in Amsterdam.

De kans dat er zondag een Nederlander in de finale staat is redelijk groot. Van Gerwen kan een Hollandse inbreng voor de finale eigenhandig afdwingen door komende zaterdag van Gary Anderson te winnen. Ook Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld maken nog kans op de wereldtitel.

Minister Edith Schippers wellicht naar 'Ally Pally' (Foto: ANP)
Minister Edith Schippers wellicht naar 'Ally Pally' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.