PlayStation is jarig (20)

Zo'n twintig jaar geleden, op drie december 1994, kwam de eerst PlayStation-console op de markt. Sony had nog geprobeerd om samen met Sega een spelcomputer te ontwikkelen. Toen die deal afketste, deed Sony een poging om te werken met Nintendo, maar zij weigerden. Sony ging toen zelf maar aan de slag. Ondanks de release van Sega Saturn enkele weken ervoor, was het de debuterende spelcomputer van Sony die de nieuwe standaard voor consolegaming zette.

De PlayStation, ofwel PSX, kwam op drie december 1994 uit in Japan, de rest van de wereld volgde in september het jaar daarop. Met de komst van de eerste PlayStation zijn talloze nieuwe franchises geboren, zoals Ridge Racer, Rayman en Tekken. PlayStation moest het in deze periode, ook wel het 32/64-bitstijdperk of vijfde consolegeneratie genoemd, opnemen tegen voornamelijk Sega Saturn en Nintendo 64. Vanwege onder andere de goedkope disks en de relatief eenvoudige wijze waarop illegale games verkregen konden worden, domineerde de PSX deze generatie.

In 1998 waren er al 50 miljoen PlayStations verkocht en in 2004 was het de eerste spelcomputer waar meer dan 100 miljoen exemplaren van waren verkocht. De PlayStation 2 verkocht 100 miljoen exemplaren binnen vijf jaar. PlayStation 2 is overigens nog steeds de best verkochte console ooit, met een totaal van meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Het  best verkochte spel voor PlayStation was het racespel Gran Turismo. Meer dan 10 miljoen exemplaren zijn daarvan verkocht. Het lijstje wordt aangevuld met klassiekers als Final Fantasy VII, Resident Evil, Tekken 3, Tomb Raider en Crash Bandicoot

Inmiddels zijn er vier consoles, twee handhelds en vele andere PlayStation-producten waaronder tijdschriften, controllers, telefoons en (online) diensten. Sony timmert echter nog steeds hard aan de weg. Eerder dit jaar gaf SCE-topman Andrew House te kennen dat er drie pijlers voor de toekomst op de planning staan die de invloed van PlayStation 4 min of meer moeten gaan bepalen: streaming, lifestyle en virtual reality.

Met streaming wordt gehint naar PlayStation Now, de op Gaikai-technologie gebaseerde streamingdienst van PlayStation die het mogelijk maakt om content van verschillende PlayStation-consoles te streamen naar andere devices. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld God of War en The Last of Us te streamen vanaf je PlayStation 3 naar bijvoorbeeld je PlayStation Vita of je Sony Bravia-TV. De dienst heeft al verschillende bètatests doorstaan en moet ergens in 2015 op de Europese markt verschijnen.

Dan is er natuurlijk nog Project Morpheus, de VR-headset van Sony. De head-mounted display wordt volledig functioneel met PlayStation 4 en PlayStation Vita, en beschikt over een groot gezichtsveld, 6DOF-headtracking, stereoscopische 3D en een output voor televisies, zodat anderen op een scherm mee kunnen kijken naar wat de speler ziet. De releasedatum is onbekend.

Over het lifestyleonderdeel was House nogal vaag. Waarschijnlijk hint de topman naar fitness en sensortechnologie, om zo de console een grotere rol te laten spelen binnen huishoudens. "We zien een revolutie in de ontwikkeling van sensortechnologie. Of het nu lifestyle/fitness is of de trend van wearables, ik denk dat we aan de vooravond staan van het implementeren van dergelijke technologie naar de huiskamer van de consument", aldus House.

Uiteraard laat Sony de kans niet liggen om iets leuks te doen voor zijn verjaardag. Ter ere van het twintigjarig jubileum geeft Sony een limited edition PlayStation 4 uit, die sterk lijkt op de originele PlayStation. Hij heet 'PlayStation 4 20th anniversary edition' en heeft de originele, kenmerkende grijze kleur. De limited edition wordt gegraveerd afgeleverd, zodat je kunt zien welk 'nummertje' je bent. Er worden namelijk slechts 12.300 exemplaren gemaakt. Het getal is een verwijzing naar de lanceerdatum van 3 december 1994. Ook is deze uitvoering weer voorzien van het iconische vierkleurenlogo.

PS4 + PS

Naast de 20th anniversary edition-console, heeft Sony ook een geheel bijpassend thema uitgegeven voor je dashboard. Het dashboardthema is volledig voorzien van allerlei oldschool toeters en bellen, waaronder het klassieke opstartdeuntje van de PSX. Hij is gratis te downloaden in de store, alleen is het niet duidelijk of dit voor alle landen geldt.

De 'Original Grey' PlayStation 4 zal €499,- kosten, maar zal niet via conventionele methoden te koop zijn. Sony maakt dit weekend tijdens de PlayStation Experience in Las Vegas bekend hoe je aan jouw exemplaar kunt komen. Aan de binnenkant van de speciale PS4-uitvoering is overigens niets veranderd.

Hoewel Xbox One inmiddels na een wat moeizame start werkt aan een redelijke comeback, is het tot nu toe duidelijk dat Sony met PlayStation 4 een solide basis heeft neergezet en zowel de nieuwe console van Microsoft als Nintendo's Wii U ver achter zich laat in de cijfers. Ondanks dat het aanbod van exclusieve titels nog tegenvalt, gaat het met de verkopen prima. In oktober dit jaar lag het aantal verkochte consoles rond de 15 miljoen. De handheld van Sony doet het minder goed in de cijfers en lijkt niet op de kunnen boksen tegen de handhelds van Nintendo en de nog steeds toenemende invloed van mobile gaming op smartphones.

De basis van PlayStation 4 biedt veel kansen voor de toekomst, waarbij er in de komende tijd vooral een focus lijkt te komen liggen op toegang verkrijgen tot een bredere markt, waarbij een scala aan uiteenlopende ervaringen centraal staat.

Door PoeHao en 2dope.