FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3

MrManiak

Na een toch tegenvallende tweede aflevering was gisteravond nummer drie op de televisie. We verlaten Vik en gaan door naar de hoofdstad van IJsland, namelijk Reykjavik. Het mag duidelijk zijn dat deze aflevering een zeer productieve en vooral succesvolle aflevering is geweest. Met een bedrag van 8300 euro op de teller kunnen de kandidaten lachen, maar ook de Mol heeft alle reden. Er is ontzettend geknoeid, gemold en geziekt. Het mag dan weliswaar subtiel zijn gebeurd, toch heeft de Mol zich laten zien. Benieuwd waar? Laten we van start gaan.

 

De meest belachelijke theorie: Week 3

De theorie van deze week komt van het forum van WieIsDeMol.com, met dank aan Jane voor het crossposten op FOK!:

Voor de Anne-Marie liefhebbers heb ik de volgende theorie in de aanbieding, ergens anders gevonden tijdens de lange minuten dat dit forum eruit lag:

Van Plerikna (Mamaloe) kun je april maken, je houdt drie letters over > 3 april > geboortedatum van Anne-Marie.

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min
3) Geen Toneel

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet.
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

FOK!user tochweekhenk zag ook vorige week aanwijzingen naar de 6. "Het getal vorige week met die rooksignalen was 42 63. Er was 1 tweet van de mol, een wiskundige reeks die een stijgende lijn voortzet. Als je 42 63 voortzet, komt er: 42-63-84-105-126. Seizoen 12, getal 6 er bij dus."

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien deze aflevering ook ontdekt in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Aflevering 3: Terugblik en inleiding

In de terugblik is Liesbeth te zien en horen na de trappenopdracht van vorige week. Liesbeth: "De Mol heeft hier flink zitten mollen...", zegt ze met een glimlach op haar gezicht. Hiervoor haal ik een ontdekking van mij aan zoals vorige week in de special te lezen was:

  • Liesbeth loopt in de uitzending van 16:10 tot 16:20 als laatste kandidaat de trap op. Ze telt echter sneller dan dat ze loopt, waardoor er met stappen wordt gesjoemeld.

Aflevering 3: Inleiding

  • Tim heeft een zeer goede sleutelpositie. Hij verzamelt zowel hints, tips en informatie bij de dames als bij de heren.
  • Liesbeth en Tim bladeren in elkaars Mollenboekje. Vergeet niet dat een Mol zeker na elf seizoenen weet dat Mollenboekjes belangrijk zijn, het zou te makkelijk zijn om hier hints in te schrijven dat jijzelf de Mol bent. Tim en Liesbeth kunnen, hoewel flink besproken op fora, nog niet wegens dit worden vergeten als Mol.

Aflevering 3, opdracht 1: Pim-Pam-Pet in een riverjet

We gaan varen en nemen mee... pen, papier, reddingsvesten en veel kennis over bekende personen en plaatsen. En natuurlijk een Mol. Heb jij hem/haar kunnen zien?

  • Liesbeth kiest voor haar categorie de meest lange omschrijving, namelijk 'Europese steden'. Naast dat het een utidaging is om dit op een tamelijk smal bord te schilderen (uiteindelijk stond er ook 'Eur. steden') is het een wonder dat Anne-Marie met die snelheid het onderwerp kon lezen.
  • William stond, net zoals Tim, geeneens in de buurt van de rivierzijde. Hoewel Tim zijn bord na de tweede keer wel goed werd gelezen was die van William totaal niet opgevallen door het eerste bootteam (Anne-Marie, Tim en Maarten).
  • Frits heeft als categorie 'Sporters' met de letter M. Het woord zelf is zeer makkelijk op het bord te schrijven, maar hoe hij dat deed was wel erg omslachtig. Hij breekt het woord niet af als SPOR- en TERS eronder maar als volgt. Als de leesrichting van de letters wordt getekend, dan krijg je het volgende:

Frits maakt bord

De letter M...Mol?

  • Als schrijver had Tim enorm slordig geschreven, terwijl het tweede schrijver (Frits) alles zeer netjes had opgeschreven. Hier komt wel bij dat 'Dieren' met de letter B een badeend natuurlijk fout is.
  • Liesbeth had als spotter bij de tweede groep geen enkel woord gezegd. Achteraf zat ze wel te mopperen dat 'Schrijvers' met een Q natuurlijk absurd is, maar tijdens het varen zei ze niets.
  • Tim had popartiesten met de B omdat "Frits gay is en daarom thuis veel van dat soort cd's heeft." Hoewel dit natuurlijk een enorm vooroordeel is had Frits weldegelijk veel van deze artiesten.

Aflevering 3, 'opdracht' 2: Joker(s) of envelop?

Het mag geen opdracht heten, maar toch benoem ik het als opdracht twee. Wil je een joker, jokers of een envelop met geld?

  • Liesbeth koos een joker, zonder twijfel. Een enkele joker, dit scheelt weer duizend euro voor de pot. Ook Maarten, Anne-Marie en Hadewych ("Ik ben geen kansspeler...") kozen voor een joker.
  • Frits ontving als enige speler twee jokers, met Tim, Marit en William als potspekkers.
  • Marit had schijt aan de afspraak met Tim en Frits. Niet alleen Marit levert hier een streek, ook Tim en/of Frits hebben iets verdachts gedaan. Hoe wist Frits of Tim in aflevering 1 dat er de mogelijkheid was voor twee jokers? Frits: "Wij willen na de tweede ronde jouw jokers." De tweede ronde is natuurlijk 'tweede aflevering'. Nogmaals: Hoe wist Frits dit?
  • Frits had twee jokers binnengesleept. Hij had een joker aan William gegeven in ruil voor een executievraag en Frits bood een joker aan omdat hij een deal met Tim had. Maar...wat heeft Frits in zijn borstzak?Frits joker borstzak

FOK!user liesje1979 , waar de screenshot vandaan komt, denkt het te weten: "Het kan natuurlijk zijn dat het zo gemonteerd is dat het lijkt alsof hij eerst met William overlegd maar in feite eerst naar Tim gaat. Of dat hij een rond pakje zakdoekjes heeft." Het is echter een doorlopend shot, dus de vraag wat er in de borstzak zit blijft staan.

  • Tim: "Ik denk dat ik mijn test beter ga maken dan Frits. Beter dan William. Beter dan de rest. Dat ik gewoon door ben." Een gemeen, slinks lachje volgt.

Aflevering 3, opdracht 3: Reykjavik met Plerinka

  • Liesbeth is jarig. Enigszins laat, maar namens FOK! van harte gefeliciteerd met jouw 37e verjaardag. Ook namens 'je molvriendje Frits', Tim die denkt dat je 25 werd en William die jou 38 schat.
  • De rondleiding leek volkomen zinloos te zijn, er moest tijd worden gedood tot 14:00. Het team kreeg 2000 euro als niemand naar binnen ging. Toch zorgden Tim en William voor zoveel twijfel en paranoia dat er wel twijfels waren of ze wel of neit naar binnen moesten gaan.
  • In eerste instantie hoorde Tim de telefoon niet. Hij werd door Hadewych op het feit gewezen dat ze wat hoorde.
  • Na het lastige ontcijferen van het telefoonnummer (waar makkelijk gemold kon worden) was Marit tegen Tim zeer duidelijk dat hij aan het team moest doorgeven dat ze voor 2000 euro NIET naar binnen mochten gaan. Ook tijdens de ontvangst van het team gebaarde Marit dat zij NIET naar binnen moesten gaan, duidelijk kan het niet zijn. Toch
  • Liesbeth probeerde het gewonnen geld in haar broekzak te steken. Maarten vroeg na zeer krote tijd om het geld en of hij het bij zich kon houden, tot ongenoegen van de jarige.

Aflevering 3: De executie

  • Liesbeth: "Van alle kandidaten weet ik dat ze niet de Mol zijn. Maar bij Frits twijfel ik nog." Zij kreeg (volgens de montage) de vraag of de Mol een man of vrouw was. Liesbeth klikt 'Vrouw' aan.
  • William reageert nauwelijks verrast bij het verschijnen van zijn groene scherm.
  • Volgens Hadewych was Maarten door twee mensen op het verkeerde spoor gebracht. William vertelde dat hij 'niet had gelogen, maar niet alles had gezegd'. De andere kandidaat was mogelijk Tim, waar Maarten veel contact mee had. Zou Tim net zoals bij Dio Maarten op het verkeerde been hebben gezet?
  • De nieuwe penningmeester is Frits. Niet zozeer een Mollenactie, maar het is wel een punt van aandacht.

Dagboeken, week 3

  • Uit het dagboek van de Mol: "De aflevering van de puzzeltjes en de raadsels. En van de jokers! Daar waren ze dan eindelijk. Ik heb ze gemist hoor." William miste de jokers in aflevering 1 op de brug, een hint naar hem volgens tochweerhenk. Liesje1979 leest de zin anders, namelijk dat de Mol een envelop heeft gepakt.
  • Uit het dagboek van afvaller Maarten: "Weken later kwamen mijn medekandidaten in mijn dromen nog steeds regelmatig voorbij, William met zijn doortastendheid, de vermakelijkheid van Frits en de gezelligheid van de dames, maar vooral ook de Mol." Jovatov vindt het verdacht: "Opvallend stukje, William, Frits, de dames, en de Mol worden genoemd. Tim is geen William, Frits of dame dus de mol?"
Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Het nummer duurde twee minuten en vier seconden. Dit is precies de lengte van Maarten.

3) K-Otic - I Can't Explain

En dan nog even dit...

In deze rubriek alle losse en korte ontdekkingen van de Wie is de Mol?-kijkers. Ze bestaan uit korte zinnetjes, hersenspinsels van enkele woorden of andere mogelijke aanwijzingen waar een verdere uitleg niet bij nodig is of geleverd kan worden. Zie het als een opstapje naar een mogelijk toekomstige theorie of discussie.

  • Vlak na de terugblik verschijnt de plattegrond van IJsland. Rechts naast het kartje verschijnt het woord in witte letters, waarvan de letters J, S, N en D knipperen. De I, L en A lijken vast te staan. Met dank aan Vivian voor de aanwijzing.
Conclusie

O o o wat is het lastig. Deze uitzending zat bomvol met aanwijzingen en genoeg vreemde momenten waardoor we allemaal langzaam gek beginnen te worden. Moeten we meer doen met de 15 of toch de 6? Heeft de Mol een joker gepakt of niet? Ging de Mol voor het geld? Doet de Mol wel moeite om wat te doen? Wie is de Mol? Net zoals vorige week kan er nu weer gestreept worden. Marit valt net zoals Hadewych en Anne-Marie af. Alledrie zijn te fanatiek om de Mol te kunnen zijn, met Marit als duidelijke koploper. Ze willen graag een opdracht halen, waardoor ze in mijn ogen niet de Mol kunnen zijn. Dan kom ik aan bij Frits. Hij wordt door zoveel mensen verdacht juist omdat hij zich verdacht wilt maken, dat hij in theorie de Mol niet kan zijn. William is me te overduidelijk aan het mollen, waardoor ik net zoals vorige week met Tim en Liesbeth over blijf. Toch pik ik weer Tim uit. Hoewel Liesbeth deze aflevering niets anders heeft gedaan voor de pot of de rest van het team dan een joker te pakken, heeft Tim zoveel zitten zieken, sturen en manipuleren dat ik niets anders kan doen dan hem nu nog op nummer 1 neer te zetten.

Tim