Vijf Filmtips voor de maand Juni

My Son, My Son, What Have Ye Done

Banner My Son, My Son, What Have Ye Done

Releasedatum: 16 juni 2011

Genre: Drama
Regisseur: Werner Herzorg

Acteurs: Michael Shannon, Willem Dafoe en Chloë Sevigny

Plot
Brad McCullum (Michael Shannon) wordt in zijn huis omsingeld door de politie. Hij dreigt hierbij zijn gijzelaars dood te schieten wanneer de politie niet ingaat op zijn eisen. Doordat McCullum er nogal vreemde gewoontes op nahoudt, verlopen de onderhandelingen nogal stroef. McCullum wordt ervan verdacht dat hij zijn moeder op een religieuze wijze met een zwaard vermoord heeft. Ondertussen onderzoekt detective Havenhurst (Willem Dafoe) de zaak, hij krijgt hierbij hulp van de verloofde (Chloë Sevigny) van McCullum.

Verwachtingspatroon
Deze plotbeschrijving toont sterke gelijkenissen met die van een aflevering van een gemiddelde misdaadserie. Maar wanneer Werner Herzog in de regiestoel zit en daarnaast David Lynch de producent is, kan het hier onmogelijk gaan om een rechtlijnige verhaallijn. De verwachting is dan ook dat zij het waargebeurde verhaal zullen verpakken in een non-lineaire film die volgepropt zal zitten met symbolisme, waardoor het voor de kijker praktisch onmogelijk zal zijn om het verhaal in zijn geheel te doorgronden.

Werner Herzog is zonder twijfel de juiste persoon om dit soort excentrieke karakterstudies op een interessante wijze te verfilmen. Meesterwerken zoals Aguirre, der Zorn Gottes (1972), Stroszek (1977), Fitzcarraldo (1982) en Grizzly Man (2005) zijn allen films waarin het centrale karakter op zijn minst eigenaardig genoemd kan worden. Overigens heeft Herzog ook genoeg films gemaakt waarover de meningen uiteenlopend zijn, zoals Rescue Dawn (2006) en Bad Lieutenant (2009).