1912 - 2012 100 jaar Titanic De films

De Titanic op het witte doek

Saved from the Titanic (1912)

Saved from the Titanic

Al in het rampjaar 1912 verschenen de eerste films over de rampspoedige reis van de oceaanstomer. Saved from the Titanic is een stomme film van Étienne Arnaud. In het bijna 10 minuten durende filmpje zien we hoe een jongedame genaamd Dorothy over haar lotgevallen aan boord van de Titanic met haar ouders en verloofde spreekt. Haar verloofde is echter een zeiler en Dorothy is bang dat haar ouders geen toestemming willen geven voor hun huwelijk. Uiteindelijk loopt het allemaal goed af en leven ze nog lang en gelukkig.

Dorothy werd in de film gespeeld door actrice Dorothy Gibson, die werkelijk aan boord van het rampschip was geweest. De film werd in een week opgenomen en verscheen exact 29 dagen na de ramp. Hiermee was het de eerste in een reeks van films over de rampspoedige nacht van 15 april. Een kopie van Saved from the Titanic ging in 1914 verloren bij een brand in een studio en men vermoed dat de film als verloren kan worden beschouwd.

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis

Een andere film uit 1912, die eveneens 86 jaar lang als verloren werd gewaand, is de Duitse film In Nacht und Eis. In de film, die ook werd uitgebracht onder de titel Der Untergang der Titanic, zien we voor die tijd indrukwekkende special effects gebruikt worden. Het grootste gedeelte van het verhaal is fictief. Zo zien we boilers aan boord van het zinkende schip ontploffen en zwemt de dappere Kapitein naar een reddingssloep maar zwemt dan weer weg om zijn plaats af te staan aan een andere drenkeling. Dit heeft in werkelijkheid niet plaatsgevonden.

Voor de film werden opnames gemaakt aan boord van de Duitse oceaanstomer, de Kaiserin Auguste Victoria. Met een lengte van 35 minuten was de film drie keer zo lang als de gemiddelde film uit die tijd. Nadat de film van James Cameron was verschenen herinnerde een Duitse filmverzamelaar dat hij deze film in zijn collectie had. In Nacht und Eis is hieronder in vier delen op YouTube te bekijken.

Atlantis

Atlantis 1913

Een andere opvallende film uit het stommefilmtijdperk over de Titanic is de Deense film Atlantis uit 1913. Atlantis was een film van regisseur August Blom en wordt door velen bekeken als de eerste grote bioscoopfilm, gemaakt in Denemarken. In de 113 minuten durende film draait het om een dokter die naar Amerika wil reizen voor een geneesmiddel voor zijn zieke vrouw. Hij reist hiervoor met de Titanic met het welbekende gevolg. Blom werkte voor de productie met de Hongaarse regisseur Mihály Kertész, die later wereldberoemd zou worden onder de naam Michael Curtiz - regisseur van onder meer Casablanca en White Christmas. Kertész speelde ook nog een rolletje in de rampfilm. De film werd uitgebracht in twee versies. In een versie voor de Russische filmmarkt ging de dokter aan het einde van de film dood. Russen waren gek op een tragisch einde.

De film verscheen in 2005, in een gerestaureerde versie, op dvd. Als extra's staan het twee minuten lange alternatieve Russische einde en een herontdekt fragment uit een andere film van Blom, Liebelei uit 1914, op het schijfje.