Evenement: WIDM perspresentatie 2013

Al 13 jaar lang weet het AVRO-programma Wie is de Mol? wekelijks ruim 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Tien weken lang volgen zij tien (bekende) Nederlanders in het buitenland, waarbij één vraag steeds terugkomt: wie is de saboteur in hun midden, oftewel wie is de Mol? Het programma is al zes keer genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar wist hem nog nooit te winnen. In het dertiende seizoen doen onder andere Ewout Genemans, Tim Haars en Janine Abbring mee.


Groepsfoto WIDM 2013 (foto: Falco Hassink)

De kandidaten van 2013 (op de foto van links naar rechts): Zarayda Groenhart, Joep van Deudekom, Tim Haars, Kees Tol, Carolien Borgers, Ewout Genemans, Tania Kross, Daniël Boissevain, Janine Abbring en Pauline Cornelissen.

Net als vorig jaar werd de perspresentatie gehouden in het filmmuseum EYE in Amsterdam. Voor het eerst liet de AVRO ook enkele leden de eerste aflevering zien, in plaats van louter de pers. In een kleine bioscoopzaal zag een select gezelschap een aflevering die op 3 januari op televisie te zien zal zijn.

Naast presentator Art Rooijakkers was ook oud-kandidaat Arjen Lubach er om het tweede scherm te promoten. Dit jaar gaat Arjen namelijk voor- en nabechouwingen houden op het tweede scherm. Molfans kunnen deze voor- en nabeschouwingen ook bijwonen in een Amsterdams café, maar op dit moment is nog niet precies bekend waar dit zal zijn. Ook nieuw is een exclusief Mollenboekje voor AVRO-leden. Een gelimiteerde oplage van 2013 exemplaren inclusief tips en tricks, informatie over eerdere Mollen en, beloofd door Art, hints naar de Mol van 2013.

De eerste minuten van de aflevering weet je niet precies waar je naar kijkt. Kijk je echt naar Wie is de Mol? of naar een schitterende aflevering van een willekeurige BBC-natuurdocumentaire? En dat is zeker een compliment. Prachtige beelden van Zuid-Afrika passeren de revue en de toon is meteen gezet. "Dit seizoen is meer dan ooit gemonteerd als een Hollywood-blockbuster", aldus presentator Art.

De eerste opdracht lijkt in de verte op de eerse opdracht van vorig seizoen, waarbij de kandidaten zich moeten verzamelen op een centraal punt. Alleen dit jaar is het contrast in de omgeving erg groot. Het ene moment prachtige kerken en gebouwen, het andere moment overal krottenwijken. Het belooft qua land een interessant seizoen te worden. 

Bij de tweede opdracht is meteen duidelijk dat het spel is begonnen en beginnen er al wrijvingen te ontstaan in de groep. Het wederzijdse vertrouwen wordt flink op de proef gesteld, maar tegelijkertijd was een eerste aflevering nog nooit zo grappig. Het enige nadeel is dat het jammer is dat er (wederom) meteen flink met vrijstellingen gestrooid wordt. Maar dat neem je eigenlijk al snel voor lief door de topmontage, retespannende opdrachten en de leuke groep die ze wederom bij elkaar hebben weten te vinden.

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? wordt vanaf donderdag 3 januari 2013 op Nederland 1 uitgezonden om 20:30 uur.


Was het de eerste keer dat je gevraagd bent voor het programma?

Zarayda: Ja. Maar toen ik gevraagd werd wilde ik meteen meedoen.
Tim: Ja. Ik heb jarenlang nee gezegd tegen andere programma's, omdat ik ze minder tof vind. In WIDM is het spel heel belangrijk, in plaats van of de deelnemers bekend zijn of niet. 
Kees: Dit was de eerste keer dat ik gevraagd werd voor Wie is de Mol?.
Daniël: Ja. Maar ik heb er eigenlijk best wel lang over nagedacht. Ik vroeg mij af of het wel iets voor mij was of ik dat wel leuk zou vinden. Ik volg het programma niet echt fanatiek, maar ik vond het altijd heel ingewikkeld.

Waarom wilde je zo graag meedoen met het programma?

Zarayda: Het onbekende avontuur. 
Tim: Sowieso het spel. Maar ook om het feit dat het programma met zoveel passie gemaakt wordt. 
Kees: Elke televisiekijkende persoon kan zien dat het programma prachtig gemaakt is, met heel veel liefde. Dat was een hele grote drijfveer om ja te zeggen. Maar ik ben geen vaste kijker, dat dan weer niet.
Daniël: Ik kreeg thuis te horen dat ik echt gek was als ik niet mee zou doen. Ik heb er absoluut geen spijt van gehad. 

Hoe waren de verhoudingen in de groep?

Zarayda: Het was een ontzettend leuke groep, dat zeg ik ook in aflevering 1. Allemaal leuke en interessante mensen, waarmee ik in ieder geval al meteen een klik had. Mensen die je meteen wil vertrouwen en daarom was het een spannende groep. Je wil iedereen vertrouwen, maar je weet dat het eigenlijk niet kan. 
Tim: In de eerste aflevering zie je het al. Leuke groep mensen en er gebeurt veel. Er zitten uitgesproken mensen in en dat maakt het interessant. Mijn maatje was vanaf het begin eigenlijk Carolien Borgers, daar had ik een goede klik mee. Nog steeds.
Kees: Je ziet in de eerste aflevering dat er meteen al verbonden worden gesloten. Je moet mensen in vertrouwen nemen, daar ontkom je niet aan.
Daniël: Die waren goed. Maar je krijgt uiteraard het hele psychologische geneuzel erbij, dus dat zet de verhoudingen op scherp. Dat is niet echt mijn ding. Ik zat de eerste paar minuten ook een beetje aftastend om mij heen te kijken, omdat ik niet wist hoe alles ging.


Zijn er Mollenboekjes gestolen tijdens het spel?

Zarayda: Ik kan je vertellen dat ik mijn Mollenboekje met mijn leven heb bewaakt. Het was mijn Bijbel en ik moest daar veel uit lezen en opschrijven.
Tim: Het zou gebeurd kunnen zijn. 
Daniël: Nee, er zijn geen boekjes gestolen. Ik heb ook toevallig een deel van het seizoen gezien waar ze de boekjes van elkaar jatten en ik heb meteen tegen de groep gezegd: als er iemand met zijn poten aan mijn Mollenboekje komt, dan stamp ik je de grond in.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je naar Zuid-Afrika ging?

Zarayda: Ik ben niet op mijn best als het vreselijk koud is. Ik was dan ook erg blij met Zuid-Afrika, daar is niets mis mee.
Tim: Ik zag het vorig jaar met IJsland en ik dacht: leuk programma, maar als het koud is is er veel minder aan. In Zuid-Afrika was het gewoon heel lekker weer, behalve 's nachts dan. Ik begrijp dat het een spel is, maar ik heb zeker genoten van het weer en het mooie landschap. 
Kees: Top. Het was voor mij een hele mooie gelegenheid om naar zo'n land te gaan. 
Daniël: Het was te gek. Maar eerlijk gezegd ging ik blanco naar het land toe, het maakte mij niet heel veel uit waar we heen gingen. 

Ben je achteraf tevreden over je prestaties in het spel?

Zarayda: Het is zo'n mooie ervaring om gevraagd te worden voor het programma en als het kon zou ik het ieder jaar doen.
Tim: Mijn tactiek was geen tactiek hebben. Dus dat is een prima tactiek. Je kan beter per dag bekijken wat er gebeurt. 
Kees: Daar kun je alle antwoorden op geven, maar dat moet je echt gaan bekijken. 

Na het vragen van deze vraag aan Daniël Boissevain komt er een AVRO-medewerker tussen met de mededeling dat de vraag te ver gaat. De mysterie om het programma moet immers bewaard blijven. Duidelijk is, seizoen 13 kan beginnen.