Vijf Filmtips voor de maand April

Take Shelter

Releasedatum: 5 april 2012
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Jeff Nichols
Acteurs: Michael Shannon, Jessica Chastain en Tova Stewart

Plot
Curtis LaForche (Michael Shannon) leeft in een kleine stad in Ohio samen met zijn vrouw Samantha (Jessica Chastain) en hun zesjarige dochter Hannah (Tova Stewart), die doof is. Wanneer Curtis angstaanjagende dromen krijgt over een aanstaande apocalyptische storm, besluit hij de schuilkelder in de achtertuin op een radicale wijze uit te breiden zonder zijn vrouw hierover te informeren. Zijn compulsieve bouwdrift zorgt voor scheve gezichten binnen de gesloten gemeenschap die openlijk twijfelt over zijn geestelijke gezondheid en daarnaast lopen de spanningen tussen Curtis en zijn vrouw hoog op.

Verwachtingspatroon
Take Shelter is een film die sinds het begin van 2011 al op verschillende festivals bejubeld is ontvangen. Met name de regie van de onervaren Jeff Nichols en het acteerwerk wordt uitgebreid geprezen. Jeff Nichols heeft zijn naam in Hollywood met deze film gevestigd en zijn volgende film, Mud met acteurs als Matthew McConaughey, Reese Witherspoon en Michael Shannon, wordt in 2013 verwacht.

In Take Shelter draait het om een vorm van irrationele angst binnen een op het eerste gezicht doodgewoon Amerikaans gezin. Het gezinsleven wordt overschaduwd door een gevoel van wanhoop en twijfel, veroorzaakt door verschillende apocalyptische dromen. Als kleinschalige film zal Take Shelter het niet moeten hebben van visuele effecten. Daarnaast lijkt dit vooral een film te zijn die de mogelijkheid biedt voor het publiek om de onheilspellende dromen op een eigen wijze te interpreteren. Dit zorgt ervoor dat Take Shelter niet bestempeld kan worden als de meest toegankelijke film van deze maand.