Vijf Filmtips voor de maand April

Martha Marcy May Marlene

Releasedatum: 12 april 2012
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Sean Durkin
Acteurs: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson en John Hawkes

Plot
Een jonge vrouw genaamd Martha (Elizabeth Olsen) probeert haar oude leven weer op te pakken nadat zij ontsnapt is van een sekte en hun charismatische leider Patrick (John Hawkes). Martha woont inmiddels bij haar oudere zus Lucy (Sarah Paulson) en haar man Ted (Hugh Dancy). Rust vindt zij hier echter niet, aangezien zij nog steeds achtervolgd wordt door nachtmerries en hierdoor er steeds meer van overtuigd raakt dat de sekte weer op zoek naar haar is.

Verwachtingspatroon
Martha Marcy May Marlene is een film die in bepaalde mate vergelijkbaar is met Take Shelter, een filmhuisfilm die eerder besproken is in deze special. Ook in deze film spelen de paranoïde gedachten van de hoofdrolspeler een prominente rol in het verhaal.

In feite had dit zonder problemen een film kunnen zijn van Roman Polanski, die met films als Repulsion uit 1965 en Le Locataire uit 1976 gezien kan worden als één van de grondleggers van het soort films waarbij de grens tussen fantasie en realiteit langzaam vervaagt en de paranoïde gedachten bij de hoofdrolspeler steeds toenemen. Maar niets is minder waar, aangezien regisseur Sean Durkin met Martha Marcy May Marlene zijn debuut maakt. De trailer is in ieder geval veelbelovend en geeft daarnaast gelukkig niet teveel informatie prijs.