FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 januari 2012

Drogba blijft tot zomer bij Chelsea

Een snelle transfer is voor Didier Drogba geen optie. De 33-jarige aanvaller van Chelsea, die volgens geruchten in de Britse media een van de bestbetaalde voetballers ter wereld kan worden bij het Chinese Shanghai Shenhua, zei dat vrijdag tegen het Franse tijdschrift France Football. "Ik vertrek niet voor juni, in geen geval."

Drogba liet in France Football weten 'weer meer plezier' te willen hebben. "Meer sensaties, meer enthousiasme." Het contract van de Ivoriaan in Londen loopt deze zomer af. Chelsea-coach Andre Villas-Boas is niet bang dat de spits niet meer bij de Blues terugkeert na de Afrika Cup. "Daar heb ik geen moment aan gedacht", liet hij donderdag weten.

Kapitein cruiseschip verzweeg aanvaring voor reder

De kapitein van de Costa Concordia heeft de hachelijke toestand van het op de klippen gelopen cruiseschip voor zowel zijn bemanning als zijn rederij verzwegen. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de rederij vrijdag op de Italiaanse televisie gezegd.

Volgens Pierluigi Foschi kreeg hij twintig minuten nadat het schip was gestrand slechts te horen dat er 'problemen' aan boord waren. Kapitein Francesco Schettino zweeg over de aanvaring en meldde niet dat het schip water maakte.

Omdat de beschrijving van de kapitein 'niet overeenkwam met de werkelijkheid' kon de rederij niet de vereiste bijstand verlenen, aldus Foschi. Ook de bemanning werd in het ongewisse gelaten over de ernst van de situatie.

De Costa Concordia liep op 13 januari met ruim 4200 opvarenden op de rotsen voor het eiland Giglio nadat de kapitein van zijn geplande route was afgeweken. Enkele uren na de aanvaring kapseisde het gevaarte. Tot dusver zijn elf doden bevestigd; 21 passagiers en bemanningsleden worden nog vermist.

Kapitein Francesco Schettino is onder huisarrest geplaatst. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van een scheepsongeluk en het voortijdig verlaten van zijn schip.


Kapitein cruiseschip verzweeg aanvaring voor reder (Foto: Novum)

Lijk Britse gijzelaar in Irak overgedragen

Het stoffelijk overschot van een van de vijf Britten die in 2007 in Irak werden ontvoerd is vrijdag overgedragen aan de Britse ambassade in Bagdad. Premier David Cameron heeft de nabestaanden zijn medeleven betuigd.

Alan McMenemy, die met drie collega's de lijfwacht vormde van computerdeskundige Peter Moore, was voor het Iraakse ministerie van Financiën op klaarlichte dag ontvoerd door sjiitische strijders. Moore kwam in 2010 ongedeerd vrij, maar zijn vier lijfwachten overleefden de gijzeling niet.

De lichamen van McMenemy's vermoorde collega's werden al in 2009 overgedragen.

Internationale drugsbende opgerold in BelgiŽ

In België zijn 15 personen opgepakt wegens betrokkenheid bij een internationale drugsbende. Dit heeft de Belgische politie vrijdag bekendgemaakt. Die werkte voor 'Operatie Pepsi' samen met de collega's in Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Onder de arrestanten is een Italiaanse maffioso die als brein van het netwerk wordt beschouwd. Bij een aantal huiszoekingen in België, Frankrijk en Spanje is 35 kilo cocaïne met een straatwaarde van 3 miljoen euro in beslag genomen, evenals 170.000 euro contant geld en vuurwapens.

Olie Costa Concordia bedreigt natuurschoon

De bewoners van de ongerepte Toscaanse kuststreek die uitkijkt op het wrak van de Costa Concordia houden hun hart vast. Ze vrezen dat brandstof uit het gestrande cruiseschip lekt en een verwoesting aanricht in het paradijselijke gebied.

De wateren rond het eilandje Giglio gelden als enkele van de schoonste van de Middellandse Zee. Dolfijnen spelen er tikkertje met zeilers en de visgronden zijn zo vermaard dat groothandelaars uit heel Italië er hun vis en zeevruchten betrekken.

"Zelfs voor het Caribisch gebied doen we niet onder", verzekerde duikinstructeur Francesco Arpino vrijdag. Hij wees door het heldere zeewater naar de smetteloze rotsbodem, veertig meter beneden hem.

Maar donkere wolken pakken zich samen boven dit paradijs, waar tal van topvoetballers, filmsterren, politici en vorstenhuizen hun vakantie doorbrengen. De berging van de in het gekapseisde cruiseschip aanwezige brandstof verloopt moeizaam. Volgens het Nederlandse bergingsbedrijf Smit bevatten de brandstoftanks nog 2400 ton zware stookolie en zijn er bovendien wat diesel en schadelijke stoffen aan boord.

De Costa Concordia balanceert op een rotspunt en dreigt daarvan af te glijden. Geeft de golfslag het schip een laatste zetje, dan zinkt het dertig meter dieper weg, en worden de brandstoftanks mogelijk opengereten.

Lijsttrekkerschap niet aan de orde voor De Geus

De commissie-De Geus heeft geen enkel moment nagedacht over wie de CDA-kar tijdens de volgende verkiezingen moet trekken. Dat was volgens commissievoorzitter Aart-Jan de Geus niet aan de orde.

"Onze bijdrage was het opstellen van de uitdagingen en de oplossingen van dit CDA. Daarna gaan we een verkiezingsprogramma maken", zei De Geus vrijdagavond in Nieuwsuur. "Pas daarna kunnen we kijken wie het lijsttrekkerschap op zich kan nemen."

In de afgelopen weken deden meerdere namen de ronde, waaronder Jan Kees de Jager, Henk Bleker, Sybrand van Haersma Buma, Camiel Eurlings en andere CDA-prominenten. De Geus, oud-minister van Sociale Zaken, zegt zelf niet beschikbaar te zijn.

Wie het wel moet worden, wil De Geus niet zeggen. "Voor succes en de toekomst is het belangrijk dat boegbeelden op een authentieke en eerlijke manier, recht uit het hart, het CDA vertolken. Daar moet je een goede man of vrouw voor hebben."

Vrijdag werd het adviesrapport over de koers van het CDA gepresenteerd. De Geus omschreef die koers als 'het radicale midden'. Het rapport wordt zaterdag aan de CDA-leden gepresenteerd op een partijcongres in Maarssen.

Het verloren meisje

Olson liep door de Albert Heijn. Het was vrijdagavond en hij had nergens zin in. Na een week hard werken was het hem gelukt om onder alle sociale verplichtingen uit te komen. Zijn vrienden dachten dat hij met zijn collega's naar een etentje buiten de stad zou gaan, en zijn collega's hadden zijn botte weigering om mee te gaan zonder erg veel tegensputteren geslikt. Voor velen van hen was het een kansje om zich van hun goede kant te laten zien, want de baas van de baas ging mee. En die besliste een heleboel als het om carrières ging. Olson wilde geen carrière. Hij wilde die vrijdag alleen thuiszitten en zo zinloos mogelijk zijn tijd verprutsen. En als dat moest inhouden dat hij er de rest van zijn leven ook mee vergooide dan was dat maar zo. Eerlijk gezegd kon het hem weinig schelen.

Gladbach opnieuw te sterk voor Bayern

Borussia Mönchengladbach heeft voor de tweede keer dit seizoen van Bayern München gewonnen. In Mönchengladbach werd het vrijdag 3-1. Marco Reus opende de score, Patrick Hermann maakte de tweede en de derde goal voor de thuisploeg voordat Bastian Schweinsteiger iets terugdeed. Begin augustus won Gladbach in München al met 1-0.

Nummer vier Gladbach, waar Roel Brouwers de hele wedstrijd speelde, toonde geen ontzag voor de koploper uit München. Reus opende al na elf minuten de score en daarna bleef de thuisploeg met uitstekend uitgevoerd countervoetbal eenvoudig overeind. Arjen Robben, die een basisplaats had bij Bayern, kwam nauwelijks in het spel voor.

Vier minuten voor rust zorgde Hermann zelfs voor de 2-0 voor Gladbach en precies een half uur later trof hij weer doel. Het uitzinnige thuispubliek moest nog wel een kleine tegenvaller incasseren. Vijf minuten na de 3-0 kon Schweinsteiger van dichtbij voor de 3-1 zorgen. Een slotoffensief van Bayern bracht de koploper echter niet dichterbij.

Gladbach staat na de winst tweede in de Bunesliga met 36 punten, slechts een minder dan Bayern. Schalke 04 en Borussia Dortmund kunnen met een zege op gelijke hoogte komen met Bayern. Schalke speelt zaterdag tegen VfB Stuttgart, Dortmund neemt het zondag op tegen Hamburger SV.


Gladbach opnieuw te sterk voor Bayern (Foto: Novum)

Griekenland hoopt op schuldendeal

Griekenland vertrouwt erop dat er snel een overeenkomst wordt gesloten met kredietverleners. Dat heeft een regeringswoordvoerder vrijdag gezegd. Een dergelijke overeenkomst is van groot belang om te voorkomen dat het land failliet gaat.

Premier Lucas Papademos sprak vrijdag voor de derde keer met onderhandelaars van het Institute of International Finance (IIF), een organisatie die de belangen van private kredietverleners behartigt. Private kredietverleners is gevraagd om een verlies te nemen op Grieks schuldpapier van in totaal honderd miljard euro. "De atmosfeer van de gesprekken is goed, ze gaan vandaag (vrijdag, red.) verder en we hopen dat ze snel worden afgesloten", aldus de regeringswoordvoerder. Bij het gesprek was ook minister van Financiën Evangelos Venizelos aanwezig.

De onderhandelingen met de kredietverleners zijn onderdeel van een groter plan voor noodhulp aan Athene. Griekenland kreeg in mei 2010 al een noodlening van 110 miljoen euro, maar onderhandelt nu over een tweede noodlening van zo'n 130 miljard euro. Vorige week liepen de onderhandelingen met de kredietverstrekkers vast, omdat de Grieken en het IIF het niet eens konden worden over de rente op de nieuwe obligaties. De twee partijen overwegen nu een voorstel voor een rente van vier procent, die tot 2020 geleidelijk oploopt.

Volgens oud-minister Louka Katseli worden de gesprekken bemoeilijkt door de betrokkenheid van een groot aantal partijen. Achter de schermen speelt Duitsland een belangrijke rol en ook de rol van hedgefondsen moet niet worden uitgevlakt.

Vrijdag arriveerden ook inspecteurs van de trojka om te beoordelen of Griekenland voldoende doet om de schuldencrisis de baas te worden.

Twee oud-generaals Chili cel in voor wapensmokkel

Het Chileense Hooggerechtshof heeft vrijdag twee generaals buiten dienst veroordeeld voor de illegale verkoop van wapens aan Kroatië in 1992. De export van wapens naar het Balkanstaatje was destijds, op het hoogtepunt van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, door de Verenigde Naties verboden.

Het hooggerechtshof legde Hector Letelier Skinner en Vicente Rodriguez Bustos, van respectievelijk de land- en de luchtmacht, ieder drie jaar gevangenisstraf op. Ook acht anderen werden schuldig bevonden. Allen mogen hun straf in huisarrest uitzitten.

Chili zond in 1992 per privévliegtuig 36 containers vol wapens onder het mom van een lading hulpgoederen naar Boedapest. Daar werden ze echter onderschept, voordat ze in het escalerende conflict konden worden ingezet.

Legerchef VS in IsraŽl voor overleg Iran

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Martin Dempsey, heeft vrijdag overlegd met Israëlische leiders over de beste houding jegens Iran. Behalve met zijn Israëlische evenknie Benny Gantz sprak hij ook met premier Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres en minister van Defensie Ehud Barak.

De Verenigde Staten en Israël zijn het oneens over de aanpak van het nucleaire programma van Iran. De Amerikaanse regering is bezorgd over een eventuele Israëlische militaire aanval op Iran, terwijl de VS extra steun proberen te vinden voor sancties om de regering in Teheran onder druk te zetten.

Volgens Israël is Iran binnenkort in staat een kernwapen te bouwen. Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma vreedzaam van aard is.

Het onlangs afgezwaaide hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, noemde het Iraanse kernprogramma vrijdag in het Israëlische dagblad Maariv 'de enige existentiële bedreiging' voor zijn land. Hij stelde dat Washington en Jeruzalem beide denken dat de Iraanse regering zo behoedzaam en stiekem mogelijk aan een kernwapen werkt. Zo zou Teheran strenge strafmaatregelen van de internationale gemeenschap willen ontlopen.

Maar de twee bondgenoten verschillen van mening over het moment dat militair ingrijpen in Iran vereist is. "Israël trekt de rode lijn bij het moment dat Iran de bekwaamheid en de benodigdheden verwerft die een nucleaire doorbraak vergt, maar de Amerikanen leggen die lijn een stuk verder."

Kampioen Angola helpt Oranje aan OKT

Omdat Angola Afrikaans kampioen is geworden mag het Nederlands dames handbalteam toch naar het olympisch kwalificatietoernooi eind mei in Spanje. Angola versloeg in de finale van het Afrikaans kampioenschap Tunesië met 26-24 en verzekerde zich zo van deelname aan de Olympische Spelen.

Angola, de nummer acht van het wereldkampioenschap, is als continentaal kampioen direct gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Gezien de prestaties van de Europese landen op het WK afgelopen december, mag Europa een extra land afvaardigen op het OKT. Dit ticket is voor Nederland.

Oranje zit op het OKT in  groep twee met Spanje, Kroatië, en Argentinië. Naast deze groep zijn er nog twee andere kwalificatiegroepen. Groep één zal bestaan uit Frankrijk, Montenegro, Romenië en Japan.  Groep drie is gevuld met Denemarken, Rusland, Tunesië en de Dominicaanse Republiek.  De nummers één en twee van iedere groep van het kwalificatietoernooi gaan naar Londen.

Egyptenaren demonstreren op Tahrir-plein

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag bijeengekomen op het Tahrir-plein in Caïro. Zij eisten gerechtigheid en vergelding voor mensen die gedood zijn bij gevechten met veiligheidstroepen. Woensdag is het precies een jaar geleden dat in Egypte de opstand tegen het regime van Hosni Mubarak uitbrak.

Activisten hebben de demonstratie op het Tahrir-plein georganiseerd als onderdeel van een week van 'rouw en woede' om zo steun te vergaren voor hun oproep een eind te maken aan het militaire bestuur in Egypte. Volgens de actievoerders hebben de nieuwe machthebbers in Egypte simpelweg het beleid van Mubarak voortgezet en proberen ze het democratische proces te verstoren.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten verzet zich tegen de aantijgingen en beschuldigt de betogers via de staatsmedia ervan geld uit het buitenland te ontvangen om Egypte te destabiliseren.

Volgens de actievoerders zijn rechters over het algemeen laks bij de berechting van agenten die zijn aangeklaagd voor schietpartijen gedurende de opstand. Velen hebben hun baan mogen houden terwijl ze aangeklaagd zijn voor moord, terwijl anderen zelfs op borgtocht werden vrijgelaten. Tot dusver is slechts een agent veroordeeld voor de moord op betogers.

Betogers daarentegen worden stevig aangepakt. Volgens mensenrechtenactivisten worden mensen die worden opgepakt voor kleine misdrijven voor militaire tribunalen gedaagd en worden ze snel en streng bestraft, zonder dat er een eerlijk proces aan vooraf is gegaan.

Uitslag ADO Den Haag - Roda JC

De winterstop in de Eredivisie is weer voorbij. Vanavond mochten ADO Den Haag en Roda JC het spits afbijten van de tweede helft van het seizoen. In Den Haag werd het 3-3, waardoor het verschil op de ranglijst tussen beide clubs drie punten blijft.

ADO Den Haag

3 - 3

Roda JC

 3' J. Verhoek
 24' Vicento
 58' Vicento
   14' Junker
 48' Malki
 82' Malki
 
 Gele kaart: Kum, Supusepa (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Kum
Horváth
Supusepa
Immers
Visser
Chery
Toornstra
W.Verhoek
J.Verhoek (Van Duinen/85)
Vicento (Boussaboun/66)
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Vukovic
Hempte
De Beule (Fledderus/72)
Vormer
Donald (Lebedynski/80)
Ramzi (Sutchuin Djoum/72)
Junker
Malki


John Verhoek (ADO) tekent de 1-0 aan (Foto: Pro Shots)

Demjanjuk krijgt Amerikaans paspoort niet terug

Nazi-oorlogsmisdadiger John Demjanjuk krijgt zijn Amerikaanse paspoort niet terug. Een rechter in Ohio heeft vrijdag Demjanjuks verzoek zijn denaturalisatie nog eens tegen het licht te houden afgewezen.

De 91-jarige Demjanjuk werd in mei in Duitsland veroordeeld voor medeplichtigheid aan ruim 28.000 gevallen van moord in concentratiekamp Sobibor, waar hij bewaker was. Hij blijft echter ontkennen ooit als kampbewaker te hebben gediend en is in afwachting van zijn hoger beroep op vrije voeten gesteld. Aangezien hem in 2002 de Amerikaanse nationaliteit werd ontnomen kan hij Duitsland niet verlaten.

Hij vecht het verlies van zijn paspoort aan omdat de Amerikaanse autoriteiten een cruciaal FBI-rapport zouden hebben achtergehouden. Dat rapport stelde dat de identiteitskaart van Demjanjuk uit Sobibor vermoedelijk een in de Sovjet-Unie vervaardigde vervalsing was. Maar de rechter wees die bewering van de hand.

KLPD hoort kapitein gestrand schip

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stelt een onderzoek in naar de stranding van het Filipijnse schip Aztec Maiden vrijdagmorgen bij Wijk aan Zee. In het kader daarvan zal ook de kapitein worden gehoord, meldde een woordvoerder van het KLPD.

De kapitein meldde aan de Kustwacht dat het schip was gestrand doordat het anker het niet meer hield. Behalve de kapitein wordt ook de loods gehoord. Het schip had de haven van Amsterdam via het Noordzeekanaal verlaten.

Wanneer de twee kunnen worden gehoord is nog niet duidelijk. Het onderzoek is in handen van de unit maritieme politie.

Willeke Alberti te horen in animatiefilm

Willeke Alberti gaat de Nederlandse stem inspreken van Oma Norma in de animatiefilm De Lorax en het Verdwenen Bos. Ook Isa Hoes, Ferry Doedens en Marly van der Velden zijn in de film te horen. Frits Lambrechts spreekt de stem in van de Lorax. Dat maakte producent Universal vrijdag bekend.

De Lorax en het Verdwenen Bos is een animatiefilm gebaseerd op het boek van de bekende Amerikaanse kinderboekenschrijver Dr. Seuss. Hoofdpersoon de Lorax is een bosbewoner die met bomen kan praten en het bos moet beschermen. De kleine Ted, de rol van Doedens, gaat naar het legendarische wezentje op zoek omdat hij indruk probeert te maken op het meisje van zijn dromen.

De film is van dezelfde makers als de animatiefilm Despicable Me, in het Nederlands verschenen als Verschrikkelijke Ikke. De Lorax en het Verdwenen Bos verschijnt ook in 3D en draait vanaf 11 april in de Nederlandse bioscopen.


Willeke Alberti te horen in animatiefilm (Foto: Novum)

Intern onderzoek politie naar verloren portemonnees

De politie en enkele gemeenten in Utrecht zijn een intern onderzoek gestart naar twee 'verloren' portemonnees naar aanleiding van een uitzending van het VARA-programma Rambam. Daaruit blijkt dat medewerkers mogelijk geld in eigen zak hebben gestoken.

In het programma wordt aandacht besteed aan gevonden portefeuilles die als verloren worden afgegeven. In totaal leverden de makers tien gevulde portemonnees in op politiebureaus in onder meer Utrecht, Houten en IJsselstein.

In twee gevallen bleek de portemonnee na een week nog op het bureau te liggen en in drie gevallen lag de beurs bij de gevonden voorwerpen van de gemeente. Na een interne zoekactie werden nog eens drie portemonnees gevonden. De overige twee zijn nog altijd spoorloos.

De politie laat weten de zaak hoog op te nemen en uitgebreid onderzoek te doen naar de verloren portemonnees.

CU-jongeren lauweren GroenLinkser Sargentini

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) is vrijdagavond uitgeroepen tot 'Engel van het Jaar'. Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, gunt haar de prijs vanwege haar inzet voor eerlijke handel, wat ook een belangrijk punt is voor Perspectief.

De 37-jarige Sargentini probeert via Europese regelgeving maatschappelijk verantwoord ondernemen af te dwingen. Ook zet ze zich in om productieketens transparanter te maken in onder meer de elektronicasector. Verder houdt ze zich bezig met het weren van grondstoffen waarvan de opbrengst wordt gebruikt om gewapende conflicten te financieren.

"We mogen niet accepteren dat er producten op de markt worden gebracht die tot stand zijn gekomen door mensenrechtenschendingen en afpersing", licht Perspectief-voorzitter Robert Heij toe. "Daarom waarderen wij de inzet van mevrouw Sargentini, die zich vanuit haar partij inzet voor dit voor ons belangrijke ideaal."

Sargentini toonde zich erg blij met de prijs. "Het is een mooie steun in de rug om eerlijke handel hoog op de Europese agenda te zetten. Zodat we er zeker van kunnen zijn dat als we een pak koffie, een mobieltje, kledingstuk of computer kopen, boeren en mijnwerkers in arme landen een eerlijke prijs krijgen en de opbrengsten niet worden gebruikt om bloedige conflicten te financieren."

De 'Engel van het jaar' wordt uitgereikt aan een politicus die zich heeft ingezet voor belangrijke christelijke idealen maar zelf geen vertegenwoordiger is van een christelijke partij. Eerder winnaars waren Fleur Agema (PVV), Job Cohen (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Hans Wiegel (VVD).

Koeman schrikt van statistieken tegen VVV

Feyenoord-trainer Ronald Koeman is geschrokken van de statistieken die zijn club in uitduels tegen VVV-Venlo heeft. Van de achttien uitwedstrijden die de Rotterdammers in de Eredivisie in Venlo hadden werden er slechts twee gewonnen. Dit moet zondag anders.

De laatste uitzege die Feyenoord tegen VVV boekte komt uit 1991 toen er in Venlo dankzij Gaston Taument met 0-1 werd gewonnen. "Met alle respect voor VVV, maar de statistieken zijn vanuit Feyenoords oogpunt ongelooflijk. Het lijkt me duidelijk dat we dit willen doorbreken, dat we goed willen starten aan het vervolg van de competitie. De lijn van de laatste weken voor de winterstop moeten we doortrekken," zei Koeman.

Daarnaast moet de oefenmeester afrekenen met de dip na de winterstop. Feyenoord wist in de afgelopen vijf seizoenen de eerste wedstrijd na de winter niet te winnen. Viermaal werd er gelijkgespeeld en eenmaal verloren de Rotterdammers.

'Gevaarlijk' onderzoek vogelgriep stilgelegd

Een Nederlands-Amerikaans wetenschappelijk onderzoek naar vogelgriep is stilgelegd omdat het virus is aangepast en mogelijk gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers van onder meer de Erasmus Universiteit in Rotterdam onderbreken het project voor zestig dagen.

De onderzoekers hebben het H5N1-virus zo aangepast dat het overdraagbaar is van mens op mens. De Amerikaanse autoriteiten lieten vorige maand weten bezorgd te zijn over het onderzoek. Ze zijn bang dat de ziekte uit het laboratorium ontsnapt en kan worden gebruikt door terroristen.

Het project is nu vrijwillig stilgelegd zodat de onderzoekers nu kunnen laten zien dat het project veilig verloopt, zo laten ze vrijdag in een reactie weten.

Dj TiŽsto krijgt oeuvreprijs van Breda

Dj Tiësto heeft vrijdagavond de oeuvreprijs van de gemeente Breda gewonnen. Dat meldt Omroep Brabant. Jaarlijks worden aan het begin van de Cultuurnacht drie Bredase cultuurprijzen uitgereikt.

Volgens de jury heeft Tiësto, die eigenlijk Tijs Verwest heet, de prijs gekregen voor zijn 'internationale artistieke prestaties' en de 'grootse wijze waarop hij als ambassadeur bijdraagt aan de internationale uitstraling van Breda'.

Eerder werd al bekend dat de 43-jarige Verwest de provinciepenning krijgt, wat gelijk staat aan het ereburgerschap van Breda. Deze penning kreeg de in Breda geboren dj vrijdag uitgereikt van commissaris van de koningin Wim van der Donk. Tiësto geeft vrijdag een optreden in Mezz in Breda ter ere van de Cultuurnacht.

[EK] Waterpolosters ook ten onder tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben op het EK in Eindhoven ook hun tweede wedstrijd verloren. Hongarije bleek in een spannend duel met 9-8 te sterk. Woensdag verloren de Oranjevrouwen al met 11-10 van Rusland. Voor de regerend olympisch kampioen rest in de poulefase nog het duel met Groot-Brittannië. Bij winst plaatst Nederland zich alsnog voor de kwartfinale.

Beide ploegen lieten het massaal toegestroomde publiek een fraai duel zien. Nederland creëerde daarbij meer kansen, maar benutte er te weinig. In het eerste kwart gaf Oranje een 4-2 voorsprong uit handen. In de tweede acht minuten kwam er vervolgens aan beide kanten maar een doelpunt bij voor een 5-5 ruststand.

In de tweede helft leek Nederland de wedstrijd te gaan beslissen. Hongarije werd onder druk gezet en werd op een 8-6 achterstand gezet. In het laatste kwart verbrokkelde de Nederlandse voorsprong echter. Hongarije was de enige ploeg die nog scoorde en deed dat drie keer.

Vader Amy Winehouse bevestigt herdenkingsconcert

Mitch Winehouse organiseert definitief een herdenkingsconcert voor zijn dochter Amy Winehouse. Dat heeft hij laten weten aan de Britse persdienst Press Association. De opbrengt van het evenement gaat naar de Amy Winehouse Foundation.

Het concert staat gepland voor later dit jaar. "We gaan de komende maanden met verschillende mensen praten en maken zo snel mogelijk bekend wie gaan meewerken", vertelt Mitch Winehouse.

Lily Allen liet al weten dat ze 'vereerd' zou zijn om op te treden op een concert ter ere van de vorig jaar overleden zangeres. Ook Jessie J wil graag een ode brengen aan Winehouse. "Amy heeft zeker de weg vrijgemaakt voor artiesten als ik en Adele", zei ze eerder.

Amy overleed vorig jaar op 23 juli aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Vervolgens richtte haar vader de Amy Winehouse Foundation op om kwetsbare jongeren te steunen.

McClaren blij met overwinning Twente

FC Twente won zondagmiddag in de eigen Grolsch Veste met 4-1 van FC Groningen. Voor trainer Steve McClaren was dit de tweede overwinning na zijn rentree.

"We groeien en blijven groeien", constateerde de oefenmeester na afloop van het duel op de persconferentie. "Dat is wat mij het meest beviel als ik deze wedstrijd analyseer. Naarmate de wedstrijd vorderde gingen we steeds beter spelen. Vooral de laatste twintig minuten waren heel erg goed. Zowel in fysiek als mentaal opzicht", aldus de Engelsman.

Toch is Twente nog niet daar waar hij dat wenst, meende hij. "We zijn er nog lang niet", vertelde hij enigszins kritisch. Wel is hij blij dat er een aantal spelers binnen zijn selectie is die een wedstrijd kunnen beslissen. "Dat waren nu Ola John en Luuk de Jong. Volgende week zijn dat misschien wel andere spelers."

Door de overwinning op Groningen doen de Tukkers goede zaken op de ranglijst. Ze zagen eerder op de zondag concurrent Ajax verliezen. Ook koploper AZ verloor, waardoor PSV nu eerste staat en Twente weer erg dichtbij komt.

Seizoen schaatser Olde Heuvel voorbij

Het seizoen voor schaatser Wouter Olde Heuvel zit er op. De TVM-rijder zal komende donderdag in Naarden worden geopereerd aan zijn linkerknie, omdat de bovenzijde van zijn knieschijf te dik is. Hierdoor raakt steeds een pees ontstoken.

Sportarts Peter Vergouwen ontdekte de niet veel voorkomende blessure die anders is dan de knieblessure die Olde Heuvel in 2009 had en waardoor hij de Olympische Spelen van Vancouver moest missen."Ik had destijds een scheurtje in de binnenste meniscus. Dat is in mei 2010 verholpen door dokter Henk van der Hoeven die me nu weer gaat opereren. Ik ben nu opgelucht dat Vergouwen de oorzaak van mijn blessure gevonden heeft," zei de Tukker.

Olde Heuvel was in het begin van het schaatsseizoen goed in vorm, want hij won in het Kazachse Astana de 1.500 meter in wereldbekerverband, zijn eerste zege op internationaal topniveau. De TVM-rijder begon daarna te kwakkelen met zijn knie, waardoor hij zich onder meer niet wist te plaatsen voor het EK allround.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 

'Belastingen hoog door HRA'

De hypotheekrenteaftrek is het zinloos rondpompen van geld en maakt belastingen in Nederland kunstmatig hoog. Door het financieren van de riante aftrek zijn andere belastingen namelijk hoger om de inkomstenderving voor de overheid te compenseren. Dit zei econoom Mathijs Bouman vrijdag in De Kijker Aan Zet.

"Het kost heel veel geld. De overheid krijgt veel belastingaftrek voor de kiezen en dat betekent dat ze eigenlijk andere belastingen hoger moet maken dan ze zouden willen. Bijvoorbeeld de belasting op inkomen; waar sommige mensen 52 procent afdragen, omdat er verderop weer zoveel geld moet worden teruggegeven. Dus we verstoren eigenlijk de arbeidsmarkt en andere markten omdat we zo graag die huizenmarkt ook willen verstoren. Economen vinden dat inefficiënt", legt Bouman uit.

Peter Boelhouwer, hoogleraar wonen TU Delft, stelt dan ook voor om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken en het terug te geven aan de burger door het afschaffen van de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait, in combinatie met een lagere inkomensbelasting.


'Belastingen hoog door hypotheekrenteaftrek'

EU onderzoekt MS-medicijn na sterfgevallen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet onderzoek naar een medicijn tegen multiple sclerose (MS) dat is ontwikkeld door medicijnfabrikant Novartis. Aanleiding is de dood van ten minste elf personen die het medicijn, Gilenya, gebruikten. Gilenya werd vorig jaar goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandelingen van patiënten die aan een ernstige vorm van MS leden.

De sterfgevallen hebben geleid tot zorgen dat het gebruik van Gilenya hartproblemen kan veroorzaken, aldus een verklaring van het Europees Geneesmiddelenbureau. Of het medicijn daadwerkelijk de reden is van de hartklachten is vooralsnog niet duidelijk. Wel was al bekend dat het gebruik van Gilenya leidt tot een lagere hartslag.

Niet alleen het EMA doet onderzoek, ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is bezig met het analyseren van gegevens. Het onderzoek van de FDA loopt nog en er is nog geen voorlopige conclusie vastgesteld.

In totaal gebruiken wereldwijd meer dan dertigduizend mensen Gilenya. Het EMA heeft artsen aangeraden patiënten die het medicijn slikken extra goed in de gaten te houden. Novartis heeft artsen geadviseerd de hartslag van patiënten die de eerste keer Gilenya nemen de eerste zes uur voortdurend te controleren.

VanVelzen gaat theaters weer in

VanVelzen gaat vanaf het najaar de Nederlandse theaters langs met de toer The Rush of Life. Dat maakte de zanger vrijdag via zijn website bekend. De aftrap vindt 4 oktober plaats in de Schouwburg Amstelveen.

In de theatervoorstelling neemt VanVelzen de tijd om stil te staan bij zijn leven dat volgens hem 'in een sneltreinvaart' voorbijraast. Het publiek wordt bij de voorstelling betrokken. "Mijn leven zijn mijn liedjes en mijn liedjes zijn mijn leven", zegt VanVelzen over The Rush of Life, wat ook de titel van zijn nieuwe plaat is.

De 33-jarige zanger, die eigenlijk Roel van Velzen heet, reisde vorig jaar ook langs de Nederlandse theaters. VanVelzen scoorde hits als Baby Get Higher en When Summer Ends. Ook is hij coach in The Voice of Holland.

Turkije vraagt verwerping genocidewet

Turkije heeft vrijdag de Franse Senaat gevraagd tegen een wetsvoorstel te stemmen dat het ontkennen van volkerenmoord strafbaar stelt.

De Franse Senaat stemt maandag over het wetsontwerp dat in Turkse ogen vooral gericht is op de ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs die in april 1915, in nadagen van het Ottomaanse Rijk, begon. De Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, heeft al ingestemd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei dat hij verwachtte dat 'de Franse regeringspartij (UMP) en de Franse Senaat voor Europese waarden staan, want als de wet wordt aangenomen zal het een zwarte vlek zijn op de intellectuele geschiedenis van Frankrijk'.

Turkije vraagt verwerping genocidewet
Turkije vraagt verwerping genocidewet (Foto: ANP)

Hamilton moet getuigen in zaak Sutil

Formule 1-coureur Lewis Hamilton is opgeroepen om te getuigen die Eric Lux heeft aangespannen tegen Adrian Sutil. De Britse rijder was na zijn zege in Shanghai aanwezig in de discotheek waar het incident tussen Lux en Sutil plaatsvond. De rechtszaak dient eind deze maand bij de rechtbank in München.

Sutil zou Lux in de Chinese nachtclub aangevallen hebben met een wijnglas en hem in de nek hebben gestoken. De Duitse rijder, die toen voor Force India reed, was in de discotheek aanwezig waar veel leden van Lotus Renault GP aanwezig waren. Zij zouden zich aan Sutil geërgerd hebben, waarna Genii Capital mede-oprichter Lux hem verzocht zou hebben om te vertrekken.

Sutil wordt beschuldigd van het met opzet toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, maar zegt hier zelf over dat hij slechts wat champagne over Lux heen wilde gooien. Dat dit niet helemaal goed ging mag duidelijk zijn, want Lux werd bloedend afgevoerd.


Hamilton moet getuigen in zaak tegen Sutil (Foto: Pro Shots)

Protest Malawi om broeken en minirokjes

Honderden Malawische vrouwen, onder wie enkele prominente politici, hebben vrijdag in de stad Blantyre geprotesteerd tegen criminelen die vrouwen onder dwang ontdoen van hun broeken en minirokjes. De criminelen menen dat de kleding van de vrouwen een teken is van losse zeden of werk in de prostitutie.

De meeste vrouwen die deelnamen aan het protest droegen een broek of een minirok. Toen het lied No Woman, No Cry van Bob Marley werd afgespeeld barstten de betogers uit in luid gejuich. Vicepresident Joyce Banda, die deelnam aan het protest, zei dat de straatverkopers en anderen die vrouwen aanvallen niets meer dan criminelen zijn. "Sommige mensen hier hebben hun hele leven voor de vrijheden van vrouwen gevochten", zei Banda. "Het is schokkend dat sommige mannen van ons weer lijfeigenen willen maken."

Van 1963 tot 1994 was Malawi een dictatuur, en was het voor vrouwen bij wet verboden om broeken of minirokjes te dragen. Hoewel de wetten niet meer van kracht zijn is er nog steeds een conservatief deel van de bevolking dat meent dat dergelijke kleding voor vrouwen onzedig is.

Arrestaties om 'bil van Saddam'

De Britten Jim Thorpe en Nigel Ely zijn gearresteerd op verdenking van het 'smokkelen van een stuk bil van Saddam Hoessein' naar Groot-Brittannië. Het gaat om een stuk brons, afomstig van een groot standbeeld van de overleden Iraakse dictator.

In 2003, na de inname van Bagdad, werd het beeld omvergeworpen. Ely, destijds beveiliger in Irak, hakte een stuk van het beeld los, en nam het mee naar zijn thuisland. Hij wilde het verkopen, om de opbrengst aan goede doelen te schenken.

In oktober liep een veiling van het bronzen stuk achterwerk spaak. De ondergrens van 250.000 pond werd niet gehaald. Nu zou er echter wél een potentiële koper zijn.

Erfgoed
Irak ziet het stuk beeld echter als cultureel erfgoed, en eist het terug. Via de Iraakse ambassade in Londen is de politie in Derby op de hoogte gesteld. Ely en Thorpe, respectievelijk oprichter en directeur van het bedrijf Trebletap, dat in oorlogsmemorabilia handelt, zijn aangehouden en verhoord. Ze mogen vooralsnog niets met het stuk beeld doen.

Hoofdstuk 8 van de VN-sancties inzake Irak verbiedt het handelen in Iraaks cultureel erfgoed. Mochten de handelaren de bil van Saddam verkopen, maken zij zich dus schuldig aan een misdaad.

WŁst zonder bagage in Salt Lake City

Ireen Wüst kan zich voorlopig nog niet voorbereiden op de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Brabantse schaatsster kwam donderdag aan in de Amerikaanse stad, waar bleek dat haar bagage zoek was.

"Je staat te wachten bij de bagageband op je koffer en terwijl iedereen zijn vaak te zware koffers van de band tilt sta je daar maar te staan. In de hoop dat hij zo ineens te voorschijn komt. Na tien minuten begin je al een vaag vermoeden te krijgen en dat vermoeden wordt werkelijkheid nadat je al een half uur bij de bagageband hebt gestaan voor niks. Inmiddels is iedereen al vertrokken met zijn of haar koffers en rolt de bagage van een andere bestemming alweer op de band", liet Wüst aan Omroep Brabant weten.

Naast haar schaatsbenodigdheden mist Wüst ook nog een hoop kleding. Het enige wat ze nu nog in haar bezit heeft, zijn haar schaatsschoenen. Deze had ze namelijk in haar handbagage gestopt. Daarnaast ontving ze van de luchtvaartmaatschappij een XXL-shirt en een tandenborstel om de nacht door te komen.


Wüst mist haar bagage (Foto: Pro Shots)

Moeder langer vast voor doden zoontjes Terwolde

De 41-jarige moeder die ervan wordt verdacht haar twee zoons in Terwolde om het leven te hebben gebracht, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Zutphen heeft haar voorlopige hechtenis vrijdag met veertien dagen verlengd.

De twee broertjes van 7 en 10 jaar werden maandagnacht dood aangetroffen in een vakantiewoning aan de Bandijk in de Gelderse plaats na een melding van de vriend van de moeder. De 41-jarige moeder bleek zwaargewond te zijn. Ze werd woensdag officieel aangehouden.

De vader en moeder van de kinderen zijn vorig jaar gescheiden. De vrouw en de twee jongens woonden pas kort in de Gelderse plaats, naar verluidt omdat ze een nieuwe start wilde maken in een nieuwe omgeving.

Blueszangeres Etta James (73) overleden

Etta James is op 73-jarige leeftijd overleden. De blueszangeres overleed in de Amerikaanse staat Californië en stierf aan de gevolgen van leukemie. Een dokter van James had ruim een maand geleden bekendgemaakt dat ze ongeneeslijk ziek was.

De zangeres kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Ze werd in mei in een ziekenhuis opgenomen met een levensbedreigende bloedinfectie. Ook leed ze aan dementie, nierproblemen en andere aandoeningen.

James werd gedurende haar leven meerdere keren opgenomen in afkickklinieken. Ze ontwikkelde in de jaren zestig een ongezonde belangstelling voor alcohol en heroïne.

Etta James is vooral bekend van hits als At Last en I Just Wanna Make Love to You. Ze nam in totaal zes Grammy Awards in ontvangst. James bracht in november nog het album The Dreamer uit, waarbij ze aantekende dat dit haar laatste plaat was. James was sinds 1969 getrouwd met Artis Mills en had twee zonen, Donto en Sametto.

In de film Cadillac Records uit 2008 speelde Beyoncé Knowles de rol van Etta James. De zangeres vond het moeilijk zich in te leven in de rol. "Ik heb natuurlijk nog nooit drugs gebruikt en op een gegeven moment was Etta James verslaafd aan heroïne", vertelde de zangeres en actrice destijds. "Het was heel moeilijk om me in te leven in haar pijn."

James kwam even later in het nieuws toen ze dreigende taal uitte richting Beyoncé. Ze was boos omdat de zangeres haar nummer At Last mocht vertolken tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama, en riep dat ze Beyoncé niet uit kan staan. Later liet ze weten dat ze de uitspraken niet meende.


Etta James - At Last

Vader en zoon aangehouden na vondst dierenschedels

De dierenpolitie in Drenthe heeft donderdag twee mannen uit Emmen aangehouden omdat ze diverse schedels en geraamten van bedreigde diersoorten in huis hadden. De woningen van de verdachten zijn doorzocht.

De dierenschedels zijn in beslag genomen, meldt de politie vrijdag. De verdachten, een 54-jarige man en zijn 31-jarige zoon, zitten voorlopig vast. Hoe ze aan de botten zijn gekomen, is niet duidelijk. De politie kwam de twee op het spoor na een tip.

Nog altijd geen beweging in gestrand vrachtschip

Bergingsbedrijf Svitzer heeft nog altijd geen poging kunnen doen het voor de kust van Wijk aan Zee vastgelopen schip los te trekken. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf uit IJmuiden vrijdag aan het begin van de avond. Hij kon niet zeggen hoe laat wordt geprobeerd het schip te bevrijden. Mogelijk kan pas zaterdagmiddag een eerste poging worden gedaan.

Het bedrijf wilde rond het middaguur, bij hoogwater, proberen het schip los te trekken. Vanwege het slechte weer en de golfslag is echter geen poging gedaan. Ook was er niet direct voldoende sleepcapaciteit voorhanden.

Vrijdagmiddag is een anderhalve kilometer lange kabel aan het 155 meter lange vrachtschip vastgemaakt, waarmee sleepboten het vaartuig kunnen lostrekken. "Het is echter niet te zeggen wanneer ze daarmee kunnen beginnen. Het hangt volledig van de waterstand en de weersomstandigheden af." Mogelijk kan het schip rond middernacht worden losgetrokken, wanneer het weer hoogwater is. Anders wordt zaterdagmiddag bij hoogwater een poging gewaagd.

Het schip zonder lading raakte rond 04.30 uur op drift toen het anker het niet hield. Het onder Filipijnse vlag varende Aztec Maiden vaartuig ligt volgens de zegsman stabiel op honderd tot tweehonderd meter van de kust. De bemanning is nog aan boord. Voor hen dreigt geen gevaar.

Hoe het schip precies in zijn benarde positie is terechtgekomen is nog onduidelijk. Het Korps Landelijke Politiediensten stelt een onderzoek in naar de toedracht van de stranding.

Buurtsuper Cor Bosman overvallen

Onbekenden hebben vrijdagavond de buurtsuper van ex-PVV-Statenlid Cor Bosman aan de Kapellerlaan in Roermond overvallen. De overval was te horen op de regionale omroep L1, die juist op dat moment rechtstreeks een telefonisch interview met Bosman uitzond.

De politie bevestigde de overval. Tijdens de uitzending was te horen, hoe Bosman het interview plotseling afbrak waarop geschreeuw en gevloek klonk en de verbinding wegviel. Volgens de politie ging het om twee daders die ervandoor gingen na een greep in de kassa. Niemand raakte gewond.

Efteling Theater ontruimd na vondst granaat

Het Efteling Theater is vrijdag ontruimd nadat er een granaat uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. De musical Droomvlucht werd daarom geannuleerd. In deze voorstelling zou Jamai Loman vrijdag voor het eerst te zien zijn.

De granaat werd gevonden tijdens werkzaamheden. "Er is geen direct gevaar, maar voor de zekerheid is het gebied rond de bouwplaats afgezet", vertelt een woordvoerder van de Efteling. "Het park blijft wel open." Wanneer het theater weer voor publiek toegankelijk wordt, is nog niet bekend.

Jamai is niet blij dat de voorstelling is afgeblazen. "Mijn eerste show als Krakeel wordt bruut verstoord door een bom uit de Tweede Wereldoorlog", twittert hij. "Een lekkere binnenkomer!"

De musical Droomvlucht, gebaseerd op de attractie uit het Efteling-park, is sinds oktober te zien in het theater in Kaatsheuvel. Jamai zou vanaf vrijdag tijdelijk de rol van de trol Krakeel vertolken.

Senaat VS stelt stemming over PIPA uit

De leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse senaat heeft vrijdag besloten een procedurele stemming in de Senaat over de PIPA-wetgeving, die online piraterij en vervalsing moet tegengaan, uit te stellen. Harry Reid besloot hiertoe na een golf van protest van internetbedrijven als Google en online encyclopedie Wikipedia die vrezen voor overregulering en censuur.

Een aantal senatoren die eerst voorstander van de Protect Intellectual Property Act waren, zijn inmiddels overstag gegaan en verlenen niet langer hun steun aan het wetsvoorstel.

Ondanks het uitstellen van de stemming zei Reid optimistisch te zijn over het bereiken van een compromis waarbij het intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven wordt beschermd en de openheid en innovatie op internet gehandhaafd blijft.

De Senaat heeft net als het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel in beraad dat piraterij op het internet moet tegengaan. Het wetsvoorstel in de Senaat wordt PIPA genoemd. In het Huis van Afgevaardigden heeft een vergelijkbaar wetsvoorstel de naam SOPA meegekregen. SOPA staat voor Stop Online Piracy Act.

Zes jaar extra cel voor steekpartij in gevangenis

Een 44-jarige gedetineerde in de gevangenis in Veenhuizen, die in 2009 veroordeeld werd tot zeven jaar celstraf voor een moordpoging, moet zes jaar extra brommen. De rechter in Assen veroordeelde hem vrijdag voor het neersteken van een medegevangene in februari vorig jaar.

De man stak het slachtoffer neer omdat hij een aantal telefoonkaarten die hij had gekregen leeg bleken. Hij werd daarom zo boos dat hij een mes in zijn hals stak. Het slachtoffer overleefde de steekpartij ternauwernood en raakte verlamd aan zijn gezicht. Volgens de rechter probeerde de dader met opzet de man van het leven te beroven.

De veroordeelde moet naast de extra tijd in de gevangenis een schadevergoeding betalen van ruim dertienduizend euro. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

UEFA ontkent beloften aan Turkije over EK 2020

De UEFA weerspreekt geruchten dat het EK in 2020 aan Turkije is toegezegd door voorzitter Michel Platini. In Turkse media verschenen berichten waarin dat wordt beweerd. Platini zou tegen leden van de Turkse bond hebben gezegd dat ze zouden winnen als ze voor een vierde keer meeboden. De toernooien van 2008, 2012 en 2016 gingen aan Turkije voorbij.

"Het biedingsproces is nog niet begonnen en over de details voor dat proces, inclusief de data van deadlines, is nog geen beslissing genomen", stelt de UEFA in een verklaring. De Europese bond noemt de geruchten 'ongegrond'.

Twee jaar geleden was Turkije kwaad op Platini nadat het EK van 2016 naar Frankrijk was gegaan. Dat land won de stemming met 7-6 nadat Italië al eerder was uitgeschakeld. Platini had weliswaar geen stem, maar volgens de Turken had zijn voorkeur voor zijn moederland toch de doorslag gegeven.

De Turkse voetbalbond maakte ondertussen vrijdag bekend dat een nieuwe kandidatuur afhangt van de kansen van Istanbul op de Olympische Spelen. Als de grootste stad van het land op de shortlist komt, is de kans klein dat Turkije ook een gooi doet naar het EK.

Ouders willen stappen tegen politieleiding

De ouders van de door de politie in Hoek van Holland doodgeschoten 19-jarige Robby van der Leeden, willen stappen ondernemen tegen de leiding van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Dat geldt ook voor de operationeel verantwoordelijken, zegt hun advocaat Max Moszkowicz jr vrijdag.

De raadsman reageert hiermee op het oordeel van het gerechtshof in Den Haag, dat de twee betrokken agenten niet hoeven te worden vervolgd voor het schietincident. "Dat besluit vinden de ouders teleurstellend", vertelt de advocaat.

Moszkowicz is echter 'verheugd' over de volgens hem harde conclusie van het hof over de korpsleiding. Die had onvoldoende maatregelen genomen om de situatie waarin de agenten terechtkwamen tijdens de rellen in Hoek van Holland in augustus 2009, te voorkomen. Dit ondanks de beschikbare informatie dat het feest Veronica Sunset Grooves door de komst van hooligans van Feyenoord zou kunnen ontsporen.

"Welke stappen we precies gaan ondernemen, moeten we nog bekijken", zegt de raadsman.

Ouders willen stappen tegen politieleiding
Ouders willen stappen tegen politieleiding (Foto: ANP)

Romagezin niet naar Maarsbergen na bekladding

Het Romagezin Nicolich maakt geen gebruik van een door het Leger des Heils aangeboden tijdelijk onderkomen in Maarsbergen. Het huis werd donderdag vernield en beklad en de familie durft een verhuizing naar de woning daarom niet aan.

Het gezin met vier jonge kinderen woont momenteel in De Meern, maar moet daar weg. De gemeente Utrecht, waar De Meern onder valt, heeft de huur van het pand langs de A2 opgezegd, omdat de zigeuners zich niet aan de afspraken met de gemeente zouden hebben gehouden. Het Leger des Heils bood de familie daarop een tijdelijk onderkomen aan in Maarsbergen.

Donderdagavond werd op de gevel van het huis in Maarsbergen onder meer de tekst 'Zigeuners weg, anders dood' gekalkt. De gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Maarsbergen onder valt, het Leger des Heils en de politie laten vrijdag weten de vernielingen te betreuren. "Dit is een zeer ernstige zaak waar wij onze afschuw over uitspreken", aldus de partijen in een verklaring.

Het gezin wacht nu in het huidige onderkomen de uitkomst af van de rechtszaak die het gezin heeft aangespannen tegen de gemeente Utrecht over het opzeggen van het huurcontract. De familie mocht twee jaar in het landhuis in De Meern wonen, op voorwaarde dat het gezin niet betrokken zou raken bij nieuwe incidenten.

Ex-PVV'er Bosman eist stop trailer Doodslag

De uit de Limburgse PVV-Statenfractie gezette Cor Bosman eist het onmiddellijk verwijderen van een promotiefilmpje van de thriller Doodslag, waarin hij figureert. Dat liet zijn raadsman Frank Dronkers vrijdag weten. Distributeur Independent Films heeft het filmpje op YouTube geplaatst.

In Doodslag wordt ambulancebroeder Max (Theo Maassen) in zijn werk belemmerd door hufterig gedrag. In de trailer van de film zijn beelden van Bosman te zien die verklaart dat zijn uitlatingen dat PvdA-Statenlid Selçuk Özturk een 'uitgekotst stuk halalvlees' is, bedoeld was als 'sarcastische opmerking'. Ondertussen verschijnt in beeld de tekst 'Wanneer zeg je: tot hier en niet verder?".

Bosmans raadsman eist verwijdering van de trailer of zodanige aanpassing dat hij er niet meer in voorkomt. Hij vindt vertoning van de trailer in deze vorm onrechtmatig. Hij wordt volgens zijn raadsman daarin rechtstreeks in verband gebracht met 'verhuftering' en geassocieerd met geweld, het thema van de film.

Als aan de sommatie geen gehoor wordt gegeven, volgt een kort geding, dreigt Dronkers. Doodslag draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

Inmiddels is de video verwijderd.

Ex-PVV’er Bosman eist stop trailer Doodslag
Ex-PVV'er Bosman eist stop trailer Doodslag (Foto: ANP)

Kabinet houdt vast aan minimumstraffen

De Raad van State en de Raad voor de rechtspraak hebben kritiek op het wetsvoorstel voor de invoering van minimumstraffen, maar daar trekt het kabinet zich niets van aan. Het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

"We hebben uitvoerig gereageerd op de kritiek van de Raad van State", zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Soms leidt dat tot aanpassingen in wetsvoorstellen, maar in dit geval hebben we de kritiek op de tong geproefd en in de hand gewogen en vastgehouden aan het eigen voorstel."

Kern van die wet is dat criminelen een zwaardere straf krijgen als ze binnen tien jaar opnieuw een misdrijf plegen met ernstige gevolgen voor het slachtoffer en waarop een maximumgevangenisstraf staat van acht jaar of meer. Als minimumstraf wordt dan minstens de helft van de maximale straf opgelegd.

Er was de nodige kritiek op de plannen. Zo was de Raad voor de rechtspraak er niet van overtuigd dat minimumstraffen een effectieve bijdrage leveren aan een veiligere samenleving. Ook leidt het voorstel ertoe dat rechters in de toekomst soms worden gedwongen straffen op te leggen die niet in verhouding tot de ernst van het misdrijf staan, stelde de raad.

Het kabinet doet er niets mee. "De kern van het wetsvoorstel is overeind gebleven omdat wij echt vinden dat tegen dit soort idioten die dit soort misdrijven begaan heel hard moet worden opgetreden", aldus Rutte.

Obama zingt voor geldschieters

De Amerikaanse president Barack Obama hoopt met zijn zangtalent geld voor zijn herverkiezingscampagne in te zamelen. Tijdens een fondsenwervingsdiner in New York donderdagavond hief hij onverwacht Al Greens Let's Stay Together aan.

Gospelicoon Green had de inzamelingsavond in het Apollotheater in de New Yorkse wijk Harlem geopend. Na een kort dankwoord aan Greens adres zong Obama spontaan een enkele regel van diens popklassieker - compleet met bijbehorend vibrato.

De president hield het onder gelach en applaus al gauw voor gezien, en grapte dat zijn personeel niet had geloofd dat hij zou durven zingen. Maar Obama zei moed te putten uit het feit dat de 'Sandman' hem niet van het podium had gejaagd. Tapdanser Sandman Sims, die decennialang impopulaire artiesten van de bühne joeg, is nog altijd een begrip in het Apollotheater.


Obama zingt voor geldschieters

Rutte twijfelt niet aan CDA

Premier Mark Rutte (VVD) vreest niet dat het advies over de toekomst van het CDA gevolgen heeft voor samenwerking in het kabinet. "Ik ben niet bezorgd over de stabiliteit van de coalitie", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

In het rapport van het zogeheten Strategisch Beraad wordt op bepaalde punten afstand genomen van de VVD en PVV. Zo moet de hypotheekrenteaftrek op de schop en moet het afgelopen zijn met het afgeven op de multiculturele samenleving en allochtonen.

Rutte wees erop dat het CDA goed is voor zijn handtekening onder het regeer- en gedoogakkoord. "We hebben altijd te maken met een Tweede Kamerfractie die staat voor zijn handtekening." Rutte omschreef de fractie als 'stabiel'.

Verder wilde de premier niet te veel woorden vuilmaken aan de nieuwe toekomstvisie van het CDA. Het is 'volstrekt logisch' dat een politieke partij na een slechte stembusuitslag te rade gaat bij zichzelf. "Dat heeft mijn partij gedaan, dat hoort bij grote systeempartijen die zich altijd rekenschap geven van de opvattingen van de kiezer."


Rutte twijfelt niet aan CDA (Foto: Novum)

Russische voetbalfans gratis naar EK-duels

De Russische voetballiefhebbers die een kaartje hebben bemachtigd voor de groepsduels van de nationale ploeg op het Europees kampioenschap voetbal hoeven hun vliegticket niet te betalen. Dit heeft de Russische premier Vladimir Putin bij de luchtvaartmaatschapijen Aeroflot en Transaero bedongen.

Het nieuws kan ongetwijfeld worden beschouwd als een stunt voor de presidentsverkiezingen die op 4 maart zullen worden gehouden. Putin is door het beleid wat hij de afgelopen jaren voerde niet populair meer bij de kiezers.

Het EK voetbal van 2012 wordt gehouden in Polen en Oekraïne. De Russische ploeg van bondscoach Dick Advocaat zal de groepsduels in Polen afwerken waarbij er in Wroclaw tegen Tsjechië gespeeld wordt en in Warschau tegen Polen en Griekenland.

De Eredivisie wordt weer hervat!

Komend weekend is het weer zo ver, er zal weer worden gevoetbald in de Nederlandse Eredivisie. Koploper AZ neemt het in eigen huis op tegen Ajax, dat met vijf punten achterstand op de vierde plek staat. Voor PSV wacht de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, terwijl FC Twente en Feyenoord zwakkere ploegen als RKC Waalwijk en VVV-Venlo als tegenstander hebben. Hieronder een korte vooruitblik op de belangrijkste duels.

Verbeek: "De druk ligt bij Ajax"

Afgelopen donderdag troffen AZ en Ajax elkaar ook al in het kader van het bekertoernooi. De Alkmaarders wisten in de Amsterdam ArenA verdiend met 2-3 te winnen. Een mentale tik voor de Amsterdammers, waardoor de druk volgens AZ-trainer Gertjan Verbeek volledig bij Ajax zal liggen. "We hebben aan vertrouwen gewonnen door die zege op Ajax. We gaan gewoon op dezelfde manier spelen. De druk ligt bij Ajax." Verbeek kan tegen Ajax opnieuw over een volledig fitte selectie beschikken.

Ajax-trainer Frank de Boer beseft dat het duel van komende zondag direct cruciaal kan zijn. Bij verlies loopt de achterstand op AZ namelijk op naar acht punten. "Het zijn cruciale weken, want we spelen binnenkort ook nog eens tegen Manchester United in de Europa League. Natuurlijk bestaat het gevaar dat we helemaal met lege handen komen te staan. Maar ik bekijk het liever anders. We hebben in mijn ogen alles in eigen hand. Want AZ en PSV zullen de komende maanden toch wel een keer verliezen?“, aldus de trainer van Ajax, die komende zondag nog altijd geen beroep kan doen op Gregory van der Wiel, Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen.


AZ wist afgelopen donderdag van Ajax te winnen (Foto: Pro Shots)

Nieuweling John op de bank bij FC Twente

FC Twente-trainer Steve McClaren zal zijn rentree in de Eredivisie maken tegen RKC Waalwijk. De Engelse oefenmeester heeft Joshua John direct bij de selectie toegevoegd. De van Sparta overgekomen buitenspeler zal plaatsnemen op de bank. Doelman Daniel Fernandes, die afgelopen week ook werd vastgelegd, behoort nog niet tot de selectie. Nick Marsman is komend weekend reserve achter eerste doelman Nikolai Mihaylov.

Ook Denny Landzaat kan tegen RKC niet in actie komen. De middenvelder kampt met een knieblessure. Daarnaast is Nicky Kuiper nog altijd niet wedstrijdfit.

Wouters en Rutten missen spelers

PSV mag komend weekend op bezoek bij FC Utrecht, wat inhoudt dat PSV'ers Dries Mertens en Kevin Strootman een weerzien krijgen met hun voormalige ploeg. PSV-trainer Fred Rutten kan in De Galgenwaard geen beroep doen op de geblesseerde verdedigers Erik Pieters en Abel Tamata. Ook Orlando Engelaar ontbreekt vanwege een blessure, maar daar tegenover staat wel de terugkeer van Atiba Hutchinson en Stijn Wuytens. Rutten hoopt op een goed resultaat: "Voor ons is het bij Utrecht altijd heel pittig. Maar we mogen er niet heengaan met angst.”

Ook Utrecht-trainer Jan Wouters mist komend weekend een aantal spelers. Daan Bovenberg en keeper Rob van Dijk zijn niet op tijd hersteld om zondag tegen PSV in actie te komen. Bovenberg kampt met een buikblessure, terwijl Van Dijk last heeft van zijn knie. Marcus Nilsson en Jacob Mulenga zijn langdurig geblesseerd en daardoor vanzelfsprekend ook niet inzetbaar. Keeper Junior Fernández krijgt komende zondag van Wouters de voorkeur boven Erik Cummins. "Hij heeft meer ervaring en is een goede lijnkeeper. Maar Cummins is na een mindere periode ook heel goed bezig. De twee ontlopen elkaar niet veel."


Dries Mertens en Kevin Strootman treffen hun oude club FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

Koeman mist drie spelers tegen VVV-Venlo

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan zondag op bezoek bij VVV-Venlo niet beschikken over de geblesseerde Stefan de Vrij, Miquel Nelom en Ricky van Haaren. Ook Guyon Fernandez is niet inzetbaar. De spits is geschorst voor het duel in stadion De Koel. Sekou Cissé is voldoende hersteld van zijn enkelblessure en zal zondag plaatsnemen op de bank. Daarnaast liet Koeman weten dat hij een jeugdspeler zijn debuut zal gunnen in de hoofdmacht van Feyenoord. Terence Kongolo en Mats van Huijgevoort komen hiervoor in aanmerking.

Ton Lokhoff maakt komende zondag zijn rentree in de Eredivisie bij VVV. De voormalig trainer van onder meer Excelsior volgt de opgestapte Glenn de Boeck op. Lokhoff kan tegen Feyenoord beschikken over nieuwelingen Danny Holla (gehuurd van FC Groningen) en Steven Berghuis (gehuurd van FC Twente). Ahmed Musa is er niet meer bij, aangezien de Nigeriaan afgelopen week vertrok naar CSKA Moskou.

Vitesse met Havenaar in Gelderse derby

Komend weekend staat de Gelderse derby tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen weer op het programma. De Arnhemse ploeg gaat als favoriet deze confrontatie tegemoet. Met een aantal versterkingen in de naam van Jonathan Reis, Patrick van Aanholt en Mike Havenaar hoopt de ploeg de aansluiting met de top te behouden. Het was tot vandaag onzeker of Havenaar kon meedoen tegen N.E.C., maar de Japanse aanvaller ondertekende vandaag zijn tewerkstelingsvergunning, waardoor hij inzetbaar is voor trainer John van den Brom.

Van den Brom liet verder weten dat Jonathan Reis in de basis zal beginnen. De Braziliaan, die gratis overkwam van PSV, vervangt Wilfried Bony die met Ivoorkust meedoet aan de Afrika Cup. Van Aanholt zal, net als Havenaar, op de bank beginnen. De inzetbaarheid van aanvoerder Guram Kashia is nog onzeker. Hij kampt met een enkelblessure, maar lijkt op tijd fit te zijn. "Hij heeft keihard gewerkt en wil proberen de wedstrijd tegen N.E.C. te halen", aldus Van den Brom.


Jonathan Reis maakt zondag zijn competitiedebuut voor Vitesse (Foto: Pro Shots)

Programma speelronde 19:

Datum Thuis Uit
vr 20 jan, 20:00 ADO Den Haag Roda JC Kerkrade
za 21 jan, 18:45 De Graafschap SC Heerenveen
za 21 jan, 19:45 Excelsior NAC Breda
za 21 jan, 20:45 FC Twente RKC Waalwijk
zo 22 jan, 12:30 Vitesse N.E.C. Nijmegen
zo 22 jan, 14:30 VVV Venlo Feyenoord
zo 22 jan, 14:30 AZ Ajax
zo 22 jan, 14:30 FC Groningen Heracles Almelo
zo 22 jan, 16:30 FC Utrecht PSV

Zeilmeisje Laura loopt record mis

Hoewel zeilmeisje Laura Dekker dit weekend haar reis rond de wereld afrondt, krijgt ze geen vermelding in het Guinness Book of Records als jongste zeilster. De organisatie heeft namelijk besloten voortaan de categorie 'jongste' uit de boeken te schrappen.

De organisatie verklaart het besluit: "We voeren een beleid waarbij we ongepaste recordpogingen van minderjarigen niet bestraffen, steunen of aanmoedigen". Ook een vermelding bij de World Sailing Speed Record Council zal Laura niet krijgen. De officiële instantie voor zeilrecords kijkt namelijk enkel naar snelheid, niet naar leeftijd.

Na een tocht van 17 maanden zal Laura dit weekend aankomen op Sint Maarten. Het 16-jarige zeilmeisje zal daar groots worden onthaald. Omdat Laura vreest dat ze in Nederland weer problemen met de autoriteiten kan verwachten, denkt ze dat ze niet terugkeert naar Nederland. Mogelijk gaat ze naar Nieuw-Zeeland, haar geboorteland.

Britt Dekker geslaagd voor theorie-examen

Britt Dekker is vrijdag geslaagd voor haar theorie-examen. De realityster is dolblij dat ze de test in haar tweede poging wist te halen, nadat ze eerder deze maand was gezakt.

"Thanks voor al jullie steun, ik ben geslaagd!", jubelt de blondine via Twitter. Britt weet wel waarom ze deze keer wel genoeg vragen juist wist te beantwoorden. "Nu heb ik wel geleerd."

Britt dankt haar bekendheid aan het datingprogramma Take Me Out. De 18-jarige won in het voorjaar van 2010 Echte Meisjes in de Jungle. Ze is in maart te zien in het vervolg op de realityserie, Echte Meisjes Op Zoek naar Zichzelf.

Vrouwelijk naakt van Francis Bacon geveild

Een zeldzaam schilderij van Francis Bacon wordt volgende maand geveild in Londen. Veilinghuis Christie's maakte vrijdag niet bekend hoeveel het stuk waard is, maar volgens de Engelse krant The Guardian zou het doek 21 miljoen euro kunnen opleveren.

Het doek Portrait of Henrietta Moraes uit 1963 is vijftien jaar niet voor publiek te zien geweest. Het behoorde dertig jaar lang tot de collectie van een kunstverzamelaar in New York.

Moraes was een goede vriendin van Bacon en is vaker te zien in zijn werken. Zijn portretten van haar worden gerekend tot zijn eerste serieuze pogingen om de vrouwelijke vorm op doek te vangen. Bacon was vooral gefascineerd door het vastleggen van het mannenlichaam. Het portret van Moraes wordt op 14 januari geveild.


Vrouwelijk naakt van Francis Bacon geveild (Foto: Novum)

CDA zet deuren open voor immigranten

Nederland heeft meer immigranten nodig. Het moet afgelopen zijn met het afgeven op allochtonen en de multiculturele samenleving. Dat staat in een vrijdag verschenen advies over de koers van het CDA, opgesteld door het zogeheten Strategisch Beraad.

"Het overgrote deel van de nieuwe Nederlanders is een verrijking", staat in het rapport. Meer immigratie is nodig. "Wij moeten erkennen dat wij ons welvaartspeil niet kunnen handhaven zonder de komst van immigranten." Immigranten met ambitie zijn welkom, kansarme immigranten niet. Ook vluchtelingen kunnen in Nederland terecht.

Het CDA is voor gemeenschapszin en duurzaamheid, en tegen 'de zucht naar het snelle geld, de gemakkelijke keuze voor gemak en genot, onverschilligheid en platheid, ophitsing en het zaaien van verdeeldheid', staat verder in het rapport, dat het startpunt moet zijn voor een discussie binnen het CDA over de koers van de partij, die er in de peilingen dramatisch voor staat.

"Brede lagen van de bevolking zijn 'hun' CDA kwijt. Het CDA moet er weer zijn voor alle mensen", schrijft voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad in het advies. De koers die het CDA moet varen omschrijft De Geus, oud-minister van Sociale Zaken, als het 'radicale midden'.

Behalve een goede koers zijn ook personen van groot belang, zegt De Geus. "Het is van vitale betekenis dat het CDA mensen voortbrengt die op een authentieke en herkenbare manier het CDA-geluid vertolken."

Verder staat in het rapport, dat de afgelopen dagen al grotendeels is uitgelekt, dat het ontslagrecht moet worden versoepeld en de werkloosheidsuitkeringen moeten worden afgebouwd. Vanwege de oplopende zorgkosten moeten mensen meer zorg zelf betalen. De hypotheekrenteaftrek moet op de schop, maar dat moet wel 'schokvrij' gebeuren.

Het CDA wil verder 'het Europese ideaal levend houden' en meer Europese samenwerking. Schooltijden moeten meer gaan aansluiten op de werktijden van ouders, en scholen mogen ouders aanspreken op het opvoeden van hun kind.

Het rapport wordt zaterdag aan de CDA-leden gepresenteerd op een partijcongres in Maarssen. De komende maanden wordt erover gediscussieerd, waarna de koers op een volgend congres in juni wordt vastgesteld. Pas daarna gaat het CDA op zoek naar een nieuwe partijleider.

'SuŠrez voor 42 miljoen naar Real Madrid'

Volgens het Spaanse dagblad Sport en de Engelse krant Daily Mail lijkt het erop dat Luis Suárez na een jaar alweer vertrekt uit Liverpool. Real Madrid zou 42 miljoen euro over hebben om de Uruguayaan naar de Spaanse hoofdstad te brengen.

Suárez voelt zich ongelukkig in de Premier League, nadat hij van de Engelse voetbalbond een langdurige schorsing kreeg. De Zuid-Amerikaan schold United-verdediger Patrice Evra een aantal keren uit en daarnaast stak hij in de wedstrijd tegen Stoke City zijn middelvinger op. Real hoopt Suárez daardoor te verleiden voor een overgang naar de Primera División.

Volgens de dagbladen hoopt De Koninklijke met de voormalig Ajacied de jacht op de Spaanse titel met succes te bekronen.

Hersi duikt op bij Jong Ajax

Youssouf Hersi is de komende tijd te bewonderen op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. De middenvelder heeft momenteel geen club en heeft van de Amsterdamse ploeg toestemming gekregen om zijn conditie op peil te houden bij Jong Ajax.

Hersi is op dit moment herstellende van een knieblessure en wil in Amsterdam weer volledig fit zien te worden. De inmiddels 29-jarige Hersi maakte zijn debuut als prof bij Ajax. Vervolgens voetbalde hij voor NAC Breda, sc Heerenveen, Vitesse, FC Twente, AEK Athene en De Graafschap.

Neelie Kroes niet blij met SOPA-wetgeving

Eurocommissaris voor digitale aangelegenheden Neelie Kroes heeft zich vrijdag uitgesproken tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA) die wordt besproken in het Amerikaanse Congres. De omstreden wet heeft al tot veel ophef geleid en afgelopen week gingen websites als Wikipedia op zwart om hun ongenoegen kenbaar te maken.

De SOPA-wetgeving die op dit moment wordt overwogen door het Huis van Afgevaardigden moet de verkoop van illegaal gekopieerde producten uit de Verenigde Staten in het buitenland voorkomen. De grootste aanhangers van de wet zijn de film- en muziekindustrie, wier producten vaak illegaal worden verhandeld. Met de wet krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid websites op een zwarte lijst op te nemen.

"Ik ben blij dat het tij zich tegen SOPA begint te keren: we hebben geen slechte wetgeving nodig als we ons bezig moeten houden met het beschermen van de voordelen van een open internet", schreef Kroes op Twitter.

Ook de Europese Unie heeft de strijd aangebonden met piraterij op het internet, maar probeert dit te doen zonder de internetvrijheid in te perken. "Te hard rijden is ook verboden, maar je plaatst ook geen verkeersdrempels op de snelweg", aldus Kroes.

De EU onthoudt zich meestal van kritiek op Amerikaanse wetten die nog worden besproken, maar politici aan beide zijden van de grote plas kijken heel verschillend aan tegen het reguleren van het internet. Een woordvoerder van de Europese Commissie wees op de wijdverbreide kritiek op SOPA. "Het laat zien dat mensen zeer bezorgd zijn over hun toegang tot het internet en het laat zien dat we naast handhaving, wat erg belangrijk is, ook moeten kijken naar uitbreiding van het aanbod van legale content op het internet."

De woordvoerder voegde daaraan toe dat de EU reeds wetgeving heeft die online piraterij bestrijdt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een herziening van de regels voor intellectueel eigendom om het eenvoudiger te maken om content legaal op het internet te verspreiden.


Neelie Kroes niet blij met SOPA-wetgeving (Foto: Novum)

Kernreactoren Petten en TU Delft vernieuwd

Het kabinet investeert 120 miljoen euro in de modernisering van de kernreactor van de TU Delft en die van Petten. Dat maakte staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vrijdagmiddag bekend na afloop van de ministerraad.

In Petten wordt de zogeheten hogefluxreactor vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Met de huidige reactor in de Noord-Hollandse plaats wordt al vijftig jaar gewerkt. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is. De reactor in Delft is volgens Zijlstra 'outdated' en moet worden vernieuwd.

De investering in Delft is niet alleen nodig vanwege het wetenschappelijk onderzoek aan de TU. De reactor in Delft moet ook dienen als achtervang voor het geval Petten dicht is. De hogefluxreactor in Petten is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen. Die worden gebruikt om kanker mee te behandelen.

Naar Petten gaat veertig miljoen en de provincie Noord-Holland draagt eenzelfde bedrag bij. De kosten van het totale project bedragen ongeveer een half miljard. Het kabinet investeert het eerste traject, omdat de risico's daarvan het grootst zijn. Dat heeft onder meer te maken met de vergunningverlening. Zijlstra verwacht dat het daarna niet moeilijk is om het resterende deel privaat te financieren.

Het geld is afkomstig uit de onderzoeksbegroting van Zijlstra en de overige ministeries dragen ook bij vanwege het belang voor de Nederlandse kenniseconomie. Zonder de investering dreigt sluiting, aldus de bewindsman.


Kernreactoren Petten en TU Delft vernieuwd (Foto: Novum)

'Spice Girls komen weer bij elkaar'

De Spice Girls komen mogelijk weer bij elkaar. De meidengroep zou overwegen om op te treden tijdens de Olympische Spelen, die deze zomer in Londen worden gehouden.

"Mel B doet er alles aan om de reünie voor elkaar te krijgen", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Het is een mooie kans voor de groep om voor een wereldwijd publiek en de beste sporters op te treden."

Ook Emma Bunton zou een comeback wel zien zitten, alleen Victoria Beckham zou de boot afhouden. "Ze heeft het heel druk", zegt de ingewijde over de voormalige Spice Girl, die in juli vorig jaar beviel van haar vierde kind.

Geruchten dat de Britse Melanie Brown, Emma Bunton, Geri Halliwell, Melanie Chisholm en Victoria Beckham een reünie plannen doen al langer de ronde. De Spice Girls braken in de jaren negentig wereldwijd door en scoorden hits als Wannabe en Spice Up Your Life.

Halliwell stapte in 1998 uit de band en twee jaar later lasten de overgebleven groepsleden voor onbepaalde tijd een pauze in. Alle vijf de leden kwamen in 2007 weer kort bij elkaar voor een toer door vijf landen.


Spice Girls - Wannabe

Auto Toro Rosso gereed voor wintertest Jerez

Scuderia Toro Rosso heeft bekendgemaakt dat de nieuwe auto voor het seizoen 2012 op tijd gereed zal zijn voor de eerste wintertest in Jerez. De bolide van de Italiaanse renstal kwam donderdag door de verplichte crashtests van de autosportfederatie FIA.

"We kunnen nu starten met het snel en betrouwbaar maken van de auto," luidde een verklaring van Toro Rosso over de STR7 die toegelaten is voor het seizoen 2012. Volgens de geruchten mag Daniel Ricciardo de nieuwe bolide op 7 februari in Jerez als eerste aan de tand voelen. Jean-Eric Vergne zal later in de week volgen.

EthiopiŽ schorst Bekele voor missen trainingskamp

Olympisch kampioen Kenenisa Bekele is voorlopig geschorst door de atletiekfederatie van Ethiopië. De 29-jarige hardloper kwam samen met 34 andere atleten niet opdagen bij een trainingskamp. De schorsing van Bekele en de anderen wordt weer opgeheven als ze bij een volgende stage wel aanwezig zijn.

Bekele verdedigt komende zomer zijn olympische titels op de 5000 en 10.000 meter. Zijn zaakwaarnemer Jos Hermens vreest niet dat Bekele deelname in Londen misloopt door de schorsing. "Natuurlijk doet Bekele mee aan de Spelen." Volgens Hermens wil de bond van Ethiopië slechts een statement maken.


Ethiopië schorst Bekele voor missen trainingskamp (Foto: Novum)

Leonardo DiCaprio: Hoover droeg geen vrouwenkleren

Ondanks alle geruchten droeg J. Edgar Hoover volgens Leonardo DiCaprio geen vrouwenkleren. "Dat was gewoon een gerucht van iemand die Hoover zwart wilde maken", zegt de 37-jarige acteur, die de voormalige FBI-baas speelt in J. Edgar, tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

"Mensen denken nog steeds dat J. Edgar Hoover zich als vrouw verkleedde, maar dat is volkomen belachelijk", zegt DiCaprio, die voor zijn rol uitvoerig onderzoek heeft gedaan. "Die zou zich nooit van zijn leven in een jurk en met lippenstift in het openbaar vertonen."

Over Hoover, die in 1935 de FBI oprichtte en tot zijn dood in 1972 directeur bleef, gaan al jaren allerlei geruchten. Zo zou hij een homoseksuele relatie hebben gehad met zijn onderdirecteur Clyde Tolsen, in de film gespeeld door Armie Hammer.

Omdat Hoover zelf nietsontziend was in het zwartmaken en vervolgen van al zijn politieke tegenstanders, waren anderen ook naarstig op zoek naar aantijgingen over de FBI-baas. De stap van homoseksualiteit naar travestie werd al snel gemaakt.

"Dat verhaal over die vrouwenkleren kwam van een vrouw van wie de echtgenoot door Hoover in de bak was gegooid en die hem terug wilde pakken", legt DiCaprio uit. "Hij wist van die geruchten, die hem gedurende zijn hele carrière hebben achtervolgd."

De FBI heeft de verhalen omtrent Hoovers vermeende homoseksualiteit en travestie altijd met klem ontkend. De Amerikaanse krant Washington Post publiceerde in november een artikel waarin vooraanstaande historici ook hun twijfels uitten.

Hoover ging weliswaar meermalen met Tolson op reis, en de twee maakten lieve vakantiekiekjes van elkaar, sliepen in naast elkaar gelegen hotelkamers en gingen regelmatig samen uit eten, maar er is geen bewijs van seks tussen de twee mannen, zo zeggen de historici.

Regisseur Clint Eastwood gaf al lang voordat de film uitkwam aan niet teveel stil te willen staan bij de geruchten. Wel is in zijn film een scène te zien waarin een rouwende Hoover vlak na de dood van zijn moeder haar ketting omdoet en jurk aantrekt.

J. Edgar draait momenteel in vele Nederlandse bioscopen.


Leonardo DiCaprio: Hoover droeg geen vrouwenkleren (Foto: Novum)

'Kim Jong Un had leiding over kernproeven'

De nieuwe Noord-Koreanse leider Kim Jong Un had in het verleden de leiding over satellietlanceringen en Noord-Koreaanse kernproeven die de vijanden van het land 'beangstigden'. Dat meldt de Noord-Koreaanse regeringswebsite Uriminzokkiri vrijdag.

Buurlanden van Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben hun twijfels geuit of Kim Jong Un er klaar voor is om het land, dat een kernwapenprogramma heeft maar zijn 24 miljoen inwoners niet zelf kan voeden, te leiden. Maar volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia werkte hij in militaire en economische zaken al jaren nauw samen met zijn vader, de op 17 december overleden Kim Jong Il. Op de militaire academie was al gebleken dat hij 'volledig is toegerust' met de kwaliteiten van een buitengewone generaal, zegt Uriminzokkiri.

Kim Jong Un werd pas in september 2010 door zijn vader als opvolger naar voren geschoven. Hij promoveerde snel tot viersterrengeneraal en vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de communistische partij. Na het overlijden van zijn vader gingen de belangrijkste titels op hem over. De Noord-Koreaanse staatstelevisie zond eerder deze maand een documentaire uit waarin Kim Jong Un in april 2009 de lancering van een langeafstandsraket gadeslaat.


'Kim Jong Un had leiding over kernproeven' (Foto: Novum)

1 mln voor pornofilm vrouw met 2 vagina's

Vorige week werd Hazel Jones plotseling wereldnieuws. De 27-jarige Britse heeft namelijk twee vagina's. Velen opperden al dat er een glanzende carrière in de pornoindustrie voor de sexy blondine is weggelegd. Nu is het dan eindelijk zo ver: Vivid heeft Jones het bedrag van 1 miljoen dollar geboden om met haar een pornofilm te mogen opnemen.

Steven Hirsch, baas van pornoboer Vivid Entertainment, klom vorige week direct in de pen toen hij lucht kreeg van de bizarre aandoening van de mooie dame uit High Wycombe. "Je bent duidelijk een bijzondere vrouw", schreef de pornobaas. "Ik zou graag een ster van je maken in een toekomstige pornofilm. We willen je maximaal een miljoen dollar betalen voor je diensten."

Maar helaas voor de liefhebbers van obscure pornofilms: Jones heeft het aanbod afgewezen. De geschokte Engelse heeft verklaard nooit haar lichaam te verkopen. "Ik heb nog nooit eerder een dergelijk aanbod gekregen", zo laat Jones weten. "In nog geen miljoen jaar zou ik zoiets overwegen. Ik wil slechts met rust worden gelaten."


Helaas geen triple penetration voor deze dame!

FOK!filmtips van de dag: Volver

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Yo Ho, Yo Ho A Pirate's Life for Me

Pirates of the Caribbean Curse of the Black Pearl

Het is weer vrijdag, het weekend staat voor de deur en voor degenen die zodoende niet op stap (kunnen) gaan is er weer een mooi filmaanbod op het kleine scherm. Laten we beginnen met een film die werd gebaseerd op een achtbaan in Disneyworld. Op SBS6 is namelijk om 20.30 uur de film Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 te zien. Het eerste deel uit de succesvolle reeks over de piraat Jack Sparrow (Johnny Depp). Een moderne klassieker van regisseur Gore Verbinski, die regelmatig doet denken aan de klassieke piratenfilms van Errol Flynn. Sparrow is een soort kruising van Bugs Bunny, Groucho Marx en Keith Richards van de Rolling Stones.

Live Free Or Die Hard

Op RTL5 het vierde deel uit de eveneens succesvolle reeks Die Hard films. In Live Free or Die Hard (2007) moet smeris John McFarlane (Bruce Willis) een jonge hacker Matt Farrell (Justin Long) ophalen. Het lijkt in eerste instantie een routineklus maar als het huis van Farrell kort en klein wordt geschoten weet McFarlane dat er meer gaande is. Een groep hackers, onder leiding van ene Thomas Gabriel, probeert de Amerikaanse samenleving te saboteren, door computernetwerken plat te gooien en zorgen daarmee voor een enorme chaos. Helaas voor Gabriel heeft hij McClane als tegenstander. Zeldzaam voorbeeld van een filmreeks waarin zelfs het vierde deel de magie van de voorgaande films weet vast te houden. Spectaculaire actiefilm van de hand van Len Wiseman, die we ook kennen van de eerste twee Underworld films en de ijzersterke pilot van de remake van de tv-serie Hawaii Five-0 uit 2010.

Volver

Voor de FOK!filmtip moeten we echter bij de Zuiderburen van Canvas zijn. Om 22.20 uur is daar namelijk de komische dramafilm Volver van Pedro Almodovar te zien. De bloedmooie Penélope Cruz speelt de weduwe Raimunda, wiens man op een mysterieuze wijze om het leven kwam. Haar leven heeft een drastische wending genomen maar ze probeert dit te verbergen voor haar omgeving. Dit zorgt voor nogal war verwarring en misverstanden. En dan zijn er opeens ook nog de geruchten dat haar overleden moeder werd gezien door een aantal mensen. Almodovar legt in de meest mooie kleuren het leven vast van drie generaties vrouwen die overleven door te liegen en bedriegen. Penelope Cruz kan trouwens ook heel aardig zingen.

Volver 02
De drie generaties vrouwen in Volver.

Om 23.05 uur op RTL5 Ridley Scott's Hannibal over de seriemoordende kannibaal Hannibal Lecter. Clarence Starling ziet er in deze film opeens uit als Julianne Moore in plaats van de vertrouwde Jodie Foster - beetje jammer - en gaat verder waar Silence Of The Lambs ons achter liet. Hannibal Lecter
Lecter is dus ontsnapt uit gevangenschap en leeft ondergedoken in Italie. Een overijverige Italiaanse bromsnor genaamd inspecteur Pazzi komt hem echter op het spoor en gaat ver om een bom geld te kunnen verdienen. Lecter heeft echter nog een oude 'vriend' Mason Verger (briljant neergezet door een totaal onherkenbare Gary Oldman) die naar hem op zoek is om een oude rekening te vereffenen. Verger is namelijk het enige slachtoffer van Lecter die hem overleeft heeft. En dan is er ook nog eens de ratachtige politieagent Paul Krendler die Starling in de nek loopt te hijgen. 

Entre Nosotros
Entre Nosotros.

Nog meer drama op Nederland 2 waar de Nederlandse film Entre Nosotros van Paloma Aguilera Valdebenito te zien is. Een grotendeels Spaans gesproken film over een afscheidsfeestje voor een man en zijn zoon die terugkeren naar Chili. Een film met een overtuigende cast van veelal amateur-acteurs. Voor de liefhebbers van Spaanse films is er om 00.05 uur op Nederland 2 de film Azuloscurocasinegro (Donkerblauwbijnazwart) te zien. Jorge werkt als conciërge en portier in een appartementencomplex in Madrid. Hij hoopt op een goede baan en een beter leven maat twee vrouwen maken het allemaal nog een stuk lastiger. Voor de nachtbrakers hebben we tenslotte nog de verrassende horrorfilm The Ruins in de aanbieding via BBC1 om 00.30 uur. Een viertal vrienden gaan de Mexicaanse jungle in om ruïnes van de Maya's te bekijken. Wanneer ze het fantastische gebouw staan te bewonderen, gebeurt er iets dat hen met doodsangst naar de top van het afbrokkelende stenen bouwwerk drijft. Er blijken afschrikwekkende en levensgevaarlijke krachten te huizen, die hen dwingen tot een bikkelhard gevecht op leven en dood.

The Ruins

Veel kijkplzier.

BAM haalt opdracht spooronderhoud Betuwe binnen

BAM Rail, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, heeft van ProRail de opdracht gekregen voor het spooronderhoud in de Betuwe, zo maakte het bouwbedrijf vrijdag bekend.

BAM voert vanaf 1 juni voor een periode van vijf jaar het spooronderhoud uit. Hierbij gaat het om de sporen in en rond Den Bosch en Geldermalsen.

Het gebied waarvoor BAM verantwoordelijk wordt omvat onder meer 200 wissels, 225 kilometer spoor, 180 kilometer baanlichaam, 13 stations, 80 overwegen, 300 kilometer bovenleiding, drie grote spoorbruggen en vele kunstwerken en duikers.

Financiële details heeft BAM niet bekendgemaakt.

[AO] Clijsters treft Li bij laatste zestien

Kim Clijsters en Na Li staan in de vierde ronde van de Australian Open tegenover elkaar. De Belgische titelverdediger, als elfde genoteerd, was met 6-3 en 6-2 te sterk voor Daniela Hantuchova (20) uit Slowakije. De als vijfde geplaatste Li zag haar Spaanse opponent Anabel Medina Garrigues bij een 3-0 voorsprong opgeven in de eerste set.

"Nadat ik gisteren een vrije dag had en vandaag in de avondpartij stond moest ik even in mijn ritme komen", zei de 28-jarige Clijsters na afloop. "Ik wist gelukkig de belangrijke punten te maken en ik ben tevreden dat ik steeds beter ging spelen."

De Chinese Li, winnares van Roland Garros in 2011, kreeg vrije doorgang, nadat Medina Garrigues door haar rechterenkel was gegaan. Ook na een blessurebehandeling kon de Spaanse niet verder spelen.

Clijsters en Li troffen elkaar vorig jaar in de eindstrijd in Melbourne. De Belgische was toen in drie sets te sterk met 3-6, 6-3 en 6-3.


Clijsters treft Li bij laatste zestien (Foto: Novum)

Megakettingbotsing in Duitsland

Op de Duitse snelweg A1 heeft een enorme kettingbotsing plaatsgevonden. Er zijn circa vijftig auto's op elkaar geknald. Het ongelukt gebeurde rond 12.00 uur tussen Cloppenburg en het knooppunt Ahlhorner Heide.

De weg is afgesloten. Vlak voor het ongeluk zou er sprake zijn geweest van een sneeuwstorm, welke het ongeluk kan hebben veroorzaakt.

Verschillende mensen zitten nog vast in hun voertuigen. De hulpdiensten zijn druk bezig iedereen eruit te krijgen.

Student steelt iPad 'voor studie'

Een 20-jarige mbo-student uit Maastricht is donderdag gezakt voor een studietoets die hij zelf had verzonnen. Toen hij in een elektronicazaak betrapt werd met een gestolen iPad verklaarde hij tegen de politie dat hij in het kader van zijn studie wilde kijken in hoeverre het mogelijk was om te stelen uit een dergelijke winkel.

De man, die een opleiding voor audiovisuele media volgt, liep tegen de lamp toen een beveiliger hem bij het verlaten van de winkel in de Limburgse hoofdstad vroeg zijn rugzak te openen. Daarin bleek een geprepareerde tas in te zitten met de uit de zaak ontvreemde iPad ter waarde van een kleine achthonderd euro.

"Ik vrees dat u voor deze toets bent gezakt", antwoordde een politiemedewerker op de verklaring van de student.

'THQ maakt game rond Pixar-film Brave'

Uitgever THQ en de gamestudio Behaviour Interactive werken aan een game rond Pixar-animatiefilm Brave. Dat blijkt uit gegevens van het Australische leeftijdskeuringsorgaan OFLC. Het spel is nog niet officieel onthuld door de uitgever.

De twee gamebedrijven hebben ervaring met het maken van spellen bij Pixar-films. THQ gaf eerder spellen uit rond The Incredibles en Cars, terwijl Behaviour Interactive een game maakt rond animatiefilm Monsters Inc.

De meest recente games rond producties van Pixar kwamen uit de studio's van Disney. Toen ging het om Toy Story 3: The Video Game en Cars 2: The Video Game.

Brave is de dertiende animatiefilm van Pixar en tevens de eerste met een vrouwelijke hoofdrol. Het verhaal gaat over prinses Merida, die probeert een vloek over haar koninkrijk ongedaan te maken. De film draait vanaf 2 augustus in de bioscoop.


'THQ maakt game rond Pixar-film Brave' (Foto: Novum)

[OS 2012] Vier maal goud voor de vliegende huisvrouw

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, Olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vandaag komt er een stukje historie aan bod. Niet alleen olympische historie maar ook een stukje Nederlandse sportgeschiedenis en ook Londen heeft een belangrijke plek in het verhaal. Dit alles komt namelijk samen bij het hoogtepunt in de carrière van Fanny Blankers-Koen.

Makers flitspaalbom beschuldigd van moordpoging

De twee mannen die vastzitten voor het vastmaken van een bom aan een flitspaal in Voorschoten, wordt poging tot moord ten laste gelegd. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag gezegd. De mannen moeten dinsdag op een pro-formazitting voor de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Toen een bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het explosief aan de paal aan de Voorschoterweg op 23 oktober vorig jaar probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de man zijn rechterhand. Ook een andere bomruimer en een technisch rechercheur raakten gewond.

De twee mannen uit Voorschoten hebben bekend betrokken geweest te zijn bij het incident. Een derde verdachte werd eerder vrijgelaten.

'Schoonmaker blijft schoonmaker'

Het VVD-credo dat als men laag begint, hard werkt en daarmee vervolgens hogerop komt blijkt in de meeste gevallen niet waar te zijn. Dit zei arbeidsmarkt-schrijver Will Tinnemans donderdag in Nieuwsuur.

"Je komt in dienst bij een schoonmaakbedrijf als schoonmaker. En het is vrijwel onmogelijk om eruit te komen. Je zit er waarschijnlijk voor de rest van je leven in, want die bedrijven investeren ook niet in scholing; ze zorgen niet dat je eruit komt. Ze hebben er geen belang bij want dat is hun ding; schoonmaken", legt Tinnemans uit.

De schrijver van het boek 'Voor jou tien anderen - uitbuiting aan de onderkant van de arbeidsmarkt' vertelt ook dat er veel werkende armen zijn in Nederland: "60 procent van de totale groep armen heeft inkomen uit arbeid."

Tinnemans vindt dat bedrijven en de overheid veel meer aandacht moeten geven aan laagbetaalde werknemers want anders zou er wel eens sociale en politieke instabiliteit kunnen uitbreken.


'Schoonmaker blijft schoonmaker'

Moordenaar familie Jennifer Hudson voor de rechter

De vermeende moordenaar van Jennifer Hudsons familie moet in april voor de rechter verschijnen. De man zou in 2008 de moeder en twee andere familieleden van de actrice om het leven hebben gebracht.

De zaak tegen William Balfour gaat op 9 april van start met de juryselectie, de eerste verhoren vinden op 23 april plaats. Balfours advocaat verklaarde donderdag dat de verdediging nog niet klaar is voor de zaak, maar dat legde de rechter naast zich neer.

Balfour wordt ervan verdacht in oktober 2008 Hudsons moeder, broer en neefje te hebben vermoord. De man is de ex-man van een zus van de actrice, Julia Hudson. Balfour zou uit jaloezie hebben gehandeld omdat Julia contact had met een andere man. Met een wapen dat hij stal van Hudsons broer Jason schoot hij de drie familieleden dood, aldus de aanklager.

Jennifer Hudson moet zich beschikbaar houden om een verklaring af te leggen. Balfours advocaat vroeg om contactgegevens van de 30-jarige actrice, maar kreeg die niet met het oog op de privacy van de Oscarwinnares en zangeres.

Man breekt penis tijdens vrijpartij

De 25-jarige Maciej Mlodkowsk is absoluut niet te benijden. De beste man heeft tijdens een wip met zijn vriendin zijn jongeheer gebroken.

"We waren ongeveer een half uurtje bezig", zo verklaarde zijn 23-jarige vriendin aan de ambulancebroeders. "Plotseling klonk er een overweldigend, krakend geluid. Mijn vriend schreeuwde het uit. Het was echt beangstigend."

Artsen hebben een penisbreuk bij de arme drommel geconstateerd. Hierbij zijn de spieren rond de fallus als gevolg van extreme druk gebroken. "Het is niet levensbedreigend, maar het is zeer pijnlijk en kan leiden tot een gebrek aan seksuele prestaties", verklaarde dokter Jozef Malych, die de jongeheer heeft behandeld.

Schoonmakers dinsdag naar Utrecht voor vierde mars

De actievoerende schoonmakers lopen dinsdag een vierde mars van respect, ditmaal in Utrecht. Volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer monden de acties uiteindelijk uit in een 'elfstedentocht'. Maandag staan gesprekken met de werkgevers op het programma, maar de acties worden niet opgeschort.

Wat de vijfde stad is die de schoonmakers aandoen wil Meyer nog niet zeggen. Naast de mars dinsdag in een van de wijken van Utrecht, is de vakbond ook internationale acties aan het voorbereiden. Schoonmakers van in Duitsland en de VS gevestigde Nederlandse bedrijven leggen binnenkort uit solidariteit ook hun werk neer.

OSB nodigde de schoonmakers afgelopen woensdag via de media uit om weer aan tafel plaats te nemen. Voorwaarde voor de werkgevers is wel dat het gesprek 'binnen realistische financiële kaders' plaatsvindt. "Wij hebben een reëel bod gedaan van drie procent meer loonkosten", licht een woordvoerder toe. "Daaraan houden we vast, de werknemers moeten dan maar aangeven wat ze het belangrijkste vinden."

Bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer heeft de uitnodiging aanvaard, maar wacht het voorstel van de werkgevers wel af. "Willen ze wel serieus onderhandelen?", vraagt Meyer zich af. "Want we moeten allebei bereid zijn om te bewegen. Zeggen dat je vasthoudt aan het kader van drie procent lijkt bewegen op de plaats."

Eerdere onderhandelingen over een schoonmaak-cao liepen eind 2011 vast. De schoonmakers voeren daarom sinds begin dit jaar actie. Zij willen onder andere meer respect voor hun werk, doorbetaling bij ziekte en meer loon. Volgens de werkgevers levert dat eisenpakket twaalf procent meer kosten op.


Schoonmakers dinsdag naar Utrecht voor vierde mars (Foto: Novum)

LibiŽ had geheime voorraad chemische wapens

Het regime van wijlen Moammar Gadhafi had een voorraad chemische wapens die niet was aangemeld bij de internationale organisatie die toeziet op een verbod op dergelijke wapens. Dat hebben internationale inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vrijdag gezegd.

De inspecteurs brachten vorige week een bezoek aan Libië. Zij troffen daar mosterdgas aan en granaten die volgens hen ontworpen zijn om geladen te worden met een chemische lading. "Ze zijn niet gebruiksklaar, omdat ze niet geladen waren met een chemisch middel", aldus een woordvoerder van de OPCW.

De woordvoerder wilde niet zeggen hoeveel chemische wapens er zijn aangetroffen. Wel zei hij dat het gaat om slechts 'een fractie' van de hoeveelheid die Gadhafi in het verleden heeft aangegeven bij de OPCW, die in Den Haag is gevestigd.

De nieuwe regering in Libië maakte melding van de voorraad wapens nadat het regime van Gadhafi was gevallen. De wapens liggen opgeslagen in een depot in het zuidoosten van Libië. In hetzelfde depot liggen ook chemische wapens die Gadhafi wel had aangegeven. Hij deed dat in 2004 om het isolement van Libië te doorbreken.

Na zijn melding werd een begin gemaakt met de vernietiging van de wapens. Vorig jaar moest dit worden gestaakt wegens een technisch probleem. Oorspronkelijk zou in april dit jaar de vernietiging van de chemische wapenvoorraad voltooid zijn. Deze deadline wordt echter niet meer gehaald. De nieuwe regering heeft tot april om met een nieuw plan te komen voor de vernietiging van de voorraad.

Van der Wiel ook zondag niet tegen AZ

Gregory van der Wiel is zondag niet inzetbaar in de competitietopper tegen AZ. De 23-jarige rechterverdediger is niet voldoende hersteld van een liesblessure. Volgens trainer Frank de Boer moet Van der Wiel waarschijnlijk nog twee weken toekijken. "Hij wil eerst helemaal pijnvrij zijn en dat is hij op dit moment niet."

"Samen met Gregory en de medische staf hebben wij besloten om hem aan de kant te houden tot hij honderd procent fit is", zei De Boer vrijdag op een persconferentie. Van der Wiel werd ook donderdag in het 2-3 verloren bekerduel tegen AZ uit voorzorg nog aan de kant gehouden.

Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen zijn ook niet van de partij in Alkmaar. De Boer kan zondag wel weer beschikken over Lorenzo Ebecilio. De linksbuiten kampte met een rugblessure.

Economische malaise gaat aan IKEA voorbij

De economische onzekerheid in veel van de landen waarin IKEA is gevestigd deert de meubelgigant niet. De winst van het Zweedse bedrijf steeg het afgelopen boekjaar met 10,3 procent, de omzet groeide met 6,9 procent.

IKEA liet vrijdag weten dat de nettowinst over het afgelopen boekjaar dat eindigde op 31 augustus, is uitgekomen op 2,97 miljard euro. De omzet kwam door de groei uit op 25,17 miljard dollar. Topman van het Zweedse bedrijf Mikael Ohlsson meldde bovendien dat sinds september de verkopen nog verder zijn gestegen.


Economische malaise gaat aan IKEA voorbij (Foto: Novum)

Val wordt boomsnoeier (65) fataal

Een 65-jarige man uit Raalte is vrijdagochtend overleden nadat hij bij snoeiwerkzaamheden uit een boom was gevallen. Hij was als vrijwilliger aan het snoeien bij de Pauluskerk aan de Westdorplaan in zijn woonplaats, toen hij door nog onbekende oorzaak viel.

De man werd in kritieke toestand met een ambulance naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht, waar hij kort na aankomst overleed, laat de politie weten. Hij was onderweg nog door een met een helikopter aangevlogen trauma-arts onderzocht.

Lady Gaga lanceert eigen liefdadigheidsstichting

Lady Gaga lanceert volgende maand haar eigen liefdadigheidsstichting, de Born This Way Foundation. De zangeres en haar moeder willen zich hard maken voor meer tolerantie en emancipatie.

"Mijn dochters stichting komt voort uit haar passie de wereld een beetje beter te maken", legt Gaga's moeder Cynthia Germanotta uit in een verklaring. "Een wereld waar mensen vriendelijker en aardiger voor elkaar zijn en waar iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is, ongeacht de verschillen."

Niet alleen Gaga en haar moeder maken deel uit van de Born This Way Foundation, de excentrieke zangeres wordt ondersteund door beleidsmakers, non-profitorganisaties, leidinggevenden en jongeren zelf. De stichting richt zich vooral op de jeugd en wil een nieuwe cultuur creëren, gericht op vriendelijkheid, moed en persoonlijke ontwikkeling. Speerpunten worden zelfvertrouwen, welzijn, loopbaanontwikkeling en het tegengaan van pesten.

"Mijn dochter heeft veel te maken gehad met de strijd die jongeren tegenwoordig moeten leveren", gaat Gaga's moeder verder. "Ze ziet wat de gevolgen zijn van onvoldoende ondersteuning. Samen kijken we uit naar een stichting die de jeugd versterkt en accepteert als waardevolle leden van onze maatschappij."

Gaga zette zich eerder al in voor goede doelen, zoals de emancipatie van homo's. De Born This Way Foundation wordt op 29 februari gelanceerd op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard.

Vijf Nederlandse golfers op Ladies Tour

Vijf Nederlandse golfers hebben een startbewijs voor de Ladies European Tour van 2012 verdiend. Marjet van der Graaf en Chrisje de Vries plaatsten zich vrijdag in het Spaanse La Manga voor het hoogste profniveau. Ze eindigden respectievelijk als vierde en 22e bij de Qualifying School. Een plek bij de eerste dertig volstond.

Van der Graaf en De Vries voegen zich bij Christel Boeljon, Dewi-Claire Schreefel en Marieke Nivard, die eerder al deelname afdwongen. Boeljon en Schreefel hebben ook een speelkaart voor toernooien van de Amerikaanse Tour.

Poolse politicus wil joint roken in parlement

De leider van een nieuwe linkse partij in Polen heeft gedreigd een joint op te steken in het parlement. Janusz Palikot wil de joint opsteken om zijn pleidooi voor de legalisering van softdrugs kracht bij te zetten.

Het dreigement van Palikot heeft hem echter op een ramkoers gebracht met de voorzitter van het parlement. Ewa Kopacz heeft gezworen dat ze Palikot niet zomaar de wet laat overtreden en zei het openbaar ministerie te hebben ingeschakeld.

Palikot, de leider van de Palikot Beweging, wil vrijdag een wetsvoorstel indienen waarin het bezit van kleine hoeveelheden marihuana niet langer strafbaar is.

De Palikot Beweging wil de invloed van de katholieke kerk in de Poolse politiek terugdringen en het conservatieve Polen liberaliseren. De partij eindigde op de derde plek bij de Poolse parlementsverkiezingen in november.


Poolse politicus wil joint roken in parlement (Foto: Novum)

Pirelli zoekt recente F1-bolide voor tests

Bandenfabrikant Pirelli is nog altijd op zoek naar een Formule 1-bolide van recente makelijk. De Italiaanse rubbermaker had de beschikking over de Toyota TF109 uit 2009 om banden te testen, maar deze is vrijwel op. De F1-teams ruzieën nog over welke auto de opvolger hiervan moet worden.

"Sommigen suggereren om de Toyota TF109 te vernieuwen, maar die auto staat nu in het museum en is geen realistische optie. Ons is nog geen passende oplossing aangereikt. We willen van iemand een 2011-bolide, maakt niet uit van wie. Wij willen testen met precisie en hoe ouder de wagen, hoe verder weg we verwijderd raken van het huidige materiaal," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

De Brit begrijpt dat het gevoelig ligt om zomaar een bolide van een team aan te schaffen omdat deze renstal in de toekomst hierdoor mogelijk oneigenlijk voordeel kan krijgen, omdat de banden op een bolide van die renstal verder ontwikkeld worden. Pirelli wil echter ook niet in de situatie komen dat de banden niet meer aansluiten bij de toekomstige Formule 1-bolides.

"We hebben interessante ideeën voor 2013, maar moeten daar wel mee aan de slag. We kunnen veel doen in de simulator, ook in samenwerking met de teams, maar voor de laatste stap hebben we toch wat testsessies nodig. Hooguit drie denk ik, puur om de banden af te ronden. En dat gaat gebeuren, daar ben ik zeker van."

Iran richt pijlen op Barbie

De verkoop van barbies in Iran wordt aan banden gelegd. De politie in het land heeft tientallen winkels die de populaire poppen verkopen gesloten, meldt persbureau Mehr. De inbeslagname is deel van een 'nieuwe fase' van de campagne tegen symbolen van de westerse cultuur, meldt het persbureau op basis van bronnen bij de politie.

Barbie, geschapen naar het evenbeeld van de jonge westerse vrouw, mag officieel al sinds de jaren negentig niet meer worden verkocht. De zwempakken en minirokjes waarin de poppen aan de man worden gebracht, staan haaks op de strenge kleding- en gedragsvoorschriften voor vrouwen in de Islamitische Republiek.

In 2002 werd daarom al campagne gevoerd tegen Barbie. De regering introduceerde een eigen poppenlijn, de tweeling Dara en Sara, die de traditionele Iraanse normen en waarden moest bevorderen. De inbeslagname van de Amerikaanse poppen werd uiteindelijk gestaakt, en Barbie begon weer aan haar opmars.

Ook westerse boeken, films, muziek, kapsels en kledingstukken blijven ondanks de vele verboden van de overheid in trek bij Iraanse jongeren. Zelfs televisiezenders van de staat zenden regelmatig Hollywoodfilms uit.

Sinds de Iraanse Revolutie van 1979 strijdt het regime in Teheran tegen wat het de westerse 'culturele invasie' noemt. Sindsdien probeert het regime de invoer van speelgoed van Amerikaanse en Europese makelij te ontmoedigen.

In 2008 waarschuwde de rechterlijke macht nog voor de gevolgen van de import van barbiepoppen en ander speelgoed. De vraag ernaar onder de ruim 25 miljoen Iraanse kinderen en tieners blijft echter onverminderd groot.


Iran richt pijlen op Barbie (Foto: Novum)

The Reem #10

Alistair Overeem is een gigantisch sterke vechter. Zo won hij in 2010 de K-1 World Grand Prix en is hij houder van de Dream Heavyweight Title en de Strikeforce Heavyweight Title. Afgelopen 30 december vocht hij voor het eerst in de UFC, de grootste MMA organisatie ter wereld. Hij vocht daar tegen Brock Lesnar. Alistair heeft al tijden een documentaire lopen rondom zijn MMA leven en nu zijn de beelden beschikbaar rondom de dag van het gevecht.

"Kleurproblemen Xbox 360 worden aangepakt"

Met de launch van het vernieuwde Xbox 360-dashboard vorige maand hebben sommige gamers problemen gekregen met de kwaliteit van videobeelden. In eerste instantie leek Microsoft de problemen weg te wuiven, maar nu hebben ze aangegeven aan een oplossing te werken.

Het 'Metro'-dashboard kan er voor zorgen dat videobeelden met een gelimiteerd RGB-kleurbereik afgespeeld worden, wat leidt tot vage kleuren en grijstinten in plaats van zwart. Dit probleem werd eerder al gerapporteerd door verschillende bètatesters, maar Microsoft ging hier toentertijd niet op in. Microsoft-woordvoerder Major Nelson heeft nu via Twitter aangegeven dat Microsoft zich bewust is van het probleem en dat ze op zoek zijn naar een oplossing: "We're aware of the colorspace issue w/ some Xbox video apps & are working on a fix. No ETA yet but we hope to have an update soon."

Britse atlete Wilson blijft vier jaar geschorst

Atlete Bernice Wilson blijft vier jaar geschorst. Het beroep dat de 27-jarige sprintster had aangetekend tegen de straf die ze had gekregen toen ze in juni positief testte op anabole steroïden werd vrijdag verworpen. Ze weet dat zelf aan een verontreinigd monster. De gebruikelijke straf voor een eerste dopingvergrijp is twee jaar.

"Dit is een duidelijke boodschap aan iedereen die aan doping denkt in het Verenigd Koninkrijk", zei het hoofd van het Britse antidopingbureau Andy Parkinson tegen de BBC. "Wij eisen altijd zware straffen voor atleten die vals spelen ."

Wilson was vorig jaar actief op het EK indoor in Parijs. Ze drong op de 60 meter door tot de halve finale.

[AO] Del Potro en Tomic verder

Juan Martin del Potro heeft de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De als elfde geplaatste Argentijn was in de avondpartij in Melbourne een maatje te groot voor Yen-Hsun Lu uit Taiwan: 6-2, 6-3 en 6-0. In de volgende ronde staat Del Potro tegenover de Duitser Philipp Kohlschreiber, die Alejandro Falla met 6-3, 6-2 en 7-6 (3) uitschakelde.

Thuisfavoriet Bernard Tomic was in een kraker te sterk voor Alexandr Dolgopolov (13). De 19-jarige Tomic stapte na bijna vier uur spelen als winnaar van de baan met 4-6, 7-6 (0), 7-6 (6), 2-6 en 6-3. Bij de laatste zestien moet de Australiër het opnemen tegen Roger Federer, die eerder op vrijdag Ivo Karlovic de baas was.

Politie redt wietoogsters van 'wisse dood'

Zes wietkwekers zijn maandagochtend aan de dood ontsnapt door een politie-inval. Ze waren wiet aan het oogsten en hadden een zogenoemde CO2-kachel zonder afvoer aangezet, waardoor ze bewusteloos hadden kunnen raken.

De zes mannen van 26 tot 36 jaar waren aan het werk in Amsterdam-Zuidoost. Omwonenden die een zware, zoete geur roken hadden de politie getipt, die besloot poolshoogte te nemen bij de woning in de K-buurt. Omdat niet open werd gedaan, forceerden agenten de deur, waarop de mannen met een berg henneptoppen werden aangetroffen in de zitkamer.

De oogsters, die vanwege de kou een kachel uit de plantageruimte hadden gepakt, reageerden afwezig. De kachel bleek een gevaarlijke CO2-kachel die bedoeld is om lucht in een kwekerij te verwarmen en koolstofdioxide produceert om wietplanten sneller te laten groeien, legt de projectleider opsporing van het korps Amsterdam-Amstelland uit.

"Maar deze kachels produceren ook koolstofmonoxide. Dat is een sluipmoordenaar voor mensen. Aanwezigen in de ruimte raken eerst bewusteloos, daarna is het over en uit." Een van de mannen was misselijk en had hoofdpijn, de eerste verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. "Hij schrok enorm toen ik hem erop wees dat ze vermoedelijk aan de dood ontsnapt zijn", zegt de projectleider.

De zes zijn na verhoor met een dagvaarding naar huis gestuurd, volgens de politie ongetwijfeld opgelucht.

"Diablo III nog aan verandering onderhevig"

Diablo 3-fans die dezelfde ervaringen verwachten van de uiteindelijke game als van de huidige bèta zullen wellicht bedrogen uitkomen, want volgens game directeur Jay Wilson komen er nog een aantal grote veranderingen aan.

Dit betekent ook dat de verwachte releasedatum in februari hoogstwaarschijnlijk niet gehaald gaat worden. Wilson geeft aan dat de game daar nog niet aan toe is maar voegt toe dat "No one will remember if the game is late, only if it's great."

Op de Blog van Diablo 3 schrijft Wilson dat Blizzard niet enkel bezig is met het polijsten van de huidige bèta, maar dat ze ook bezig zijn met het bewerken van de basis van de game en het gamesysteem. "We're changing some of the systems we've gotten the most feedback on both internally and from the beta test, including crafting, items, core attributes, and inventory. In addition we're working on major changes to the skill and rune systems that we're not ready to talk about, but I promise you we can't possibly ship without a finished skill and rune system."

Alle details kunnen gevonden worden op de Diablo 3-blog, maar de grootste veranderingen zullen betrekking hebben op de eigenschappen van de karakters: de 'Defence'-, 'Attack'- en 'Precision'-stats zullen vervangen worden door overkoepelende 'Strength'-, 'Dexterity'-, 'Intellect'- en 'Vitality'-stats. "This change makes the stats more intuitive and fixes some of the itemization issues we were running into," aldus Wilson.

Wanneer Diablo 3 uitkomt is voorlopig dus nog niet bekend, maar Blizzard doet er alles aan om de ultieme versie te maken. "Our hope is that by embracing our iterative design process in which we question ourselves and our decisions, Diablo 3 won't just live up to our expectations, but will continue to do so a decade after it's released."

Andrť Rieu verkiest Maastricht boven BraziliŽ

André Rieu wil koste wat kost optreden in Maastricht. De violist vindt zijn jaarlijkse openluchtconcerten zo belangrijk dat hij voor de shows zijn Braziliaanse tournee onderbreekt.

"Ik vind het belangrijk om deze jaarlijkse traditie in ere te houden en heb daarom besloten speciaal terug te komen uit Brazilië", licht de Limburgse violist toe. "Eventuele andere concerten daar worden op een later tijdstip gepland."

Vanwege de tournee door Brazilië leek het er even op dat Rieu dit jaar niet op het Vrijthof zou staan. "We spelen over de hele wereld, maar ik vind het toch altijd heerlijk en bijzonder om weer terug te komen naar mijn Maastricht", licht Rieu vrijdag toe. Deze zomer strijkt hij vanaf 22 juni drie dagen neer in Limburg.

"Het is echt een thuiswedstrijd. Spelen op het mooiste plein van Nederland voor mijn vrienden, familie en met mijn kleinkinderen in het publiek", verkneukelt de violist zich. "Ik verklap nog niets, maar dat we er dit jaar weer een bijzonder feest van gaan maken staat vast!"

Consument laat geld nog steeds niet rollen

Huishoudens hebben in november 1,2 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. De afname is wel iets minder groot dan in oktober, toen de uitgaven van huishoudens 1,7 procent daalden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

De uitgaven aan goederen waren in november 3,0 procent lager op jaarbasis. Vooral aan auto's werd minder besteed. Door het zachte weer was het gasverbruik ook veel lager. Nuon en Essent becijferden al eerder dat de besparingen hierop zeventig tot tachtig euro bedroeg. Net als in voorgaande maanden kochten consumenten ook flink minder huishoudelijke artikelen en artikelen uit woninginrichtingswinkels.

Aan voeding- en genotsmiddelen besteden consumenten 0,8 procent minder in november. De bestedingen aan diensten waren 0,5 procent hoger.


Consument laat geld nog steeds niet rollen (Foto: Novum)

Aanrander geeft zich aan na publicatie foto

Een 36-jarige man die verdacht wordt van zware mishandeling van een vrouw in Den Haag heeft zich donderdag bij de politie gemeld. Een foto van de man was op televisie getoond. De man van 1,50 meter, die zichzelf 'Ozy' noemt, probeerde begin november twee vrouwen na een stapavond aan te randen, meldt de politie vrijdag.

Tijdens het drinken van een afzakkertje werd de man handtastelijk en daar waren de vrouwen niet van gediend. Vervolgens gooide de man een van hen van een hoge portiektrap. Het slachtoffer raakte hierbij zwaargewond en moest een nacht doorbrengen op de intensive care.

De zaak kreeg woensdag aandacht bij een uitzending van een opsporingsprogramma van de regionale omroep. Volgens de woordvoerder gebeurt het niet vaak dat een foto wordt getoond, maar heeft de publicatie wel geleid tot de aanhouding.

Metal Gear 3DS-bundel niet makkelijk te krijgen

Gamers die de speciale Metal Gear Solid: Snake Eater 3D 3DS-bundel willen bemachtigen zullen daar de nodige moeite voor moeten doen, want Konami maakt het ze niet makkelijk. 

De bundel is namelijk enkel te bestellen via Konami's eigen online winkel voor omgerekend 299 euro. Gamers kunnen echter alleen bestellen als ze in het bezit zijn van een Konami ID. Dit ID dient dus eerst aangemaakt te worden door gamers die deze nog niet bezitten, waardoor Konami in het bezit komt van al je gegevens. Heb je een Konami ID dan kun je je inschrijven op de gelimiteerde Metal Gear Solid: Snake Eater 3D 3DS-bundel. Aangezien het een gelimiteerde editie is, wordt er uiteindelijk tussen alle inschrijvingen geloot wie daadwerkelijk één van de 3DS-bundels kan bemachtigen. Verwacht dus niet simpelweg deze bundel aan te kunnen schaffen, mocht je geïnteresseerd zijn. 

Metal Gear Solid: Snake Eater 3D zal in maart uitkomen voor 3DS.

mg3ds (geschaalde kopie)

CDA-aanhangers willen middenpartij

CDA-aanhangers wensen een partij die zich opstelt in het midden van het politiek spectrum. Dat kan worden opgemaakt uit een peiling van Maurice de Hond. 45 procent van de aanhangers van de christendemocraten zien de partij nu als gematigd rechts. 56 procent vindt dat de partij in het midden van het politieke spectrum thuishoort.

Vier van de tien Nederlanders zijn het eens met de CDA-aanhangers die vinden dat de partij nu gematigd rechts is. Iets meer, ongeveer 43 procent, is de mening toegedaan dat het CDA een middenpartij moet zijn.

Vrijdag presenteert het zogeheten Strategisch Beraad, bestaande uit 22 CDA'ers onder voorzitterschap van oud-minister Aart Jan de Geus, een conceptnotitie over de visie die de partij op de samenleving zou moeten hebben.

Eerder lekte al uit dat daarin staat dat voor iedereen hetzelfde belastingtarief van bijvoorbeeld 35 procent moet gelden. Voor topinkomens moet daar een extra belasting bij komen, een solidariteitsheffing. Deze maatregel kan op steun van de helft van de bevolking rekenen. Onder de CDA-aanhangers is zelfs 53 procent voorstander van dit idee.

Een extra milieubelasting op vervuilende producten en diensten ziet 62 procent van de Nederlanders wel zitten en zelfs 67 procent van de CDA-kiezers. Van een herziening van de hypotheekrenteaftrek is 54 procent van de Nederlanders en zestig procent van de CDA'ers voorstander.

Een meerderheid van 58 procent van de Nederlanders en een vrijwel even groot percentage CDA-stemmers staat echter niet positief tegenover het plan dat Nederland een open land voor vluchtelingen moet zijn. Het invoeren van een kilometerheffing kent een vrijwel net zo groot percentage tegenstanders. Verder ziet de helft van de Nederlanders en 55 procent van de CDA-aanhangers het niet zitten als het ontslagrecht flexibeler wordt.

Over de vraag of het CDA met deze voorstellen op de goede weg is, zijn de CDA-kiezers verdeeld: 45 procent denkt van wel, 38 procent van niet. Van de gehele Nederlandse bevolking zegt 38 procent ja tegen deze vraag en 39 procent nee.

Voorts ziet 57 procent van de Nederlanders in de huidige staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker geen geschikte kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA en 22 procent wel. Onder de CDA-stemmers is dit beeld genuanceerder: 37 procent ziet hem niet zitten als kandidaat voor het leiderschap, 31 procent wel. Bleker stelde woensdag niet bij voorbaat nee te zeggen tegen het partijleiderschap van het CDA.


CDA-aanhangers willen middenpartij (Foto: Novum)

Geen vervolging voor verdronken studente Slotermeer

De 68-jarige schipper van een zeilboot waarvan een 24-jarige studente in mei op het Slotermeer overboord sloeg en overleed wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft hiertoe besloten, omdat het niet kan bewijzen dat de man uit Doetinchem met zijn optreden de dood van de vrouw heeft veroorzaakt. Ook de onderwijsinstelling van de vrouw en de betrokken zeilschool worden niet voor de rechter gesleept.

De vrouw uit Arnhem maakte met vier medestudenten een zeiltochtje toen de boot plotseling omsloeg. De andere opvarenden konden op tijd uit het water worden gehaald, maar de 24-jarige vrouw bleef spoorloos. Haar lichaam werd een week later gevonden.

De studenten maakten deel uit van een grotere groep studenten van de opleiding voor tandartsassistent van het ROC Rijn IJssel in Arnhem die op het meer aan het varen waren.

Het OM stelt dat zowel de schipper, de school als de zeilschool op meerdere punten zorgvuldiger hadden kunnen handelen. De schipper was echter niet zo onzorgvuldig dat hem nalatigheid kan worden verweten, vindt het OM. Dat geldt volgens een woordvoerder van het OM ook voor de school en de zeilschool.

Dieven aan de haal met loodzware beelden

Onbekenden hebben bij een bedrijf in Genemuiden twee loodzware beelden gestolen. De bronzen beelden wegen bij elkaar zo'n tweehonderd kilo. Een derde beeld was kennelijk te zwaar voor de dieven en is ongemoeid gelaten, meldt de politie vrijdag.

De beelden zijn tussen vrijdag en dinsdag gestolen uit een perkje bij de kruising van de Klaas Fuitestraat en de Oosterbrugstraat in de Overijsselse plaats. Een van de beelden stelt een meisje voor dat een doek bewerkt. Het andere beeld is van een jongen die voor een mattenkraam staat.

Hardleerse man rijdt twintig jaar zonder rijbewijs

Een 41-jarige man uit Peize die donderdag in Leek werd aangehouden blijkt al twintig jaar zonder rijbewijs rond te rijden. Dat heeft hij althans verklaard tegenover de agenten die hem oppakten. De man gaf ook aan niet van plan te zijn te stoppen met rijden, meldt de politie vrijdag.

Agenten gaven de man donderdagmiddag op de Dijklaan een stopteken. Daarop ging hij er met hoge snelheid vandoor. De politie wist de Drent echter toch aan de kant te zetten.

Onderzoek wees uit dat de 41-jarige automobilist al vaker was aangehouden voor rijden zonder rijbewijs. Daarom moest de man mee naar een politiebureau, waar hij werd opgesloten voor verhoor. Zijn auto is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Magicka krijgt vijfde uitbreiding

The Other Side of the Coin is de naam van een vijfde uitbreidingspakket voor het populaire actieavontuur Magicka voor de pc. Dat heeft uitgever Paradox Interactive bekendgemaakt. Het pakket is op dit moment in productie en moet dit jaar nog op de markt komen.

Magicka is wereldwijd meer dan 1,3 miljoen keer verkocht. Daarnaast zijn er vier miljoen uitbreidingspakketten verkocht, waarbij Magicka Vietnam met een half miljoen exemplaren het meest populair is.

Magicka is een actieavontuur waarin vier spelers online moeten samenwerken om vijanden te verslaan. Satire op fantasy- en horrorverhalen speelt een centrale rol in het spel en de uitbreidingen.

Het laatste pakket werd in november uitgegeven. Het introduceerde de strijd tegen Cthulhu, een monster dat in 1928 werd verzonnen door horrorschrijver H.P. Lovecraft.


Magicka krijgt vijfde uitbreiding

Billy Bob Thornton gaat op beren jagen

Billy Bob Thornton, James Marsden en Thomas Jane gaan in een film spelen over een griezelige grizzlybeer. De 56-jarige Thornton is in Red Machine te zien als berenexpert en jager, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

David Hackl, bekend van de horrorfilm Saw V, gaat de thriller regisseren. "In Red Machine wil ik de spanning van pure angst onderzoeken", zegt hij. De regisseur is van plan zijn film zo realistisch mogelijk te maken. "Het publiek raakt meer betrokken bij een verhaal dat het geloofwaardig en betrouwbaar vindt."

In Red Machine spelen X-Men-acteur Marsden en Jane, bekend van de tv-serie Hung, broers die uit elkaar zijn gegroeid. Ze proberen nader tot elkaar te komen op een kampeertripje met hun vriendinnetjes. Dat wordt ruw verstoord door de gruwelijke grizzlybeer, bijgenaamd Red Machine. Wanneer de film in productie gaat, is niet bekend.


Billy Bob Thornton gaat op beren jagen (Foto: Novum)

Bridesmaids-actrice in fantasieleven Ben Stiller

Kristen Wiig wil de fantasievrouw van Ben Stiller worden in zijn komedie The Secret Life of Walter Mitty. De Bridesmaids-actrice onderhandelt over een rol naast Stiller, die de film tevens regisseert, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Stiller speelt in de komedie een verlegen fotoredacteur van een uitgeverij. Zijn leven is zo saai dat hij er een avontuurlijk leven naast fantaseert. Wiig overweegt de rol van zijn collega, die in zijn fantasieën zijn droomvrouw is. De film gaat in april in productie en wordt opgenomen in New York en IJsland.

De komedie Bridesmaids was vorig jaar de doorbraak voor de 38-jarige Wiig. Voor de film schreef ze ook het scenario. Ze is sindsdien een veelgevraagd actrice en is dit jaar nog te zien in de komedie Imogene met Matt Dillon en heeft getekend voor The Comedian in een rol naast Robert De Niro.


Bridesmaids-actrice in fantasieleven Ben Stiller (Foto: Novum)

Nanni Moretti juryvoorzitter filmfestival van Cannes

De Italiaanse filmmaker Nanni Moretti is door de organisatie van het filmfestival van Cannes gekozen tot juryvoorzitter van de komende editie. De films van de regisseur, die eerder de Palme d'Or won, zijn volgens de organisatie een 'incarnatie van de beste cinema van de afgelopen dertig jaar'.

De 58-jarige acteur werd in 2001 op het festival gelauwerd voor zijn film The Son's Room. Moretti was tevens acteur en regisseur van Habemus Papam. De film dong vorig jaar mee naar een Palme d'Or voor beste film.

Voorzitter van de negenkoppige jury van vorig jaar was Robert De Niro. Terrence Malick sleepte toen de grootste prijs in de wacht met The Tree of Life. De volgende editie van het filmfestival vindt plaats van 16 tot 27 mei.


Nanni Moretti juryvoorzitter filmfestival van Cannes (Foto: Novum)

Geen vervolging agenten fataal schot strandrellen

Het Openbaar Ministerie heeft terecht besloten twee agenten niet te vervolgen voor het doodschieten van een 19-jarige Rotterdammer tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag besloten.

De ouders van het slachtoffer wilden dat het hof justitie zou opdragen de agenten voor de rechter te brengen. De officier van justitie in Den Haag had eerder besloten dit niet te doen, nadat uit onderzoek was gebleken dat sprake was van gerechtvaardigd politieoptreden.

Het hof vindt de beslissing van het OM terecht, omdat uit onderzoek is gebleken dat een van hen niet raak heeft geschoten en de ander handelde uit noodweer. Daarbij konden de agenten er niets aan doen dat de politieleiding onvoldoende maatregelen had genomen om de situatie waarin de agenten terechtkwamen te voorkomen.

Bij de politieleiding was wel informatie binnengekomen waaruit bleek dat Feyenoordhooligans mogelijk rellen konden gaan schoppen op het feest. Toch waren er te weinig agenten en geen mobiele eenheid op de been.

Bij de rellen tijdens het strandfeest Sunset Grooves in de zomer van 2009 losten in het nauw gedreven politieagenten tientallen schoten. Aanvankelijk ging het om waarschuwingsschoten, maar toen dat geen effect sorteerde werd gericht op de benen van de relschoppers geschoten. De 19-jarige Rotterdammer werd dodelijk getroffen door een politiekogel toen hij bukte. Meerdere mensen raakten daarnaast gewond.

Oud-schansspringer Raska (70) overleden

Voormalig schansspringer Jiri Raska is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden. De Tsjech veroverde in 1968 in Frankrijk de olympische titel. Hij legde tijdens het evenement in Grenoble ook beslag op een zilveren medaille op de grote schans voor het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Raska werd in eigen land uitgeroepen tot beste skiër van de 20e eeuw.

Raska heeft één dag het wereldrecord in handen gehad bij het skivliegen. In 1969 sprong hij in het Sloveense Planica naar een afstand van 164 meter. Daarnaast schreef hij in 1971 het Vierschansentoernooi op zijn naam.

'Feyenoord toont interesse in Junker'

Het Deense sportmedium Sporten meldt dat Feyenoord Roda JC Kerkrade-spits Mads Junker in de gaten houdt. Er is ook interesse uit eigen land van Odense BK. De 30-jarige aanvaller is na dit seizoen transfervrij en de huidige technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, werkte in het verleden al met Junker.

"Ik kan niet ingaan op de namen van de clubs. Ik kan alleen zeggen dat de belangstelling me goed doet. Ik ben ook in gesprek met Roda over contractverlenging, maar andere opties zijn er ook. Zo is een terugkeer naar Denemarken bij Odense ook interessant. Ik houd alle opties open voorlopig", zei Junker, die sinds 2009 voor Roda speelt en 44 keer scoorde in 84 competitieduels.

"Het belangrijkste voor mij is dat ik bij een club speel die ambitieus is en in mij gelooft. Of dat nu Roda JC is of een andere club, dat maakt niet zoveel uit", vervolgde de Deen zijn verhaal.

Junker trof dit seizoen nog maar drie keer doel in zeventien competitieduels, maar de aanvaller zit hier niet zo mee. "Ik speel in een nieuwe rol, maar ik heb wel acht assists gegeven. Dat is hetzelfde aantal als Christian Eriksen van Ajax" aldus de voormalige spits van onder andere Vitesse.

Keith Bakker nog tot februari achter tralies

Keith Bakker zit voorlopig nog in voorarrest. De verslavingsgoeroe moet in ieder geval nog tot 9 februari brommen. De Amsterdamse rechtbank besloot vrijdag de zaak tegen Bakker tot die datum aan te houden, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Bakker wordt verdacht van seksueel misbruik van negen ex-patiënten.

Verhalen dat Bakker seksuele handelingen verrichte met zijn cliënten doken in december 2010 voor het eerst op. Bakker heeft toegegeven dat hij met een dame 'bepaalde seksuele grenzen' heeft overschreden, maar ontkent dat hij seks heeft gehad met patiënten.

De afkickdeskundige meldde zich in april bij de Amsterdamse politie. Sindsdien zit hij in voorarrest. In februari staat wederom een pro-formazitting gepland. De inhoudelijke behandeling vindt eind maart plaats. Daarvoor heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken, te beginnen op 23 maart.

Red Bull: "Geen haast met rijhoogtesysteem"

Red Bull Racing heeft geen haast om het rijhoogtesysteem dat Lotus Renault GP gaat introduceren en enkele andere teams waaronder Ferrari aan werken zelf te kopiëren. Teambaas Christian Horner vindt dat eerst onderzocht moet worden of het concept wel positief uit zal gaan vallen voor de RB8.

Lotus komt met een systeem dat automatisch reageert op het remmen van de bolide en ervoor zorgt dat de rijhoogte gelijk blijft. Hierdoor wordt meer stabiliteit verkregen waardoor de aerodynamica van de bolide meer gelijkmatige prestaties levert. De auto zal bij het remmen voor de bochten niet meer voorover gaan duiken, waardoor de algehele rijhoogte iets verlaagd kan worden. Autosportfederatie FIA heeft de ontwikkeling onderzocht en er toestemming voor gegeven.

Ferrari heeft haar eigen variant inmiddels al klaar en wacht nog op de FIA, terwijl ook Mercedes er nog aan werkt. Red Bull zal dit voorlopig niet gaan doen. "Net als elke andere ontwikkeling, is het essentieel dat je zoiets goed in het ontwerp van je bolide weet te integreren. Aan een los onderdeel heb je niets. Het gaat erom dat je auto een goed samenhangend totaalpakket is en goed werkt," zei Horner tegen Autosport.

Uiteraard zal het team dat in de afgelopen jaren kampioen werd het rijhoogtesysteem wel onderzoeken, maar het afbouwen van de nieuwe RB8 heeft vooralsnog een hogere prioriteit. "Het is uiteraard een drukke tijd van het jaar voor ons en iedereen werkt echt ontzettend hard, maar we liggen gezien onze eigen planning prima op schema."

Boulahrouz hoorde nog niets van Stuttgart

Khalid Boulahrouz is in onzekerheid over zijn toekomst. De verdediger van VfB Stuttgart heeft een aflopend contract en hoorde nog niets van zijn werkgever.

De Duitse club heeft al meermaals laten weten dat de grootverdieners, waarvan Boulahrouz er een van is, moeten inleveren om te blijven. De Nederlander is nog niet op gesprek geweest bij leiding. "Of de clubleiding mij al heeft benaderd voor een gesprek? Nee. Maar als ze dat doen ga ik zeker met ze praten. Bij VfB Stuttgart heb ik het naar mijn zin."

Dit weekend gaat de Bundesliga weer van start. Stuttgart begint met een uitwedstrijd tegen Schalke 04. Vergeleken met vorig seizoen is de club stappen aan het maken, merkt Boulahrouz op in Kicker. "De eensgezindheid op het veld is aanzienlijk verbeterd."

"Destijds waren we geen team en niet fit. De fitheid van de spelers is vele procenten gestegen. Trainer Bruno Labbadia presteert beter met de middelen die hij heeft dan de vorige coach, Christian Gross. De filosofie van een trainer is belangrijk." besluit Boulahrouz.

Groot gaslek in Purmerend

De omgeving rond de Burgemeester D. Kooimanweg in Purmerend is vrijdagochtend afgezet vanwege een groot gaslek. Dit heeft de gemeente gemeld.

Volgens de gemeente is er geen groot ontploffingsgevaar, maar zijn uit voorzorg wel enkele tientallen woningen ontruimd. De bewoners worden opgevangen in een sporthal.

Het gaslek ontstond rond 9.30 uur door graafwerkzaamheden bij een fietspad naast de Burgemeester D. Kooimanweg. Deze weg is over een lengte van een paar 100 meter afgesloten. Netbeheerder Liander probeert de gasleiding af te sluiten; dat was om 11.00 uur nog niet gelukt.

Voorbijgangers roken vrijdagochtend na het ontstaan van het lek een sterke gaslucht en hoorden een hard sissend geluid, zo bevestigde een gemeentewoordvoerder. De gemeente adviseert inwoners om niet te dichtbij te komen en ramen en deuren gesloten te houden.

Huizenprijs op laagste punt in zes jaar

De huizenprijs is in december op het laagste niveau beland in meer dan zes jaar. Verkochte woningen waren in die maand gemiddeld 4,0 procent goedkoper dan een jaar daarvoor. De prijsdaling was flink groter dan in november, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster een daling noteerden van 3,3 procent.

December was de vijfde maand op rij dat de huizenprijzen daalden. In december bedroeg de gemiddelde huizenprijs ongeveer 231.500 euro. In november was dat nog circa 232.700 euro, een daling van 0,9 procent. In december 2010 gingen huizen gemiddeld voor 234.700 duizend euro van de hand.

In december wisselden iets meer dan 13 duizend woningen van eigenaar, een daling van zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. Over het gehele jaar werden vier procent minder woningen verkocht. In totaal wisselden in 2011 bijna 121 duizend woningen van eigenaar.


Huizenprijs op laagste punt in zes jaar (Foto: Novum)

Heineken opent jacht op 'vreemd bier'

Bierbrouwer Heineken opent de jacht op kroegbazen die 'vreemd bier' verkopen terwijl ze contractueel alleen Heineken mogen tappen. De grootste bierbrouwer roept iedereen in de bierbranche op scherp op te letten en onregelmatigheden meteen te melden. Een woordvoerder van Heineken bevestigde berichtgeving hierover in De Telegraaf van vrijdag.

"We treden al enige tijd zeer doortastend op tegen vreemd bier", aldus de woordvoerder. Vertegenwoordigers die in de fout gaan, krijgen eerst een waarschuwing. Als ze hun leven daarna niet hebben gebeterd, neemt Heineken juridische stappen en haalt alle inventaris uit het café weg.

Heineken opent jacht op'vreemd bier'
Heineken opent jacht op'vreemd bier' (Foto: ANP)

Brouwers kijkt uit naar duel tegen Bayern

Borussia Mönchengladbach hoopt vanavond in de Bundesliga te kunnen stunten door koploper Bayern München te verslaan. In de eerste speelronde stuntte Gladbach door na een assist van Roel Brouwers en de goal van Igor De Camargo met 0-1 te winnen in München, iets wat de club voor het duel in eigen huis ook hoopt.

"Natuurlijk hoop ik dat Gladbach net zo presteert als tijdens die zege in München. Om punten van een topteam zoals Bayern af te troggelen moet iedereen bij ons op het maximale van zijn kunnen presteren. Als er twee of drie niet thuis geven gaan we het zwaar krijgen…," zei Brouwers in Express.

De Nederlander raakte zijn plaats in de basis kwijt en mocht vlak voor de winterstop plaatsnemen op de reservebank. Tegen Bayern vervangt hij de geschorste Dante en mag zich hierdoor verheugen op een confrontatie met Arjen Robben. "Een speler met extreem veel kwaliteit, Arjen heeft snelheid en sterke acties. Het is moeilijk hem af te stoppen. Je mag hem absoluut geen ruimte geven. Als Arjen met het Nederlands elftal speelt ben ik een grote fan. Maar vrijdag zal dat niet het geval zijn."

Te grote borsten: vrouw klaagt chirurg aan

Een Californische vrouw heeft van de plastisch chirurg een nieuwe voorgevel gekregen. Toch was de dame in kwestie niet blij. Volgens haar waren de nieuwe tieten een paar maatjes te groot en heeft ze besloten Mark Anthony Knight uit Orange County aan te klagen.

Elisa Geraci wendde zich in eind 2010 tot Knight met het verzoek haar boezem te liften. Na het afvallen waren haar borsten verschrompeld tot theezakjes. De chirurg overtuigde haar echter om een borstvergroting te ondergaan. Geraci betaalde 3500 dollar en ging onder het mes.

Eenmaal uit de narcose schrok de vrouw zich een hoedje. In plaats van de overeengekomen C-cup bleek ze 'enorm grote borsten' te hebben. Hierdoor voelde ze zich'als een monster'. Omdat Knight weigerde de operatie ongedaan te maken, stapte Geraci naar een andere chirurg die het klusje wel klaarde.

Slechts enkele dagen later, op 15 december van dat jaar, bleek Knight uit zijn ambt te zijn gezet. Hij was in zijn kantoor van bil gegaan met een 32-jarige patiënte. Haar echtgenoot, die op de parkeerplaats moest wachten, ontdekte dat zijn vrouw vreemdging. Toen de beste man zijn kinderen naar het toilet begeleidde, hoorde hij neukgeluiden uit de kamer komen.

De arme drommel opende de onderzoeksruimte en zag dat zijn vrouw snoeihard werd genomen door de dokter. Knight smeet de deur dicht en verontschuldigde zich. Omdat hij ook een vrouwen tijdens een onderzoek heeft gezoend terwijl ze dat niet wilde, heeft hij zijn licentie moeten inleveren.

[NBA] Miami Heat rekent af met Los Angeles Lakers

Miami Heat heeft de kraker in de NBA van Los Angeles Lakers gewonnen. De formatie uit Florida was met 98-87 te sterk. LeBron James nam zijn ploeg bij de hand. De sterspeler van de Heats maakte 31 punten. James werd eerder op donderdag nog van de training gestuurd, omdat hij last had van griep.

Chris Bosh had met vijftien punten ook een belangrijk aandeel in de zege van Miami. Voor de Lakers was Pau Gasol topscorer met 26 punten. Kobe Bryant kwam niet verder dan een puntentotaal van 24.

Dallas Mavericks won de uitwedstrijd bij Utah Jazz met 94-91. In Salt Lake City scoorde Shawn Marion 22 punten voor de Mavericks. Hij zorgde vlak voor tijd ook voor het beslissende punt. Houston Rockets was voor eigen publiek New Orleans Hornets de baas: 90-88. Kevin Martin was met 32 punten topscorer.


Miami Heat rekent af met Los Angeles Lakers (Foto: Novum)

'Tyton verruilt Roda definitief voor PSV'

Przemyslaw Tyton maakt aan het einde van het seizoen definitief de overstap naar PSV. De Brabanders huren de 24-jarige Poolse doelman momenteel van Roda JC en lichten een koopoptie in het contract. Tyton levert de ploeg uit Kerkrade 2,7 miljoen euro op, meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.

Roda JC kan dat bedrag goed gebruiken. De Limburgers staan onder verscherp toezicht van de KNVB, omdat het de financiële huishouding niet op orde heeft. "Hoewel we niets zijn verplicht, zou het nu niet slim zijn om met dit geld niet te saneren", laat algemeen directeur Marcel van den Bunder weten.

Tyton kwam in de eerste seizoenshelft mede door een zware hoofdblessure slechts twee competitiewedstrijden in actie voor PSV. De vijfvoudig Pools international stond vijf seizoenen onder contract bij Roda, dat hem overnam van Bogdanka Leczna uit zijn geboorteland.

VVV-Venlo huurt Berghuis van Twente

VVV-Venlo huurt Steven Berghuis tot het einde van het seizoen van FC Twente. De 20-jarige vleugelaanvaller kon bij de tukkers niet op veel speelminuten rekenen door de komst van Joshua John. Berghuis kwam in de eerste seizoenshelft zeven competitieduels in actie voor Twente. Hij wist daarin eenmaal te scoren.

VVV hoopt zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord al over Berghuis te beschikken. Berghuis is in Limburg de vervanger van Ahmed Musa, die eerder deze maand naar CSKA Moskou vertrok.

Frank Berghuis, de vader van Steven, speelde in de jaren tachtig twee seizoenen voor de Venlose club.

Ghostlight brengt Fate/Extra naar Europa

Ghostlight heeft aangekondigd dat het PlayStation Portablespel Fate/Extra een release gaat krijgen in Europa. De RPG in de Fate-serie is halverwege 2010 al uitgebracht in Japan en in november 2011 in Amerika.

Wanneer het spel precies uitkomt is nog niet bekend. Ghostlight heeft nog geen datum genoemd bij de aankondiging, maar heeft wel een collector's edition beloofd.

Fate/Extra 1

Fate/Extra 2

Fate/Extra 3

Fate/Extra 4

Student ontwerpt Dreamcast 2

De Dreamcast heeft helaas nooit een opvolger gekregen, dat weerhoudt mensen er echter niet van om nieuwe concepten te bedenken voor een Dreamcast 2. Neem nu de Franse Elie Ahovi, die dit model bedacht.

In tegenstelling tot veel ontwerpen, heeft de Franse industrial design-student echt nagedacht over zijn ontwerp en een heel concept erachter bedacht. In de volgende screens kun je zien hoe hij tot zijn ontwerp is gekomen en wat voor een visie hij heeft voor een nieuwe Sega-console. Het resultaat van zijn inspanning zet wellicht de mensen bij Sega weer aan het denken.

DC2

DC2

DC2

DC2

DC2

DC2

DC2

DC2

Tot 200 miljoen schade door gronddebacle Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft tot 200 miljoen euro schade geleden door fouten rond de aankoop van grond. De gemeenteraad was bovendien 'bewust onjuist' geïnformeerd over de kwestie. Dat concludeert een enquêtecommissie die donderdagavond zijn bevindingen presenteerde.

In het vernietigende rapport wordt omschreven hoe Apeldoorn op grote schaal grond aankocht om met winst door te kunnen verkopen. Door de crisis bleken de aankopen vaak onverkoopbaar.

Waarschuwingen van ambtenaren zouden zijn genegeerd en de gemeenteraad werd slecht geïnformeerd. De schade loopt in de tientallen miljoenen en is in het slechtste geval 200 miljoen euro.

De gemeenteraad buigt zich op 2 februari over de uitkomsten van het rapport. Dan wordt duidelijk of er gevolgen zijn voor het gemeentebestuur.

Commissie: Pabo's moeten strenger selecteren

Pabo's moeten strenger gaan selecteren aan de poort. Studenten die de opleiding willen volgen, moeten behalve voor taal en rekenen ook toelatingstoetsen doen voor aardrijkskunde, Engels, geschiedenis en natuur en techniek. Ook moeten studenten tijdens de opleiding een bredere basiskennis krijgen.

Dat staat in een advies van de Commissie Kennisbasis Pabo dat vrijdag aan de HBO-raad wordt overhandigd, bevestigt een woordvoerder van de HBO-raad na berichtgeving in de Volkskrant. De commissie werd ongeveer een halfjaar geleden ingesteld en moest op verzoek van de HBO-raad kijken welke kennis een goede leraar aan het begin van zijn carrière minimaal moet hebben.

De commissie heeft voor elf vakken aangegeven wat daarin thuishoort. Ook moet volgens de commissie landelijke toetsing komen tijdens de opleiding. Verder moet lokaal maatwerk mogelijk zijn, waarmee wordt bedoeld dat elke pabo een bepaald aantal kernvakken moet onderwijzen en vervolgens zelf moet kiezen op welke vakken de onderwijsinstelling zich verder wil profileren.

De HBO-raad komt vrijdagmiddag met een reactie.

'Deelnemers The Voice krijgen te weinig geld'

De talenten van The Voice of Holland profiteren nauwelijks van het grote succes van de show. Veruit het meeste geld gaat naar Talpa, het bedrijf van John de Mol. Dat stelt FNV Kiem-bestuurslid Caspar de Kiefte in de Volkskrant. "Deze verdeling is ongehoord scheef."

De deelnemers doen afstand van hun rechten en krijgen in ruil daarvoor de helft van de inkomsten van Talpa en hun boekingsbureau terug. Van de inkomsten worden echter eerst alle kosten die Talpa moet maken ingehouden. Van alle sponsorcontracten die de deelnemers in het jaar na de finale afsluiten, gaat tachtig procent naar Talpa.

"Talpa lift mee op hun talent en geeft daar een grijpstuiver voor terug", zegt De Kiefte, die de vertrouwelijke contracten die de kandidaten moeten tekenen kent. "Ze kunnen allerlei kosten inhouden op de gage van de muzikanten, zodat er maar weinig geld overblijft om te verdelen. Uiteindelijk staan die jongens en meisjes, bij wijze van voorschot, voor 450 euro bruto op te treden."

Klagen over de deelnamevoorwaarden doet niemand. "Iedereen wil meedoen aan The Voice, zelfs al zijn de voorwaarden beroerd en nadelig. Zo werkt het nu eenmaal. De muziekindustrie zal altijd de grenzen blijven opzoeken van wat mag, in hun eigen voordeel."

ZipZapPlay sluit 750.000 bakkerijen

ZipZapPlay heeft besloten per 31 januari te gaan stoppen met hun Facebookspel Baking Life. Het nadeel voor de huidige spelers is dat zij geen mogelijkheid krijgen om hun ZipCash, gekocht met echt geld, over te zetten naar één van de andere spellen onder de PopCap-paraplu.

Baking Life heeft maandelijks gemiddeld 750.000 spelers en een dagelijks gemiddelde van 100.000 spelers. In de hoogtijdagen van het spel waren er echter gemiddeld per maand 6,7 miljoen spelers.

"Unfortunately, we had to make a very difficult decision to shut down the game. The Baking Life player numbers have dropped in such a way that Baking Life is no longer performing well enough to justify continued support. As such, we are reallocating resources to games that we are developing for future release", zegt PopCaps Garth Chouteau tegen InsideSocialGames.

Veel symbolen op Ninja Gaiden Sigma Plus screens

Tecmo Koei heeft enkele nieuwe screenshot vrijgegeven van Ninja Gaiden Sigma Plus voor PSVita, die we natuurlijk graag met jullie delen.

Volgende maand komt het spel als launchtitel uit voor Sony's nieuwe handheld in Europa en de US. Het spel is hetzelfde als Ninja Gaiden Sigma die eerder uitkwam op de PlayStation 3, maar dan met wat extra modi en nieuwe besturingsmethode toegespitst op de mogelijkheden van de Vita. 

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

Ninja Gaiden Sigma Plus

A Game of Dwarves komt naar pc en PSN

Paradox Interactive komt met een strategie/managementspel voor pc en PlayStation Network met de naam A Game of Dwarves. Dat schrijft de website StrategyInformer. Het spel wordt ontwikkeld door Zeal Game Studios.

In het spel volg je een groep dwergen die door onder andere mijnen te ontginnen, te onderzoeken en te ontwikkelen hun koninkrijk proberen uit te breiden en op te bouwen.

A Game of Dwarves moet ergens in 2012 uitkomen op pc en PlayStation Network.

A Game of Dwarves 1

A Game of Dwarves 2

Reddingswerk cruiseschip weer stilgelegd

Reddingswerkers zijn vrijdag opnieuw tijdelijk gestopt met het zoeken naar de vermisten in het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. Omdat het schip bewoog, kan de veiligheid van de duikers in het wrak in gevaar komen.

Dat heeft een woordvoerder van de brandweer laten weten. Hij zei dat de reddingsdiensten snel bijeen zullen komen om te bespreken wat ze gaan doen. De zee rond het Isola del Giglio, waar het schip bijna een week geleden kapseisde, is ruw en de verwachting is dat het weer zal verslechteren.

Daling vuurwerkslachtoffers jaarwisseling

Het aantal behandelde vuurwerkslachtoffers lag dit jaar in de twee weken rond de jaarwisseling iets lager dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers die de stichting Consument en Veiligheid vrijdag heeft gepubliceerd.

Tussen 24 december 2011 en 3 januari 2012 werden 670 vuurwerkslachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat is 5 procent minder dan bij de vorige jaarwisseling. Bovendien waren er dit maal geen doden te betreuren als gevolg van vuurwerkletsel.

De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers over de afgelopen 4 jaar is zelfs 40 procent.

Daling vuurwerkslachtoffers jaarwisseling
Daling vuurwerkslachtoffers jaarwisseling (Foto: ANP)

Tv-avond 'verschrikkelijk' voor Wendy van Dijk

Wendy van Dijk is vrijdag de hele avond op televisie. De blondine presenteert de finale van The Voice of Holland en speelt de hoofdrol in de nieuwe politieserie Moordvrouw, die tussen de liveshow en de uitslag van de talentenjacht wordt uitgezonden. "Ik vind het verschrikkelijk dat ik erbij ben", bekent Van Dijk.

"Ik had liever op de bank gezeten met een leuk groepje mensen om me heen", biecht Wendy op voor de camera van Novum Nieuws. Vooral het feit dat ze live in de studio staat terwijl Nederland kennismaakt met haar serie, staat Van Dijk niet aan. "Je wordt zo blootgesteld aan wat je net hebt laten zien. We komen tussendoor natuurlijk terug met tussenstanden", zegt Wendy over de finale van The Voice.

"Daarna is de serie voorbij en ga je verder met de show, dat vind ik niet relaxed." Toch kan Van Dijk haar televisieavond ook relativeren. "Het is niet anders en het is een mooi platform om de serie te lanceren."

Van Dijk, die zondag 41 wordt, is blij dat ze weer mocht acteren. "Ik heb vroeger veel geacteerd, maar het presenteren kwam op mijn pad." Hoewel Van Dijk voor het eerst een hoofdrol speelt in een serie, voelt het spelen in Moordvrouw 'bijna als iets vanzelfsprekends'. "Ik dacht vroeger altijd: eigenlijk ben ik actrice. Nu voelt het toch een beetje als thuiskomen."

Hulpverleners in Pakistan ontvoerd

Gewapende en gemaskerde mannen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een Italiaanse en een Duitse medewerker van een buitenlandse hulporganisatie ontvoerd in de stad Multan in Midden-Pakistan. Dat heeft de politie laten weten.

Sinds juli vorig jaar zijn er al zeker zes buitenlanders in Pakistan ontvoerd. Multan ligt ongeveer 400 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Islamabad. Tot voor kort gold de stad niet als gevaarlijk voor buitenlanders. De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is niet opgeëist.

'Voorstel lage hypotheek funest voor starter'

Het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om hypothecaire leningen te beperken tot maximaal 90 procent van de waarde van de woning, is funest voor jonge starters op de woningmarkt. Dat stelt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat garant staat voor woningaankopen via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Volgens het DNB-voorstel zouden deze huishoudens, inclusief kosten koper, in totaal 18 procent van de waarde van de woning aan eigen geld moeten inbrengen. Bij een gemiddelde starterswoning van 175.000 euro is dat 31.500 euro. Omdat het hier vooral gaat om bescheiden inkomens zal deze groep afzien van een eigen woning, vreest het Waarborgfonds. "Of de aankoop zal in afwachting van een hoger inkomen of de opbouw van spaargeld jaren worden uitgesteld."

'Voorstel lage hypotheek funest voor starter'
'Voorstel lage hypotheek funest voor starter' (Foto: ANP)

'Aanhoudingen voor moordpogingen'

De nationale recherche heeft deze week drie mannen aangehouden die verantwoordelijke worden gehouden voor twee moordpogingen in Amsterdam en Gouda. Een veronderstelde huurmoordenaar werd al in november 2010 aangehouden, maar dat werd stilgehouden. Zijn aanhouding leidde deze week naar de drie andere verdachten, schrijft De Telegraaf.

De huurmoordenaar zou in opdracht van hoofdverdachte Rob Z. in de zomer van 2010 een handgranaat hebben gegooid naar een advocatenkantoor aan de Churchilllaan in Amsterdam. Daarbij ontstond veel schade, maar vielen geen slachtoffers. Daarna mislukte een aanslag in Gouda, omdat zijn wapen dienst weigerde.

De 53-jarige hoofdverdachte is een bekende in het criminele circuit. Hij zat eerder al jarenlang vast voor gewelds- en vermogensdelicten en werd nu in zijn cel aangehouden waar hij vastzat voor een ander vergrijp. De overige verdachten zijn de 41-jarige Steve A. uit Utrecht en aan advocaat uit Leiden, Edwin T.

Schip op drift strandt voor Wijk aan Zee

Een losgeslagen schip is vrijdagochtend vastgelopen voor de kust van Wijk aan Zee. De kustwacht bood aan de 21 opvarenden van het Filipijnse schip van boord te halen, maar de kapitein stond dat niet toe. Het schip zonder lading raakte op drift, nadat het anker het niet hield. Het vaartuig dreef op de kust af, maar liep uiteindelijk aan de grond.

De kustwacht werd rond 04.30 uur gealarmeerd over de situatie van het schip. Reddingsboten, een sleepboot en een helikopters schoten te hulp. Een uur later liep het schip met enkele grote overslagkranen op het dek, een paar honderd meter voor de kust vast.

Zes ISAF-leden dood bij helikopterongeluk

Bij een helikopterongeluk in het zuiden van Afghanistan zijn donderdag zes militairen van de internationale strijdmacht ISAF om het leven gekomen. De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt.

De oorzaak van de crash in de onrustige provincie Helmand wordt onderzocht. Volgens een verklaring van ISAF waren in het gebied geen vijandelijke strijders actief.

Eerder deze week kwamen drie mensen om toen een civiele helikopter, ingehuurd door ISAF, neerstortte in Helmand en uitbrandde.

Helmand is een van de meest onrustige regio's in Afghanistan. De radicaalislamitische Taliban plegen er vrijwel dagelijks bomaanslagen. Het gebied staat ook bekend vanwege de bloeiende opiumteelt. In Helmand zijn vooral Amerikanen, Britten, Denen en Georgiërs gelegerd

Doden door helikoptercrash Afghanistan
Doden door helikoptercrash Afghanistan (Foto: ANP)

'Koopkrachtdaling groter dan verwacht'

Iedereen gaat er dit jaar in koopkracht op achteruit, zelfs nog meer dan met Prinsjesdag werd verwacht. Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud, het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting.

De brutolonen stijgen dit jaar wel licht, maar netto gaat niemand erop vooruit, aldus het Nibud. Een koopkrachtdaling van 1 tot 2 procent is geen uitzondering. Dat betekent dat huishoudens enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand minder te besteden hebben.

De koopkracht daalt sterker dan werd verwacht doordat de premie voor de zorgverzekering harder omhoog is gegaan (plus 6 procent) dan met Prinsjesdag werd verwacht. Daar komt bij dat de brutolonen niet met de eerder verwachte 2 procent maar slechts met 1,75 procent zijn gestegen, aldus het Nibud. Ook is de inflatie ietsje hoger.

Een werkend stel met twee kinderen en een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro, heeft in 2012 per maand 29 euro minder te besteden. Een traditioneel gezin metéén kostwinner, twee kinderen en een inkomen van 35.000 euro moet rekening houden met een koopkrachtdaling van zo'n 56 euro. In tegenstelling tot eerdere plannen houden ouders met drie of meer kinderen toch het kindgebonden budget. Maar zij krijgen wel een stuk minder dan in 2011.

Een alleenstaande in de bijstand levert volgens de nieuwe berekeningen per maand 14 euro aan koopkracht in. Gemiddeld gaan mensen in de bijstand er 1,2 tot 2,5 procent op achteruit. Maar in sommige gevallen is dat veel meer. Want volgens de nieuwe regels wordt bij het toekennen van bijstand ook gekeken naar het inkomen van thuiswonende meerderjarige kinderen. Dat kan beteken dat de uitkering wegvalt. Bovendien hebben inwonende meerderjarige kinderen geen recht meer op een eigen bijstandsuitkering.

Nibud: koopkrachtdaling groter dan verwacht
Nibud: koopkrachtdaling groter dan verwacht (Foto: ANP)

CDA presenteert nieuwe koers

Een commissie van 22 CDA'ers presenteert vrijdagmiddag in Den Haag een nieuwe koers voor het CDA. Het rapport van het zogeheten Strategisch Beraad moet helpen het CDA weer aantrekkelijk te maken voor grote groepen kiezers.

Belangrijke punten uit het rapport zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. De commissie wil meer nadruk op het milieu en minder polarisatie tussen bevolkingsgroepen. De hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt en het belastingstelsel moet eenvoudiger worden. Het CDA moet geen linkse of rechtse partij zijn, maar een middenpartij.

In de commissie zitten geen actieve Haagse CDA-politici. Wel zitten er enkele wethouders in, evenals hoogleraren en enkele mensen uit het bedrijfsleven. Andere leden zijn voormalig 'spin doctor' Jack de Vries en oud-fractievoorzitter Pieter van Geel. De voorzitter van het Strategisch Beraad is oud-minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus.

De bevindingen van het Strategisch Beraad worden vrijdagmiddag op het CDA-partijkantoor in Den Haag aan de pers gepresenteerd. Zaterdag volgt een presentatie aan de CDA-leden op een partijcongres in Maarssen. Dan verschijnen ook de rapporten van twee andere commissies. De ene heeft de CDA-uitgangspunten opnieuw geformuleerd, de andere komt met een advies over de partijorganisatie.

De leden kunnen zaterdag nog niet stemmen over de nieuwe koers. Het is de bedoeling dat de drie rapporten de komende maanden binnen de partij worden besproken. Op 2 juni is er opnieuw een partijcongres. Dan mogen de leden zich uitspreken.

[AO] Federer via Karlovic naar vierde ronde

De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft vrijdag een lastige klip richting de finale van de Australian Open omzeild. De nummer drie van de ranglijst was het Kroatische service-kanon Ivo Karlovic in drie sets de baas: 7-6 (6) 7-5 6-3.

Met name in de eerste set was de strijd spannend. Karlovic kreeg in de tie-break van die set op eigen service een setpunt, maar kon dat niet verzilveren. Federer deed dat vervolgens wel en trok daarna de partij redelijk gemakkelijk naar zich toe.

Pokťmon meets Koei

Vorig jaar werd Pokémon + Nobunaga Ambition al aangekondigd, vandaag is er een nieuwe gameplaytrailer van deze crossover verschenen. Of de game naar het Westen komt is niet bekend.

Pokémon kent iedereen wel, maar Nobunaga zal veel mensen niets zeggen. Deze franchise van Koei loopt in Japan al tijden. Het is opmerkelijk dat Pokémon Company in plaats van een Ash Ketchum-figuurtje nu de personages uit deze serie gebruikt als held en tegenstanders. In de trailer zien we dat de gameplay het meest lijkt op Pokémon Mysterie Dungeon. Je loopt rond met je Pokémon en vecht turned based tegen tegenstanders op de kaart zelf. Dit is het grootste gameplayverschil ten opzichte van de originele Pokémon-reeks, waarin je het gevecht aangaat met een trainer in een apart scherm.

De game komt 17 maart uit in Japan voor Nintendo DS.

Ritzege Freire in Tour Down Under

Oscar Freire heeft de vierde etappe gewonnen van de Tour Down Under. De Spanjaard won de sprint van een uitgedund peloton en bleef Daniele Bennati en Gerald Ciolek voor. Het was de eerste zege van Freire in dienst van Katusha. Martin Kohler nam in het algemeen klassement de leiding over van André Greipel.

Een vroege vlucht met Ruben Perez, Biel Kadri en Jay McCarthy werd al voor de laatste klim ingerekend. Na de Menglers Hill bleven nog 40 renners over die gingen strijden om de dagzege. Daarbij geen Greipel, die uiteindelijk op zeven minuten finishte. In de sprint bleek Freire, die na negen jaar Rabobank verhuisde naar Katusha de sterkste.

In het klassement klom Freire naar de tweede plaats achter Kohler op twee seconden. Plaats drie is voor Rabobankrenner Michael Matthews, die op vier seconden staat.

[Copa del Rey] Valencia op rozen

Valencia heeft een grote stap gezet richting de halve finale van de Copa del Rey. De club van trainer Unai Emery won de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Levante met 4-1. Volgende week staat de return op het programma. De winnaar van de dubbele confrontatie speelt in de halve finale tegen FC Barcelona of Real Madrid.

Aanvallers Jonas en Roberto Soldado zetten de thuisploeg in het eerste halfuur op een 2-0 voorsprong. Oud-PSV'er Arouna Koné deed snel daarna namens Levante iets terug, maar nog voor de pauze had Pablo Piatti de marge van twee alweer hersteld. In de blessuretijd van de wedstrijd maakte Tino Costa er ook nog 4-1 van.


Valencia op rozen in kwartfinale beker (Foto: Novum)

[AO] Nadal zonder setverlies door

De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft zich vrijdag met gemak geplaatst voor de vierde ronde van de Australian Open. De nummer 2 van de wereld versloeg in de Rod Laver Arena de Slowaakse qualifier Lukas Lacko in straight sets: 6-2 6-4 6-2.

Nadal, die met een lichte knieblessure kampt, aast op zijn tweede titel op de Australian Open. In 2009 was hij de sterkste op Melbourne Park.

Nadal zonder setverlies naar vierde ronde
Nadal zonder setverlies naar vierde ronde (Foto: ANP)

[AO] Azarenka, Wozniacki naar achtste finale

Viktoria Azarenka en Caroline Wozniacki hebben zonder zich bovenmatig te hoeven inspannen geplaatst voor de achtste finale van de Australian Open. De als eerste geplaatste Wozniacki versloeg met 6-2 en 6-2 de Roemeense Monica Niculesu. In de achtste finale treft de Deense de winnaar van de partij tussen Jelena Jankovic en Christina McHale.

Azarenka had tot de derde ronde slechts twee games verloren, maar tegen de Duitse Mona Barthel kende ze meer moeite. Barthel won vorige week nog het toernooi in Hobart, maar tegen de Wit-Russin kon ze alleen in de tweede set enigszins bijblijven. Het werd uiteindelijk 6-2 en 6-2 voor de nummer drie van de wereld, die in de volgende ronde moet spelen tegen de Tsjechische Iveta Benesova.

Stank zorgt voor overlast in Coevorden

In een buitenwijk van de Drentse plaats Coevorden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer 40 ongeruste bewoners hun huizen verlaten vanwege een penetrante lucht die in de wijk hing. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder kwam de lucht van een nabijgelegen biovergistingsinstallatie die met een storing kampte. Die is inmiddels weer voorbij.

Een tiental bewoners klaagde over hoofdpijn en misselijkheid. Na metingen bleek er weinig aan de hand te zijn, zodat niemand naar het ziekenhuis hoefde.

Wel werden enkele bewoners, die bijna anderhalf uur in de kou stonden, tijdelijk opgevangen in een sportcentrum.

Stank zorgt voor overlast in Coevorden
Stank zorgt voor overlast in Coevorden (Foto: ANP)

Studente stuurt Oxford afwijzingsbrief

Slechts weinig studenten worden uitgenodigd om aan de prestigieuze universiteit Oxford in Groot-Brittannië te komen studeren. Als dat dan toch gebeurt, is het hoogst ongebruikelijk die uitnodiging af te wijzen, zeker met een heuse afwijzingsbrief. Toch is dat exact hetgeen de 19-jarige studente Elly Nowell uit Hampshire heeft gedaan.

Omdat de studente enorm uitblinkt, werd ze door de universiteit uitgenodigd. Ze ging er op bezoek, maar keerde gedesillusioneerd terug. De toelatingscommissie vond ze maar een elitaire, arrogante en intimiderende houding hebben. Bovendien zag ze alleen maar blanke, rijke studenten op de universiteit. Daarom schreef ze een afwijzingsbrief.

In de brief stond ongeveer het volgende. "Het spijt mij u te moeten meedelen dat uw universiteit het niet is geworden. Na het afwegen van de potentiële universiteiten ben ik tot de conclusie gekomen dat u niet aan mijn hoge standaard voldoet. Het staat u uiteraard vrij mij opnieuw uit te nodigen, mits u zich progressiever opstelt. Ik wens u veel succes bij het zoeken naar andere kandidaten en wens de universiteit veel succes in de toekomst."

Verder schreef de studente over 'substantiële fouten' in het onderwijssysteem. "Tijdens het gesprek realiseerde ik me eindelijk dat ik me zou onderwerpen aan het oordeel van een instelling waar ik het eigenlijk fundamenteel mee oneens ben," aldus Nowell in The Daily Mail. Nu Oxford van haar lijstje is gestreept, hoopt Nowell dat ze een studie rechten mag starten aan de University College in Londen.

Foto's: Natalia Jayden in Paradiso

Natalia Jayden gaf woensdagavond haar eerste showcase in de bovenzaal van Paradiso. De in Nederland opgegroeide Poolse reist momenteel veel tussen Rotterdam en Londen om de laatste hand te leggen aan haar debuutalbum.

Dit album wordt geproduceerd door Grammy Award winnaar Martin Terefe die in het verleden onder meer albums van Train, Jason Mraz en James Morrison produceerde. Terefe schrijft op zijn website over Jayden: "It’s rare to meet a supertalented pianist, songwriter and singer who on top of that has an effortless habit of writing really big pop hooks".

Oligarchen-proces Londen afgerond

In Londen is donderdag het proces van de twee Russische miljardairs Roman Abramovitsj en Boris Berezovski afgerond. Er moet nog wel een datum voor de uitspraak worden gekozen.

De uit Rusland verbannen Berezovski eist enkele miljarden euro's van Abramovitsj, onder andere eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea. Volgens Berezovski heeft zijn vroegere zakenpartner hem onder dwang zijn aandelen in de Russische oliegigant Sibneft afgetroggeld voor een fractie van de daadwerkelijke waarde. Hij beschuldigt Abramovitsj van contractbreuk en eist een schadevergoeding van meer dan drie miljard pond (ruim 3,6 miljard euro).

Abramovitsj ontkent de beschuldiging en zegt dat Berezovski nooit aandelen in het energiebedrijf heeft gehad.


Oligarchen-proces Londen afgerond (Foto: Novum)

'Dik' model daagt mogelijk ook RTL en Endemol

De volgens modellenbureau Elite te dikke Ananda Marchildon klaagt Endemol en RTL mogelijk aan als de rechtbank haar geen gelijk geeft. De 25-jarige winnares van Hollands Next Top Model wil nog 65.000 euro zien voor het winnen van het RTL-programma in 2008.

Het kort geding dat Marchildon tegen Elite aanspande diende donderdag in Amsterdam. Het modellenbureau zou Marchildon hebben ontslagen vanwege haar omvang. Het blonde model verdiende maar tienduizend euro, terwijl haar in een contract 75.000 euro was beloofd.

"Als de rechter ten nadele van Marchildon een beslissing neemt, is het goed mogelijk dat ze Endemol en RTL aansprakelijk stelt voor het beloofde prijzengeld", vertelt haar advocaat Dieuwke Levinson-Arps aan Novum Nieuws. "Maar het is natuurlijk te hopen dat het niet zo ver komt." De rechter komt op 7 maart met een oordeel.

De raadsvrouw zegt dat producent Endemol zijn handen na de finale van Hollands Next Top Model van de deelneemsters heeft afgetrokken.

Vooral hogere prijzen stuwen zorguitgaven

De publieke uitgaven aan verpleging en verzorging nemen de komende jaren vooral toe doordat de zorgprijzen tot 2030 veel sneller stijgen dan het gebruik. Het aantal verpleegden en verzorgden groeit anderhalf procent per jaar, terwijl de uitgaven 4,1 procent omhooggaan. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het gebruik van verpleging en verzorging groeit tot 2030 minder snel dan op grond van de vergrijzing mag worden verwacht. In 2009 maakten 1,2 miljoen mensen gebruik van huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning, van zorg via de AWBZ of van informele of particuliere zorg. In 2030 zullen dit er 1,6 miljoen zijn, een jaarlijkse toename van anderhalf procent.

De uitgaven nemen tot 2030 met jaarlijks 4,1 procent toe tot circa 25 miljard euro, van bijna elf miljard euro in 2009. Dit vooral door stijgende prijzen, stellen de onderzoekers, die de logische conclusie trekken dat zorg en verpleging een steeds groter deel van de publieke middelen in beslag neemt.

De groei van het aantal 65-plussers bedraagt meer dan twee procent per jaar en die van het aantal 80-plussers zelfs tweeënhalf procent. Dat zij lang niet allemaal een beroep doen op verzorgers, komt volgens het SCP deels doordat mensen langer gezond blijven.

In de ramingen, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, wordt uitgegaan van de situatie in 2009. De voorspellingen zijn beleidsarm, wat inhoudt dat geen rekening wordt gehouden met veranderingen in beleid, technologie of voorkeuren van zorggebruikers.

[Upd] Website Megaupload.com uit de lucht

Federale aanklagers in de Verenigde Staten hebben Megaupload.com, een van de grootste filesharing websites ter wereld, uit de lucht gehaald. De oprichter en medewerkers van de site zijn aangeklaagd voor schending van wetgeving die piraterij en vervalsing moet tegengaan.

Door de website zijn auteursrechthouders een half miljard dollar aan inkomsten misgelopen, aldus de aanklacht. Via Megaupload.com kon digitale content, zoals films, games en programma's, worden gedeeld, dikwijls zonder dat daar iets voor betaald hoefde te woren. Volgens de aanklagers was de website op een gegeven moment uitgegroeid tot de op twaalf na populairste website ter wereld.

Update 01.00 uur
Uit vergelding heeft hackersgroep Anonymous verschillende sites zoals de Amerikaanse minisiterie van Justitie en Universal Music uit de lucht weten te halen. De site rond de Franse overheidsorganisatie die internettoegang en online auteursrechten in Frankrijk regelt, is ook uit de lucht. 

Op het FOK!forum is ook het één en ander te lezen over het neerhalen van deze verschillende websites.

Staat gedaagd om stinkend detentiecentrum

De luchtkwaliteit in een van de gebouwen van het detentiecentrum voor illegalen in Zeist is zo slecht dat vreemdelingen die er opgesloten zitten er ziek van worden. De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland heeft daarom de staat gedagvaard. De advocaten eisen dat de afdeling wordt gesloten, meldt het televisieprogramma Zembla vrijdag.

Gedetineerden in gebouw 4 zouden onder meer ademhalingsproblemen, huiduitslag en hoofdpijn hebben. In het gebouw verblijven 292 vreemdelingen.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing bevestigt in Zembla dat de luchtkwaliteit in het pand niet in orde is en dat gedetineerden gezondheidsproblemen hebben. Zo stelt een inspecteur dat vreemdelingen volgens artsen van het detentiecentrum klachten hebben die serieus moeten worden genomen.

Het ministerie van Justitie zou al in 2010 op de hoogte zijn gesteld van de slechte luchtkwaliteit. Vorig jaar herhaalde de inspecteur zijn zorgen. In de zomer beloofde staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) op vragen over de kwestie van de SP maatregelen te treffen, maar de inspecteur stelt dat de problemen niet zijn verholpen. De situatie zou zelfs zijn verslechterd.

Arts en voormalig medisch adviseur van het ministerie van Justitie Joost den Otter denkt dat er maar een oplossing is: het gebouw sluiten totdat de luchtkwaliteit voldoet aan de eisen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, die in juni het kabinet al aan de bel trok over de kwestie, vindt het onacceptabel dat vreemdelingen die opgesloten zitten ziek worden van het gebrekkige ventilatiesysteem. "Het is bijzonder kwalijk om mensen jarenlang in deze omstandigheden te laten zitten, dat is Nederland onwaardig." Het Kamerlid gaat Teeven om opheldering vragen. "Als het probleem niet snel wordt opgelost moet iedereen worden overgeplaatst, desnoods vandaag nog", zegt ze.

Tribute to Megaupload

Weer een stap dichterbij totaal internet censuur, vanavond is Megaupload.com door de FBI uit de lucht gehaald. Want het zijn natuurlijk gewoon boefjes. Anonymous is nu boos, momenteel zijn door hen de volgende websites stuk of amper bereikbaar:
justice.gov bmi.com copyright.gov usdoj.gov mpaa.org universalmusic.com riaa.com hadopi.fr utahchiefs.org

Simpele DDOS aanvallen natuurlijk, dus tijdelijk en makkelijk te omzeilen. Maar de kern van het verhaal is wel dat, beetje bij beetje, het internet kapot wordt gemaakt door de grote boze entertainmentindustrie. Kortom zet het volgende nummer lekker hard aan en vier met mij het einde van het vrije internet!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.