Vijf Filmtips voor de maand Juni

The Tree of Life

Banner Tree Of Life

Releasedatum: 2 juni 2011

Genre: Drama/Fantasie
Regisseur: Terrence Malick 

Cast: Brad Pitt, Sean Penn en Jessica Chastain

Plot
Jack (Hunter McCracken) is een elfjarige jongen die opgroeit in de jaren '50 in een klein dorpje in het centrum van de Verenigde Staten. Jack is één van de drie zonen van het echtpaar O'Brien (Brad Pitt en Jessica Chastain). In eerste instantie ziet hij de wereld zoals zijn moeder die ziet, vol liefde en geluk. Maar langzaam wordt hij ook beïnvloed door momenten van ziekte en de dood. Ook de harde hand waarmee zijn vader hem en zijn broers heeft opgevoed, is medebepalend geweest voor het leven zoals de volwassen Jack (Sean Penn) nu leidt. Doordat hij het verleden niet los kan laten, lijkt hij zich te voelen als een verloren ziel in de moderne wereld.

The Tree Of Life: Brad Pitt

Verwachtingspatroon
The Tree of Life is de kersverse winnaar van de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes. Dit kwam nogal als een verrassing aangezien de film, naast luid gejuich, ook werd ontvangen onder boegeroep. Hoewel deze film door een groot aantal critici de hemel in geprezen zal worden, is de kans miniem dat iedereen de zeer aparte narratieve stijl van de film zal kunnen waarderen. Overigens bewijzen de beelden in de trailer wel dat de film in visueel opzicht baanbrekend genoemd kan worden. Na de vertoning in Cannes werd de film meermaals vergeleken met de klassieker 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick, wat erop wijst dat een plotbeschrijving bij een dergelijke film bij voorbaat niet afdoende is.

Normaal gesproken worden de verwachtingen van een film bijgesteld indien de release van een film verschillende keren wordt uitgesteld. Voor The Tree of Life geldt dit echter niet. Dit komt mede doordat regisseur Malick in 38 jaar maar een viertal films gemaakt heeft, die onder critici allen worden beschouwd als meesterwerken. Dit verklaart dan ook dat de meeste aandacht uitgaat naar de regisseur van de film, terwijl gevestigde namen als Brad Pitt en Sean Penn de belangrijkste rollen in de film vertolken.