1912 - 2012 100 jaar Titanic De films

Atlantic (1929)

Atlantic 1929

In 1929 verschijnt de eerste film met geluid over de rampspoedige reis van de RMS Titanic. Atlantic is een film van regisseur Ewald André Dupont. Van de film werden vier verschillende versies gemaakt. De Engelstalige en Duitstalige versie van de film werden simultaan opgenomen. Daarnaast was er ook een Franstalige versie met een afwijkende verhaallijn - nee, wees gerust, het schip zinkt nog steeds - en er was een stomme versie van de film.

In het fictieve verhaal heette het schip de Atlantic. In de film gaat het om een man die vreemd gaat met een passagier, wat uiteraard ontdekt wordt door zijn vrouw. Ook is er een ouder echtpaar, John en Alice Rool, die het jubileum van hun huwelijk vieren. Het feest is snel afgelopen als het schip een ijsberg raakt op de Atlantische Oceaan en het schip begint te zinken. De ramp is compleet als dan ook nog te weinig reddingsboten aan boord zijn. Atlantic verscheen in 1930 om de Mederlandse bioscopen onder de titel De Ondergang van een modern zeekasteel.

Titanic (1943)

Titanic 1943

In de Tweede Wereldoorlog verschijnt de Duitse propagandafilm Titanic. De door de Universum Film AG in Berlijn opgenomen film was op dat moment de duurste productie die ooit was gemaakt in de geschiedenis van de Duitse filmindustrie. De film werd geregisseerd door Herbert Selpin. Nadat Selpin kritiek had geuit op de Duitse marine liet Goebbels hem oppakken. Een dag later werd de regisseur dood in zijn cel aangetroffen. Of er sprake van moord of zelfmoord is nimmer duidelijk geworden.

Titanic werd tijdens de kerst van 1943 in het door de nazi's bezette Parijs te bekijken. De film werd daarna door Goebbels in de ban gedaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd de film slechts een enkele keer in Duitsland en Rusland vertoond. Het zou echter tot 2005 duren totdat een volledig gerestaureerde versie van de film op dvd zou verschijnen. In de film speelt de Duitse onderofficier Petersen een heldenrol. Dit was uiterst curieus aangezien er aan boord van de echte Titanic geen Duitse scheepsofficieren aanwezig waren. Ook suggereert de film dat de ramp met de oceaanstomer te danken was aan het winstbejag van de Britse rederijen. Dit gerucht was echter ten tijde van de productie van deze film al bekend.

Titanic (1953)

Titanic 1953

In 1953 verschijnt de Amerikaanse dramafilm Titanic van Jean Negulesco. In de film draait het om Richard (Clifton Webb) en Julia Sturges (Barbara Stanwyck) die in een scheiding liggen. Julia gaat met haar kinderen stiekem aan boord van de RMS Titanic om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Richard ontdekt het en gaat ook aan boord van het grote schip. Julia heeft ook nog een geheim voor Richard in petto. Hun jongste zoon Norman is niet zijn zoon. Dochter Annette (Audrey Dalton) heeft ondertussen een romance met Gifford Rogers (Robert Wagner). Op het moment dat Annette de ruzie tussen haar ouders ontdekt raakt het schip een ijsberg.

De werktitels voor deze bewerking van de Titanic ramp waren Nearer My God to Thee en The Passengers List. Voor een speciale voorvertoning in New York werden een aantal overlevenden van de scheepsramp uitgenodigd. Ze waren behoorlijk onder de indruk van de film.

A Night to Remember (1958)

A Night to Remember 1958

Een film die door diverse historici als één van de meest accurate verfilmingen van de Titanic-ramp wordt gezien is A Night to Remember uit 1958. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Lord. A Night To Remember werd geregisseerd door Roy Ward Baker, die later vooral naam zou maken met horrorfilms zoals Scars of Dracula (1970), Dr. Jekyll and Sister Hyde (1971) en The Vault of Horror (1973).

In de film beleven we de rampnacht gezien vanuit het oogpunt van diverse passagiers en van de tweede officier Charles Lightoller (Kenneth More). Voor de film sprak Lord met 64 overlevenden van de scheepsramp. Aan de onderstaande beelden te zien was ook regisseur Cameron een liefhebber van deze film.

Eindscene Titanic (1997)