1912 - 2012 100 jaar Titanic De films

Titanic (1997)

Titanic 1997

1997 is het jaar dat Titanic bij een wereldwijd publiek bekend wordt door het epische drama van James Cameron. De film kreeg maar liefst veertien Oscarnominaties - en won er elf van -  en is daarmee nog steeds een recordhouder. Vijftien jaar na de originele release verscheen de film in april van dit jaar opnieuw in de bioscoop, ditmaal in een 3D-uitvoering. Titanic van James Cameron zal ongetwijfeld dit jaar als tweede film voor Cameron, na Avatar, de grens van twee miljard doorbreken.

De film kent een zeer sterke cast met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen. James Cameron noemde de Titanic de Mount Everest van de scheepswrakken. Voor het ontwerpen van het filmschip werden zelfs originele blauwdrukken terug gevonden die jarenlang als vermist waren opgegeven.

La Femme de chambre du Titanic (1997)

The Chaimbermaid

Eveneens in 1997 verschijnt de Franse film La Femme de chambre du Titanic. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Didier Decoin. Ondanks het mierzoete verhaal ontbangt de film voornamelijk positieve kritieken.

The Legend of the Titanic (1999)

The Legend of the Titanic (1999)

Ook Kim J. Ok en Orlando Corradi liften in 1999 mee op het succes van Camerons film met de film The Legend of the Titanic. In de bijzondere animatiefilm zien we onder meer pratende muizen, dolfijnen, haaien en een enorme inktvis. De film was een groot succes in Italië maar werd in de rest van de wereld onterecht verketterd als zijnde een belediging voor de slachtoffers van de Titanic-ramp. Die azijnpissers konden echter niet voorkomen dat de film ook nog een vervolg, In Search of the Titanic, in 2004 kreeg.

Titanic: The Legend Goes On (2000)

Titanic: The Legend Goes On

Ook bij de Italiaanse animatiefilm Titanic: The Legend Goes On meenden velen zich, namens de slachtoffers van de Titanic, beledigd te voelen. Nu is het ook een draak van een film, hij staat niet voor niks op nummer één in de IMDB-lijst van Slechtste Films Aller Tijden. De film van Camillo Teti kreeg alleen maar negatieve kritieken toen deze in 2000 in zowel Italië als Canada werd uitgebracht. Dat dit niet geheel onterecht was, blijkt wel uit onderstaande trailer.

Titanic II (2010)

Titanic II

De laatste speelfilm die tot nu toe over de RMS Titanic verscheen was Titanic II van Shane Van Dyke. In deze ramp van een film speelt het verhaal zich 100 jaar na de eerste ramp af. Een man met te veel geld heeft een nieuwe Titanic gebouwd om aan te tonen dat hij de originele reis van de eerste Titanic wel af kan maken. Een ijsberg is het daar echter niet mee eens en zo herhaalt de geschiedenis zich opnieuw. Afgezien van bereslecht buurthuisacteerwerk en een verhaal dat op de achterkant van een bierviltje past heeft Titanic II ook nog zeer zwakke special effecten te bieden.