FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 juli 2011

'Fer niet naar FC Twente'

Technisch directeur Martin van Geel heeft vandaag in een interview met Voetbal International aangegeven dat Leroy Fer "absoluut niet" zal vertrekken uit Rotterdam. FC Twente jaagt al enige tijd op de middenvelder, maar kan het met Feyenoord maar niet eens worden over de transfersom.

"Ik heb contact gehad met Aldo van der Laan. Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat dit het niet gaat worden, met respect voor elkaars argumenten. Zij kunnen niet, wij willen niet, of tenminste: dan moet er echt een substantieel bedrag tegenover staan. Nou, als het dan niet kan, zeg ik: streep erdoor." vertelde Van Geel aan VI.

De Tukkers hebben onlangs een bod gedaan van ongeveer tweeënhalf miljoen euro, maar dit bedrag is volgens Martin van Geel ver onder de maat. De Rotterdammers willen voor Fer grofweg dezelfde transfersom ontvangen als voor de onlangs naar PSV vertrokken Wijnaldum, hij werd verkocht voor vijf miljoen euro.

De zaakwaarnemer van Fer, Rob Jansen, zegt niets van een 'afgeketste transfer' af te weten: "Er is helemaal niks afgeketst, want er was nog geen deal. Maar als Feyenoord het standpunt huldigt dat Leroy niet naar FC Twente gaat, dan is dat voor hun rekening, want dat is zeker niet het standpunt van Leroy."

IsraŰl neemt omstreden anti-boycotwet aan

Het Israëlische parlement heeft maandag een omstreden wet tegen het boycotten van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aangenomen. De wet, die met 47 stemmen tegen 36 werd aangenomen, biedt inwoners of bedrijven in de nederzettingen de mogelijkheid schadevergoeding te eisen van Israëliërs die oproepen producten uit de nederzettingen te boycotten.

Volgens voorstanders is de wet nodig om Israëliërs die op de Westoever wonen te beschermen. Tegenstanders zien de wet als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting.

Elia ziet uit naar het nieuwe seizoen

Eljero Elia heeft het weer naar zijn zin bij Hamburger SV, mede dankzij de komst van de nieuwe trainer Michael Oenning. Dat vertelde de 24-jarige aanvaller op de clubsite van HSV. "Het gaat erg goed met me, ik heb geen last van blessures en kan alles meedoen. De trainer brengt de goede sfeer weer terug, dat merk je bij alles wat we doen. "

Coach Oenning blijft minimaal tot en met de zomer van 2013 verbonden aan de club uit Hamburg. En Elia kan het goed met hem vinden zo zei hij: "De trainer praat veel met de spelers, dat is voor mij zeer belangrijk. Ik waardeer het als een coach veel contact met me zoekt om dingen uit te leggen en me te helpen." De international verwacht volgend seizoen goede resultaten te boeken: "We hebben er veel jonge jongens bij gekregen. Die talenten wil ik graag helpen. Daar ben ik inmiddels oud genoeg voor."

Eerder dit jaar gaf de Nederlander aan eventueel te willen vertrekken bij de club. Een overstap naar Liverpool of Juventus zag hij wel zitten, maar die plannen lijken van de baan. "Ik ben en blijf bij HSV. Ik heb ook nooit anders gezegd. We hebben een jong team, waarmee alles mogelijk is. "

Doorverkoop kaarten OS 2012 lucratief

De organisator van de Londense Olympische Spelen in 2012 heeft voor 45 miljoen euro een aantal van de beste kaarten verkocht aan drie reisbureaus die bedrijfsarrangement verkopen. Deze tickets worden nu voor extreem hoge prijzen verkocht: een kaartje kost nu 30.000 euro voor een zitplaats tijdens de sessie waarin onder andere de sprintfinale mannen 100 meter plaatsvindt. De oorspronkelijke kosten waren rond de 822 euro. 

De verkoop genereert een gigantische winst voor de drie officiële kaartverkopers Thomas Cook, Jet Set Sports en Prestige Ticketing. Jet Set heeft ook bedrijfsarrangementen verkocht bij de Spelen in Peking, toen met een winst van 22,7 miljoen euro.

The Telegraph onthulde dat twee jaar geleden het London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (Locog) voor een vast bedrag het recht tot kaartverkoop doorverkocht aan de bureaus. Het zou gaan om 40 procent van alle kaarten, oftewel net iets meer dan 350.000 euro. Hiermee vermindert Locog het risico om met dure kaarten opgescheept te blijven zitten, maar lopen ze wel de kans om grote winsten aan zich voorbij te zien gaan.

Naar verluidt betaalde Thomas Cook rond de 28 miljoen euro plus de waarde van de kaarten voor het recht tot verkoop van 200.000 toegangsbewijzen. Prestige Ticketing combineert de kaarten met accommodatie in het Olympische Park, terwijl Jet Set Sports de kaarten samen met overnachtingen in vijfsterrenhotels aanbiedt. De twee bedrijven betaalden elk rond de 17 miljoen euro, voor ieder 80.000 kaarten waarvan veel op uitstekende plaatsen.

Gemiddeld hebben de bureaus 113 euro per kaartje betaald voor de verkooprechten. Een ticket via deze bureaus voor een driedaags programma kan nu oplopen tot 52.000 euro per stuk, waarbij de beste kaarten veel winst genereren. De kaartverkoop wordt hierdoor echter niet tot nauwelijks beïnvloed. In totaal zijn er 22 miljoen kaarten aangevraagd en zijn er rond de 875.000 beschikbaar. 

Logoc meldde aan het IOC dat de verkoop van bedrijfsarrangementen en losse kaarten goed verloopt en verwacht alleen aan kaartverkoop al een omzet van 567 miljoen euro. Dit zal echter linea recta weer in de Spelen worden gepompt die naar verwachting, om drie weken te kunnen draaien, 2,44 miljard euro gaan kosten.

Essien aan rechterknie geopereerd

Michael Essien staat mogelijk zes maanden aan de kant. De Ghanese voetballer van Chelsea werd vandaag aan zijn rechterknie geopereerd, meldt de Engelse topclub op zijn website. Essien had vorige week tijdens een training zijn voorste kruisband en meniscus gescheurd.

De 28-jarige Essien speelt sinds 2005 bij Chelsea. In september 2008 blesseerde hij zich al eens aan de kruisband van zijn linkerknie en stond toen tot maart 2009 buitenspel. In 2010 stond hij ook zes maanden aan de kant met een kwetsuur aan zijn rechterknie. Daardoor miste hij toen het WK.


Chelsea moet Essien lang missen (Foto: Novum)

Spectaculaire verhuizing Amsterdamse giraffe

Mensen met een interesse in giraffen, opgezette dieren of ingewikkelde verhuizingen kunnen dinsdag in Amsterdam zien hoe een vier meter hoge, opgezette giraffe uit het Zoologisch Museum wordt getakeld. Het dier wordt, waarschijnlijk ondersteboven, van de tweede verdieping gehaald.

De giraffe verhuist samen met onder meer een bruine beer en een orang-oetan naar NCB Naturalis in Leiden. Dat meldt het Zuid-Hollandse museum maandag. De verplaatsing is deel van de geplande samenvoeging van de natuurhistorische collecties van de universiteiten van Wageningen, Leiden en Amsterdam in Leiden.

Dit jaar verhuizen vanuit Amsterdam ruim honderdduizend opgezette dieren, 450.000 schelpen en ongeveer acht miljoen insecten naar Leiden. In totaal bevat de collectie dan 37 miljoen objecten.

ROC ASA geeft fouten met diploma's toe

Het ROC ASA geeft toe dat de school ernstige fouten heeft gemaakt bij tientallen diploma's. AT5 berichtte afgelopen vrijdag al over de problemen, maar de school ontkende toen dat er iets mis was. 

Uit een eerste onderzoek is nu al in 58 gevallen gebleken dat er fouten zijn gemaakt bij diploma's, zo erkent de school maandag. Leerlingen waren niet op het wettelijk niveau getoetst en moesten daarom extra lessen volgen om hun diploma alsnog in ontvangst te mogen nemen.

Onderzoek moet de komende tijd uitwijzen of er nog meer is misgegaan.

Identiteit slachtoffers motorongeluk bekend

De identiteit van de twee motorrijders die zondag om het leven kwamen bij een ongeluk in Serooskerke is bekend. Het gaat om een 26-jarige man uit Hoek van Holland en een 27-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland, meldt de Zeeuwse politie maandag.

Over de toedracht van het dodelijke incident is nog altijd niets bekend. De politie onderzoekt wat er is gebeurd op de Stoofweg. Het tweetal werd gevonden in een weiland langs de N57.

Van Gijzel boos om ontsnapping verkrachter

Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel is niet blij dat de gemeente, de politie en de reclassering pas na twee weken op de hoogte werden gesteld van een verkrachter die niet was teruggekeerd van verlof uit de gevangenis in Grave. Hij noemt dit onbegrijpelijk.

In een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vraagt hij om opheldering over de gang van zaken rond Andy S., die op 14 juni niet terugkwam van verlof. Hij wil weten hoe het kan dat S. vrij rondloopt en waarom niet eerder gemeld werd dat de verkrachter, die in mei 2009 zes jaar celstraf kreeg, spoorloos was.

S. pleegde op 12 mei 2007 een gewapende overval op een echtpaar in Eindhoven. Hij verkrachtte hierbij de vrouw. De reclassering omschrijft de man als onbewogen en pro-crimineel en acht de kans op herhaling groot. Daarom werd afgeraden hem op verlof te laten gaan.

Besluit Toro Rosso line-up 2012 eind dit jaar

Scuderia Toro Rosso zal pas eind dit jaar bekend maken met welke coureurs het team in 2012 van start zal gaan, zo meldde teambaas Franz Tost. Momenteel zijn Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari de coureurs, maar zij staan al het hele seizoen onder druk van onder meer Daniel Ricciardo om goed te presteren.

Teameigenaar Red Bull wil, nu Ricciardo bij Hispania Racing Narain Karthikeyan vervangt, de prestaties van de drie coureurs tegen elkaar afwegen. Alguersuari heeft de afgelopen drie races goede reclame voor zichzelf gemaakt door telkens punten te scoren. Buemi werd op Silverstone van de baan gereden door Paul di Resta, waardoor hij uitvaller was, terwijl Ricciardo zijn eerste volledige Formule 1-weekend afsloot met een negentiende en laatste plaats.

'Beatles-reŘnie op Olympische Spelen'

De organisatie van de Olympische Zomerspelen in Londen werkt aan een reünie van de Beatles. Er zijn plannen om tijdens het sportevenement, dat volgende zomer plaatsvindt, de laatste twee nog levende leden Paul McCartney en Ringo Starr op een podium zetten, meldt de Britse boulevardkrant The Sun maandag.

De overige twee Beatles, George Harrison en John Lennon, zouden worden vertegenwoordigd door hun kinderen, zegt een insider. "The Beatles zijn geliefd over de hele wereld dus het is niet ondenkbaar dat zij aanwezig zijn tijdens de Spelen", aldus de bron.

Paul McCartney houdt voorlopig nog een slag om de arm, maar ontkent niet dat hij komt. "Ik heb gehoord dat er geruchten zijn dat ik kom optreden. En ik heb ook gehoord dat er plannen zijn om onze muziek te spelen", hintte de legendarische muzikant in een Amerikaanse televisieshow.

The Beatles waren een van de invloedrijkste en succesvolste bands van de vorige eeuw. In 1970 ging de band uit elkaar. Na de breuk werd nog geprobeerd de vier weer bij elkaar te brengen, maar na de dood van Lennon in 1980 was het definitief over met The Beatles. Harrison overleed in 2001.


'Beatles-reünie op Olympische Spelen' (Foto: Novum)

Russische neonazi's cel in voor 27 moorden

Leden van een groep Russische neonazi's zijn maandag tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor hun rol in 27 moorden. De racistische aanvallen op jongeren schokten Moskou in 2007 en 2008.

Vijf van de twaalf leden kregen levenslang, onder wie de leider. Acht leden kregen 10 tot 23 jaar cel. De groep had het gemunt op etnische minderheden uit zuidelijke Russische moslimrepublieken en Centraal-Aziatische staten, die in Moskou woonden.

Hongarije voert 'hamburgertaks' in

Het parlement van Hongarije heeft maandag ingestemd met het invoeren van een zogenoemde 'hamburgertaks' op voedingsmiddelen die als ongezond worden beschouwd. Dat is een van de maatregelen waarmee het land de overheidsfinanciën op orde probeert te krijgen.

De nieuwe belasting wordt geheven op voeding met hoge gehaltes suiker, zout en koolhydraten. Ook gaan consumenten meer betalen voor producten met meer dan 20 milligram cafeïne per 100 milligram. De nieuwe belastingmaatregel gaat per 1 september in.

Hongarije voert'hamburgertaks' in
Hongarije voert'hamburgertaks' in (Foto: ANP)

Franse soldaat doodt per ongeluk collega

Een Franse soldaat in Afghanistan is overleden nadat hij per ongeluk door een collega was neergeschoten. Het ministerie van defensie in Parijs zegt de precieze toedracht nog te onderzoeken.

Het incident speelde zich maandag af toen een konvooi pantserwagens terugkeerde van een patrouille door de oostelijke regio Tagab. De gewonde soldaat werd overgebracht naar een militair hospitaal in Kabul, waar hij overleed.

Frankrijk heeft ongeveer vierduizend militairen in Afghanistan die deel uitmaken van de NAVO-missie in dat land. President Nicolas Sarkozy kondigde vorige maand aan dat enkele honderden militairen dit jaar worden teruggetrokken.

Utrechts raadslid dag vast in IsraŰlische cel

Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Gadiza Bouazani heeft 24 uur in een Israëlische cel doorgebracht. Dat bevestigt fractiegenoot Sytse Koopmans maandagavond. Volgens Koopmans is Bouazani, die onderweg was om vrijwilligerswerk te doen in Palestijns gebied, er 'in alle hectiek daar' tijdens een controle in Israël uitgepikt. Waar Bouazani op dit moment is weet Koopmans niet.

Of Bouazani werd aangezien voor een van de activisten van de Gazavloot, zoals andere media melden, weet de fractiegenoot niet. Volgens RTV Utrecht werd het raadslid gearresteerd omdat ze een Arabische achternaam heeft en er in haar vliegtuig ook Palestijnse activisten zaten. Ze zou samen met 22 vrouwen zijn opgepakt en in een zwaarbeveiligde politiebus naar een gevangenis in Tel Aviv zijn gebracht.

Vorige week keerde een Nederlandse delegatie die mee wilde varen met het hulpkonvooi naar de Gazastrook nog terug uit Corfu. Het lukte de twaalf Nederlanders niet de zee op te komen. Vorig jaar ging een gelijksoortige hulpvloot op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando's hun schip enterden.

[Upd] [Tour] Kolobnev test postitief

Het kon natuurlijk niet uitblijven. De allereerste positieve dopingtest in de Tour de France is weer een feit. De Rus Aleksandr Kolobnev heeft positief getest tijdens een dopingcontrole.

De renner van team Katusha staat momenteel 69ste in het algemeen klassement en is positief getest op het middel hydrochlorothiazide (HCT). Iljo Keisse, een Belgische wielrenner, testte in 2008 positief op hetzelfde middel dat als maskeringsmiddel in de dopingwetten is opgenomen.

Update 21:03 uur

Kolobnev zal niet worden geschorst door de internationale wielrenunie UCI, gezien de "specifieke aard van het product.” Een official zegt dat Kolobnev wel uit de Tour gezet wordt. Verder zei de official te hopen dat Katusha maatregelen neemt "om de sereniteit van de Tour te behouden.”

Veel doden bij verkeersongeval Griekenland

Een volgepakte auto is in het noorden van Griekenland van de weg geraakt en verongelukt. Negen inzittenden kwamen om het leven, vier raakten gewond, zei de politie maandag. De slachtoffers zijn waarschijnlijk allen illegale migranten, hoewel hun nationaliteiten niet bekend zijn.

De auto was speciaal verbouwd, zodat er meer mensen in pasten. Een voorbijganger zag het autowrak maandagochtend en stelde de autoriteiten op de hoogte.

Griekenland is een belangrijk doorvoerland voor illegale migranten die de Europese Unie willen binnenkomen.

Professor Genki in pre-order van Saints Row: The Third

Wie vanaf nu een pre-order van Saints Row: The Third plaatst in Nederland zal extra content krijgen in de vorm van 'Professor Genki’s Hyper Ordinary Pre-Order pack'. De pack bevat een wapen, een voertuig en een ultra hip stuntpak. Bekijk hieronder meer informatie en een trailer.

Professor Genki heeft in de wereld van Saints Row: The Third een tv-show waarin mensen simpele opdrachten moeten voltooien. Als je wint dan krijg je geweldige prijzen. Mocht je verliezen, dan krijg je niks anders dan een pijnlijke dood. De pre-order bevat het volgende:

  • Professor Genki’s Super Ballistic Man-a-pult:

Rij in stijl door Steelport met deze menselijk kanonskogel truck met zuigkracht. zuig voetgangers op en gebruik ze als levende munitie tegen vijandelijke bendes en de rest van steelport.

  • Professor Genki’s "Octopuss" Gun:

Vuur baby octopusjes op de hoofden van tegenstanders. en kijk hoe de octopus de schedel van je tegenstanders masseert, waarna ze voor jou zullen gaan vechten. zo zie je maar, vijanden kunnen wel degelijk je vriend zijn!

  • Professor Genki's Leisure Stunt Suit:

Dit super comfortabele en nauw omsluitend kledingstuk is uitermate geschikt wanneer je wilt sky-diven boven steelport of wanneer je uit een hoogvliegende straaljager besluit te springen. inclusief gratis Genki masker!

Bekijk hieronder enkele screens en daaronder een trailer voor de pre-order bonus. Saints Row: The Third komt 15 november uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Saints RowSaints RowSaints RowSaints Row

BRIC: goedkope medicijnen voor arme landen

De grootste opkomende industrielanden in de wereld, de zogenoemde BRIC-landen, willen gezamenlijk ten strijde trekken tegen ziektes in armere landen. Door ontwikkelingslanden van de benodigde technologieën te voorzien hopen zij dat deze landen zelf goedkope en effectieve medicijnen kunnen ontwikkelen.

De samenwerking tussen Brazilië, Rusland, India en China moet resulteren in stabielere gezondheidssystemen en verbeterde toegang tot betaalbare medicijnen tegen aids, tuberculose en hepatitis, zeiden de ministers van volksgezondheid van deze landen maandag in Beijing.

De vier landen, die samen zo'n veertig procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, hopen dat hun samenwerking grote internationale farmaceutisch bedrijven onder druk zet goedkopere medicijnen te produceren. Zij willen tevens samenwerken met internationale gezondheidsorganisaties zoals de WHO en UNAIDS.

Borsten redden vrouw van verdrinkingsdood

Jana Filipsky mag Onze Lieve Heer op haar blote knietjes danken voor haar imposante voorgevel. Dankzij haar enorme tieten bleef de 30-jarige Oostenrijke urenlang op zee drijven zonder te verdrinken.

De vrouw viert momenteel vakantie in het Kroatische Stinjan. De vrouw had in de nacht van zaterdag op zondag de hele tijd gefeest en besloot slechts gekleed in een minuscuul bikinibroekje in zee te springen. Haar lichaam was wel aan verkoeling toe, zo vond ze.

"Eenmaal in het water realiseerde ik me hoe moe ik was", zo verklaarde Filipsky de politie. "Ik kon mijn ledematen nauwelijks nog bewegen om te zwemmen, laat staan uit het water klimmen." In plaats hiervan dreef de topless vrouw tot de volgende dag steeds verder uit de kust, tot ze uiteindelijk werd opgemerkt door de waterpolitie.

De politie heeft de vrouw uit het water gevist. Zij zijn van mening dat de boezem van de Oostenrijkse ervoor heeft gezorgd dat ze met haar hoofd rechtop bleef drijven. De vrouw is in het ziekenhuis behandeld voor uitputting en onderkoeling en teruggebracht naar haar hotel.

Vlootcommandant Cyprus omgekomen bij explosie

Onder de twaalf doden bij de explosie op een marinebasis op Cyprus is ook de commandant van de Cypriotische marine, Andreas Ioannides. Dat hebben de politie en nationale garde maandag in een gezamenlijke verklaring meegedeeld.

Ook de commandant van de basis, Lambros Lambrou, is omgekomen. Onder de doden zijn verder vier marinemensen en zes brandweerlieden.

Bij de explosie gingen tientallen containers met buskruit de lucht in die op een Iraans vrachtschip in beslag waren genomen. Er vielen minstens 62 gewonden. Naar aanleiding van de explosie hebben de minister van defensie en de commandant van de strijdkrachten hun functies neergelegd.


Vlootcommandant Cyprus omgekomen bij explosie (Foto: Novum)

'Politieonderzoek NotW gesaboteerd'

De Britse politie heeft de indruk dat haar onderzoek naar de zondag opgedoekte schandaalkrant News of the World wordt gedwarsboomd, omdat informatie wordt gelekt die de aandacht afleidt van de kern van de zaak. Dat heeft Scotland Yard maandag gezegd.

Volgens Scotland Yard is er een campagne gaande, die erop gericht is het onderzoek naar corruptie onder journalisten en agenten te ondermijnen en de aandacht naar elders te verleggen. De politie verwees naar een verhaal over agenten die als taak hadden de koninklijke familie te beschermen, maar informatie over de koningin zouden hebben verkocht.

Ondertussen neemt onder politici het verzet tegen de mogelijke overname van zender BSkyB door Murdoch toe. Vicepremier Nick Clegg riep Murdoch op het 'fatsoenlijke en verstandige' te doen en zich terug te trekken uit de onderhandelingen.

[Tour] Evans: "Contador nog steeds een gevaar"

Cadel Evans houdt in de Tour de France nog altijd rekening met Alberto Contador. Dit zei de nummer drie van het algemeen klassement vandaag op de rustdag.

"Hij heeft ons in de vierde etappe, op de Mûr-de-Bretagne, al voorzichtig getest. En ik weet zeker dat hij dat op Luz Ardiden opnieuw gaat doen,” zo zei de kopman van BMC.

Contador viel deze Tour al tweemaal en heeft last van zijn knie. "Als hij een serieuze knieblessure heeft, kan dat het einde van de Tour voor hem betekenen. Het is nu moeilijk in te schatten hoe Contador er precies aan toe is.”

Volgens Evans is naast de rit naar Luz Ardidn ook de 19e etappe naar Alpe d'Huez belangrijk voor de klassementsrenners. "Iedereen zit dan al een aantal weken op de fiets en begint moe te raken. Vanaf dat moment wordt het echt verschrikkelijk.”

Opnieuw motorevenement afgelast

Opnieuw zorgen rivaliserende motorgroepen dat een motorevenement niet door gaat. De All American Day in Weert, een evenement met oude Amerikaanse motoren en auto's dat gepland stond voor 7 augustus, kan op die dag niet doorgaan. De gemeente Weert heeft de organisatie maandag op dringend advies van de politie gevraagd in het najaar een datum te prikken.

De gemeente had nog geen vergunning verleend aan de organisatie. Volgens burgemeester Wim Dijkstra zijn er meer agenten nodig dan dat er voorhanden zijn. Dat komt deels doordat er in hetzelfde weekend meerdere grote evenementen zijn. "Anderzijds heeft het te maken met een verhoogd veiligheidsrisico vanwege recente ontwikkelingen binnen rivaliserende motorgroepen", zegt hij.

De burgemeester stelt de situatie heel vervelend te vinden. "Maar de veiligheid gaat voor alles."

Eerder werden al motorevenementen in Mill, Gouda, Alphen aan den Rijn, Winschoten, het Belgisch-Nederlandse grensdorp Putte en Arnhem afgelast vanwege ruziënde motorclubs die mogelijk met elkaar op de vuist zouden gaan.


Opnieuw motorevenement afgelast (Foto: Novum)

Rebecca Black komt met nieuwe single en album

Rebecca Black komt deze maand met een opvolger van haar veelbesproken internethit Friday. My Moment is vanaf volgende week maandag te zien op het Youtubekanaal van de 14-jarige internetsensatie. Een dag later is het nummer te koop op iTunes en andere muzieksites, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Het nummer is geschreven door Brandon 'Blue' Hamilton en Quinton Tolbert. Hamilton schreef onder meer voor tienerster Justin Bieber. De productie is in handen van Charlton Pettus, die eerder samenwerkte met Hilary Duff.

In de videoclip krijgt Black een prijs van haar middelbare school en vertelt ze over haar plotselinge succes. De zangeres is ook bezig met de afronding van een album. Het schijfje met vijf nummers komt uit in eigen beheer en is vanaf augustus verkrijgbaar.

Black scoorde dit jaar een hit met het nummer Friday. Veel muziekcritici zagen het nummer als het slechtste lied aller tijden, maar de video is een van de best bekeken filmpjes op Youtube. Daarnaast was ze te zien in de clip van Last Friday Night van Katy Perry.


Rebecca Black komt met nieuwe single en album (Foto: Novum)

Dubbele beentransplantatie in Spanje is primeur

Artsen in Spanje hebben voor het eerst een transplantatie van twee benen uitgevoerd. Een patiënt die zijn onderstel bij een ongeluk verloor, kreeg twee nieuwe benen. De operatie vond plaats onder leiding van een arts die in 2009 de eerste gezichtstransplantatie in Spanje uitvoerde.

De zeer complexe dubbele beentransplantatie werd verricht in Valencia en duurde zo'n 13 à 14 uur. Hoe het met de patiënt gaat, is niet bekendgemaakt Het lijkt er op dat zijn nieuwe ledematen niet door zijn lichaam worden afgestoten, omdat dit doorgaans vrijwel direct gebeurt. Het zal echter nog ongeveer een maand duren voor gezegd kan worden of de operatie een succes is.

Aanvankelijk probeerden de artsen de patiënt kunstbenen te geven, maar deze operatie mislukte, omdat er te weinig ruimte was om ze te bevestigen. In 2010 werd ingestemd met een dubbele beentransplantatie en was het slechts een kwestie van wachten tot er een geschikt paar beschikbaar kwam.

Verkeersdrukte rond Vierdaagse verwacht

Op de wegen rondom Nijmegen wordt komende week grote verkeersdrukte verwacht. De opbouw van de Vierdaagsefeesten kan leiden tot afsluitingen en de evenementen zelf zullen zorgen voor veel verkeer. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De Vierdaagsefeesten vinden plaats van 16 tot en met 22 juli. Wandelaars lopen van 19 tot en met 22 juli in en rond Nijmegen. Ook daarvoor worden wegen afgezet. Vorig jaar bezochten ruim 1,4 miljoen mensen de festiviteiten rondom het wandelevenement. Ruim 2100 artiesten traden op dertig podia op. Er werden 325 extra treinen ingezet om bezoekers naar Nijmegen te vervoeren.

[Tour] Omega Pharma-Lotto grootverdiener

Omega Pharma-Lotto raakte gisteren dan wel hun kopman voor het klassement kwijt, maar momenteel zijn ze wel de grootverdiener in deze Tour de France. De Belgische formatie haalde al, vooral door de goede prestaties van Philippe Gilbert, al 36.980 euro bij elkaar.

De tweede plaats is voor Gamin-Cervélo, dat de ploegentijdrit won en met Thor Hushovd zeven dagen de gele trui in het bezit had. De Amerikaanse ploeg kwam tot 32.860 euro, terwijl HTC-Highroad tot 28.200 euro kwam.

Vacansoleil en Rabobank staan met respectievelijk 19.410 euro en 13.200 euroo op de achtste en negende plaats. Hekkensluiter is Liquigas dat in negen dagen slechts 1.730 euro bij elkaar sprokkelde.

Golfster Ryu wint US Open

De Zuid-Koreaanse golfster So-Yeon Ryu heeft het US Women's Open gewonnen. Op de golfbaan The Broadmoor in Colorado Springs versloeg ze landgenote Hee-Kyung Seo in een play-off over drie holes. Ryu had voor de zestiende, zeventiende en achttiende hole tien slagen nodig, twee onder par. Seo eindigde een slag boven het baangemiddelde.

Ryu en Seo eindigden na 72 holes beiden op 281 slagen, drie onder het baangemiddelde, waardoor een play-off nodig was. De Nederlandse Dewi Claire Schreefel deed ook mee, maar haalde de cut niet. Zij had na twee rondes een score van veertien slagen boven par.

Ryu is de vijfde Zuid-Koreaanse die het majortoernooi won. Se Ri Pak was in 1998 de eerste. De laatste zeven toernooien kenden vier keer een winnares uit het Aziatische land.


Golfster Ryu wint US Open (Foto: Novum)

McLaren erkent foute calculatie brandstof

Lewis Hamilton kreeg in de Grand Prix van Groot-Brittannië te horen dat hij brandstof moest besparen. Zijn team McLaren had een foutieve berekening gemaakt over de benodigde hoeveelheid brandstof voor de race en had daarom te weinig in de bolide getankt. Het kostte de Brit een plaats op het podium en de vierde stek werd maar ternauwernood behouden.

"De engineers calculeren de brandstofhoeveelheid in op basis van een aangenomen racetempo en de wedstrijd ging sneller dan verwacht," zei teambaas Martin Whitmarsh. Hij geeft toe dat het weekend niet verliep zoals gehoopt. "Het was een zwaar weekend. Het was onze thuisrace, dan wil je het toch goed doen en dat lukte niet helemaal. Toch reden we met twee auto's een groot deel van de race voor een van de Ferrari's. We feliciteren ze met hun eerste overwinning en vanuit een neutraal oogpunt gezien was het zeker een mooie race."

"Mijn verwachting is dat Sebastian Vettel in Duitsland weer snel zal zijn. Hij doet het fantastisch. In Silverstone won hij dan eens niet, maar hij scoorde wel waardevolle punten voor het kampioenschap. Maar wij geven niet op, onze coureurs geven niet op en het team geeft niet op. We blijven pushen, kijken of we Vettel nerveus kunnen maken door een paar keer te winnen en wie weet wat er dan gebeurt."

Slachtoffers Hoofddorp gecremeerd

De vrouw en haar drie kinderen die vorige week omkwamen bij een woningbrand in Hoofddorp zijn in besloten kring gecremeerd. Dat meldt de gemeente Haarlemmermeer. De brand is aangestoken door de 43-jarige vader, die ook om het leven kwam bij het incident. Hij wordt later deze week gecremeerd.

In de woning aan de Haya van Somerensingel zijn twee jerrycans aangetroffen. Ook is vastgesteld dat er meerdere brandhaarden waren, de deur was gebarricadeerd.

Het onderzoek is inmiddels afgerond. Op korte termijn worden de hekken bij de woning verwijderd. De bloemen, kaarten, gedichten en andere uitingen van medeleven worden verzameld en aan de nabestaanden overhandigd, meldt de gemeente.

Belastingdienst helpt gedupeerde groentetelers

Groentetelers die problemen hebben door de crisis rond EHEC-bacterie krijgen hulp van de Belastingdienst. Dat heeft de fiscus afgesproken met een aantal landbouworganisaties.

Door de EHEC-crisis blijven de opbrengsten bij veel bedrijven achter. De kosten lopen echter door. Hierdoor komen ondernemers in acute liquiditeitsproblemen. De landbouworganisaties hebben hierover aan de bel getrokken.

De Belastingdienst komt ondernemers in de geplaagde tuinbouwsector nu tegemoet. Zo kunnen voorlopige belastingaanslagen op verzoek worden verlaagd. De fiscus belooft verder teruggaven versneld te behandelen. Tot slot biedt de belastingdienst aan uitstel van betaling te verlenen of een betalingsregeling te treffen indien dat nodig is.

Met deze regelingen kunnen ondernemers de ruimte in hun geldkas tijdelijk vergroten.

Renault test nieuw uitlaatsysteem

Het Formule 1-team Lotus Renault GP test in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Duitsland een nieuw uitlaatsysteem. De renstal baarde deze winter opzien door te komen met uitlaten die uitkwamen bij de ingang van de sidepots, maar grijpt nu terug op een conventioneel systeem. McLaren deed dit al bij de start van het seizoen.

Renault was met de nieuwe uitlaten aan het begin van het seizoen erg snel, maar zakte daarna verder weg. Het teruggrijpen op een conventioneel uitlaatontwerp moet het begin van de ommekeer inluiden. "Dat gaan we op de vrijdag van het volgende raceweekend onderzoeken. We weten waar we tekort schieten en waarom we de auto minder snel kunnen ontwikkelen dan anderen. Dus moeten we onze strategie aanpassen," meldde teambaas Eric Boullier aan Autosport.

Afgelopen weekend werden de goud met zwarte bolides op Silverstone achtste en twaalfde, een resultaat dat volgens Boullier niet alleen door de veranderende regels rond de diffusers kwam. "Dat heeft zeker niet geholpen, maar het was niet de enige factor. We moeten op ieder vlak nagaan waar we kansen laten liggen."

Sneijder: "Ik blijf het liefst bij Inter"

Over de toekomst van Wesley Sneijder wordt flink gespeculeerd, maar als het aan de middenvelder zelf ligt, blijft hij het liefst bij zijn huidige club Inter.

"Als de club besluit mij te verkopen, zal ik gaan. Maar het zou wel teleurstellend zijn", zegt Sneijder tegen het Italiaanse Vanity Fair. "Ik zou de stad Milaan erg gaan missen en daarnaast ook Inter. Maar goed, zo is het voetbal nu eenmaal." Inter is best bereid om de middenvelder te verkopen, maar daar moet wel een flink bedrag voor op tafel gelegd worden.

Naar verluidt wil de Italiaanse club Sneijder voor 35 miljoen euro verkopen. Manchester United zou volgens de laatste berichten werk gaan maken van een transfer. Zijn hoge salaris zou echter een probleem zijn voor de Engelse landskampioen. Hij verdient bij Inter bijna 40.000 euro meer dan Wayne Rooney, de best betaalde speler van Manchester United.

Sneijder zegt dat hij zich al eens eerder in eenzelfde situatie heeft gewaand. "Toen ik aan Inter werd verkocht, was ik ook het liefste in Spanje bij Real Madrid gebleven. Maar in tien minuten tijd veranderde alles." De 27-jarige speler tekende in 2007 een vijfjarig contract bij Real Madrid, maar vertrok na twee jaar naar Italië.

Gouden film voor Penny's Shadow

Penny's Shadow kreeg maandag een Gouden Film. De film van regisseur Steven de Jong trok ruim honderdduizend bezoekers naar de bioscoop. Liza Sips, Levi van Kempen, Valerie Pos, Tanja Jess en Ruben Arnhem kregen de Gouden Film vandaag uitgereikt op de Hollandsche Manege in Amsterdam.

Liza Sips en Levi van Kempen verzorgen de hoofdrollen in de familiefilm over het getraumatiseerde paard Shadow. "Omg, Omg, Penny's Shadow is goud. Trots!", twittert de 20-jarige Sips maandagochtend.

Het personage van Liza, genaamd Lisa, is 17 jaar en heeft een speciale band met paarden. Haar moeder, zusje Tess en Lisa gaan op vakantie naar Ameland, waar ze kennismaken met het getraumatiseerde paard Shadow.

De paardenfilm ging op 5 juni in première in de Hollandsche Manege in Amsterdam en was vanaf 8 juni in bioscopen door het hele land te zien.


Gouden film voor Penny's Shadow (Foto: Novum)

Michael Fassbender tekent voor Brits fantasiedrama

Michael Fassbender gaat meespelen in het Britse fantasiedrama At Swim-Two-Birds. De 34-jarige Duitse acteur voegt zich hiermee bij onder anderen Colin Farrell, Gabriel Byrne en Brendan Gleeson. Dat schrijft de Britse filmsite Screen Daily. De film wordt het regiedebuut van Gleeson, die onder meer bekend is als magiedocent Alastor 'Mad-Eye' Moody in de laatste drie Harry Potter-films.

At Swim-Two-Birds gaat over een jonge toneelschrijver die zijn vrienden in zijn stukken verwerkt. Zo raakt zijn echte leven steeds meer vermengd met zijn fictie. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Ierse schrijver Brian O'Nolan uit 1939. Swim-Two-Birds is een fictieve plaats aan de rivier de Shannon in Ierland waarnaar een van de personages afreist.

Welke rol Fassbender gaat spelen is nog niet duidelijk. Ook over de rest van de rolverdeling is nog maar weinig bekend. Brendan Gleeson speelt in ieder geval de kleine rol van oom van de hoofdpersoon.

Het verfilmen van At Swim-Two-Birds is al jaren een droom van Gleeson. De 56-jarige Ier kocht zeven jaar geleden de filmrechten en werkt al ruim vier jaar aan het scenario. De opnames zijn inmiddels begonnen, de bedoeling is de film in 2013 uit te brengen.

Fassbender is momenteel te zien als Magneto in X-Men: First Class. Deze superheldenfilm draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.


Michael Fassbender tekent voor Brits fantasiedrama (Foto: Novum)

[Tour] Gesink beboet voor gooien bidon

Robert Gesink heeft een boete gekregen omdat hij gisteren in de Tour de France een bidon naar iemand op de jurymotor gooide. "Hij had al 1.000 foto's gemaakt", zo zei Gesink vandaag. "Ik miste trouwens. Het was ook niet goed wat ik deed".

De 25-jarige Varssevelder, die eerder in deze Tour de France hard ten val kwam, zei verder dat hij voor zijn eigen gevoel weer op de weg terug is.

Ophef over 'discriminerende' juwelier

In Nijmegen heerst ophef over het deurbeleid van juwelier Kamerbeek, die na een serie overvallen geen Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in zijn winkel toelaat. Anti-discriminatiebureau Ieder1gelijk ontving een klacht en had maandag de handen vol aan boze reacties.

Jos Kamerbeek werd in april overvallen. Hij belandde toen na een worsteling in een diepe bouwput en liep een gedeeltelijke dwarslaesie op. Het was volgens de juwelier al de achtste overval en de daders zouden allochtone jongeren zijn. Daarom opent hij voor hen de deur niet meer.

Emma Watson: Potter-films beste leerschool ooit

Emma Watson vindt haar ervaringen op de set van de acht Harry Potter-films beter dan welke acteursopleiding dan ook. De 21-jarige actrice begon tien jaar geleden haar acteercarrière met Harry Potter and the Sorcerer's Stone zonder ook maar een greintje ervaring. "Ik had me absoluut geen betere opleiding kunnen wensen", zegt ze tegen de Britse krant Daily Mirror.

"Ik heb de afgelopen jaren met dieren en special effects gewerkt, heb sommige van mijn eigen stunts gedaan en heb mogen samenwerken met sommige van de beste acteurs en actrices ter wereld", zegt de in Parijs geboren actrice van Britse ouders. "Ik heb het gevoel dat ik ben afgestudeerd aan de zwaarste filmacademie aller tijden. Daarmee heb ik ontzettend veel geluk gehad. Nu wil ik wat ik heb geleerd toepassen in andere films."

Ondanks de prachtige ervaringen die ze gedurende haar leven heeft gehad op de filmset benadrukt Watson wel dat het leven van een actrice in een Potter-film niet altijd even gemakkelijk is. "Ik had geen seconde de macht over mijn eigen leven", geeft ze toe. "Er was altijd iemand die me vertelde wanneer ik werd opgehaald, naar het toilet kon, of moest eten."

De actrice vertelt dat ze tijdens haar leven langer iemand anders heeft gespeeld dan dat ze zichzelf is geweest. Ook was het niet altijd even gemakkelijk om zichzelf terug te zien op het witte doek, zeker niet toen ze middenin de pubertijd zat. "Je ziet al mijn problemen als puber op het filmscherm, dat is erg confronterend. En dan dat haar? ik zag er niet uit!"

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, de allerlaatste in de reeks, verschijnt woensdag in de Nederlandse bioscopen.


Emma Watson: Potter-films beste leerschool ooit (Foto: Novum)

Slater tegenover Stallone in actiethriller

Christian Slater gaat in de nog titelloze actiefilm van Walter Hill spelen. Sylvester Stallone was al verbonden aan het filmproject. Ook Adewale Akinnuoye-Agbaje en Holt McCallany hebben getekend voor rollen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Stallone speelt in de film een huurmoordenaar uit New Orleans die met een politieagent, gespeeld door Sung Kang, achter de moordenaars van hun partners aan gaan. De Brit Akinnuoye-Agbaje, bekend van de tv-serie Lost en G.I. Joe: The Rise of Cobra, speelt een criminele advocaat die zijn gruweldaden na orkaan Katrina probeert te verdoezelen. McCallany speelt een corrupte smeris en de 41-jarige Slater speelt een man die tussen de verschillende partijen bemiddelt.

Het filmproject heeft als werktitel Bullet to the Head en is gebaseerd op het gelijknamige stripboek. De film wordt geregisseerd door Walter Hill, bekend van actiefilms als 48 Hrs., Another 48 Hrs. en Last Man Standing. Hill vervangt regisseur Wayne Kramer die opstapte omdat hij en Stallone een creatief meningsverschil hadden over de actiefilm.


Slater tegenover Stallone in actiethriller (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

We zijn er weer na een week afwezigheid! In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de eigen merchandise-lijn die te koop is in de UbiShop?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

James Franco had hekel aan Oscarklus

James Franco had het helemaal niet naar zijn zin tijdens de presentatie van de Oscars in februari. Veel kijkers vonden Franco de slechtste presentator sinds David Letterman in 1995. In een interview met Playboy zegt de acteur dat dat niet als een verrassing kwam, schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post.

"Het is lastig om hierover te praten, want dan lijkt het net of ik iemand de schuld geef. En daar houd ik niet zo van", zegt de 33-jarige Franco. Toen hij net werd gevraagd voor de klus was de acteur dolenthousiast, maar dat veranderde tijdens de repetities. Een week voor de show klaagde Franco tegen de producent van de show.

"Ik zei tegen hem: waarom heb je mij ingehuurd. Je geeft me echt niks waar ik mee kan werken. Ik denk dat dit geen goede show wordt." Het ergste moest toen nog komen voor Franco. De producenten wilden dat hij zich zou verkleden als Marilyn Monroe, wat de acteur met frisse tegenzin deed.

"Ik was zo woedend dat ik dacht, ik laat me gewoon vallen. Zodat m'n jurk zou scheuren of vallen ofzo. Ze konden mij er toch niet de schuld van geven, ik liep op hoge hakken."


James Franco had hekel aan Oscarklus (Foto: Novum)

Nederlands succes op filmfestival Palm Springs

De Nederlandse film Kattenkwaad heeft tijdens het Palm Springs International Festival of Short Films de prijs voor beste film gewonnen. Het festival is het grootste in Noord-Amerika op het gebied van films van maximaal vijftien minuten. De film werd internationaal als Cat and Mice uitgebracht en werd vorig jaar al ingezonden voor de Oscar voor beste korte film.

Kattenkwaad gaat over de eenzame Jonas die straatkatten vangt en leeft van het vindersloon dat hij opstrijkt. Op een dag vindt hij een foldertje over een vermist meisje. Hij besluit naar haar te gaan zoeken, waardoor zijn leven een drastische wending neemt.

De film draait niet in de Nederlandse bioscopen, maar is wel op internet te bekijken.


Nederlands succes op filmfestival Palm Springs (Foto: Novum)

'Miljoenen EthiopiŰrs hebben voedselhulp nodig'

Naar schatting 4,5 miljoen mensen in Ethiopië hebben voedselhulp nodig. Die hulp kost 400 miljoen dollar (280 miljoen euro), heeft de Ethiopische minister van landbouw Mitiku Kassa maandag gezegd.

Door extreme droogte in het grensgebied van Ethiopië, Kenia en Somalië zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen en ook in Uganda en Djibouti is de situatie zorgwekkend. Het grootste vluchtelingenkamp bevindt zich in Kenia. Hier drommen 380 duizend mensen samen, op zoek naar voedsel. Dagelijks arriveren hier duizenden hongerige mensen.

De vrees bestaat dat de ernst van de droogte wordt onderschat. Het Wereldvoedselprogramma schat dat in totaal tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika voedselhulp nodig hebben.


'Miljoenen Ethiopiërs hebben voedselhulp nodig' (Foto: Novum)

[Tour] Hoogerland wil snel meestrijden voor de punten

Johnny Hoogerland koestert nog altijd de ambitie om de bergtrui naar Parijs te brengen. "Ik hoop dat ik binnen een paar dagen weer sterk genoeg ben om voor de punten te strijden", vertelde de coureur van Vacansoleil vandaag op de rustdag tegen Novum Nieuws, daags na zijn bizarre valpartij in de negende etappe van de Tour de France. Hoogerland werd het slachtoffer van een onbesuisde actie van een auto van de Franse televisie en kwam hard in het prikkeldraad terecht.

De beelden gingen de hele wereld over. Ook Hoogerland ontkwam er niet aan. "Ik heb de beelden al een aantal keer teruggezien, ja. Ik denk dat het over tien jaar misschien nog wel getoond wordt." De drager van de bolletjestrui is nog altijd niet bekomen van de schrik. "Dit heeft helemaal niets met wielrennen te maken."

Toch wilde Hoogerland niet al te lang bij het voorval stilstaan. "Ik ben natuurlijk wel kwaad en teleurgesteld, maar ik probeer nu vooral te denken aan snelle recuperatie." Opgeven komt in het woordenboek van de 27-jarige Hoogerland niet voor. "Mijn sterrenbeeld is een stier, dus ik hoop dat het helpt. Sportieve revanche is het mooiste wat er is, maar je lichaam moet wel meekunnen."

Internet-televisies steeds populairder

In 2015 is de helft van alle verkochte televisies aan internet verbonden. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau DisplaySearch. De groei van televisies met internet is een positieve ontwikkeling voor online spelservices als Onlive en Gaikai. Zij gaven in het verleden aan integratie met slimme televisies als een belangrijk onderdeel van hun strategie te zien.

Bij Onlive en Gaikai worden spellen via internet live gestreamd naar een pc of televisie. Er is, naast het meegeleverde kastje, geen krachtige computer vereist om te spelen. De gamer betaalt een maandelijks bedrag om te toegang te krijgen tot een diversiteit aan games van alle grote uitgevers.

Momenteel heeft slechts een kwart van alle nieuwe televisies internetmogelijkheden. Volgens het onderzoek worden de Verenigde Staten, Europa en China koplopers op het gebied van online televisies, terwijl Japan de minst snelle groei zal doormaken.

Onlive werd vorig jaar in de Verenigde Staten gelanceerd. Eind dit jaar moet de service naar Groot Brittannië komen waarna de rest van Europa moet gaan volgen. Gaikai is sinds begin dit jaar in de VS en een aantal Europese landen beschikbaar. Het is niet bekend wanneer de services naar Nederland komen.


Internet-televisies steeds populairder (Foto: Novum)

Levensgevaarlijke raadsels in Batman: Arkham City

Wie is wit, en net uit de gevangenis? Witte Tonnie! Beter dan dat gaan mijn raadsels niet worden, dat kun je beter aan The Riddler overlaten. Sinds Arkham Asylum heeft Edward Nigma namelijk een obsessie, genaamd Batman, die hij koste wat kost moet verslaan op basis van intelligentie en raadsels.

In Arkham City heeft hij het echter voor het zeggen, en zijn de raadsels nu een stuk gevaarlijker dan de vorige keer. Genoeg raadselachtige omschrijvingen, kijk gauw de trailer!

Batman:Arkham City zal 22 oktober uitkomen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Toch betalen voor 'gratis' schietspel Dust 514

Spelers moeten toch betalen voor de online schietgame Dust 514. Gamestudio CCP gaat tien tot twintig dollar vragen. Dit bedrag wordt omgezet naar virtuele valuta voor in het spel. Dat schrijft de website Gamesindustry maandag. Dust 514 werd begin juni aangekondigd als een gratis schietspel voor de PlayStation 3.

CCP vraagt het geld om de aanloopkosten voor de game te drukken. Deze werkwijze van de gamestudio druist in tegen de gewoontes die gehanteerd worden binnen het verdienmodel 'free to play'. Een game wordt daarbij gewoonlijk gratis aangeboden, waarna spelers naar eigen wens geld kunnen uitgeven in de spelwereld.

Gebeurtenissen in het schietspel Dust 514 moeten effect hebben op de spelwereld Eve Online, een andere game van CCP Games, en vice versa. Zo zou volgens de gamestudio door een enkele kogel in het schietspel de machtsverhouding in het Eve Online-universum kunnen verschuiven.

In tegenstelling tot het schietspel moet er voor Eve Online maandelijks betaald worden. Dust 514 moet begin volgend jaar in de online winkel van de PlayStation 3 verschijnen.


Toch betalen voor 'gratis' schietspel Dust 514

Grootschalige Marvel-webgame naar Europa

Het gratis browserspel Marvel Super Hero Squad Online komt binnenkort naar Europa. Het Duitse bedrijf ProSiebenSat.1 gaat het spel uitbrengen. Het is aan de licentiehouder om de game in Europa bij de juiste websites onder te brengen. Dat schrijft gamewebsite Joystiq.

In Marvel Super Hero Squad Online kunnen gamers verschillende gebieden uit het Marvel-universum bezoeken en hun spelkarakter sterker maken. De game is gebaseerd op een serie actiefiguren die sinds 2006 op de markt is. Het is voornamelijk gericht op de jongere fans van de stripboekengigant.

Naast het actiespel Marvel Super Hero Squad Online komt ook het browserrollenspel Fortune Online naar Europa. Beide games zijn met een groot aantal spelers gelijktijdig te spelen.


Grootschalige Marvel-webgame naar Europa

Takahashi werkt weer aan games

Keita Takahashi, de ontwikkelaar achter Noby Noby Boy en de gameserie Katamari, werkt voor het eerst in een jaar weer aan een game. De Japanse gameontwikkelaar heeft zich aangesloten bij het Canadese gamebedrijf Tiny Speck om de online browsergame Glitch te produceren. Dat heeft de gamestudio via de eigen website bekendgemaakt.

De 35-jarige Japanse gameontwikkelaar stopte met het maken van games nadat hij teleurgesteld was geraakt in de opkomst van 3D-technieken en bewegingsbesturingen. "Het zag er allemaal maar saai uit", zei de creatieve Japanner over innovaties als de Kinect-camera en Playstation Move.

Glitch wordt een online game waarin spelers samen de wereld kunnen vormgeven. Het spel draait om het bouwen en verbouwen van de spelwereld en het leren van nieuwe vaardigheden.

Op dit moment heeft Tiny Speck een testfase draaien waaraan een beperkt aantal spelers meewerkt. Glitch wordt dit jaar gelanceerd.


Takahashi werkt weer aan games

Helft Nederlandse managers wil doorwerken na pensioen

Bijna 50 procent van de Nederlandse managers geeft aan na pensionering te willen doorwerken. Dat blijkt uit onderzoek onder 2400 managers in tien landen. Het overgrote deel daarvan heeft wel als voorwaarde dat dit flexibel kan.

In de meeste Europese landen is de bereidheid om te werken na pensionering hoger dan in Nederland. Tweederde van de Franse en de Duitse managers is hiertoe bereid. Iets meer dan de helft van de managers in België wil na zijn 65ste doorwerken.

73 procent van de Nederlandse managers verwacht ook echt dat ze na hun 65ste moeten doorwerken. Dit is het hoogste percentage van Europa. In België denkt maar 44 procent van de managers na de pensioengerechtigde leeftijd te moeten werken. In Duitsland, waar in 2007 de pensioenleeftijd al is verhoogd naar 67, is dat 46 procent.

29 procent van de Nederlandse managers verwacht na de pensionering tijd te gaan besteden aan maatschappelijke issues. Dat is een veel hoger percentage dan in andere landen. 20 procent wil van zijn hobby zijn werk maken. Ook genoemd worden werken als consultant voor andere bedrijven (19 procent) en een eigen bedrijf starten (6 procent).

Nederlandse managers die wel willen stoppen, doen dat omdat ze meer tijd willen besteden aan persoonlijke bezigheden. 34 procent zegt lang genoeg gewerkt te hebben en 13 procent heeft voldoende geld om te leven zonder werk.

Het internationale onderzoek werd gehouden door onderzoekbureau Heliview in opdracht van arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half.

Nog vijf gewonden Enschede in ziekenhuis

Vijf personen die donderdag gewond raakten bij het instorten van de nieuwe tribune van de Grolsch Veste in Enschede liggen nog in het ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente maandag. Hoe de toestand van de gewonde slachtoffers is, kan de gemeente niet zeggen.

Het stadion van FC Twente is nog steeds niet vrijgegeven. De gemeente en het Openbaar Ministerie zijn nog druk bezig met onderzoek naar onder meer de toedracht van de instorting. Ook wordt bekeken hoe de gehavende tribune op een veilige manier kan worden gesloopt. De kantoren onder het stadion zijn sinds vrijdag weer open.

Zondag is er in Enschede waarschijnlijk een stille tocht voor de slachtoffers van de ramp. De tocht wordt georganiseerd door de supporters van FC Twente.

Het ongeluk kostte donderdag aan twee mensen het leven. Vrijdag bezweek een 24-jarige man uit Oldenzaal die in kritieke toestand in een ziekenhuis lag aan zijn verwondingen. Donderdag overleed een 31-jarige bouwvakker uit Nijverdal. Vijftien mensen raakten gewond, onder wie de man uit Oldenzaal.


Nog vijf gewonden Enschede in ziekenhuis (Foto: Novum)

Albert Heijn schakelt over op koeien in de wei

Albert Heijn gebruikt vanaf 2012 voor het huismerk alleen nog maar zuivelproducten van koeien die in de wei hebben gestaan. Hiermee schaart de marktleider zich in het rijtje C1000, Lidl en Jumbo, die al eerder zijn overgegaan op weidemelk.

Dat meldt stichting Dier&Recht. Bij de productie van weidemelk staan koeien minstens 120 dagen van het jaar in de wei. Dier&Recht spoort alle supermarkten aan om over te gaan op deze manier van melk produceren. Aldi, Dirk van den Broek en Plus hebben hierover nog geen toezeggingen gedaan.

Volgens de stichting zorgt weidegang voor gelukkigere koeien, minder sterfte en minder uierproblemen. Ook zou het voor een hogere vruchtbaarheid en minder klauw- en pootproblemen zorgen. Dit wordt onderschreven door de voedselorganisatie European Food Safety Authority.

De omslag bij Albert Heijn is onderdeel van een campagne van de supermarkt om vanaf 2015 alle huismerken vriendelijk voor mens en natuur te produceren en te verpakken. Een woordvoerder van Albert Heijn kon niet bevestigen of ook het gaat gelden voor het B-huismerk Zaanse Hoeve.


Albert Heijn schakelt over op koeien in de wei (Foto: Novum)

'Duisburg schoot tekort bij Loveparade'

Het Duitse openbaar ministerie zegt dat Duisburg tekort heeft geschoten bij het testen van de veiligheidsmaatregelen voor de Loveparade vorig jaar. Op het festival brak op 24 juli vorig jaar paniek uit toen mensen bij de toegang tot het festivalterrein in de verdrukking raakten. Uiteindelijk vielen er 21 doden en meer dan vijfhonderd gewonden.

De burgemeester van Duisburg, Adolf Sauerland, nam maandag de morele verantwoordelijkheid op zich voor de tragedie rond de Loveparade. Op een raadsvergadering bood hij betrokkenen en de nabestaanden zijn verontschuldigingen aan.

Defensieminister Cyprus weg wegens explosie

De Cypriotische minister van defensie en het hoofd van de Cypriotische Nationale Garde hebben hun ontslag ingediend naar aanleiding van de zware explosie op een marinebasis, waarbij maandag zeker twaalf doden en ruim zestig gewonden zijn gevallen.

De explosie op de marinebasis Evangelos Florakis, aan de zuidkust van het eiland, werd veroorzaakt door vaten buskruit die door een bosbrandje in de buurt in brand waren gevlogen. Het buskruit lag op de basis opgeslagen sinds het twee jaar geleden in beslag was genomen.

De autoriteiten sluiten sabotage uit als oorzaak van de explosie, die door het hoofd van de Nationale Garde, Petros Tsalikides als een 'enorme catastrofe' werd omschreven. Een regeringswoordvoerder meldde later maandag dat Tsalikides en minister van defensie Kostas Papakostas hun ontslag hebben ingediend naar aanleiding van de ramp.

Het buskruit werd in februari 2009 door de Cypriotische autoriteiten in beslag genomen. Het was afkomstig van het onder Cypriotische vlag varende schip de Monchegorsk. Het buskruit was vermoedelijk afkomstig uit Iran en had als waarschijnlijke eindbestemming Gaza.

Een brand bij een nabij de basis gelegen energiecentrale is inmiddels onder controle, aldus de politie. Volgens het elektriciteitsbedrijf heeft de centrale, de belangrijkste van het eiland, als gevolg van de schokgolf van de explosie zware schade opgelopen.

De energiecentrale blijft zeker maandag nog de hele dag buiten gebruik. Twee kleinere centrales elders op het eiland zullen de energievoorziening overnemen, maar de Cypriotische bevolking is gevraagd zuinig om te gaan met elektriciteit.


Defensieminister Cyprus weg wegens explosie (Foto: Novum)

[Tour] Kl÷den morgen gewoon van start

Andreas Klöden zal morgen van start gaan in de tiende etappe van de Tour de France. De kopman van Team RadioShack was gisteren in de negende etappe betrokken bij de zware valpartij. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de Duitser geen breuken heeft opgelopen.

Klöden, die gisteren wel klaagde over een stramme rug, testte zich vandaag op de rustdag en besloot daarna dat hij de Tour wil vervolgen. "We hebben een goede medische staf en ik hoop op deze dag iets te kunnen herstellen. De Tour gaat voor mij verder, ook al heb ik wellicht wat pijn de eerste dagen."

'Hitler bestelde sekspoppen voor leger'

Om te voorkomen dat zijn troepen uitgeschakeld werden door seksueel overdraagbare aandoeningen, liet Adolf Hitler in de tweede Wereldoorlog sekspoppen maken voor zijn soldaten. Dit schrijft auteur Graeme Donald, die op dit project stuitte tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Barbiepop.

'Project Borghild' werd gestart nadat SS-leider Heinrich Himmler schreef: "Het grootste gevaar in Parijs is de wijdverspreide en ongecontroleerde aanwezigheid van hoeren, die klanten oppiken in bars, dansgelegenheden en andere plaatsen. We moeten voorkomen dat onze soldaten hun gezondheid op het spel zetten voor een snel avontuurtje."

Hitler keurde de ontwikkeling van de 'synthetische troostmeisjes' persoonlijk goed. De poppen, met blond haar en blauwe ogen, waren klein genoeg om in de bepakking van de soldaten te passen. Soldaten testten de poppen in Jersey, dat door de Nazi's bezet was. Himmler was onder de indruk, en bestelde gelijk vijftig exemplaren voor zijn eigen troepen.

De Duitse soldaten waren echter minder enthousiast. Ze weigerden de poppen mee te nemen, bang dat de Britten hen belachelijk zouden maken als ze gevangen zouden worden genomen. Daarom stierf het project in 1942 een stille dood.

Volgens de Britse krant The Sun, ontdekte Donald het nazi-project tijdens zijn onderzoek naar de speelgoedpop Barbie, die gebaseerd is op de na-oorlogse Duitse pop Lilli. "Uiteindelijk liep het project op niets uit. De plaats waar de poppen gemaakt werden en de alle poppen gingen verloren in het bombardement op Dresden," aldus de schrijver.

4,5 jaar cel voor afsnijden neus in Bredaas cafÚ

Een 27-jarige man die in de nieuwjaarsnacht met een glas de neus van een cafébezoeker in Breda afsneed is veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Dat heeft de rechtbank in Breda maandag bepaald. Tegen de man uit Gorinchem was vijf jaar cel geëist.

Tijdens de jaarwisseling ontstond er een handgemeen in bar Showtime aan de Visserstraat in het centrum van de Brabantse stad. Daarbij sloeg de verdachte het 18-jarige slachtoffer met een bierglas in het gezicht. Die verloor daarbij zijn neus en blijft voor zijn leven verminkt.

De rechter oordeelt dat sprake is van poging tot doodslag. Naast de celstraf moet hij het slachtoffer 35.000 euro betalen. Dat is vijfduizend euro minder dan geëist was door het Openbaar Ministerie.

Tweehonderd kilo coke tussen Volendamse vis

Medewerkers van een visverwerkingsbedrijf in Volendam hebben maandagochtend tweehonderd kilo cocaïne gevonden tussen een lading vis. Ze troffen de harddrugs aan toen ze een aantal dozen uitpakten. Het verwerkingsbedrijf schakelde daarop onmiddellijk de politie in.

Toen de politie arriveerde werd officieel vastgesteld dat het om cocaïne ging. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De politie onderzoekt waar de drugs vandaan komen. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer tien miljoen euro.

[Tour] Justitie start vooronderzoek naar aanrijding

Het parket in Aurillac heeft een vooronderzoek naar het ongeval, waarbij Johnny Hoogerland (Vacansoleil DCM) en Juan Antonio Flecha (Team Sky) waren betrekken, aangekondigd. Dit liet de lokale aanklager, Jean-Pascal Violet, vandaag weten.

Tijdens het onderzoek zal men vooral gaan kijken naar wie de schuldige is voor het veroorzaken het ongeval, waarbij zowel Hoogerland als Flecha verschillende schaaf- en snijwonden opliepen. De recherche-afdeling van Aurillac is inmiddels belast met het uitvoeren van het vooronderzoek.

De directie van de Tour de France zette de betreffende wagen én bestuurder na afloop van de etappe per direct uit de wielerronde.

Russische voetbalsters spelen in bikini

FC Rossiynaka is een club in de buurt van de Russische hoofdstad Moskou en zit in grote financiële problemen. Ze hebben echter een ludieke oplossing bedacht, zodat er meer mensen naar het stadion komen. Tijdens de volgende wedstrijd zal het damesteam gekleed zijn in bikini.

"Ik denk dat ook onze voetbalspeelsters knappe en attractieve vrouwen zijn, net zoals onze tennissters en gymnastes," liet Sergey Zhuravlev, voorzitter van FC Rossiynaka, in een reactie weten. "Spijtig genoeg krijgt het vrouwenvoetbal van bovenuit echter te weinig steun, zodat ons nationiale voetbal zich minder snel ontwikkelt dan in de rest van Europa."

Met deze opzet wil de preses er niet alleen voor zorgen dat er meer mannen naar het stadion komen. Zij kunnen dan ook gelijk zien dat de speelsters in kwestie uitstekend met een bal overweg kunnen. Zhuravlev: "We moeten af van het stereotype dat vrouwenvoetbal niet spectaculair is."

Op de website van de Belgische krant Het Laatste Nieuws staan een aantal foto's.

Merkel waarschuwt ItaliŰ

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag Italië gewaarschuwd. Het Zuid-Europese land moet bewijzen dat het land bezig is met het hervormen van de overheidsuitgaven, zegt Merkel.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verzekert Merkel echter dat Italië zal hervormen. Een woordvoerder van de Duitse regering laat weten dat Duitsland ondanks de zorgen over de staatsschuld het volste vertrouwen in Italië houdt.

Een mogelijke complicatie is dat Italiaanse minister van Financiën en Economische Zaken, Giulio Tremonti, wordt verdacht van corruptie. De minister geniet wel groot vertrouwen in de financiële wereld en heeft veel hervormingen doorgevoerd. Gevreesd wordt dat hij moet opstappen, en het Italiaanse hervormingsprogramma ineenstort.

Vrijdag worden ook de resultaten bekend van de strengere stresstests waar alle Europese banken aan zijn onderworpen. Op de beurs zijn grote zorgen over de Italiaanse banken. De sector verloor in een week zo'n 17 procent op de aandelen.


Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt Italië (Foto: Novum)

Vrouw drukt peuk uit op arm agent

Een 20-jarige vrouw uit Rotterdam is zaterdag in Delft opgepakt nadat zij een sigarettenpeuk op de arm van een agent had gedrukt. Bij een andere agent zette ze haar nagels in de arm. Dat meldt de politie maandag.

De agenten hadden een groepje mensen aangesproken die op het Marcellus Emantspad liep en planten uit de berm trokken en weggooiden. De vrouw bemoeide zich hiermee en ging tussen de agenten en het groepje staan. Drie leden van de groep kregen een boete.

Ondertussen verzochten de politiemensen de Rotterdamse meerdere keren weg te gaan, wat zij weigerde. Toen zij haar wilden aanhouden, mishandelde de vrouw de agenten. De vrouw is later met een dagvaarding op zak naar huis gegaan. Zij moet zich in oktober voor een rechter verantwoorden.

[Tour] Wielerploegen willen minder wagens in koers

De wielerploegen gaan er bij de internationale wielerunie UCI op aandringen om het aantal wagens in grote koersen te verminderen. Dit hebben de ploegleiders afgesproken.

Aanleiding van het overleg was het ongeval gisteren in de negende etappe van de Tour de France. Juan Antonio Flecha en Johnny Hoogerland werden door een auto van de Franse televisie van de weg gereden. "Mooie beelden zijn belangrijk, maar nooit ten koste van de veiligheid van de renners." aldus de manager van Vacansoleil Daan Luijkx.

Overigens hebben Team Sky en Vacansoleil, de ploegen van Flecha en Hoogerland, de excuses van de ASO en France Télévision aanvaard.

Bargas keert terug op oude nest

Hugo Bargas heeft een nieuwe broodheer gevonden. De spits van De Graafschap keert terug op het oude nest. Volgens De Gelderlander maakt hij de overstap naar Club Atletico All Boys, dat uitkomt op het hoogste niveau in Argentinië.

Bargas speelde in het verleden ook al voor de club uit Buenos Aires, voordat hij in 2008 naar De Graafschap kwam. De 24-jarige Argentijnse aanvaller stond drie seizoenen onder contract bij de Doetinchemse club en speelde ook nog een half seizoen op huurbasis voor FC Zwolle.

Bargas, die een groot aandeel had in het kampioenschap van De Graafschap in de Jupiler League, kon bij club een nieuw contract tekenen, maar ging daar niet op in. Afgelopen seizoen stond de speler onder het bewind van trainer Darije Kalezic namelijk op een zijspoor.

Topeconoom vreest einde euro

De financiële problemen van Italië zouden wel eens het einde kunnen inluiden van de euro. Dit doemscenario schetst de Belgische topeconoom Paul De Grauwe maandag tegenover financieel nieuwszender RTL Z.

De Europese ministers van Financiën vergaderen maandag over Griekenland. Het was een geplande bijeenkomst om een verhoging van het noodfonds te bespreken, maar door de ontwikkelingen in Italië lijkt het een noodtop geworden, hoewel dat zondagavond nog ontkend werd door EU-president Herman Van Rompuy.

Sommige officials willen het Europese noodfonds, dat 750 miljard euro groot is, verdubbelen naar 1.500 miljard euro. De Grauwe: "Maar als Italië zich bij het rijtje Griekenland, Portugal en Ierland voegt, is dat ook niet genoeg. Als Italië in een crisis terechtkomt, zullen we de zaak moeten opdoeken."

De Belgische econoom is van mening dat het hier om een politieke crisis gaat, niet zozeer een financiële crisis. Dit omdat de Europese leiders het maar niet eens worden over een allesomvattend plan: "Om de eurozone in stand te kunnen houden, is het noodzakelijk dat er een politieke unie komt. Daar lijkt geen bereidheid toe. Als dit zo verder gaat, dan is het einde van de euro in zicht. Dan zal er een boedelscheiding moeten komen."

[Tour] Flecha geveld door whiplash

Veel berichten, die vandaag uit de Tour de France kwamen, gingen vooral over de fysieke gesteldheid van Johnny Hoogerland. De renner van Vacansoleil belandde gisteren in het prikkeldraad, nadat hij door een auto van de Franse televisie werd aangereden. Er was echter nog iemand slachtoffer van het ongeval, Juan Antonio Flecha.

Flecha reed de rit van gisteren ook uit, maar het is nog niet duidelijk of de Spanjaard morgen weer op de fiets zal stappen. "Hij is er erg aan toe," liet teammanager Dave Brailsford weten. "Hij heeft een lelijke wonde aan zijn knie en ook zijn elleboog ziet er lelijk uit."

Daarnaast liep Flecha tijdens de botsing ook nog een whiplash op. Brailsford: "We moeten de rustdag afwachten om te zien of hij nog kan voortrijden."

Kolles tevreden over debuut Ricciardo

Hispania Racing-teambaas Colin Kolles zegt zeer tevreden te zijn over het optreden van Daniel Ricciardo afgelopen weekend op Silverstone. De jonge Australiër verving bij het Spaanse team Narain Karthikeyan en reed onder lastige omstandigheden de wedstrijd toch op een negentiende en laatste plaats uit.

"Over het geheel genomen was het vrij positief debuut, er waren geen grote problemen. Daniel verloor aan het einde van de race wel veel terrein op de rest van het veld, doordat hij aan het worstelen was met zijn achterbanden. Maar hij reed zijn ronden en kwam aan de finish. Dat hij nog wat moeite heeft met de banden, is gewoon een kwestie van meer ervaring opdoen," zei Kolles.

'Daniel Radcliffe stopt met acteren'

Daniel Radcliffe overweegt te stoppen met acteren. De 21-jarige Harry Potter-ster wil een carrière als archeoloog. "Hoe jammer ik het ook vind dat de Potter-films nu op hun einde lopen, ik ben erg benieuwd wat de toekomst in petto heeft", zegt hij tegen de Britse krant The Mirror.

"Ik kijk veel naar The Discovery Channel en ben vooral geïnteresseerd in archeologie", zegt Radcliffe. "Ik denk eraan een opleiding te doen."

Radcliffe heeft zichzelf nooit gezien als volbloed acteur. "Acteren gaat mij niet natuurlijk af", zegt hij daar simpelweg over. Hij gaat zelfs een stapje verder, en suggereert dat noch hij, noch zijn twee tegenspelers Emma Watson en Rupert Grint hun rol hebben gekregen vanwege hun acteertalent. "We hebben die rollen volgens mij vooral gekregen omdat we op onze personages leken."

De echte Potter-fans kunnen vooralsnog hun hart ophalen. De nieuwste film, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, gaat woensdag in première en belooft nu al een van de succesvolste films van deze zomer te worden.


'Daniel Radcliffe stopt met acteren' (Foto: Novum)

Duizenden Bulgaren geŰvacueerd om gifwolk

De Bulgaarse autoriteiten hebben maandag duizenden Bulgaren uit het plaatsje Debelets geëvacueerd, nadat vlakbij een ongeluk was gebeurd met een vrachtwagen met chemische stoffen. Dat heeft de politie gezegd.

De tankwagen - die ongeveer 20 ton styreen vervoerde - raakte lek. Rond de vier ton van de vluchtige chemicaliën ontsnapte uit het voertuig, wat een gifwolk tot gevolg had. Er vielen geen gewonden en het lek is onder controle, aldus de politie.

Styreen is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van rubber, plastic en glasvezel. De dampen zijn naar verluidt kankerverwekkend.

Chinese ruimtevaart neemt een vlucht

Dit jaar brengt een raket een module zo groot als een treinwagon in een baan om de aarde - de eerste component van een Chinees ruimtestation. Rond 2013 wil China een rover op het maanoppervlak brengen. Ergens na 2020 moet de eerste Chinees voet op de maan zetten. Waar de Amerikaanse ruimtevaart een pas op de plaats maakt, neemt de Chinese ruimtevaart een vlucht.

De Chinese ruimtetechonologie en -ervaring blijft nog achter bij de Amerikaanse, maar waar het land niet in tekortschiet zijn plannen of financiële middelen. "Een van de grootste voordelen van hun systeem is dat ze vijfjarenplannen hebben, zodat ze ver vooruit kunnen plannen", zei Peter Bond, werkzaam voor de Amerikaanse ruimtegids Jane's Space Systems and Industry.

In 2003 was China het derde land ter wereld dat zelf een astronaut in de ruimte bracht, vier decennia na Rusland en de Verenigde Staten. In 2006 werd de eerste Chinese sonde naar de maan gestuurd, weer twee jaar later vond de eerste Chinese ruimtewandeling plaats.

Het Chinese ruimtestation moet in 2020 zijn deuren openen, in hetzelfde jaar dat het internationale ruimtestation ISS de zijne sluit. Als het ISS niet vervangen wordt, is het Chinese ruimtestation de enige permanente menselijke aanwezigheid in de ruimte die over is.

"China ligt twintig tot veertig jaar achter op de VS waar het gaat om het ontwikkelen van een ruimteprogramma en China heeft niet de intentie om de Amerikaanse heerschappij in de ruimte aan te vechten", zei He Qisong, hoogleraar aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen en Rechten van Shanghai. "Maar het is een teken van de nationale eensgezindheid van China om een ruimteprogramma te ontwikkelen en daarom is het van groot belang voor China."

China is niet het enige land dat zich richt op de ruimte. Rusland heeft in het verleden de wens uitgesproken voor een basis op de maan en een mogelijke missie naar Mars. India is nieuwkomer op ruimtegebied en heeft onlangs een onbemande vlucht rond de maan uitgevoerd. Het land wil in 2016 zijn eerste bemande ruimtereis uitvoeren.

De VS willen niet terug naar de maan. "Daar zijn we al geweest", zei president Barack Obama. "Er is veel meer ruimte om te verkennen." Obama geeft de voorkeur aan bemande missies naar asteroïden in 2025 en uiteindelijk een bemande missie naar Mars. Maar deze plannen zijn nog verre van concreet.

Het lijkt er veeleer op dat de Amerikanen een pas op de plaats maken. De laatste vlucht met een spaceshuttle nadert zijn einde, waarna de VS afhankelijk zijn van de Russische Sojoez-capsules om hun astronauten naar het ISS te brengen. Het land hoopt dat particuliere ondernemingen op termijn een alternatief kunnen bieden voor ruimtereizen van overheidswege. Rusland, volledig bewust van zijn monopolie op dit gebied, heeft ondertussen de prijzen voor Sojoez-ritjes al drastisch verhoogd.

China droomt al van een man op de maan. Deskundigen denken dat het land op zijn vroegst in 2025 toe is aan een maanlanding. "Het maanonderzoek is het startpunt voor de verdere verkenning van de ruimte", zei Wu Weiren, hoofdontwerper van het Chinese maanprogramma, in 2010. De kennis en ervaring die hierbij worden opgedaan kunnen later worden toegepast voor de 'toekomstige verkenning van Mars of Venus'.

Het verkennen van de maan kan ook economische beweegredenen hebben. Het maanoppervlak bevat waardevolle mineralen en helium, een potentiële bron voor het opwekken van energie uit kernfusie.

"Maar dat is nog toekomstmuziek", aldus Bond. "Het gaat voornamelijk om prestige, het feit dat we, iedere keer als we 's nachts naar de maan kijken, weten dat de Chinese vlag daar staat."


Chinese ruimtevaart neemt een vlucht (Foto: Novum)

'Arrestant niet dood door politiegeweld'

De 22-jarige arrestant uit Heemskerk die begin deze maand overleed nadat hij onwel werd in een politiecel, is niet gestorven als gevolg van politiegeweld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem bekendgemaakt, meldt de NOS maandag. Een woordvoerder van het OM is maandag niet direct bereikbaar.

De man, van Turkse komaf, werd in de nacht van zaterdag 2 juli aangehouden in Beverwijk nadat hij door het lint ging in een snackbar. De man was mogelijk onder invloed van alcohol of drugs en verzette zich zo hevig dat agenten geweld moesten gebruiken, meldde de politie eerder.

Ook op weg naar het bureau en eenmaal in de cel bleef de man volgens de politie onrustig. Agenten hielden de man in zijn cel met een camera en een microfoon in de gaten. Ook heeft een arts hem twee keer gecontroleerd. Bij het laatste bezoek van de arts bleek dat de man geen hartslag had. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De dood van de man veroorzaakte veel ophef. De familie van de 22-jarige Heemskerker beweerde dat agenten hem hadden gemarteld. Turkse media spraken er bovendien schande van.

De rijksrecherche onderzoekt het overlijden van de arrestant.

[Tour] Andy Schleck: "Geluk speelt te grote rol"

In tegenstelling tot veel andere wielrenners, kende Andy Schleck deze Tour de France nog geen tegenslagen. "Het is triest om te zien in welke mate geluk de koers heeft beïnvloed”, zo zei de Luxemburger vandaag op de rustdag.

"Je kunt valpartijen tot op zekere hoogte vermijden, door voorin te rijden en je bewust te zijn van mogelijk gevaar. Maar tegelijkertijd heb je het nooit volledig in de hand," aldus de jongste van de broers Schleck.

Japanse Kinect-games moeten verkoop stimuleren

Een lading Japanse Kinect-titels moet de verkoop van de bewegingsgevoelige camera in het land flink doen stijgen. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV. Microsoft gaf eerder aan niet tevreden te zijn met het aantal verkochte Kinect-camera's in het land van de rijzende zon.

De eerste twee dagen nadat de camera eind vorig jaar verscheen werden slechts 26 duizend exemplaren van de camera verkocht. De Playstation Move-controller van concurrent Sony wist een maand daarvoor het eerste weekend bijna het dubbele aantal te verkopen.

De benodigde bewegingsruimte voor de Kinect zou een belangrijke reden voor de slechte verkoopcijfers in Japan, menen enkele deskundigen. Zo zouden de meeste Japanse huiskamers simpelweg te klein zijn om te kunnen spelen.

Een accessoire dat de Japanse fabrikant Nyko op de afgelopen E3-beurs aankondigde, zou uitkomst kunnen bieden. Het gaat om een speciale lens die gamers op de camera zetten om de kijkhoek te verkleinen. Daardoor is er minder speelruimte nodig. Microsoft heeft echter aangegeven gebruik van het accessoire niet te ondersteunen. De lens zou de registratietechniek van de camera hinderen.

De Japanse Kinect-titels die gericht zijn op Japanse markt bestaan uit Codename D, Haunt, Project Draco, Rise of Nightmares en Steel Battalion: Heavy Amor. De laatste twee komen ook in Europa uit. Het is niet bekend of de rest ook een westerse release krijgt.


Japanse Kinect-games moeten verkoop stimuleren (Foto: Novum)

Britse regering wil bewegende baby's

Om ernstig overgewicht bij kinderen te bestrijden, moeten kinderen onder de 5 jaar, zelfs als ze nog niet kunnen lopen, dagelijks lichamelijke oefeningen verrichten. Nieuwe richtlijnen om dit gezonde gedrag aan te moedigen werden maandag door de Britse regering gepresenteerd.

Drie uur bewegen per dag voor kinderen van 5 volstaat, aldus het Britse ministerie van volksgezondheid. Hierbij is een belangrijke rol voor ouders weggelegd. Die moeten ervoor zorgen dat kinderen minder stilzitten, bijvoorbeeld voor de televisie of in een kinderwagen.

Het is niet de bedoeling dat kinderen drie uur achtereen hollen of anderszins in touw zijn, benadrukte het ministerie. De bewegingsmomenten moeten over de hele dag worden uitgesmeerd. Kinderen krijgen al genoeg beweging door te spelen of door met hun ouders te gaan zwemmen.

Kinderen tussen de 5 en 18 jaar moeten dagelijks ten minste een uur intensief bewegen, raadt de regering aan.

Van de Britse volwassenen heeft bijna een kwart ernstig overgewicht. De verwachting is dat tegen 2050 negentig procent van de volwassenen te zwaar is. Meer dan zestig procent van de volwassenen beweegt minder dan tweeënhalf uur per dag, de dagelijks minimaal aanbevolen hoeveelheid.

Monument voor drama winkelcentrum Alphen

Er komt een monument om de dodelijke schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn te herdenken. Het herinneringsteken wordt precies een jaar na het drama, op 9 april volgend jaar, onthuld.

Bij de gemeente Alphen zijn rond de veertig ideeën binnengekomen over de vorm van het monument en over de locatie ervoor. De gemeente gaat met een aantal betrokkenen praten om de plannen verder uit te werken. Ook wordt bekeken of de direct na de schietpartij verzamelde condoleances, kaarten, brieven en andere steunbetuigingen een onderdeel van het monument kunnen vormen.

Voor slachtoffers en nabestaanden organiseert de gemeente na de zomer een bijeenkomst. Volgens burgemeester Bas Eenhoorn is er bij de groep nog steeds grote behoefte om met elkaar over de geberutennissen op 9 april te praten.

Tristan van der V. schoot 9 april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Zestien mennen raakten gewond. Een slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis en zal nooit meer kunnen lopen, vertelde Eenhoorn maandagochtend op de persconferentie over het drama.

Davids loopt stage bij Jong Ajax

Edgar Davids loopt stage als trainer bij Jong Ajax. De oud-voetballer, die onlangs werd voorgedragen voor de raad van commissarissen bij de landskampioen, verscheen vandaag voor het eerst in zijn trainingspak op het veld van sportpark De Toekomst. Davids volgt sinds kort de cursus coach betaald voetbal van de KNVB.

Davids kon zich tijdens de eerste training meteen ontfermen over Mounir el Hamdaoui en Ismail Aissati. Beide spelers worden door trainer Frank de Boer niet meegenomen naar het trainingskamp in Duitsland.

El Hamdaoui heeft te horen gekregen dat hij mag uitkijken naar een andere club. Aissati speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Vitesse. De Arnhemmers wilden hem graag definitief overnemen van Ajax, maar wisten met de speler geen akkoord te bereiken.

SSX-multiplayer op Gamescom

SSX zal na jaren van weggeweest te zijn eindelijk een nieuw deel krijgen. De game zal al in januari 2012 verschijnen maar we hebben nog helemaal niets van de multiplayer gezien. Gelukkig komt daar snel verandering in want we zullen op de Gamescom in Keulen de onthulling van de multiplayer in SSX krijgen.

Deze "very unique online mode" zal tijdens de persconferentie van EA getoond worden. Deze zal vooraf aan de Gamescom, op 16 augustus, gehouden worden. Er is nog helemaal niets over de multiplayer bekend maar de verwachting is dat we met een groep mensen weer van besneeuwde bergen af kunnen gaan racen.

Geen sporen misdrijf student Maritieme Academie

Een onderzoek naar de vermissing van een 20-jarige student die stage liep aan boord van een schip op de Atlantische Oceaan heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf opgeleverd. De politie gaat ervan uit dat de student 's nachts overboord is geslagen en is verdronken.

De student van de Maritieme Academie in Den Helder wordt sinds 18 juni vermist. De man uit het Noord-Hollandse dorp 't Zand meldde zich niet op wacht aan boord van het schip Alaskaborg. Het schip voer op dat moment in de buurt van het Canadese Newfoundland.

Toen het schip een Engelse haven aandeed, hebben Nederlandse agenten in samenwerking met de Engelse politie aan boord gezocht naar sporen van een misdrijf of ongeval. De bezittingen van de student, waaronder zijn computer, zijn ook doorzocht. Dat leverde niets op.

Battlefield 3 waarschijnlijk niet op Steam

Hoewel EA het bestaan ervan ontkent, is de oorlog tussen Steam en EA's digitaal distributieplatform Origin aan het escaleren. Vandaag gaat de veldslag toepasselijk genoeg om Battlefield 3. Hardnekkige berichten wijzen er namelijk op dat Battlefield 3 niet op Valves Steam verkocht zal worden.

Steam staat namelijk niet tussen de andere digitale distributieplatforms die Battlefield 3 beschikbaar zullen stellen. EA's Origin, Direct2Drive en GamersGate maken wel deel uit van de lijst. "Elke retailer kan onze games verkopen, maar wij zijn direct verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van patches, updates, extra content en andere services." aldus EA's David DeMartini, die de gamers direct toespreekt.

"Jij maakt verbinding met onze servers, en wij willen een langlopende relatie met je opbouwen zodat we de allerbeste game-ervaring mogelijk kunnen maken. Dit werkt goed door ons partnerschap met GameStop, Amazon en andere online retailers."

"Als we echter niet de mogelijkheid krijgen om deze ervaring en relatie te onderhouden, dan wordt het beschikbaar stellen van support die je van ons verwacht alleen maar bemoeilijkt. Momenteel is er maar één downloadservice die deze relatie niet toestaat. Het is niet onze keus, en jammer genoeg zijn het hun klanten die ze daarbij benadelen. We werken hard aan een mogelijke oplossing waar we allebei blij mee zijn."

EA heeft vorige maand Origin gelanceerd. Het platform is de enige plek waar je Star Wars: The Old Republic kan downloaden, hoewel Origin niet online moet zijn om het te spelen. 

Tientallen scholieren omgekomen bij ongeluk Bangladesh

Een verkeersongeluk in Bangladesh heeft maandag aan zeker 40 scholieren het leven gekost. Een vrachtwagen, die schoolkinderen naar huis bracht na een voetbaltoernooi, raakte in het district Chittagong, in het zuidoosten van het land, van de weg en belandde in een kanaal, zei de politie.

In de vrachtwagen zaten rond de 60 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12. De vrees is dan ook dat het dodental nog verder zal stijgen. Reddingswerkers wisten 40 lichamen uit het water te halen. Of er ook overlevenden zijn is niet duidelijk.

Het is in Bangladesh niet ongebruikelijk om een vrachtwagen te huren als grote groepen mensen snel naar een festival of een heugelijke gebeurtenis moeten. "Volgens meerdere getuigen dansten en zongen de jongens aan boord van de vrachtwagen", aldus een agent.

Velthuizen mag weg bij HÚrcules Alicante

Piet Velthuizen moet op zoek naar een nieuwe club. De 24-jarige doelman heeft van zijn club Hércules Alicante een brief gekregen dat hij te zwaar op de begroting drukt en dat hij daarom niet meer terug hoeft te keren. Hércules degradeerde vorig seizoen uit de Spaanse Primera División en moet daarom sterk bezuinigen.

"Hiervoor heb ik natuurlijk geen contract voor vier jaar getekend. Ze hebben blijkbaar spelers gehaald voor een jaar, zonder te overdenken wat de gevolgen zouden zijn bij degradatie. Mijn zaakwaarnemer en ik zijn er niet zo happig op om op het voorstel van Hércules tot contractontbinding over te gaan, want dan kan ik misschien fluiten naar mijn geld. Maar het lijkt me duidelijk dat we inzetten op een transfervrije status. Mijn zaakwaarnemer bekijkt nu wat voor stappen we het beste kunnen nemen," zei Velthuizen tegen NUsport. De doelman heeft van zijn werkgever nog 4,5 maand salaris tegoed.

Velthuizen is in ieder geval al op zoek naar een andere club. "Er lopen wat contacten, maar er is niks concreet. In de meeste grote competities beginnen ze pas deze week met trainen, dus ik heb nog wel even. Ik sta voor alles open, ook voor een club uit de Nederlandse top zes. Op dit moment zijn de meeste clubs al voorzien, maar in de voetballerij kan veel gebeuren. Dat weet jij ook."

De goalie traint nu in de buurt van Beuningen waar hij woont. "Ik loop veel voor mezelf en train geregeld op een veldje met mijn schoonvader en zwager. Mijn schoonvader is Hans Tassenaar, die heeft vroeger nog bij Vitesse gekeept. Hij houdt me wel scherp, hoor. Hij heeft me net nog in de zandbak laten rennen. Als ik straks bij een club aansluit, ben ik topfit," zei de doelman die graag naar het EK 2012 wil. Wel weet hij dat hij hiervoor wel aan spelen toe moet komen.

[Tour] Vino succesvol geopereerd

Alexandre Vinokourov is succesvol geopereerd aan zijn dijbeen. De Kazachse wielrenner liep gisteren na een zware valpartij in de Tour de France in de afdaling van de Col du Pas de Peyrol een beenbreuk op en moest opgeven. Hij is daarna direct overgevlogen naar een ziekenhuis in Parijs.

Volgens zijn werkgever Astana moet de 37-jarige Vinokourov voorlopig nog in het ziekenhuis blijven. "Hij had niet verwacht dat zijn Tour zo dramatisch zou eindigen. Het is een enorme teleurstelling voor hem. Maar hij beseft ook dat het erger had kunnen aflopen," zo meldde een woordvoerder.

Vinokourov is bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner. Hij had gehoopt dat hij na vier etappezeges in de Tour dit jaar ook eens het geel aan mocht trekken. Afgelopen zaterdag strandde een poging om de trui te veroveren. In plaats daarvan moest hij gisteren door ploeggenoten overeind worden geholpen. De woordvoerder van Astana wist nog wel te melden dat het nog niet per se einde carrière voor de Kazach was. Over de toekomst van de 37-jarige wielrenner wordt later een besluit genomen.

[Tour] Hoogerland weer op de fiets

Een dag na zijn zware val in de Tour de France heeft Johnny Hoogerland weer gefietst. De drager van de bolletjestrui werkte vandaag samen met zijn vader een trainingsrit van veertig minuten af in de omgeving van Aurillac. Morgen gaat daar de tiende etappe van start.

"Het ging wel redelijk. Het kon slechter. Ik stap dinsdag gewoon weer op de fiets”, zo zei de Zeeuw die op de rustdag met een ingepakt linker- en rechterbeen fietste.

'Ontvoerde vrouw familie Gijs van Dam'

De 57-jarige vrouw die in de nacht van zaterdag op zondag werd ontvoerd in Amsterdam is de moeder van drugshandelaar Mike Offenberg, een vriend van topcrimineel Willem Holleeder. Haar vader is de veroordeelde Amsterdamse drugshandelaar Gijs van Dam senior, de geliquideerde Gijs van Dam junior is haar halfbroer. Dat meldt Vrij Nederland maandag na onderzoek.

In de familie van de vrouw kwam eerder een ontvoering voor. De in 2004 op de oprit van zijn woning in Zandvoort doodgeschoten Gijs van Dam junior werd in 1985 ontvoerd. Hij kwam na een week weer vrij. Junior werd daarna net als zijn vader een bekende naam in de drugshandel.

Oud-profvoetballer Offenberg, die door de opsporingsinstanties zou worden gezien als een goede relatie en zakenpartner van Holleeder, wordt momenteel onder meer verdacht van witwassen. Gijs junior zou voor zijn dood nauwe banden hebben onderhouden met de in 2001 geliquideerde crimineel Sam Klepper en met topcrimineel John Mieremet. Hij had volgens ingewijden al jaren ruzie met ex-Heineken-ontvoerder Holleeder, met wiens ex-vrouw hij getrouwd is.

Bij een politie-inval in verband met de gijzeling van de vrouw pleegde zondagnacht een verdachte zelfmoord, maakte de politie maandag bekend. Rond 00.30 uur maakte de politie met arrestatieteams een einde aan de gijzeling. Daarbij werd één verdachte aangehouden. Bij een andere inval in een woning in Den Haag werden nog eens twee verdachten aangehouden. Bij deze inval schoot een verdachte zichzelf dood. De politie vond twee vuurwapens.

De achtergronden bij de gijzeling zouden in het criminele milieu liggen. De gegijzelde vrouw raakte niet gewond. Via onderzoek had de politie achterhaald dat ze 'in het midden van het land' was.

Routinier Ze Roberto naar Qatar

Ze Roberto vervolgt zijn voetbalcarrière in Qatar. De 37-jarige Braziliaan heeft een tweejarig contract getekend bij Al Gharafa. Ze Roberto wees onlangs nog een aanbieding van Hamburger SV van de hand. De middenvelder was de laatste twee jaar voor de Bundesliga-club actief.

Ze Roberto bouwde de afgelopen jaren in Duitsland een bijzondere staat van dienst op. De 84-voudig international speelde in totaal 336 duels, het record voor de buitenlander met de meeste wedstrijden in de Duitse competitie.

In de zomer van 1998 kwam Ze Roberto via Bayer Leverkusen voor het eerst in Duitsland terecht. Na vier seizoenen stapte hij over naar Bayern München. De middenvelder diende de Rekordmeister, verspreid over twee periodes, in totaal zes jaar. Ze Roberto speelde verder ook voor Santos, Real Madrid, Flamengo en Portuguesa.

Parr: "Barrichello en Maldonado ook in 2012 bij Williams"

Rubens Barrichello en Pastor Maldonado zullen ook volgend seizoen het rijdersduo vormen bij het Formule 1-team Williams. Het nieuws werd bekend gemaakt door Williams-baas Adam Parr in een interview met de Daily Mail. Voor de Grand Prix van Groot-Brittannië wilde teameigenaar Frank Williams nog niet ingaan op de geruchten.

Barrichello rijdt nu voor het tweede jaar bij Williams. De 39-jarige Braziliaan gaf in de afgelopen weken al aan graag te willen blijven bij zijn broodheer en wordt door de renstal uit Grove gewaardeerd om zijn ervaring en technische feedback. Teamgenoot Maldonado is dit jaar nieuw en worstelt met name in de race met de bolide. De Venezolaan brengt via sponsor PDVSA veel geld in het laatje, waardoor hij Nico Hülkenberg uit de auto kon verdringen.

Op stap met Jan

Hij werd gisteren 85 en woont in het verzorgingshuis hier in het dorp. Zijn vrouw is al twintig jaar dood en kinderen heeft-ie niet. Hij heet Jan. Voormalig postbode van de PeeTeeTee, zijn hele loopbaan hier. Hij is voor zijn leeftijd nog redelijk vief en volledig in het bezit van zijn verstandelijke vermogens, in ieder geval heeft hij geen hulp nodig bij zijn dagelijkse verzorging. De verpleegkundigen en andere verzorgenden hebben minimaal werk aan hem. Dus slaan ze hem ook grotendeels over bij de dagelijkse ronde.

Schiphol neemt nieuwe terminal in gebruik

Schiphol heeft maandag een nieuwe terminal speciaal voor privé- en zakenvluchten in gebruik genomen. De zogenoemde General Aviation Terminal (GA) op Schiphol-Oost werd plechtig geopend, aldus een bekendmaking van de luchthaven..

De terminal is bestemd voor privé- en zakenvluchten met maximaal 19 passagiers. Elk jaar landen er ongeveer 4.500 businessjets op Schiphol-Oost.

Schiphol neemt nieuwe terminal in gebruik
Schiphol neemt nieuwe terminal in gebruik (Foto: ANP)

Ruiz hervat training bij FC Twente

Bryan Ruiz heeft zich vandaag weer aangesloten bij de selectie van FC Twente. De aanvaller is teruggekeerd van zijn korte vakantie.

Ruiz nam met Costa Rica deel aan de Gold Cup. De Copa America, waar Costa Rica als gastland op actief is, liet hij aan zich voorbij gaan. Daarom meldde hij zich weer in Enschede na een korte vakantie.

Met Costa Rica werd Ruiz in de kwartfinale van de Gold Cup uitgeschakeld. Honduras was na penalty's te sterk. Mexico werd uiteindelijk de winnaar van het landentoernooi in Midden-Amerika.

Roberto Rosales is nog niet in Enschede. Hij speelt met Venezuela om de Copa America. De Venezuelanen maken met vier punten uit twee duels een goede kans op kwalificatie voor de kwartfinale.

Spil Games en Bigpoint werken samen

Het Nederlandse Spil Games en browsergamegigant Bigpoint gaan samen online spellen maken voor websites als Hyves en Spelletjes.nl. De virtuele dierentuin ZooMumba is de eerste game die dankzij de deal gespeeld kan worden. Geld wordt verdiend aan de gratis online game door virtuele goederen, waaronder supervoedsel voor de dieren of decoraties voor in de digitale dierentuin, tegen betaling aan te bieden. Dat hebben de twee partijen maandag bekendgemaakt. ZooMumba is al speelbaar via een eigen website. Het dierentuinspel ziet maandelijks 8,7 miljoen spelers voorbijkomen.

Hoe de samenwerking tussen Bigpoint en Spil Games er precies uitziet, wilde een woordvoerder niet zeggen. Inkomsten worden echter gedeeld. Desondanks verwacht Spil Games dat de verkoop van virtuele goederen dit jaar ruim dertig procent van de totale omzet bedraagt.

Spil Games is al tien maanden bezig de traditionele webgames om te bouwen tot een sociaal netwerk. "Iedereen heeft nu zijn eigen profiel en topscores worden bijgehouden", zei de woordvoerder van het Nederlandse gamebedrijf. Daarnaast heeft het in Hilversum gevestigde Spil een betaalsysteem gebouwd waarmee gamers virtuele goederen zoals mooie kleding of supermest kunnen kopen.


Spil Games en Bigpoint werken samen

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 03-07-2011 t/m zaterdag 09-07-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness blijft de nummer één van Engeland en Dirt 3 komt terug naar boven om aanspraak te maken op de eerste plaats.

Stijger van de week is COD: Black Ops, die stijgt met vijftien plaatsen naar plek 24. Daler van de week, met achttien plaatsen, is F.E.A.R. 3 naar plaats 38.

De lijst bestaat uit zeven Wii-games, zestien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en één 3DS-game.

chart

Turks voetbalschandaal weer groter

Het omkoopschandaal in het Turkse voetbal lijkt steeds grotere vormen aan te nemen. Voorzitter Aziz Yildirim van landskampioen Fenerbahçe is inmiddels veroordeeld, net als 25 anderen en nog 22 personen zouden op een lijst staan van de Turkse justitie. Zij zullen deze week aangehouden gaan worden.

Naast Fenerbahçe lijkt nu ook Trabzonspor in het schandaal betrokken te worden. De voorzitter van die club, Sadri Sener, zou volgens de Turkse media al meegenomen zijn voor verhoor. De doelman van Sivasspor zit nog vast, evenals een oud-international en de oud-voorzitter van Diyarbakirspor en Giresunspor. Verder bevinden zich onder de veroordeelden ook officials van de Turkse voetbalbond. Onduidelijk is nog wat de gevolgen voor Fenerbahçe in het schandaal zijn. Mogelijk raakt de club de veroverde landstitel kwijt.

EU-crisisoverleg over ItaliŰ ontkend

EU-president Herman Van Rompuy ontkent dat het maandag een crisisoverleg met belangrijke Europese functionarissen zou hebben over de verslechterende financiële situatie van Italië. Dit heeft een woordvoerder van de Belg zondagavond gezegd.

Eerder op die dag berichtte persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen dat er maandag een spoedberaad zou komen over Italië.

Woordvoerder Dirk De Backer van Van Rompuy 'ontkent formeel' dat er een beraad over Italië plaatsvindt. Weliswaar ontmoeten maandag voor aanvang van een regulier overleg van de eurogroep enkele EU-topfunctionarissen elkaar, maar dat gaat volgens De Backer om een normale coördinatiebijeenkomst, zoals die wel vaker plaatsheeft.

De rente over Italiaanse staatsobligaties lijken gestaag op te lopen, tot ver boven de 5 procent. Wanneer het land 5,5 tot 5,7 procent moet gaan betalen kan het Zuid-Europese land, dat een staatsschuld heeft van 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp), niet goed meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De markten lijken er geen vertrouwen meer in te hebben dat de Italiaanse regering orde op zaken kan stellen. Met een regering die al maanden geen meerderheid meer heeft in het parlement, een premier die tot over zijn oren in schandalen zit en ministers die elkaar voor rotte vis uitmaken is de politieke toestand in Italië niet bepaald stabiel te noemen. Het land wil voor 22 juli nog een bezuinigingspakket van 43 miljard euro doorvoeren.

Telfort sluit per ongeluk mobiel internet af

Telfort heeft per ongeluk het mobiel internet van een aantal klanten afgesloten. Dat deed het bedrijf nadat het zondag en maandag ten onrechte een aantal klanten gewaarschuwd had dat de limiet voor het gebruik van mobiel internet buiten de Europese Unie bereikt was. Dat heeft Telfort op de eigen website laten weten.

In totaal zijn twee sms-berichten verstuurd. In het eerste bericht stond dat de limiet bijna bereikt was. Een deel van de Telfort-klanten kreeg vervolgens een tweede sms waarin gemeld werd dat het limiet bereikt was. Voor die klanten is mobiel internet ook daadwerkelijk een tijdlang afgesloten geweest.

De fout, die inmiddels hersteld is, heeft geen invloed op de facturen die Telfort later deze maand uitstuurt. De getroffen klanten zouden gewoon in Nederland zijn en hoeven dan ook niet te betalen voor mobiel internet in het buitenland. Het telefoonbedrijf heeft niet de intentie geuit een compensatie aan te bieden voor de gemaakte fout.

[Video] Zanger Rinus is terug!

Zanger Rinus is terug. Rinus behoeft op FOK! eigenlijk geen introductie meer maar voor mensen die niet muzikaal zijn onderlegd: Rinus scoorde 2 jaar terug met zijn zomerhit Hey Marlous, wil met je onder de douche.

Rinus gaat deze zomer een stukje rijden op zijn scooter. Dat doet hij met zijn vriendin Romana. Of Rinus zijn bromfietscertificaat wel heeft is niet bekend. Dat hij een hit heeft is derhalve wel duidelijk!


Rinus heeft een kneiter van een hit te pakken.

Valve komt met eigen comic

Game-uitgever en -ontwikkelaar Valve gaat samen met comic-uitgever Dark Horse Comics een comic uitgeven van zo'n 304 pagina's dik. Dit hardcover-comic boekwerk zal drie verhalen bevatten uit Left 4 Dead, Team Fortress en Portal. De hardcover zal op 16 november uitkomen en een prijs krijgen van $29.99.

De comic komt alleen in Amerika uit en zal 'Valve Presents: The sacrifice and other Steam-Powered Stories ' heten. Bekijk hieronder een stuk concept art voor de cover van het boek.

Valve

Rus levert plaatsen in op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen is Arantxa Rus twee plaatsen gezakt. Rus staat nu op de 82e plaats waarmee ze wel de beste Nederlandse op de lijst blijft. Michaëlla Krajicek streeg drie plaatsen en is nu de nummer 171 van de wereld.

In de top veranderde er niets. Caroline Wozniacki is de nummer één van de wereld, gevolgd door Kim Clijsters en Vera Zvonareva.

Verkrachter keert niet terug van verlof

Een 30-jarige man die is veroordeeld voor een gewelddadige verkrachting in 2007 is spoorloos nadat hij niet terugkeerde van een verlof uit de gevangenis. De man, die een celstraf van zes jaar uitzat, had vorige week terug moeten komen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De politie Brabant Zuid-Oost bevestigt dat het slachtoffer op de hoogte is gebracht. "Wij maken ons zorgen en vinden het vervelend dat hij weer op vrije voeten is", zegt een politiewoordvoerder. Of er maatregelen zijn genomen, wil een zegsvrouw niet vertellen.

Herman Brood tien jaar dood

Precies tien jaar geleden pleegde Herman Brood zelfmoord door van het Amsterdamse Hilton af te springen. De nationale knuffeljunk wilde niet meer leven.

Brood was bekend van zijn muziek, schilderijen en zijn levensstijl. Met de Wild Romance scoorde hij grote hits als Saturday Night en Never Be Clever. Ook maakte Brood Nederlandse liedjes en zelf een carnavalshit. Zijn schilderijen waren ook gewild. Brood betaalde er regelmatig rekeningen mee door ze letterlijk te ruilen voor diensten.

De laatste jaren van Broods leven werkten de drugs niet meer en begon Brood te lijden. Ook sloegen afkickprogramma's niet aan. Om 11 juli 2001 besloot Brood dat het mooi genoeg was geweest. Hij sprong van het dak van het Hilton. Anno 2011 is Brood nog steeds springlevend in de kunst en muziek.

Arnesen nog niet klaar met renovatie HSV

Hamburger SV is een nieuwe weg ingeslagen. De Duitse club heeft deze zomer afscheid genomen van een aantal routiniers en richt zich op het aantrekken van jeugdig talent.

Onder meer Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen verlieten de club om plaats te maken voor aanstormende talenten. Technisch directeur Frank Arnesen shopte bij zijn oude werkgever Chelsea naar jonge versterkingen. Jeffrey Bruma, Michael Mancienne, Jacopo Sala en Gökhan Töre maakten al de overstap naar Hamburg.

Arnesen wil de komende weken de selectie verder schoonmaken. Routiniers Van Nistelrooy, Mathijsen, Frank Rost en Zé Roberto vertrokken al. De Deen hoopt dat ook Guy Demel (30) en Mickaël Tavares (28) binnenkort de club verlaten, meldt Voetbal International. De 26-jarige Alex Silva staat op het punt een contract in Brazilië te tekenen.

HSV doet nog een poging om Per Ciljan Skjelbred eerder naar de club te halen. De 24-jarige Noor speelt per 1 januari 2012 voor de Duitsers, maar die willen hem deze zomer al strikken. In dat geval moet de club Rosenborg een bedrag van één miljoen euro overmaken.

Grootste koopkrachtdaling sinds 1985

In 2010 is de koopkracht in Nederland met 0,5 procent gedaald. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Vooral zelfstandigen en gepensioneerden leverden koopkracht in. Het is de grootste daling van de koopkracht sinds het CBS in 1985 begon met zijn metingen.

Bij zelfstandigen liep de koopkracht met 1,4 procent terug, bij gepensioneerden bedroeg het koopkrachtverlies 0,8 procent. Bij gepensioneerden bleven vooral de aanvullende pensioenen achter, omdat die in 2010 nauwelijks zijn gecompenseerd voor de inflatie (1,3 procent in 2010).

Ontvangers van bijstand, mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en mensen in loondienst zagen hun koopkracht niet achteruitgaan. Mensen die in 2009 nog wel een baan hadden maar die in 2010 door ontslag, arbeidsongeschiktheid of pensionering verloren, zagen hun inkomen met 17 procent dalen. Een jaar eerder was dat nog 12,4 procent.

De lagere inkomens werden minder hard geraakt dan de hogere. Bij de laagste inkomensgroep bleef het verlies beperkt tot 0,1 procent. De hoogste inkomensgroep verloor 0,8 procent. Dit laatste verklaart het CBS doordat tot deze groep relatief veel zelfstandigen en gepensioneerden behoren.

De koopkracht daalde sinds 1985 slechts één keer eerder. In 2005 ging het om een daling van 0,3 procent.

Voetballers Mexico winnen WK -17

De voetballers van Mexico hebben het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar gewonnen. In een volgepakt Aztekenstadion was het gastland in de finale met 2-0 te sterk voor Uruguay. Aanvoerder Antonio Briseno opende na een halfuur de score, Giovanni Casillas zorgde in blessuretijd voor de beslissing.

Mexico was in de groepsfase met een 3-2 zege verantwoordelijk voor de uitschakeling van het Nederlands elftal. Het land beleeft sowieso een mooie voetbalzomer. Twee weken geleden werd de Gold Cup gewonnen door in de finale de Verenigde Staten te verslaan.

Duitsland sloot het WK -17 af op de derde plaats. In de strijd om het brons werd met 4-3 gewonnen van Brazilië. Voor Nederland zat het toernooi er na de groepsfase al op.

Voormalig Mot÷rhead-gitarist overleden

De Britse ex-Motörhead-gitarist Michael Burston is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden. Dat maakte een basgitaartechnicus van de band bekend op de socialemediasite Facebook

De doodsoorzaak is niet officieel bekendgemaakt. De Engelse media berichtten maandag dat Burston aan hartproblemen zou zijn overleden.

Burston was beter bekend als Würzel. Onder die naam speelde hij van 1984 tot 1995 in de metalband Motörhead. Zijn bijnaam kreeg hij in het Britse leger, waar hij vergeleken werd met de tv-personage en vogelverschrikker Worzel Gummidge.

Horner verdedigt teamorders Red Bull

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner verdedigt de keuze om teamorders uit te vaardigen in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit droeg in de slotfase Mark Webber op om teamgenoot Sebastian Vettel niet aan te vallen. Webber negeerde deze oproep en streed in de laatste ronden om plaats twee, een gevecht dat hij uiteindelijk net niet won.

Horner zal dan ook met de Australiër om tafel om over de kwestie te praten. "Het gaat uiteindelijk om het team en geen enkele individu is groter dan het team. Ik kan de frustratie van Mark begrijpen, maar als het andersom was geweest dan zouden we precies hetzelfde gehandeld hebben. Het gebeurde enkele jaren geleden in Turkije waar met Sebastian hetzelfde gebeurd is. Het heeft geen zin vanuit het perspectief van het team om elkaar in de wielen te rijden. Geen van beiden wilde iets aan de ander toegeven."

"We zagen het in de laatste bocht met Lewis Hamilton en Felipe Massa die contact met elkaar maakten. Daarom mocht er in de laatste ronden geen gevecht ontstaan. Mark besloot vanuit het team bekeken de orders te negeren en haalde uiteindelijk niet in. We gaan hierover met elkaar om de tafel zitten," zei Horner die benadrukte dat Webber dezelfde kansen als Vettel krijgt en net als zijn teamgenoot mag gaan voor de zeges.

Cliff Bleszinski wil een Wii U

Cliff Bleszinski, de man achter Gears of War, vindt de Wii U een cool apparaat. Volgens hem zullen de mensen die console nu bestempelen als achterhaald met oude streaming-technologie hem toch kopen.

"Van wat ik ervan heb gezien, ziet het er cool uit" zegt de uitgesproken Epic designer. "Wat veel mensen zeggen online is 'het is gewoon een Dreamcast', maar wat oud is soms ook weer nieuw." Bleszinski vertelt dat veel technologie te snel uitkomt en later weer terugkomt. "De Power Glove leidde tot de Wii en de Virtual Boy was de voorloper van de 3DS. Veel van die oude technologieën die we weer vergeten zijn eigenlijk de technologische voorlopers van producten die wie vandaag gebruiken. Kinect is een geraffineerde webcam, toch?"

Cliffy kan in ieder geval niet wachten om met de Wii U aan de slag te gaan. "Ik ben er erg benieuwd naar. Het is Nintendo, dus ik koop het. Veel mensen praten negatief, maar zij kopen het toch wel", aldus Bleszinski over de haters.

Pauze Black Eyed Peas vertraagt game niet

De tijdelijke pauze die de Black Eyed Peas hebben ingelast, heeft geen invloed op het dansspel The Black Eyed Peas Experience. Dat heeft game-uitgever Ubisoft laten weten. Leadzanger Will.i.am kondigde zaterdag via Twitter aan dat de bandleden tijdelijk hun eigen weg gaan.

Vorige maand maakten de Amerikaanse muziekgroep en de game-uitgever in Parijs bekend dat zij een dans- en karaokespel aan het maken zijn. Voorman Will.i.am liet toen weten graag muziek speciaal voor de game te produceren.

Het is niet de eerste keer dat de Black Eyed Peas een pauze inlassen. Na het album Monkey Business uit 2005 ging de groep er ook even tussenuit om vervolgens in 2009 terug te keren met The E.N.D.

The Black Eyed Peas Experience moet dit najaar op de markt komen. Het spel wordt gemaakt voor Kinect en Nintendo Wii.

[Tour] Hoogerland zo stijf als een hark

Met het moreel van Johnny Hoogerland is ook vandaag niets mis. "Ik ga zeker morgen starten," zo zei de renner van Vacansoleil vanmorgen tegenover 3FM.

De vraag is of het lichaam van de Nederlander mee wil werken. "Of ik het red weet ik niet, maar ik heb zeker de wilskracht. Ik ga het proberen, maar als het niet wil, wil het niet."

Hoogerland zei verder dat hij last heeft van zijn in totaal 33 hechtingen. "Een paar daarvan zitten echt op klote plekken."

Op de rustdag vandaag zal de Zeeuw toch even op de fiets stappen, vooral om de stijfheid weg te trappen. "Al is het maar een half uurtje. Ik ben namelijk zo stijf als een hark. "

Systeemeisen Battlefield 3 gelekt?

Als we de beelden van Battlefield 3 mogen geloven ziet de game er briljant mooi uit. De vraag is nu of wij, de consument, deze prachtige beelden ook thuis kunnen krijgen zonder daar een NASA-computer voor nodig te hebben. Nu zijn dit weekend de systeemeisen van Battlefield 3 voor de PC gelekt. Of het de echte systeemeisen zijn is niet zeker want EA of DICE heeft deze nog niet bevestigd of ontkracht.

Hieronder kun je controleren of je Battlefield 3 deze herfst op je PC kan draaien of dat je nog snel wat extra moet bijbeunen om een nieuwe PC te kunnen betalen.

Minimum

Hard Drive Space: 15 GB for disc version or 10 GB for digital version
OS: Windows Vista or Windows 7
Processor: Core 2 Duo @ 2.0GHzRAM2GB
Video Card: DirectX 10 or 11 compatible Nvidia or AMD ATI card

Recommended

Hard Drive Space: 15 GB for disc version or 10 GB for digital version
OS: Windows 7 64-bit
Processor: Quad-core Intel or AMD CPURAM 4GB
Video Card: DirectX 11 Nvidia or AMD ATI card, GeForce GTX 460, Radeon Radeon HD 6850

'Schizofrenie gaf doorslag bij Tristan van der Vlis'

Schizofrenie is van doorslaggevend belang geweest bij Tristan van der Vlis Dat zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy maandag op een persconferentie waarin de rapporten over de schietpartij in Alphen aan den Rijn werden gepresenteerd.

Van der Vlis beweerde dat hij de stem van God hoorde en noemde zichzelf paranormaal onderzoeker. Plaatsvervangend korpschef Jaco van Hoorn zei dat de dader meende contact te hebben met overleden mensen. Ook zou hij op internet veel hebben gezocht naar informatie over eerdere vergelijkbare schietpartijen.

De enkele vrienden die hij had, zag hij zeer zelden. Met hen blowde hij af en toe.

Meisje gepakt na overval op blinde bejaarde

Eén van de twee meisjes die zaterdag op een laffe manier probeerden een blinde bejaarde man te beroven, is zondagavond door de politie aangehouden. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

De 76-jarige man uit Grave werd zaterdag door de meisjes aangesproken, waarna ze hem van zijn tas wilden beroven. Toen de man zich niet zo makkelijk gewonnen gaf, drukten ze een sigaret uit in zijn gezicht en maakten zich uit de voeten.

Na een getuigenoproep kreeg de politie enkele tips binnen. Op basis van deze tips heeft de politie het meisje kunnen oppakken. Het onderzoek naar het andere meisje loopt nog.

Eerste info Final Fantasy Theatrhythm

Vorige week werd Theatrhythm Final Fantasy aangekondigd, een Final Fantasy-game waarbij de battles gevoerd worden door het spelen van een soort muziek-game als Guitar Hero of Elite Beat Agents. Vandaag hebben we de eerste screenshots voor jullie zodat we kunnen bekijken hoe de game eruit komt te zien.

Update 11:00
We kunnen jullie inmiddels ook wat meer details en info over het verhaal geven. Theatrhythm wordt ontwikkeld door indieszero en Nomura is de creative director. Er wordt muziek uit alle genummerde Final Fantasy-games gebruikt. Voorbeelden die genoemd zijn: Clash on the Big Bridge (Final Fantasy V), One Winged Angel (Final Fantasy VII), At Zanarkand (Final Fantasy X). Ook komen alle belangrijke personages uit de mainline terug. In je party kun je tot vier personages tegelijk gebruiken.

De moeilijkheidsgraad is in te stellen en er wordt gevraagd om op te geven welke Final Fantasy-games je gespeeld hebt. De game verandert met de ingegeven delen. Wat precies en in welke mate is op dit moment nog onbekend.

Tijdens het levelen speel je meer muziek en features vrij. Het verhaal wordt verteld met 'mooie cutscenes', zoals we gewend zijn bij Final Fantasy. Dit verhaal gaat overigens over de ruimte tussen Chaos en Cosmos die 'Rhythm' genoemd wordt. Rhythm zet een kristal op de wereld dat de controle heeft over de muziek en daarmee de wereld vult met muziek.

Helaas verstoren de krachten van Chaos de vrede en het kristal verliest haar glans. Aan de helden nu de taak om de glans terug te brengen.

FF

FF

Bioware vindt feedback het belangrijkst

Dat de feedback van gamers belangrijk is voor de ontwikkelaar mag duidelijk zijn. Volgens de producer van Mass Effect, Jesse Houston, is het zelfs het belangrijkste wat er is en luistert Bioware als geen ander naar de feedback van hun achterban.

In een interview met Gamespot vertelt Houston dat hun community erg belangrijk is, van de Bioware Social Network tot aan twitter en facebook. "We maken het spel voor onze fans. Zij zijn de belangrijkste mensen in ons leven en we luisteren meer naar ze dan elke andere ontwikkelaar die ik ken. Ik lees alle feedback op onze fora en we proberen die zoveel mogelijk in ons spel te verwerken" aldus Houston.

mass effect

Grootste steden groeien snel

De drie grote steden groeien drie keer zo snel als het gemiddelde van heel Nederland. Het aantal inwoners van Amsterdam nam de afgelopen twee jaar met 25.000 toe. Den Haag en Rotterdam zagen het inwonertal met respectievelijk 13.000 en 23.000 stijgen. Dat meldt het CBS maandag.

De snelle groei van de grote steden komt voor een deel door buitenlandse immigratie. Amsterdam en Den Haag hebben sinds 2007 een positief saldo, Den Haag sinds 2008. De grote groei van Rotterdam komt ook door de annexatie van de gemeente Rozenburg in 2010.

Ook hebben zich meer personen uit andere gemeenten in de steden gevestigd en zijn er minder inwoners naar andere plaatsen vertrokken. Dat komt voor een deel door het beleid om nieuwbouw in en rond de steden te concentreren, zoals in de nieuwbouwwijk IJburg in Amsterdam.

Ook in de andere steden versnelde de bevolkingsgroei de afgelopen twee jaar. Slechts vier van de 31 grootste gemeenten krompen. Dit waren Emmen, Heerlen, Hengelo en Sittard-Geleen.

Minder ouderen in verpleeghuis ondanks vergrijzing

Ondanks de vergrijzing daalt het aantal ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis. Dat komt doordat ouderen steeds langer op zichzelf wonen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het aantal tachtigplussers nam tussen 2000 en 2010 toe van een half miljoen naar 648.000. Toch nam het aantal dat stond ingeschreven bij een verzorgings- of verpleeghuis af van 102.000 naar 90.000.

Zes van de zeven tachtigplussers wonen zelfstandig. Vrouwen wonen veel vaker alleen dan mannen. Dat komt vooral doordat mannen vaak eerder overlijden dan hun vrouw. Doorgaans zijn mannen ouder dan hun vrouw en daarbij worden vrouwen gemiddeld ouder.

De gemiddelde leeftijd van mannen in verzorgingshuizen is sinds 2000 op bijna 82 jaar blijven staan. Bij vrouwen nam de gemiddelde leeftijd met een jaar toe tot ruim 86 jaar. Na het verlies van hun partner blijven vrouwen steeds langer zelfstandig wonen.

Geschke, Fr÷hlinger en De Backer langer bij Skil-Shimano

Skil-Shimano is met de Duitse renners Simon Geschke en Johannes Fröhlinger en de Belg Bert De Backer een contractverlenging overeen gekomen. De ploeg en de renners wilden graag verder in een samenwerking die tot nu toe succesvol is gebleken. Geschke en Fröhlinger zagen hun contract met twee jaar verlengd worden tot eind 2013, het contract van De Backer werd verlengd tot eind 2012.

Geschke is momenteel aan zijn derde seizoen binnen het Skil-Shimano team bezig en ontwikkelt zich tot volle tevredenheid van de ploegleiding. Dit jaar boekte de 25-jarige allrounder zijn eerste overwinning bij de professionals. Op een licht oplopende finishstraat van de tweede etappe van het Criterium International verraste hij de concurrentie door te zegevieren in de massasprint. Onlangs werd Geschke ook nog eens tweede in de slotrit van de Route du Sud.

De 26-jarige Fröhlinger maakte dit jaar de overstap naar Skil-Shimano en bleek al snel een zeer belangrijke renner voor de ploeg. In het eindklassement van de Bayern Rundfahrt eindigde Fröhlinger als zesde, in de koninginnerit van de Ronde van Oostenrijk die voerde over de befaamde Grossglockner eindigde hij als tweede achter ploeggenoot Alexandre Geniez, en daarnaast toonde hij zich geregeld als een aanvalslustig renner die het werk niet schuwt en die andere renners in de koers goed aanstuurt.

Voor De Backer zal komend seizoen het vierde jaar worden in dienst van Skil-Shimano. De 27-jarige Belg is uitgegroeid tot een vaste waarde in het team, die vooral in de sprinttrein en in de klassiekers van waarde is voor de ploeg. Dit jaar won De Backer het tussensprint klassement in de Driedaagse De Panne-Koksijde en stond hij tot aan de slottijdrit aan de leiding van het algemeen klassement.

Doden na noodlanding op rivier

Bij een vliegtuigongeluk in Siberië zijn maandag vijf mensen om het leven gekomen en vier mensen zwaargewond geraakt. Aan boord van het toestel waren 33 passagiers, dat maakte een onderzoekscommissie bekend.

Een Antonov-24 van de Russiche luchtvaartmaatschappij Angara was onderweg van Tomsk naar Surgut. Toen het door een motorbrand in de problemen kwam probeerde de piloot een noodlanding te maken op de rivier de Ob in Siberië.

Door de harde landing op het water brak het toestel gedeeltelijk in stukken, wat vijf passagiers fataal is geworden.

Gervinho naar Arsenal

Arsenal manager Arsène Wenger heeft zojuist bevestigd dat spits Gervinho een contract heeft getekend bij the Gunners. De 24-jarige Ivoriaan tekent na een week van onderhandelingen een vierjarige contract.

Afgelopen maand waren Lille en Arsenal al tot een overeenstemming gekomen over de transfersom. De Franse kampioen ontvangt 12 miljoen euro van de club uit Noord-Londen. Vorige week had Gervinho zijn medische keuring goed doorlopen. 

"Van den Broeck nog enkele dagen op IC"

Jurgen Van den Broeck zal de komende dagen nog op de intensive care van het ziekenhuis in Aurillac moeten blijven. De kopman van Omega Pharma-Lotto was gisteren betrokken bij een zware valpartij en liep daarbij twee gebroken ribben, een gebroken schouderblad en een klaplong op.

"Jurgen moet nog twee à drie dagen op de afdeling intensive care moeten blijven," liet de ploegarts van Omega Pharma-Lotto, Els Lemmens, weten. "We moeten goed opvolgen of zijn klaplong niet erger wordt. Daarna kan hij naar huis. We waren ook even ongerust, omdat hij hevige buikpijn had. We vreesden voor een gescheurde lever of milt, maar dat was niet het geval. Alles is nu onder controle."

De kans is groot dat het seizoen van Van den Broeck voorbij is. Dat wil dus zeggen dat een comeback in de Vuelta a España ook niet tot de mogelijkheden behoort. Lemmens: "Met die breuken moet je toch rekenen op een herstel van zeker twee maanden."

Ook Verhoek laat FC Utrecht links liggen

FC Utrecht kent nog weinig geluk in de zoektocht naar versterkingen. Ook Wesley Verhoek heeft de interesse van de club naast zich neergelegd.

Vorige week sprak FC Utrecht met de aanvaller van ADO Den Haag over een transfer. Verhoek vroeg de clubleiding om bedenktijd en kwam tot de conclusie dat hij een vertrek naar de Galgenwaard niet ziet zitten. "Hij wil wachten op een topclub in Nederland of een avontuur in het buitenland", zegt technisch directeur Foeke Booy in het Algemeen Dagblad.

Eerder zegden ook ADO-spelers Timothy Derijck en Jens Toornstra een transfer naar FC Utrecht af. Derijck kon het niet eens worden over het salaris, Toornstra koos voor het Europese avontuur met ADO Den Haag. Nu voegt ook Verhoek zich bij dat rijtje.

FC Utrecht verloor deze zomer een flink aantal belangrijke spelers. Michael Silberbauer vertrok transfervrij, terwijl Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens en Kevin Strootman werden verkocht. De club haalde Yoshiaki Takagi en Johan Martensson daarvoor terug.

CD: Tony Star - Knalluh!

Tony Wyczynski is sinds de hitserie Oh Oh Cherso een Bekende Nederlander. Nou zal deze naam niet heel snel een belletje doen rinkelen, maar wie Sterretje zegt weet genoeg. Deze zuipende en op vrouwen jagende Hagenees timmert sinds het tv-programma hard aan de weg als DJ Tony Star. Zijn agenda zit stampvol en inmiddels heeft hij ook een eigen mixcompilatie achter zijn naam staan: Knalluh!

Sanders is klaar met 'pertinente onzin' over PSV

Algemeen directeur Tiny Sanders zegt klaar te zijn met de 'onzinverhalen' over de financiële gang van zaken van PSV.

Afgelopen zaterdag zette Tscheu La Ling, beoogd algemeen directeur van Ajax, vraagtekens bij het beleid van zowel Feyenoord als PSV. "Ajax moet jonge spelers opleiden", zei La Ling. "Geen oude dure aankopen, zoals dat niet alleen bij Ajax maar ook bij PSV, Feyenoord en andere clubs is gebeurd. Allemaal door mensen uit het bedrijfsleven die overheidsgelden en sponsorinkomsten gebruikten."

"Toen die gelden wegvielen, konden veel clubs hun eigen broek niet ophouden. Zie PSV en Feyenoord. PSV krijgt miljoenen van de gemeente en steekt even later alweer een slordige twintig miljoen euro in nieuwe spelers."

Sanders reageert in het Algemeen Dagblad fel op de uitlatingen van La Ling. "Het moet afgelopen zijn met de pertinente onzin die verteld wordt over de financiën bij PSV. In tegenstelling tot veel clubs heeft PSV nooit subsidie ontvangen, en de verkoop van de grond nu, als onderdeel van het totale herstelplan, is een zakelijke transactie, weer zonder subsidie. De opbrengst van de grondverkoop wordt gebruikt om dure leningen af te lossen."

Tekenfilmgevoel in WWE Brawl

THQ en WWE komen volgend jaar met een nieuwe WWE-game, WWE Brawl zal de game gaan heten. De game neemt bekende worstelaars mee buiten de ring waar de gevechten uitgevochten zullen gaan worden. De game moet het gevoel van zaterdagochtendtekenfilms met zich meedragen.

De game zal samen met een animatieserie, kleding en speelgoed uitkomen. De worstelaars worden opgetild naar superheldenniveau met nieuwe krachten en bijzondere achtergronden. De game wordt een Fighter waarin de omgeving verwoestbaar zal zijn. De game is in april al aangekondigd op de vooravond van Wrestlemania, WWE's grootste jaarlijkse evenement. Tot nu toe is het redelijk stil geweest rond om de game maar hieronder zien we de eerste gameplay-beelden.

WWE Brawl komt in 2012 uit voor Xbox 360, PS3 en Wii.

Criminelen zijn staat nog 226 miljoen euro schuldig

Criminelen moeten de staat nog 226,5 miljoen euro aan ontnemingsvorderingen betalen. In totaal staan nog 5419 zaken open. Sommige stammen uit 1995, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van cijfers van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). De grootste vordering betreft een bedrag van 22,5 miljoen euro.

In het kader van de zogenoemde pluk-ze-wetgeving kan het Openbaar Ministerie crimineel verkregen geld en goederen afpakken. Meestal duurt het echter jaren voordat een vonnis onherroepelijk is en vaststaat hoeveel iemand moet betalen. Tegen die tijd zijn het geld en de goederen in de meeste gevallen al weggesluisd.

Hoofdofficier en directeur van het BOOM Dirk ten Boer zegt in de krant daarom te blijven hameren op beslag leggen op goederen van criminelen. Als beslag op bijvoorbeeld een dure auto wordt gelegd, kan de verdachte die niet verkopen.

Door een wetswijziging mag justitie ook na het onherroepelijk worden van een vonnis naar het vermogen van criminelen blijven speuren. Eerder mocht dat niet.

Redders vinden circa 110 lijken in cruiseschip

Redders hebben circa 110 lijken gevonden in het gezonken Russische cruiseschip op de rivier de Wolga. Onder de doden zijn circa 30 kinderen, meldde het Russische persbureau Interfax maandag.

Het dubbeldekscruiseschip ms. Bulgaria zonk zondag circa 650 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou. Een schip dat in de buurt voer, had 77 mensen gered uit de zeer brede rivier.

Er waren veel toeristen aan boord. Voor zover bekend voeren er geen Nederlanders mee op de Bulgaria.

Redders vinden circa 110 lijken in cruiseboot
Redders vinden circa 110 lijken in cruiseboot (Foto: ANP)

Zeven doden bij vliegtuigcrash Alabama

Een klein vliegtuig is zondag neergestort nabij Demopolis in de Amerikaanse staat Alabama. De zeven inzittenden, onder wie vijf kinderen, kwamen daarbij om het leven. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gezegd.

De piloot van de Cessna C421 probeerde te landen op de luchthaven van Demopolis, nadat een van de motoren was uitgevallen. Het vliegtuig - dat van St. Louis onderweg was naar Destin in Florida - stortte neer in een bos op zo'n drie kilometer van het vliegveld.

De inzittenden waren een gezin. Het zou volgens lokale media gaan om een vader en een moeder en hun vijf kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar.

[DC] Spanje verslaat VS

De Spaanse tennissers zijn ten koste van de Verenigde Staten doorgedrongen tot de halve finale van het toernooi om de Davis Cup. David Ferrer zette Spanje op een beslissende 3-1-voorsprong door Mardy Fish in vier sets te verslaan, 7-5, 7-6, 5-7 en 7-6.

Spanje had vrijdag, na de eerste twee partijen, een 2-0 voorsprong genomen. Slecht in de dubbel op zaterdag behaalden de Verenigde Staten hun enige punt.

In de halve eindstrijd treft Spanje nu buurland Frankrijk.

Mogelijk tien doden na zware explosie Cyprus

Een enorme explosie op een marinebasis op Cyprus heeft mogelijk aan tien mensen het leven gekost. Dat heeft het Cypriotische ministerie van defensie maandag gezegd.

Televisiezender CyBC meldt dat door de explosie verscheidene mensen gewond zijn geraakt. Gebouwen in de omgeving van de basis zouden zware schade hebben opgelopen. Een brand bij een nabijgelegen energiecentrale is inmiddels onder controle gebracht, aldus de politie.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de explosie bij de Evangelos Florakis marinebasis, aan de zuidkust van het eiland.

Dodental treinongeluk India gestegen

Het dodental als gevolg van een treinongeluk afgelopen zondag in India is gestegen tot 67. Het vermoeden bestaat dat er nog meer slachtoffers in het verwrongen wrak van de trein zitten. Reddingswerkers en militairen proberen met snijbranders bij de slachtoffers te geraken.

De sneltrein was vanuit Howrah, een station bij Kolkata in het oosten van India, op weg naar Kalka aan de voet van de Himalaya, toen de twaalf rijtuigen en de locomotief bij het stadje Fatehpur in de deelstaat Uttar Pradesh ontspoorden. Wat de oorzaak van het ongeluk is, is niet bekend, maar de machinist zou de noodrem in werking gesteld hebben, vermoedelijk om vee dat rondscharrelde op het spoor niet aan te rijden.

Een van de wagons van de trein is bovenop een andere terechtgekomen. "Het is een lastige operatie. Er worden twee hijskranen ingezet om de wagon op te hijsen", aldus kolonel Amarjit Dhillon, de leider van de reddingsoperatie.

Het spoornetwerk in India is een van de grootste ter wereld. Dagelijks reizen er zo'n veertien miljoen mensen met de trein. Ongelukken komen veel voor en zijn vaak terug te voeren op slecht onderhoud of menselijke fouten.

[Tour] Kl÷den lijkt goed weg te komen

Andreas Klöden lijkt redelijk ongeschonden uit de bizarre negende etappe van de Tour te zijn gekomen. De Duitser kwam net als veel collega-renners hard ten val.

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat Klöden blauwe plekken, bloeduitstortingen op zijn rug, schrammen en spierpijn heeft overgehouden aan zijn val. Vandaag beslist de renner van RadioShack of hij morgen in de tiende etappe van start gaat.

Van den Brom niet blij met urenlange reis

Vitesse belegt een trainingskamp in Zuid-Duitsland. Trainer John van den Brom is niet blij met de lange reis die zijn ploeg moet afleggen naar de locatie.

"We zitten acht uur in de bus. Dat zijn twee volle reisdagen die we kwijt zijn. Ik zou het anders hebben ingevuld en ben hier helemaal niet blij mee. Maar het was allemaal al afgesproken in het vorige seizoen", aldus Van den Brom, die deze zomer werd aangesteld als trainer van Vitesse.

De Arnhemmers slaan het kamp op in Bad Gogging, niet ver van Regensburg. "Ik heb folders gezien van de accommodatie. Die ziet er geweldig uit, dus dat is wel prettig. We spelen bovendien twee leuke wedstrijden die centraal staan in de komende week. Verder ga ik in elk geval met iedereen persoonlijke gesprekken voeren, maar dat is vrij normaal in een trainingskamp."

Versterkingen zijn nog steeds op komt, belooft Van den Brom tegen Omroep Gelderland. "Absoluut, die gaan komen. Daar ben ik van overtuigd."

Smartphone moet agent langer op straat houden

Door de aankoop van duizenden smartphones moeten agenten in de toekomst meer uren op straat door kunnen brengen. Door de nieuwe telefoon hoeven ze minder vaak naar het bureau om hun administratie bij te werken, zegt politiecommissaris Mark Wiebes maandag in het Nederlands Dagblad. Hij is bij het Korps Landelijke Politiediensten verantwoordelijk voor innovatie.

De Engelse politie gebruikt al langer smartphones. Daar zouden agenten per dienst een halfuur tot een uur langer kunnen surveilleren. Het streven is alle agenten in uniform een smartphone te geven. Daarvoor is een miljoenendeal met KPN gesloten. Nu gebruiken nog enkele honderden agenten een smartphone. Dat moeten er volgend jaar tienduizend zijn.

Om de bereikbaarheid goed te houden op drukke momenten, bijvoorbeeld rond de jaarwisseling, krijgen de telefoons van de politie voorrang op die van burgers. In Nederland is het afgelopen halfjaar een proef gehouden.

Met de nieuwe telefoon zouden foto's, e-mails en andere bestanden veilig kunnen worden verstuurd. Dat gebeurt door de data te coderen. Ook kan snel informatie worden opgevraagd over personen, kentekens en adressen.

De politie zorgt zelf voor extra beveiliging. Als een telefoon zoek raakt, zou de informatie die er op staat op afstand kunnen worden gewist.

'Happy Feet' sterkt aan in dierentuin

De jonge keizerpinguïn 'Happy Feet', die vorige maand voor de kust van Nieuw-Zeeland strandde, komt steeds dichter bij zijn vrijlating in de oceaan.

De zeldzame Zuidpoolbewoner sterkt momenteel na meerdere maagoperaties aan in een dierentuin in Wellington. Dit meldde de krant The New Zealand Herald maandag.

Happy Feet moest worden geopereerd omdat hij grote hoeveelheden zand had gegeten in de veronderstelling dat het sneeuw was. Wanneer hij sterk genoeg is om te worden vrijgelaten is nog niet bekend.

'Happy Feet' sterkt aan in dierentuin
'Happy Feet' sterkt aan in dierentuin (Foto: ANP)

'Srebrenica' voor zestiende keer herdacht

In Den Haag wordt maandagmiddag herdacht dat Srebrenica op 11 juli 1995 ten prooi viel aan de Bosnische Serviërs. Advocaat Liesbeth Zegveld en Fahrudin Alic, voorzitter van de Vereniging van Overlevenden van de Genocide van Srebrenica houden een toespraak. Er worden enkele honderden mensen verwacht.

Tussen de zeven- en achtduizend moslims werden vermoord nadat de door Nederlandse VN'ers beschermde enclave was gevallen. De zeshonderd Dutchbatters verlieten hun volgens hen onhoudbare positie in Srebrenica na militaire dreigementen.

Eind mei werd Ratko Mladic in Servië gearresteerd. Hij was militair leider van de Bosnische Serviërs ten tijde van de Bosnische oorlog. Hij wordt berecht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, evenals zijn politieke baas Radovan Karadzic.

De Nationale Srebrenicaherdenking, een initiatief van Nederlands-Bosnische organisaties en IKV Pax Christi, vindt plaats van 15.00 tot 16.30 uur op het Plein in Den Haag. Ook in Srebrenica wordt de massaslachting herdacht. In het naburige Potocari worden stoffelijke resten herbegraven. Onder hen de electricien die voor de Nederlanders werkte. Het lichaam van Rizo Mustafic werd dit jaar gevonden in een massagraf.

Vorige week bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica, onder wie Mustafic. In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties verantwoordelijk kunnen worden gehouden. De Nederlandse overheid beraadt zich op een eventuele gang naar de Hoge Raad.

Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden juridisch bijstaat, liet weten dat nog niet bekend is hoe hoog de gevraagde schadevergoeding wordt. Een miljoenenclaim verwacht zij niet. "Het was de slachtoffers nooit om het geld te doen", zei ze na de uitspraak. Bij de nabestaanden in Bosnië en Nederland was de blijdschap groot na de uitspraak.

Verdachte pleegt zelfmoord bij inval om gijzeling

Bij een inval in Den Haag in verband met een gijzeling heeft een verdachte zondagnacht zelfmoord gepleegd met een vuurwapen. Een 57-jarige vrouw werd zaterdagnacht ontvoerd. Door een uitgebreid onderzoek werd achterhaald dat ze 'in het midden van het land' was, meldt de Amsterdamse politie maandag.

Rond 00.30 uur maakte de politie met arrestatieteams een einde aan de gijzeling. Daarbij werd één verdachte aangehouden. Bij een andere inval in een woning in Den Haag werden nog eens twee verdachten aangehouden. Bij deze inval schoot een verdachte zichzelf dood. De politie vond twee vuurwapens.

De rijksrecherche onderzoekt dit voorval. De gegijzelde vrouw is niet gewond geraakt. De achtergronden bij de gijzeling zouden in het criminele milieu liggen.

Diverse media, waaronder de NOS, wisten van de gijzeling. Op verzoek van de politie werd dit stilgehouden

Obama praat maandag verder over staatsschuld

De Amerikaanse president Barack Obama zal maandag verder praten met de Republikeinen om tot een oplossing te komen voor de schuldenproblematiek van de VS. Het lukte zondag in een anderhalf uur durend gesprek nog niet om de impasse te doorbreken.

De Verenigde Staten moeten voor 2 augustus nieuwe afspraken hebben gemaakt over het wettelijk vastgelegde plafond van hun staatsschuld. Worden er geen nieuwe afspraken gemaakt over een hoger plafond, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

De Republikeinen willen niet instemmen met de bezuinigingsplannen ter waarde van 4 biljoen dollar van Obama, omdat er belastingverhogingen mee gepaard gaan. Zij willen niet verder gaan dan 2 biljoen dollar.

Obama praat maandag verder over staatsschuld
Obama praat maandag verder over staatsschuld (Foto: ANP)

Stam gonorroe resistent tegen antibiotica

Onderzoekers hebben een stam gevonden van de bacterie die gonorroe veroorzaakt, die niet reageert op antibiotica. Dat meldden de wetenschappers maandag op een conferentie over seksuele overdraagbare ziektes in Canada.

"Dit is een alarmerende, maar ook een voorspelbare ontdekking", aldus de Zweedse onderzoeker Magnus Unemo. "Sinds we in de jaren veertig zijn begonnen met het behandelen van gonorroe met antibiotica, heeft de bacterie een indrukwekkende capaciteit laten zien om zich te verweren tegen alle medicijnen die we introduceren."

Het is nog onduidelijk hoe wijdverbreid de resistente bacterie is. Gonorroe is een geslachtsziekte die beter bekend is als een druiper. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica, maar kan leiden tot onvruchtbaarheid als er niets aan wordt gedaan.

Duitse supermarkt drie dagen in ban van spin

Een exotische spin heeft in een supermarkt in de Duitse deelstaat Saarland voor veel overlast gezorgd. Drie dagen bleef de 5000 vierkante meter grote winkel in de plaats Bexbach gesloten, nadat het dier vrijdag uit een opengemaakte kist bananen uit Colombia in de supermarkt was verdwenen.

Een grote, meerdaagse zoekactie met dertig man leverde niets op. Pas nadat er een ongediertebestrijdingsmiddel in de supermarkt werd gespoten, kon met zekerheid worden gezegd dat het achtpotige dier dood was. Het zou gaan om een giftige bananenspin, die wel 13 centimeter groot kan worden.

Maandag kan de winkel na een grondige schoonmaak weer open, maar verswaren als groente, fruit en vlees kunnen vooralsnog niet worden verkocht. "Dit is voor ons een wezenlijk financieel verlies", zo klaagde een woordvoerder. Of het echt om een giftige spin gaat is de vraag: volgens zoölogen kan het gaan om een onschuldig, regionaal spinnetje. Men verwacht niet het beest ooit nog te vinden.

'Minder ongelukken door lampjes in vangrail'

Een proef waarbij led-lichtjes worden geplaatst in de vangrail van een bocht lijkt goed uit te pakken. Sinds de lampjes in november werden geplaatst op knooppunt Waterberg bij Arnhem zijn daar geen ongelukken meer gebeurd. Op de verbindingsboog van de A12 naar de A50 gebeurden eerder meerdere ernstige ongelukken per jaar, stelt Rijkswaterstaat maandag in De Telegraaf.

In het donker zou het zonder de lampjes moeilijker in te schatten zijn wanneer voor de bocht moet worden geremd. Daarom ging de wegbeheerder na of er minder ongelukken gebeuren als er lampjes worden geplaatst.

De proef is nog niet afgerond. Als de resultaten gunstig blijven, kunnen er op meer plekken langs rijkswegen lampjes komen te staan.

Onderzoeken schietpartij Alphen gepresenteerd

In het stadhuis van Alphen aan den Rijn worden maandagochtend twee onderzoeken naar de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof gepresenteerd. Een onderzoek gaat over de toedracht van de fatale schietpartij, het andere over de wapenvergunningen van de dader.

De politie onderzocht onder leiding van twee officieren van justitie de gebeurtenissen op zaterdag 9 april. Tristan van der V. schoot toen zes mensen dood en verwondde zestien mensen voor hij zelfmoord pleegde. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over het leven en de psyche van de 24-jarige dader. Hij had in 2006 zelfmoordneigingen en zat toen tien dagen in een gesloten inrichting. Ten tijde van de slachtpartij was Van der V. volgens het OM wel 'down', maar voor zover bekend niet suïcidaal.

Van der V. loste in enkele minuten meer dan honderd schoten in het winkelcentrum. De rijksrecherche onderzocht de wapenvergunningen voor de drie wapens die hij bij de schietpartij gebruikte. De politie had de wapenvergunningen niet mogen afgeven, meldde de NOS zaterdag op basis van bronnen, vanwege een oud incident met een luchtdrukwapen. Het OM heeft hem hier in 2003 niet voor vervolgd, het incident zou niet in de politiesystemen hebben gestaan.

Zaterdag bracht het Openbaar Ministerie in Den Haag naar buiten dat een bekende van Van der V. wordt vervolgd omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van het plan van Tristan van der V. om zichzelf en mogelijk anderen om het leven te brengen. Hij heeft dit niet gemeld bij de politie, wat mogelijk een strafbaar feit is. Het OM in Den Haag heeft besloten hem te vervolgen. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar krijgen.

De onderzoeksresultaten worden om 10.00 uur gepresenteerd door hoofdofficier van justitie Kitty Nooy, korpschef van de politie Hollands Midden Jan Stikvoort en de Alphense burgemeester Bas Eenhoorn.

Kinderopvangpersoneel continu gescreend

Het kabinet wil een continue screening van personeel in de kinderopvang. Zodra er een melding van een relevant strafbaar feit, bijvoorbeeld kindermisbruik, in het zogeheten Justitieel Documentatie Systeem (JDS) van het ministerie van Veiligheid en Justitie binnenkomt, wordt de betrokken werkgever op de hoogte gesteld.

Dat staat in een brief die de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag naar de Tweede Kamer sturen. Ook worden vanaf april 2012 bij een aanvraag voor een verklaring omtrent gedrag (vog) automatisch gegevens uit andere Europese landen meegenomen.

Het gaat om een aanscherping van maatregelen die al zijn genomen na het advies van de commissie-Gunning over het toezicht in de kinderopvang wegens de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam.

Omkoping op agenda walvisvaartcommissie

Het moet niet langer mogelijk zijn om stemmen te kopen voor de internationale onderhandelingen over de walvisvaart. Dat staat in een Brits voorstel waar deze week op de walvistop van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) op het eiland Jersey over gestemd zal worden.

De onderhandelingen tussen voor- en tegenstanders van de walvisvaart zitten al jaren muurvast. Het lijkt erop dat er ook dit keer geen beweging komt in de standpunten van de drie nog jagende landen; Noorwegen, IJsland en Japan.

De jaarlijkse vergadering van het IWC duurt van maandag tot en met vrijdag.

Bolivia gaat Nederlandse toeristen redden

De Boliviaanse autoriteiten hebben zondag opdracht gegeven een door hevige sneeuwval gestrand Nederlands gezin te redden. Volgens de autoriteiten gaat het om toeristen die in een hotel in Laguna Verde, bij de grens met Chili, vastzitten.

"De Nederlandse familie kan niet weg omdat de sneeuw de wegen onbegaanbaar heeft gemaakt", aldus gouverneur Felix Gonzalez van het departement Potosi tegen het Franse persbureau AFP. 'Er wordt onderzocht of er nog meer toeristen gestrand zijn.' Er zijn al voedsel- en medicijnvoorraden naar het gebied gestuurd.

De extreme weersomstandigheden maken een reddingsactie met een helikopter onmogelijk, waardoor deze over land moet worden ondernomen. Dit liet minister van Defensie Cecilia Chacon via de staatstelevisie weten. De weersomstandigheden lijken wat sneeuwval betreft de komende dagen echter te verbeteren, wat de kans op een succesvolle reddingsactie groter maakt. Toch worden er maandag in het gebied temperaturen van -20 graden Celsius voorspeld.

In totaal ondervinden 7000 mensen in het gebied hinder van de extreme weersomstandigheden.

Bolivia gaat Nederlandse toeristen redden
Bolivia gaat Nederlandse toeristen redden (Foto: ANP)

Choreograaf Roger Petit overleden

PARIJS - De choreograaf Roger Petit is zondag in Genève overleden, heeft zijn familie via de Opéra van Parijs bekendgemaakt. Petit was 87 jaar.

Petit werd beschouwd als een van de grootste danskunstenaars van de 20e eeuw. 'Hij was niet alleen een grote vernieuwer (...) maar ook een onvergelijkbare schepper die op alle generaties zijn stempel heeft gedrukt en zal drukken', aldus Petits weduwe Zizi Jeanmaire en hun dochter Valentine.

De choreograaf werkte in de jaren vijftig enkele jaren in Hollywood, waar hij samenwerkte met Orson Welles in The lady in the ice, alsook met Fred Astaire en Leslie Caron in Daddy Long Legs en Bing Crosby en Zizi Jeanmaire in Anything goes.

[Copa] Falcao schiet Colombia naar kwartfinale

Met een simpele 2-0 zege op Bolivia kan Colombia zich gaan opmaken voor de kwartfinale van de Copa América. Dankzij twee doelpunten van FC Porto-aanvaller Radamel Falcao is de ploeg van bondscoach Hernán Darío Gómez groepswinnaar.

Allebei de doelpunten werden gemaakt door Falcao en vonden plaats in de eerste helft. Al in de 15e minuut wist de eenzame spits het doel te vinden. Dertien minuten later kreeg Colombia een strafschop nadat Santos Amador Pablo Armerio onderuit haalde. Deze buitenkans werd benut door Falcao die hiermee zijn tweede doelpunt van het toernooi maakte.

Na rust was Bolivia niet meer in staat terug te komen. Colombia kwam nog een aantal keer dichtbij het doel, maar kon de bal niet meer tussen de palen krijgen. Met de winst van de Colombianen mag Bolivia naar huis, zij staan laatste in Groep A. Ook gastland Argentinië huisvest zich in deze poule. De Argentijnen moeten winnen van Costa Rica om door te gaan naar de kwartfinales.

Teleurstellende race voor Di Resta

Voor Paul di Resta leek het Formule 1-weekend op Silverstone niet stuk te kunnen. De jonge Schot stuurde de Force India naar een zesde plaats op de startopstelling en ook in de race lag hij lange tijd in de punten. Een mislukte pitstop en een aanrijding met Sébastien Buemi deden hem uiteindelijk op de vijftiende plaats belanden.

"De eerste ronde was erg verraderlijk. Ik was wat voorzichtig in de eerste paar ronden, zeker na mijn incident in de regen in Canada. Gisteren was een geweldige dag, de race was uiteindelijk teleurstellend," zei Di Resta tegen de BBC. "Het team vertelde mij dat ik in die ronde naar binnen moest komen voor de pitstop. Ik reed de pitlane in en op dat moment riep het team tegen me om buiten te blijven. Ik was echter al in de pitlane en ik vertelde het team dat ze klaar moesten staan voor mij. De verkeerde banden stonden klaar en vanaf dat moment was mijn race verloren."

Di Resta moest lang wachten op zijn banden en toen ze er eenmaal om zaten was hij in de ranglijsten ver gezakt. Op zijn weg naar voren kwam de Schot Sébastien Buemi tegen, waardoor een aanrijding het gevolg was. Buemi moest opgeven, terwijl Di Resta andermaal naar binnen kon voor banden en een nieuwe neus. "Het was geen frustratie van mijn kant om posities goed te maken. Ik kwam uit de pits, kon het DRS gebruiken en wilde hem zo snel mogelijk voorbij. Hij gaf me geen ruimte, maar het was uiteindelijk een race-incident."

Zombie-games

Het is deze week zombieweek op FOK!games en we starten met een special waarin we een aantal zombiegames bespreken. Zombies zijn door de jaren heen altijd een inspiratie geweest in games en nog steeds komen we ze in allerlei games tegen. De ene keer zijn het domme, trage vijanden, de andere keer zijn het rennende monsters en we zien ze zelfs in onze achtertuin!

Digital Art Book bij pre-order Dead Island

De zombiegame Dead Island zal een digitaal pre-order-boek krijgen als je de game bij Amazon bestelt. Het digitale boekwerk zal beelden uit de game bevatten maar ook verschillende stukken concept art. Naast dit nieuws heeft Deepsilver ook nieuwe concept art vrijgegeven voor het spel.

Dead Island speelt zich af op een exotisch resort waar een zombieplaag uitbreekt. Spelers zullen zichzelf moeten bewapenen en zien te overleven. Waar een speler begint op het resort zal je later ook de stad in moeten waar het er nog erger aan toe is dan daarbuiten. Bekijk hieronder de concept art. Dead Island komt 9 september uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Dead Island Concept

Zombieweek op FOK!

Het is deze week zombieweek op FOK!games en FOK!film. Dat betekent dat je veel artikelen kunt lezen op beide subsites over games en films met zombies. Je kunt onder andere gaan lezen over oudere zombiefilms en -games, maar ook over toekomstige releases! FOK!games trapt af met een special waarin zeven zombiegames besproken worden.

Uiteraard kun je zelf ook meedoen met de zombieweek. Op elk artikel op FOK!games of FOK!film kun je reageren, en op het forum zijn  er bijvoorbeeld mogelijkheden in de subfora Film, Tv & Radio en Games & Consoles, of het speciaal voor deze gelegenheid geopende Zombieforum. Ben jij klaar voor de Zombie Apocalypse?

Zombie

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
©FOK.nl e.a.